Chelsea – Newcastle 3:1 (kon.) | Brighton – Liverpool 1:5 (kon.) | Everton – Huddersfield Town 2:0 (kon.)
Leicester – Burnley 1:0 (kon.) | Stoke City – Swansea 2:1 (kon.) | Watford – Tottenham 1:1 (kon.)
West Bromwich – Crystal Palace 0:0 (kon.) | Arsenal – Manchester United 1:3 (kon.)
koniec
Brighton & Hove Albion
1:5 (0:2)
Liverpool FC
Sobota 02.12.2017, 16:00Anglická Premier League • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Brighton & Hove Albion FC

    Nováčik súťaže sa drží v pokojných vodách stredu tabuľky Premier League, ale aby tam ostal, tak bude musieť pokračovať minimálne v takom tempe zbieraní bodov, ako tomu bolo doposiaľ. Brighton zatiaľ vyhral štyrikrát, v piatich prípadoch remizoval aj prehral. Preto má slušných sedemnásť bodov.

    Posledný trojbodový zápis však prišiel takmer presne pred mesiacom. 4.11.2017 vyhral nováčik vo Swansea 1:0. Odvtedy nováčik remizoval so Stoke a Crystal Palace, prehral s Manchestrom United.

    Najlepším strelcom v Premier League je Glenn Murray, ktorý dal štyri gól. Nemec Pascal Groß sa postaral o tri a dvojica José Izquierdo – Tomer Hemed po dva.

    Liverpool FC

    "The Reds" po vloženom kole figurujú na šiestom mieste tabuľky Premier League so ziskom 26 bodov, no okolo nich je to veľmi nabité. Siedme Burnley má bodov 25, siedmy Tottenham 24. Ak sa pozrieme od Liverpoolu vyššie, tak od piateho miesta nájdeme 28-bodový Arsenal, Chelsea s 29 zápismi, 32 ich má Manchester United. "Citizens" sú však na čele s osembodovým náskokom pred mestským rivalom.

    Zverenci Jurgena Kloppa preto potrebujú bodovať tak často, ako to len ide, aby sa dostali aspoň na priečke zaručujú Ligu majstrov. V poslednom ligovom kole vyhrali na pôde Stoke City 3:0, dva góly dal Salah. Celkovo je Liverpool neporazený už päť zápasov v rade, v štyroch z nich navyše vyhral. Remizoval len s Chelsea.

    Najlepším ligovým strelcom je Egypťan Mohamed Salah, ktorý dal dvanásť gólov. Vo všetkých súťažiach už sedemnásť.

    Liverpool hrá aj skupinovú fázu Ligy majstrov, kde má istý postup zo skupiny. Jeden zápas pred jej koncom má na čele tabuľky deväť bodov. Druhá Sevilla ich má osem a tretí Spartak Moskva šesť.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Liverpool začína tlakom a okamžite sa tlačí do šestnástky súpera. Zápas začali futbalisti hostí vo vysoko nasadení.
     
    2
    Henderson to ale teraz trochu prehnal, nakoľko prebrúsil Knockaerta a hneď z kraja duelu si čo to vypočuje do hlavného arbitra.
     
    3
    Prvýkrát sa na polovicu súpera dostal aj domáci Brighton, jeho hráči sa tam ale dlho nezdržali a znova majú loptu červené dresy.
     
    4
    Mohamed Salah sa dostal do dobrej šance, pretože sa k nemu v šestnástke odrazila lopta. Nakoniec už ale bol asi veľmi blízko k brankárovi súpera, takže nezakončil presne.
     
    5
    Firmino si najlepšie naskočil na rohový kop, ktorý z hranice malého vápna poslal za seba. Lopta skončila vedľa priestoru troch žrdí.
     
    6
    Alexander-Arnold poslal krásny pas na hranicu malého vápna, kde Firmino hlavou dostal loptu cez dvoch hráčov súpera. Tá asi chvíľu smerovala do siete, nakoniec išla tesne vedľa.
     
    8
    Brighton to skúsil po krídle, kde ale bola cesta zarúbaná, čiže domáci futbalisti sa ďaleko nedostali.
     
    9
    Nepresná prihrávka zo stredu poľa od Hendersona zašla za bránkovú čiaru, rozohrávať sa bude od brány Brightonu.
     
    10
    Liverpool sa drží na lopte a kombinuje s ňou v strede poľa. Brighton v tejto chvíli veľmi dobre vykrýva ihrisko a nedovoľuje hosťom niečo vymyslieť.
     
    11
    "The Reds" prišli o loptu pred šestnástkou protivníka, nakoľko ich kombinácia bola dosť zdĺhavá a navyše bez akéhokoľvek nápadu.
     
    12
    Firmino sa rozbehol za dlhou loptou pred šestnástku Brightonu, avšak prvý pri nej bol obranca Dunk, ktorý ju aj posla do bezpečia.
     
    14
    Liverpool je stále častejšie na lopte a aj keď sa už nehrá v tak vysokom tempe, ako v úplnom úvode stretnutia, tak "The Reds" hru kontrolujú.
     
    15
    Po faule nemeckého legionára Grossa sa po krídle do šestnástky rozbehol Robertson, ale skôr, než loptu dal od nohy preč, tak s ňou zašiel za bránkovú čiaru.
     
    16
    Bong sa rozbehol po krídle, lenže nedokázal prejsť okolo mladého obrancu Alexandra-Arnolda, ktorý ho postrážil.
     
    17
    Murray v obrovskej príležitosti, keďže dostal loptu do šestnástky a v nej strieľal spred padajúceho protihráča. Lopta mu nesadla, namieril vysoko nad.
     
    18
    Liverpool je prepadnutím v defenzíve určite jemne zaskočený, ale už zase hráči hostí prechádzajú dopredu, kde chcú vytvoriť nebezpečenstvo.
     
    19
    Z pravej strany prišiel centrovaný pas od Arnolda, dobre zapracoval Dunk a hlavou guľatý nezmysel odvrátil do bezpečia.
     
    20
    Pokus Mohameda Salaha spoza veľkého neviedol k ničomu, nakoľko brankár Brightonu so zákrokom problém nemal. Ešte pred tým sa ale Egypťan ocitol sám s loptou na bielom bode, lenže guľatý nezmysel mu odskočil.
     
    22
    Coutinho krásne preniesol hru na pravé krídlo, kde si nabehol Alexander-Arnold, ale musel rýchlo centrovať, pretože mal na sebe nalepeného Bonga. Loptu poslal za bránkovú čiaru.
     
    23
    Hostia začínajú akciu z vlastnej polovice a len veľmi pomaly sa posúvajú dopredu. Brighton je zas dobre sformovaný a bráni.
     
    24
    Bong to skúsil po ľavej strane, kde ho cez seba nepustil Alexander-Arnold. Mladý obranca hrá veľmi dobre a nie je to len v tomto stretnutí.
     
    25
    Bruno Saltor stihol loptu na hracej ploche, avšak cez Robertsona ju poslal za bránkovú čiaru. Domáci sú riadne nahnevaní, že to nebude roh, iba odkop.
     
    26
    Brighton postupoval smerom k bráne súpera. Takmer bol už pred šestnástkou Liverpoolu, keď Knockaert nespracoval prihrávku.
     
    27
    Liverpool opäť na lopte, no na vlastnej polovici ihriska, odkiaľ pre domácich nič nebezpečné nehrozí. Opäť musím zopakovať, že domáci akcie súpera bránia a snažia sa prerušiť už v zárodku.
     
    28
    Knockaert si síce na krídle miesto nespravil, ale loptu udržal hneď pred dvomi hráčmi Liverpoolu. Nakoniec prihral pod seba, center Bruna sa neujal.
     
    29
    Hostia sa pokúšajú narúšať skalopevnú defenzívu Brightona všelijakými spôsobmi. Samostatne to skúsil Firmino, narazil do prvého súpera pred sebou.
     
    30
    Liverpool dal gól!
    EMRE CAN si najlepšie nabehol na center z rohového kopu a prudkou hlavičkou nedal brankárovi a obrane Brightonu žiadnu šancu.
    30. Emre Can (LIV) - 0:1
     
    31
    Liverpool dal gól!
    Razom je to už o dva góly. Prešla zhruba minúta, keď ROBERTO FIRMINO dostal center z krídla a zle bránený loptu nasmeroval do siete.
    31. Roberto Firmino (LIV) - 0:2
     
    33
    Síce som chválil defenzívu Brightonu, lenže tá to teraz pri dvoch momentoch nespravila vôbec dobre, nakoľko prišli dve chyby a tie boli aj potrestané.
     
    34
    Veľký rešpekt však patrí fanúšikom Brightonu, ktorí aj naďalej vytvárajú skvelú atmosféru, aká panuje od úvodu zápasu.
     
    36
    Liverpool sa drží na lopte v strede poľa a kontroluje priebeh. Využíva aj svoju psychickú výhodu, zatiaľ čo pre domácich je to aj z tohto hľadiska veľmi ťažké.
     
    37
    Mohamed Salah dostal veľmi pekný pas za obranu súpera do pokutového územia, avšak zároveň bol nachytaný v ofsajdovom postavení.
     
    38
    Nákop Bruna Saltora po krídle na Knockaerta úspešný nebol, pretože lopta išla veľmi ďaleko do miest, kde číhal šikovný krídelník domácich.
     
    39
    Stále pokračuje hra na mačku a myš. Brighton je tá myš, ktorá sa momentálne síce bráni dobre, ale tvrdé a možno aj rozhodujúce údery už inkasovala.
     
    40
    Päť minút pred koncom prvého polčasu pohľad na ukazovateľ skóre hovorí, že Liverpool tento zápas kontroluje a je v sľubnom vedení.
     
    41
    Knockaert sa chcel sám dostať po krídle čo najďalej, ale už na polovici ihriska ho prepadla dvojica súperov a odstavila od lopty.
     
    42
    Liverpool získal priamy kop asi pätnásť metrov do šestnástky Brightonu, ktorý nenápadne rozohral Milner tak, že posunul loptu Coutinhovi, ktorý vystrelil z diaľky iba do náruče Ryana.
     
    43
    Bruno Saltor spravil veľkú chybu pri rozohrávke, takže trojica hostí sa hneď vyrojila do šance. Salah dostal finálnu prihrávku, na poslednú chvíľu mu loptu odkopol Dunk.
     
    45
    Emre Can si v strede poľa vymieňa loptu so spoluhráčmi, ktorí sa taktiež nikam neponáhľajú. Zdá sa, že Liverpool už len čaká na koniec polčasu.
     
    45+1
    Nadstavuje sa 1 minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Brighton si dával zaležať na defenzíve, avšak tento scenár sa mu rozpadol kvôli aktívnej hre Liverpoolu, ktorý udrel v rozmedzí jednej minúte a nejakých drobných. Najskôr prudká hlavička Cana po rohovom kope poslala "The Reds" do vedenia, to navýšil Firmino.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Domáci sa pokúsili začať aktívne, proti pozornej defenzíve Liverpoolu im ale tento plán nevyšiel podľa predstáv. Hostia loptu rýchlo získali.
     
    47
    Emre Can si nabehol do šestnástky na centrovanú loptu od Firmina z krídla, tú ale včas odvrátil stopér Dunk.
     
    48
    Obrovská šanca na zníženie skóre sa otvorila pred Glennom Murraym, ktorý bol sám pred Mignoletom, lenže zakončením nechal vyniknúť brankára Mignoleta.
    48.
     
    49
    Liverpool dal gól!
    Pravidlo "nedáš-dostaneš" sa teraz ukázalo vo svojej top forme, pretože hostia skórovali prakticky okamžite, ako Murray vo veľkej šanci zlyhal. Stačilo im nakopnúť loptu dopredu, kde ju Salah cez troch súperov dostal do šestnástky na ROBERTA FIRMINA. Ten zoči-voči Ryanovi vedel, či spraviť.
    49. Roberto Firmino (LIV) - 0:3
     
    50
    Fantastický a emóciami vybičovaný úvod druhého polčasu pokračuje, pretože Brighton sa dostane k realizácii pokutového kopu!
    50.
     
    51
    Tím Brighton práve strelil gól!
    GLENN MURRAY poslal loptu po svoje pravej ruke, čo síce Mignolet vystihol, ale zakročiť nedokázal.
    51. Glenn Murray (BRN) - 1:3
     
    53
    Brighton sa snaží aj naďalej tĺcť na pozornú defenzívu súpera. Po strelenom góle domácich ešte viac ožili už tak skvelí fanúšikovia a tlačia svojich miláčikov za ďalšími presnými zásahmi.
     
    54
    Stopér domáceho mužstva Dunk síce cez seba rýchleho Salaha nepustil, bolo to ale za pomoci faulu. Liverpool preto získal priamy kop.
     
    55
    Priamy kop rozohral samotný Salah, lenže jeho pas nebezpečenstvo nenarobil a Duffy ho následne rezolútne odpálil preč.
     
    56
    Aktivita Bruna Saltora a Grossa priniesla rohový kop pre Brighton, ktorý tak bude mať z tejto situácie možnosť niečo vyťažiť.
     
    57
    Aj sa tak mohlo stať, nakoľko na center si najlepšie vyskočil Duffy, lenže pri zakončení zahral rukou.
     
    59
    Bong dobehol loptu na krídle, cez Arnolda dokázal odcentrovať, ale Murraymu niečo málo chýbalo, aby hlavou usmernil ponuku spoluhráča do siete.
     
    60
    Tento zápas už má za sebou celú hodinu hry a v druhom dejstve nabral na ešte väčších obrátkach. Momentálne je to naozaj klasická výborná anglická "podívaná".
     
    61
    Žltú kartu dostáva Bruno (Brighton & Hove Albion FC).
     
    62
    Po faule Bruna Saltora tesne vedľa domáceho pokutového územia to skúsil Coutinho priamou strelou, pokus Brazílčana však letel veľmi vysoko nad.
     
    64
    Knockaert sa dostal na krídlo, kde videl padať loptu, avšak dvojica hráčov Liverpoolu mu k nej zamedzila prístup.
     
    65
    Ďalšia chyba sa vyskytla v rozohrávke Bruna, ale Liverpool nezvládol situáciu dvoch proti jednému. Firmino totiž neprihral Salahovi najlepšie, ten musel loptu skrotiť, zatiaľ čo ho dobehol jeden obranca. Egypťan strieľal iba do Ryana.
     
    66
    Coutinho pred šestnástkou súpera vyzvŕtal niekoľko hráčov, loptu si zasekol a poslal dobrú strelu na bránu. Tá nakoniec cez Dunka neprešla.
     
    67
    Hneď pätica hráčov Liverpoolu sa vyrojila do sľubného prečíslenia, ktoré skončil tvrdou ranou Coutinha do žrde. Brazílčana však zastavil ofsajd!
     
    68
    Izzy Brown dnes nie je veľmi vidieť, ale teraz si loptu dobre potiahol a vedľa rohu pokutového územia spadol cez Cana, čím získal priamy kop.
     
    69
    Stephens si po priamom kope našiel prepadnutú loptu na hranici šestnástky, prudká strela v jeho podaní išla vedľa priestoru brány.
     
    70
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Isaiah Brown, prichádza José Izquierdo.
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Anthony Knockaert, prichádza Solly March.
     
    71
    Veľmi pekná kolmica za defenzívu domácich takmer našla do šance sa rozbiehajúceho Salaha, v poslednej chvíli hosťom škrt cez rozpočet spravil Duffy.
     
    72
    Roberto Firmino zachytil rozohrávku súpera, pokračovať v akcii ale nemohol, pretože loptu si posunul rukou.
     
    73
    Po dlhom centri do šestnástky sa lopta odrazila na jej os, kde sa ocitol Glenn Murray, lenže premieňanie šancí mu dnes až na výnimku penalty nejde. Prudký pokus poslal tesne vedľa.
     
    74
    Emre Can ostáva ležať na zemi a je potrebné ošetrenie. Zdá sa, že nemecký reprezentant možno nútene opustí ihrisko a bude nahradený.
     
    76
    Krátke obliehanie šestnástky Liverpoolu šancu neprinieslo, aj keď mohlo. Bong totiž poslal dobrý center, ktorý Murray len tesne minul.
     
    77
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Bruno, prichádza Ezequiel Schelotto.
     
    78
    Futbalisti Liverpoolu získali loptu po výkope Ryana v strede poľa. Firmino chcel prejsť do šestnástky po krídle, to mu znemožnil obranca Duffy.
     
    80
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Mohamed Salah, prichádza Alex Oxlade-Chamberlain.
     
    81
    Brighton má pred sebou už len zhruba desať minút riadneho hracieho času, aby skúsil s výsledkom ešte niečo urobiť.
     
    82
    Domáci sa snažia, tlačia sa smerom k bráne Mignoleta, avšak do šancí to nevedie, pretože defenzíva Liverpoolu pracuje veľmi dobre.
     
    83
    Bong síce zachytil ťažkú prihrávku, vzápätí ale nepresne prihrával on sám, takže celú svoju snahu znegoval.
     
    84
    Alexander-Arnold bol na konci akcii Brightonu, ktorý sa takmer dostal do veľkej príležitosti, avšak mladý Angličan pokus Izquierda nepustil cez seba.
     
    85
    Jordan Henderson sa ocitol na zemi v šestnástke súpera. Bolo to po sklze jedného z domácich, ale ten prišiel pravdepodobne najskôr na loptu, takže penalta sa nepíska.
     
    86
    Coutinho padá tesne pred pokutovým územím Brightonu, nasleduje teda zaujímavá pozícia na priamy kop.
     
    87
    Liverpool dal gól!
    Je rozhodnuté. PHILIPPE COUTINHO sa postavil k rozohrávke priameho kopu a spravil to naozaj fantasticky, pretože múr vyskočil, zatiaľ čo Brazílčan poslal loptu po trávniku.
    87. Philippe Coutinho (LIV) - 1:4
     
    88
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Roberto Firmino, prichádza Dominic Solanke.
     
    89
    Liverpool dal gól!
    Aby toho nebolo málo, tak prichádza ďalší zásah, ktorý zariadil Coutinho tak, že loptu dostal až do šestnástky, kde vystrelil a obranca domácich LEWIS DUNK si strieľa vlastný gól.
    89. Lewis Dunk (LIV) - 1:5
     
    90
    Striedanie v tíme Liverpool FC: z ihriska odchádza Jordan Henderson, prichádza Marko Grujić.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+3
    Zápas sa dohráva, takže nadstavený čas je v podstate zbytočný, ale aj tak sa fanúšikovia bavia a spievajú, ako keby ich mužstvo vyhrávalo.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Výsledok 1:5 je pre Brighton krutým vyústením. Liverpool bol síce lepším mužstvom, ale domáci si takýto náklad nezaslúžili. Hrdinom duelu sa stal Roberto Firmino, ktorý dal dva góly vrátane toho víťazného. (17:52:46)

    Matej Kubove

    Góly: 51. G. Murray – 30. Can, 31. Firmino, 49. Firmino, 87. Coutinho, 89. Dunk (vla.)

    Karty:   61. Bruno (BRN)


    Brighton & Hove Albion: Ryan – Bruno (C) (77. Schelotto), Duffy, Dunk, Bong – Knockaert (70. March), Stephens, D. Pröpper, Is. Brown (70. Izquierdo) – Groß – G. Murray.
    Náhradníci: Krul – Goldson, Hemed, Izquierdo, Kayal, March, Schelotto.

    Liverpool FC: Mignolet – Alexander-Arnold, Can, Lovren, Robertson – Milner, Henderson (C) (90. Grujić), Wijnaldum – M. Salah (80. Oxlade-Chamberlain), Firmino (88. Solanke), Coutinho.
    Náhradníci: Karius – Grujić, Klavan, Mané, Oxlade-Chamberlain, Solanke, Sturridge.