Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 2. deň (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 2. deň

cz Sobota 24.07.2021, 01:00Olympijské hry
     
    Z přehledu prvního dne je to vše, těším se na vás u přehledu ze dne druhého. (17:50:41)
     
    Ze světového pohledu, kromě již zmíněné cyklistiky, uhranul svět fantastický fotbalový zápas Nizozemek s Brazilkami a neméně skvělé souboje volejbalistů Polska a Íránu, či házenkářů Německa a Španělska. Ve střeleckých finále zase hrála roli pevnost nervové soustavy, poslední ranou si odstřelila zlato ze vzduchové pušky Ruska Galašinová. Šokem pak je náhlý ústup ze slávy maďarské královny plaveckých polohovek Katinky Hosszúové, která sice na dlouhé trati postoupila do finále, ale útok na medaile se nejspíše konat nebude. Další senzaci nabídl tenis v podobě konce druhého nasazeného páru mužské čtyřhry už v prvním kole. Francouzi Herbert s Mahutem spolu hrají i na okruhu ATP a měli být jasnými adepty medaile.
     
    První den oficiálního počítání olympijských her v Tokiu se právě stal minulostí a historií. A že měl co nabídnout. Viděli jsme nádherný silniční závod cyklistů, ve kterém byli velmi dlouho vidět v úniku také Čech Michael Kukrle se Slovákem Jurajem Saganem. Nakonec však brali medaile po strhujících závěrečných 40 kilometrech jezdci, kteří ještě před týdnem zářili na Tour de France. České fanoušky dále potěšily tenistky. Barbora Krejčíková si snadnější postup snad ani nemohla přát, Markéta Vondroušová se pak postarala o příjemné překvapení vyřazením nasazené Kiki Bertensové. Dalším českým a prakticky všem slovenským sportovcům se však příliš nedařilo a většinou skončili hodně hluboko ve startovním poli svých disciplín. Potěšili pouze tři veslařské posádky postupem z oprav a stolní tenista Lubomír Jančařík pohodlným postupem do druhého kola přes slabého soupeře. Slováky mrzí hlavně špatný výkon pistoláře Juraje Tužinského, úřadujícího mistra Evropy, který skončil až ve druhé polovině startovního pole kvalifikace vzduchové pistole.
     
    Konec soutěží 1. dne.
     
    17:35
    Volejbal
    Jak byl zápas Poláků s Íránem předlouhý, tak byl souboj Američanů s Francouzi krátký. Nejednalo se totiž o žádný souboj. Nadržení Američané svého soupeře zválcovali třikrát tam a zpátky, naopak Francouzi působili, jako by se ještě neprobudili z letního spánku. Z očekávaného volejbalového šlágru dne zbyl parádní volejbal pouze v podání jednoho týmu, ale ten ukázal, že letos míří hodně vysoko.
    USA–Francie 3:0 (18, 18, 22)
     
    17:26
    Tenis
    Ještě se vrátíme k dnešnímu dění v bílém sportu. Nelze totiž neupozornit na absolutně šílený zápas bývalého vítěze US Open Chorvata Martina Čiliće proti Brazilci Joaovi Menezesovi. Čilić první set prohrál v tiebraku a ve druhém setu utíkal hrobníkovi z lopaty, když ho otočil ze stavu 3:5 na 7:5. Ve třetím setu pak vedl 5:0 a 40:0 při Menezesově podání, přesto se hrál další tiebreak!!! V něm probíhala přetahovaná o každý míček, až Čilić proměnil až svůj celkově 11. mečbol. Celá tato neuvěřitelná story trvala téměř 3,5 hodiny a není to výmysl, skutečně se stala.
     
    17:13
    Volejbal
    Američané hrají v naprosté pohodě a demolují zatím odevzdané Francouze. Kdo se těšil na parádní volejbal, dostává ho pouze od jednoho týmu.
     
    16:36
    Volejbal
    Z programu 1. dne soutěží zbývá dohrát poslední zápas. V aréně Ariake si to o vítězství rozdávají silné týmy Američanů a Francouzů. Aktuální stav je 25:18, 7:5 pro USA.
     
    16:36
    Tenis
    Tenisté už mají také všechny dnešní zápasy za sebou. O výsledcích českých hráček a světových nasazených žen i mužů jsme průběžně informovali. Jednoznačným hitem dne zůstává senzační konec druhého nasazeného páru Herbert, Mahut ve čtyřhře.
     
    16:31
    Stolní tenis
    Pomalu končí poslední dnešní blok zápasů 1. kola dvouher stolních tenistů. O postupu Lubomír Jančaříka jsme už informovali, Pavel Širuček ke svému zápasu, který by se hrál zhruba před hodinou, nastoupit nemohl. Nejvýše nasazení hráči se do turnajů žen i mužů zapojí až později.
     
    16:30
    Pozemní hokej
    Ve druhém dnešním zápase turnaje žen se Irky docela natrápily s Jižní Afrikou, postavení v žebříčku a výsledky na posledním MS by napovídaly většímu brankovému rozdílu. Na druhou stranu hrály zodpovědně dozadu a jako jediný tým celého dnešního programu v součtu žen i mužů udržely čisté konto.
    Irsko – Jižní Afrika 2:0 (1:0, 0:0, 1:0, 0:0)
     
    16:19
    Házená
    Jako poslední vstoupili do turnaje mužů obhájci zlata z Ria a úřadující mistři světa Dánové. Ti měli na úvod nejlehčího soupeře ze skupiny, domácí Japonce. Po 20 minutách utekli na rozdíl 19:6 a zbytek zápasu už jen dohrávali ve snaze se nezranit.
    Dánsko–Japonsko 47:30 (25:14)
     
    16:18
    Jezdectví
    První den kvalifikace drezury úspěšně proběhl. Jak to ale průběžně vypadá, nemá cenu zmiňovat, jelikož jednotlivé týmy nemají za sebou stejný počet jízd.
     
    16:12
    Plážový volejbal
    Třetí sobotní blok plážového volejbalu málem nabídl senzaci na úkor norských světových jedniček. Ti vyloženě ubojovali první zápas své skupiny až v tiebreaku.
    Bansleyová, Wikersonová (CAN) – Wang, Sia (CHN) 1:2 (-18, 15, 11)
    Brouwer, Meeuwsen (NED) – Dalhausser, Lucena (USA) 2:0 (17, 18)
    Mol, Sorum (NOR) – McHugh, Schumann (AUS) 2:1 (18, -18, 13)
     
    16:02
    Badminton
    Badmintonisté mají pro dnešek odehráno a zápasy úvodního dne základních skupin přinesly jen minimum překvapení. Za to se dá určitě považovat porážka 13. nasazeného Inda Bhamidipatiho s Izraelcem Zilbermanem.
     
    15:59
    Basketbal 3x3
    Ve čtvrtém bloku sobotních zápasů jsme byli svědky hodně vyrovnaných soubojů, ve kterých se bojovalo až do vypršení času, někdy dokonce i v prodloužení. Pouze jeden zápas skončil předčasně dosažením 21 vítězných bodů.
    Mongolsko–USA (ženy) 9:21
    Francie–Itálie (ženy) 19:16
    Nizozemsko–ROV (muži) 18:15
    Belgie–Japonsko (muži) 16:18
     
    15:52
    Sportovní gymnastika
    A jak v konečném součtu dopadl český gymnasta David Jessen? Ve kvalifikaci víceboje po nepovedených výkonech na koni našíř a na hrazdě skončil na 57. místě, porazil pouze 5 soupeřů, kteří cvičili na všech nářadích. Z jednotlivých disciplín víceboje si nejlépe vedl na prostných, kde je evidován na 49. místě, naopak na hrazdě získal nejméně bodů ze všech 71 gymnastů, co na ní předvedli svoji sestavu.
     
    15:42
    Sportovní gymnastika
    Předlouhá kvalifikace mužů je konečně u konce a můžeme zrekapitulovat, kdo se představí v jakém finále.

    V prestižní soutěži družstev to jsou Japonci, Číňané, Rusové, Američané, Britové, Němci, Švýcaři a velmi těsně také Ukrajinci, kterým na hrách chybí jejich největší hvězda. O medaile by si to pak měla rozdat hlavně první tři jmenovaná družstva.

    V neméně ceněném víceboji jednotlivců ve finále nechybí nikdo z hlavních favoritů. Kvalifikaci ale poněkud překvapivě vyhrál teprve 19letý Japonec Daiki Hašimoto.

    Na jednotlivých nářadích je pak směsice postupujících nesmírně pestrá a už teď je jisté, že na tokijských hrách nevystřelí k nebi gymnastická hvězda schopná opanovat několik disciplín najednou. Naopak, hodně slušnou šanci urvat zlatou medaili mají i gymnasté ze zemí, které se v tomto sportu neřadí mezi velmoci, například vítěz kvalifikace prostných Artem Dolgopyat z Izraele, Ir Rhys McClenaghan na přeskoku, Řek Eleftherios Petrounias na kruzích, Armén Artur Davtjan na přeskoku či Kazach Milad Karimi na královské hrazdě. Skutečnost, že sportovní gymnastika mužů je v posledních letech hodně specializovaná, dokazuje i fakt, že vítěz kvalifikace víceboje Daiki Hašimoto z jednotlivých nářadí postoupil do finále pouze na hrazdě (ale z 1. místa), na prostných a bradlech je v pozici náhradníka.
     
    15:37
    Plavání
    Dlužíme vám ještě informaci o výkonu české plavecké štafety žen na 4x100 m. Barbora Seemanová sice předávala po prvním úseku na třetí pozici, jenže zbytek kvarteta ani zdaleka nedosahuje její úrovně a ve své rozplavbě skončilo s obrovskou ztrátou poslední. V celkovém součtu porazilo pouze štafetu Hong Kongu a končí na 14. místě. Všechny favorizované štafety postoupily do finále.

    Libor Štěpán