Chelsea – Kazaň 3:1 (kon.) | Benfica – Newcastle 3:1 (kon.) | Fenerbahce – Lazio 2:0 (kon.)
Tottenham – Bazilej 2:2 (kon.)
koniec
Tottenham Hotspur
2:2 (1:2)
FC Bazilej 1893
Štvrtok 04.04.2013, 21:05 • White Hart Lane • Európska liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 21:05.
     
    Európska liga UEFA sa pomaly ale isto dostáva do svojho finišu. Na programe sú už štvrťfinálové zápasy. Do štvrťfinálového kola sa dostali až 3 mužstvá z anglickej ligy ( Chelsea London, Tottenham Hotspur, Newcastle United ). Po jednom tíme majú zastúpenie tieto krajiny: Rusko ( Rubin Kazaň ), Švajčiarsko ( FC Basel ), Turecko ( Fenerbahce Istanbul ) a Portugalsko ( Benfica Lisabon ). Tieto všetky mužstvá si to rozdajú medzi sebou o postup do semifinále.

    Ja Vám prostredníctvom onlajn komentárov priblížim zápas medzi Tottenhamom a Baselom.
     
    Hráči Tottenhamu Hotspur idú do zápasu víťazne naladení. Cez víkend porazili Swansea City na ich pôde 2:1. Za hostí sa presadil Vertonghen a druhý gól pridal kto iný než G. Bale. Na tohto hráča si budú musieť dať hráči Baselu obzvlášť veľký pozor. Gareth Bale je veľmi rýchly s loptou a taktiež disponuje skvelou kopacou technikou pri štandardných situáciách čo môže byť v zápase rozhodujúce. Preto sa hostia budú musieť vyhnúť faulom pred ich pokutovým územím.
     
    Kohúti začali svoju púť v Európskej lige až v skupinovej fáze a to v skupine J. Angličania skončili vo svojej skupine na 2. mieste za Laziom s 10 bodmi za 2 výhry a 4 remízy. Tottenham sa stretol vo svojej skupine s Panathinaikosom ( 1:1, 3:1 ) s Laziom ( 0:0, 0:0 ) a s Mariborom ( 1:1, 3:1 ). Po postupe zo skupiny sa Tottenham stretol v šesťnásťfinále s francúzskym Lyonom. Po výsledkoch 2:1 a 1:1 sa mohli z postupu tešiť hráči z ostrovov. Osemfinálový zápas s Interom Miláno ponúkol mnoho gólov a riadnu drámu. Na domácom ihrisku porazil Tottenham taliansky tím 3:0 a zdalo sa, že je o všetkom rozhodnuté. Ale opak bol pravdou. Interu sa doma podarilo streliť potrebné 3 góly a išlo sa do predĺženia. V predĺžení strelili gól domáci ale aj hostia čo znamenalo postup kohútov po výsledku 4:1.
     
    FC Basel vstupuje rovnako ako Tottenham do zápasu v skvelej forme z domácej ligy. Hráči Baselu si z chuti zastrieľali na ihrisku Luzernu a vyhrali 4:0.

    FC Basel začal svoje pôsobenie tiež v skupinovej fáze v skupine G. Podobne ako Tottenham aj švajčiarsky tím skončil vo svojej skupine na 2. mieste s počtom bodov 9. V skupine si baselčania pripísali na svoje konto 2 výhry, 3 remízy a 1 prehru. V skupine sa Basel stretol s mužstvami Sporting Lisabon ( 0:0, 3:0 ), Genk ( 2:2, 0:0 ) a Videoton ( 1:2, 1:0 ). FC Basel sa v šesťnásťfinále stretol s ukrajinským mužstvom Dnipro Dnepropetrovsk. Po výsledkoch 2:0 a 1:1 sa tešili z postupu hráči Baselu. V osemfinálovom kole narazili baselčania na silný ruský tím Zenit Petrohrad. V prvom zápase na domácom ihrisku švajčiari zvíťazili 2:0 a keďže v odvete prehrali iba 1:0 na konci zápasu mali dôvod na radosť hostia.
     
    Dobrý večer Vám prajem. Dnes sú na programe prvé štvrťfinálové zápasy Európskej ligy UEFA. Dnes sa medzi sebou pobijú Tottenham Hotspur a FC Bazilej 1893.
     
    Úvodné zostavy:

    Tottenham Hotspur: Friedel – Gallas, Vertonghen, Essou-Ekotto, Naughton, Lennon, Dembélé, Parker, Bale, Holtby, Adebayor

    FC Bazilej 1893: Sommer – Steinhöfer, Voser, Dragovic, Schär, Stocker, Serey Die, Frey, Mohamed El Nenny, Streller, Mohamed Salah

    Rozhodca: Mažić – Ristić, Radojčić.
     
    -11
    Na štadióne White Hart Lane je už všetko pripravené na úvodný výkop. Do začiatku zápasu ostáva nejakých 10 minút.
     
    -6
    Obe mužstvá už prichádzajú na hraciu plochu v sprievode rozhodcov. Domáci hráči nastupujú v ich tradičnej bielej kombinácii dresov a hostia si dnes zahrajú v červeno-modrej kombinácii dresov.
     
    -2
    Na štadióne sa vznáša oblak bieleho dymu, za ktorý môžu fanúšikovia baselského tímu. Ľudia na toto v Anglicku nie sú zvyknutý, keďže tam nemajú povolenú pyrotechniku.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Prvý polčas začali domáci futbalisti. Assou Ekotto centrom z ľavej strany hľadal spoluhráča vo vápne ale loptu hostia odkopli do bezpečia.
     
    3
    Mohamed Salah dostal loptu do behu ale Assou Ekotto ju odprevadil za čiaru a skvele pritom odstavil hosťujúceho hráča. Odkop od domácej brány.
     
    4
    Gallas postupoval s loptou na bránu hostí, no skvele loptu pred ním odkopol Serey Die a Gallas ostáva ležať na ploche. Priznám sa neviem čo sa stalo. Nejaký výrazný zákrok na Gallasa tam nebol. V hre sa už pokračuje.
     
    7
    Domáci sa zatiaľ k nejakému ohrozeniu Sommerovej brány nedostali. Hraje sa síce väčšinou na polovici hostí ale nebola tam žiadna veľká šanca.
     
    9
    Parker chcel preniesť hru z pravej strany na ľavú kde hľadal Essoueho Ekotta ale Parkerova lopta bola veľmi nepresná a skončila v aute.
     
    10
    Prvé ohrozenie brankára patrí tímu z Bazela. Streller dostal presnú prihrávku od svojho spoluhráča. Streller strieľal zvnútra šestnástky ale trafil iba dobre stojaceho veterána v bráne Tottenhamu, Friedela.
     
    13
    Faul Adebayora na Dragovica. Dragovic sa dožadoval žltej karty pre Adebayora, ktorý ho vraj trafil lakťom do tváre ale rozhodca sa nenechal prehovoriť.
     
    15
    Holtby nemal komu prihrať loptu a tak zvolil malú domov. A to boli domáci na polovici hostí.
     
    16
    Dembélé faulovaný pred pokutovým územím hostí. Dembélé dostal peknú prihrávku od kapitána Parkera no ďaleko sa s loptu nedostal lebo ho fauloval Steinhofer.
     
    17
    K priamemu kopu sa postavil Bale ale jeho slabá strela skončila u brankára Sommera. Loptu ešte v šestnástke spomalil jeden z obrancov hostí a tak táto strela bola pre Sommera ako malá domov.
     
    19
    V ďalšej šanci bol Bale. Lopta sa k nemu dostala po spolupráci medzi Adebayorom, ktorý našiel v šestnástke Holtbyho a ten ešte posúval na Balea, ktorý ale minul bránu tak o meter.
     
    22
    Lennon sa zbavil na pravej strane dvoch obrancov, odcentroval do šestnástky ale Dragovic odkopol loptu bez váhania do autu.
     
    23
    Na ľavej strane zatiaľ veľmi dobre spolupracuje dvojica domácich futbalistov Adebayor a Holtby. Obrana hostí ale zatiaľ pozorná na 100%.
     
    24
    Veľmi skoré striedanie domácich. Lennona nahradil na ihrisku Sigurdsson.
     
    26
    Po príchode Sigurdsson vybojoval pre svoj tím roh. Jeho center do vápna odvrátil hlavou na roh Dragovic.
     
    26
    Daughton pálil po rohu z dobrých 30 metrov ale obranca hostí loptu tečoval a tá tesne minula pravú tyč. Z druhého rohu domáci už bránu Sommera neohrozili.
     
    29
    Prvá žltá karta v zápase pre domáceho hráča Gallasa za faul na kapitána hostí Strellera.
     
    30
    Schär hľadal svojich spoluhráčov v šestnástke ale center sa mu moc nevydaril a skončil vysoko na tribúne.
     
    30
    Tottenham dal gól! Gól strelil STOCKER.
    Domáca obrana trestuhodne nechala STOCKERA prejsť s loptou až na hranicu šestnástky. STOCKER prihrávkou našiel na pravej strane Mohameda Salaha, ktorý ešte loptu posunul na kapitána Strellera, no jeho zakončenie skončilo na tyčke. Nakoniec sa lopta odrazila k hráčovi, ktorý celú akciu začal a otvára skóre stretnutia.
     
    34
    Tottenham dal gól! Gól strelil FREI.
    Hostia sa dostávajú už do dvojgólového vedenia zásluhou FREIA, ktorý sa presadil po rohu hlavou. Centrovanú loptu ešte pri bližšej tyči podvihol domáci hráč Vertonghen a tá zamierila rovno na hlavu FREIA.
     
    38
    Na domácich priaznivcoch je badať obrovské sklamanie a prekvapenie z doterajšieho priebehu a stavu tohto stretnutia.
     
    39
    Naopak fanúšikovia hostí majú zatiaľ obrovský dôvod na radosť a patrične to aj dávajú najavo hlasným fandením.
     
    40
    Tottenham dal gól! Gól strelil ADEBAYOR.
    Domáci strieľajú veľmi dôležitý gól do šatne zásluhou ADEBAYORA. Po centri Sigurdssona sa k lopte dostal ADEBAYOR ale jeho prvý pokus o strelu skončil luftom až sa k lopte dostal domáci kapitán Parker. Jeho strela bola zblokovaná hosťujúcim obrancom a lopta sa dostala opäť k ADEBAYOROVI a v druhom pokuse sa už nemýlil a poslal loptu pod brvno.
     
    43
    Parker mohol ešte do polčasu vyrovnať ale netrafil odkrytú polovicu brány. Poslal loptu vedľa pravej tyče Sommerovej brány. Takáto šanca by sa mala premeniť a domáci kapitán to určite vie.
     
    45+1
    Nastavovať sa bude 1. minúta.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Druhý polčas začne približne o 15. minút.
     
    Dembélého strelecký pokus bol bodkou za 1. polčasom. Brankár Sommer jeho strelu bez problémov chytil. Prvý polčas začali oba tímy opatrne a do dobrej 10. minúty som nezaznamenal žiadny strelecký pokus na bránu. Prvá strela na brankára Friedela letela z kopačky Strellera ale brankár bol pozorný. Skóre zápasu otvoril v 30. minúte STOCKER, ktorý sám gólovú akciu začal a skvele ju aj zakončil. Prebehlo nejakých 5. minút a hostia sa mohli tešiť z druhého presného zásahu. V 34. minúte sa po rohu presadil FREI a brankár Friedel na jeho umiestnenú hlavičku nemal nárok. Po dvoch góloch do siete domácich sa už museli hráči Tottenhamu viac hrnúť do útočenia čo sa im aj podarilo. V 40. minúte sa na druhý pokus presadil ADEBAYOR strelou pod brvno. Dve minúty pred polčasom mohol vyrovnať skóre kapitán Parker ale trestuhodne minul odkrytú polovicu brány a poslal loptu mimo.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Druhý polčas zahájili hostia.
     
    46
    Domáci sa hneď pustili do svojho súpera ale loptu stratili a tak môžu útočiť hostia.
     
    47
    Strelec druhého gólu hostí Frei dostal žltú kartu za faul na Dembélého.
     
    49
    Holtby sa pokúsil strelou spoza šestnástky ohroziť brankára Sommera ale jeho pokus skončil na tribúne.
     
    50
    Prvý ofsajd v zápase zaznamenávame až v 2. polčase. V ofsajdovej pasci bol nachytaný domáci hráč Adebayor.
     
    51
    Adebayor dostal prihrávku od spoluhráča ale pristúpil k nemu dobre hrajúci Dragovic a loptu mu vzal a odkopol.
     
    52
    Roh pre domácich ide zahrať Gareth Bale.
     
    53
    O center z Baleovej kopačky sa postaral kapitán hostí Streller a loptu odkopol až ku brankárovi Friedelovi.
     
    53
    Stockerovi bola zapískaná vysoká noha. Ale ešte pred jeho priestupkom sa pokúšal strelou spoza šestnástky ohroziť Friedela, no jeho pokus bol zblokovaný.
     
    55
    Mohamed Salah sa dostal až pred Friedela ale brankár jeho pokus kryl. So Salahom nestíhal Vertonghen a tak povediac ho odprevadil až pred vlastného brankára.
     
    56
    Druhý polčas ponúka viac futbalovej krásy ako ten prvý. Naughton pálil spoza šestnástky a brankár Sommer musel predviesť čo to zo svojho brankárskeho umenia. Krásny futbalový moment. Pekná strela a ešte krajší zákrok.
     
    58
    Druhé striedanie domácich. Dawson nahradil Essouho-Ekotta.
     
    58
    Tottenham dal gól! Gól strelil SIGURDSSON.
    Domáci sa dočkali vyrovnávajúceho gólu. SIGURDSSON si zbehol z ľavej strany až pred pokutové územie a za pomoci Scharovho teču prekonal brankára Sommera.
     
    63
    Domáci tréner stavia všetko na útočnú kartu. Holtbyho nahradil na ihrisku Dempsey.
     
    64
    Holtby ešte pred odchodom z trávnika vyslal strelu na bránu Sommera ale jeho strela tesne minula svoj cieľ.
     
    64
    Domáci kapitán videl žltú kartu. Priamy kop pre hostí.
     
    65
    Stocker ľavačkou zatočil loptu na bránu Friedela a ten ju musel vyraziť na roh. Rohovému kopu sa už domáci ubránili.
     
    66
    Prvé striedanie hostí. Sereya Dieho nahradil na ihrisku Cabral.
     
    68
    Domáci začínajú svoju akciu až od brankára Friedela. Gallas poslal loptu na Sigurdssona ale tomu sa lopta odrazila od nohy a skončila u hráča hostí.
     
    70
    Hra sa trošku teraz upokojila a ani jedno z mužstiev nechce spraviť zbytočnú chybu, ktorá by ich mohla obrať o možnú výhru.
     
    72
    Kapitán Streller prepustil svoje miesto na ploche Zouaovi.
     
    72
    Voser chcel brankára Friedela ohroziť z dobrých 25 metrov ale lopta skončila ako suvenír pre fanúšika na tribúne.
     
    75
    Mohamed Salah motal hlavu dvom obrancom domácich a tí mu nevedeli loptu zobrať. Mohamed Salah patrí k najlepším hráčom hostí.
     
    78
    Zoua mohol pridať tretí gól hostí ale zle trafil loptu. Domáci mali teraz veľké šťastie. Ak by ju Zoua lepšie trafil bolo by zle nedobre.
     
    79
    Domáci opäť začínajú akciu až od Friedela.
     
    80
    Domáci teraz zatlačili hostí. Obrana nevie kam skôr skočiť a loptu musia odkopnúť do autu aby si vydýchli.
     
    82
    Mohamed Salah to skúšal na Friedela strelou ale jeho pokus bol príliš slabý a tan ju Friedel bez problémov chytil a rozohral akciu domácich.
     
    82
    Ruka Zoua v strede ihriska. Rozhodca sa rozhodol netrestať tento jeho prešľap.
     
    84
    Po Stockerovej akcii sa k odrazenej lopte dostal El Nenny ale loptu poslal nad bránu.
     
    85
    Posledné striedanie hostí. Na pár posledných minút prepustil svoje miesto na ihrisku Salah Degenovi.
     
    86
    Do konca zápasu ostáva odohrať ešte 4. minúty plus nejaký nastavený čas. Uvidíme či sa podarí niektorému tímu strhnúť víťazstvo na svoju stranu.
     
    88
    Loptu majú na svojich kopačkách hostia ale nikam sa neponáhľajú.
     
    89
    Veľmi nepríjemná vec pre domácich. Gallas opustil hraciu plochu a domáci budú dohrávať zvyšné minúty v oslabení. Tottenham už nemá možnosť na striedanie.
     
    90+1
    Hlavný rozhodca nastavuje ešte 3. minúty. Budú to krušné minúty pre domáce mužstvo.
     
    90+1
    Domáci tréner dal pokyn Adebayorovi aby ostal vzadu a moc sa nevysúval dopredu. Veľmi logický pokyn za tejto situácie.
     
    90+2
    Bale v súboji s Degenom zle dostúpil a ostáva ležať na tráve. Ak by sa zranil aj Gareth Bale po Gallasovi bola by to veľká strata pre Tottenham.
     
    90+4
    Bale opúšťa ihrisko na nosidlách. Nevyzerá to vôbec dobre.
     
    Koniec zápasu.
     
    Domáci si môžu vydýchnuť zápas sa skončil. Do druhého polčasu vstúpili lepšie hráči domáceho celku a po trinástich minútach sa im podarilo vyrovnať zásluhou Sigurdssona, ktorý sa presadil peknou strelou spoza šestnástky. Strelecké pokusy Salaha za hostí a Naughtona za domácich likvidovali brankári. V 65. minúte sa zaskvel pekným zákrokom Friedel, ktorý musel hasiť pokus Stockera z priameho kopu. Veľmi nepríjemné chvíle pre domácich prišli v závere stretnutia. Najprv musel z hry odstúpiť Gallas pre zranenie a to ho nemohol nikto nahradiť lebo domáci už využili všetky striedania. Potom ešte v súboji o loptu zle dostúpil na nohu Bale a museli ho odniesť na nosidlách. Čo sa týka priebehu zápasu tak remíza je spravodlivá i keď viac vyhovuje hosťom. Ísť do odvety s dvoma strelenými gólmi na súperovom ihrisku je veľká výhoda. Ďakujem Vám za pozornosť a dovidenia nabudúce. (23:03:18)

    Ján Vrauko

    Góly: 30. Stocker, 34. Frei, 40. Adebayor, 58. Sigurdsson

    Karty:   29. Gallas (TOT), 64. Parker (TOT) – 47. Frei (BAZ)


    Tottenham Hotspur: Friedel – Gallas, Vertonghen, Essou-Ekotto, Naughton, Lennon, Dembélé, Parker ( K ), Bale, Holtby, Adebayor
    FC Bazilej 1893: Sommer – Steinhöfer, Voser, Dragovic, Schär, Stocker, Serey Die, Frei, Mohamed El Nenny, Streller ( K ), Mohamed Salah

    Rozhodca: Mažić – Ristić, Radojčić
    Štvrtok 11.04.2013