Kanada – Švajčiarsko 7:4 (kon.) | Slovensko – USA sk 5:12 (kon.) | Bielorusko – Fínsko 4:3 (kon.)
Švédsko – Lotyšsko 5:2 (kon.)
koniec
Švédsko
5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Lotyšsko
Piatok 19.04.2019, 19:40 • Fjällräven Center, Örnsköldsvik • Majstrovstvá sveta U18 • Skupina B
Partner:
     
    Hokejisti Švédska do 18 rokov zdolali vo svojom druhom zápase na domácom svetovom šampionáte Lotyšsko 5:2. Všetky tretiny vyhrali zhodne jednogólovým rozdielom a treba uznať, že boli lepším tímom. Za muža zápasu možno označiť Karla Henrikssona, ktorý dvakrát skóroval. Cenu pre najlepšieho hráča Švédska ale získava kapitán Tobias Björnfot. Na strane Lotyšska sa tento pocty dostalo strelcovi úvodného gólu Patriksovi Zabusovsovi. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (22:00:23)
     
    Koniec zápasu.
     
    59:46
    Štrnásť sekúnd pred koncom sme pri avizovanom vylúčení na lotyšskej strane videli ešte drobnú potyčku. Rozhodcovia udelili dokopy tri tresty. Dve minúty za hrubosť dostali Patriks Zabusovs a Albin Sundsvik. Rozdielový je faul Raivisa Ansonsa za neskorý hit.
     
    59:24
    V poslednej minúte musel ešte zasahovať švédsky brankár Jesper Wallstedt. Z priestoru medzi kruhmi dobre vystrelil Roberts Petrovics, ale mám pocit, že našiel len pravý betón švédskeho gólmana.
     
    58:47
    Alexander Holtz chcel zmeniť moje slová z predošlého príspevku, ale strelou z otočky neuspel. Každopádne, jeho výkon možno hodnotiť pozitívne a je pravdepodobné, že jemu bude pripísaný víťazný gól.
     
    58:06
    Začali sa posledné dve minúty duelu. Lotyši už nemajú síl na to, aby sa ešte postarali o nejakú dramatizáciu. Ani Švédi sa príliš dopredu netlačia, a tak sa zrejme zápas skončí výsledkom 5:2 pre domáci celok.
     
    57:34
    Švédsky prechod do útočného pásma tentokrát nebol s kostolným poriadkom, a tak sa musel pískať ofsajd. Po ňom trošku splanuli zbytočné vášne, ale hlavní rozhodcovia vylučovať nebudú.
     
    56:24
    Dovolím si tvrdiť, že o osude stretnutia je rozhodnuté. Švédsko potvrdí úlohu favorita, ale rozhodne sa natrápilo viac ako čakalo. Lotyši dlho vzdorovali a doplatili na štyri inkasované góly v oslabeniach.
    55:45 Lucas Raymond (SWE) - 5:2
     
    55:45
    Švédsko dalo gól!
    Nikita Mateiko si na trestnej lavici príliš dlho neposedel. Po necelých 40 sekundách jeho vylúčenia ho vyháňa späť na ľadovú plochu LUCAS RAYMOND, ktorý sa zaskvel individuálnou akciou a presnou strelou švihom. Asistencie: Alexander Holtz a Karl Henriksson.
     
    55:07
    Nasleduje jedna z posledných reklamných prestávok v dnešnom zápase. Po ňom budeme svedkami presilovej hry domáceho tímu, pretože menší trest za hodenie hokejky dostáva obranca Nikita Mateiko.
     
    54:00
    Presne šesť minút zostáva do konca zápasu. Oscar Bjerselius strieľal nepresne, následne sa snažil zasunúť puk do bránky z tesnej blízkosti aktívny Simon Holmström, ale Arturs Silovs bol na mieste.
     
    53:19
    Obranca Nikita Mateiko strieľal od modrej čiary. Jesper Wallstedt mal problémy s udržaním puku, ale napokon mu pomohli jeho spoluhráči. To znamená, že ani teraz sa hostia nedostali na rozdiel gólu.
     
    52:46
    Od modrej čiary prudko pálil Ludvig Hedström, ale našiel len zadný mantinel za lotyšskou bránkou. Teraz sa dlhší čas hrá plynule bez prerušení. Uvidíme dokedy tento nastolený trend vydrží.
     
    52:15
    Švédi znovu dlhý čas kombinovali v útočnom pásme, ale dostali sa iba do jedného zakončenie. Arturs Silovs reflexívne zasiahol vyrážačkou po tom, čo sa do strely z náročnej pozície oprel Zion Nybeck.
     
    51:18
    Minúty pomaly ubiehajú a Lotyšom sa kráti čas na strelenie minimálne dvoch gólov. Naopak, domáca reprezentácia je blízko k tomu, aby čiastočne napravila úvodné zlyhanie proti výberu USA.
     
    50:03
    V úvode poslednej desaťminútovky sa otvorila doslova diaľnica pred Simonom Holmströmom. Ten mal obrovský priestor, ale trestuhodne minul bránku streleckým pokusom z priestoru medzi kruhmi.
     
    49:32
    Hostia teraz chybovali v rozohrávke. Šikovný Zion Nybeck mal veľa priestoru na kvalitné zakončenie, ale napokon jeho strelecký pokus nebol presný. Švédsky náskok je tak naďalej dvojgólový.
     
    49:00
    Lotyši vyslali na bránu súpera o dvadsať striel menej. Teraz si aspoň trošku vylepšili túto štatistiku, keď strelou od modrej čiary našiel pripravené betóny Jespera Wallstedta strieľajúci Rudolfs Polcs.

    Miroslav Kováčik

    Góly a asistencie: 12. Henriksson (Raymond), 14. Bjerselius (Nybeck), 27. Holtz (M. Wahlgren, Henriksson), 48. Henriksson (M. Wahlgren, Holtz), 56. Raymond (Holtz, Henriksson) – 8. Zabusovs, 42. Švanenbergs (Millers)


    Švédsko: Wallstedt (Alnefelt) – Björnfot, Brannstam, Broberg, Hedström, Johansson, Söderström, Lyckåsen – Holtz, Henriksson, Raymond – Nybeck, Costmar, Holmström – Andersson, Bjerselius, Grewe – Lawner, Sundsvik, M. Wahlgren.
    Lotyšsko: Silovs (Lazdinš) – Tumanovs, Ošenieks, Mateiko, Brants, Krustinš, Ozolš, Sejejs – Biškins, Prohorenkovs, Vitolinš – Zabusovs, Skrastinš, Jevdokimovs – Petrovics, Polcs, Ansons – Millers, Švanenbergs, Ligis.

    Rozhodca: Michael Campbell (CAN), Sean MacFarlane (USA) – Henrik Haurum (DEN), Tarrington Wyonzek (CAN)