Kanada – Švajčiarsko 7:4 (kon.) | Slovensko – USA sk 5:12 (kon.) | Bielorusko – Fínsko 4:3 (kon.)
Švédsko – Lotyšsko 5:2 (kon.)
koniec
Švédsko
5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Lotyšsko
Piatok 19.04.2019, 19:40 • Fjällräven Center, Örnsköldsvik • Majstrovstvá sveta U18 • Skupina B
Partner:
     
    Hokejisti Švédska do 18 rokov zdolali vo svojom druhom zápase na domácom svetovom šampionáte Lotyšsko 5:2. Všetky tretiny vyhrali zhodne jednogólovým rozdielom a treba uznať, že boli lepším tímom. Za muža zápasu možno označiť Karla Henrikssona, ktorý dvakrát skóroval. Cenu pre najlepšieho hráča Švédska ale získava kapitán Tobias Björnfot. Na strane Lotyšska sa tento pocty dostalo strelcovi úvodného gólu Patriksovi Zabusovsovi. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (22:00:23)
     
    Koniec zápasu.
     
    59:46
    Štrnásť sekúnd pred koncom sme pri avizovanom vylúčení na lotyšskej strane videli ešte drobnú potyčku. Rozhodcovia udelili dokopy tri tresty. Dve minúty za hrubosť dostali Patriks Zabusovs a Albin Sundsvik. Rozdielový je faul Raivisa Ansonsa za neskorý hit.
     
    59:24
    V poslednej minúte musel ešte zasahovať švédsky brankár Jesper Wallstedt. Z priestoru medzi kruhmi dobre vystrelil Roberts Petrovics, ale mám pocit, že našiel len pravý betón švédskeho gólmana.
     
    58:47
    Alexander Holtz chcel zmeniť moje slová z predošlého príspevku, ale strelou z otočky neuspel. Každopádne, jeho výkon možno hodnotiť pozitívne a je pravdepodobné, že jemu bude pripísaný víťazný gól.
     
    58:06
    Začali sa posledné dve minúty duelu. Lotyši už nemajú síl na to, aby sa ešte postarali o nejakú dramatizáciu. Ani Švédi sa príliš dopredu netlačia, a tak sa zrejme zápas skončí výsledkom 5:2 pre domáci celok.
     
    57:34
    Švédsky prechod do útočného pásma tentokrát nebol s kostolným poriadkom, a tak sa musel pískať ofsajd. Po ňom trošku splanuli zbytočné vášne, ale hlavní rozhodcovia vylučovať nebudú.
     
    56:24
    Dovolím si tvrdiť, že o osude stretnutia je rozhodnuté. Švédsko potvrdí úlohu favorita, ale rozhodne sa natrápilo viac ako čakalo. Lotyši dlho vzdorovali a doplatili na štyri inkasované góly v oslabeniach.
    55:45 Lucas Raymond (SWE) - 5:2
     
    55:45
    Švédsko dalo gól!
    Nikita Mateiko si na trestnej lavici príliš dlho neposedel. Po necelých 40 sekundách jeho vylúčenia ho vyháňa späť na ľadovú plochu LUCAS RAYMOND, ktorý sa zaskvel individuálnou akciou a presnou strelou švihom. Asistencie: Alexander Holtz a Karl Henriksson.
     
    55:07
    Nasleduje jedna z posledných reklamných prestávok v dnešnom zápase. Po ňom budeme svedkami presilovej hry domáceho tímu, pretože menší trest za hodenie hokejky dostáva obranca Nikita Mateiko.
     
    54:00
    Presne šesť minút zostáva do konca zápasu. Oscar Bjerselius strieľal nepresne, následne sa snažil zasunúť puk do bránky z tesnej blízkosti aktívny Simon Holmström, ale Arturs Silovs bol na mieste.
     
    53:19
    Obranca Nikita Mateiko strieľal od modrej čiary. Jesper Wallstedt mal problémy s udržaním puku, ale napokon mu pomohli jeho spoluhráči. To znamená, že ani teraz sa hostia nedostali na rozdiel gólu.
     
    52:46
    Od modrej čiary prudko pálil Ludvig Hedström, ale našiel len zadný mantinel za lotyšskou bránkou. Teraz sa dlhší čas hrá plynule bez prerušení. Uvidíme dokedy tento nastolený trend vydrží.
     
    52:15
    Švédi znovu dlhý čas kombinovali v útočnom pásme, ale dostali sa iba do jedného zakončenie. Arturs Silovs reflexívne zasiahol vyrážačkou po tom, čo sa do strely z náročnej pozície oprel Zion Nybeck.
     
    51:18
    Minúty pomaly ubiehajú a Lotyšom sa kráti čas na strelenie minimálne dvoch gólov. Naopak, domáca reprezentácia je blízko k tomu, aby čiastočne napravila úvodné zlyhanie proti výberu USA.
     
    50:03
    V úvode poslednej desaťminútovky sa otvorila doslova diaľnica pred Simonom Holmströmom. Ten mal obrovský priestor, ale trestuhodne minul bránku streleckým pokusom z priestoru medzi kruhmi.
     
    49:32
    Hostia teraz chybovali v rozohrávke. Šikovný Zion Nybeck mal veľa priestoru na kvalitné zakončenie, ale napokon jeho strelecký pokus nebol presný. Švédsky náskok je tak naďalej dvojgólový.
     
    49:00
    Lotyši vyslali na bránu súpera o dvadsať striel menej. Teraz si aspoň trošku vylepšili túto štatistiku, keď strelou od modrej čiary našiel pripravené betóny Jespera Wallstedta strieľajúci Rudolfs Polcs.
    47:39 Karl Henriksson (SWE) - 4:2
     
    47:39
    Švédsko dalo gól!
    Domáci hokejisti využívajú v dnešnom dueli tretiu presilovú hru. Veľmi dobrú prácu odviedol Max Wahlgren, ktorý krížnou prihrávkou našiel na pravej strane osamoteného KARLA HENRIKSSONA a ten strelou švihom skóruje. Asistencie: Max Wahlgren a Alexander Holtz.
     
    47:13
    Švédi dobre začali svoju presilovú hru. Nechýbala početná streľba, pričom po poslednej strele Alexandra Holtza stratil lotyšský brankár hokejku. Zároveň však po jeho zákroku skončil puk na ochrannej sieti.
     
    46:42
    Po reklamnej prestávke si domáci hokejisti zahrajú ďalšiu presilovú hru. Tentokrát dostáva menší trest za hákovanie autor úvodného presného zásahu Patriks Zabusovs. Odsedí si celých 120 sekúnd svojho trestu?
     
    45:25
    Už v plnom počte hráčov na ľadovej ploche sa trošku so šťastím dostal do zakončenia Simon Holmström a trafil hornú žrď súperovej bránky. Arturs Silovs následne puk prikryl a tesne predtým mal skutočne veľké šťastie.
     
    44:22
    Tobias Björnfot strieľal od modrej čiary, ale Arturs Silovs bol pripravený a puk vyrazil svojimi betónmi. Aktivita švédskeho tímu pokračuje ďalej, ale zatiaľ to na presilovkový hetrik nevyzerá.
     
    43:36
    Domáci hokejisti pekne zakombinovali v úvode presilovej hry. Po rýchlej výmene puku pohotovo strieľal Simon Holmström, ale lotyšský brankár sa rýchlo presunul k ľavej žrdi a napokon jeho šancu zmaril.
     
    43:17
    Hokejisti Švédska dostávajú veľkú šancu na to, aby si prinavrátili dvojgólové vedenie. Na trestnú lavicu totiž smeruje za držanie Harijs Brants. Netreba pripomínať, ako sa dnes švédske presilovky končia.
    41:55 Janis Švanenbergs (LAT) - 3:2
     
    41:55
    Lotyšsko dalo gól!
    Hosťom sa poradilo znížiť náskok favorita zápasu. Dostali sa do brejku dvoch proti jednému. Z ľavej strany vystrelil Gustavs Millers, švédsky brankár jeho pokus neudržal a dôrazne puk usmernil do siete JANIS ŠVANENBERGS. Asistencia: Gustavs Millers.
     
    41:33
    Hlavní rozhodcovia teraz radšej prerušili hru, pretože na ľade zostal ležať autor prvého gólu Patriks Zabusovs. Ten obetavým spôsobom zastavil strelu Ludviga Hedströma, ale ho to aj poriadne bolelo.
     
    41:03
    Presilovka hostí sa úspešne neskončila. Do priestoru súperovej brány nesmerovala ani jedna strela. Lotyši musia hrať viac priamočiarejšie a snažiť sa čo najviac strieľať na bránu Jespera Wallstedta.
     
    40:32
    Lotyšsko začína tretiu tretinu dohrávanou presilovou hrou po vylúčení Lucasa Raymonda. Zatiaľ sa mu ale nedarí usadiť sa v útočnom pásme, prípadne ohroziť brankára Jespera Wallstedta.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    Druhá tretina dnešného stretnutia sa skončila. Švédsko v nej zvýšilo svoj náskok, pretože v 27. minúte využil presilovú hru Alexander Holtz. Okrem toho mal ešte veľkú šancu domáceho tímu Albin Grewe, ale svoj samostatný únik nepremenil. Za zmienku stojí spomenúť už celkovo tri nevyužité presilovky Lotyšska. Tretia tretina sa začne o 21:20 hod.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:38
    Patriks Ozolš strieľal od modrej čiary, ale bránu minul. Následne sa k puku dostali Švédi a vyviezli ho do stredného pásma. Zrejme sa v druhej tretine už nič zaujímavé neudeje a Švédi si udržia dvojgólový náskok.
     
    38:57
    Lucas Raymond to prehnal s dôrazom a 63 sekúnd pred koncom druhej tretiny posiela svojich spoluhráčov do štyroch. Autor gólovej prihrávky na úvodný gól Švédska dostáva trest 2+10 minúty za vrazenie na mantinel.
     
    38:00
    Dve minúty pred koncom prostrednej časti sa črtala šanca pre hostí. Dostali sa do brejku dvoch proti jednému, ale strelu Aleksandrsa Biškinsa dokázal zblokovať navrátilec z trestnej lavice Philip Broberg.
     
    36:42
    Švédom sa podarilo vyhodiť puk cez všetky čiary. Do konca trestu Philipa Broberga zostáva už len približne 30 sekúnd. Vyzerá to tak, že ani túto početnú prevahu nedokáže pobaltská krajina využiť.
     
    35:53
    Švédi išli po vyhodení puku striedať, ale Lotyši založili rýchlu kontru. Rudolfs Polcs mal veľmi veľa času a priestoru na ľavej strane, potiahol si puk bližšie k bráne, ale z dobrej palebnej pozície ju trestuhodne minul.
     
    35:20
    Lotyši sa po reklamnej prestávke budú môcť vrátiť do stretnutia. Na trestnú lavicu totiž smeruje Philip Broberg, ktorý dostáva menší trest za držanie protihráča. Podarí sa hosťom skorigovať skóre?
     
    33:40
    Pre Švédov sa črtalo predčíslenie troch proti dvom. Lucas Raymond potiahol akciu po pravej strane, prihrávkou pod seba našiel Alexandra Holtza, ale ten akoby nevedel či má strieľať alebo prihrávať.
     
    32:56
    Obrovská šanca na strane švédskeho tímu. Albin Grewe vystihol kombináciu súpera a prakticky od polovice ihriska smeroval sám na brankára. Artursa Silovsa chcel prekvapiť blafákom, ale napokon zakončil nad bránku.
     
    31:39
    Tento raz sa brankár Arturs Silovs musel mať na pozore. Z pravého kruhu na vhadzovanie strieľal Ludvig Hedström, ale našiel len pripravenú lapačku. Vhadzovať sa tak bude po ľavej ruke lotyšského brankára.
     
    31:03
    Albin Grewe potiahol švédsku akciu po pravej strane. Namiesto strely ešte hľadal strieľanou prihrávkou lepšie postavených spoluhráčov, ale napokon sa nikto v modrom drese do gólového zakončenia nedostal.
     
    30:20
    Tesne pred reklamnou prestávkou sa dostal do zakončenia z dobrej pozície lotyšský kapitán Patriks Ozolš. Ten mieril do horných partií bránky súpera, ale Jesper Wallstedt predviedol ďalší vydarený zákrok.
     
    30:00
    Sledovali sme rozháraný a málo zaujímavý herný úsek. Časomiera ukazuje, že máme za sebou presnú polovicu stretnutia. Dočkáme sa v druhých 30 minútach nejakej dramatickej zápletky?
     
    28:33
    Zakázané uvoľnenie na strane Lotyšska. V prípade hráčov z pobaltskej krajiny vidíme toto porušenie pravidiel pomerne často. Hra sa tak presťahuje pred brankára Artursa Silovsa, ktorý už trikrát inkasoval.
     
    28:05
    Ralfs Jevdokimovs prenikol do útočného pásma po ľavej strane. Mal pomerne veľa priestoru, a tak sa rozhodol zakončiť svoju akciu tvrdou strelou. Puk však skončil v lapačke švédskeho gólmana.
     
    27:24
    Lotyši sa po inkasovanom góle snažia dostať späť do zápasu. Teraz sa na dlhší čas udržali v útočnom pásme, ale brankár Jesper Wallstedt situáciu vyriešil prikrytím puku pod svojou lapačkou.
     
    26:49
    Jeden zo švédskych obrancov sa pokúsil zaskočiť súperovho brankára strelou od modrej čiary, ale puk nasmeroval vedľa pravej žrde. Ak sa nemýlim, tak to bol s číslom šesť Victor Söderström.
    26:15 Alexander Holtz (SWE) - 3:1
     
    26:15
    Švédsko dalo gól!
    Hráči v modrých dresoch využívajú aj druhú presilovku v zápase a odskakujú súperovi na rozdiel dvoch gólov. Po závare pred lotyšskou bránkou sa dostal k puku ALEXANDER HOLTZ a strelou k pravej žrdi prekonal Artursa Silovsa. Asistencie: Max Wahlgren a Karl Henriksson.
     
    25:28
    Po lotyšskej presilovke budeme svedkami aj početnej výhody Švédska. Alexander Holtz si pekne hodil puk medzi dvoch hráčov súpera, pričom ho iba za cenu podrazenia zastavil Nikita Mateiko.
     
    24:10
    Aktívny Lucas Raymond sa dostal do zakončenia z pravého kruhu, ale puk skončil iba v lapačke lotyšského brankára. Okrem toho sa už hrá v plnom počte hráčov na oboch stranách, hostia presilovku nevyužili.
     
    23:34
    V samotnom závere presilovky sa črtala lotyšská šanca, ale napokon hlavní rozhodcovia pískajú postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. Vhadzovať sa tak bude v strednom pásme.
     
    23:00
    Lotyši boli pomerne dlhý čas v útočnom pásme, ale nedokázali sa rozostaviť do typického presilovkého vzorca. Navyše, po zblokovanej strele dostali domáci hráči možnosť na ďalšie vyhodenie puku.
     
    22:16
    Lotyšom presilovka zatiaľ vôbec nevychádza. Za prvých 40 sekúnd sa nedokázali usadiť v útočnom pásme a už dvakrát oň prišli. Jesper Wallstedt stále čaká na svoj prvý úspešný zákrok v tejto časti.
     
    21:36
    Lotyšsko si zahrá prvú presilovku v zápase. Túto výhodu mu ponúka Zion Nybeck, ktorý sa previnul v útočnom pásme zbytočným faulom. Od hlavných rozhodcov dostáva dve minúty za hákovanie.
     
    21:01
    Úvod prostrednej tretiny je dosť rozkúskovaný. Po strele od modrej čiary sme videli zákrok brankára Artursa Silovsa, ale po následnom vhadzovaní sa jeho spoluhráči dopustili zakázaného uvoľnenia.
     
    20:38
    Švédi sa v úvodnej minúte druhej tretiny dostali do prečíslenia troch proti dvom. Akciu z pravej strany chcel zakončiť Oscar Lawner, ale už po niekoľkýkrát musíme vyzdvihnúť obetavé bránenie Lotyšov.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Prvú tretinu dnešného stretnutia máme za sebou. Prekvapujúco sa dostali do vedenia hráči Lotyšska, keď rýchly brejk úspešne zakončil Patriks Zabusovs. Švédi sa dlho trápili, nemali veľa šancí, ale pomohla im využitá presilová hra po zbytočnom faule Kristapsa Skrastinša. Do streleckej listiny sa zapísal Karl Henriksson a o 93 sekúnd neskôr aj Oscar Bjerselius. Druhé dejstvo sa začne približne o 20:30 hod.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:25
    Máme tu ďalšie prerušenie hry. Po teči jedného zo švédskych obrancov skončil puk na ochrannej sieti, a tak sa na buly v útočnom pásme skláňa center štvrtej útočnej formácie Lotyšska Janis Švanenbergs.
     
    19:00
    Do konca prvej tretiny zostáva presne šesťdesiat sekúnd. Teraz puk opustil hrací priestor, a tak sa bude vhadzovať v strednom pásme. Okrem toho nám réžia ukazuje, že sa rozhodne nehrá v rukavičkách.
     
    18:08
    Glebs Prohorenkovs sa nepresadil individuálne, ale Jesper Wallstedt radšej puk prikryl pod svoju lapačku. Následne sa dopustili Švédi zakázaného uvoľnenia, a tak sa bude vhadzovať v ich obrannom pásme.
     
    17:38
    Teraz sa musel mať na pozore aj švédsky brankár. Rudolfs Polcs a následne aj Roberts Petrovics sa snažili zakončiť spoza bránky, ale nedokázali pretlačiť puk za bránkovú čiaru.
     
    16:47
    Isac Andersson strieľal spoza obrancu, ale znovu sa Lotyši predviedli veľkou obetavosťou pri bránení. Napriek tomu domáci hráči pokračujú vo svojej útočnej aktivite a bojujú v okolí mantinelov.
     
    15:35
    Švédi sa snažili prekvapiť súpera kolmou prihrávkou na útočnú modrú čiaru. Tam si ju aj prebral Simon Holmström, ale trošku nepochopiteľne namiesto strely ešte zadovkou hľadal spoluhráča.
     
    14:42
    Peknou individuálnou akciou sa predviedol Albin Sundsvik. Presadil sa po ľavej strane, vystrelil spoza brániaceho hráča, ale trafil len priestor, v ktorom bol pripravený gólman Arturs Silovs.
     
    13:32
    Švédsky tím dokázal otočiť skóre stretnutia za pomerne krátky čas. Teraz možno očakávať, že sa z hry favorita zápasu vykradne nervozita a dočkáme sa zrejme aj ďalších presných zásahov v sieti Artursa Silovsa.
    13:03 Oscar Bjerselius (SWE) - 2:1
     
    13:03
    Švédsko dalo gól!
    Favorit zápasu otáča skóre na svoju stranu. Zion Nybeck zabojoval a pripravil o puk lotyšského obrancu Ernestsa Ošenieksa. Následne prihrávkou do priestoru pravého krídla našiel OSCARA BJERSELIUSA, ktorý posiela Švédsko do vedenia. Asistencia: Zion Nybeck.
     
    12:16
    Lotyši sa dostali do situácie dvoch proti dvom. Po prenechaní Rudolfsa Polcsa zakončoval bekhendom Roberts Petrovics, ale jeho strelecký pokus nemal veľa šancí na úspech. Skóre zostáva nezmenené.
    11:31 Karl Henriksson (SWE) - 1:1
     
    11:31
    Švédsko dalo gól!
    Domácemu tímu stačilo tridsať sekúnd na to, aby využil ponúknutú početnú prevahu. Lucas Raymond krásnou prihrávkou spoza brány našiel v nebezpečnom priestore KARLA HENRIKSSONA, ktorý už nemal problém upratať puk do siete. Asistencia: Lucas Raymond.
     
    11:01
    Švédsko si zahrá prvú presilovku v dnešnom zápase. Úplne zbytočným faulom v útočnom pásme sa prezentoval lotyšský hráč Kristaps Skrastinš. Ten dostáva menší trest za podrazenie.
     
    10:26
    Arturs Silovs si pripisuje na konto ďalší úspešný zákrok. Albin Grewe mu svojou strelou z priestoru medzi kruhmi narobil problémy, ale napokon si lotyšský brankár na dvakrát poradil a puk prikryl.
     
    09:33
    Švédsku sa zatiaľ nedarí vypracovať si čistú gólovú šancu. Treba uznať, že outsider dnešného duelu veľmi dobre bráni a trošku to pripomína včerajší výkon Bieloruska v zápase proti hráčom Česka.
     
    08:49
    Pre Švédov sa teraz črtala šanca na rýchly brejk, ale prihrávka do ľavej strany na nabiehajúceho hráča neprešla. Domácim zatiaľ chýba potrebný pokoj v najdôležitejšej finálnej fáze, respektíve v koncovke.
     
    08:26
    Švédsky brankár sa teraz musel mať na pozore, pretože jeho spoluhráči trošku zazmätkovali v rozohrávke. Napokon smerovala na Jespera Wallstedta strela, ktorá mierila do ľavého betónu.
     
    07:45
    Po reklamnej prestávke si lotyšskí hokejisti nerozumeli v rozohrávke, a tak sa hra presťahuje pred brankára Artursa Silovsa. Švédi tak budú mať šancu vytvoriť si tlak a pokúsiť sa o strelenie vyrovnávajúceho gólu.
    07:17 Patriks Zabusovs (LAT) - 0:1
     
    07:17
    Lotyšsko dalo gól!
    Hostia sa prekvapujúco dostávajú do vedenia. Albert Johansson strieľal od modrej čiary, ale jeho pokus zblokoval PATRIKS ZABUSOVS. Následne spomínaný lotyšský hráč išiel sám na bránu a strelou popri lapačke prekonal Jespera Wallstedta. Bez asistencie.
     
    06:24
    Lotyši veľmi aktívne napadali rozohrávku favorita duelu. Švédi sa dlho nevedeli dostať z okolia mantinelov v ich obrannom pásme. Zatiaľ ich výkon na svetovom šampionáte nie je najlepší.
     
    05:53
    Hrá sa plynulo, ale zatiaľ bez väčších šancí. Znovu pochválime obrancov Lotyšska, ktorí najskôr zblokovali pokus Albina Grewa a o niekoľko sekúnd neskôr aj zakončenie domáceho obrancu Alexa Brannstama.
     
    04:36
    Až teraz sme svedkami prvého prerušenia dnešného duelu. Glebs Prohorenkovs strieľal spoza obrancu, ale po následnom teči skončil puk na ochrannej sieti. Vhadzovať sa tak bude po pravici Jespera Wallstedta.
     
    03:24
    Simon Holmström znovu strieľal, ale tentokrát trafil iba jedného z obrancov lotyšského tímu. Švédi sa na dlhší čas usadili v útočnom pásme, ale nepodarilo sa im streliť dôležitý úvodný gól duelu.
     
    02:47
    Max Wahlgren sa pretlačil cez súperovho hráča po ľavej strane, ale z tesnej blízkosti nedokázal nebezpečne zakončiť. Každopádne, od úvodných sekúnd vidíme hernú prevahu na strane favorita duelu.
     
    02:03
    Tentokrát sa už lotyšský brankár musel mať na pozore. Od modrej čiary sa oprel do puku obranca Victor Söderström a Arturs Silovs až na dvakrát dokázal vyriešiť situáciu. Stále hráme bez jediného prerušenia.
     
    01:16
    Simon Holmström prenikol do útočného pásma po pravej strane a švihom vystrelil. Arturs Silovs ani v tomto prípade ale zasahovať nemusel, pretože puk mieril len do mantinelu za lotyšskou svätyňou.
     
    00:28
    V úvodných sekundách stretnutia sa prvý švédsky útok dostal do súperovej tretiny, ale nedokázal ohroziť brankára Artursa Silovsa. Jeho výkon bude mať nepochybne veľký vplyv na výsledok stretnutia.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Švédsko: Wallstedt (Alnefelt) – Björnfot, Brannstam, Broberg, Hedström, Johansson, Söderström, Lyckåsen – Holtz, Henriksson, Raymond – Nybeck, Costmar, Holmström – Andersson, Bjerselius, Grewe – Lawner, Sundsvik, M. Wahlgren.

    Lotyšsko: Silovs (Lazdinš) – Tumanovs, Ošenieks, Mateiko, Brants, Krustinš, Ozolš, Sejejs – Biškins, Prohorenkovs, Vitolinš – Zabusovs, Skrastinš, Jevdokimovs – Petrovics, Polcs, Ansons – Millers, Švanenbergs, Ligis.

    Rozhodcovia: Michael Campbell (CAN), Sean MacFarlane (USA) – Henrik Haurum (DEN), Tarrington Wyonzek (CAN).
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu z hokejových majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov. Domáci tím Švédska vstúpil do turnaja vysokou prehrou so Spojenými štátmi americkými, a tak si bude chcieť napraviť reputáciu proti Lotyšsku.

    ŠVÉDSKO U18

    Švédsko je na seniorskej úrovni úradujúcim majstrom sveta, ale v kategórii do 18 rokov zatiaľ márne čaká na svoje prvé zlato. Na konte má „iba“ päť strieborných a štyri bronzové medaily. Výber trénera Magnusa Hävelida vstúpil do turnaja nevydareným duelom s USA. Po úvodnej tretine síce vyhrával najtesnejším rozdielom, ale napokon prehral vysoko 1:6. Hrdinom zápasu bol Cole Caufield, ktorý dosiahol hetrik a je považovaný za najväčšiu americkú nádej smerom k tohtoročnému draftu NHL. Švédi vyslali na bránu súpera 32 striel, ale presadiť sa dokázali iba raz. Lídrom mužstva má byť Zion Nybeck, ktorý v drese mládežníckych tímov HV 71 nazbieral v ostatnej sezóne v 49 zápasoch dovedna 67 bodov. Kapitánom je obranca Tobias Björnfot, ktorý vo farbách Djurgardenu odohral v najvyššej súťaži sedem stretnutí bez bodového zápisu.

    LOTYŠSKO U18

    Lotyšsko je outsiderom B-skupiny a v súboji o účasť vo štvrťfinále by malo byť hlavným vyzývateľom slovenskej reprezentácie. Na predošlom šampionáte v Rusku chýbalo, pretože muselo bojovať o postup na turnaji druhej najvyššej kategórie. Počínalo si však suverénne, keď vyhralo všetkých päť stretnutí. V záverečnej príprave na prebiehajúci šampionát odohrala pobaltská krajina tri stretnutia. Začiatkom februára zdolala Dánsko 6:0, rovnakým výsledkom podľahla Nórsku a na záver zdolala Rakúšanov pomerom 6:3. Štatisticky nad svojimi spoluhráčmi v predošlej sezóne jasne vyčnieval Patriks Marcinkevics, ktorý dosahoval priemer 1,5 bodu na zápas. V roku 2016 boli Lotyši blízko k senzácii. Nad Švédskom viedli ešte 30 sekúnd pred koncom, ale napokon prehrali 3:4 po predĺžení. Okrem toho však podľahli USA 1:12 či Rusku 0:7.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:30.

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 12. Henriksson (Raymond), 14. Bjerselius (Nybeck), 27. Holtz (M. Wahlgren, Henriksson), 48. Henriksson (M. Wahlgren, Holtz), 56. Raymond (Holtz, Henriksson) – 8. Zabusovs, 42. Švanenbergs (Millers)


    Švédsko: Wallstedt (Alnefelt) – Björnfot, Brannstam, Broberg, Hedström, Johansson, Söderström, Lyckåsen – Holtz, Henriksson, Raymond – Nybeck, Costmar, Holmström – Andersson, Bjerselius, Grewe – Lawner, Sundsvik, M. Wahlgren.
    Lotyšsko: Silovs (Lazdinš) – Tumanovs, Ošenieks, Mateiko, Brants, Krustinš, Ozolš, Sejejs – Biškins, Prohorenkovs, Vitolinš – Zabusovs, Skrastinš, Jevdokimovs – Petrovics, Polcs, Ansons – Millers, Švanenbergs, Ligis.

    Rozhodca: Michael Campbell (CAN), Sean MacFarlane (USA) – Henrik Haurum (DEN), Tarrington Wyonzek (CAN)