Lisabon – Ferreira 1:1 (kon.)
koniec
Sporting Lisabon
1:1 (1:0)
FC Paços Ferreira
cz Sobota 22.08.2015, 19:30 • Estádio José Alvalade, kapacita 50 095 • Primeira Liga • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
     
    Dobrý večer! Všechny fanoušky kopané vítám u sledování textového online přenosu z utkání v rámci druhého kola portugalské Primeira Ligy! Sporting Lisabon, ambiciózní celek z hlavního města, přivítá na svém hřišti FC Paços Ferreira. Výkop je naplánován na 19:30.
     
    Sporting Lisabon

    V letní přestávce Sporting poměrně vydatně posiloval. Mezi nejzajímavější úlovky patří bezesporu jeden z hlavních strůjců kostarického úspěchu na loňském světovém šampionátu. Řeč je o Bryanu Ruizovi, který přišel z anglického Fulhamu. Nesmíme zapomenout ani na útočníka Teófila Gutiérreze, nejlepšího fotbalistu působícího v Jižní Americe pro rok 2014. Další zajímavou akvizicí je zkušený italský středopolař Alberto Aquilani.

    Naopak tým z portugalského hlavního města opustil nadějný krajní bek Cédric, jehož novým zaměstnavatelem bude anglický Southampton. Největší změna se však odehrála na postu hlavního trenéra. Z Benficy, městského rivala Sportingu, přišel Jorge Jesus, což příznivci loňského portugalského mistra pochopitelně nemohou strávit.
     
    FC Paços Ferreira

    Týmu Paços Ferreira v loňské sezoně jen těsně unikl postup do třetího předkola kvalifikace Evropské ligy. Na šestou příčku, která právě zajišťuje přítomnost v druhé nejprestižnější evropské soutěži, jim chyběl jen jeden jediný bodík. Největší úspěch v historii klubu byl zaznamenán v sezoně 2012/13, když se celek ze severu Portugalska umístil na třetím místě v lize a na základě toho postoupil do skupinové fáze Evropské Ligy. Ovšem v základní skupině, v níž Portugalce čekaly silné týmy v podobě Dněpropetrovsku a Fiorentiny, zbylo na dnešního soupeře Sportingu jen třetí, nepostupové místo.

    Přes léto vedení klubu nepřivedlo žádnou atraktivní posilu, naopak do francouzského celku OGC Nice odešel záložník Jean Michaël Seri. Bohužel, Paços opustila i největší týmová hvězda. Talentovaný Sérgio Oliveira, který se mj. zúčastnil i EURA do jednadvaceti let v České republice, zakotvil v Portu.
     
    Úvodní ligová utkání oba týmy zvládly

    I když nutno poznamenat, že Sporting nebyl daleko od překvapivé remízy na půdě týmu CD Tondela. Zápas rozhodl až v osmé nastavené minutě (!) Adrien Silva, který proměnil pokutový kop po faulu domácího Luíse Alberta.

    Hráči Paçosu Ferreira si v prvním kole Primeira Ligy poradili s Académicou Coimbra, kterou porazili nejtěsnějším možným rozdílem. Jedinou branku tohoto střetnutí vsítil na konci první půle Roniel. V samotném závěru mače vzplály vášně v řadách obou soupeřů a rozhodčí udělil hned dvě červené karty.
     
    Carvalho bude chybět dva měsíce, Slimani a João Mário podepsali nové kontrakty

    Hned čtyři zajímavé novinky zveřejnilo vedení Sportingu Lisabon v uplynulém týdnu. Dobrou zprávou je, že João Mário a Islam Slimani podepsali s týmem nové smlouvy až do roku 2020. U prvního jmenovaného je nastavena i výkupní klauzule ve výši 60 milionů eur.

    Nepotřebným se v kádru kouče Jesuse stal Diego Capel, jenž bude od nové sezony oblékat dres italského Janova. Před dvěma dny se William Carvalho podrobil operaci zlomeniny nohy. Klíčový hráč zelenobílých bude zpět k dispozici za šest až osm týdnů.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Rui Patrício – João Pereira, Paulo Oliveira, Naldo, Jefferson – Aquilani – Carrillo, João Mário, Ruiz – Montero, Slimani
    Náhradníci: Marcelo Boeck – Silva, Gutiérrez, Adrien Silva, Carlos Mané, Tobias Figueiredo, Gelson Martins

    FC Paços Ferreira: Marafona – João Góis, Fábio Cardoso, Pelé, Marco Baixinho, Hélder Lopes, Christian, Andrézinho, Cicero, Paraiba, Roniel
    Náhradníci: Rafael Defendi – Minhoca, Bruno Moreira, Miguel Vieira, Rodrigo Antônio, Osei, Romeu

    Rozhodčí: Manuel Oliveira – Nelson Moniz, Tiago Oliveira Leandro.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se do útoku vrhli hosté a hned z toho byla velká šance! Po dlouhém autovém vhazování se ve vápně míč odrazil k Ronielovi, který v jasné šanci minul!
    1. Ronielova střela mimo
     
    2
    Cardoso očividně stáhl k zemi Slimaniho, ovšem sudí, k překvapení všech, faul nepíská.
     
    3
    Teď už ano. Paraiba si počíhal na Carrilla – volný přímý kop rozehrává Sporting na krátko a zadáci Lisabonu kombinují na vlastní půlce hřiště.
     
    4
    Rui Patrício opět v permanenci, nyní si musel vyběhnout pro lehce přetažený centr z kopačky Chtistiana. Provedl to bezchybně a má míč ve své moci.
     
    5
    Práci má na druhé straně i Marafona, který musel balón polapit před dotírajícím Slimanim, ale stejně, jako jeho brankářský kolega z týmu soupeře, si vedl dobře.
     
    6
    Nedorozumění v rozehře domácích. Aquilani nepochopil Ruizův záměr a míč končí v zámezí.
     
    7
    Po levé straně se protáhl Ruiz a svým pěkným centrem našel hlavu Slimaniho, ten však nezasáhl míč ideálně, Marafona zasahovat nemusel.
     
    8
    Další akci Sportingu zhatil Montero, jehož pas nemohl ani takový rychlík, jakým Carrillo bezesporu je, doběhnout.
     
    9
    Rui Patrício sebral míč těsně před dotírajícím Cicerem, který kopačkou nepříjemně zavadil o prsty brankáře Sportingu, jenž se vůči Cicerovi netváří zrovna přátelsky.
     
    10
    Paraiba si předkopl míč do běhu a vyzval Jeffersona k sprinterskému souboji, ovšem se zlou se potázal. Levý bek zařadil vyšší rychlostní stupeň a míč uzmul pro sebe.
     
    11
    Slimani nejprve hlavičkoval nepřesně, míč ale po souboji získal zpět, odcentroval ho na hlavu Montera, který ale taktéž nepochodil.
     
    12
    Nádherný pas vykoumal Pelé, ovšem Cicero stál v drobném ofsajdu a akce Ferreiry tak končí bez vážnější šance.
     
    13
    João Mário byl svalen na zem ve středu hřiště – volný přímý kop pro Sporting.
     
    14
    Klid, akcím domácích zatím chybí hlavně klid. Názorným příkladem budiž přihrávka João Mária, který zbytečně zahnal Ruize až k postranní lajně.
     
    15
    Slimani si všiml v druhé vlně naběhnuvšího Aquilaniho, přihrál mu a nutno podotknout, že italský záložník to nemyslel vůbec zle. Pěkným obloučkem ale těsně minul horní tyč!
    15. Aquilaniho krásný oblouček
     
    16
    Rui Patrício se teď zbytečně zbavil míče, když dlouhým odkopem nenašel nikoho ze spoluhráčů, u míče Marafona.
     
    17
    Bryan Ruiz si obhodil bránícího Baixinha, ovšem balón si předkopl až příliš daleko, čehož střelhbitě využil brankář Marafona.
     
    18
    Paraibův přízemní centr zastavil na hranici malého vápna Naldo, který následně našel João Mária a ten si vykoledoval faul – přímý kop pro domácí.
     
    19
    Dlouhý pas za obranu Islam Slimani nezpracoval úplně ideálně, ale nakonec alespoň vybojoval první rohový kop dnešního mače.
     
    20
    Roh i následný dlouhý aut hostující obrana odvrátila. Pelé se poté vydal do protiútoku, ale jeho akce ztroskotala na nepřesném pasu. Myslel to dobře, ale jeho přihrávce chyběla razance.
     
    21
    Fredy Montero si posunul míč ke středu hřiště a z hranice vápna vypálil, ovšem střela se mu ale vůbec nepovedla, Marafona mohl zůstat zcela klidný.
     
    22
    Carrillo se nejdříve brilantně zbavil svého strážce a poté šikovnou uličkou našel Slimaniho, který ale branku neohrozil – se skvělým obranným skluzem přispěchal Cardoso.
     
    23
    Domácí zahrávali volný přímý kop z poměrně solidní pozice. Secvičený signál se ukázal být jako nemoudré řešení, João Mário si vůbec neporozuměl se Slimanim a slibně vypadající příležitost tak končí dalším nezdarem.
     
    25
    Další nepřesnost v kombinaci svěřenců kouče Jesuse. João Pereira nahrál do země nikoho a kulatý nesmysl se dokutálel až k Marafonovi, který výhozem přenáší hru na druhou stranu hřiště.
     
    26
    Aquilani vyslal na steč Slimaniho, toho však zastavil hvizd rozhodčího – píská se ofsajd. No, nyní se odvážím tvrdit, že se pomezní sudí zmýlil.
     
    27
    Hráči týmu Paços Ferreira zahrávali volný přímý kop z nějakých třiceti metrů. Stejně jako jejich soupeř to zkusili na krátko a stejně jako v případě Lisabonských to skončilo katastrofálně.
     
    28
    João Góis neměl komu nahrát, proto otáčí směr hry a do kombinace zapojuje portugalského gólmana Marafonu.
     
    29
    Trmu – vrmu u středového kruhu ukončil Bryan Ruiz, který dobře načasoval svůj skluz a vyslal dopředu Carrilla. Ten přešel přes dva hráče, jeho následný centr ale odvrátil Hélder Lopes.
     
    30
    Tohle byla tutovka! Jefferson se protáhl po levé straně hřiště a ve vápně našel Ruize, jemuž míč ukopl vracející se Andrézinho, ovšem míč skončil přesně na noze Montera, který ale tváři v tvář brankáři Marafonovi selhal.
    30. Montero ve velké šanci selhal
     
    31
    Po sérii nepřesností končí míč u Rui Patrícia, který dlouhým výhozem oslovuje Jeffersona.
     
    32
    Opět v akci Jefferson. Tentokráte se mu podařilo smazat zhruba pětimetrový náskok Paraiby a následně hráče soupeře i o míč připravit a vyvézt ho do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    34
    Faul v podání hostí. Z volného přímého kopu hledal Aquilani na zadní tyči stojícího Montera, ovšem svůj centr přetáhl a kolumbijský útočník se tak k míči neměl šanci dostat.
     
    35
    Na druhé straně o sobě dal vědět Paraiba, který přešel přes tři protihráče a odhodlal se i ke střele. Jeho přízemní pokus ale Rui Patrício kontroloval.
     
    36
    Rohový kop v podání hostujícího mužstva nic valného nepřinesl, balón vyboxoval Rui Patrício. Akce ale pokračovala a Paços Ferreira bude zahrávat další roh.
     
    37
    Tentokráte se o zažehnání hrozby postaral domácí stoper Paulo Oliveira, s míčem na kopačce kupředu vyráží Bryan Ruiz.
     
    38
    João Mário elegantní kličkou obešel jednoho protihráče, na Christiana už si ale nepřišel a hostující středopolař odkopává míč až k Rui Patríciovi.
     
    39
    Domácí se usadili na polovině soupeře, ale s míčem ne a ne vymyslet nějakou kloudnou akci. Z ochozů stadionu se ozývá pískot.
     
    41
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Domácí se ujímají vedení! João Mário našel ve vápně zcela volného Ruize, jenž tak trošku naslepo vybídl ke skórování ANDRÉHO CARRILLA, který přízemní ranou na vzdálenější tyč prostřelil Marafonu.
    41. CARRILLO - 1:0
     
    42
    Domácí by rádi přidali před koncem první půle ještě druhou branku, ihned po rozehrávce obrali svého soupeře o míč a kombinují okolo vápna.
     
    43
    Carrillo si vysloužil další potlesk od domácích fanoušků, když na levé straně hřiště nasadil hned dvoje jesle Baixinhovi.
     
    44
    Baixinho zvedl svou nohu až příliš vysoko, což rozhodčí nemohl ponechat bez povšimnutí a píská faul.
     
    45
    Aquilani nadýchaným centrem hledal Slimaniho, ten však na míč ve vzduchu nedosáhl. Dožaduje se odpískání penalty, ovšem jeho souboj s Cardosem byl zcela v pořádku.
     
    45+1
    A hlavní sudí je stejného názoru, navíc uděluje Slimanimu žlutou kartu za simulování.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První půle je za námi! Nutno podotknout, že žádný oku lahodící fotbal se rozhodně nehraje. Na domácích je vidět lehká nervozita a hlavně absence herního dirigenta Williama Carvalha. V první minutě spálil jasnou šanci Roniel, více vážnějších příležitostí si hosté nevypracovali. O jedinou branku se v jednačtyřicáté minutě postaral Carrillo, který po Ruizově pasu uklidil míč za záda Marafony.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Montero, přichází Gelson Martins.
     
    47
    Do dobré šance se dostali hosté, ale Roniel v samotném závěru akce nezamířil mezi tři tyče!
     
    49
    Dobrá šance i na druhé straně! Slimani sklepl míč pro João Mária, jehož technická rána zamířila jen o chloupek vedle pravé tyče!
     
    50
    Gelson Martins dotíral na Lopese, ovšem míč mu nebyl schopný sebrat. Následovat bude odkop od hostující pokladnice.
     
    51
    Jefferson pod tlakem zahrál do zámezí, tahle situace si říká o dlouhý aut až do vápna.
     
    52
    Carrillo se řítil do protiakce, ale přes Baixinha nepřešel, ovšem alespoň vybojoval rohový kop.
     
    53
    Z něhož ovšem nic zásadního nevzniklo, protiakci hostí zastavil Naldo taktickým faulem.
     
    54
    Carrillův centr svého adresáta, jímž byl Slimani, nenašel. Těsně před alžírským útočníkem balón odhlavičkoval Fábio Cardoso.
     
    55
    João Mário nacentroval kulatý nesmysl přesně na hlavu Carrilla, ten ale trefil pouze clonícího Pelého.
     
    56
    Slimani teď zle zatopil Hélderu Lopesovi, který si lehce vypadající situaci velice zkomplikoval, nakonec ale se štěstím vše vyřešil – bude se odkopávat od branky týmu Paços Ferreira.
     
    57
    Po sérii nepřesných přihrávek si Paulo Oliveira počíhal na Cicera a nedovoleně ho poslal k zemi – volný přímý kop.
     
    58
    Tohle měl být gól! Cicero patičkou posunul míč na Andrézinha, který ve stoprocentní šanci vychytal Rui Patrício! Následný kontr Lisabonu zastavil ofsajd.
    58. Velká šance hostů na vyrovnání
     
    59
    Střídání v týmu FC Paços Ferreira: ze hřiště odchází Andrézinho, přichází Minhoca.
     
    61
    Po Aquilaniho pasu našel Gelson Martins svým centrem hlavu nabíhajícího Ruize, ten ale v dobré šanci o chlup přestřelil!
     
    62
    Ofenzivnímu dobrodružství Paula Oliveiry vystavil stopku důrazným zákrokem Minhoca.
     
    63
    Za potlesku celého stadionu odchází ze hřiště Aquilani, na jeho místo nastoupí Adrien Silva.
     
    64
    Hosté kombinovali blízko u vápna Sportingu, vše vyřešil včasným výběhem Rui Patrício.
     
    65
    Dlouhý výkop domácího brankáře našel Slimaniho, který se prodral až do vápna, kde upadl po souboji s Baixinhem, ale tohle faul skutečně nebyl.
     
    66
    Sám před brankou soupeře se ocitl Roniel, ale se zakončením tak dlouho váhal až ho o míč v poslední chvíli připravil Adrien Silva.
     
    67
    Na levé straně vápna zapomněli hosté na volného Ruize, čehož si všiml i Carrillo a svého spoluhráče oslovil přesným pasem. Kostarický špílmachr ale nezvládl zpracování a za toto zaváhání byl ihned potrestán ztrátou balónu.
     
    68
    Za postranní lajnou se rozcvičuje Teófilo Gutiérrez, dočkáme se jeho působení v dnešním zápase?
     
    69
    João Pereira se nechal v souboji o míč obrat Ronielem, ale své zaváhání ihned napravil a uklidňuje hru přihrávkou na Nalda.
     
    70
    Střídání v týmu FC Paços Ferreira: ze hřiště odchází Paraiba, přichází Osei.
     
    71
    Ghanský křídelník Osei se ihned zapojil do kombinace svého týmu, ale míč těsně před kontaktem s jeho pravou nohou poskočil, čehož využil Jefferson.
     
    72
    Gutiérreze se v dnešním klání nedočkáme. Jorge Jesus již vyplýtval všechna střídání, v tom posledním nahradil Jeffersona Jonathan Silva.
     
    74
    Ruiz byl v obležení tří protivníků, a tak raději volil přihrávku na Slimaniho, který si ale nepohlídal ofsajdové postavení.
     
    75
    Oseiův centr zablokoval Silva – aut pro Paços.
     
    75
    Po dlouhém autu míč nebezpečné poskakoval ve vápně, nakonec se odrazil mimo něj na nohu Pelého, jemuž rána vůbec nesedla a Rui Patrício tak mohl zůstat v klidu.
     
    76
    Nebezpečně vyvíjející se situaci vyřešil Naldo hlavičkou do náruče brankáře Patrícia, který nikam nespěchá.
     
    77
    João Góis fauloval Adriena Silvu, který se sám ujal rozehrávky přímého kopu, ovšem hru otočil až k brankáři Patríciovi, jenž si v posledních minutách s míčem docela užije.
     
    79
    João Pereira ve vápně držel Cicera, za což dostává po právu červenou kartu. Navíc mají hosté k dispozici penaltu!
    79. Pereirův červený zákrok
     
    80
    Ferreira právě vstřelila branku!
    K exekuci pokutového kopu se postavil Pelé a s ledovým klidem ho proměnil – 1:1!
    80. PELÉ - 1:1
     
    81
    Sporting se tedy v posledních deseti minutách bdue muset bránit v deseti lidech. Ještě se máme na co těšit!
     
    82
    Christian se postavil do cesty Carrillovi, hlavní sudí ho za tento zákrok "odměňuje" žlutým kartónkem.
     
    83
    I přes oslabení jednoho muže drží hráči Sportingu Lisabon míč na svých kopačkách. Zkoušeli se propracovat i do šance, ale Slimani si míč ukopl.
     
    84
    Bryan Ruiz nějakou tu vteřinku motal hlavu Baixinhovi, nakonec se odhodlal k centru, který ale byl opravdu špatný. Míč zpět do hry pošle Marafona.
     
    85
    Carrillův dlouhý nákop si na prsa zpracoval Gelson Martins, následně se pokusil přehodit svého strážce, ale nepochodil.
     
    86
    Carrillova hlavička nadělala Marafonovi větší starosti než asi měla, ovšem brankář hostí společně s Cardosem prekérní situaci nakonec zvládl.
     
    87
    Ke střele se odhodlal Jonathan Silva, ale Marafona byl na svém místě a předvedl jistý zákrok.
     
    88
    Mohlo to být 2:1 pro Sporting! Dnes velice aktivní Carrillo hlavou přiklepl balón rozběhnutému Gelsonu Martinsovi, jehož technickou ránu vyrazil Marafona doslova konečky prstů!
     
    89
    Poslední střídání dnešního mače. Rodrigo Antônio nahradí Roniela.
     
    90
    Fábio Cardoso přidržel Slimaniho a rozhodčí tasí žlutou kartu.
     
    90+1
    Rozhodčí bude nastavovat tři minuty!
     
    90+2
    Domácí drží míč na svých kopačkách a vypadá to, že dnešní utkání skončí dělbou bodů.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je u konce! Sporting Lisabon nepředvedl úplně přesvědčivý výkon a po remíze 1:1 nakonec oba týmy získávají po bodu!

    Hned v první minutě dnešního utkání mohli jít hosté do vedení, ale Roniel ve výborné šanci selhal! Sporting měl celý zápas o trošku více ze hry, ovšem i tak to od nich směrem dopředu nebyla žádná sláva, Aquilani chytrým obloučkem jen těsně minul a Montera vychytal Marafona. V jednačtyřicáté minutě poslal domácí do vedení André Carrillo.

    V úvodu druhé půle nebezpečně pálil João Mário jen těsně vedle, na druhé straně zahodil tutovou šanci Andrézinho. V devětasedmdesáté minutě se jasného faulu ve vápně Lisabonských dopustil João Pereira a po rozhodnutí sudího se musel předčasně pakovat do sprch. Nařízenou penaltu s přehledem proměnil Pelé a stanovil tak konečný výsledek dnešního klání.
     
    Děkuji Vám za pozornost a přeji příjemný zbytek dnešního večera! U dalších online přenosů se budu těšit na počtenou! (21:53:07)

    Vojtěch Tůma

    Góly: 41. Carrillo – 80. Pelé (pen.)

    Karty:   45+1. Slimani (SPL) – 82. Christian (FER), 90. Cardoso (FER)   79. Pereira (SPL)


    Sporting Lisabon: Rui Patrício – João Pereira, Paulo Oliveira, Naldo, Jefferson (72. Jonathan Silva)– Aquilani (63. Adrien Silva) – Carrillo, João Mário, Ruiz – Montero (46. Gelson Martins), Slimani
    Náhradníci: Marcelo Boeck – Jonathan Silva, Gutiérrez, Adrien Silva, Carlos Mané, Tobias Figueiredo, Gelson Martins

    FC Paços Ferreira: Marafona – João Góis, Marco Baixinho, Fábio Cardoso, Hélder Lopes – Pelé, Christian – Paraiba (70. Osei), Andrézinho (59. Minhoca), Roniel (89. Rodrigo Antônio) – Cicero
    Náhradníci: Rafael Defendi – Minhoca, Bruno Moreira, Miguel Vieira, Rodrigo Antônio, Osei, Romeu

    Rozhodca: Manuel Oliveira – Nelson Moniz, Tiago Oliveira Leandro