Nemecko – Fínsko 0:4 (kon.) | Taliansko – Dánsko 1:4 (kon.) | Kazachstan – Lotyšsko 4:5 (kon.)
Nórsko – Švédsko 1:2 (kon.)
koniec
Kazachstan
4:5 (2:1, 2:3, 0:1)
Lotyšsko
Utorok 13.05.2014, 19:45 • Minsk Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    59:00
    Jeremejev opustil svoju svätyňu. Zúfalý nápor kazašských hráčov.
     
    56:38
    Na druhej strane im už neunikol zákrok Alexeja Vasilčenka, ktorý oslabil svoj tím v tej najmenej vhodnej chvíli.
     
    56:00
    Roman Starčenko sa ocitol pred bránou Masalskisa, kde bol jednoznačne hákovaný. Rozhodcovia na celú situáciu veľmi dobre videli, no nepochopiteľne to prehliadli.
     
    55:00
    Lotyšská strana reaguje celkom pochopiteľne oddychovým časom. Hráči, ktorých mal momentálne na ľade, totiž za sebou mali bránenie presilovej hry.
     
    52:30
    Opäť jeden z verdiktov rozhodcov, s ktorým sa príliš súhlasiť nedá. Na tomto šampionáte sa to už akoby stávalo tradíciou. Lotyši s tým však nič neurobia. Andri Džerins putuje na trestnú lavicu, veľká šanca pre Kazachov.
     
    51:30
    Po Niživisovej prihrávke sa tvrdo oprel do puku Kristap Sotnieks, s ktorého pumelicou si napokon s ťažkosťami, no predsa, dokázal Jeremejev dať rady.
     
    49:15
    Nikolaj Antropov dnes ukazuje, ako by mal hrať správny kapitán. Kazašskí líder prakticky neschádza z ľadu, teraz to výborne predložil Starčenkovi, ktorý na poslednú chvíľu dokázal do puku len tak jemne štuchnúť. Medzi tri tyče lotyšskej svätyne ho však neusmernil.
     
    47:30
    Nikolaj Antropov sa opäť zaparkoval pred súperove bránkovisko, kde je pre svoj tím najviac prospešný. Aj napriek jeho cloneniu dokázal Masalskis tvrdú delovku od modrej čiary zneškodniť!
     
    43:22
    Lotyšsko dalo gól!
    Z kraja poslednej tretiny sa Lotyšom podarilo prinavártiť si vedenie na svoju stranu. Zaslúžil sa o to JURIS ŠTALS, ktorý vnikol do útočného pásma po ľavom krídle, rozhodol sa pre tvrdú strelu, ktorú svojou čepeľou nešťastne tečoval Kazancev. Puk po jeho teči úplne zmenil svoj pôvodný smer, čím ostal Jeremejev bez šance na zákrok! Asistencie: Guntis Galvinš.
     
    39:55
    Kazachstan dal gól! Tak to je neskutočný, naozaj neuveriteľný záver druhej tretiny. Kazachstan sa až doteraz v presilových hrách poriadne trápil, teraz však dokázal využiť dve za sebou a pred treťou tretinou tak vyrovnal! Po strele od modrej čiary sa zásluhou práce Nikolaja Antropova odrazil od Masalskisa puk rovno pred JEVGENIJHO BLOCHINA, ktorý už nemohol do prázdnej brány nedoraziť! Kevin Dallman
     
    39:11
    Kazachstan dal gól! Kazachstan to v útočnom pásme poriadne roztočil a svojho súpera dostal pod veľký tlak. Roman Starčenko ešte vo svojej obrovskej šanci neuspel, Kazachovia však pokračovali v kombinácii, po ktorej prišla strela Dallmana. S tou si ešte Masalskis poradil, no pred bránou operoval kapitán NIKOLAJ ANTROPOV, ktorý pretlačil puk do siete! Asistencie: Kevin Dallman.
     
    38:17
    Po dlhej porade sa napokon rozhodcovia rozhodli poslať Lotyšov do trojice. Zemgus Girgensons vyhodil puk do hľadiska, čím ponúka Kazachom presilovku o dvoch hráčov.
     
    37:39
    Herbarts Vasiljevs sa v súboji kapitánov previnil proti Antropovovi nedovoleným zákrokom, ktorý bol kategorizovaný ako podrazenie. Z nášho pohľadu sa nám to však vôbec tak nejavilo. Presilovka pre Kazachstan.
     
    37:00
    Panšins tvrdou strelou poriadne vystrašil Masalskisa. Ten si dokázal poradiť, jeho strelu vyrazil pred seba, kde mu pomohli kolegovia z obrany, ktorí odpratali puk do bezpečia!
     
    34:07
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšom sa podarilo utiecť už na rozdiel dvoch presných zásahov. Kristaps Sotnieks sa v obrannom pásme svojo celku zmocnil puku, umne si počkal na MIKELISA REDLIHSA, ktorý naskočil z trestnej lavice a ideálne načasovanou prihrávkou mu to posunul do samostatného nájazdu. REDLIHS sa v podobných situáciach nezvykne mýliť, všimol si, že Jeremejev má medzi betónmi medzeru, kde mu poslal puk! Asistencia: Kristaps Sotnieks.
     
    33:04
    Roman Starčenko následne zvlacoval lotyšského brankára Masalskisa pôsobiaceho v Poprade, za čo si pôjde posedieť na lavicu hanby.
     
    33:03
    Roman Starčenko to zobral v presilovke na seba, prezentoval sa krásnym prienikom, ktorý zakončil strelou švihom. Tá však na pozorného Masalskisa nestačila!
     
    32:32
    Kazachstan má k dispozícii početnú prevahu vo formáte štyroch proti trom, ktorá je odborníkmi považovaná za tú vôbec najnebezpečnejšiu. Faulom im to poskytol Indrašis.
     
    32:01
    Redlihs a Antropov sa následne do seba pustili. Obaja kohúti za to boli potrestaní menším trestom.
     
    30:55
    Girgenson, ktorý vedie z pozície centra tretí lotyšský útok, sa ocitol zoči-voči brankárovi Jeremejevovi. Lotyš však sklamal, vo vynikajúcej pozícii nedokázal navýšiť náskok svojho tímu!
     
    29:51
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšskí hokejisti ukázali svojmu súperovi počas svojej prvej presilovky v tomto zápase, ako sa má s touto príležitosťou naložiť. Po Indrašisovej prihrávke zakončil príklepom od modrej čiary ARTUS KULDA, po ktorého pokuse bol puk ešte tečovaný, Jeremejev naň navyše nemal najlepší výhľad, a tak nedokázal včas zakročiť! Asistencia: Miks Indrašis
     
    28:03
    Alexej Litvinenko si háčikom pridržal Jindrašisa. Presilovú hru si tak vyskúša aj lotyšské mužstvo.
     
    25:38
    Roberts Lipsberg si sadol na trestnú lavicu za nedovolené bránenie v hre, ktorým ohrozil brankára Jeremejeva. Kazachstan tak má k dispozícii už štvrtú presilovku.
     
    23:41
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšom sa podarilo vyrovnať ešte v úvodnej fáze druhej tretiny, a to nie hocijakým spôsobom, ale krásnou akciou, ktorá znesie tie najprísnejšie kritéria. Mikelis Redlihs sa neulakomil na samostatné zakončenie, posunul puk pred bránu ARTUSOVI KULDOVI, ktorý sa vydal na ofenzívy výlet a dokázal ho zakončiť svojim druhým presným zásahom na tomto turnaji! Asistencie: Mikelis Redlihs, Ronalds Kerinš.
     
    19:45
    Kazachstan dal gól! V samom závere prvej tretiny, kedy sa už oba tímy pravdepodobne videli v kabíne, sa Kazachovia ujímajú vedenia, ktoré je vzhľadom na priebeh úvodnej časti zaslúžené. Nikolaj Antropov vysunul na pravú stranu JEVGENIJHO RYMAREVA, ktorý svoj nájazd z krídla zakončil strelou na vzdialenejšiu tyč. Masalskis bol v tomto prípade bez šance! Asistencie: Nikolaj Antropov, Roman Savčenko.
     
    14:39
    Smolný moment pre Lotyšov. Kristaps Sotniesk vyhodil puk, za čo je potrestaný menším trestom. Tretia presilovka pre Kazachstan.
     
    11:48
    Roman Starčenko dostal do predbránkového priestoru fantastickú prihrávku, pohotovo zakončil, Masalskisovi jeho strela vypadla, no lotyšský brankár sa rýchlo rozpamätal a puk opätovne schoval skôr ako sa k nemu dostali dorážajúci hráči!
     
    10:27
    Dlhý časový úsek sa teraz hralo bez prerušenia, ktoré napokon prišlo po faule Jekabsa Redlihsa. Ten svojim nedovoleným zákrokom ponúka Kazachom druhú presilovkovú príležitosť.
     
    06:00
    Starčenko sa rútil sám na brankára. Vznikajúci požiar hasil faulom Alexander Niživijs, za ktorého zákrok mohlo byť pokojne nariadené trestné strieľanie. Napokon z toho bude pre Kazachov len početná prevaha.
     
    04:43
    Kazachstan dal gól! Reakcia hráčov Kazachstanu na seba nenechala dlho čakať. Vynikajúcu akciu začal ešte v obrannom pásme prihrávkou o mantinel Vadim Krasnoslobodcev, na ktorého prácu nadviazal výbornou kolmicou Maxim Semjonov. Jeho prihrávku si spracoval TALGAT ŽAJLAUVOV, ktorý si pred Masalskisom prehodil puk na backhand a presne zakončil! Asistencie: Maxim Semjonov, Vadim Krasnoslobodcev.
     
    01:15
    Lotyšsko dalo gól!
    Z následného brejku a svojej prvej akcie v zápase sa Lotyši ujímajú vedenia. Navrátilec do zostavy Juri Štals predložil puk MIKSOVI INDRAŠISOVI, ktorý pekne umiestnenou strelou nad rameno prekonal Jeremejeva. Asistencie: Juris Štals, Jekabs Redlihs.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 5. Talgat Žajlauvov (Maxim Semjonov, Vadim Krasnoslobodcev), 20. Jevgenij Rymarev (Nikolaj Antropov, Roman Savčenko), 40. Nikolaj Antropov (Kevin Dallman), 40. Jevgenij Blochin (Kevin Dallman) – 2. Miksa Indrašis (Jursi Štals, Jekabs Redlihs), 24. Arturs Kulda (Mikelis Redlihs, Ronalds Kerinš), 30. Arturs Kulda (Miks Indrašis), 35. Mikelis Redlihs (Kristaps Sotnieks), 44. Juris Štals (Guntis Galvinš)


    Kazachstan: Jeremejev (Ivanov) – Litvinenko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin – Starčenko, Antropov, Rymarev – Upper, Puškarjov, Romanov – Žajlauov, Gavrilin, Krasnoslobodcev – Panšin, Spiridonov, Rachmanov.
    Lotyšsko: Masalskis (Gudlevskis) – Gavlinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodca: Igor Dremelj, Markus Vinnerborg – Vít Lederer, Joep Leermakers.