Dortmund – Frankfurt 2:0 (kon.) | Hannover – Hoffenheim 1:2 (kon.) | Stuttgart – Freiburg 2:2 (kon.)
Hamburger – Augsburg 3:2 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Leverkusen 1:1 (kon.) | Bayern – Hertha 1:0 (kon.)
koniec
Bayern Mníchov
1:0 (0:0)
Hertha BSC
Sobota 25.04.2015, 18:30 • Allianz Arena, München • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Sobotňajší program 30. kola nemeckej Budnesligy uzatvorí súboj v Allianz aréne medzi Bayernom Mníchov a Herthou Berlín, ktorej farby háji i opora slovenskej reprezentácie Peter Pekarík. Pozývam vás sledovať duel, v ktorom sa budú hostia snažiť pokoriť neohrozeného vládcu najvyššej nemeckej súťaže.

    FC Bayern Mníchov

    Bavorov síce trápia zranenia trojice kľúčových hráčov, no aj napriek tomu dokázali zverenci Pepa Guardiolu počas týždňa naplno ukázať svoju silu, keď sa im podarilo odvetný súboj štvrťfinále Ligy majstrov s FC Portom zvládnuť doslova fantastickým spôsobom. Portugalský klub mal po domácom víťazstve 3:1 vcelku slušné šance na postup, ktoré však Mníchovčania v Allianz aréne zbúrali suverénnym víťazstvom 5:1- Na ligovom fronte nemá Bayern súpera prakticky od začiatku sezóny, čo sa odzrkadľuje aj na postavení v tabuľke. Tú domáci ovládajú pri zisku 73 bodov s dvanásť bodovým náskokom pred Wolfsburgom.

    Hertha BSC

    Herthe Berlín patrí miesto v dolnej polovici tabuľky, no hostia by sa v závere ligovej sezóne už nemali trápiť so záchranárskymi prácami. Na trinástej pozícii majú totiž pri zisku 34 bodov pred pásmom zostupu relatívne vysoký náskok siedmych bodov. V posledných piatich dueloch nenašli hostia ani jedného premožiteľa a za každým sa im podarilo bodovať. Z tejto úspešnej šnúry zápasov najväčšmi vyčnieva víťazstvo nad Schalke 04.

    Vzájomné zápasy

    Prvé vzájomné meranie síl medzi Bayernom a Herthou v tejto sezóne, ktoré sa konalo ešte v novembri, skončilo víťazstvom favorita. Ten však v Berlíne rozhodne nemal jednoduchú úlohu. pretože sa tešil z najtesnejšieho víťazstva po výsledku 1:0, ktorý zariadil Arjen Robben.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Bayern Mníchov: Neuer – Dante, J. Boateng, Lahm, Gaudino – Rode, Schweinsteiger, Weiser, Götze – Lewandowski, T. Müller.
    Náhradníci: Reina – Alcântara, Alonso, Kurt, Bernat, C. Pizarro, Martínez.

    Hertha BSC: Burchert – Pekarík, Brooks, Langkamp, Plattenhardt – Lustenberger, Skjelbred, Haraguči, Schulz – Stocker, Kalou.
    Náhradníci: Gersbeck – Hegeler, Heitinga, N'Djeng, Ronny, Niemeyer..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Bayern v tradičnej farebnej kombinácii dresov otvoril podvečerné stretnutie výkopom.
     
    2
    Burchertovi vypadla centrovaná lopta z rukavíc, no pričinil sa o to Robert Lewandowski, ktorý vo vzduchu hosťujúceho brankára fauloval.
     
    3
    Plattenhardt pekne zrýchlil na ľavom krídle, odkiaľ poslal do pokutového územia nebezpečný center po zemi, ktorý si Dante takmer zrazil do vlastnej brány! Nakoniec sa trepotala bočná sieť svätyne Manuela Neuera.
     
    5
    Prvýkrát v zápase bol v permanencii i slovenský bek Peter Pekarík, ktorý z pokutového územia odhlavičkoval center Sebastiana Rodeho.
     
    6
    Podľa herného prejavu v úvode zápasu to vyzerá tak, že Hertha neprišla hrať na pôdu veľkého favorita žiadny betón a chce sa často pripomínať i na polovici Bayernu.
     
    7
    Mario Götze chcel za každú cenu preniknúť do šestnástky. Na jej okraji však narazil v Petrovi Pekaríkovi na silného protivníka, na ktorom sa Nemec navyše vyfauloval.
     
    9
    Nico Schulz poslal do pokutového územia Bayernu nádhernú loptu, ktorú sa ale Stockerovi na zadnej žrdi nepodarilo usmerniť do siete! Ďalšia veľmi pekná akcia Herthy a v priebehu úvodnej desať-minútovky druhý varovný prst pre defenzívu Mníchovčanov.
     
    10
    Ťažisko hry sa presunulo na druhú stranu, kde sa Bayern sebe vlastnou kombináciou snaží narušiť kompaktnosť hlbokého defenzívneho bloku súpera.
     
    12
    Lahm posúval loptu do strany Rodemu, ktorý bol prihrávkou svojho spoluhráča zahnaný a z ťažšej pozície už nedokázal ani odcentrovať, ani vybojovať roh.
     
    14
    Thomas Müller dokázal hlavičkovať aj z mimoriadne ťažkej pozície, keď bol otočený chrbtom k bráne a na chrbte mal protihráča. A nutno povedať, že to nebol rozhodne márny pokus, pretože lopta minula Burchertovu svätyňu len o niekoľko čísiel.
     
    15
    Peter Pekarík, ktorý je stále ľahko rozpoznateľný pre svoju zdravotnú pomôcku na nose, odviedol na pravej strane defenzívy Herthy opäť veľmi dobrú prácu.
     
    17
    Müller sa cez Skjelbreda dokázal na hranici pokutového územia prepracovať k zakončeniu ľavačkou, ktorému však chýbala potrebná dávka razancie, a tak si Buchert poľahky poradil.
     
    19
    Weiser si potiahol loptu z ľavého krídla viac na stred a centrom k bráne sa snažil nájsť hlavu Roberta Lewandowskeho. V pokutovom území Herthy však dominoval vysokánsky Brooks.
     
    20
    Manuel Neuer na svojom tradičnom výlete mimo šestnástky tentoraz príliš nepochodil. Lopty sa síce ujal, no následne ju len odkopol do autu.
     
    22
    Centrovanými loptami to Bayernu v doterajšom priebehu prvého polčasu nevychádza. Defenzíva Herthy pôsobí vo vzduchu dominantným dojmom.
     
    24
    Kalou potiahol loptu do šestnástky, tam si ju prehodil na pravačku a tvrdo vypálil. Strelu však nedostatočne tlačil k zemi, pretože loptu poslal len vysoko nad brvno Neuerovej svätyne!
     
    25
    Dante síce na zadnej žrdi vyrástol najvyššie, no v priestore, kde brazílsky stopér hlavou posunul loptu, mu absentovala podpora spoluhráčov.
     
    27
    Peter Pekarík sa popri postrannej čiare nebojácne pustil vpred. Narazil však na prevahu futbalistov Bayernu, ktorí ho za vzájomnej spolupráce poľahky odzbrojili.
     
    29
    Weiser napriek snahe už loptu na hracej ploche zachytiť nestačil. Vhadzovať tak môže Peter Pekarík.
     
    30
    Pep Guardiola sa neúnavne snaží gestikuláciou nabudiť hráčov k podobnému výkonu, aký Bavori predviedli v odvete štvrťfinále Ligy majstrov počas týždňa.
     
    32
    Dobýjanie šestnástky Herthy pokračuje. Tlak Bayernu je ale zatiaľ jalový. Domácim chýba kreativita v poslednej tretine ihriska.
     
    33
    Sebastian Rode vybojoval loptu, s ktorou následne vyšprintoval vpred. Jeho postup bol zastavený len za pomoci nedovolených prostriedkov.
     
    34
    V posledných minútach drží loptu prakticky neustále jedno mužstvo. Boateng teraz chcel preraziť múr strelou z úctyhodnej vzdialenosti, no neúspešne.
     
    36
    Ofenzívne pokusy Herthy sú v tejto časti zápasu viac ako ojedinelým javom. Manuel Neuer by si pokojne mohol odskočiť na kávu.
     
    38
    Mladíček Gaudinho si počínal nedovolene v súboji s kapitánom berlínskeho klubu. Loptu si tak vo svojej moci môžu užiť aj hosťujúci futbalisti.
     
    40
    Po štandardnej situácii ostali futbalisti Herthy v okolí šestnástky Bayernu, no s ich vysokým napádaním si Weiser poradil suverénnym vyvezením lopty.
     
    42
    S výnimkou Neuera sú všetci aktéri stretnutia sústredení pred šestnástkou Herthy Berlín. V úlohe dispečera stredu poľa v tejto chvíli pôsobí i stopér Jerome Boateng.
     
    44
    Plattenhardt mal v úmysle loptu nacentrovať do pokutového územia. Ostali iba pri spomínanom úmysle, pretože lopta trafila prvého brániaceho hráča Bayernu.
     
    45
    Bežia posledné sekundy prvého dejstva, ku ktorým sa zrejme nebude nadstavovať nič.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Práve skončené prvé dejstvo bolo skúpe nielen na góly, ale aj na všetky viac zaujímavé situácie, ktorých sa pred oboma bránami udialo naozaj veľmi málo. Priebežná remíza 0:0 je reálnym odzrkadlením toho, čo sa doposiaľ udialo na trávniku.

     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Gianluca Gaudino, prichádza Sinan Kurt.
     
    48
    Haraguči si dobre pokryl loptu, s ktorou sa dostal až do dobrej palebnej pozície. Zdalo sa, že mu celkom vyšla aj strela, no tú výborne zablokoval Dante.
     
    50
    Brooks doposiaľ pôsobí ako neohrozený líder berlínskej defenzívy. Poradil si aj s predierajúcim sa Lewandowskim, ktorému v pokutovom území Herthy doslova nedal dýchať.
     
    52
    Burchert dobre prečítal kolmicu striedajúceho Kurta a pri lopte bol ako prvý.
     
    54
    Stocker sa síce cez Rodeho dostal k strele, no tá nebola natoľko podarený, aby Manuela Neuera vyviedla z rovnováhy.
     
    55
    Po fenomenálnej kolmici a jednoduchom prekonaní bavorskej defenzívy sa Nico Schulz dostal z ničoho nič do samostatného nájazdu. Zoči-voči Manuelovi Neuerovi však neuspel. Z prejavu hosťujúceho útočníka sa dalo vyčítať, že do posledného momentu nevedel, pre akú variantu zakončenia sa rozhodnúť. Napokon sa snažil Schulz Neuera obstreliť ľavačkou, no jednotka Bayernu ukázala svoj výborný reflex!
     
    57
    Bayern mohlo draho vyjsť i pošmyknutie Lahma, ktorý na poliacej čiare s loptou v moci stratil rovnováhu, no všetko ešte stačil zachrániť. Inak by to opäť smrdelo nebezpečnou kontrou Berlína.
     
    59
    Krut dostal prihrávku do voľného priestoru, mal dostatok času niečo vymyslieť, snažil sa odcentrovať, no nevyšlo mu to podľa predstáv.
     
    60
    Hodiny hry za nami. Bayern sa po slabšom úvode druhého polčasu snaží prevziať nad hrou kontrolu a pritlačiť svojho súpera. Ten zatiaľ úspešne odoláva a nepúšťa domácich do žiadnych vážnejších príležitostí.
     
    62
    Žltú kartu dostáva Salomon Kalou (Hertha BSC).
     
    63
    Burchert odvážne vybehol zo svojej svätyne a včasným sklzom dokázal zahasiť črtajúci sa požiar, ktorý mohol pre Herthu spôsobiť Kurt!
     
    64
    Lewandowski si z hrotu útoku zbehol po loptu viac do stredu poľa a vyskúšal to strelou spoza šestnástky. Tá mu však vôbec nevyšla tak, ako by mala.
     
    66
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Salomon Kalou, prichádza Marcel N'Djeng.
     
    67
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Thomas Müller, prichádza Thiago Alcântara.
     
    68
    Boateng sa dnes po druhýkrát oprel do strely z úctyhodnej vzdialenosti. Tentoraz to bolo podstatne lepšie ako v predchádzajúcom prípade, ale Buchert vážnejšie starosti aj tak nemal.
     
    70
    Thiago poslal loptu do stredu pokutového územia, kde kraľoval len brankár Burchert.
     
    71
    Vstupujeme do poslednej dvadsať-minútovky celého duelu. Zatiaľ stále márne čakáme na gól. Bayern dobýja obranu stále neúspešne.
     
    73
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Valentin Stocker, prichádza Jens Hegeler.
     
    74
    Boateng sa s loptou dostal až pred šestnástkou, do ktorej následne nasmeroval svoj center. Ten ale výrazne postrádal presnosť.
     
    75
    Striedanie v tíme FC Bayern Mníchov: z ihriska odchádza Mario Götze, prichádza Claudio Pizarro.
     
    77
    Bayern mal najväčšiu šancu na strhnutie vedenia na svoju stranu v celom zápase! Robert Lewandowski predviedol ukážkový výskok, výbornú hlavičku, no na prekonanie Burcherta, ktorý vytiahol skvelý zákrok, to nestačilo!
     
    79
    Hertha teraz mala obrovitánske kusisko šťastia! Hlavička Bastiana Schweinsteigera už prekonala i Burcherta, no skončila len na ľavej žrdi!
     
    80
    Bayern dal gól! Do tretice to už Bavorom vyšlo. Tretej veľkej šancu Bayernu v krátkom časovom slede už Hertha nebola schopná odolať. BASTIAN SCHWEINSTEIGER ostal v pokutovom území úplne voľný, dostal spätnú prihrávku z pravej strany a krásne umiestnenou technickou strelou nedal Burchertovi najmenšiu šancu reagovať!
    Bastian SCHWEINSTEIGER - 1:0
     
    82
    Na góle mníchovského veľkoklubu mal leví podiel Weiser, ktorý krásne prenikol po pravom krídle. Za posledné minúty si domáci zaslúžili skórovať.
     
    84
    Manuel Neuer si neodpustil fintu na atakujúceho protihráča. Nemeckému brankárskemu velikánovi riskantný ťah opäť raz vyšiel.
     
    86
    Najväčším otáznikom záveru zápasu je to, či sa ešte Hertha dokáže natoľko zmobilizovať, aby predviedla nejaký záverečný nápor.
     
    88
    Bayern drží loptu vo svojej moci a kombinuje na útočnej polovici.
     
    89
    Schweinsteigerovi po návrate do zostavy futbal evidentne chutí. Nemecký stredopoliar sa v šestnástke uvoľnil krásnou kľučkou, no druhú gólovú oslavu v zápase mu prekazil skvelým zákrokom Burchert!
     
    90
    Čakáme na údaj o nadstavenom čase. V závere riadnej hracej doby zápasu je tu faul Danteho vo vzdušnom súboji.
     
    90+1
    Nadstavujú sa dve minúty. Herthe už teda veľa času neostáva.
     
    90+2
    Hostia už tlačia všetko do pokutového územia, kde išiel v úlohe akéhosi futbalového pivota pôsobiť vysoký stopér Brooks.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Aj napriek nie práve ideálnemu výkonu napokon Bayern dokázal strhnúť víťazstvo na svoju stranu, o čo sa nádhernou akciou postaral Weiser a utešenou strelou Schweinsteiger.

    S týmto konštatovaním sa s vami lúčim. Ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok sobotného večera, i celého víkendu. (20:21:37)

    Michal Bakoš

    Góly: 80. Schweinsteiger

    Karty:   62. Kalou (HER)


    Bayern Mníchov: Neuer – Dante, J. Boateng, Lahm – Gaudino (46. Kurt), Rode, Schweinsteiger, Weiser, Götze (75. C. Pizarro) – Lewandowski, T. Müller (67. Alcântara).
    Náhradníci: Reina – Alcântara, Alonso, Kurt, Bernat, C. Pizarro, Martínez.

    Hertha BSC: Burchert – Pekarík, Brooks, Langkamp, Plattenhardt, Lustenberger – Skjelbred, Haraguči, Schulz – Stocker (73. Hegeler), Kalou (66. N'Djeng).
    Náhradníci: Gersbeck – Hegeler, Heitinga, N'Djeng, Ronny, Niemeyer.