Slovensko – Česko 1:0 (kon.)
koniec
Slovensko
1:0 (0:0)
Česko
Utorok 31.03.2015, 20:30 • Štadión Pod Dubňom (Žilina) • Reprezentácia U17
Predzápasové kurzy
     
    Z mojej strany je to na dnes všetko. Ďakujem vám veľmi pekne, že ste derby stretnutie v Žiline sledovali s nami a verím, že nášmu portálu zachováte priazeň aj do budúcna. Všetkým fanúšikom želám krásne futbalové sny! (22:29:27)
     
    V druhom polčase padol jediný gól a nás môže mimoriadne tešiť, že sa oň postaral mladíček Ondrej Duda. Od tohto momentu mali Česi optickú i územnú prevahu. Veľa šancí z nej však nevyťažili. Najbližšie k vyrovnaniu bol Ladislav Krejčí, ktorý si však vylámal zuby na skvelom dvoj-zákroku Jána Muchu!

    Slovenský futbal tak potvrdil ďalším víťazstvom svoje skvelé obdobie. Prvý asociačný termín v roku 2015 tak pre náš futbal ani lepšie dopadnúť nemohol.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Zúfalý tlak Česka je doprevádzaný piskotom slovenských fanúšikov. Ján Ďurica dominuje v našom pokutovom území.
     
    90+2
    Ešte polovicu nadstaveného času. Presne toľko je potrebné ustáť, aby slovenskí reprezentanti mohli oslavovať víťazstvo v prestížnom prípravnom stretnutí.
     
    90+1
    Rozohranie priameho kopu zo zaujímavej streleckej parkety si zobral na svoje triko Michal Kadlec, ktorý loptu zakrútil ponad múr, no aj zároveň aj ponad brvno Muchovej svätyne!
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90
    Ján Kozák vyštartoval nahnevano z lavičky, potom, čo bol zákrok Michala Ďuriša niekoľko metrov za hranicou pokutového územia posúdený ako faul.
     
    89
    Martin Jakubko využil svoje fyzické parametre a prednosti pri súboji v rohu ihriska, kde sa nášmu útočníkovi podarilo nazbierať niekoľko cenných sekundičiek.
     
    88
    Po úspešnom odvrátení českej štandardnej situácie mohol šprintovať do bleskurýchlej kontry Stano Šesták, ktorého taktickým faulom žltej farby zastavil Jaroslav Plašil.
     
    86
    Českí reprezentanti vrhajú všetky zbytky síl do ofenzívneho snaženia, ktorému Slováci zatiaľ dokážu úspešne odolávať, no gradácia českého tlaku sa zrejme ešte len dá očakávať.
     
    85
    Vzhľadom na dnešné počasie na strednom Slovensku sa o pripravenosti trávnika na štadióne Pod Dubňom už čo to porozprávalo. Každopádne, tesne pred koncom zápasu je už ihrisko poriadne rozbité.
     
    83
    Ofenzívne akcie predvádza slovenský tím v posledných minútach len veľmi sporadicky. Zverenci Jána Kozáka sa sústredia na udržanie veľmi pozitívneho priebežného výsledku.
     
    82
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Ondrej Duda, prichádza Viktor Pečovský.
     
    82
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Adam Hloušek, prichádza Filip Novák.
     
    81
    Ján Mucha musel ísť na zem, no stačilo mu predviesť len jeden z rutinných zákrokov. K lopte sa však prakticky obratom dostávajú Česi.
     
    80
    Patrik Hrošovský dnes predvádza veľmi dobrý výkon, čo koniec koncov potvrdil aj pri ostatnej situácii, kedy dokázal čisto odobrať loptu jednému z protihráčov.
     
    78
    Defenzívne povinnosti si fantasticky splnil aj Martin Jakubko, ktorý sa stiahol takmer až pred slovenské pokutové územia, kde sa zaprel robustným telom a vypýtal si faul.
     
    76
    Vladimír Darida dal do snahy získať loptu priveľa agresivity, ktorú si musel odniesť Ján Ďurica. Po nedovolenom zákroku českého stredopoliara môžeme upokojiť hru.
    Tomáš Necid
     
    75
    Obrovská šanca Českej reprezentácie a v nej Tomáš Necid, ktorému pripravil gólovú príležitosť striedajúci Dočkal. Robustný útočník súpera však po otočke ľavačkou nezamieril presne! Jano Mucha i celý štadión si mohol vydýchnuť.
     
    74
    Ján Ďurica sa dostal pod vplyvom vysokého napádania súpera do komplikovanej situácie. Na vlastnej polovici ihriska tak nemohol s lopotou nič vymýšľať a musel siahnuť k rezolútnemu odkopu do bezpečia.
     
    73
    Česi snažiaci sa zvrátiť nepriaznivý výsledok začínajú prikladať poriadne pod kotol a zatláčať slovenskú defenzívu do vlastného pokutového územia. Krejčího strela z uhla roztrepotala len bočnú sieť Muchovej svätyne.
     
    72
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Václav Kadlec, prichádza Bořek Dočkal.
     
    72
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Daniel Kolář, prichádza Vladimír Darida.
     
    70
    Ondrej Duda pobavil a pohladil žilinské publikum krásnou pätičkou. Tento chlapec je mimoriadnym talentom, ktorý v našich zemepisných šírkach nie je tak často k videniu, a dnes to len jednoznačne potvrdzuje.
     
    69
    Dvojica Duda-Ďuriš fantasticky zakombinovala. Do následného pokračovania útočnej akcie Slovenska sa snažil Ďuriš zapojiť i Tomáš Hubočana, no ten už v súboji neuspel.
     
    68
    Stanislav Šesták sa ocitol vo vynikajúcej pozícii. Riešil to volejom, lopta mu však nesadla tak, ako by bolo potrebné a skončila mimo troch žrdí Tomáša Vaclíka! Slovensko bolo blízko k pridaniu poisťovacieho zásahu na 2:0.
    Ladislav Krejčí
     
    66
    Mohlo to byť vyrovnané! Ladislav Krejčí si dokázal na zadnej žrdi nájsť priestor na hlavičkového zakončenie, do ktorého sa presadil cez Petra Pekaríka! Jeho mini-chybičku však famóznym dvoj-zákrokom vygumoval Ján Mucha, ktorý behom dvoch sekúnd zneškodnil prvotné zakončenia Krejčího a takisto aj dorážku krídelníka Sparty Praha!
     
    65
    Ladislav Krejčí predviedol na ľavom krídle svoju najväčšiu devízu – rýchlosť, po jej úspešnom aplikovaní však nasledoval len nepresný center.
     
    64
    Stanislav Šesták mohol upaľovať do obrovskej šance. To by však predtým nemohol od lopty odzbrojiť Marka Suchého nedovoleným spôsobom.
     
    63
    Jakubko otočený chrbtom k bráne síce loptu dokázal zasiahnuť, no predĺžil ju za seba len do územia, kde operovala dvojica českých stopérov.
     
    62
    Nasledujúce minúty by nám mali odpovedať na to, ako ovplyvnia dej druhého polčasu striedania na obidvoch stranách.
     
    61
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Róbert Mak, prichádza Stanislav Šesták.
     
    61
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Vladimír Weiss, prichádza Michal Ďuriš.
     
    61
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Václav Pilař, prichádza Ladislav Krejčí.
     
    61
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Theodor Gebre Selassie, prichádza Michal Kadlec.
     
    60
    Striedanie v tíme Česká republika: z ihriska odchádza Martin Pospíšil, prichádza Jaroslav Plašil.
     
    60
    Po nakrátko rozohranom rohovom kope sa z ľavej strany presadil do šestnástky Róbert Mak. Jeho center však patril do kategórie nevydarených.
     
    59
    Vladimír Weiss si vypýtal faul na svoju osobu vo vcelku nebezpečnom území, z ktorého sa dá zahrať štandardná situácia veľmi kvalitne.
     
    57
    Český útok prerušil sebe vlastným rezolútnym a suverénnym defenzívnym zákrokom Ján Ďurica, ktorý po príchode na trávnik prevzal kapitánsku pásku od Maťa Škrtela.
     
    56
    Na center z ľavého krídla naskakoval Tomáš Necida, ktorý však napokon tesne loptu minul. Slovenská defenzíva na čele s Jánom Muchom tak mohla ostať absolútne pokojná.
     
    55
    Pilař zahnal Gebre Selassieho až príliš k autovej čiare. Pravý obranca Českej republiky už aj napriek obrovskej snahe loptu v hre neudržal.
     
    54
    Patrik Hrošovský nádherne roztiahol hru do čiary, Pekarík okamžite našiel prízemným centrom na prvej žrdi Martina Jakubka, ktorý sa razom ocitol v gólovej tutovke, no k jej vypracovaniu si pomohol odstrčením protihráča.
     
    53
    Peter Pekarík mal na pravom krídle more času, ktoré využil na dôkladné pripravenie si lopty na center pravačkou. Ten smeroval na Robo Maka, no nakoniec sa k nemu dostal len Gebre Selassie.
     
    51
    Na výbornú individuálnu robotu Tomáša Hubočana nadviazal na pravom krídle Vladimír Weiss, ktorý roztancoval Hloušeka a odcentroval do pokutového územia. Z toho loptu odvrátil do bezpečia včasným zákrokom pozične dobre postavený Mário Holek.
    Ondrej DUDA - 1:0
     
    49
    Slovensko dalo gól!
    Zaplnený štadión v Žiline má dnes po prvýkrát obrovský dôvod na jasot! Skvelú akciu predviedla dvojica azda budúcich pilierov reprezentácie! Ján Greguš využil dieru v strede poľa, pekne vyviezol loptu vpred a krásnym spôsobom uvoľnil ONDREJA DUDU. Ten naplno preukázal, prečo je považovaný za tak obrovský talent a prízemnou strelou, ktorá tesne pred Vaclíkom ešte trošku na trávniku skočila, rozvlnil sieť a v druhom zápase za seniorskú reprezentáciu si tak mladíček futbalovo odchovaný v Košiciach otvoril gólový účet!
     
    48
    Adam Hloušek v sklze odvrátil loptu pred Petrom Pekárikom na autové vhadzovanie. Pri lopte však bude Česko, pretože sa pískalo ofsajdové postavenie slovenského beka.
     
    47
    Zatiaľ, čo Pavel Vrba nesiahol počas polčasu k žiadnemu striedaniu, tak slovenský realizačný tím pripravil až tri zmeny. Tou najzásadnejšou smerom k zmene herného konceptu je príchod útočníka Martina Jakubka.
     
    46
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Marek Hamšík, prichádza Martin Jakubko.
     
    46
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Kornel Saláta, prichádza Ľubomír Michalík.
     
    46
    Striedanie v tíme Slovensko: z ihriska odchádza Martin Škrtel, prichádza Ján Ďurica.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Prvé dejstvo prípravného stretnutia medzi Slovenskom a Českou republikou rozhodne nezaostalo za vysokými očakávaniami. K videniu bolo množstvo zaujímavých momentov a pekný futbal. V istej fáze polčasu malo Slovensko jasnú prevahu, behom niekoľkých minút predviedol niekoľko nebezpečných krídelných akcií, z ktorých rezultovali šance, no pri tej zatiaľ najväčšej zaskočil na bránkovej čiare za už prekonaného Vaclíka pravý obranca českého tímu Gebre Selassie.

    Pár krát však dokázali pohroziť aj futbalisti spoza rieky Morava. Po polčasovej prestávke sa tak jednoznačne máme na čo tešiť, nakoľko je herný prejav z polčasu číslo jeden veľkým prísľubom do druhej časti.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    V samom závere prvého polčasu ešte prišla jedna česká strela, ktorej však chýbala potrebná presnosť. Lopta preletela pomerne výrazne nad brvnom Muchu.
     
    44
    Jano Mucha vyštartoval po centrovanej lopte. Vyzeralo to tak, že loptu poľahky ukryje do svojho náručia, odkiaľ mu však nakoniec guľatý nezmysel vypadol. Našťastie pre naše farby však len k dobre postavenému Pekaríkovi.
     
    43
    Adam Hloušek si vykoledoval od Vlada Weissa vo vzájomnom súboji faul slovenského krídelníka. Štandardná situácia v prospech nášho súpera z ľavého krídla.
     
    42
    Po fáze prvého polčasu, v ktorej Slovensko jasne dominovalo, sa českí reprezentanti snažia upokojiť hru prízemnou kombináciou v strede poľa.
     
    41
    Jano Mucha, ktorý zatiaľ nemal príliš veľa práce, sa môže udržať v tempe aspoň prostredníctvom odkopu od svojej svätyne.
     
    40
    Ján Greguš to prehnal so svojou bojovnosťou a v snahe získať loptu sa za poliacou čiarou dopustil nedovoleného zákroku.
     
    39
    V Žilne husto prší, čo trávniku rozhodne neprospieva. Možno teda očakávať, že sa kvalita zeleného koberca bude s pribúdajúcimi minútami zhoršovať.
     
    38
    Weiss hral loptu rýchlo od nohy. Na pravej strane sa snažil nájsť naštartovaného Hrošovského, ktorý na poslednú chvíľu nebol pripustený k lopte.
     
    37
    Škrtelova myšlienka ostala nepochopená a Česi sa tak úplne zadarmo dostali k lopte na vlastnej polovici.
     
    35
    Robo Mak sa prehnal po pravom krídle a prudko odcentroval do malého vápna. Tomáš Vaclík si s prihrávkou z okraja pokutového územia dokázal dobre poradiť.
    Pekarík
     
    34
    Naši hrajú v týchto momentoch futbal ako z učebnice. Vladimír Weiss sa poľahky presadil cez Adama Hloušeka, po ktorého obohratí posúval loptu z bránkovej čiary pod seba na Petra Pekaríka. Ten nebol práve v ideálnom postavení, stihol tak zakončiť len nedôrazne, no aj tak z toho mohol prameniť otvárajúci gól nebyť kľúčového zákroku Gebre Selassieho na bránkovej čiare!
    Martin Škrteľ
     
    33
    Martin Škrteľ nestrelil reprezentačný gól už šesť rokov. Teraz bol blízko blizúčku tomu, aby sa po dlhej dobe opäť zapísal medzi strelcov, no jeho hlavička zo súboja s Necidom skončila tesne vedľa pravej žrde!
     
    32
    Gebre Selassie si dokázal poradiť s prenikajúcim Makom, no len za pomoci faulu, po ktorom máme k dispozícii priamy kop.
     
    31
    Dve podarené krídelné akcie Slovenska naštartovali aj tribúny, ktoré ženú našich futbalistov vpred a pýtajú si od nich otvorenie skóre.
     
    30
    Hamšík tentoraz v úlohe nahrávača krásnym pasom naštartoval neúnavnú slovenskú motorovú myš Petra Pekaríka, ktorý loptu zatiahol až na opačnú stranu hranice pokutového územia, odkiaľ následne nepresne pálil Tomáš Hubočan.
     
    28
    Fúúúú. Nechýbalo veľa, aby sme boli v Žiline svedkami fenomenálneho slovenského gólu. Po nádhernom uvoľnení od Hrošovského predviedol z pravého krídla vynikajúci center Peter Pekarík. V šestnástke vystrihol krásne nožničky Marek Hamšík, ktoré by boli zrejme gólové. no stredopoliar SSC Neapolu nakoniec tesne loptu netrafil a strihol len do vzduchu!
     
    26
    Ondrej Duda narazil loptu Róbertovi Makovi, ktorý ju, zdalo sa, ešte stihol v hre, no tú nakoniec jeden z asistentov hlavného arbitra videl v tesnom aute.
     
    25
    So štandardkou Adama Hlouška si slovenská defenzíva dokázala úspešne poradiť, aj napriek tomu však držia loptu na svojich kopačkách naďalej českí futbalisti.
     
    24
    Slovenský kapitán Martin Škrtel však musel po ofenzívnom výlete veľmi rýchlo utekať dozadu, pretože českí reprezentanti sa dostali do rýchlej kontry. Tú stopér z Liverpoolu prerušil len za cenu žltej karty.
     
    23
    Škrtel sa v sebe netypickej pozícii rozohrávača zachoval veľmi dobre, krásnou prihrávkou uvoľnil na pravom krídle Petra Pekaríka. Ten poslal do stredu šestnástky Česka takmer gólový center, ktorý ale nakoniec nedokázali Slováci usmerniť do brány!
     
    22
    Vladimír Weiss, ktorý si na krídelných postoch vymenil pozíciu s Robom Makom, neúspešne adresoval prihrávku na hranicu pokutového územia.
     
    21
    Síce trošku s oneskorením, no nakoniec predsa len prišiel hvizd maďarského rozhodcu Vada, ktorý zaregistroval nedovolený zákrok Mária Holeka.
     
    20
    Česi držia loptu vo svojej moci. Naši však bránia v hlbokom defenzívnom bloku, čím svojho súpera držia na dištanc a do nebezpečnejších priestorov mu nateraz zatarasili cestu.
     
    19
    Hloušek centroval z pravej strany ľavačkou na zadnú tyč. S nebezpečnou loptou si ale Tomáš Hubočan dokázal veľmi dobre poradiť.
     
    17
    Pekný a rýchly prechod do útoku v podaní slovenského tímu. Vladimír Weiss posunul loptu viac do stredu Ondrejovi Dudovi, ktorý neváhal a zakončil pravačkou. V tomto momente však náš mladíček nemal dobre nastavené mieridlá.
     
    16
    Daniel Kolář sa vnútri pokutového územia dostal k streleckému pokusu. Ten mohol byť poriadne nebezpečný, no slovenská defenzíva ho, našťastie, dokázala zablokovať.
     
    15
    Súboj v strede poľa sa skončil českým víťazstvom. Lopta po ňom smerovala do slovenského pokutového územia, kde pred Kadlecom kraľoval Martin Škrtel.
     
    14
    Z prvého rohového kopu v zápase sa ohrozenie českej brány nezrodilo. Pozitívom je však ten fakt, že Slováci ostávajú s loptou v moci v blízkosti šestnástky súpera.
     
    13
    Odrej Duda sa pekne uvoľnil cez Holeka, ktorý nebezpečne vyzerajúcu situáciu na okraji pokutového územia musel hasiť sklzom.
     
    12
    Akonáhle sa jeden z tímov dostane do pohodlného držania lopty, sa ten druhý stiahne takmer so všetkými hráčmi na vlastnú polovicu, z čoho je patrné, že obaja kouči kladú dôraz predovšetkým na dobrú organizáciu hry.
     
    11
    Stret Petra Pekaríka s Václavom Pilařom zavinil práve český krídelník, po ktorého faule bude mať loptu v moci Slovenský reprezentačný tím.
     
    10
    Vácha mal v úmysle svojim dlhým pasom nájsť za slovenskou defenzívou Tomáša Necida. Nakoniec však našiel len brankára Jána Muchu.
     
    8
    Marek Hamšík peknou prihrávkou našiel Róberta Maka, ktorý vyskúšal cez brániaceho protihráča strelecké šťastie. Strela nášho krídelníka vôbec nemala zlé parametre, avšak Tomáš Vaclík ju dokázal bez väčších ťažkostí zlikvidovať!
     
    7
    Václav Pilař si z pozície ľavého krídla posunul loptu do stredu, naviedol si ju na pravačku a vyskúšal prekvapiť Jána Muchu, ktorý jeho zakončenie smerujúce vedľa ľavej žrde skontroloval pohľadom.
     
    6
    Beží šiesta minúta a na tribúnach už sú viditeľné prvé náznaky a pokusy o mexické vlny. Podobne tomu tak bolo aj počas piatkového duelu s Luxemburskom.
     
    5
    O prvé ohrozenie súperovej brány v zápase sa pokúsili Slováci, menovite to bol Patrik Hrošovský, ktorý napriahol spoza pokutového územia, no ten netrafil bránu.
     
    4
    Gebre Selassie sa snažil okolo pravej postrannej čiary podporiť ofenzívu, no veľmi dobrý pozor si naň dal Vladimír Weiss, ktorý odvrátil loptu na aut.
     
    3
    Počiatočné minúty duelu sa nesú z oboch strán v znamení oťukávania si súpera. Po slovenskej kombinácii držia loptu dlhšie vo svojej moci aj hráči spoza rieky Moravy.
     
    2
    Čechom sme požičali loptu len na malý moment. V moci ju majú opäť futbalisti v modrých dresoch, ktorí svoj postupný útok štartujú zo zadných radov.
     
    1
    Reprezentačný novic Ján Greguš sa pri svojom prvom dotyku s loptou rozbehol na súperovu polovicu, no akciu nášho tímu sa mu nepodarilo rozvinúť práve podľa predstáv.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Pred samotným výkopom ešte veľmi pekné gesto od oboch táborov venované na podporu slovenského futbalistu Mariána Čišovského, ktorý zvádza súboj s ťažkou chorobou.
     
    Aj napriek nie práve najpriaznivejšiemu počasiu si dnes do Žiliny našlo cestu obrovské množstvo priaznivcov. Vypredané však zrejme nebude, nakoľko je na tribúnach k videniu niekoľko voľných sedačiek.
    O malý moment začíname!
     
    Obidve jedenástky už sú nastúpené na trávniku štadióna Pod Dubňom. Nasledovať budú hymny dvoch niekdajších bratských zemí.
     
    Slovenská zostava zaznamenala oproti piatkovému kvalifikačnému duelu šesť zmien. Príležitosť dostanú brankár Ján Mucha, stopér Kornel Saláta, dvojica mladých stredpoliarov Greguš – Hrošovský a takisto aj čerstvý laureát ceny Petra Dubovského Ondrej Duda. Ján Kozák zvolil pre prípravné stretnutie zaujímavé rozostavenie bez klasického hrotového útočníka. Na vrchole slovenskej ofenzívy by sa mal okrem Ondreja Dudu pohybovať aj Marek Hamšík. Prekvapujúci ťah, ktorého fungovanie v praxi bude mimoriadne zaujímavé sledovať.
    Rozcvička je v plnom prúde.
     
    Úvodné zostavy:

    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan – Greguš, Hrošovský – Weiss, Duda, Mak – Hamšík.
    Náhradníci: Dúbravka, Kozáčik – Ďurica, Michalík, Kucka, Pečovský, Ďuriš, Šesták, Nemec, Jakubko. Manažér: Ján Kozák (SVK)

    Česká republika: Vaclík – Gebre Selassie, Holek, Suchý, Hloušek – Vácha, Pospíšil – Kadlec, Kolář, Pilař – Necid.
    Náhradníci: Pavlenda – Kadlec, Procházka, Krejčí, Dočkal, Novák, Plašil. Manažér: Pavel Vrba (CZE)

    Rozhodca: Vad – Viszokai, Lemon.
     
    Vitajte Pod Dubňom, kde budeme sledovať priateľské, no nesmierne pikantné, federálne derby medzi Slovenskom a Českou republikou.

    Zraky všetkých česko-slovenských športových fanúšikov sa dnes budú upierať do Žiliny. Po bezmála dva a pol roku na seba znovu narazia bratia a zároveň veľkí rivali. Ich vzájomná konfrontácia by nemala byť len o emóciách, ale aj o luxusnej futbalovej kvalite. Oba reprezentačné výbery sa v polovici kvalifikačného cyklu o Euro 2016 nachádzajú na čele svojich základných skupín.
    Eufóriu v oboch krajinách podčiarkuje i skutočnosť, že až za aktérmi dnešného duelu sa v skupinách nachádzajú finalisti majstrovstiev sveta 2010 v Južnej Afrike (Španielsko a Holandsko). Bližšie k Azúrovému pobrežiu sú zatiaľ zverenci Jána Kozáka. Francúzske rendezvous sa zdá byť čoraz reálnejšie, bryndzové halušky by mohli byť na mesiac nahradené chutnými bagetkami.

    Skupina C:

    1. Slovensko: 5 – 0 – 0; skóre 11:2; body 15

    Práve nedávno menovanému najlepšiemu trénerovi roka na Slovensku sa pripisujú najväčšie zásluhy za prevrat v reprezentačnom mužstve. Kozáková družina po dvoch zbabraných kvalifikačných cykloch nabrala pod novým trénerom dostatočné sebavedomie a cestu po francúzskom chodníčku začala senzačnou výhrou na mrazivej ukrajinskej pôde. O tesnom triumfe 1:0 i pri neúčasti dištancovaného kapitána Martina Šrtela rozhodol Róbert Mak. O mesiac neskôr sme v žilinskom ringu vyzvali i úradujúceho európskeho šampióna zo Španielska.
    Omladenú La Furia Roja zostrelili Kucka s Miňom Stochom. Ďaleko sebavedomejší sme potom zvládli rolu mierneho favorita na pôde Bieloruska (3:1) i Macedónska (2:0). V úvodnom zápase tohto asociačného termínu sme si doma po profesorskom výkone poradili s luxemburským trpaslíkom 3:0, keď sme zástupcu Beneluxu sfúkli tromi gólmi z prvého polčasu. Po úvodnej polovici kvalifikačných bojov sme spolu s Anglickom posledným mužstvom, ktoré ešte nestratilo ani bod!

    Skupina A:

    1. Česká rep.: 4 – 1 – 0; skóre 11:6; body 13

    Viditeľný progres po zmene trénera zaznamenali i za riekou Morava. Česká reprezentácia v predchádzajúcej kvalifikácii na brazílsky mundial zaostala za dvojicou Taliansko a Dánsko. Pred začiatkom európskych závodov však na lavičku zlanárila veleúspešného lodivoda plzenských Viktoriánov – Pavla Vrbu. 51-ročný manažér sa dnes vracia do Žiliny, s ktorou v sezóne 2006-07 získal slovenské double.
    Kvalifikácia na Euro 2016 začala pre českých Levov súbojom s bronzovým výberom majstrovstiev sveta v Brazílii. Oranjes padli v Generali Arene po výsledku 2:1. Rovnakým skóre slávil náš západný sused i na horúcej pôde v Turecku. Šestnáste mužstvo sveta nezastavila ani umelá tráva v Kazachstane (4:2), či senzácia poslednej kvalifikácie na MS – Island (2:1). Česká republika stratila prvé kvalifikačné body až po piatkovej senzačnej remíze s Lotyšskom (1:1).

    Vzájomné zápasy:

    14.11.2012; Česká rep. – Slovensko 3:0 (priateľský)
    (2x Lafata, Dočkal)

    05.09.2009; Slovensko – Česká rep. 2:2 (kval. MS)
    (Šesták, Hamšík – Pudil, Baroš)

    01.04.2009; Česká rep. – Slovensko 1:2 (kval. MS)
    (Škrtel (VG) – Šesták, E. Jendrišek)

    17.11.2007; Česká rep. – Slovensko 3:1 (kval. ME)
    (Grygera, Kulič, Rosický – M. Kadlec/VG)

    06.09.2006; Slovensko – Česká rep. 0:3 (kval. ME)
    (2x Sionko, Koller)

    21.08.2002; Česká rep. – Slovensko 4:1 (priateľský)
    (2x Koller, 2x. Rosický – Sz. Németh)

    Český výber pri aktívnom skóre 19:9 vyhral v doterajších deviatich vzájomných konfrontáciách až päťkrát (R:2; P:2). Naposledy sme vyhrali pri prelomovej kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2010 v JAR.
    Pražského duelu sa z aktuálneho výberu Jána Kozáka zúčastnili Mucha, Pekarík, Škrtel, Ďurica, Šesták, Stoch a Hamšík. Na druhej strane je to kvartet Lafata, Necid, Plašil a Petr Čech.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:30.

    Michal Bakoš

    Góly: 49. Ondrej Duda

    Karty:   24. Martin Škrtel (SVK) – 88. Jaroslav Plašil (CZE)


    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Saláta, Hubočan – Greguš, Hrošovský – Weiss, Duda, Mak – Hamšík.
    Náhradníci: Dúbravka, Kozáčik – Ďurica, Michalík, Kucka, Pečovský, Ďuriš, Šesták, Nemec, Jakubko. Manažér: Ján Kozák (SVK)

    Česko: Vaclík – Gebre Selassie, Holek, Suchý, Hloušek – Vácha, Pospíšil – Kadlec, Kolář, Pilař – Necid.
    Náhradníci: Pavlenda – Kadlec, Procházka, Krejčí, Dočkal, Novák, Plašil. Manažér: Pavel Vrba (CZE)

    Rozhodca: Vad – Viszokai, Lemon

    Diváci: 10 594