Nemecko – Fínsko 0:4 (kon.) | Taliansko – Dánsko 1:4 (kon.) | Kazachstan – Lotyšsko 4:5 (kon.)
Nórsko – Švédsko 1:2 (kon.)
koniec
Kazachstan
4:5 (2:1, 2:3, 0:1)
Lotyšsko
Utorok 13.05.2014, 19:45 • Minsk Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    56:38
    Na druhej strane im už neunikol zákrok Alexeja Vasilčenka, ktorý oslabil svoj tím v tej najmenej vhodnej chvíli.
     
    52:30
    Opäť jeden z verdiktov rozhodcov, s ktorým sa príliš súhlasiť nedá. Na tomto šampionáte sa to už akoby stávalo tradíciou. Lotyši s tým však nič neurobia. Andri Džerins putuje na trestnú lavicu, veľká šanca pre Kazachov.
     
    38:17
    Po dlhej porade sa napokon rozhodcovia rozhodli poslať Lotyšov do trojice. Zemgus Girgensons vyhodil puk do hľadiska, čím ponúka Kazachom presilovku o dvoch hráčov.
     
    37:39
    Herbarts Vasiljevs sa v súboji kapitánov previnil proti Antropovovi nedovoleným zákrokom, ktorý bol kategorizovaný ako podrazenie. Z nášho pohľadu sa nám to však vôbec tak nejavilo. Presilovka pre Kazachstan.
     
    33:04
    Roman Starčenko následne zvlacoval lotyšského brankára Masalskisa pôsobiaceho v Poprade, za čo si pôjde posedieť na lavicu hanby.
     
    32:32
    Kazachstan má k dispozícii početnú prevahu vo formáte štyroch proti trom, ktorá je odborníkmi považovaná za tú vôbec najnebezpečnejšiu. Faulom im to poskytol Indrašis.
     
    32:01
    Redlihs a Antropov sa následne do seba pustili. Obaja kohúti za to boli potrestaní menším trestom.
     
    28:03
    Alexej Litvinenko si háčikom pridržal Jindrašisa. Presilovú hru si tak vyskúša aj lotyšské mužstvo.
     
    25:38
    Roberts Lipsberg si sadol na trestnú lavicu za nedovolené bránenie v hre, ktorým ohrozil brankára Jeremejeva. Kazachstan tak má k dispozícii už štvrtú presilovku.
     
    14:39
    Smolný moment pre Lotyšov. Kristaps Sotniesk vyhodil puk, za čo je potrestaný menším trestom. Tretia presilovka pre Kazachstan.
     
    10:27
    Dlhý časový úsek sa teraz hralo bez prerušenia, ktoré napokon prišlo po faule Jekabsa Redlihsa. Ten svojim nedovoleným zákrokom ponúka Kazachom druhú presilovkovú príležitosť.
     
    06:00
    Starčenko sa rútil sám na brankára. Vznikajúci požiar hasil faulom Alexander Niživijs, za ktorého zákrok mohlo byť pokojne nariadené trestné strieľanie. Napokon z toho bude pre Kazachov len početná prevaha.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 5. Talgat Žajlauvov (Maxim Semjonov, Vadim Krasnoslobodcev), 20. Jevgenij Rymarev (Nikolaj Antropov, Roman Savčenko), 40. Nikolaj Antropov (Kevin Dallman), 40. Jevgenij Blochin (Kevin Dallman) – 2. Miksa Indrašis (Jursi Štals, Jekabs Redlihs), 24. Arturs Kulda (Mikelis Redlihs, Ronalds Kerinš), 30. Arturs Kulda (Miks Indrašis), 35. Mikelis Redlihs (Kristaps Sotnieks), 44. Juris Štals (Guntis Galvinš)


    Kazachstan: Jeremejev (Ivanov) – Litvinenko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin – Starčenko, Antropov, Rymarev – Upper, Puškarjov, Romanov – Žajlauov, Gavrilin, Krasnoslobodcev – Panšin, Spiridonov, Rachmanov.
    Lotyšsko: Masalskis (Gudlevskis) – Gavlinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodca: Igor Dremelj, Markus Vinnerborg – Vít Lederer, Joep Leermakers.