Omsk – Chabarovsk 3:2 (kon.) | Barys – Vladivostok 6:3 (kon.) | Jugra Chanty-Mansijsk – Novokuzneck 1:6 (kon.)
Jekaterinburg – Novosibirsk 1:0 (1:0 po s.n.) | A. Mytišči – Ufa 2:5 (kon.)
koniec
Jugra Chanty-Mansijsk
1:6 (0:2, 0:3, 1:1)
Metallurg Novokuzneck
Štvrtok 26.12.2013, 14:00 • Arena Jugra • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:00.
     
    Po poslednej reprezentačnej prestávke pred ZOH v Soči sa opäť rozbehla Kontinentálna hokejová liga. Štvrtkový, ešte stále sviatočný hokejový program prinesie aj duel Jugry Chanty-Mansijsk s Metallurgom Novokuzneck. Po troch štvrtinách súťaže patria obom tímom priečky na dne tabuľky východnej konferencie.

    Jugra Chanty-Mansijsk pôsobí v lige už štvrtú sezónu, no okrem dvoch účastí v prvom kole play-off čaká na výraznejší úspech. Počas tohto ročníka sa navyše sibírsky tím trápi, keď okupuje predposledné trináste miesto vo východnej časti KHL. Aj napriek nelichotivej situácii stráca na priečky zaisťujúce vyraďovacie boje „len“ 11 bodov, čo je stále reálne zmazať.

    Pomôcť k tomu by mal aj nový trénerský konzultant Jugry Hannu Jortikka, ktorý nedávno skončil na lavičke nováčika Admiralu Vladivostok. Zmeny neobišli ani hráčsky káder. Pred časom pribudol do mužstva obranca z NHL Ilari Melart, Fín hosťuje v Jugre z Columbusu. Defenzívu však musel opustiť český bek Marek Trončinský, ktorý sa stal novou posilou Slovanu. Už počas novembra prišiel útočník Radek Smoleňák, no obávaný strelec prekonal súperových brankárov v 13 zápasov len trikrát.

    Forma
    Jugra – Chabarovsk 2:3
    Jugra – Vladivostok 2:3
    Čeljabinsk – Jugra 0:2
    Magnitogorsk – Jugra 5:4pp
    Ufa – Jugra 3:2pp

    Produktivita
    Vitalij Sitnikov 17b. (9+8)
    Michail Žukov 13b. (4+9)
    Michail Jakubov 12b. (2+10)
    Veli-Matti Savinainen 11b. (7+4)
    Tomáš Starosta 10b. (3+7)

    Brankári
    Michail Birjukov 27z. 89,1% 3,35
    Alexej Kuznecov 16z. 91,5% 2,42

    Metallurg Novokuzneck patrí dlhodobo medzi najchudobnejšie kluby KHL, no nastupuje v súťaži už od jej začiatku. Počas piatich sezón sa však ani raz nedokázal prebojovať do play-off a v tej aktuálnej je na poslednej priečke celej ligy. Vedenie len ťažko hľadá kvalitných hráčov, ktorí budú za menšie peniaze pôsobiť v nie veľmi lákavej časti Ruska.

    Tréneri stihli počas doterajších zápasov vyskúšať už 37 hokejistov do poľa a troch brankárov, ale ani v tomto kvante hráčov sa nenašiel výrazný bodový líder. Najproduktívnejší hráč Rafael Achmetov nazbieral v 32 dueloch len 14 bodov za 4 góly a 10 asistencií. Zlé výsledky si od novembra vyžiadali odchod už siedmich hráčov. Medzi nimi bola aj brankárska jednotka Niko Hovinen, ktorá teraz oblieka dres Admiralu Vladivostok.

    Forma
    Omsk – Novokuzneck 3:2
    Astana – Novokuzneck 5:3
    Novokuzneck – Spartak Moskva 2:1pp
    Novokuzneck – Doneck 0:2
    Novokuzneck – Minsk 3:2

    Produktivita
    Rafael Achmetov 14b. (4+10)
    Jegor Martynov 13b. (5+8)
    Damir Žafjarov 11b. (7+4)
    Kurtis McLean 11b. (6+5)
    Anseľ Galimov 10b. (5+5)

    Brankári
    Iľja Sorokin 17z. 90,5% 3,04
    Nikita Ložkin 14b. 90,2% 3,51

    Vzájomné zápasy
    Tieto dva tímy sa už počas aktuálnej sezóny stretli na ľade Novokuznecku, kde domáci vyhrali tesne 2:1 po zásahoch Kanarského a Vyglazova. Jugra však pred svojimi fanúšikmi ešte s Metallurgom neprehrala a keď si chce udržať šancu na play-off, tak bude musieť v tejto tradícii pokračovať.
     
    Domácim bude v zápase chýbať trojica Igor Skorochodov, Alexej Pepeplajev a Anton Krysanov, ktorá je na listine zranených hráčov. Novokuzneck naopak nemá ani jedného hráča s dlhodobejším zranením.
     
    Úvodné zostavy:

    Jugra Chanty-Mansijsk: Birjukov – Šefer, Chvostov, Djakov, Starosta, Melart, Ťuľapkin, Sokolov, Švidenko – Plotnikov, Sitnikov, Magogin – Dixon, Savinainen, Smoleňák – Žukov, Jakubov, Kňazev – Chlyncev, Buľanskij, Jacenko.

    Metallurg Novokuzneck: Ložkin – Martynov, Arzamascev, Giroux, Mäntylä, Kanarskij, Skutar, Kapotov, Kuklev – Achmetov, Galimov, Musin – Garejev, Kartajev, Korousov – McLean, Valujskij, Lapenkov – Veličkin, Vyglazov, Jemelin.

    Rozhodca: Kadyrov, Soin – Majtak, Pronskich.
     
    Novokuznecku dnes bude chýbať najlepší strelec mužstva. Sedemgólový Damir Žafjarov odcestoval s tímom Ruska na svetový šampionát hráčov do 20 rokov, ktorý sa koná vo švédskom Malmö.
     
    Ruská hymna dohrala, kapitáni si podali ruky a zápas sa môže začať.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:20
    Hostia vyhrali buly a zakladajú útok za vlastnou bránou.
     
    00:54
    Vladislav Kartajev sa prekľučkoval do útočného pásma, ale jeho príklep neohrozil Birjukova.
     
    02:00
    Jugra sa nedokáže dostať ani za červenú čiaru. Jeden z jej obrancov teraz vyrobil zbytočný icing. Hra sa sťahuje pred bránu domácich.
     
    02:40
    Ilari Melart stratil puk za vlastnou bránou a vyrobil svojim spoluhráčom problémy. Lapenkov sa však nedokázal dostať k zakončeniu.
     
    03:23
    Buľanskij sa predral po krídle až do zakončenia. Ložkin jeho pokus len vyrazil, no obrancovia Novokuznecka dokázali puk upratať preč.
     
    04:30
    Jugra sa prvýkrát v zápase dokázala nasťahovať do útočného pásma na dlhší časový úsek. Plotnikov ale prihrávkou pred bránu nikoho nenašiel, a tak sú pri puku hostia.
     
    05:20
    Dixonovi vyšla prihrávka spoza brány a Radek Smoleňák mohol vypáliť. Ložkin však podržal svojich a poradil si aj s následným pokusom Savinainena.
     
    06:28
    22-ročný brankár Novokuznecku má teraz viac práce. Po aktivite domáceho kapitána Jakubova radšej prerušil hru.
     
    07:20
    Novokuzneck prečíslil súpera a hneď z toho bola šanca. Lapenkov prihral na os ihriska Garejevovi a ten len tesne minul bránu. Birjukov sa obzrel sa pukom.
     
    07:26
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Teraz to už Novokuznecku vyšlo. Po strele od modrej čiary zmenil trajektóriu puku Jemelin a SERGEJ VELIČKIN nemal problém prekonať Birjukova. Sergej Jemelin, Mark Skutar.
     
    08:40
    Domácich gól zaskočil a nedokážu sa dostať cez prehustený stred ihriska.
     
    09:36
    Teraz to vyzeralo v podaní Chanty-Mansijsku nádejnešie, ale Žukov bol pri prechode modrou čiarou rýchlejší ako puk, takže z toho bol ofsajd.
     
    10:20
    Aktívny Žukov zatiahol puk do útočného pásma, posunul ho na modrú čiare, ale strela Ilariho Melarta mierila mimo Ložkinovej svätyne.
     
    11:00
    Tomáš Starosta prefrčal okolo dvoch hráčov Novokuznecka a vystrelil na brankára hostí. Ložkin nevedel, kde má puk, no ten tesne minul bránu.
     
    11:49
    Jugra je aktívnejším tímom, ale veľmi ťažko sa dostáva do šancí. Chlyncevov útok neuspel.
     
    12:30
    Savinainen sa ocitol sám pred Ložkinom, ale chýbalo mu pár centimetrov. Hneď z protiútoku zakončoval Mäntylä len do náručia Birjukova.
     
    13:00
    Smoleňák zvládol súboj o puk s jedným z obrancov, stihol ešte prihrať Savinainenovi, ale ten opäť stroskotal na Ložkinovi.
     
    13:20
    Žukov vyskúšal prekvapivé zakončenie spoza obrancu. Jeho pokus však skončil až na ochrannej sieti. Vhadzuje sa pred brankárom Novokuznecka.
     
    13:40
    Obrovské šance zahodil obranca hostí Jegor Martynov. Najskôr mu v nájazde ušiel puk a potom ho nedokázal dostať do brány ani, keď dorážal strelu Arzamasceva.
     
    14:32
    Arťom Buľanskij ostal sám medzi kruhmi. Bol však bez pohybu, a tak nedokázal prekvapiť spoľahlivého Nikitu Ložkina.
     
    15:00
    Novozkuneck nedokázal zrealizovať nájazd troch proti jednému, keď McLeanovi odskočil puk v dôležitom momente. Na druhej strane po prihrávke Sitnikova neprekonal Ložkina Plotnikov.
     
    16:12
    Obom tímom chýba pokoj v koncovke, no i presnejšia finálna prihrávka.
     
    17:16
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Smolný moment pre Birjukova. Garejev vystrelil spoza obranu a ALEXEJ KOSOUROV ešte puk tečoval do siete. Asistencia: Arťom Garejev.
     
    18:00
    Hostia sú síce poslední v celkovej tabuľke KHL, ale dnes predvádzajú rýchly útočný hokej, ktorý im priniesol viacero šancí a dva góly.
     
    18:50
    Jugra sa ťažko dostáva cez stredné pásmo. Jej obrancovia prihrávajú útočníkom veľmi nepresne, a tak Ložkin v týchto momentoch nemá veľa práce.
     
    19:32
    Sergej Jemelin potiahol puk do útočného pásma, posunul ho na modrú čiare a Mark Skutar bombou preveril Birjukova.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvých dvadsať minút je za nami a máme tu prekvapivý výsledok. Posledný Novokuzneck vedie na ľade Jugry Chanty-Mansijsk 2:0. Domáci musia zabrať, keď chcú ešte v tejto sezóne bojovať o postup do play-off.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:45
    Magogin mieril do brejku, no bol vytláčaný obrancom hostí, a tak zvolil ešte prihrávku, ktorá nebola vôbec presná.
     
    21:35
    Garejev sa presadil pri mantineli, ale jeho prihrávka nenašla pred bránou stojaceho Kosourova. Táto spolupráca dnes funguje hosťom dobre a postarala sa o druhý gól.
     
    22:39
    Savinainen spadol za bránou a domáci opäť prišli o útočné pásmo.
     
    23:30
    Jugra sa zbytočne trápi pri mantineloch a za bránou. Domácim hráčom chýba priamočiarosť a jednoduchosť v zakončení.
     
    24:00
    Mark Skutar vypálil na Birjukova, od ktorého sa puk odrazil a dopredu sa s ním vydal Žukov. Ložkin však bol opäť na svojom mieste.
     
    24:15
    Pred bránou hostí vznikla menšia strkanica. Stále však čakáme na prvé vylúčenie.
     
    25:00
    Zakladanie útoku na strane Jugry je stále veľmi zlé. Starosta s Djakovom si prihrávali nepresne a stratili veľa času.
     
    25:47
    Savinainen sa so svojimi spoluhráčmi opäť zamotal v kľučkách a akcia domácich skončila už tradične za bránou Ložkina. Teraz nevidíme veľa útočných akcií.
     
    26:12
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Z ničoho nič prišiel tretí gól Novokuznecku. Puk nabral zaujímavý odraz, PAVEL KANARSKIJ ho však pozorne sledoval a v nájazde na Birjukova nezaváhal. Bez asistencie.
     
    26:43
    Radek Smoleňák sa dostal dvakrát po sebe k zakončeniu, ale Ložkin je dnes sústredený a podáva kvalitný výkon.
     
    27:30
    Po treťom góle vymenil v bráne Jugry Michaila Birjukova Alexej Kuznecov.
     
    28:00
    Reklamná prestávka padne domácim hokejistom určite vhod. Aj fanúšikovia v hľadisku sú sklamaní a len ťažko chápu, že posledný tím KHL dnes vyučuje Jugru z efektivity.
     
    28:40
    Buľanskij ostal sám medzi kruhmi, ale rýchlo sa k nemu zbehla až trojica hráčov hostí. Ložkin síce musel zasahovať, no nemal problém zlikvidovať tento pokus.
     
    29:36
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Hráči Metallurgu pozorne bránia a z brejkov trestajú každú chybu. V brejku dvoch na jedného našiel Veličkin MARKA SKUTARA, ktorý z prvej nedal šancu Kuznecovovi. Asistencia: Igor Veličkin, Sergej Jemelin.
     
    30:30
    Jugra sa natlačila pred Ložkina, ktorý musel viackrát zasahovať. Spred brány ho neprekonal ani Magogin.
     
    32:27
    Ložkin je konečne prekonaný, aj keď s veľkým šťastím. Puk sa od Dixonovej nohy odrazil do nohy Savinainena, ktorý nakoniec skóroval. Rozhodcovia ešte ten zásah overujú.
     
    32:27
    Fínsky útočník puk dosť jasne kopol a z môjho pohľadu by tento gól nemal platiť.
     
    32:27
    Na štadióne vládne napätie, no aj komentátori ruskej televízie sú v tomto prípade dosť skeptickí a očakávajú, že gól uznaný nebude.
     
    32:27
    Stále sa nerozhodlo. Rozhodcovia diskutujú s boxom časomeračov, no bezvýsledne.
     
    32:27
    Po takmer ôsmich minútach rozhodca rozpažil a gól neplatí.
     
    33:20
    Pre domácich je dnes brána asi zakliata. Ložkina neprekonal po samostatnom prieniku ani Michail Plotnikova.
     
    34:10
    Martynov sa dostal do ideálnej streleckej pozície, no Kuznecov jeho pokus zlikvidoval. Tesne vedľa potom mierila dorážka Rafaela Achmetova.
     
    34:18
    Vylúčenie Jugra. 2 minúty pre brankára Kuznecova, ktorý pri zakončení podrazil Achmetova.
     
    35:00
    Novokuzneck sa po 40 sekundách konečne dostal do útočného pásma a kombinuje.
     
    35:46
    Hostia zatiaľ iba raz ohrozili brankára Kuznecova, keď od modrej čiary pálil Mäntylä.
     
    36:18
    Domáci v plnom počte.
     
    36:52
    Vylúčenie Novkuzneck. Simon Valujskij sa previnil mimo záberu kamier a odsedí si 2 minúty.
     
    37:30
    Plotnikov sa pretlačil pred bránu, vystrelil na Ložkina, ktorému puk vypadol do bránkoviska, ale obrancovia mu opäť pomohli a vystrelili ho cez všetky čiary.
     
    38:23
    Ložkin si poradil s nahodením Smoleňáka i viacerými dobiedzajúcimi hráčmi domáceho tímu.
     
    38:52
    Hostia v plnom počte.
     
    39:10
    Lapenkov narobil problémy domácej obrane. Kľučkami sa zbavil jedného hráča a vytvoril prečíslenie dvoch proti jednému. Jeho prihrávku ale Valujskij na gól nepremenil.
     
    39:56
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Ďalší brejk dvoch proti jednému už skončil gólom. Vyglazov prihral SERGEJOVI JEMELINOVI, ktorý nemal problém pridať piaty gól hostí. Asistencie: Nikita Vyglazov, Mark Skutar.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Dovolím si povedať, že Novokuzneck hrá svoj najlepší zápas v tejto sezóne, keď po dvoch tretinách vedie v Chanty-Mansijsku 5:0. Domáci mali množstvo šancí, ale koncovka im dnes robí veľký problém.
     
    Strely na bránu: 17-23.
     
    Najlepší strelec Novokuznecku Damir Žafjarov reprezentuje Rusko na MS do 20 rokov. Po prvej tretine zápasu s Nórskom má na konte jeden gól a jednu asistenciu.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:30
    Iľja Musin unikol obrane domácich a v nájazde bol faulovaný. Nasleduje trestné strieľanie.
     
    40:30
    22-ročný rodák z Novokuznecka sa zbytočne zamotal do kľučiek a brankár Jugry Alexej Kuznecov prakticky ani nemusel urobiť pohyb, aby zlikvidoval jeho pokus.
     
    41:20
    Novokuzneck je naďalej aktívnejší. Aj druhá formácia hostí narobila vietor v obrane Chanty-Mansijsku.
     
    42:16
    Výborný zápas v červeno-bielom drese dnes prežíva obranca Mark Skutar. 19-ročný odchovanec Novokuznecka získal v 24 zápasoch len jediný bod, dnes si už pripísal jeden gól a dve asistencie.
     
    43:00
    Veličkin prenikol po krídle. Dlho váhal či prihrať alebo vystreliť, no nakoniec volil strelu, ktorá skončila až na ochrannej sieti.
     
    44:15
    Hráči Jugry vyzerajú dosť odovzdane. Hostia si robia na ľade, čo chcú a pohodlne kontrolujú hru i stav.
     
    45:30
    V doterajších troch domácich stretnutiach s Novokuzneckom Chanty-Mansijsk neprehral, no dnes sa už tomu nevyhne.
     
    45:51
    Zakázané uvoľnenie Novokuznecka. Valujskeho prihrávka nenašla nikoho a skončila až za bránou Kuznecova.
     
    46:14
    Vylúčenie Jugra. 2 minúty za napadnutie si odsedí Arťom Buľanskij, ktorý zbytočne dohral súboj na modrej čiare.
     
    47:00
    Hostia dobre kombinovali a držali svojho súpera pod tlakom, no prišlo nečakané prerušenie. Kuznecov sa pošmykol a zranil si pravú nohu, bude však pokračovať v hre.
     
    47:12
    Kňazev unikol v oslabení a švihom vystrelil na Ložkina. Ten bol opäť pripravený, keď ramenom reflexívne zareagoval.
     
    47:53
    Vylúčenie Jugra. 2 minúty Šefer. Ďalší zbytočný faul, hostia majú výhodu presilovky piatich proti trom.
     
    48:06
    Metallurg Novokuzneck dal gól!
    Presilovka bola využitá veľmi rýchlo. TUUKKA MÄNTYLÄ z prvej vypálil od modrej čiary a nedal šancu Kuznecovovi.
     
    48:40
    Metallurg naďalej tlačí súpera. Kuznecov si nemôže vydýchnuť.
     
    49:53
    Domáci v plnom počte.
     
    49:56
    Po skončení presilovky sa ocitol úplne sám pred Kuznecovom Veličkin, ale jeho strela bez prípravy skončila len na hrudi domáceho brankára.
     
    50:40
    Jugra sa dnes neskutočne trápi. Tím mal dnes ideálne príležitosť bodovať naplno a udržať sa v hre o play-off, no vyhorel na plnej čiare.
     
    51:10
    Dixon našiel v brejku dvoch na jedného Savinainena, ktorému v koncovke odskočil puk a Ložkin nemusel zasahovať.
     
    52:03
    Kosourov zviedol rýchlostný súboj s brankárom Kuznecovom, ktorý nestihol získať puk pod svoju kontrolu. Kapitán hostí však nebol v dobrej streleckej pozícii a odkrytú bránu nedokázal trafiť.
     
    53:00
    Novokuzneck výborne bráni stredné pásmo, nikam sa neponáhľa a zbiera cenné sekundy ďaleko od brány Ložkina.
     
    54:12
    Arzamascev povozil dvoch obrancov Jugry na kolotoči, ale nedokázal presne prihrať žiadnemu zo spoluhráčov.
     
    54:40
    Zápas sa viac-menej len dohráva. Hostia sa bavia hokejom a domáci čakajú na záverečnú sirénu.
     
    55:24
    Ofsajd teraz vyrobil útočník hostí Lapenkov, ktorý dobre napádal rozohrávku obrancov Jugry a získal puk.
     
    55:40
    Dixon našiel prihrávkou spoza brány Savinainena, ktorého pokus vyrazil Ložkin na ochrannú sieť.
     
    56:30
    Chlyncev nedokázal spracovať prihrávku od obrancu na modrej čiare, a tak z toho bol icing domácich hokejistov.
     
    57:14
    Hostia rozohrávajú spoza Ložkinovej svätyne a nikde sa neponáhľajú. Jugra už ani nenapáda rozohrávku Novokuznecka.
     
    57:50
    Magogin sa dostával do dobrej pozície medzi kruhmi, no volil ešte jednu zbytočnú prihrávku a pripravil svojich spoluhráčov o puk.
     
    58:30
    Vylúčenie Novokuzneck. 2 minúty Vyglazov.
     
    58:36
    Jugra dal gól!
    Tak domáci sa dočkali čestného zásahu, keď IVAN JACENKO dorazil puk do brány v presilovke. Asistencie: Ilari Melart, Michail Ťuľapkin.
     
    59:34
    Domáci ešte zatlačili, no ďalší gól už nestrelia.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Jugra Chanty-Mansijsk strácala pred dnešným zápasom na priečky zaisťujúce play-off 11 bodov a mala ideálnu šancu bodovať proti poslednému Novokuznecku. Zverenci Germana Titova však v Chanty-Mansijsku predviedli výborný výkon ozdobený šiestimi presnými zásahmi. Mrzieť ich môže iba zbytočne inkasovaný gól tesne pred koncom zápasu. (16:22:14)

    Tomáš Lengyel

    Góly a asistencie: 59. Jacenko (Melart, Tuľapkin) – 8. Veličkin (Jemelin, Skutar), 18. Kosourov (Garejev), 27. Kanarskij, 30. Skutar (Veličkin, Jemelin), 40. Jemelin (Vyglazov, Skutar), 49. Mäntylä (Garejev, Kartajev)


    Jugra Chanty-Mansijsk: Birjukov – Šefer, Chvostov, Djakov, Starosta, Melart, Ťuľapkin, Sokolov, Švidenko – Plotnikov, Sitnikov, Magogin – Dixon, Savinainen, Smoleňák – Žukov, Jakubov, Kňazev – Chlyncev, Buľanskij, Jacenko.
    Metallurg Novokuzneck: Ložkin – Martynov, Arzamascev, Giroux, Mäntylä, Kanarskij, Skutar, Kapotov, Kuklev – Achmetov, Galimov, Musin – Garejev, Kartajev, Korousov – McLean, Valujskij, Lapenkov – Veličkin, Vyglazov, Jemelin.

    Rozhodca: Kadyrov, Soin – Majtak, Pronskich