Nemecko – Fínsko 0:4 (kon.) | Taliansko – Dánsko 1:4 (kon.) | Kazachstan – Lotyšsko 4:5 (kon.)
Nórsko – Švédsko 1:2 (kon.)
koniec
Kazachstan
4:5 (2:1, 2:3, 0:1)
Lotyšsko
Utorok 13.05.2014, 19:45 • Minsk Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    V tretej tretine sme už videli len jeden presný zásah. Jeho autorom bol útočník Popradu Juris Štals, ktorý s obrovským kusiskom šťastia rozhodol, že po tomto vyrovnanom stretnutí budú mať viac dôvodov na radosť Lotyši. Kazachstan tak po troch zápasoch stále ostáva na jednom bode. Lotyši zaznamenali na šampionáte druhé víťazstvo. S konštatovaním, že sme sledovali divácky atraktívny hokej s množstvom presných zásahov, sa s vami lúčim a želám ešte príjemný zvyšok večera.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:45
    Po zakázanom uvoľnení Lotyšov sa ešte bude vhadzovať pred Masalskisom. Kazachstan si vzal oddychový čas. Tréner Selin sa ešte bude snažiť niečo vymyslieť.
     
    59:30
    Nikolaj Antropov mohol vyrovnať! Kapitán Kazachov sa natlačil pred Masalskisa, puk však za jeho chrbát nedokázal usmerniť. Obrovská škoda pre Kazachstan.
     
    59:00
    Jeremejev opustil svoju svätyňu. Zúfalý nápor kazašských hráčov.
     
    58:38
    Kazachstan sa dokázal ubrániť a hrá v plnom počte. Teraz jeho hokejisti vrchnú všetky sily do útoku.
     
    57:38
    Kazachom nič iné neostáva, aktívne smerom dopredu musia hrať aj počas početnej nevýhody.
     
    56:38
    Na druhej strane im už neunikol zákrok Alexeja Vasilčenka, ktorý oslabil svoj tím v tej najmenej vhodnej chvíli.
     
    56:00
    Roman Starčenko sa ocitol pred bránou Masalskisa, kde bol jednoznačne hákovaný. Rozhodcovia na celú situáciu veľmi dobre videli, no nepochopiteľne to prehliadli.
     
    55:30
    Niživis najskôr výborne zapracoval pri defenzívnej činnosti, puk dokázal dostať do stredného pásma. Ten sa mu napokon vrátil v tom útočnom. Niživis to skúsil strelou švihou, tá však nebola vydarená aj pod vplyvom toho, že sa dozadu výborne vrátil Litvinenko.
     
    55:00
    Lotyšská strana reaguje celkom pochopiteľne oddychovým časom. Hráči, ktorých mal momentálne na ľade, totiž za sebou mali bránenie presilovej hry.
     
    55:00
    Džerinš je späť na ľadovej ploche. Lotyši sa však musia mať stále na pozore. Po ich zakázanom uvoľnení sa bude vhadzovať pred Masalskisom.
     
    54:05
    Kazachovia nedokázali udržať útočné pásmo. Vyzerá to tak, že táto presilová hra ostane nevyužitá.
     
    53:25
    Nikolaj Antropov sa snažil pohotovo predkladať puk pred bránu Blochinovi. Lotyšská defenzíva však dokázala jeho úmysel prečítať a puk následne odpáliť do stredného pásma.
     
    52:30
    Opäť jeden z verdiktov rozhodcov, s ktorým sa príliš súhlasiť nedá. Na tomto šampionáte sa to už akoby stávalo tradíciou. Lotyši s tým však nič neurobia. Andri Džerins putuje na trestnú lavicu, veľká šanca pre Kazachov.
     
    51:30
    Po Niživisovej prihrávke sa tvrdo oprel do puku Kristap Sotnieks, s ktorého pumelicou si napokon s ťažkosťami, no predsa, dokázal Jeremejev dať rady.
     
    50:45
    Romanov vodil puk po útočnom pásme, napokon však oň prišiel a Lotyši sa prostredníctvom Jurisa Štalsa na chvíľu dostali z pod tlaku Kazachov.
     
    50:00
    Litvinenko mal na hokejke jasný puk, Lotyšom ho však prakticky daroval svojim zaváhaním, keď neudržal stabilitu a spadol na ľadovú plochu.
     
    49:15
    Nikolaj Antropov dnes ukazuje, ako by mal hrať správny kapitán. Kazašskí líder prakticky neschádza z ľadu, teraz to výborne predložil Starčenkovi, ktorý na poslednú chvíľu dokázal do puku len tak jemne štuchnúť. Medzi tri tyče lotyšskej svätyne ho však neusmernil.
     
    48:22
    Lotyši zásluhou Pujacsa len vyviezli puk z obrannej tretiny, nahodili ho za kazašskú bránu a rýchlo utekali na striedačku.
     
    47:30
    Nikolaj Antropov sa opäť zaparkoval pred súperove bránkovisko, kde je pre svoj tím najviac prospešný. Aj napriek jeho cloneniu dokázal Masalskis tvrdú delovku od modrej čiary zneškodniť!
     
    46:00
    Za aktuálneho stavu preberajú ofenzívnu taktiku na svoju stranu kazašskí hokejisti, ktorí rozhodne nie sú bez šance. Do konca stretnutia im na vyrovnanie ostáva dostatok času.
     
    45:30
    Krasnoslobodcev výborne zapracoval pri forčekingu, v útočnom pásme dokázal získať puk, Redlihs ho vak poslal čisto k zemi a puk z obrannej tretiny svojho tímu vyhodil. Zdalo sa, že si útočník Lotyšov pomohol miernym faulom, rozhodcovia však nechávajú v hre pokračovať.
     
    44:30
    Daugavinš sa odhodlal k strele okamžite po prechode modrou čiarou. Jeremejev tentoraz na puk videl a predviedol bez problémový zákrok.
     
     
    43:22
    Lotyšsko dalo gól!
    Z kraja poslednej tretiny sa Lotyšom podarilo prinavártiť si vedenie na svoju stranu. Zaslúžil sa o to JURIS ŠTALS, ktorý vnikol do útočného pásma po ľavom krídle, rozhodol sa pre tvrdú strelu, ktorú svojou čepeľou nešťastne tečoval Kazancev. Puk po jeho teči úplne zmenil svoj pôvodný smer, čím ostal Jeremejev bez šance na zákrok! Asistencie: Guntis Galvinš.
     
    43:00
    Antropov si dokázal cez jedného z protihráčov prehodiť puk dopredu. Sám ho už však dokorčuľovať nestihol a podporu spoluhráčov nemal. Následný atak Lotyšov bol zastavený ofsajdovým verdiktom.
     
    41:36
    Brankára Masalskisa ohrozil Gavrilin. Lotyšský brankár však zakročil s úplným pokojom.
     
    41:00
    Komu napokon bude patriť tretia tretina? Rozhodne sa v nej alebo bude musieť doposiaľ vyrovnané stretnutie rozlúsknuť pridaný čas?
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    V druhej tretine sme videli až päť presných zásahov. O prvé tri z nich sa postarali Lotyši, ktorí tak dokázali dokonale otočiť vývoj zápasu vo svoj prospech. V závere druhej tretiny si však nedali pozor na disciplínu, ponúkli Kazachom presilovku piatich proti trom. Hráči Kazachstanu sa ponúknutej šance chopili a zásluhou Antropova s Blochinom vyrovnali. Pred treťou tretinou je tak všetko otvorené.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
     
    39:55
    Kazachstan dal gól! Tak to je neskutočný, naozaj neuveriteľný záver druhej tretiny. Kazachstan sa až doteraz v presilových hrách poriadne trápil, teraz však dokázal využiť dve za sebou a pred treťou tretinou tak vyrovnal! Po strele od modrej čiary sa zásluhou práce Nikolaja Antropova odrazil od Masalskisa puk rovno pred JEVGENIJHO BLOCHINA, ktorý už nemohol do prázdnej brány nedoraziť! Kevin Dallman
     
     
    39:11
    Kazachstan dal gól! Kazachstan to v útočnom pásme poriadne roztočil a svojho súpera dostal pod veľký tlak. Roman Starčenko ešte vo svojej obrovskej šanci neuspel, Kazachovia však pokračovali v kombinácii, po ktorej prišla strela Dallmana. S tou si ešte Masalskis poradil, no pred bránou operoval kapitán NIKOLAJ ANTROPOV, ktorý pretlačil puk do siete! Asistencie: Kevin Dallman.
     
    38:17
    Po dlhej porade sa napokon rozhodcovia rozhodli poslať Lotyšov do trojice. Zemgus Girgensons vyhodil puk do hľadiska, čím ponúka Kazachom presilovku o dvoch hráčov.
     
    37:39
    Herbarts Vasiljevs sa v súboji kapitánov previnil proti Antropovovi nedovoleným zákrokom, ktorý bol kategorizovaný ako podrazenie. Z nášho pohľadu sa nám to však vôbec tak nejavilo. Presilovka pre Kazachstan.
     
    37:00
    Panšins tvrdou strelou poriadne vystrašil Masalskisa. Ten si dokázal poradiť, jeho strelu vyrazil pred seba, kde mu pomohli kolegovia z obrany, ktorí odpratali puk do bezpečia!
     
    36:14
    Lotyšom narástli v druhej tretine veľké krídla. Momentálne sú na ľade jasne lepším tímom, čo sa snažili potvrdiť aj v tomto momente, no napokon prišli o útočné pásmo.
     
    35:14
    Po sérii vylúčení na oboch stranách sú už oba tímy v plnom počte.
     
     
    34:07
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšom sa podarilo utiecť už na rozdiel dvoch presných zásahov. Kristaps Sotnieks sa v obrannom pásme svojo celku zmocnil puku, umne si počkal na MIKELISA REDLIHSA, ktorý naskočil z trestnej lavice a ideálne načasovanou prihrávkou mu to posunul do samostatného nájazdu. REDLIHS sa v podobných situáciach nezvykne mýliť, všimol si, že Jeremejev má medzi betónmi medzeru, kde mu poslal puk! Asistencia: Kristaps Sotnieks.
     
    33:04
    Roman Starčenko následne zvlacoval lotyšského brankára Masalskisa pôsobiaceho v Poprade, za čo si pôjde posedieť na lavicu hanby.
     
    33:03
    Roman Starčenko to zobral v presilovke na seba, prezentoval sa krásnym prienikom, ktorý zakončil strelou švihom. Tá však na pozorného Masalskisa nestačila!
     
    32:32
    Kazachstan má k dispozícii početnú prevahu vo formáte štyroch proti trom, ktorá je odborníkmi považovaná za tú vôbec najnebezpečnejšiu. Faulom im to poskytol Indrašis.
     
    32:01
    Redlihs a Antropov sa následne do seba pustili. Obaja kohúti za to boli potrestaní menším trestom.
     
    32:00
    Roman Starčenko veľmi pekne prenikol stredným pásmom, po vniknutí do útočného pohotovou švihovkou zakončil cez súperovho obrancu. Masalskis nezasahoval, vyriešila to zaňho tyčka jeho svätyne. Vzrušenie však bolo zbytočné, už predtým sa pískalo postavenie mimo hry. Hvizd rozhodcov však zanikol.
     
    30:55
    Girgenson, ktorý vedie z pozície centra tretí lotyšský útok, sa ocitol zoči-voči brankárovi Jeremejevovi. Lotyš však sklamal, vo vynikajúcej pozícii nedokázal navýšiť náskok svojho tímu!
     
    30:30
    Tesne pred momentom, kedy sa zlomil zápas do svojej druhej polovice, dokázali Lotyši dokonať svoj obrat. Dvomi presnými zásahmi sa oň postaral Arturs Kulda, ktorý sa tak aktuálne radí k najproduktívnejším zadákom turnaja.
     
     
    29:51
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšskí hokejisti ukázali svojmu súperovi počas svojej prvej presilovky v tomto zápase, ako sa má s touto príležitosťou naložiť. Po Indrašisovej prihrávke zakončil príklepom od modrej čiary ARTUS KULDA, po ktorého pokuse bol puk ešte tečovaný, Jeremejev naň navyše nemal najlepší výhľad, a tak nedokázal včas zakročiť! Asistencia: Miks Indrašis
     
    29:03
    Po minúte sa dokázal Kazachstan po prvý raz oslobodiť. Sotnieksovi robil problémy v obrannom pásme Lotyšov ešte Antropov, ktorý tak získal cenné sekundy.
     
    28:03
    Alexej Litvinenko si háčikom pridržal Jindrašisa. Presilovú hru si tak vyskúša aj lotyšské mužstvo.
     
    27:38
    Lotyši v plnom počte. Dokázali zvládnuť už štvrtú hru v početnej nevýhode. Sebavedomie kazašských útočníkov tak na tom príliš dobre zrejme nebude.
     
    27:00
    Krasnoslobodcev to vyskúšal strelou švihom. Trafil však len jedného z brániacich hráčov. Presilovka Kazachov nie je príliš bohatá na zaujímavé momenty.
     
    26:30
    Strela Dallmana zadunela len na zadnom mantineli, puk sa ešte odrazil k Nikolajovi Antropovovi, ktorý však bol až príliš z uhla a jeho pohotové zakončenie skončilo mimo lotyšskej svätyne!
     
    25:38
    Roberts Lipsberg si sadol na trestnú lavicu za nedovolené bránenie v hre, ktorým ohrozil brankára Jeremejeva. Kazachstan tak má k dispozícii už štvrtú presilovku.
     
    25:30
    Fanúšikovia v Minsk aréne sa bavia, v hľadisku nechýbajú ani mexické vlny.
     
    24:40
    Lotyšom vyrovnávajúci gól pochopiteľne pomohol a opäť s tlačia dopredu. Uvidíme, čo to spraví s Kazachstanom a či dokážu jeho hráči pokračovať vo výbornom výkone z prvého dejstva.
     
     
    23:41
    Lotyšsko dalo gól!
    Lotyšom sa podarilo vyrovnať ešte v úvodnej fáze druhej tretiny, a to nie hocijakým spôsobom, ale krásnou akciou, ktorá znesie tie najprísnejšie kritéria. Mikelis Redlihs sa neulakomil na samostatné zakončenie, posunul puk pred bránu ARTUSOVI KULDOVI, ktorý sa vydal na ofenzívy výlet a dokázal ho zakončiť svojim druhým presným zásahom na tomto turnaji! Asistencie: Mikelis Redlihs, Ronalds Kerinš.
     
    23:00
    Keninš dostal prihrávku do situácie jeden na jedného. Cez Litvinenka sa snažil lotyšský útočník zakončiť, trafil však len do jeho výstroje. Jeremejev tak mohol ostať kľudný.
     
    22:40
    Džerinš dokázal prepasírovať puk cez Semjonova, čím sa otvorila príležitosť pre Meiju. Ten okamžite vyštartoval po voľnom puku, bližšie k nemu však mal Jeremejev, ktorý opustil svoju svätyňu a puk skryl pod svoje telo.
     
    22:24
    Kazachovia sa snažia hrať priamočiaro. Veľa pukov posielajú kolmo vpred. V tomto prípade im to však nevyšlo, dopustili sa zakázaného uvoľnenie a hra sa tak sťahuje pred Jeremejeva.
     
    21:18
    Roamnov si zabehol za obranu Lotyšov, kde mu aj spoluhráči posielali puk. Kazašský útočník však nemohol pokračovať v hre, bolo mu signalizovaného postavenie mimo hry.
     
    20:30
    Prostrednú tretinu otvárame aktivitou Romana Starčenka, ktorý sa dostal k puku za bránkou Masalskisa, no lotyšskí obrancovia ho vytlačili aspoň do stredného pásma.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Po prvej tretine vedie Kazachstan nad Lotyšskom 2:1. V úvodnej tretine sa vôbec nepotvrdilo, že v roli favorita do stretnutia nastúpili Lotyši. Tí dokázali počas celej jej priebehu vystreliť na Jeremejeva len tri krát. Jeden krát boli úspešní, v druhej minúte ich do vedenia poslal Indrašis. Kazachstan však zásluhou presne zakončeného úniku Tajgata Žajlauova rýchlo vyrovnal. Následne hrali Lotyši tri krát v oslabení, ktoré síce zvládli, no pätnásť sekúnd pred koncom otváracej časti si nedali pozor na Rymareva, ktorý vo svojom prvom zápase na tohtoročnom šampionáte otvoril hneď aj strelecký účet.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
     
    19:45
    Kazachstan dal gól! V samom závere prvej tretiny, kedy sa už oba tímy pravdepodobne videli v kabíne, sa Kazachovia ujímajú vedenia, ktoré je vzhľadom na priebeh úvodnej časti zaslúžené. Nikolaj Antropov vysunul na pravú stranu JEVGENIJHO RYMAREVA, ktorý svoj nájazd z krídla zakončil strelou na vzdialenejšiu tyč. Masalskis bol v tomto prípade bez šance! Asistencie: Nikolaj Antropov, Roman Savčenko.
     
    19:00
    Pujacsovu pokazenú rozohrávku sa snažil potrestať Spiridonov. Ten však bol v útočnom pásme sám, jeho backhand sa medzi tri tyče nezmestil.
     
    18:00
    Girgensons sa stal dve minúty pred koncom úvodnej tretiny autorom len tretej strely Kazachov v tomto stretnutí. Vychladnutý Jeremejev zákrok po dlhej dobe zvládol.
     
    16:39
    Kazachstan nevyužil v prvej tretine už tri presilové hry.
     
    16:20
    Žajlauvov dlho vyčkával, akoby sa nevedel rozhodnúť, či ide prihrať alebo vystreliť. Napokon sa rozhodol pre prvú variantu, nabil Savčenkovi, ktorého delovka od modrej bola zablokovaná.
     
    15:20
    Pomaly minúta presilovej hry je už za nami, Kazachstan sa však počas nej neodkázal usadiť do útočného pásma. Antropovova prihrávka na stred bola príliš čitateľná.
     
    14:39
    Smolný moment pre Lotyšov. Kristaps Sotniesk vyhodil puk, za čo je potrestaný menším trestom. Tretia presilovka pre Kazachstan.
     
    13:30
    Daugavinš dlho držal puk na svojej hokejke, posunul sa s ním na modrú čiaru, kde však výborne zapracovali kazašskí hokejisti. Ti následne vyšprintovali do rýchleho brejku. Prihrávku do druhej vlny dostal Semjonov, ten ešte hľadal spoluhráča v priestore medzi kruhmi, no adresoval mu príliš prudkú prihrávku.
     
    12:27
    Lotyši síce dokázali prečkať bez ujmy aj druhé oslabenie v prvej tretine, no hokejisti Kazachstanu ostávajú v útočnom pásme aj počas hry piatich na piatich.
     
    12:10
    Antropov výborne operoval pred Masalskisom, cez ktorého sa snažil pretlačiť puk do lotyšskej svätyne. Brankár Lotyšov sa však nachytať nenechal a z tohto mikrosúboja vyšiel víťazne.
     
    11:48
    Roman Starčenko dostal do predbránkového priestoru fantastickú prihrávku, pohotovo zakončil, Masalskisovi jeho strela vypadla, no lotyšský brankár sa rýchlo rozpamätal a puk opätovne schoval skôr ako sa k nemu dostali dorážajúci hráči!
     
    11:00
    Savčenko od modrej nahadzoval puk smerom na lotyšskú svätyňu pred ktorou však nestál žiaden z kazašských hokejistov. Tí sa tak bez problémov oslobodili.
     
    10:27
    Dlhý časový úsek sa teraz hralo bez prerušenia, ktoré napokon prišlo po faule Jekabsa Redlihsa. Ten svojim nedovoleným zákrokom ponúka Kazachom druhú presilovkovú príležitosť.
     
    09:45
    Štals to neurobil práve ideálne, svojou nepresnosťou ponúkol Kazachom puk v ich útočnom pásme. Na jeho šťastie však Blochin nespracoval prihrávku.
     
    09:00
    Lotyši získali puk vo svojom vlastnom obrannom pásme. Po prechode stredným pásmom sa pokúšali o rýchly brejk, z ktorého však nedokázali nič vyťažiť.
     
    08:00
    Prvé vylúčenie v zápase ostalo nepotrestané. Niživijs je späť na ľadovej ploche.
     
    06:58
    Kazaši prišli o útočné pásmo, ktoré sa pokúsia opätovne získať akciou založenou od vlastného brankára.
     
    06:00
    Starčenko sa rútil sám na brankára. Vznikajúci požiar hasil faulom Alexander Niživijs, za ktorého zákrok mohlo byť pokojne nariadené trestné strieľanie. Napokon z toho bude pre Kazachov len početná prevaha.
     
     
    04:43
    Kazachstan dal gól! Reakcia hráčov Kazachstanu na seba nenechala dlho čakať. Vynikajúcu akciu začal ešte v obrannom pásme prihrávkou o mantinel Vadim Krasnoslobodcev, na ktorého prácu nadviazal výbornou kolmicou Maxim Semjonov. Jeho prihrávku si spracoval TALGAT ŽAJLAUVOV, ktorý si pred Masalskisom prehodil puk na backhand a presne zakončil! Asistencie: Maxim Semjonov, Vadim Krasnoslobodcev.
     
     
    01:15
    Lotyšsko dalo gól!
    Z následného brejku a svojej prvej akcie v zápase sa Lotyši ujímajú vedenia. Navrátilec do zostavy Juri Štals predložil puk MIKSOVI INDRAŠISOVI, ktorý pekne umiestnenou strelou nad rameno prekonal Jeremejeva. Asistencie: Juris Štals, Jekabs Redlihs.
     
    01:00
    Masalskis si po prvý raz v zápase siahol na puk. Prikryl puk a vhadzovať sa tak bude po jeho pravici.
     
    00:40
    Kazašský útočník Roman Starčenko pekne prenikol stredným pásmom, v útočnom pásme sa k nemu puk opäť dostal, no bolo pískané. Pravdepodobne ofsajdový verdikt čiarových rozhodcov.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Kazachstan: Jeremejev (Ivanov) – Litvinenko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin – Starčenko, Antropov, Rymarev – Upper, Puškarjov, Romanov – Žajlauov, Gavrilin, Krasnoslobodcev – Panšin, Spiridonov, Rachmanov.

    Lotyšsko: Masalskis (Gudlevskis) – Gavlinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodca: Igor Dremelj, Markus Vinnerborg – Vít Lederer, Joep Leermakers..
     
    Piaty hrací deň bieloruského svetového šampionátu ponúka vo svojom programe štyri zápasy. V tomto online prenose bližšie nahliadneme do Minsk arény, v ktorej si reprezentanti Kazachstanu zmerajú sily s Lotyšmi.

    Mužstvo Kazachstanu je takmer kompletne zložené len z hráčov pôsobiacich v Kontinentálnej hokejovej lige. Drvivá väčšina z nich pôsobí v Baryse Astana, ktorá je prakticky takou menšou kazašskou reprezentáciou.

    Kazachstan zatiaľ odohral vrámci B skupiny dva zápasy, v ktorých získal jeden bod. Ten ho radí na šieste miesto. V premiérovom vystúpení v bieloruskej metropole si Kazachstan rozdelil po bode s Nemeckom za remízu 1:1. Zápas napokon rozlúskla až lotéria samostatných nájazdov, v ktorej hokejisti Kazachstanu ťahali za kratší koniec. V nedeľu sa Kazachstan postavil proti domácim publikom hnaným Bielorusom. V tomto stretnutí sa kazašskí hokejisti ujali v prvej tretine vedenie, no to bolo z ich strany všetko. V súboji bývalých krajín sovietskeho zväzu Bielorusom podľahli 1:4.

    Pri pohľade na lotyšskú nomináciu zistíme, že aj ich káder má vo svojom strede veľký počet hráčov z jedného klubu. Hlavnou základňou lotyšskej reprezentácie je ďalší účastník KHL Dinamo Riga. Tím je však doplnený aj dvojicou hráčov z NHL, brankáromTampy Bay Kristersom Gudlevskisom a útočníkom Buffala Sabers Zemgusom Girgensonsom. Zaujímavosťou pre slovenských priaznivcov je fakt, že v lotyšskom kádri nájdeme aj jedného hráča z našej Tipsport extraligy, ktorým je Juris Štals. Tento útočník strávil nedávno skončený klubový ročník v Poprade.

    Lotyši dokázali na úvod šampionátu doslova šokovať celý hokejový svet, keď porazili pomerom 3:2 Fínov. O svojom triumfe rozhodli dobrou produktivitou v presilových hrách, v ktorých strelili dva zo svojich troch presných zásahov proti severanom.

    Na druhý deň si Lotyši na konto pripísali prehru v rovnakom pomere, ktorú im uštedrili nemeckí hokejisti.

    V tomto stretnutí sú jasným papierovým favoritom Lotyši vedení ako hosťujúci celok. Kazachstan však určite nebude poddajným súperom a zabojuje o nejaký bodový zisk. Tento svetový šampionát vo svojich úvodných dňoch ponúkol mnoho prekvapení, preto ťažko niečo predpokladať pred začiatkom samotného zápasu.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:45.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 5. Talgat Žajlauvov (Maxim Semjonov, Vadim Krasnoslobodcev), 20. Jevgenij Rymarev (Nikolaj Antropov, Roman Savčenko), 40. Nikolaj Antropov (Kevin Dallman), 40. Jevgenij Blochin (Kevin Dallman) – 2. Miksa Indrašis (Jursi Štals, Jekabs Redlihs), 24. Arturs Kulda (Mikelis Redlihs, Ronalds Kerinš), 30. Arturs Kulda (Miks Indrašis), 35. Mikelis Redlihs (Kristaps Sotnieks), 44. Juris Štals (Guntis Galvinš)


    Kazachstan: Jeremejev (Ivanov) – Litvinenko, Dallman, Savčenko, Lakiza, Vasilčenko, Kazancev, Semjonov, Blochin – Starčenko, Antropov, Rymarev – Upper, Puškarjov, Romanov – Žajlauov, Gavrilin, Krasnoslobodcev – Panšin, Spiridonov, Rachmanov.
    Lotyšsko: Masalskis (Gudlevskis) – Gavlinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins.

    Rozhodca: Igor Dremelj, Markus Vinnerborg – Vít Lederer, Joep Leermakers.