Lyon – Montpellier 5:2 (kon.) | Saint-Étienne – Monaco 1:4 (kon.) | Paríž – Lens 1:1 (kon.)
koniec
Olympique Lyon
5:2 (2:2)
HSC Montpellier
cz Sobota 23.04.2022, 17:00 • Parc Olympique Lyonnais, Lyon • Ligue 1 Uber Eats • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    34. kolo Ligue 1 otevře zápas Lyon – Montpellier. Ačkoliv jsou oba celky v přibližném středu tabulky, jen jeden z nich ještě může myslet na účast v pohárové Evropě.
    Parc Olympique Lyonnais
     
    Osmý Lyon pět kol před koncem zaostává za nejlepší pětkou o sedm bodů. V týdnu mu uškodila prohra v Brestu, odkud si odvezl výsledek 1:2. Předchozí drtivou výhru 6:1 nad Bordeaux tak nepotvrdil. Nejlepším střelcem týmu je s patnácti góly Moussa Dembélé, čtvrtý muž pořadí kanonýrů. Za zmínku stojí i desetigóloví Romain Faivre a Karl Toko Ekambi.
     
    Montpellier z posledních čtyř zápasů získal pouze bod a nutně potřebuje zabrat. V posledních třech utkáních se navíc vůbec neprosadil, přitom má v kádru celou řadu šikovných střelců: Stephy Mavididi a Elye Wahi mají po osmi gólech, o jednou méně se trefil Teji Savanier a hned za ním je Florent Mollet. Podzimní souboj hraný v Montpellieru tehdy domácí mužstvo těsně prohrálo.
     
    Nedílnou součástí každého fotbalového utkání jsou rozhodčí. Tím hlavním bude François Letexier, jeho prvním asistentem Erwan Finjean a naproti střídačkám bude s praporkem v ruce běhat Huseyin Ocak.
    Hlavní rozhodčí
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Lyon: Pollersbeck – Gusto, Da Silva, Lukeba, Henrique – Aouar, Mendes, Paquetá – Tetê, M. Dembélé (C), Toko Ekambi.
    Náhradníci: Bonnevie – J. Boateng, B. Barcola, Kadewere, Emerson, Reine-Adélaïde, Lomami.
    Trenér: Peter Bosz.

    Montpellier HSC: Omlin (C) – Souquet, Oyongo, M. Sakho, Cozza – Ferri, Chotard – Cabella, Savanier, Wahi – Germain.
    Náhradníci: Bertaud – Esteve, Delaye, Gioacchini, Leroy, Mavididi, Sambia, Mollet, Thuler.
    Trenér: Olivier Dall'Oglio.

    Rozhodčí: Letexier – Finjean, Ocak.
    Začíná rozcvička!
     
    Základní jedenáctky už přišly na hřiště. Kapitáni si podali ruce a poté, co mezi nimi proběhl los, je vše připraveno k zahájení zápasu. Dobře se bavte!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Útok Lyonu táhl po levé straně Karl Toko Ekambi. Dokázal odcentrovat, avšak pouze do míst, v nichž se vyskytoval připravený obránce.
     
    3
    K výstřelu došlo na druhé straně a na svědomí ho měl Joris Chotard. Ten převzal přihrávku na levé straně, udělal pár kroků k ose hřiště a vypálil po zemi na přední tyč. Střelu metr mimo si Julian Pollersbeck pohlídal.
     
    4
    Malo Gusto si na pravé straně udělal z několika soupeřů tréninkové kužely a potom odcentroval na zadní tyč. Hlavičkový souboj tam skončil rohovým kopem, který hráči Montpellieru hravě ubránili.
     
    6
    Lucas Paquetá skvělým náběhem vylákal Omlina z branky, svízelnou situace hosté uhasili jen za cenu rohového kopu. Tetê při něm točil balon na branku, kde byl Jonas Omlin nachystaný.
     
    7
    Hosté se posunuli ke středovému kruhu, kde probíhají usilovné bitvy o míč. Ten se nakonec zatoulal ke střídačkám, odkud ho zpět do hřiště vhodí hráči Lyonu.
     
    9
    Hrozba dlouhého nákopu za obranu měla dobrou myšlenku, ale za to horší provedení. Pro příliš dlouhý balon si totiž v klidu došel gólman Omlin.
     
    10
    Při dalším útoku Lyonu to udělal dobře Tetê. Před pokutovým územím a obráncem zasekl míč doprava a potom vypálil směr brána. I když měl Jonas Omlin tentokrát složitější práci, odvedl ji výborně.
     
    11
    Tradiční oťukávaná je za námi, Lyon hraje s Montpellierem po deseti minutách bez branek.
     
    13
    Lyon v posledních minutách přidal na aktivitě. Přihrávku proti noze, ale trochu ze strany, dostal na hranici vápna Lucas Paquetá a naložil s ní tak, jak se očekávalo. Tvrdou ránu z první a ke všemu umístěnou k levé tyči Jonas Omlin vyrazil s vypětím všech sil.
     
    14
    Lyonští nasměrovali před branku centr z levé strany, jako dobrý hlavičkář se ukázal stoper Oyongo.
     
    15
    Držení míče: 48% : 52%.
     
    16
    Montpellierští se nyní snaží vyjít z hloubi vlastního území. Když to nešlo po zemi, zvolili dlouhý nákop. Tím však balon ale jenom odevzdali soupeři.
     
    18
    Lyon zaútočil prostředkem hřiště, rozběhnutému Mendesovi se postavil do cesty Joris Chotard.
     
    20
    Teď už domácí prošli a to dokonce až do pokutového území. V něm po kontaktu s protihráčem spadl Henrique. Co na to rozhodčí? Vůbec nic.
     
    21
    Olympique pak vybojoval aspoň roh. Rozehrávat ho šel Houssem Aouar a soupeře překvapil kratší přihrávkou. V pokračující akci přišel centr, který montpellierští fotbalisté dokázali odvrátit.
     
    23
    Po Dembélého faulu na Ferriho kopali hosté standardku z levé strany. Dlouhý balon směřoval až k brance, kterou Julian Pollersbeck střeží jako oko v hlavě.
     
    25
    Lyon zaútočil po křídle, ale Montpellier jeho atak odvrátil. Následný brejk měl jepičí život.
     
    26
    Lyon právě vstřelil branku!
    Favorita posílá do vedení MOUSSA DEMBÉLÉ! Ten se dostal k míči poté, co Lucas Paquetá uvnitř vápna neprostřelil dvojblok. S odraženým míčem na noze stačilo udělat pár kroků k bráně a z rohu malého vápna zamířit na zadní tyč. Vracejícímu se obránci nepomohl ani skluz na brankové čáře.
    26. Moussa DEMBÉLÉ - 1:0
     
    29
    Žlutou kartu dostává Ambroise Oyongo (Montpellier).
     
    30
    Držení míče: 52% : 48%.
     
    31
    Jordan Ferri ve středu hřiště ta dlouho otálel s přihrávkou, až k němu doběhl Lucas Paquetá a zezadu ho srazil k zemi. Jasný faul a standardka pro Montpellier.
     
    33
    Po váhavé chvilce se hosté prokombinovali ke střele, tu z hranice vápna vypustil Ambroise Oyongo a Julian Pollersbeck se musel hodně natáhnout.
     
    35
    To nevypadá dobře. Damien Da Silva se v bolestech svíjí na zemi a svému trenérovi signalizuje střídání. Okamžitě nastoupit je připraven Jerôme Boateng.
     
    36
    Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Damien Da Silva, přichází Jérôme Boateng.
     
    38
    Karl Toko Ekambi prokázal svou nebojácnost, když se vydal na souboj muž proti muži. Silněji s z něj ovšem vyšel pravý bek Arnaud Souquet.
     
    39
    Na opačné straně pak důrazně zahrozil Teji Savanier! Odhodlal se ke střele ze střední vzdálenosti, kterou nasměroval pod břevno. Julian Pollersbeck měl co dělat, aby balon vytěsnil nad brankovou konstrukci.
     
    40
    Teji Savanier se stal i exekutorem nařízeného rohového kopu. Jeho spoluhráči dobře věděli co zamýšlí, jenže soupeř zrovna tak. I proto Junior Castello Lukeba míč snadno odhlavičkoval.
     
    42
    Žlutou kartu dostává Nicolas Cozza (Montpellier).
     
    43
    Lyon právě vstřelil branku!
    2:0! Ke standardce nařízené kousek od hranice vápna se postavil THIAGO MENDES a krásně obstřelil zeď. Míč se při cestě do sítě ještě otřel k levou tyč. Tohle bylo pro Omlina nechytatelné.
    43. Thiago MENDES - 2:0
     
    44
    Montpellier se ubránil rohovému kopu.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavil 2 minuty.
     
    45+2
    Montpellier právě vstřelil branku!
    V nastaveném čase se Montpellier vrací na dostřel! ELYE WAHI předvedl dobrý náběh za obranu, kam mu přihrál Savanier, a se štěstím prostřelil vyběhnutého Omlina
    45+2. Elye WAHI - 2:1
     
    45+3
    Po Boatengově ruce uvidíme penaltu!
     
    45+3
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Ačkoliv brankář vystihl směr, střela byla tak vysoká a prudká, že na ni nedosáhl. Radost z toho má nejen TÉJI SAVANIER, ale hlavně celý jeho Montpellier. Jihofrancouzský klub totiž během dvou minut smazal dvougólové manko, navíc těsně před pauzou, což je ve fotbale takřka rarita.
    45+3. Téji SAVANIER - 2:2
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Držení míče: 50% : 50%.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 1:1.
    Rohy: 4:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 5:7.
    První poločas byl gólovým festivalem
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Po návratu z kabin domácí vlétli na soupeře jako uragán a gól visel ve vzduchu! Respektive na kopačce, protože Lucas Paquetá po svém dravém průniku zakončoval před brankářem nohou. Jonas Omlin vyběhl včas, střelci zmenšil úhel a vyrazil míč na roh. Za tento zákrok zasluhuje uznání!
     
    48
    A znovu Jonas Omlin. Tentokrát zastavil Paquetův centr z rohového kopu.
     
    49
    Na tribunách to zahučelo poté, co Tetê zazdil stoprocentní šanci! Domácí hráč měl branku co by balvanem dohodil, přesto nevídaně minul. Jak trestuhodné!
     
    51
    Festival zahozených šancí Lyonu pokračuje. Poblíž penaltového puntíku dostal od spoluhráče nabito Lucas Paquetá, dlouho se nerozpakoval a vypálil doprostřed branky, znovu ho však vychytala jeho noční můra Omlin.
     
    53
    Tenhle pohled opravdu nevidíme rádi. Po jednom z tvrdších soubojů zůstal na trávníku ležet Elye Wahi a gestikulací si žádá co nejrychlejší ošetření.
     
    54
    Naštěstí se nejednalo o nic vážného a Elye Wahi už opět zvesela běhá po hřišti.
     
    56
    Teď byl Olympique blízko návratu do vedení! Tam ho mohl dostat Karl Toko Ekambi, ale tyčka byla proti.
     
    57
    Při zakončení zřejmě ještě došlo k teči, protože Lyon kopal roh. Tetêho centr se nesl krásně, ale příliš dlouho, takže obrana neměla sebemenší problém balon odvrátit.
     
    58
    Rychle se zmocnit míče chtěl Karl Toko Ekambi, pomohl si při tom ale útočným faulem.
     
    60
    Držení míče: 53% : 47%.
     
    61
    Jonas Omlin ve druhém dějství drží svůj tým na vodou! Montpellierský gólman vytasil další obdivuhodný zákrok, tentokrát vytáhl střelu Tetêho ze šibenice. Paráda!
     
    62
    Při rohovém kopu už hráči nenechali Omlina na holičkách a tuto standardku mu pomohli ubránit.
     
    63
    Lyon právě vstřelil branku!
    Po několika promarněných šancích to domácím konečně vyšlo! A to díky pěkné kombinaci, do které se zapojila čtveřice hráčů. Na konci souhry HOUSSEM AOUAR přijal Mendesovu nahrávku do volného prostoru v pokutovém území a pohotovou levačkou uklidil míč dolů k levé tyči. Omlin byl na zemi příliš pozdě – 3:2.
    63. Houssem AOUAR - 3:2
     
    64
    Střídání v týmu Olympique Lyon: ze hřiště odchází Tetê, přichází Bradley Barcola.
     
    65
    Zanedlouho vystřídá i Olivier Dall'Oglio. Koho trenér Montpellieru stáhne a koho naopak pošle do hry?
     
    66
    Střídání v týmu Montpellier HSC: ze hřiště odchází Valère Germain, přichází Stephy Alvaro Mavididi.
     
    68
    Lyon právě vstřelil branku!
    Les Gones jsou při chuti, podruhé v zápase odskakují na rozdíl dvou tref! Do střelecké listiny zapsal svoje jméno KARL TOKO EKAMBI. Reprezentant Kamerunu nejprve stopnul dlouhou přímočarou přihrávku, následně se přes dva jeho spoluhráče vrátil balon k němu a po přihrávce do uličky vypálil z pravé strany na vzdálenější tyč.
    68. Karl Toko Ekambi - 4:2
     
    70
    Zálusk na svůj dnešní druhý zásah si dělal Moussa Dembélé, dráhu jeho střele ovšem přeťal obránce.
     
    71
    Lyon vede nad Montpellierem 4:2 a dvacet minut před koncem je na nejlepší cestě za vítězstvím, které by ho přiblížilo boji o pohárovou Evropu.
     
    73
    Moussa Dembélé to opět zkusil, z hlubokého záklonu ale mířil nad.
     
    75
    Držení míče: 54% : 46%.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Jérôme Boateng (Lyon).
     
    75
    Střídání v týmu Montpellier HSC: ze hřiště odchází Joris Chotard, přichází Léo Leroy.
     
    75
    Střídání v týmu Montpellier HSC: ze hřiště odchází Rémy Cabella, přichází Florent Mollet.
     
    76
    Střídání v týmu Montpellier HSC: ze hřiště odchází Ambroise Oyongo, přichází Maxime Esteve.
     
    77
    Hosté namísto útočení brání a to pro ně není dobře. Potrestat je za to chtěl Houssem Aouar, jenže před sebou postavenou hradbu těl svým dynamitem nezboural.
     
    79
    Obrázek hry se nijak nezměnil ani po trojnásobném střídání. Příliš pasivní Montpellier bude navíc čelit rohovému kopu.
     
    80
    Tomu se hosté ubránili. Musejí si však uvědomit, že odteď už proti nim nehraje jen Lyon, ale také čas.
     
    82
    Olympique už začíná hrát úsporně a nepouští míč z kopaček. Napadnout rozehrávku se sice vydal Savanier, ale pomohl si při tom faulem.
     
    84
    Domácí se přesunuli vpřed, Ekambiho přihrávku do palebné pozice soupeř zlikvidoval.
     
    85
    Střídání v týmu Montpellier HSC: ze hřiště odchází Arnaud Souquet, přichází Nicholas Gioacchini.
     
    87
    Trenér Olivier Dall'Oglio už vyčerpal všechna střídání, ale nepomáhá vůbec nic. Ani nabádání k větší aktivitě jeho svěřenci neberou vážně. Asi by teda chtěli, ale nejde to.
     
    88
    Thiago Mendes si střihl sprintérský souboj, při kterém mu míč doskákal až do zámezí. Vhazovat tak budou hosté.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Malo Gusto (Lyon).
     
    90
    Ještě 4 minuty musí Lyon vydržet.
     
    90+3
    Lyon právě vstřelil branku!
    Hosté si domů odvezou nepopulárního bůra. Svou druhou trefou v zápase o tom rozhodl HOUSSEM AOUAR. Karl Toko Ekambi doběhl dlouhou přihrávku o chlup dřív než vracející se soupeř, před ním balon zasekl, po chvilce čekání ještě jednou a nakonec ho předložil Aouarovi, jenž střelu vyprodukovanou metr a půl před hranicí vápna nasměroval mimo dosah brankáře.
    90+3. Houssem AOUAR - 5:2
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 13:7. Střely mimo: 4:3.
    Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:10.
    Lyon deklasoval Montpellier 5:2
     
    V atraktivním utkání zvítězil Lyon. Favorit se v závěru první půle nenechal rozhodit ztrátou dvougólového vedení a po přestávce třemi góly strhl zápas zpátky na svou stranu. Dvěma góly mu při tom pomohl Houssem Aouar. Výhra je pro Lyon důležitá, díky ní se už v dalším kole může zapojit do bojů o pohárovou Evropu. Na pátý Štrasburk, čtvrté Rennes i třetí Monako (všichni mají zápas k dobru) ztrácí z osmého místa čtyři body. (19:08:23)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 26. M. Dembélé, 43. Mendes, 63. Aouar (Mendes), 68. Toko Ekambi (Paquetá), 90+3. Aouar (Toko Ekambi) – 45+2. Wahi (Savanier), 45+3. Savanier (pen.)

    Karty:   75. J. Boateng (LYO), 89. Gusto (LYO) – 29. Oyongo (MON), 42. Cozza (MON)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 13:7. Střely mimo: 4:3. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:10.
    Olympique Lyon: Pollersbeck – Gusto, Da Silva (36. J. Boateng), Lukeba, Henrique – Aouar, Mendes, Paquetá – Tetê (64. B. Barcola), M. Dembélé (C), Toko Ekambi.
    Náhradníci: Bonnevie – J. Boateng, B. Barcola, Kadewere, Emerson, Reine-Adélaïde, Lomami.

    Tréner: Peter Bosz.

    HSC Montpellier: Omlin (C) – Souquet (85. Gioacchini), Oyongo (76. Esteve), M. Sakho, Cozza – Ferri, Chotard (75. Leroy) – Cabella (75. Mollet), Savanier, Wahi – Germain (66. Mavididi).
    Náhradníci: Bertaud – Esteve, Delaye, Gioacchini, Leroy, Mavididi, Sambia, Mollet, Thuler.

    Tréner: Olivier Dall'Oglio.

    Rozhodca: Letexier – Finjean, Ocak.