Trenčín – Slovan Bratislava 0:2 (kon.) | Michalovce – Trnava 0:1 (kon.) | Podbrezová – Senica 1:0 (kon.)
Zlaté Moravce – Ružomberok 0:2 (kon.)
koniec
AS Trenčín
0:2 (0:2)
ŠK Slovan Bratislava
Sobota 27.02.2016, 15:45 • Mestský štadión Trenčín • Niké liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:45.
     
    Hneď prvé jarné kolo Fortuna ligy prináša skvelý šláger dvoch najlepších tímov súťaže. Prvý Trenčín má sedembodový náskok pre Slovanom a tak celá zimná priprava sa niesla v znamení dôležitosti prvého duelu. V prípade, že by belasí prehrali na horúcej trenčianskej pôde, sen o titule by sa im už dosť vzdialil.

    Slovan v každom prípade cez zimu nezaháľal a posilňoval svoj tím. Do stredu poľa prišli Holanďan Joeri De Kamps z Bredy a Juhoafričan Granwald Scott, do obrany Grék Vasileios Pliatsikas. Tréner Papavasiliou sa bude okrem nich spoliehať v útoku na jesenné opory Vitteka, Priskina a Zreľáka, v strede poľa na osvedčených Milinkoviča a Kubíka, v obrane na piliere Salátu, Podaného a Sekuliča. V bránke je jednotkou Ján Mucha, chrbát mu bude kryť Karel Hrubeš, ktorý prišiel zo Slavie. Veľa príchodov znamenalo aj viacero odchodov hráčov, ktorých mená sa dlhšie spájali s bratislavským klubom. V Slovane už neuvidíme Peltiera, Štefánika, Gorosita, Meszároša, Dobrotku či Čikoša.

    Trenčania zvykli mať v každej prestávke víchor v šatni, tentoraz prekvapivo odišiel len útočník Wesley do belgického FC Bruggy a Bariš na hosťovanie do Zlatých Moraviec. Do kádra pribudli Nigérijčania Kalu (útočník) a Udeh (obranca), 202-centimetrový skúsený rakúsky útočník Maierhofer a Číňan Čong Jao-Jin. Tréner Ševela vsadil cez pauzu na veľký počet prípravných duelov, ktoré podľa neho mužstvo dobre pripravili na jarnú časť. Trenčiansky tím teda bude stavať na zohratosti z jesene, kostru tímu tvoria Šemrinec – Madu, Skovajsa, Kleščík, Šulek – Rabiu, Koolwijk, Bero – Guba a Van Kessel.

    Obaja tréneri sa stretli na diaľku v zaujímavom súboji „Crossbar challenge“, v ktorom išlo o to, koľkokrát z piatich pokusov dokážu trafiť brvno z hranice šestnástky. Trénerovi Slovana sa to podarilo trikrát, Martin Ševela bol úspešný štyrikrát.

    V jesennom meraní síl sa 20.septembra zrodila na Pasienkoch remíza 0:0. V zápasoch týchto tímov inak v posledných rokoch padá viac gólov, uvidíme, ako sa vyvinie dôležitý prvý jarný súboj o titul. Výkop je na programe v sobotu o 15:45, rozhodovať budú Sedlák – Brendza, Hrčka.
     
    Úvodné zostavy:

    AS Trenčín: Šemrinec – Šulek, Kleščík, Udeh, Madu – Koolwijk, Rabiu, Bero – Guba, Schet, van Kessel.
    Náhradníci: Chovan – Holúbek, Bala, Kalu, Lawrence, Jančo, Maierhofer.

    ŠK Slovan Bratislava: Mucha – Pliatsikas, Saláta, Sekulić, Simović – de Kamps, Kubík, Milinkovič, Zreľák – Vittek, Priskin.
    Náhradníci: Hrubeš – Savičevič, Scott, Crnkić, Podaný, Kotula, Adilehou.

    Rozhodca: Sedlák – Brendza, Hrčka.
     
    -20
    Oba tímy pomaly končia rozcvičku, štadión sa pomaličky napĺňa, aj hosťujúci kotol bude dnes veľmi pekne zaplnený a tak môžeme vidieť šláger so všetkým, čo k tomu patrí.
     
    -15
    V domácej zostave možno jediné menšie prekvapenie, očakávalo sa, že s kapitánom Kleščíkom nastúpi v stopérskej dvojici mladý Skovajsa, ale šancu dostáva nováčik Christopher Udeh z Nigérie.
     
    -15
    V zostave belasých v podstate očakávané mená, tréner Papavasiliou si ďaľšie posily necháva na lavičke.
     
    -10
    Počas jesene Slovan vonku prehral iba raz, s bilanciou 4-4-1 a skóre 11:8 nazbierali belasí šestnásť bodov.

    Trenčania doma na jeseň utrpeli jedinú porážku od Žiliny, celkovo 8-8-1, skóre 28:12 a 25 bodov na konte.
     
    -3
    Oba tímy už na ihrisku, domáci celí v bielom, hostia obliekli čierne dresy s belasým pruhom cez hruď. Úvodné žrebovanie prisúdilo výkop hosťom, domáci kapitán Kleščík vybral stranu.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Nedorozumenie Salátu s Muchom a prvvý roh pre AS.
     
    1
    Po centri Koolwijka Saláta svoju chybu napravil a odhlavičkoval do bezpečia.
     
    2
    Trenčania v nápore, Berov center z pravej strany odhlavičkovala obrana do autu.
     
    3
    Priškin sa snažil nafilmovať faul, ale rozhodca bol blízko a Madua pustil po zákroku ďalej s loptou, ale rezultoval z akcie len druhý roh domácich.
     
    4
    Vzápätí tretí rohový kop AS, ale ani jeden nákop od Koolwijka nenašiel spoluhráča.
     
    4
    Po rohu rýchly brejk Slovana, na pravej strane bol faulovaný Kleščíkom Milinkovič, hostia budú zahrávať štandardku od autovej čiary.
     
    5
    Na technický priamy kop od Milinkoviča si nabehol dobre Simovič a hlavou poslal loptu smerom na bránu, ale len do postaveného obrancu.
     
    6
    Milinkovič sa na ľavej strane presadil cez Šuleka, prízemný center mieril k Vittekovi, tomu chýbali k zakončeniu centimetre.
     
    7
    Nepresnosť od Rabia, nestáva sa častokrát aby tento kúzelník s loptou strácal, teraz dal šancu súperovi.
     
    8
    Slovan sa nehrnie dopredu za každú cenu, zatiaľ dvakrát pohrozil, ale inak trpezlivo vyčkáva na šancu.
     
    8
    Slovan dal gól!
    Chyba domácich v rozohrávke, belasí zachytili loptu v strede ihriska, okamžite si na prihrávku za obranu našprintoval FRANTIŠEK KUBÍK a prekonal vybiehajúceho brankára.
     
    9
    Trenčania sa okamžite snažili o odpoveď, ale prihrávku Kessela si Bero nespracoval ideálne.
     
    11
    Hostia si užívajú vedenie, snažia sa držať loptu, ale najmä organizovane bránia a nepúšťajú Trenčanov dopredu.
     
    12
    A mohlo byť 0:2. Milinkovič dostal loptu na ľavú stranu do voľného priestoru, odkiaľ presne prihral do vápna Vittekovi, ten však z prvej netrafil loptu ideálne, nechal tak vyniknúť brankára Šemrinca.
     
    14
    Guba sa proti Pliatikasovi nepresadil a ďaľší krídelný pokus tak domácim nevyšiel.
     
    15
    Vedenie svojho tímu si užíva aj fanúšikovský tábor belasých, skanduje a máva pripravenými vlajkami.
     
    16
    Ozýva sa aj domáci tábor a snaží sa vyburcovať tribúnu a aj hráčov na ihrisku. Tam to už dlhšie vyzerá rovnako. Belasí stiahnutí vzadu a útoky AS do plných nemajú šancu.
     
    17
    Domáci to skúsili dlhým nákopom, Schet našiel v šestnátke rozbehnutého Van Kessela, ale ten ťažkú loptu vo vzduchu nespracoval.
     
    18
    Bero pred šestnástkou chcel vymodliť priamy kop, ale rozhodca mu nesadol na lep.
     
    18
    Šulek dlhou loptou za obranu našiel voľného Bera, ten v dobrej pozícii, loptu sa ešte snažil spracovať, následná strela letela vysoko.
     
    20
    Postupný útok Trenčanov nakoniec skončil na brankárovi Muchovi, ktorý vzal poslednú prihrávku pred domácim hráčom.
     
    21
    Bero ešte zachránil loptu pred bránkovou čiarou a vrátil do šestnástky, kde bol Van Kessel, ten prvou ranou trafil obrancu, druhý pokus už mieril na Muchu, ale brankár hostí si poradil.
     
    23
    Trenčania majú daľší roh, opäť zahráva Koolwijk, ale doteraz to bolo bez šancí.
     
    23
    Tentoraz po rohu šanca AS. Prvý center síce ešte odvrátili belasí, následne spoza šestnástky poslal oblúčik do ohňa Rabiu, Kleščík otočený od brány vyskúšal oblúčik dozadu, lopta pristála na brvne. Pravda, Mucha ju do poslednýcj sekúnd istil, keby mala ísť do brány.
     
    26
    Priskin okamžite po zisku lopty posielal dopredu Kubíka, ten bol v ofsajde, čo čiarový bleskovo signalizoval.
     
    27
    Kubík sa snažil nájsť v strede Vitteka, Udeh na diaľku zahral smerom na Šemrinca, ten prekvapivo chytil do rúk, hoci si Slovanisti pýtali odpískanie, rozhodca nakoniec situáciu ako malú domov neposúdil.
     
    28
    Schet fauloval pri čiare a ako prvý vidí kartu.
     
    29
    Kessel nabral svoju typickú rýchlosť a bol by po získaní nakopnutej lopty v šanci, ale dobre zahral ako posledný Saláta a rodiacu sa šancu zastavil.
     
    30
    Opäť dobrý moment v podaní Salátu, keď vysokým výskokom a hlavičkou ododhral priamy kop Trenčanov mimo nebezpečnej zóny.
     
    31
    Trenčianska obrana rozhodená pri rýchlom protiútoku Slovana, Priskin prihral na ľavú stranu Vittekovi, jeho pokus z hranice šestnástky bol ale nepresný.
     
    32
    Guba bojoval so Zreľákom, ten dnes na netradičnom poste ľavého obrancu úspešný.
     
    34
    Ďaľší roh od Koolwijka, s tradičným koncom, Saláta hlavičkuje mimo pokutového územia. Následne Koolwijk loptu získal a poslal na bránu, Mucha si dal pozor.
     
    37
    Trenčania odolali pri akcii hostí, kedy Vittekov pas zastavili tesne pred bránou, po protiútoku sa do ďaľšej tutovky dostal v šestnástke Bero. Loptu zahral o zem – "koníkom". Nakoniec skončila tesne mimo žrde.
     
    38
    Madu poslal z ľavej strany center do vápna, loptu trafil hlavou Kessel, ale minula bránku súpera.
     
    39
    Gubovi sa dnes vôbec nedarí, po jeho zásahoch Trenčania väčšinou loptu strácajú. Bude prekvapení, ak počas prestávky domáci tréner nesiahne k striedaniu.
     
    41
    Slovan dal gól!
    Slovan je dnes v brejkoch nebezpečný. Milinkovič síce prvým pasom v prečíslení zahnal Vitteka ďaleko, ale kanonier belasých potom našiel na hranici šestnástky TAMÁSA PRISKINA, ktorý sa presadil cez váhajúceho Kleščíka a technicky obstrelil brankára.
    Asistencie Róbert Vittek.
     
    43
    Dvojgólový náskok hrá hosťom do karát a vôbec nič nemusia meniť na stanovenej taktike, ktorá im dokonale vychádza.
     
    45
    Trenčania naďalej v snahe, ale tá naráža na dobre postavenú obranu, Gubov center zachytil Mucha.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas sa skončil dvojgólovým víťazstvom hostí, dá sa povedať, že zaslúženým. Od prvých minút tím trénera Papavasilia hrá zodpovedne vzadu, podniká rýchle nebezpečné brejky, dva z nich sa ujali a Slovan tak má podstatne bližšie k trom bodom. Dve šance mal aj domáci Bero, ale ani jednu nezakončil presne. Pred druhým polčasom stojí pred Trenčanmi výzva, ako prekonať zodpovednú defenzívu súpera, z hľadiska sa zdá slabým článkom Guba, ktorý akcie trenčianskeho tímu skôr brzdí, ako rozvíja.
     
    Do hry sa pripravuje domáci útočník Stefan Maierhofer. 202-centrimetrový rakúsky útočník pôjde teda plniť úlohu hrotového útočníka, ktorý dnes v zostave AS chýbal.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme AS Trenčín: z ihriska odchádza Dávid Guba, prichádza Stefan Maierhofer.
    Striedanie v tíme AS Trenčín: z ihriska odchádza Christopher Udeh, prichádza James Alexander Lawrence.
     
    46
    Prvá krídelná akcia domácich, ale Schet s Maduom si nerozumeli pri narážačke.
     
    46
    Pliatsikas pred nabiehajúcim hráčom zahral na roh.
     
    47
    Hostia si postrážili aj tento roh, ale po príchode vysokého Maierhofera budú musieť byť pri týchto situáciách zrejme pozornejší.
     
    48
    Pred dobiedzajúcim Kubíkom zahral Šulek hlavou vlastnému brankárovi.
     
    49
    Maierhoer spracoval loptu na Scheta, ten sa mu ju potom snažil vrátiť, ale vybojoval len ďaľší roh. Po ňom vo vzduchu úspešný Zreľák.
     
    50
    Dá sa očakávať, že pribudne domácich centrov do vápna, teraz pred Maierhoferom odkopával Sekulič.
     
    51
    Milinkoviča trafil Bero, hosťujúci špílmacher sa už neponáhľa na nohy, čas hrá so Slovanom.
     
    53
    Obraz hry sa oproti prvému polčasu nezmenil, Trenčania búšia do plných, hostia čakajú na protiútoky.
     
    55
    Už krátko po polčase si domáci tréner vyčerpá kvótu striedaní. Dole pôjde Schet, hore nigérijský útočník Kalu.
     
    57
    Striedanie v tíme AS Trenčín: z ihriska odchádza Mitchell Schet, prichádza Samuel Kalu.
     
    59
    Kessel rýchlym šprintom zamestnal dvoch obrancov, tí uspeli a zahrali na roh.
     
    59
    Ani ďaľší z rohov Koolwijka nepriniesol nebezpečenstvo, hostia odhlavičkovali a spoza šestnástky mal Šulek loptu na dlhú nohu.
     
    60
    De Kamps zabehol za obranu, nebol to ofsajd a v prvom momente sa zdalo, že holandský stredopoliar bude môcť ťahať sám na bránu, ale nemal potrebnú rýchlosť a Trenčania ho na dvakrát zastavili.
     
    62
    Kessel poslal do šestnástky z ľavej strany, lopta mierila k osamotenému Maierhoferovi, ten sa za ňou nohami naťahoval, ale chýbali mu centimetre.
     
    63
    Podobná akcia, tentoraz trenčiansky center na prvú žrď, ale Maierhofer ju nedoskočil, stiahol ju zo vzduchu Mucha.
     
    64
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Joeri de Kamps, prichádza Granwald Scott.
     
    65
    Priskin posielal oblúčik za obranu, kde bol našprintovaný Kubík, na dlhú loptu vybehol Šemrinec a odkopol.
     
    66
    Vittek už nemá síce takú rýchlosť, ako mladší hráči, ale ukázal rozum a loptu podržal pre nabiehajúcich spoluhráčov. Následne sa dral po ľavej strane dopredu Zreľák, pekne sa zbavil dvojice brániacich hráčov, ale potom nepresne odcentroval.
     
    68
    Rodiace sa prečíslenie Slovana zastavil ofsajd, Kubík na Zreľákov pas vybehol skoro.
     
    69
    Spoza šestnástky sa oprel do lopty Madu, strelu do stredu brány Mucha pokryl.
     
    69
    Udržať dvojmetrovú výšavu je náročné, Saláta si občas musí pomôcť aj rukami, teraz si však pomohol aj Maierhofer aby sa od neho odpútal. Hosťujúci stopér sa hnevá.
     
    71
    Milinkovič po faule podržal minútu na trávniku, čas je veľký pán a rozhodcovi to nevadí.
     
    72
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza František Kubík, prichádza Vukan Savičevič.
     
    74
    Oba tábory si pripravili pyrotechnickú show, na mierne zadymenom ihrisku pokračuje márny boj Trenčanov s obranou belasých.
     
    76
    Hra je teraz rozkúskovaná po sérii faulov a nepresností.
     
    77
    Priamy kop pre AS, Koolwijk loptu zakrútil do šestnástky, nakoniec osamotený Maierhofer mohol hlavičkovať, ale netrafil loptu ideálne.
     
    78
    Madu vybojoval roh, Maierhofer vyskočil síce najvyššie, ale hlavičkoval zo záklonu.
     
    79
    Šulek zastavil prenikajúceho Milinkoviča rukou zozadu a správne videl kartu.
     
    80
    Druhý polčas je zo strany domácich slabší ako prvý, snažia sa všetko hrať dopredu na Maierhofera, ale obrana ho stráži. Trenčanom chýba variabilita hry. Slovan zodpovedne bráni.
     
    81
    Striedanie v tíme ŠK Slovan Bratislava: z ihriska odchádza Róbert Vittek, prichádza Nermin Crnkić.
     
    83
    Kalu sa predieral po pravej strane, ale nebol rýchlejší ako brániaci Milinkovič, takže loptu stratil.
     
    84
    Milinkovič šikovne vysúval Priskina za obranu, ten bol v tesnom ofsajde.
     
    85
    Milinkovič zbytočne vpredu zozadu atakoval hráč a je prvým hráčom Slovana s kartou.
     
    86
    Scottov center na voľných spoluhráčov zastavil vo vzduchu Lawrence. Hostia sa okamžite vracajú poctivo do defenzívy.
     
    87
    Lawrencov center z ľavej strany našiel v šestnástke Bera, ten netrafil hlavou ideálne.
     
    88
    Maierhofer sklepol vysokú loptu, ktorú následne Kessel poslal rozbehnutému Šulekovi, ten mal dobrú parketu v šestnástke, ale rozhodol sa nahrávať, čo prineslo len roh.
     
    89
    Milinkovič držal zozadu prenikajúceho hráča za dres, rozhodca mu teraz odpustil druhú žltú kartu.
     
    90
    Trenčania síce vyvinuli záverečný nápor, ale hre chýba presnosť.
     
    90
    Nadstavovať sa budú tri minúty.
     
    90+1
    Center do vápna odohral pred Maiehoferom obranca, Trenčania reklamujú ruku, ale rozhodcovia sú iného názoru.
     
    90+2
    Trenčania už hrajú vabank, v pokuse o únilk bol Simovič v ofsajde.
     
    90+2
    Ešte poleží chvíľu Saláta, zápas je rozhodnutý.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Prvé jarné kolo vyšlo lepšie hosťom, ktorí od prvých minút hrali zodpovedne v defenzíve, držali Trenčanov na dištanc a hrozili brejkami. Dva z nich premenili na góly, následne dokázali výsledok udržať, v druhom polčase domácich prakticky do ničoho nepustili a zaslúžene zvíťazili. Rozdiel medzi prvým a druhým je tak už len štvorbodový. (17:36:58)

    Marián Vychovalý

    Góly: 8. Kubík, 41. Priskin (Vittek)

    Karty:   28. Schet (TRE), 79. Šulek (TRE) – 85. Milinkovič (SBA)


    AS Trenčín: Šemrinec – Šulek, Kleščík, Udeh (46. Lawrence), Madu – Koolwijk, Rabiu, Bero – Guba (46. Maierhofer), Schet (57. Kalu), van Kessel.
    Náhradníci: Chovan – Holúbek, Bala, Kalu, Lawrence, Jančo, Maierhofer.

    ŠK Slovan Bratislava: Mucha – Pliatsikas, Saláta, Sekulić, Zreľák – Simović, de Kamps (64. Scott), Kubík (72. Savičevič), Milinkovič – Vittek (81. Crnkić), Priskin.
    Náhradníci: Hrubeš – Savičevič, Scott, Crnkić, Podaný, Kotula, Adilehou.

    Rozhodca: Sedlák – Brendza, Hrčka