Fiorentina – Lech Poznań 2:3 (kon.) | Alkmaar – Anderlecht 2:0 (4:1 po pen.) | West Ham – Gent 4:1 (kon.)
Nice – Bazilej 1:2 (po pr.)
koniec po penal. (4:1)
AZ Alkmaar
2:0 (2:0)
R.S.C. Anderlecht
cz Štvrtok 20.04.2023, 18:45 • AZ Stadion, Alkmaar • Európska konferenčná liga • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (21:40:38)
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 12:3. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 9:4. Fauly: 20:7.
     
    Alkmaar díky dvěma gólům řeckého střelce Pavlidise brzy smazal dvougólovou ztrátu z prvního zápasu. Pokračující územní převahu pak AZ v rozdílový gól nepřetavil, ale vše si bohatě vynahradil v penaltovém rozstřelu, který pomohly rozhodnout dva zákroky australského brankáře Ryana.
     
    Konec zápasu.
    Postupová penalta Mexxe Meerdinka
     
    4. séria
    4:1
    Postupový gól do semifinále obstaral MEXX MEERDINK. Verbruggen nedosáhl na přesně umístěnou střelu k tyči a Alkmaar po velkém obratu slaví!
     
    3. séria
    3:1
    Mathew Ryan se stává hrdinou této penaltové loterie! Po Vertonghenovi si na něm vylámal zuby Killian Sardella.
     
    3. séria
    3:1
    Tijani Reijnders zase nedal mladému Nizozemci v brance belgického týmu žádnou šanci. AZ v půlce třetí série vede 3:1.
     
    2. séria
    2:1
    Marco Kana poslal míč po zemi kousek vedle Ryana, který se přesto ani neodlepil od země.
     
    2. séria
    2:0
    Jukinari Sugawara s ledovým klidem zavěsil doprostřed branky a navýšil výhodu Alkmaaru!
     
    1. séria
    1:0
    Hostující kapitán Jan Vertonghen kopal doprava. Ryan mu ale vystihl směr a nepustil balon do brány!
     
    1. séria
    1:0
    Jordy Clasie se vypořádal s enormním tlakem na jedničku. Poslal gólmana na špatnou stranu a míč umístil do levého dolního rohu.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    Jako první půjde na věc někdo z týmu Alkmaaru. Pro hosty naopak může být drobnou výhodou, že se bude kopat na tribunu s kotlem Anderlechtu.
     
    Jakkoliv utkání začínalo za krásného prosluněného podvečera, tak dramatické finále se odehraje v docela hustém dešti. Nejprve se Clasie a Vertonghen musí s rozhodčím domluvit, kdo bude začínat.
     
    Zhruba 220 odehraných minut postupujícího mezi čtyři nejlepší týmy letošního ročního Evropské konferenční ligy neurčilo. Za stavu 2:2 se bude pokračovat penaltovým rozstřelem, který nikdy nemá jasného favorita.
     
    120
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    119
    Sam Beukema nepotěšil fanoušky malou domů na Ryana. Vypadá to, že všichni protagonisté už jsou smíření s tím, že rozhodnou penalty.
     
    118
    Mezihra Alkmaaru na vlastní polovině se souběžně s úbytkem sil prodlužuje. Nikdo už nechce udělat chybu.
     
    117
    Sugawara házel aut na Bazoera, kterému při halfvoleji spadl míč na vnější nárt a vytočil se několik metrů vedle hostující branky. Penaltový rozstřel se zdá být nevyhnutelný.
     
    115
    Minimálně z třiceti metrů se do míče opřel Kristian Arnstad a poslal ho doprostřed branky, kde Ryan nadvakrát zakročil.
     
    114
    Jordy Clasie zatáhl za ruku vzdalujícího se Angula a smířil se s udělením žluté karty. Anderlechtu je přidělen přímý kop.
     
    113
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Sven Mijnans, přichází Riechedly Bazoer.
     
    113
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Jens Odgaard, přichází Djordje-Aleksandar Mihailovic.
     
    112
    Bart Verbruggen si trestuhodně nepokryl bližší tyč. Odgaardova střela zleva mu prošla do sítě, ale domácím zase vzal radost zvednutý praporek. Dánský útočník startoval za kolmicí z jasného ofsajdu.
     
    111
    Střídání v týmu RSC Anderlecht:
    ze hřiště odchází Amadou Diawara, přichází Marco Kana.
     
    110
    Sugawara naznačuje, že je zralý na střídání. V táboře hostů je na pokraji sil také Amadou Diawara, za kterého už je nachystána náhrada.
     
    109
    Čerstvý Angulo vlevo utekl Sugawarovi a přihrál do druhé vlny Arnstadovi, jehož dalekonosný pokus byl Reijndersen tečován na roh.
     
    108
    Za nákopem Sugawary vyběhl Odgaard z ofsajdu, takže celý intenzivní souboj s posledním stoperem Debastem byl tak trochu navíc.
     
    107
    Meerdink nepřekonal přesilu u levé postranní čáry. Vzápětí de Wit zkoušel vysunout Odgaarda, ovšem blíže k balonu to měl vyběhnuvší Bart Verbruggen.
     
    106
    Střídání v týmu RSC Anderlecht:
    ze hřiště odchází Islám Slímání, přichází Nilson Angulo.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    105+1
    První poločas prodloužení skončil.
     
    105
    Reijnders zakončil menší sólo akci metr před velkým vápnem. Verbruggen ani nešel na zem. Byl si jist, že míč půjde za jeho pravou tyč.
     
    104
    Soupeření mezi Clasiem a Amuzuem bylo vyhodnoceno jako faul domácího kapitána. Před další změnou stran už se toho asi moc nestane.
     
    103
    Na stadionu pro devatenáct a půl tisíce fanoušků panuje klid před bouří. Tlak Alkmaaru z konce druhého poločasu výrazně polevil.
     
    102
    První půle prodloužení přináší spoustu ofsajdů. Pod další se podepsal Islám Slímání, kterému adresoval míč Dreyer.
     
    101
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Milos Kerkez, přichází Mees de Wit.
     
    101
    Střídání v týmu AZ Alkmaar:
    ze hřiště odchází Myron van Brederode, přichází Mexx Meerdink.
     
    99
    Alkmaar se netypicky pro toto utkání zatáhl v plném počtu na defenzivní polovinu. Hosté toho s míčem moc nepředvedli, Sardella jej ztratil nepřesným centrem na Slímáního.
     
    97
    Mijnans byl chvilku volný před tyčkou. Verbruggena pohotovým zakončením trefil do kolena a pak stejně zjistil, že je máván další ofsajd.
     
    96
    Mijnans bez ohledu na svůj ofsajd nedokázal sklepnout balon Reijndersovi. Po Clasieho faulu má obrana hostů trochu klidu.
     
    95
    Obraz hry se nějakým zásadním způsoben nemění. AZ udává tempo a na útočné polovině hledá recept na pasivní blok Anderlechtu.
     
    93
    Alkmaar zásobil pokutové území několika centry. O první se postaral Sardella, o druhý z produkce van Brederodeho zase Vertonghen.
     
    92
    Trocha vzruchu i pro Ryana, proti kterému běžel Amuzu. Australský gólman míč do branky nepustil, ale zákrok se mu kvůli ofsajdovému postavení Amuzua stejně nezapočítá.
     
    91
    Odgaard vymyslel kvalitní přihrávku do druhé vlny, jenže Reijndersova střela z hranice vápna narazila pouze do bránícího Sardelly.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    90+4
    Druhý poločas skončil.
     
    90+4
    Mario Stroeykens vedl rychlý brejk tři na tři. Ryan se střelou zpoza vápna moc práce neměl. Totéž platilo na druhé straně o Verbruggenovi. Odgaard jeho bránu zase překopl.
     
    90+3
    Alkmaar nechce jít do prodloužení a doslova mačká hosty u jejich pokutového území. Amuzu obětavě skočil do rány Sugawary.
     
    90+2
    Dlouhým autem Jukinari Sugawara hostům nezavařil. Chatzidiakos poté roztáhl hru na levý kraj, ale ani další centr na Vertonghena a spol neplatil.
     
    90+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90
    Střídání v týmu RSC Anderlecht:
    ze hřiště odchází Majeed Ashimeru, přichází Kristian Arnstad.
     
    89
    Islám Slímání si těsně před Ryanem nezpracoval Sardellovu přihrávku z pravého křídla. Balon mu utekl za koncovou čáru.
     
    88
    Fialky dvakrát přežily klinickou smrt a teď se snaží uklidnit držením míče na vlastní polovině. AZ už nemá tolik sil na vysoký presink.
    87. Alkmaar nespasil ani Odgaard
     
    87
    Jens Odgaard dnes nenazul střelecké kopačky! Sven Mijnans mu prostrčil balon k malému trestnému území, ale Verbruggen skvělým zákrokem pravou nohou zabránil gólu, který by poslal AZ do semifinále.
     
    86
    Ani tato standardka se hostům moc nepovedla a ve finále byli rádi, že Moussa N'Diaye za taktický faul na van Brederodeho neviděl žlutou kartu.
     
    85
    Napětí stoupá. Šanci teď větří i necelá tisícovka osob v kotli Anderlechtu, pod kterým bude belgický tým zahrávat rohový kopo.
    83. Kerkez poslal míč do tyče
     
    83
    Sugawara přijal balon od Lahda a přesně nacentroval na Kerkeze, který z voleje orazítkoval ze svého pohledu pravou tyč.
     
    82
    Dreyer kroutil centr směrem od branky. Domácí míč pohodlně odhlavičkovali a pak se připravili o výhodu rychlého protiútoku. Van Brederode v něm přihrál jen na nohu N´Diayeho.
     
    81
    Anders Dreyer se srdnatě rval o dlouhý nákop z obrany. V nekontrolovaném pohybu zkusil vystřelit a na Beukemovi získal rohový kop.
     
    80
    Sven Mijnans nechal nohu před rozběhnutým N´Diayem a deset minut před koncem normální hrací doby bez poznámek přijal žlutý trest.
     
    79
    Jukinari Sugawara zkusil štěstí z dálky. Rána to nebyla vůbec špatná, ale mezi tři tyče hostující branky se přece jenom nevešla.
     
    78
    Šance N´Diayeho hosty k lepšímu výkonu rozhodně nevyburcovala. Stal se spíše opak, Alkmaar stále intenzivněji utahuje šrouby před brankou Verbruggena.
     
    76
    Střídání v týmu RSC Anderlecht:
    ze hřiště odchází Lior Refaelov, přichází Mario Stroeykens.
     
    75
    Pantelis Chatzidiakos cestou za van Brederodem kopnutým rohem odhodil jednoho z obránců, ale zblízka pak stejně zakončil nad břevno. Případný gól by nejspíše neplatil pro útočný faul.
     
    75
    Van Brederode krásně zalepil diagonálu Beukemy. Na křídle přenechal balon Kerkezovi a po jeho jedovatém centru musel zase prokázat své kvality stoper Vertonghen.
     
    74
    Ashimeru setřásl Clasieho a mohl se posouvat o další desítky metrů. Místo toho zadrbal přihrávku na Amuzua a ze slibně vypadajícího brejku nebylo vůbec nic.
     
    73
    Právě na Reijndersovi skončil i navazující roh. Pokoušel se kombinovat uvnitř vápna, přičemž dal nechytatelnou přihrávku Myronu van Brederodemu.
     
    72
    Jan Vertonghen prodal bohaté zkušenosti, když proti němu běžel Reijnders. Dokázal ho sblížit a vychýlit střelecký pokus na roh.
     
    71
    Dreyer se natahoval po centru N'Diayeho, i když nebyl ve vůbec dobré pozici na zakončení hlavou. Podle toho to i dopadlo, míč neškodně přesunul k rukavicím Ryana.
     
    70
    Fanoušci AZ zvýšili intenzitu svého fandění. Rádi by co nejdříve slavili rozdílový gól a nestrachovali se výsledek během reálně hrozícího prodloužení.
     
    69
    Debast pomohl Vertonghenovi zdvojit Odgaarda. Se získaným míčem však vyběhl za autovou čáru a daroval domácím vhazování, po kterém van Brederode nezkompletoval finální přihrávku.
     
    67
    Myron van Brederode měl na hrotu Ladha, který předal střeleckou zodpovědnost Mijnansovi. Ten to sice zkusil z levé části pokutového území, ale pro Verbruggena to byla jen pohodová práce.
     
    66
    Rohový kop pro domácí defenzivu AZ větší problémy nepředstavoval. Hra se naopak rychle přesunula na druhý konec hřiště. Po centru zleva se natahoval Odgaard v kontaktu s Vertonghenem hlavičkoval nad břevno.
    65. N'Diaye neprostřelil Ryana
     
    65
    V pětašedesáté minutě došlo na první reálné ohrožení domácí branky! Refaelov se ve společnosti několika červených dresů neprosadil. vypadený míč se ale objevil u Ndiayeho a ten zleva napálil hruď Ryana, jenž přispěchal k bližší tyči.
     
    64
    Francis Amuzu přidal k několika tanečkům nad balonem i centr, nicméně domácí obrana dobře vyplnila místa, kam mířil hrotový útočník Slímání.
     
    63
    Sven Mijnans se zapomněl za posledním obráncem Anderlechtu a kvůli signalizovanému ofsajdu musel nechat míč soupeři.
     
    62
    Střídání v týmu RSC Anderlecht:
    ze hřiště odchází Michael Amir Murillo, přichází Killian Sardella.
     
    60
    Michael Murillo vypouštěl souboj s Kerkezem, protože si přivodil svalové zranění. Panamský pravý obránce opouští hřiště se slzou na krajíčku.
     
    59
    Milos Kerkez na půlce naboural do Ashimerua. Spatřil za to žlutou kartu a docela zbytečným způsobem se vykartoval pro případné první semifinále.
     
    58
    Fialky opakovaně rozehrávají na krátko, čímž lákají AZ k presinku. Vertonghen proto stejně musel sáhnout pro nákop k půlící čáře.
     
    57
    Anderlecht po změně stran působí v obraně o něco lépe. Potřeboval by ale přidat i nějakou nadstavbu do ofenzivy, jelikož dosud ani jednou neohrozil branku Mathewa Ryana.
     
    56
    Standardky z pravé strany se ujal Reijnders. Kerkez nebyl schopen hlavičkovat a po centru z protější strany nebyl o moc úspěšnější ani jeho parťák Odgaard.
     
    55
    Francis Amuzu naháněl Reijnderse. Na křídle ho fauloval a nejspíše až za zakopnutí balónu ze hřiště uviděl od Massy žlutou kartu.
     
    55
    Lahdo si nevěřil na přenesení hry k levé lajně, kde se mu nabízel úplně volný spoluhráč. Akce se zbrzdila a AZ už útočí do plných.
     
    54
    Anders Dreyer si ve volnější lokalitě navedl míč na levačku, ale střelou z dobrých třiceti metrů Ryana v brance AZ ani trochu neznervózněl.
     
    53
    Lior Refaelov v rychlosti vybruslil ze soubojů, ale ukvapenou nahrávkou před Amuzua jenom vrátil míč do držení Alkmaaru.
     
    52
    Clasie hokejovým hitem vrazil do Amuzua. Anderlecht nerozehrál směrem dopředu a po několika zadovkách dostal do potíží Verbruggena, jenž se z nich dostal odkopem do autu.
     
    51
    Druhá půle odstartovala v trochu klidnějším tempu. To ale rozhodně neznamená, že by ve tvářích trenérů Jansena a Riemera nepřevládaly nervózní grimasy.
     
    50
    Zeno Debast vyrazil na útočný výlet. V jeho závěru tvrdě narazil do zpevněného Chatzidiakose a teď se jen ztěžka zvedá zpátky na nohy.
     
    49
    Moussa N'Diaye si dětinsky nechal vzít míč v nebezpečné lokalitě. Naštěstí pro něj byl zajištěn stopery, kteří nepropustili střelu Odgaarda.
     
    48
    Opakující se problémy s pravou dolní končetinou řeší panamský bek Michael Murillo, kterému v tomto případě nechtěně šlápl na chodidlo Mijnans.
     
    47
    Mayckel Lahdo a Jens Odgaard se krátce po sobě nechali vystavit do ofsajdových pozic. Ani jedna pomeznímu sudímu neunikla.
     
    46
    Velké oslabení pro Alkmaar. Autor obou gólů Evangelos Pavlidis nemůže pokračovat kvůli zraněnému kotníku. Pro druhou půlku ho nahrazuje Mayckel Lahdo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely celkem: 9 – 1
    Střely na branku: 5 – 0
    Držení míče: 40 % – 60 %
    Rohové kopy: 0 – 2
    Ofsajdy: 3 – 1
    Fauly: 9 – 2
    Žluté karty: 2 – 1.
     
    Poločasový hvizd přehlušil potlesk domácích fanoušků, kteří viděli dominantní výkon svých oblíbenců. Alkmaaru v dnešní odvetě pomohla brzká penalta. Evangelos Pavlidis z ní otevřel skóre a zanedlouho přidal i druhý zásah, kterým vymazal ztrátu AZ z prvního zápasu. Anderlechtu to v obraně haprovalo i v dalším průběhu a může hovořit o štěstí, že od Odgaarda nebo Pavlidise neinkasoval potřetí.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+4
    Jako přes kopírák. Domácí neuvěřitelně jednoduše prošli středem hřiště. V situaci šest na pět Reijnders roztáhl akci k Odgaardovi a ten levačkou vysoko překopl bránu Barta Verbruggena.
     
    45+3
    Anders Dreyer vrátil Ashimeruovi míč na paty. Pokutové území opět zůstalo hostům zapovězeno a poslední slovo v první půli bude mít Alkmaar.
     
    45+2
    Myron van Brederode zakroutil technickou střelu přesně mezi rukavice Verbruggena a zdaleka nevyužil potenciál hromadného výpadu AZ do otevřené obrany.
     
    45+1
    Slímání se jako buldok probíjel vpřed, ale zeď postavená na hranici pokutového zemí už byla nad síly tohoto čtyřiatřicetiletého Alžířana.
     
    45
    Nastavují se 4 minuty.
     
    44
    Ani tato snaha Anderlechtu neměla dlouhého trvání. Islám Slímání byl v době přihrávky z půlící čáry vystaven do postavení mimo hru.
     
    43
    Zeno Debast měl v úmyslu zjednodušit přechod nákopem do křídla. Pro Murilla to ale bylo dlouhé a trenéru Riemerovi kvůli tomu přibyly další vrásky na čele.
     
    42
    Myron van Brederode si užíval volnosti na levé straně a nepřekvapivě hledal v pokutovém území Pavlidise. Ten sice byl daleko od všech obránců, ale šanci stejně promrhal špatným zpracováním.
     
    41
    Fialky se nechaly jednoduše vytlačit na půlku, kde Moussa N'Diaye dokonce zahrál malou domů na Verbruggena. Hostující fotbalisté si viditelně nevěří.
     
    40
    Další a další kolize ve středu pole odnesl dvougólový Pavlidis žlutou kartou.
     
    40
    Mijnansovi byla odpískána nebezpečná hra vysokou nohou. Ashimeru je asi hodně rád, že se ho domácí záložník netrefil kopačkou do hlavy.
     
    39
    Zahuštěný střed hřiště znamenal pro Anderlecht konečnou. Michael Murillo si počínal nedovoleně v konfrontaci si Chatzidiakosem.
     
    38
    Další odevzdaný balon na vlastní polovině tentokrát hosté rychle odčinili. Přesto si Refaelov bude muset na podobné minely dávat velký pozor.
     
    37
    Hostům dělá presink AZ velké problémy. Z nejisté rozehrávky připadl balon Mijnansovi, který v tísni nastřelil Debasta.
     
    36
    Jordy Clasie dokonale přečetl nacvičený signál a po špatně provedené rozehrávce rohového kopu odběhl s míčem pryč od branky Mathewa Ryana.
     
    35
    Slímání si pokryl balon a z osy ho distribuoval doprava k Murrillovi, jehož přízemní centr odklidil stoper Beukema na rohový kop.
     
    34
    Sugawara zakřižoval diagonálu na Amuzua. Pod tlakem zvládl konstruktivně rozehrát, i když to Kerkez znegoval nahrávkou do zámezí.
     
    33
    Stav žlutých karet se rychle srovnal. Guinejskému středopolaři Diawarovi neprošlo, jak u středového kruhu nakopl Mijnanse.
     
    32
    Odgaard na pravém křídle vracel míč pod sebe. Kerkezovi chyběl malý krůček, aby si mohl stoprocentně nachystat střelu z prvního doteku. Takhle míč netrefil podle představ a poslal ho mimo tyče.
     
    31
    Zeno Debast zazdil pomalu se rozvíjející akci přihrávkou do autu. Na tahu opět bude Alkmaar.
     
    30
    Držení míče: 43 % – 57 %.
     
    29
    Tijani Reijnders byl pozdě v souboji s Ashimeruem. Ghanský záložník skončil v kotrmelcích a domácí záložník viděl první žlutou kartu.
     
    28
    Islám Slímání si ještě pořádně nekopl do míče. Teď se připomněl alespoň aktivním presinkem, kterým však rozehrávajícího Ryana nerozhodil.
     
    27
    Na konci sedmadvacáté minuty se hostům dostalo rohového kopu. Refaelovův centr odletěl mimo pokutové území a Ryanovi tak pokračuje klidný podvečer.
     
    26
    Kvůli poranění v oblasti kotníku byl přímo na hřišti v péči lékařů Evangelos Pavlidis. Řek se dlouho nezvedal, ale nakonec se velmi brzo vrátil na plac.
     
    25
    Domácí vědí, že Anderlecht je teď v těžce nekomfortní situaci. Využít toho opět chtěl aktivní Odgaard, ovšem Verbruggen mu druhou velmi podobnou střelu zase chytil.
     
    24
    S potenciálním zraněním hlavy zůstal na hřišti ležet Amuzu. Massa na to nereagoval a až domácí fotbalisté se nakonec rozhodli hru přerušit.
     
    23
    Sugawara nestihl nacentrovat přes Amuzua. Tomu se rovnou zachtělo do protiútoku, jenže ještě před půlkou narazil do Odgaarda.
     
    22
    Debast po faulu Kerkeze zkusil přehodit Ryana ambiciózním kopem z půlky hřiště. Australský gólman však stihl zacouvat a balon navíc putoval nad břevno.
     
    21
    S obrovskou chutí hrající Reijnders se zhotovil ke střele z delší vzdálenosti. Brána mu byla malá a Verbruggena čeká jen odkop od branky.
     
    20
    Alkmaaru se vyplatilo investování sil do napadání na útočné polovině. Uprostřed rozhozené obrany byl Mijnans, míč mu po zpracování ale nečekaně skočil a pak už mu překáželi vracející se obránci RSC.
     
    18
    Tlak AZ se na několik desítek rozplynul. Moussa N'Diaye si řekl o ošetření a to docela přichází hostujícímu týmu vhod.
     
    17
    Reijnders opět vygeneroval přihrávku přes několik desítek metrů. Odgaard po ní doběhl do vápna, ale Verbruggen mu nedůrazné zakončení na přední tyč zastavil.
     
    16
    Ashimeru nezvládl zpracovat jednoduchou přihrávku Debasta a málem z toho byl další malér pro Anderlecht. Pavlidis vystihl míč a řítil se s ním na bránu. Těsně před vypuštěním střely však zavadil o nohu Debasta a Verbruggen si mohl oddechnout.
     
    15
    Davide Massa dostal od videorozhodčích potvrzení, že Odgaard nebyl v době klíčové přihrávky v ofsajdu, a gól na 2:0 skutečně platí!
    14. Evangelos PAVLIDIS - 2:0
     
    14
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Běží teprve čtrnáctá minuta a nizozemské mužstvo už vymazalo dvougólovou ztrátu z prvního zápasu! Tijani Reijnders exkluzivní průnikovou ze středového kruhu uvolnil Odgaarda. Dánský fotbalista na sebe navázal pozornost Verbruggena a vyšachoval ho přihrávkou na EVANGELOSE PAVLIDISE, který neměl problém zakončit do úplně prázdné brány.
     
    13
    Balon dlouho cirkuloval mezi domácími obránci. Na to hosté reagují větší aktivitou při presinku.
     
    12
    Fialky působí dost zakřiknutým dojmem. Ashimeru byl připraven o míč na půlce hřiště a AZ už startuje nový postupný útok.
     
    11
    Odevzdaný balon se k dvacetiletému brankáři Anderlechtu brzo vrátil. Domácí po rychle provedeném vhazování nedokázali kvalitněji nacentrovat.
     
    10
    Verbruggena vytrápilo zpracování malé domů. Hned se dostal pod tlak domácího útoku a pomohl si odkopem do autu.
     
    9
    Odgaard fauloval na postranní čáře N´Diayeho a také Anderlecht si konečně bude moci užít práce s balonem.
     
    8
    Alkmaar se opět usazoval před velkým vápnem. Jedna z přihrávek se ale minula účinkem a bude se kopat od branky Barta Verbruggena.
     
    6
    Lepší načasování si AZ nemohl přát. Celý stadion teď vestoje tleská, aby oslavil gól a zároveň uctil památku pětileté fanynky domácího týmu, která zemřela při autonehodě.
    5. Evangelos PAVLIDIS - 1:0
     
    5
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Jako nejlepší střelec mužstva si míč na penaltový bod postavil EVANGELOS PAVLIDIS a s pomocí odrazu o levou tyč překonal Verbruggena, jenž skákal na opačnou stranu.
     
    5
    Je to penalta a velká šance pro Alkmaar, jak zdramatizovat celé dvojutkání!
     
    4
    Van Brederode přihrával Kerkezovi, který na samotné hranici vápna spadl po kontaktu s Murillem. Massa pískal faul a nejspíše až VAR určí, zda se bude jednat o penaltu, anebo přímý kop.
     
    3
    Anderlechtu trochu zatrnulo kvůli zdravotnímu stavu Zena Debasta, jenž se po souboji s Mijnansem držel za nohu. Ošetření nakonec zapotřebí nebylo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v černých dresech. Zaplněným stadionem hnaný Alkmaar je v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Ryan – Sugawara, Chatzidiakos, Beukema, Kerkez – Clasie (C), Mijnans, Reijnders, Odgaard, Pavlidis – van Brederode.
    Náhradníci: Verhulst, Deen – Mihailovic, Dekker, Lahdo, Bazoer, Vanheusden, Buurmeester, M. de Wit, Meerdink, Goes.
    Trenér: Pascal Jansen

    RSC Anderlecht: Verbruggen – Murillo, Debast, Vertonghen (C), N'Diaye – Dreyer, Diawara, Refaelov, Ashimeru, Amuzu – Slímání.
    Náhradníci: Coosemans, Van Crombrugge – Delcroix, Sadiki, Stroeykens, Angulo, Lissens, Sardella, Kana, Arnstad, Leoni, Stassin.
    Trenér: Brian Riemer

    Rozhodčí: Massa – Meli, Alassio (ITA).
     
    1. zápas

    Anderlecht – Alkmaar 2:0
    Branky: 22. Murillo (Dreyer), 70. Ashimeru (Amuzu)
    Karty: 73. Refaelov (AND) – 31. Beukema (ALK), 42. Pavlidis (ALK), 79. Reijnders (ALK)

    Držení míče: 51 % : 49 %. Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 3:8.
     
    RSC Anderlecht

    Hosté posbírali mezi lety 2000 až 2017 deset belgických titulů, ale v poslední době už zdaleka nepatří mezi tamní elitu. V aktuálním ročníku nejvyšší belgické soutěže je Anderlecht až desátý. V předchozím utkání padl s vedoucím Genkem 2:5. V Evropské konferenční lize se však fialkám nebývale daří. Ve skupině nestačily jen na West Ham a během jarní vyřazovací fáze už za sebou nechaly bulharský Ludogorec a španělský Villarreal. Nejznámějšími jmény na soupisce jsou Jan Vertonghen a Islam Slímání. Nejvyšší tržní hodnotou oplývá teprve devatenáctiletý stoper Zeno Debast.
     
    AZ Alkmaar

    Nizozemský tým nezastihlo prestižní klání s Anderlechtem v dobrém rozpoložení. Po překvapivém postupu do čtvrtfinále přes italské Lazio ve své lize neporazil Twente, Heerenveen ani Spartu Rotterdam a výkonností pád zastavil až o tomto víkendu, kdy si výhrou 3:0 nad Sittardem upevnil v Eredivise čtvrtou příčku. Největší ofenzivní zbraní Alkmaaru je v probíhající sezóně Vangelis Pavlidis. Čtyřiadvacetiletý řecký útočník má v lize bilanci 12+4 a v deseti zápasech na mezinárodní scéně 7+5.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu z odvetného zápasu čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Od osmnácti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Alkmaarem a Anderlechtem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.

    Michal Břuchanský

    Góly: 5. Pavlidis (pen.), 14. Pavlidis (Odgaard)

    Karty:   29. Reijnders (ALK), 40. Pavlidis (ALK), 59. Kerkez (ALK), 80. Mijnans (ALK), 114. Clasie (ALK) – 33. Diawara (AND), 55. Amuzu (AND)

    Penaltový rozstrel:

    1. séria:
    1:0   Jordy Clasie (ALK)
    1:0   Jan Vertonghen (AND)
    2. séria:
    2:0   Jukinari Sugawara (ALK)
    2:1   Marco Kana (AND)
    3. séria:
    3:1   Tijani Reijnders (ALK)
    3:1   Killian Sardella (AND)
    4. séria:
    4:1   Mexx Meerdink (ALK)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 7:4. Střely mimo: 12:3. Rohy: 3:6. Ofsajdy: 9:4. Fauly: 20:7.
    AZ Alkmaar: Ryan – Sugawara, Chatzidiakos, Beukema, Kerkez (101. M. de Wit) – Clasie (C), Mijnans (113. Bazoer), Reijnders, Odgaard (113. Mihailovic), Pavlidis (46. Lahdo) – van Brederode (101. Meerdink).
    Náhradníci: Verhulst, Deen – Dekker, Vanheusden, Buurmeester, Goes.

    Tréner: Pascal Jansen

    R.S.C. Anderlecht: Verbruggen – Murillo (62. Sardella), Debast, Vertonghen (C), N'Diaye – Dreyer, Diawara (111. Kana), Refaelov (76. Stroeykens), Ashimeru (90. Arnstad), Amuzu – Slímání (106. Angulo).
    Náhradníci: Coosemans, Van Crombrugge – Delcroix, Sadiki, Lissens, Leoni, Stassin.

    Tréner: Brian Riemer

    Rozhodca: Massa – Meli, Alassio (ITA)
    13.04.2023
    Anderlecht - Alkmaar 2:0

    Góly: 22. Murillo (Dreyer), 70. Ashimeru (Amuzu)

    Karty:   73. Refaelov (AND) – 31. Beukema (ALK), 42. Pavlidis (ALK), 79. Reijnders (ALK)

    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:8. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 3:8.