Slovensko – Slovinsko 1:3 (kon.) | USA – Rusko 3:2 (kon.) | Švajčiarsko – Česko 1:0 (kon.)
Švédsko – Lotyšsko 5:3 (kon.)
koniec
Švédsko
5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Lotyšsko
Sobota 15.02.2014, 18:05 • Shayba Aréna, Soči • Olympijské Hry - muži
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Skupina C na hokejovom turnaji na ZOH v Soči vstupuje do svojho posledného hracieho dňa, v ktorom sa rozhodne o konečnom umiestnení jednotlivých tímov. V prípade dnešných súperov Švédska a Lotyšska teda skôr o počte bodov, nakoľko o tabuľkovom postavení oboch tímov už je rozhodnuté. Švédi totiž majú po víťazstvách nad Čechmi a Švajčiarmi istú 1.priečku a zároveň teda aj priamy postup do štvrťfinále. Naopak, Lotyši už skončia v skupine určite poslední, v prípade zisku bodov si však môžu pomôcť v poradí mužstiev na 5. až 12.mieste, ktoré rozhodne o dvojiciach pre osemfinálové boje. V Shayba Aréne teda dnes bude určite o čo hrať, pri sledovaní zápasu vám príjemný hokejový večer praje Tomáš Schügerl!
     
    ŠVÉDSKO

    Švédi vstúpili do turnaja výborne, keď najprv porazili silných Čechov 4:2 a v piatkovom vyrovnanom stretnutí pretlačili nebezpečných Švajčiarov tesne 1:0 gólom Alfredssona z poslednej tretiny. Severanov trápi lazaret spôsobený zraneniami, veď do dejiska OH ani len nevycestovali opory Johan Franzen a Henrik Sedin, pričom po úvodnom stretnutí skončil svoje účinkovanie na šampionáte aj kapitán tímu Henrik Zetterberg, ktorého z hry vyradila dislokovaná platnička v chrbtici. Kapitánske Céčko po ňom prebral obranca Detroitu Niklas Kronwall a doviedol svoj tím k víťazstvu so Švajčiarskom, ktoré sa však vôbec nerodilo ľahko a veľkú zásluhu na ňom má brankár Henrik Lundqvist, ktorý si pripísal prvý shutout na tejto olympiáde a po 2 odchytaných stretnutiach si drží 96,36% úspešnosť zákrokov. Najproduktívnejším hráčom tímu je obranca Erik Karlsson, prezentujúci sa výbornou hrou, pričom doteraz získal 3 kanadské body za 2 góly a 1 asistenciu.
     
    LOTYŠSKO

    Lotyši začali turnaj veľmi dobrým zápasom s favorizovaným Švajčiarskom, keď hrali veľmi dlho vyrovnanú partiu a boli veľmi blízko k zisku prvého olympijského bodu. Len 8 sekúnd pred koncom však inkasovali nešťastným vlastným gólom a prehrali tak 0:1. V piatok ráno dve tretiny statočne vzdorovali Čechom, keď dokázali dvakrát dotiahnuť ich náskok, nakoniec však silnejšiemu protivníkovi podľahli 2:4. Herný prejav v oboch stretnutiach bol však z ich strany veľmi nádejný a dnes budú mať o čo hrať, veď v prípade zisku bodov si môžu polepšiť v celkovom poradí pre nasadzovanie do osemfinálových bojov a vyhnúť sa tak najsilnejším protivníkom. V bránke sa im k tomu bude snažiť dopomôcť Edgars Masalskis, brankár slovenského extraligového Popradu, ktorý si zatiaľ drží výbornú 93,59% úspešnosť zákrokov. Do zápasu zasiahne aj hrajúca legenda tímu, obranca Sandis Ozolinš s bohatými skúsenosťami aj z NHL.
     
    Doterajšie výsledky na ZOH a postavenie v tabuľke

    Švédi si v prvom stretnutí poradili s Českom 4:2 a v druhom stretnutí zdolali tesne Švajčiarov 1:0, v tabuľke C-skupiny si tak definitívne zaistili 1.priečku.

    Lotyši v stredu nešťastne prehrali so Švajčiarskom 0:1 a v piatok podľahli Česku 2:4, v tabuľke skupiny už sa určite umiestnia na 4.priečke.
     
    Úvodné zostavy:

    Švédsko: Lundqvist (Enroth) – Hjalmarsson, Oduya, Berglund, Steen, Landeskog – Jonathan Ericsson, Kronwall (C), Bäckström, Eriksson, D.Sedin – Edler, Karlsson, Alfredsson, Silfverberg, Johansson – Ekman-Larsson, Krüger, Nyquist, Jimmie Ericsson, Hagelin Tréner : Par Marts

    Lotyšsko: Gudlevskis (Mustukovs) – Rekis, Ozolinš (C), Sprukts, Darziňš, M.Redlihs – Kulda, Bartulis, Karsums, Daugaviňš, Girgensons – Sotnieks, Pujacs, Cipulis, Indrašis, Kenins – K.Redlihs, Freibergs, Berziňš, Jass, Pavlovs Tréner : Ted Nolan

    Rozhodca: Jeřábek (CZE), Walsh (USA) – George, McElman (obaja USA).
     
    V úvodných zostavách nás prekvapilo nenominovanie lotyšského brankára Edgara Masalskisa, ktorému chce zrejme tréner Nolan dopriať oddych pred kľúčovým osemfinálovým stretnutím. V bránke sa miesto neho predstaví Kristers Gudelvskis. Oba tímy nastúpia na zápas v kompletných 4 formáciách, pričom Švédi budú striedať 7 obrancov, kým Lotyši nasadia všetkých 8 obrancov v štyroch dvojiciach.
     
    Shayba Aréna sa už pomaly zapĺňa hokejovými priaznivcami, ktorí netrpezlivo očakávajú hokejové stretnutie medzi Švédskom a Lotyššskom. Švédi majú už svoje postavenie v tabuľke isté a môžu dnešný zápas odohrať v úplnom pokoji, avšak určite budú chcieť udržať tímovú pohodu a pokračovať vo víťaznej sérii. Zato Lotyši môžu práve fakt eventuálneho švédskeho uspokojenia využiť a zlepšiť si svoje postavenie v poradí mužstiev na 5.-12.mieste, ktoré rozhodne o osemfinálových dvojiciach. Uvidíme, ktorý tím v sebe nájde väčšiu motiváciu, pri sledovaní zápasu vám pekný hokejový večer praje Tomáš Schügerl.
     
    Tímy už nastupujú na ľad, Švédi sa predstavia v klasickej žlto-modrej kombinácii, Lotyši takisto v tradičných bordových dresoch.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:37
    Prvú strelu Švédov vyslal od modrej čiary Jonathan Ericsson, jeho pokusu však chýbala presnosť.
     
    00:43
    Lotyši sa snažili okamžite odpovedať na druhej strane, strela Darzinša vyzerala nebezpečne, preletela ale mimo Lundqvistovej bránky.
     
    01:44
    Do pásma vkorčuľoval na ľavej strane Švéd Silfverberg, jeho rýchlu strelu zápästím vyráža lotyšský brankár.
     
    02:51
    Hagelin mal pred sebou voľný priestor v útočnom pásme, jeho kľučku zablokoval lotyšský obranca, následne mohli Lotyši vyraziť do prečíslenia troch proti dvom, Jassovu strelu ale zblokovala obrana.
     
    03:45
    Daniel Sedin to skúšal po samostatnom úniku strelou na bližšiu žrď, Gudlevskis sa prekvapiť nenechal.
     
    04:14
    Steen strieľal v dobrej pozícii spomedzi kruhov, puk však istým zákrokom kryje vo svojej výstroji Gudlevskis.
     
    04:22
    Landeskog obkrúžil bránu a hľadal pred ňou voľného spoluhráča, ten puk len tesne minul!
     
    04:41
    Karlsson sa uvoľnil na ľavej strane útočného pásma a hneď to skúšal strelou zápästím, Gudlevskis sa prekvapiť nenechal.
     
    05:24
    Lotyši si teraz vytvorili mierny tlak v útočnom pásme, priamo ohroziť Lundqvista sa im ale nepodarilo.
     
    06:05
    Sedin strieľal z ostrého uhla, jeho prekvapivú a dobre mierenú strelu zlikvidoval svojou vyrážačkou Gudlevskis.
     
    06:49
    Lotyši mohli nečakane udrieť! Sprukts dostal peknú krížnu nahrávku na pravom kruhu, uvoľnil sa kľučkou smerom k stredu klziska a okamžite nebezpečne strieľal, Lundqvist takmer nič nevidel a jeho šťastím je, že strela tesne minula bránu!
     
    07:14
    Aktívny Koba Jass strieľal z pravého kruhu, Lundqvist strelu videl a vyráža ju, následne sa Jass dostal ešte k dorážke, aj tú však kryl pozorný Lundqvist!
     
    08:14
    Hagelin strieľal po prihrávke Krügera, Gudlevskis strelu vyráža svojimi betónmi.
     
    08:19
    Lotyši mohli ihneď po predchádzajúcej situácii postupovať v prečíslení dvoch proti jednému, prečíslenie vyriešili veľmi zle a zo šance tak nebolo nič.
     
    09:06
    Prečíslenie aj na druhej strane! Johansson ale ešte zbytočne vracal puk bránu, kde už nemal spoluhráčov, možno keby bol strieľal, tak sa skóre mení, takto je stále bezgólové!
     
    09:54
    Švédi to skúsili ihneď po vhadzovaní strelou od modrej, keď to skúšal ofenzívny bek Karlsson, strelu ale Gudlevskis videl a pohodlne ju chytá.
     
    10:27
    Lotyši odpaľujú puk len na zakázané uvoľnenie, hra sa teda vráti do ich obranného pásma.
     
    11:04
    Bäckström hľadal pred bránou svojich spoluhráčov, jeho prihrávka bola zblokovaná a puk vyletel do výšky, v neprehľadnej situácii ho ale lapil svojou lapačkou Gudlevskis.
     
    12:02
    Lotyši zatiaľ dobre bránia svoju modrú čiaru a snažia sa kaziť švédsku hru, zatiaľ sa im to úspešne darí a držia bezgólový stav.
     
    12:33
    Hru teraz oživí presilová hra Švédov! Vylúčený je Arturs Kulda, ktorý si odsedí dve minúty za podrazenie.
     
    Za Švédov na prvú časť presilovky nastupuje ich elitná presilovková formácia, Lotyšov čakajú náročné dve minúty.
     
    12:44
    Na začiatku presilovky ale brejk Lotyšov, keď dopredu prenikal Girgensons, sám sa však vystavil do ofsajdu, získal však aspoň cenné sekundy.
     
    13:24
    Daniel Sedin v statickej presilovke už nevedel, čo s pukom, tak skúsil vystreliť. Jeho strelu zápästím z ľavého kruhu ale spoľahlivo kryje Gudlevskis.
     
    13:51
    Z ľavej strany na bránu strieľal Berglund, jeho prudkú strelu vyrazil Gudlevskis len pred seba, kde dorážal Steen, aj toto zakončenie ale Gudlevskis so šťastím kryl!
     
    14:44
    Lotyši v plnom počte.
     
    15:21
    Girgensons sa pekne uvoľnil v rohu klziska a krížnou prihrávkou našiel pred bránou voľného Karsumsa, jeho strelu zblízka vyráža Lundqvist ľavým betónom!
     
    15:29
    Presilovka Švédov, na 2 minúty za podrazenie je vylúčený Krisjans Redlihs.
     
    15:50
    Švédsko dalo gól!

    Švédi mali možnosť presilovky a okamžite ju využívajú! K puku sa dostal na modrej čiare Erik Karlsson a ľahkou strelou nahodil puk pred bránu, kde ešte skvele tečoval PATRIK BERGLUND a prekonáva Gudlevskisa!
    Asistencie : Erik Karlsson, Alexander Steen
     
    16:55
    Ďalšia švédska akcia zakončená strelou od modrej čiary, tentoraz Gudlevskis aj so šťastím chytá.
     
    17:08
    Jimmie Ericsson strieľal bezprostredne po vyhranom buly, puk smeroval po ľahkom dotyku brankára od hornej žrde smerom na ochrannú sieť!
     
    17:44
    Akciu Lotyšov zastavilo postavenie mimo hry. Lotyši sú od gólu ako obarení a úspechom zrejme bude, pokiaľ udržia tento stav aspoň do prestávky.
     
    18:06
    Karlsson opäť strieľal dvakrát od modrej čiary, ani jedna zo striel však tentoraz pre brankára väčšie ohrozenie nepriniesla.
     
    18:48
    Lotyšsko dalo gól!

    Krásna akcia Lotyšov! Akcia začala ešte v ich obrannom pásme, keď Sotnieks vysunul do protiútoku Spruktsa. Ten prihrávkou z prvého dotyku našiel na ľavej strane voľného LAURISA DARZINŠA, ktorý si pekne položil Lundqvista a nezadržateľne vyrovnáva!
    Asistencie : Janis Sprukts, Kristaps Sotnieks
     
    19:45
    Švédi sa snažia odpovedať aktivitou v útočnom pásme, obrana Lotyšov pozorná.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Lotyši sa nakoniec v závere 1.tretiny zmobilizovali a vďaka krásnemu gólu Darzinša dokonca vyrovnali skóre, keď prehrávali po presilovkovom góle Berglunda. V úvodnej tretine sme sledovali zaujímavý hokej v dobrom tempe, pričom s týmto stavom môžu byť určite viac spokojní Lotyši. Ďalšia tretina začne približne o 18:55, teším sa na vás pri jej začiatku.
     
    Prestávkové štatistiky

    Strely na bránu : 12-5
    Vylúčenia : 0-2
    Presilovky : 1-0
    Úspešnosť brankárov : 80 % – 91,67 %
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:07
    Švédi hneď po buly vyrazili do útoku a z ľavej strany strieľal Steen, mieril ale nad bránu.
     
    20:23
    Lotyši vyrazili dopredu vo väčšom počte, Sprukts strieľal najprv vedľa, potom sa ešte vo výbornej pozícii na ľavom kruhu ocitol Ozolinš, toho vychytal Lundqvist!
     
    20:56
    Nasleduje prvá lotyšská presilovka! Za podrazenie si dve minúty odsedí Niklas Kronwall.
     
    21:05
    Krisjanis Redlihs tvrdo pálil od modrej čiary, mieril však presne do miesta, kde bol pripravený Lundqvist a ten tak strelu kryje do svojej výstroje.
     
    21:22
    Lotyšsko dalo gól!

    Lotyši využili presilovku! Od modrej čiary poslal typickú strelu ,,na teč" Krisjans Redlihs, puk medzi kruhmi veľmi dobre sledoval JANIS SPRUKTS, ktorý skvelým tečom pod hornú žŕdku posiela Lotyšov do vedenia!
    Asistencie : Krisjanis Redlihs, Martins Karsums
     
    21:46
    Švédi budú môcť rýchlo odpovedať v presilovke, na 2 minúty je za hákovanie vylúčený Ronalds Kenins.
     
    22:45
    Švédsko dalo gól!


    Švédi odpovedajú v presilovke! Presnou strelou bez prípravy do ľavého horného rohu vyrovnáva ERIK KARLSSON!
    Asistencie : Nicklas Bäckström, Daniel Alfredsson
     
    23:26
    Je tu lotyšská presilovka, na trestnej lavici Ericsson za hákovanie.
     
    24:16
    Karsums strieľal v presilovke spomedzi kruhov, jeho dobre mierenú strelu vyrazil Lundqvist vyrážačkou.
     
    25:26
    Ozolinš preváhal správny moment na strelu a zbytočne prihrával, tým sa aj skončili lotyšské nádeje v presilovke, Švédi sú už totiž v plnom počte.
     
    26:24
    Karlsson opäť prejavil svoje ofenzívne chúťky, keď vkorčuľoval do útočného pásma a strieľal z pravej strany na bližšiu žrď, Gudlevskis vyrazil.
     
    27:18
    Kenins prenikol do útočného pásma a strelou spoza obrancu sa snažil prekvapiť Lundqvista, ten zaregoval veľmi dobre a puk vyráža svojou lapačkou!
     
    28:28
    Sedin sa snažil nájsť na bránkovisku ľahkým prestrčením Johanssona, ten sa k puku nedostal a Lotyši sa tak aspoň pre tento moment ubránili.
     
    29:42
    Lotyši si zahrajú ďalšiu presilovku! Cipulisa teraz v útočnej snahe nedovolene zastavil Krüger, ktorý si odsedí dve minúty za držanie.
     
    29:48
    Švédi okamžite vyhodili puk, Lotyši musia začínať z vlastného obranného pásma.
     
    30:35
    Švédi sa zatiaľ bránia výborne, dokonca prinútili Lotyšov až k zakázanému uvoľneniu, tí s ponúknutou šancou vôbec nehospodária dobre.
     
    31:19
    Po strele Ozolinša puk poskakoval pred švédskou bránou, tam sa už Lotyši nepresadili a obrancovia tak puk odpratali do bezpečia.
     
    31:42
    Švédi v plnom počte.
     
    31:44
    Bezprostredne po skončení presilovky sa rútil sám na Gudlevskisa Johansson, lotyšský brankár zotrval vo svojom postoji a strelu švédskeho útočníka vyráža! Následne sa ešte Johansson po nakorčuľovaní spoza brány snažil zakončiť bekhendom, Gudlevskis vyrazil svojim betónom.
     
    32:56
    Švédska strela zrazená na ochrannú sieť, nasleduje buly v obrannom pásme Lotyšov, ktorí v tejto časti vyrovnali hru a robia Švédom problémy.
     
    33:19
    Nyqist sa šikovne obtočil na bránkovisku, v poslednej chvíli mu puk skĺzol z čepele a tak ho pokryl Gudlevskis.
     
    33:34
    Znovu v akcii Karlsson, šikovne si puk potiahol medzi kruhy, jeho tiahla strela ale tesne míňa bránu!
     
    34:07
    Mikelis Redlihs prenikol po pravej strane a okamžite strieľal na bránu, Lundqvist vyrazil pravým betónom.
     
    34:22
    Stav najvyššej pohotovosti pre Lotyšov! Je tu totiž ďalšia presilovka Švédov, vylúčený je na 2 minúty za držanie Arvids Rekis.
     
    34:57
    Karlssonovi teraz na modrej čiare odskočil puk, Švédi začínajú spoza vlastnej brány.
     
    35:25
    Lotyši získali cenné sekundy, keď Sprukts nahrával dopredu Karsumsovi, ten následne puk stratil.
     
    36:14
    Švédsko dalo gól!

    Švédi strieľajú už tretí presilovkový gól! Sedin poslal krížnu prihrávku cez celé pásmo na DANIELA ALFREDSSONA, ktorý nekompromisnou strelou do odkrytej brány vracia Švédom vedenie.
    Asistencie : Daniel Sedin, Alexander Edler
     
    36:49
    Lundqvist inkasoval zásah pukom do masky, hra preto prerušená, kým sa švédsky brankár z tohto zásahu otrasie.
     
    36:49
    Lotyši sú nepoučiteľní! Vylúčiť sa totiž nechal aj Koba Jass, odsedí si 2 minúty za držanie, je tu ďalšia presilovka Švédov.
     
    37:37
    Lotyši vyhadzujú, Švédi sa len ťažko dostávajú do pásma.
     
    38:31
    Ďalší ofsajd Švédov, tí túto presilovku nehrajú dobre a zatiaľ neohrozili Gudlevskisa.
     
    38:47
    Švédsko dalo gól!

    Tesne pred skončením presilovky sa do puku na modrej čiare oprel Ekman-Larsson, ten síce nemieril presne, ale puk sa ešte od zadného mantinelu odrazil pred odkrytú bránu, kde najrýchlejšie reagoval JIMMIE ERICSSON a s prehľadom zvyšuje na dvojgólový rozdiel!
    Asistencie : Oliver Ekman-Larsson, Jacob Silfverberg
     
    39:51
    V závere tretiny vylúčenie na strane Švédska, za držanie si na trestnú lavicu sadá Alexander Steen, túto presilovku s najväčšou pravdepodobnosťou predelí prestávka.
     
    39:58
    Strela Lotyšov od modrej tečovaná mimo Lundqvistovu bránu.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina priniesla veľmi zaujímavý priebeh s viacerými výsledkovými zvratmi. Na začiatku tretiny poslal Lotyšov do vedenia v presilovke Sprukts, na druhej strane však odpovedal presnou strelou v presilovke Karlsson. Potom sa hra vyrovnala, v závere tretiny sa ale opäť prejavila švédska kvalita, keď najprv Alfredsson a potom Jimmie Ericsson poslali Švédov do dvojgólového vedenia. Kľúčovým faktorom duelu sú zatiaľ presilovky, keď iba jeden gól padol v rovnovážnom počte hráčov na ľade. Podarí sa Lotyšom ešte zdramatizovať vývoj zápasu? To sa dozvieme v poslednej tretine, ktorá sa začne približne o 19:48, teším sa na vás pri jej začiatku.
     
    Prestávkové štatistiky

    Strely na bránu : 17-14
    Vylúčenia : 4-5
    Presilovky : 1-4
    Úspešnosť brankárov : 85,71 % – 76,47 %
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:02
    Lotyši začínajú tretiu tretinu presilovkou a majú tak možnosť vstreliť kontaktný gól.
     
    40:15
    A mohlo byť znížené! Švédov zachránil Kronwall, ktorý odpálil puk poskakujúci na bránkovej čiare!
     
    40:58
    Karsums strieľal od modrej vedľa.
     
    41:08
    Krisjans Redlihs strelou od modrej čiary tentoraz bránu triafa, ale tam je Lundqvist a ten puk kryje.
     
    41:28
    Lotyšsko dalo gól!

    Lotyšom sa podarilo znížiť! Využívajú presilovku, keď tečovanú strelu od modrej čiary ešte Lundqivst reflexívne vyrazil, zareagoval aj na dorážku Daugavinša, na ďalšiu dorážku ZEMGUSA GIRGENSONSA však už dosiahnuť nedokázal a Lotyši sa tak priblížili na rozdiel jedného gólu!
    Asistencie : Kaspars Daugavinš, Ralfs Freibergs
     
    43:05
    Johansson strieľal z ľavého kruhu, jeho pokus s istotou pokryl Gudlevskis.
     
    43:16
    Švédi mohli opäť viesť o dva góly! Po prihrávke spoza brány sa totiž vo výbornej pozícii medzi kruhmi ocitol Loui Ericsson, jeho strelu fantasticky likviduje Gudlevskis!
     
    43:49
    Lotyši mali možnosť prečíslenia 3 proti 2, nevyšla im však finálna fáza a zakončiť tak nedokázali.
     
    44:41
    Lotyši viditeľne ožili, teraz strieľal z pravého kruhu Kenins, ale mieril nepresne.
     
    45:30
    Teraz predviedol Gudlevskis priam neuveriteľný zákrok! Po prihrávke Sedina strieľal do odkrytej brány z veľkej blízkosti Loui Ericsson, brankár Lotyšska však famózne zasiahol svojou lapačkou a podržal tak svoj tím!
     
    46:26
    Od modrej čiary tvrdo strieľal Edler, Gudlevskis chytá a nasleduje buly v švédskom útočnom pásme.
     
    46:50
    Spoza obrancu strieľal z ľavého kruhu šikovne Karsums, Lundqvist bol pozorný a vyráža puk do rohu klziska.
     
    47:30
    Bartulis vo výbornej streleckej pozícii medzi kruhmi a aj pekne zakončoval do ľavého horného rohu, tam však výborne zasiahol ramenom Lundqvist a zachránil Švédov od vyrovnania!
     
    48:19
    Lotyši sa držia v útočnom pásme a robia Švédom ťažkosti, záver stretnutia ešte bude určite zaujímavý.
     
    48:59
    Daugavinš vystihol zlú švédsku rozohrávku, na modrej čiare bol však v tesnom ofsajde, čo je šťastím Švédov, inak by totiž Lotyš mohol postupovať sám na Lundqvista.
     
    49:22
    Z pravej strany strieľal Edler, Gudlevskis vyráža ľavým betónom.
     
    50:26
    Loui Ericsson sa snažil ohroziť Gudlevskisa strelou z veľkého uhla, lotyšský brankár si však pokryl bližšiu žrď a puk chytá.
     
    51:11
    Karsums po peknom priťuknutí mohol postupovať sám na Lundqvista, snažil sa ho prekonať ľahkou strelou nad ľavý betón, brankár Švédska však výborne zasiahol a puk tak vyráža do bezpečia!
     
    52:20
    Švédsko dalo gól!

    Lotyši sa snažili vyrovnať, miesto toho inkasujú! V útočnom pásme sa na ľavom kruhu dostal do dobrej pozície ALEXANDER EDLER a strelou nad vyrážačku k bližšej žrdi prináša Švédom opäť pokojný dvojgólový náskok!
    Asistencie : Daniel Sedin, Marcus Johansson
     
    53:21
    Lotyši už viackrát dokázali stiahnuť manko na Švédov, podarí sa im to aj teraz, keď do konca ostáva takmer 7 minút? Nič nie je vylúčené, avšak zdá sa, že Tre Kronor zaknihujú ďalšie víťazstvo.
     
    54:27
    Steen napriahol z väčšej vzdialenosti, jeho tvrdú strelu príklepom vyráža Gudlevskis ľavým ramenom na ochrannú sieť.
     
    54:32
    Oduya pálil po vyhratom buly, Gudlevskis sklapol betóny a puk vyráža do bezpečia.
     
    54:52
    Loui Ericsson vo veľkej šanci priamo pred Gudlevskisom, snažil sa lotyšsského brankára položiť na ľad a po blafáku zakončiť, brankár Lotyšska však skvele reagoval a rýchlym sklzom zabránil puku v ceste do siete!
     
    56:22
    Sotnieks hľadal medzi kruhmi v dobrej pozícii Karsumsa, tomu ale puk preskočil hokejku. Teraz Lotyši aspoň vybojovali vhadzovanie v útočnom pásme.
     
    57:28
    Lotyši majú výbornú možnosť na zdramatizovanie záveru zápasu! Zahrajú si presilovku, na 2 minúty je za hákovanie vylúčený Marcus Johansson.
     
    57:43
    Karsums strieľal v presilovke od modrej čiary, avšak presne do Lundqvistovej náruče, ktorý puk kryl.
     
    58:00
    Prebiehajú posledné 2 minúty tretej tretiny.
     
    58:36
    Na ľavej strane sa teraz uvoľnil Darzinš a zblízka sa snažil prekonať Lundqvista, ten puk vyrazil pred seba, kde ešte dorážal Ozolinš, jeho strelu ale už zblokovala obrana a Lundqivst tak následne nemal problém zasiahnuť.
     
    58:36
    Vzájomné vylúčenie za hrubosť – na švédskej strane Jonathan Ericsson a na lotyššskej Lauris Darzinš.
     
    59:24
    Lotyši stále neodvolali brankára a neskúsili power-play, aj keď je rozdiel len dvojgólový, ich presilovka zatiaľ jalová.
     
    59:59
    Mikels Redlihs v poslednej akcii zápasu, jeho strelu z pravého kruhu ale vyrazil pozorný Lundqvist.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Švédsko zvíťazilo aj v poslednom zápase C-skupiny a so ziskom 9 bodov sa stáva jej víťazom, vďaka čomu postupuje priamo do štvrťfinále. V dnešnom súboji s Lotyšskom Švédi predviedli vyzretý výkon, keď zabrali vždy, kedy to bolo potrebné. Po úvodnej tretine bol ešte stav vyrovnaný a na začiatku druhej časti sa Lotyši dokonca dostali do vedenia, potom však Švédi tromi gólmi v rade prakticky rozhodli o svojom víťazstve. Na začiatku poslednej časti ešte znížil Girgensons, to však už bolo z lotyšskej strany všetko, pričom výhru Švédov ešte potvrdil pekným gólom Edler. Dnes jednoznačne rozhodli presilovky, v ktorých strelil Švédi 4 góly a Lotyši 2 góly. Veľmi dobré výkony predviedli aj obaja brankári, ktorí ukázali aj viaceré špičkové zákroky a potešili tak hokejových fanúšikov. Zápas priniesol veľmi zaujímavé hokejové predstavenie, po ktorom sú spokojnejší hokejisti Tre Kronor, ani Lotyši však nemusia zúfať. Dnes boli favoritovi vyrovnaným súperom a ani v treťom zápase skupiny nesklamali. Teraz budú čakať na výsledky nedeľňajších stretnutí, ktoré rozhodnú o tom, s kým sa stretnú v utorňajšom osemfinále, Švédi si oddýchnu až do stredy, kedy je na programe štvrťfinále.
     
    V tíme Švédska dnes opäť pozitívne zaujal obranca Erik Karlsson, ktorý zaznamenal 2 kanadské body za gól a asistenciu. Rovnakú bilanciu má aj jeho obranná dvojička Alexander Edler spolu s nestarnúcim Danielom Alfredssonom, presné prihrávke zase rozdával Daniel Sedin, ten zaznamenal dve asistencie.

    Na strane Lotyšov vyčnieva Janis Sprukts, ktorý vstrelil krásny druhý gól a navyše asistoval pri úvodnom zásahu Darzinša.
     
    Štatistiky zo zápasu

    Strely na bránu : 30-23
    Vylúčenia : 6-6
    Presilovky : 4-2
    Úspešnosť brankárov : 86,96 % – 83,33%
     
    S konštatovaním, že Švédsko zvíťazilo aj vo svojom treťom stretnutí na olympijskom hokejovom turnaji, sa s vami lúčim a teším sa na stretnutie pri ďalších podujatiach zo ZOH 2014 v Soči! (20:32:47)

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Góly a asistencie: 16. Berglund (Karlsson, Steen), 23. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (Sedin, Edler), 39. Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (Sedin, Johansson) – 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K.Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs)


    Švédsko: Lundqvist (Enroth) – Hjalmarsson, Oduya, Berglund, Steen, Landeskog – Jonathan Ericsson, Kronwall (C), Bäckström, Eriksson, D.Sedin – Edler, Karlsson, Alfredsson, Silfverberg, Johansson – Ekman-Larsson, Krüger, Nyquist, Jimmie Ericsson, Hagelin
    Lotyšsko: Gudlevskis (Mustukovs) – Rekis, Ozolinš (C), Sprukts, Darzinš, M.Redlihs – Kulda, Bartulis, Karsums, Daugavinš, Girgensons – Sotnieks, Pujacs, Cipulis, Indrašis, Kenins – K.Redlihs, Freibergs, Berzinš, Jass, Pavlovs

    Rozhodca: Jeřábek (CZE), Walsh (USA) – George, McElman (obaja USA)