Litoměřice – Havířov 2:4 (kon.) | Šumperk – Jihlava 6:2 (kon.) | Havlíčkův Brod – Most 7:1 (kon.)
Motor ČB – Ústí n/L 5:2 (kon.) | Olomouc – Mladá Boleslav 3:0 (kon.) | Kadaň – Beroun 5:0 (kon.)
Třebíč – Benátky n/J 3:0 (kon.)
koniec
HC Olomouc
3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
BK Mladá Boleslav
cz Sobota 08.02.2014, 17:001. liga (ČR)
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Dobrý večer! Zdravím všechny hokejové příznivce, zvláště pak ty prvoligové! Sobotní podvečer nabídne top utkání druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže. Spolu se totiž utká domácí Olomouc, druhý tým tabulky, s naprostým suverénem 1. ligy, Mladou Boleslaví.
     
    HC OLOMOUC Jak již bylo řečeno, Kohouti se nacházejí na druhém místě tabulky a to už pěknou řádku týdnů. A ještě chvíli budou. Mladá Boleslav má náskok nedostižných sedmnácti bodů, třetí Jihlava ztrácí na Hanáky bodů osm. Kohouti tak nemusejí hrát příliš pod tlakem.

    Zajímavé bude sledovat, jak se utkání z pohledu domácích vyvine. Ti už totiž dlouho čekají na delší sérii vítězství: od začátku kalendářního roku se jim podařilo "jen" několik dvojzápasových minisérií. Podobné je to ale i s porážkami. Na přelomu ledna a února se poprvé po dvou měsících Kohoutům nezadařilo ve dvou zápasech za sebou.

    Pokud se podíváme na vzájemné zápasy této sezóny, tak uvidíme tři velmi vyrovnané bitvy, které přinesly drama do poslední minuty. Celkově byla spokojenější Mladá Boleslav, která ze tří zápasů uspěla dvakrát, Olomouc si odnesla vítězství jedno. Celkové skóre všech tří duelů je z pohledu Kohoutů 8:9.

    A teď krátce z domácích statistik. Nejproduktivnějším hráčem Mory je s velkým náskokem Denis Kindl, který se se 44 body (15+29) řadí na sedmé místo ligy. Nejlepším střelcem mužstva je Jan Knotek, který síť za zády brankářů rozvlnil šestnáctkrát, lídrem asistentů je s devětadvaceti kousky opět Denis Kindl.

    Nejproduktivnějším bekem Olomoučanů je šestnáctibodový Jan Jaroměřský (5+11). Naopak nejlépe bránícím hráčem, respektive borcem s nejpozitivnější účastí na ledě při vstřelených/obdržených brankách je již zmiňovaný útočník Jan Knotek (+29). Naopak "zlým" mužem olomouckého mužstva je Richard Diviš, jenž kromě šestadvaceti kanadských bodů posbíral také 84 trestných minut.

    Zajímavostí je, že HC Olomouc nemá prakticky jasnou brankářskou jedničku. Jak Tomáš Halász, tak jeho jmenovec Vošvrda dostávají prakticky stejně prostoru v brankovišti a velmi podobná a zároveň úctyhodná jsou také jejich čísla. Oba se mohou pyšnit úspěšností zákroků nad 94% a průměrem obdržených branek na zápas kolem 1,6. I díky těmto dvěma mužům mají Olomoučané nejlepší obranu v lize, takovou, která v osmačtyřiceti zápasech povolila soupeřům jen 79 branek!
     
    BK MLADÁ BOLESLAV Ve středočeské automobilové metropoli už se může slavit. Mladoboleslavští hokejisté si s předstihem zajistili první místo v tabulce, které už jim díky výraznému náskoku právě na Olomouc nikdo nemůže vzít. Čtyři kola před koncem tak Bruslaři potvrzují svou naprostou dominanci, která není nepodobná hokejové Spartě. Zajímavostí je, že jak Mladá Boleslav, tak Sparta mají na své pronásledovatele náskok shodně 17 bodů.

    I díky luxusnímu náskoku a jistotě prvního místa po základní části soutěže si mohou dovolit sem tam prohrát nějaké to utkání a nenasazovat hvězdy typu David Výborný či Michal Broš. Oba ostřílení forvardi chyběli v posledním odehraném utkání mužstva, ve kterém trochu překvapivě Bruslaři prohráli s Havířovem 0:3.

    To však nic nemění na tom, že mají Středočeši s náskokem sedmatřiceti branek nejlepší ofenzívu v soutěži a v obrané činnosti zaostávají pouze právě za Kohouty. Zajímavostí ovšem je, že i přes tyto skutečnosti nevede ligovou produktivitu hráč Boleslavi, ale Tomáš Čachotský z Jihlavy. Až za ním je na druhém místě a s velkým odstupem Tomáš Klimenta (21+35) a hned po něm naskládána s jedno či dvoubodovou mezerou další trojice boleslavských útočníků. Nejlepším střelcem týmu a zároveň celé ligy je s třiatřiceti přesnými zásahy Tomáš Nouza, nejvíce asistencí, 42, si připsal David Výborný.

    Velkou mírou ofenzívě přispívají i obránci, jmenovitě například nejproduktivnější z nich Milan Toman (2+28), který ve čtyřiatřiceti letech zažívá svou bodově nejvydařenější sezónu v A týmu. Bodování +/- vede nejproduktivnější muž Tomáš Klimenta, nejčastěji vylučovaným je potom Lukáš Bohunický, který ve třiceti mačích stihl posbírat 109 trestných minut.

    Branku Bruslařů střeží Michal Valent a Roman Will. Oba mají podobně jako olomoučtí gólmani velmi dobrá čísla, i když mnohem vytíženějším ze dvojice je Valent. Jak on, tak jeho kolega působí v Boleslavy už několikátou sezónu, Roman Will je navíc odchovancem Bruslařského klubu.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Olomouc: Vošvrda (Halász) – Houdek, Jaroměřský, Cartelli, Staněk, Kadela, Škůrek, Janáček – Kucharczyk (C), Herman, Selingr – Marosz, Knotek, Vodn – Diviš, Kindl, Švaňhal – Jergl, Králík, Matuš.

    BK Mladá Boleslav: Růžička (Will) – Bohunický, Toman, Meland, Protivný, Pojkar, Ovčačík, Němeček – Demel (C), Vrbata, Starý, Lenc, Látal, Nouza, Kotala, Frolík, Loskot, Kubica, Musil, Marek, Jarůšek..
     
    Zajímavý bude dnešní zápas pro dva hostující hráče. Jako první brankář totiž pravděpodobně nastoupí starší dorostenec Jan Růžička, který si za A tým zachytá vůbec poprvé. Proti Kohoutům si navíc zahraje Ctirad Ovčačík, který tuto sezónu začínal v dresu svého dnešního soupeře.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:25
    Herman se vytočil z rohu k tyčce a nahrával před bránu, puk ale neprošel.
     
    00:50
    Na druhé straně zahrozil puk, který putoval před branku na Nouzu, v poslední chvíli se ale domácí obrana postarala o pořádek před svým brankářem.
     
    01:05
    Zakázané uvolnění domácích.
     
    01:13
    Musil střílel nadvakrát z otočky, puk se ale od shluku těl odrazil na hokejky domácích.
     
    01:38
    Protiútok Kohoutů končí ofsajdovým postavením.
     
    02:00
    Loskot prudkou střelou od modré prověřil Vošvrdovu pozornost, ten zcvakl betony včas.
     
    03:12
    Jergl střílel hned po vyhraném buly z ostrého úhlu, Růžička bez potíží shrabuje puk lapačkou.
     
    03:25
    Jaroměřský nahazoval na teč, která se odrazila mimo branku. Vzápětí Houdek poslal puk nad bránu.
     
    03:35
    Cartelli střílel od modré do zmatku před brankou, Knotek se ještě pokoušel o dorážku. Ani jeden z Kohoutů však nakonec neuspěl.
     
    04:40
    Diviš s Loskotem se do sebe zaklesli, padl i úder hokejkou a létaly zlé pohledy.
     
    04:57
    Zakázané uvolnění od domácích.
     
    05:06
    Němeček nejdříve nahodil mimo a následně do Vošvrdových betonů, od kterých puk šel do rohu kluziště.
     
    05:40
    Demel měl na kruhu chvíli prostoru, puk však netrefil ideálně.
     
    06:19
    Jergl si obehrál soupeře a sám se řítil na Růžičku. Toho sice kličkou do forhendu dokázal překonat, ale vzápětí nastřelil pouze tyčku!
     
    06:19
    Milan Toman (MBL) vyloučený za faulování Jergla v předcházející útočné akci Olomouckých.
     
    07:23
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Nádherný gól Olomouckých! Puk šel z jednoho rohu obranného pásma hostí na modrou, odsud hned na kruh na vzdálenější straně a z první pak pryž prošla před bránu, kde se bekhendem z předbrankového prostoru prosadil MICHAL VODNÝ. Tomu se říká hokejová paráda!
    Asistence: Jan Knotek, Mario Cartelli
     
    08:44
    Icing hostí.
     
    09:02
    Kucharczyk umně tečoval nahození od modré a stadion se málem radoval podruhé.
     
    09:34
    Boleslavští teď zatlačili a Vošvrda musel natáhnout lapačku hodně vysoko aby zastavil bekhend Jarůška.
     
    09:51
    Marosz nahazoval z kruhu na bránu, dojíždějící Knotek už puk nestihl.
     
    09:58
    Hosté sice vystřelili, rozhodčí však viděl ofsajd.
     
    10:49
    Domácí obránce přišel za svou brankou o puk a Ladislav Marek málem Kohoutům pořádně zatopil.
     
    11:20
    Švaňhal vyjížděl zpoza brány, byl mu však vypíchnut puk.
     
    12:35
    Jaroměřský (OLO) odchází na trestnou za držení.
     
    15:09
    Janáčkovi dali hosté víc prostoru než jim bylo zdrávo. Tedy málem. Domácí obránce si mohl vybrat kam puk poslat, nakonec však zamířil jen do náruče brankáře.
     
    15:30
    Opět Janáček, znovu od modré, tentokrát byla rána tečovaná do mantinelu za brankou.
     
    15:45
    Loskot se Švaňhalem se pustili do menší šarvátky, která záhy skončila.
     
    16:33
    Jergl si najel před branku na nahrávku, která ale byla sražená mimo jeho dosah.
     
    16:55
    Teď si zachytal Vošvrda, kterému puk po nahození končí bezpečně v lapačce.
     
    17:14
    Hostující kapitán Demel (MBL) vyloučený za vysokou hůl.
     
    17:25
    Na Nouzu propadl puk a z kruhu tak mohl ve vlastním oslabení nepokrytý střílet. Puk skončil u Vošvrdy.
     
    18:15
    Pěkná kombinace skončila kličkou do bekhendu v podání Hermana. Ani on, ani Jergl pálící o pár vteřin později z kruhu však neuspěli.
     
    18:51
    Síly na ledě se srovnávají. Cartelli (OLO) musil hasit propadnutí svého spoluhráče faulem.
     
    19:19
    Ofsajd hostí zastavil nebezpečný výpad.
     
    19:45
    Houdek obětavým pádem obral o puk na branku najíždějícího soupeře.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Hra je opravdu hezká a odpovídá tomu, jaká mužstva se dneska na olomouckém zimním stadionu potkala. O něco více ze hry mají zatím domácí, ovšem také mladoboleslavští hokejisté mají hodně šancí.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Ještě jedna zajímavost: Olomouc vyhrála první třetinu na střely v poměru 14:8.
     
    Musil mířil Vošvrdovi mezi betony, ale tam nebylo pro puk místo.
     
    21:15
    Marosz udělal kličku gólmanovi, ale tu zastavil beton. Následně však domácí útočník skončil po zákroku na ledě.
     
    21:25
    Za sekání putuje na trestnou Musil (MBL).
     
    21:48
    Jarůšek si vybruslil podél pravého mantinelu ale svou střelu v samostatném úniku namířil přímo do náruče Vošvrdy.
     
    22:30
    Hosté se bez problémů brání.
     
    23:01
    Nouza podržel zkušeně puk v útočném pásmu.
     
    23:57
    Velký tlak hostí, činily se hlavně Starý a Němeček, puky však létaly převážně mimo tři tyče.
     
    24:52
    Staněk vyslal ostrou pumelici, Růžička si však na puk počíhal a s chutí chytá.
     
    25:16
    Domácí vystihli rozehrávku soupeře, nahrávka před branku jim však neprošla.
     
    25:25
    Za sporný zákrok vyloučený Škůrek (OLO) za hrubost.
     
    26:01
    Lenc nahazoval od modré a Bohunický kotouč ještě nebezpečně přizvedl. Vošrda předvedl akrobatický zákrok a svůj tým podržel.
     
    26:10
    Ofsajd hostí.
     
    26:25
    Jarůšek se po kostrbaté akci prodral před Vošvrdu, který si puk pohlídal.
     
    26:53
    Další zákrok domácího gólmana.
     
    27:31
    Debutant Růžička zatím chytá velmi dobře, teď předvedl efektní zákrok proti nebezpečné střele.
     
    27:48
    Nouza vystřelil tahem do růžku, ale těsně minul.
     
    28:06
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Olomouc odskakuje na dvougólový rozdíl. Střílenou nahrávku tečoval za záda Růžičky jeden z obránců. Autorem branky je označen zároveň autor oné přihrávky MICHAL VODNÝ.
    Asistence: Rostislav Marosz, Jan Jaroměřský
     
    28:50
    Podivně odražený puk od mantinelu zmátl Vošvrdu, který však gumu dokázal včas přikrýt betonem.
     
    29:32
    Herman dostal do mezikruží skvělou nahrávku. Jeho střelu pak ještě dorážel Seligr, ale netrefil.
     
    30:34
    Pojkar zamířil puk těsně nad ledem mezi vyrážečku a beton, Vošvrda vyrazil k Nouzovi, který bekhendem přestřelil.
     
    30:59
    Jergl teď dostal za obranu puk, ale byl moc daleko a brankář byl rychlejší.
     
    31:55
    Lencovo nahození ve výhodě lape Vošvrda.
     
    31:55
    Na trestnou odsunut Richard Diviš (OLO), diváci hlasitě nesouhlasí.
     
    32:10
    Domácí vyhazují.
     
    32:28
    Jaroměřský vyhodil puk daleko od své brány.
     
    32:51
    A potřetí puk putuje přes všechny čáry.
     
    33:08
    Demelovu ránu z kruhu vykryl Vošvrda betonem.
     
    33:26
    Domácí počtvrté vyhazují.
     
    33:40
    Popáté!
     
    34:05
    Domácí ujeli na závěr svého oslabení do přečíslení tří na jedno, brankář skvěle chytá lapačkou!
     
    34:50
    Selingr bekhendem těsně míjí!
     
    35:38
    Nahození domácích sraženo do ochranné sítě.
     
    35:48
    Vošvrda si daleko vyjel z branky a pomohl svým spoluhráčům přikrytím kotouče.
     
    36:20
    Domácím odpískáno sevření puku.
     
    37:02
    Bojuje se o puk v obranném pásmu domácích.
     
    37:07
    Vošvrda se teď vyznamenal proti exolomouckému Ovčačkovi.
     
    37:48
    Ofsajd bruslařského klubu.
     
    38:04
    Lencovo nahození zaplulo do lapačky Tomáše Vošvrdy.
     
    38:21
    Lenc nahazoval z rohu před bránu, k adresátovi se však puk nedostal.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla navýšení ze strany Olomouce, kdy se podruhé prosadil Vodný. Zápas má stále velmi dobré tempo a slabších chvilek je v něm poskrovnu. Bude zajímavé sledovat, jak ou motivaci předvede hostující tým ve třetí třetině, protože prohrává o dvě branky a navíc jí prakticky o nic nejde.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Třetí třetinu odstartoval ofsajd hostí.
     
    40:28
    Teď už si Vošvrda připisuje zákrok.
     
    41:03
    Zakázané uvolnění Kohoutů.
     
    41:19
    Loskot dostal nahrávku zpoza brány a snažil se dát puk bekhendem za brankářova záda. Neúspěšně.
     
    Krátký tlak hostí nebyl pro Moru
     
    44:00
    Ke Kubicovi se odrazil puk a najetý v mezikruží páli přesně do Vošvrdy.
     
    46:32
    Boleslav tlačí, ale bez nebezpečného zakončení.
     
    47:53
    Loskot si počkal u tyče na odraz kotouče a byl k němu příznivý. Zkusil proto překvapit brankáře šťouchnutím do puku, ale to se mu nepodařilo.
     
    49:05
    Jeden z domácích hráčů skončil v rohu kluziště na ledě a jen těžce se zvedá.
     
    50:09
    Ofsajd hostujícího celku.
     
    50:44
    Střela Ovčačíka jen zaduněla o beton.
     
    51:02
    Puk mimo hrací plochu.
     
    51:31
    Janáčkova rána od modré nadělala Růžičkovi problémy, nakonec si s ní však poradil.
     
    51:31
    Vzápětí ale faulovali hosté, konkrétně Loskot.
     
    51:50
    Houdek střílel od modré mezi betony, Růžička pozorný.
     
    52:18
    Kucharczyk vyslal tak ostrou ránu, že po jejím odrazu od mantinelu letěl puk až na druhou stranu hřiště.
     
    53:04
    Škůrek dvakrát vyslal dělovku od modré, ani jednou z toho mráčku však nezapršelo.
     
    53:37
    Hosté v plném počtu, oba týmy střídají.
     
    53:38
    David Vrbata obdržel "desítku" z nesportovní chování.
     
    53:55
    Švaňhal (OLO) dalším potrestaným hráčem, obdržel dvě minuty za hákování.
     
    54:53
    S tresty se roztrhl pytel. Rozhodčí uťali tlak hostí vyloučením jednoho z nich, Pavla Musila (MBL).
     
    56:35
    Puk skončil po teči mimo mantinely.
     
    57:13
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Nahození, následovala dorážka a puk se odrazil na hokejku JAKUBA HERMANA, který nekompromisně vymetl horní růžek branky. Je nejspíš rozhodnuto.
    Asistence: Pavel Selingr, Radim Kucharczyk
     
    58:10
    Domácí útočník se řítil za pukem, nakonec ale skončil sám v bráně. Rozhodčí ještě rozpřáhl, že neviděl ani faul a nehodlá ani uznat branku.
     
    58:24
    Hosté pod tlakem, fanoušci velmi spokojení s výjimkou hloučku asi deseti hostujících fandů okupující tvořící kotlíček za brankou Olomouce.
     
    58:41
    Denis Kindl (OLO) vyloučený za vražení soupeře na hrazení.
     
    59:09
    Ovčačík nastřelil od modré beton Vošvrdy.
     
    59:34
    Po Ovčačíkově nahození se ještě několik hráčů snažilo o dorážku, ta ale neprošla.
     
    60:00
    Konec zápasu. (19:12:56)

    Michal Sobecký

    Góly a asistencie: 8. Vodný (Knotek, Marosz), 29. Vodný (Marosz, Jaroměřský), 58. Herman (Selingr, Kucharczyk)


    HC Olomouc: Vošvrda (Halász) – Houdek, Jaroměřský, Cartelli, Staněk, Kadela, Škůrek, Janáček – Kucharczyk (C), Herman, Selingr – Marosz, Knotek, Vodn – Diviš, Kindl, Švaňhal – Jergl, Králík, Matuš.
    BK Mladá Boleslav: Růžička (Will) – Němeček, Toman, Ovčačík, Bohunický, Pojkar, Protivný, Meland – Lenc, Musil, Starý – Nouza, Vrbata, Demel (C) – Jarůšek, Loskot, Kubica – Marek, Frolík, Kotala – Látal.

    Rozhodca: Šír, Škrobák – Barteček, Vengřín

    Diváci: 1920