Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 2. deň (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Tokio 2020 - 2. deň

cz Sobota 24.07.2021, 01:00Olympijské hry
     
    Z přehledu prvního dne je to vše, těším se na vás u přehledu ze dne druhého. (17:50:41)
     
    Ze světového pohledu, kromě již zmíněné cyklistiky, uhranul svět fantastický fotbalový zápas Nizozemek s Brazilkami a neméně skvělé souboje volejbalistů Polska a Íránu, či házenkářů Německa a Španělska. Ve střeleckých finále zase hrála roli pevnost nervové soustavy, poslední ranou si odstřelila zlato ze vzduchové pušky Ruska Galašinová. Šokem pak je náhlý ústup ze slávy maďarské královny plaveckých polohovek Katinky Hosszúové, která sice na dlouhé trati postoupila do finále, ale útok na medaile se nejspíše konat nebude. Další senzaci nabídl tenis v podobě konce druhého nasazeného páru mužské čtyřhry už v prvním kole. Francouzi Herbert s Mahutem spolu hrají i na okruhu ATP a měli být jasnými adepty medaile.
     
    První den oficiálního počítání olympijských her v Tokiu se právě stal minulostí a historií. A že měl co nabídnout. Viděli jsme nádherný silniční závod cyklistů, ve kterém byli velmi dlouho vidět v úniku také Čech Michael Kukrle se Slovákem Jurajem Saganem. Nakonec však brali medaile po strhujících závěrečných 40 kilometrech jezdci, kteří ještě před týdnem zářili na Tour de France. České fanoušky dále potěšily tenistky. Barbora Krejčíková si snadnější postup snad ani nemohla přát, Markéta Vondroušová se pak postarala o příjemné překvapení vyřazením nasazené Kiki Bertensové. Dalším českým a prakticky všem slovenským sportovcům se však příliš nedařilo a většinou skončili hodně hluboko ve startovním poli svých disciplín. Potěšili pouze tři veslařské posádky postupem z oprav a stolní tenista Lubomír Jančařík pohodlným postupem do druhého kola přes slabého soupeře. Slováky mrzí hlavně špatný výkon pistoláře Juraje Tužinského, úřadujícího mistra Evropy, který skončil až ve druhé polovině startovního pole kvalifikace vzduchové pistole.
     
    Konec soutěží 1. dne.
     
    17:35
    Volejbal
    Jak byl zápas Poláků s Íránem předlouhý, tak byl souboj Američanů s Francouzi krátký. Nejednalo se totiž o žádný souboj. Nadržení Američané svého soupeře zválcovali třikrát tam a zpátky, naopak Francouzi působili, jako by se ještě neprobudili z letního spánku. Z očekávaného volejbalového šlágru dne zbyl parádní volejbal pouze v podání jednoho týmu, ale ten ukázal, že letos míří hodně vysoko.
    USA–Francie 3:0 (18, 18, 22)
     
    17:26
    Tenis
    Ještě se vrátíme k dnešnímu dění v bílém sportu. Nelze totiž neupozornit na absolutně šílený zápas bývalého vítěze US Open Chorvata Martina Čiliće proti Brazilci Joaovi Menezesovi. Čilić první set prohrál v tiebraku a ve druhém setu utíkal hrobníkovi z lopaty, když ho otočil ze stavu 3:5 na 7:5. Ve třetím setu pak vedl 5:0 a 40:0 při Menezesově podání, přesto se hrál další tiebreak!!! V něm probíhala přetahovaná o každý míček, až Čilić proměnil až svůj celkově 11. mečbol. Celá tato neuvěřitelná story trvala téměř 3,5 hodiny a není to výmysl, skutečně se stala.
     
    17:13
    Volejbal
    Američané hrají v naprosté pohodě a demolují zatím odevzdané Francouze. Kdo se těšil na parádní volejbal, dostává ho pouze od jednoho týmu.
     
    16:36
    Volejbal
    Z programu 1. dne soutěží zbývá dohrát poslední zápas. V aréně Ariake si to o vítězství rozdávají silné týmy Američanů a Francouzů. Aktuální stav je 25:18, 7:5 pro USA.
     
    16:36
    Tenis
    Tenisté už mají také všechny dnešní zápasy za sebou. O výsledcích českých hráček a světových nasazených žen i mužů jsme průběžně informovali. Jednoznačným hitem dne zůstává senzační konec druhého nasazeného páru Herbert, Mahut ve čtyřhře.
     
    16:31
    Stolní tenis
    Pomalu končí poslední dnešní blok zápasů 1. kola dvouher stolních tenistů. O postupu Lubomír Jančaříka jsme už informovali, Pavel Širuček ke svému zápasu, který by se hrál zhruba před hodinou, nastoupit nemohl. Nejvýše nasazení hráči se do turnajů žen i mužů zapojí až později.
     
    16:30
    Pozemní hokej
    Ve druhém dnešním zápase turnaje žen se Irky docela natrápily s Jižní Afrikou, postavení v žebříčku a výsledky na posledním MS by napovídaly většímu brankovému rozdílu. Na druhou stranu hrály zodpovědně dozadu a jako jediný tým celého dnešního programu v součtu žen i mužů udržely čisté konto.
    Irsko – Jižní Afrika 2:0 (1:0, 0:0, 1:0, 0:0)
     
    16:19
    Házená
    Jako poslední vstoupili do turnaje mužů obhájci zlata z Ria a úřadující mistři světa Dánové. Ti měli na úvod nejlehčího soupeře ze skupiny, domácí Japonce. Po 20 minutách utekli na rozdíl 19:6 a zbytek zápasu už jen dohrávali ve snaze se nezranit.
    Dánsko–Japonsko 47:30 (25:14)
     
    16:18
    Jezdectví
    První den kvalifikace drezury úspěšně proběhl. Jak to ale průběžně vypadá, nemá cenu zmiňovat, jelikož jednotlivé týmy nemají za sebou stejný počet jízd.
     
    16:12
    Plážový volejbal
    Třetí sobotní blok plážového volejbalu málem nabídl senzaci na úkor norských světových jedniček. Ti vyloženě ubojovali první zápas své skupiny až v tiebreaku.
    Bansleyová, Wikersonová (CAN) – Wang, Sia (CHN) 1:2 (-18, 15, 11)
    Brouwer, Meeuwsen (NED) – Dalhausser, Lucena (USA) 2:0 (17, 18)
    Mol, Sorum (NOR) – McHugh, Schumann (AUS) 2:1 (18, -18, 13)
     
    16:02
    Badminton
    Badmintonisté mají pro dnešek odehráno a zápasy úvodního dne základních skupin přinesly jen minimum překvapení. Za to se dá určitě považovat porážka 13. nasazeného Inda Bhamidipatiho s Izraelcem Zilbermanem.
     
    15:59
    Basketbal 3x3
    Ve čtvrtém bloku sobotních zápasů jsme byli svědky hodně vyrovnaných soubojů, ve kterých se bojovalo až do vypršení času, někdy dokonce i v prodloužení. Pouze jeden zápas skončil předčasně dosažením 21 vítězných bodů.
    Mongolsko–USA (ženy) 9:21
    Francie–Itálie (ženy) 19:16
    Nizozemsko–ROV (muži) 18:15
    Belgie–Japonsko (muži) 16:18
     
    15:52
    Sportovní gymnastika
    A jak v konečném součtu dopadl český gymnasta David Jessen? Ve kvalifikaci víceboje po nepovedených výkonech na koni našíř a na hrazdě skončil na 57. místě, porazil pouze 5 soupeřů, kteří cvičili na všech nářadích. Z jednotlivých disciplín víceboje si nejlépe vedl na prostných, kde je evidován na 49. místě, naopak na hrazdě získal nejméně bodů ze všech 71 gymnastů, co na ní předvedli svoji sestavu.
     
    15:42
    Sportovní gymnastika
    Předlouhá kvalifikace mužů je konečně u konce a můžeme zrekapitulovat, kdo se představí v jakém finále.

    V prestižní soutěži družstev to jsou Japonci, Číňané, Rusové, Američané, Britové, Němci, Švýcaři a velmi těsně také Ukrajinci, kterým na hrách chybí jejich největší hvězda. O medaile by si to pak měla rozdat hlavně první tři jmenovaná družstva.

    V neméně ceněném víceboji jednotlivců ve finále nechybí nikdo z hlavních favoritů. Kvalifikaci ale poněkud překvapivě vyhrál teprve 19letý Japonec Daiki Hašimoto.

    Na jednotlivých nářadích je pak směsice postupujících nesmírně pestrá a už teď je jisté, že na tokijských hrách nevystřelí k nebi gymnastická hvězda schopná opanovat několik disciplín najednou. Naopak, hodně slušnou šanci urvat zlatou medaili mají i gymnasté ze zemí, které se v tomto sportu neřadí mezi velmoci, například vítěz kvalifikace prostných Artem Dolgopyat z Izraele, Ir Rhys McClenaghan na přeskoku, Řek Eleftherios Petrounias na kruzích, Armén Artur Davtjan na přeskoku či Kazach Milad Karimi na královské hrazdě. Skutečnost, že sportovní gymnastika mužů je v posledních letech hodně specializovaná, dokazuje i fakt, že vítěz kvalifikace víceboje Daiki Hašimoto z jednotlivých nářadí postoupil do finále pouze na hrazdě (ale z 1. místa), na prostných a bradlech je v pozici náhradníka.
     
    15:37
    Plavání
    Dlužíme vám ještě informaci o výkonu české plavecké štafety žen na 4x100 m. Barbora Seemanová sice předávala po prvním úseku na třetí pozici, jenže zbytek kvarteta ani zdaleka nedosahuje její úrovně a ve své rozplavbě skončilo s obrovskou ztrátou poslední. V celkovém součtu porazilo pouze štafetu Hong Kongu a končí na 14. místě. Všechny favorizované štafety postoupily do finále.
     
    15:33
    Nezvykle dlouhý zápas Polska s Íránem zároveň znamená, že poslední dnešní volejbalová bitva USA s Francií začne místo plánovaných 14:45 až v 16:15.
     
    15:31
    Volejbal
    Druhý tým letošního ročníku Ligy národů překvapivě prohrává první zápas! Írán je sice silným týmem a na posledním MS se probojoval do první šestky, ale předpokládalo se, že Poláci svůj úvodní zápas vyhrají. Jenže nestalo se tak! V parádní podívané musel rozhodovat až pátý set, který se taktéž nevídaně natáhl, ale Íránci nakonec dokázali proměnit sedmý mečbol a berou dva body do tabulky skupiny A.
    Polsko–Írán 2:3 (-18, 22, 22, -22, 21)
     
    15:27
    Fotbal
    Úřadující mistryně světa a čtyřnásobné olympijské vítězky z USA si po nečekaném nářezu od Švédek ve druhém kole skupiny G spravily chuť i skóre. Odnesly to nebohé hráčky Nového Zélandu. Pokud Američanky v posledním zápase aspoň remizují s Austrálií, postoupí z druhého místa. Ani porážka by pro ně neměla být tragická, jen by měly ještě težšího soupeře ve čtvrtfinále. Nový Zéland má sice matematickou naději, ale reálně nemá na postup výkonnost.
    Nový Zéland – USA 1:6 (0:2)
     
    15:21
    Pozemní hokej
    V pozemním hokeji odstartoval také turnaj žen a hned v prvním zápase se představil současný nejlepší tým světa. Nizozemky však měly s Indií překvapivě dost práce, zlomit odpor soupeřek se jim podařilo až ve třetí čtvrtině.
    Nizozemsko–Indie 5:1 (1:1, 0:0, 3:0, 1:0)
     
    15:17
    Fotbal
    Nádherný, neuvěřitelný, fantastický. Kdyby všechny zápasy ženského fotbalu vypadaly jako tenhle, měl by stejnou sledovanost a finanční příjmy jako mužský. Dvakrát vedly Nizozemky, jednou Brazilky, ve výsledku se však body dělí. Co to znamená? Nizozemky si o skóre udržely vedení ve skupině právě před Brazilkami, postup ale mají před posledním kolem prakticky jistý obě země, neboť další dva soupeři jsou ve skupině spíše do počtu. Nejsem si ale jistý, že v turnaji žen ještě uvidíme něco lepšího.
    Nizozemsko–Brazílie 3:3 (1:1)
     
    15:16
    Taekwondo

    Konečné pořadí mužů do 58 kg:
    1. Vito Dell'aquila (ITA)
    2. Mohamed Chalil Jendoubi (TUN)
    3. Čang Čun (KOR)
    3. Michajl Artamonov (ROC)
    5. Lucas Lautaro Guzman (ARG)
    5. Omar Salim (HUN)
    7. Ramnarong Sawekwiharee (THA)
    7. Solomon Demse (ETH)
    9. Adrian Vicente Yunta (ESP)
    9. Armin Hadipour Seighalani (IRI)
     
    15:08
    Taekwondo
    Ani v druhé dnešní váhové kategorii se nedočkala zlaté medaile Korea, která toto bojové umění přivedla na svět! Mezi muži do 58 kg vybojoval zlatou medaili druhý nasazený Ital Vito Dell'aquila, teprve dvacetiletý úřadující mistr Evropy, který ve finále dosáhl vítězných 16 bodů daleko před časovým limitem. Poraženým, ale i tak šťastným z překvapivého stříbra je ještě o rok mladší Tunisan Mohamed Chalil Jendoubi. Pouze s bronzem se musel spokojit poslední mistr světa, Korejec Čang Čun, druhý bronz naopak slaví Rus Michajl Artamonov, mistr Evropy z roku 2018.
    Světoznámý francouzský komik parodující cokoliv možného i nemožného vydal svůj nový olympijský speciál! A je to skutečně nářez.
    V Japonsku máme své redaktory, kteří ale nejprve musí projít povinnou karanténou, než začnou přinášet ohlasy přímo z místa. Zatím se tak mohou podělit pouze o zážitky z bydlení.
     
    Softball
    V posledním dnešním zápase dokázaly Italky proti favorizovaným Japonkám držet bezbodový stav až do čtvrté směny. Domácí hráčky ale nakonec dovedly zápas k očekávanému vítězství.
    Itálie–Japonsko 0:5
     
    14:50
    Taekwondo

    Konečné pořadí žen do 49 kg:
    1. Panipak Wongpattanakitová (THA)
    2. Adriana Cerezová Iglesiasová (ESP)
    3. Abishag Sembergová (ISR)
    3. Tijana Bogdanovićová (SRB)
    5. Miju Jamadaová (JPN)
    5. Rukiye Yildirimová (TUR)
    7. Wu Ťing-jü (CHN)
    7. Thi Kim Tuyen Truongová (VIE)
    9. Andrea Vargasová Ramirezová (COL)
     
    14:45
    Taekwondo
    Jen sekundy chyběly k senzaci v turnaji žen do 49 kg! Světová jednička a úřadující mistryně světa Panipak Wongpattanakitová z Thajska totiž v poslední části finále přišla o vedení a v posledním možném okamžiku si ho vzala zase zpět! Velmi překvapivé stříbro bere až patnáctá nasazená a teprve 17letá Španělka Adriana Cerezová Iglesiasová, bronz vybojovaly taktéž velmi mladá (19 let) Izraelka Abishag Sembergová a obhájkyně stříbrné medaile z Ria Srbka Tijana Bogdanovićová.
     
    14:30
    Fotbal
    Velká Británie se sice proti Japonsku nadřela, ale nakonec vítězí v zápase skupiny E ženského turnaje a zajišťuje si postup do čtvrtfinále. K vítězství ve skupině jí v závěrečném kole stačí remíza s Kanadou. To Japonsko musí porazit Chile, aby mělo jistotu postupu aspoň ze třetího místa.
    Japonsko – Velká Británie 0:1 (0:0)
     
    14:28
    Šerm

    Konečné výsledky šavle mužů:
    1. Áron Szilágyi (HUN)
    2. Luigi Samele (ITA)
    3. Kim Čong-hwan (KOR)
    4. Sandro Bazadze (GEO)
    5. O Sang-uk (KOR)
    6. Kamil Ibragimov (ROC)
    7. Enrico Berre' (ITA)
    8. Ali Pakdaman (IRI)
    9. Eli Dershwitz (USA)
    10. Max Hartung (GER)
     
    14:25
    Šerm
    Jednoznačné finále! Brilantní výkon Árona Szilágyiho znamená již třetí zlatou olympijskou medaili v řadě z šavle mužů pro tohoto fenomenálního maďarského šermíře! Zařadil se mezi absolutní legendy tohoto sportu. Ve finále mu pouze sekundoval Ital Luigi Samele, který ale jinak také podával výborné výkony a vylepšil bronzovou medaili z olympiády v Londýně. Bronz z Ria obhájil Korejec Kim Čong-hwan.
     
    14:18
    Šerm

    Konečné pořadí kordu žen:
    1. Sun I-wen (CHN)
    2. Ana Maria Popescuová (ROU)
    3. Katrina Lehisová (EST)
    4. Aizanat Murtazajevová (ROC)
    5. Man Wai Vivian Kong (HKG)
    6. Federica Isolaová (ITA)
    7. Julia Běljajevová (EST)
    8. Rossella Fiamingová (ITA)
    9. Lin Šeng (CHN)
    10. Mara Navarriaová (ITA)
     
    14:07
    Šerm
    Čekalo se, zda dokáže nějaká mimoevropská země získat šermířské zlato, a ono se to podařilo hned v první disciplíně! Vítězství v prodloužení finále ženského kordu mohutně slaví Číňanka Sun I-wen, která tak vylepšuje bronz z Ria! Hodně smutní poražená finalistka Ana Maria Popescuová z Rumunska, naopak vůbec první šermířskou medaili v historii do Estonska přiveze bronzová Katrina Lehisová a to lze považovat za překvapení!
     
    14:02
    Vodní pólo
    Šílená přestřelka v posledním dnešním zápase ženského turnaje! Papírově slabší Číňanky dokonce nad Ruskami vedly, ale třetí tým letošního ročníku Světové ligy v poslední čtvrtině strhl vítězství na svoji stranu. Tolik gólů jsem ale na nejvyšší úrovni snad ještě v zápase neviděl.
    Čína–Rusko 17:18 (6:5, 4:4, 4:5, 3:4)
     
    13:59
    Házená
    Výborný vstup Egypta do turnaje mužů! Sice byli proti Portugalsku lehkým favoritem, ale čekala se vyrovnaná bitva. Ta však ve druhé půli vzala za své a souboj sedmého s desátým týmem letošního MS nakonec jasně vyzněl pro sedmého.
    Portugalsko–Egypt 31:37 (15:15)
     
    13:46
    Pozemní hokej
    Nejlépe z mužských týmů vstoupili do turnaje Němci. Kanada sice nepatří mezi hokejové nazdárky, ve světovém žebříčku je desátá, ale dnes nestačila ve všech směrech a schytala nečekaný debakl.
    Kanada–Německo 1:7 (0:1, 1:3, 0:1, 0:2)
     
    13:36
    Plavání
    Velké překvapení v rozplavbách dlouhé polohovky žen! Dlouholetá suverénka této disciplíny, světová rekordmanka a obhájkyně olympijského zlata Katinka Hosszúová z Maďarska postupuje do finále až sedmým nejlepším časem a její ztráta na nejrychlejší byla hodně velká! Zdá se, že změna královny všestrannosti přichází dříve, než všichni čekali!
     
    13:26
    Basketbal 3x3
    První drobné překvapení přichází v turnaji mužů, světové dvojky z Lotyšska podlehli Belgičanům.
    Výsledky 3. bloku:
    Itálie–Mongolsko (ženy) 15:14
    USA–Francie (ženy) 17:10
    Lotyšsko–Belgie (muži) 20:21
    Japonsko–Polsko (muži) 19:20
     
    13:18
    Plážový volejbal
    Výsledky druhého dnešního bloku zápasů:
    Huberliová, Betschartová SUI) – Ludwigová, Kozuchová (GER) 2:1 (-23, 20, 14)
    Lešukov, Semjonov (ROV) – Herrera, Gavira (ESP) 2:0 (19, 20)
    Vergeová–Depreová, Heidrichová (SUI) – Sudeová, Borgerová (GER) 2:1 (8, -21, 6)
     
    13:12
    Pozemní hokej
    Ve skupině B turnaje mužů nezaváhali Britové proti Jižní Africe a zapisují první body do tabulky.
    Velká Británie – Jižní Afrika 3:1 (1:1, 0:0, 1:0, 1:0)
     
    13:05
    Judo

    Konečné pořadí mužů do 60 kg:
    1. Naohisa Takato (JPN)
    2. Jung-wei Jang (TPE)
    3. Jeldos Smetov (KAZ)
    3. Luka Mkheidze (FRA)
    5. Tornike Tsjakadoea (NED)
    5. Kim Won-čin (KOR)
     
    13:02
    Judo
    Japonskou čest v úvodním dnu zachránil aspoň mezi muži do 60 kg Naohisa Takato, avšak Tchajwanec Jung-wej Jang mu vzdoroval celých 7 minut. Nakonec o vítězství nerozhodla úspěšná technika, ale třetí udělený trest pro Janga, který byl většinu doby v tuhé defenzivě. Z bronzových medailí se radují v Kazachstánu a Francii.
     
    12:59
    Judo

    Konečné pořadí žen do 48 kg:
    1. Distria Krasniqiová (KOS)
    2. Funa Tonakiová (JPN)
    3. Darja Bilodidová (UKR)
    3. Urantsetseg Munkhbatová (MGL)
    5. Shira Rishonyová (ISR)
    5. Catarina Costaová (POR)
     
    12:55
    Judo
    Kosovo vybojovalo při své druhé účasti na letních hrách druhou zlatou medaili a znovu je to v judu žen! Jen místo do 52 kg už ve váze do 48 kg a novou slavnou osobností země, kterou stále část světa neuznává, je Distria Krasniqiová! Ta ve finále v poslední minutě hodila Japonku Funu Tonakiovou na wazari a aktivním přístupem nedala soupeřce naději na zvrat. Bronzové medaile putují na Ukrajinu a do Mongolska.
     
    12:49
    Plavání
    První překvapení přišlo už v rozplavbách dlouhé polohovky mužů! Japonec Daja Seto, obhájce bronzové medaile z Ria, odpadl v závěru kraulařské části a vůbec nepostoupil do finále!
    Tam měl hodně daleko také slovenský plavec Richard Nagy. Časem 4:18,29 min hluboce zaostal za svými možnostmi a porazil v součtu všech rozplaveb pouhých 6 soupeřů. V konečném pořadí bude veden na 23. místě.
     
    12:29
    Vodní pólo
    Jižní Afrika se do turnaje žen dostala jako nejlepší africký celek, ale to na světovou konkurenci absolutně nestačí. Od Španělska dostala ještě větší výprask než dopoledne Japonky od Američanek.
    Jižní Afrika – Španělsko 4:29 (2:5, 1:9, 1:5, 0:10)
     
    12:27
    Fotbal
    V boji o první místo ve skupině G ženského turnaje byla k vidění další přestřelka. Austrálie se krátce po přestávce ujala vedení 2:1, Švédky bleskurychle otočily skóre, přežily penaltu a v závěru přidaly ještě pojišťovací gól. Zajistily si tak postup do čtvrtfinále a s největší pravděpodobností i vítězství ve skupině G.
    Švédsko–Austrálie 4:2 (1:1)
     
    12:15
    Plavání
    Jdeme do bazénu! První den se v něm ještě žádné medaile nerozdávají, půjde pouze o postupy do semifinále, či přímo finále (štafety).
     
    11:55
    Fotbal
    V zápase skupiny F ženského turnaje musí oba týmy hodně litovat. Čína vedla rychle 3:1, Zambie zásluhou druhého hattricku Bandaové na turnaji otočila na 3:4, ale Číňanky dokázaly v závěru vyrovnat. Remíza však nevyhovuje ani jednomu týmu, oběma se výrazně vzdálila šance na postup do čtvrfinále aspoň ze třetího místa skupiny.
    Čína–Zambie 4:4 (3:2)
     
    11:43
    Judo
    Váhové kategorie ženy do 48 kg a muži do 60 kg mají před sebou už pouze medailové souboje a Japonsko stále bojuje ve svém národním sportu o první denní zlatý double. Funa Tonakiová i Naohisa Takato postoupili do finále.
     
    11:33
    Volejbal
    Ve skupině A turnaje mužů nedali Japonci vůbec žádnou šanci outsiderovi celého turnaje z Venezuely a povinnými 3 body udrželi naděje na postup do čtvrtfinále. Teď už je však čekají pouze soupeři, kteří jsou ve světovém žebříčku nad nimi.
    Japonsko–Venezuela 3:0 (21, 20, 15)
     
    11:27
    Fotbal
    V turnaji žen je na programu už druhé kolo základních skupin a ve skupině E udělala Kanada velmi důležitý krok k postupu do čtvrtfinále, když v zápase s Chile potvrdila pozici favorita.
    Chile–Kanada 1:2 (0:1)
     
    11:20
    Sportovní gymnastika
    Kvalifikaci mužů mají za sebou dvě skupiny ze tří a postupně se krystalizují seznamy do finále jednotlivých disciplín. V družstvech se určitě mohou připravovat na finále Japonci, Číňani, Rusové a Britové. Ve víceboji určitě budou bojovat o zlato domácí Daiki Hašimoto a úřadující mistr světa i Evropy Nikita Nagornyj. Pravděpodobně postoupí i dva Číňané, Siao Žuo-tcheng a Sun Wej. Na jednotlivých nářadích ale zatím dosáhli nejlepších výsledků často sportovci z ne zrovna gymastických velmocí. V prostných dosud nejlépe zacvičil Izraelec Artem Dolgopyat, na koni našíř Ir Rhys McClenaghan, na kruzích Řek Eleftherios Petrounias, na přeskoku Armén Artur Davtjan. Pouze na bradlech a hrazdě vládnou Japonci a Číňané.
     
    11:10
    Stolní tenis
    Seznam výsledků dnešních zápasů:

    Osmifinále smíšené čtyřhry

    Ionescu/Szőcsová (ROU) – Pištej/Balážová (SVK) 4:1
    Fegerl/Polcanová (AUT) – Mizutani/Itová (JPN) 1:4
    Lebesson/Yuanová (FRA) – Hu/Tapperová (AUS) 4:0
    Szudi/Pergelová (HUN) – Wong/Doo (HKG) 0:4
    Lin/ Cheng I (TPE) – Achanta/Batraová (IND) 4:0
    Sü/Liou (CHN) – Wang/Zhang (CAN) 4:1
    Franziska/Soljaová (GER) – Campos/Fonsecaová (CUB) 4:0
    Assar/Meshrefová (EGY) – Lee/Jeon (KOR) 1:4

    1. kolo mužské dvouhry

    Ibrahima Diaw (SEN) – Zhe Yu Clarence Chew (SGP) 2:4
    Andrej Gacina (CRO) – Kokou Dodji Fanny (TOG) 4:0
    Panagiotis Gionis (GRE) – Zsolt Peto (SRB) 4:0
    Lubomír Jančařík (CZE) – Ali Alchadraví (SAU) 4:0
    Bojan Tokič (SRB) – Jeremy Hazin (CAN) 4:0
    Ovidiu Ionescu (ROU) – Xin Yan (AUS) 4:1
    Brian Afanador (PUR) – Siu Hang Lam (HKG) 3:4
    Paul Drinkhall (GBR) – Nima Alamian (IRI) 4:1

    1. kolo ženské dvouhry

    Jana Noskovová (ROC) – Prithika Pavadeová (FRA) 4:2
    Rachel Moretová (SUI) – Jessica Yamadaová (BRA) 4:2
    Natalia Partyková (POL) – Michelle Brombleyová (AUS) 4:0
    Melanie Diazová (PUR) – Orawan Paranangová (THA) 0:4
    Manika Batraová (IND) – Tin-Tin Hoová (GBR) 4:0
    Jieni Shaová (POR) – Christina Kaellbergová (SWE) 4:3
    Jia Nan Yuanová (FRA) – Yousra Helmyová (EGY) 4:0
    Linda Bergströmová (SWE) – Sutirtha Mukherjeeová (IND) 3:4
     
    11:00
    Cyklistika

    Konečné pořadí silničního závodu mužů:
    1. Richard Carapaz (ECU) 6:05:26 hod
    2. Wout van Aert (BEL) +1:07 min
    3. Tadej Pogačar (SLO) +1:07
    4. Bauke Mollema (NED) +1:07
    5. Michael Woods (CAN) +1:07
    6. Brandon McNulty (USA) +1:07
    7. David Gaudu (FRA) +1:07
    8. Rigoberto Uran (COL) +1:07
    9. Adam Yates (GBR) +1:07
    10. Maxmilian Schachmann (GER) +1:21
    ...
    36. Michael Kukrle (CZE) +10:12
    Zdeněk Štybar (CZE) DNF
    Lukáš Kubiš (SVK) DNF
    Juraj Sagan (SVK) DNF
    Michal Schlegel (CZE) DNS
     
    10:45
    Házená
    Reklamu na špičkovou házenou předvedli giganti mužského turnaje Německo se Španělskem! Přetahovaná o každý gól nebyla rozhodnuta ani s vypršením hrací doby, neboť Němci ještě měli k dispozici devítimetrový hod. Z něj však přestřelili zeď i branku a Španělé mohutně slaví velmi důležité jednobrankové vítězství.
    Německo–Španělsko 27:28 (13:12)
     
    10:41
    Vodní pólo
    Druhý zápas turnaje žen byl mnohem vyrovnanější. Austrálie získala klíčové vedení ve druhé čtvrtině a nakonec proti Kanadě potvrdila papírové předpoklady.
    Kanada–Austrálie 5:8 (1:1, 2:4, 1:2, 1:1)
    Poslední míček vítězného zápasu Markéty Vondoušové
     
    10:35
    Tenis
    Markéta Vondroušová postupuje přes 16. nasazenou Kiki Bertensovou do druhého kola! Výhodu jednoho brejku z třetího gemu třetího setu dokázala udržet a může slavit cenný skalp.
    Markéta Vondroušová – Kiki Bertensová (NED) 6:4, 3:6, 6:4
    Obrovská radost vítězného Carapaze a tvrdý boj o stříbro


     
    10:27
    Cyklistika
    Richard Carapaz vybojoval po 25 letech historicky druhé olympijské zlato pro Ekvádor! V nesmírně taktickém závěru osmičlenné skupiny pak dospurtoval pro stříbro Belgičan Wout Van Aert, na pásce udržel nejtěsnější náskok před nakonec bronzovým Slovincem Tadejem Pogačarem! Všichni tři ještě před týdnem patřili mezi nejvýraznější postavy Tour de France a prosadili se i na druhém konci světa v jednorázovém závodě!
     
    10:21
    Cyklistika
    Možná rozhodující nástup v souboji o zlato! V drobném stoupání závěrečného okruhu ujel Richard Carapaz Brandonovi McNultymu a míří pro historický úspěch ekvádorského sportu! McNulty byl navíc dojet druhou skupinou, ve které se tak bude bojovat o dvě medaile.
     
    10:20
    Lukostřelba

    Konečné pořadí:
    1. Korea (An/San)
    2. Nizozemsko (Schloesserová/Wiljer)
    3. Mexiko (Valenciaová/Alvarez)
    4. Turecko (Anagozová/Gazoz)
    5. Francie (Barbelinová/Valladont)
    6. Indie (Kumariová/Jadhav)
    7. Indonésie (Choirunisaová/Salsabilla)
    8. Velká Británie (Bettlesová/Huston)
     
    10:16
    Lukostřelba
    Premiérový turnaj smíšených dvojic pod olympijskými kruhy podle očekávání ovládla Korea, ale měla s nizozemským párem víc práce, než si asi sama myslela. Rozhodl až pátý set, Korea celkově vyhrála 5:3 na body. Souboj o bronz mezi Mexikem a Tureckem byl jednoznačnější, tam stačily Mexičanům pouze 4 sety k vítězství 6:2.
     
    10:14
    Šerm
    Soutěže kordistek a šavlistů dospěly do semifinále. Zajímavostí je, že všech 8 šermířů, kteří se v součtu obou disciplín utkají o medaile, je z různých zemí.
     
    10:08
    Cyklistika
    O souboji o zlato v silničním závodě je pravděpodobně rozhodnuto! Náskok dvojice McNulty–Carapaz je už přes 40 sekund! 13 km do cíle.
     
    10:07
    Tenis
    Markéta Vondroušová prorazila podání Bertensové a ve 3. setu vede 2:1!
     
    10:05
    Basketbal 3x3
    Ani druhý blok zápasů nepřinesl překvapení. Pouze Srbové se s Nizozemci trápili do poslední sekundy.
    ROV–Čína (ženy) 19:9
    Rumunsko–Japonsko (ženy) 8:20
    ROV–Čína (muži) 21:13
    Srbsko–Nizozemsko (muži) 16:15
     
    9:58
    Cyklistika
    Ohromná cyklistická bitva v posledním stoupání, nástup střídal nástup a zdá se, že je na světě možná rozhodující únik ze skupiny nejlepších! Na čele je dvojice Američan Brandon McNulty s Ekvádrocem Richardem Carapazem, jejíž náskok rychle vzrostl přes 20 sekund! Stájový kolega McNultyho Tadej Pogačar nemá zájem stíhat, pronásledovatele tahá Polák Michal Kwiatkowski a Belgičan Wout Van Aert. Zbývá 22 km z kopce a po rovině.
     
    9:55
    Softball
    Dramatickou bitvu do posledního nadhozu nabídl souboj Mexičanek s Američankami. Zápas rozhodly jediné dva body, které padly ve třetí směně, a úřadující mistryně světa jsou v olympijském turnaji stále bez porážky.
    Mexiko–USA 0:2
     
    9:52
    Volejbal
    Rusové se v zápase s Argentinci rozjížděli pomaleji, ale ve třetím a čtvrtém setu už na palubovce vládli a zapisují téměř povinné 3 body.
    ROV–Argentina 3:1 (-21, 23, 17, 21)
     
    9:47
    Tenis
    Světová jednička Novak Djokovič neměl vůbec žádné potíže s postupem do druhého kola.
    Novak Djokovič (SRB) – Hugo Dellien (BOL) 6:2, 6:2
     
    9:46
    Tenis
    Markéta Vondroušová prohrála s Kiki Bertensovou druhý set 3:6, rozhodne třetí dějství.
     
    9:45
    Cyklistika
    Silniční závod se láme! Uprchlíci byli dávno dostiženi a v posledním prudkém stoupání závodu útočí ti nejlepší vrchaři v čele s Tadejem Pogačarem, Michaelem Woodsem, Richardem Carapazem a Rigobertem Uranem. Dotáhl se na dohled i Wout Van Aert.
     
    9:44
    Omluvte prosím drobné technické problémy. Pokračujeme.
     
    9:14
    Tenis
    Markéta Vondroušová vyhrála první set nad turnajovou šestnáctkou Kiki Bertensovou 6:4!
     
    9:12
    Sportovní střelba

    Konečné pořadí finále vzduchové pistole mužů:
    1. Javad Foroughi (IRI) 244,8 bodu
    2. Damir Mikec (SRB) 237,9
    3. Pchang Wej (CHN) 217,6
    4. Pavlo Korostylov (UKR) 198,9
    5. Christian Reitz (GER) 176,6
    6. Čang Po-wen (CHN) 158,2
    7. Chaudhary Saurabh (IND) 137,4
    8. Kim Mose (KOR) 115,8
     
    9:10
    Sportovní střelba
    Finále vzduchové pistole mužů nabídlo několik zvratů, mělo však jednu pevnou jistotu. Zlato vystřílel s obrovským náskokem prakticky bezchybný Íránec Javad Foroughi, druhý z kvalifikace. Z loterie chyb ostatních vyšel nejlépe Srb Damir Mikec, bronz bere Číňan Pchang Wej.
     
    9:03
    Házená
    K senzaci se schylovalo v házenkářskému turnaji mužů, Švédové totiž prakticky celý zápas marně dotahovali několikagólový náskok Bahrajnu! V samotném závěru přeci jen dokázali skóre otočit. Porážka by byla pro stříbrný tým z letošního MS obrovskou komplikací.
    Švédsko–Bahrajn 32:31 (16:18)
     
    9:00
    Cyklistika
    V pelotonu se už neudržel Zdeněk Štybar, tempo je skutečně vysoké. Pětice uprchlíků včetně Michaela Kukrleho a Juraje Sagana bude zanedlouho pohlcena, z 20minutového náskoku jim zbývají poslední 2 minutky. Do cíle je 55 km.
     
    8:58
    Tenis
    Svůj zápas prvního kola už rozehrála také Markéta Vondroušová, v 1. setu je stav 3:3.
     
    8:55
    Vzpírání

    Konečné pořadí žen do 49 kg:
    1. Č'-chuej Chou (CHN) 210 kg (OR)
    2. Chanu Saikhom Mirabai (IND) 202
    3. Windy Cantika Aisahová (INA) 194
    4. Wan-Ling Fang (TPE) 181
    5. Nina Sterckxová (BEL) 180
    6. Ludia Marguiela Monterová Ramosová (CUB) 178
    7. Michel Anaisová (FRA) 177
    8. Beatriz Elizabeth Pironová Candelariová (DOM) 176
    9. Natasha Rosaová Figueiredová (BRA) 173
    10. Loa Dika Touaová (PNG) 167
    Jihokorejská televize MBC se omluvila za svůj přenos ze zahajovacího ceremoniálu, ve kterém při nástupu jednotlivých výprav přidávala ke všem zemím titulky s nějakým přirovnáním, obvykle dost hanlivým.
     
    8:44
    Stolní tenis
    Lubomír Jančařík sice ztratil velký náskok v prvním setu, ale to bylo jeho jediné zaváhání a suverénně postupuje do druhého kola dvouhry mužů! V něm se střetne s Kazachem Gerassimenkem.
    Lubomír Jančařík – Ali al-Chadraví 4:0 (9, 5, 4, 4)
     
    8:40
    Vzpírání
    Číňanka Chou Č'-chuej po olympijském rekordu v trhu překonala olympijský rekord i v nadhozu výkonem 116 kg a suverénně vyhrává zlatou medaili v kategorii do 49 kg taktéž v olympijském rekordu dvojboje 210 kg! Stříbro putuje do Indie zásluhou Chanu Saikhom Mirabaiové, bronz do Indonésie odveze Windy Cantika Aisahová.
     
    8:34
    Sportovní gymnastika
    Dvojnásobný olympijský vítěz víceboje z Londýna a Ria, Kohej Učimura, se chtěl i ve svých 32 letech, což je u gymnastů veteránský věk, rozloučit s kariérou na domácím poli postupem do finále na hrazdě. Bohužel udělal chybu, neudržel se a upadl. Malá sportovní tregédie velkého šampióna.
     
    8:27
    Cyklistika
    Španěl Alejandro Valverde, který by ještě před 4 lety patřil při tomto profilu závodu k největším aspirantům na zlato, nevydržel tempo pelotonu a odpadá. Uprchlíci už mají náskok jen 5 minut a zdá se, že budou pohlceni ještě před posledním prudkým stoupáním závodu, které přijde 40 km před cílem.
     
    8:25
    Vodní pólo
    Japonsko je ve vodním pólu naprostým sportovním trpaslíkem. Ženský tým proti obhájkyním titulu nebyl ani dobrým sparingpartnerem.
    Japonsko–USA 4:25 (3:8, 0:6, 1:7, 0:4)
     
    8:18
    Tenis
    Poprvé od roku 1996 postoupil indický tenista do druhého kola olympijského turnaje. Sumit Nagal porazil Uzbeka Denise Istomina ve třech setech.
     
    8:14
    Stolní tenis
    Do turnaje stolních tenistů právě vstoupil Lubomír Jančařík. Proti sobě má v 1. kole Aliho al-Chadravího ze Saudské Arábie.
     
    8:10
    Cyklistika
    Belgičané se Slovinci se v nejdelším stoupání závodu pořádně opřeli do pedálů a náskok uprchlíků včetně Michaela Kukrleho a Juraje Sagana je rázem pouze 7:30 min a rychle klesá.
     
    8:05
    Tenis
    Barbora Krejčíková je ve 2. kole a navíc pošetřila síly! Zarině Dijasové totiž zranění levé nohy nedovoluje pokračovat a rozhodčí zápas za stavu 5:2 v 1. setu pro českou hráčku ukončila!
    Barbora Krejčíková – Zarina Dijasová (KAZ) 5:2 skreč
     
    7:50
    Tenis
    Čeští fanoušci zbystří, na centrkurtu již je rozehrán zápas Barbory Krejčíkové proti Zarině Dijasové! Krejčíková právě prolomila podání soupeřky a vede v 1. setu 3:2. Dijasová si nechává od fyzioterapeutky prohlédnout levé lýtko.
     
    7:48
    Vzpírání
    Číňanka Chou Č'-chuej vytvořila v kategorii do 49 kg nový olympijský rekord v trhu, zvedla tímto způsobem nad hlavu 94 kg. Suverénně míří za zlatou medailí, po trhu má na nejbližší pronásledovatelku náskok 7 kg.
     
    7:36
    Tenis
    První velká tenisová senzace! Druhý nasazený pár mužské čtyřhry vypadl už v 1. kole!
    Murray, Salisbury (GBR) – Herbert, Mahut (FRA) 6:3, 6:2
    Nejmladší účastnice her už má své vystoupení za sebou. Od své mnohem zkušenější soupeřky se ale dočkala uznání.
     
    7:30
    Cyklistika
    Peloton postupně stahuje náskok uprchlíků, na úpatí dlouhého stoupání na posvátné hoře Fudži už je to pod 14 minut. Do cíle zbývá 112 km. V pětici uprchlíků stále šlapají Michael Kukrle a Juraj Sagan.
     
    7:28
    Tenis
    Čtrnáctá nasazená Maria Sakkariová se proti Anett Konaveitové rozjížděla pomaleji, ale do druhého kola nakonec postoupila bez větších problémů.
    Maria Sakkariová (GRE) – Anett Kontaveitová (EST) 7:5, 6:2
    Jak tvrdě musel Medveděv bojovat o postup, ukazuje i vítězný míček tiebreaku a celého zápasu.
     
    7:20
    Tenis
    Druhý nasazený Daniil Medveděv měl nečekaně mnoho práce s Alexandrem Bublikem z Kazachstánu. Vypracoval si proti němu jediný brejkbol, ten však dokázal proměnit. Druhý set musel rozhodnout až tiebreak.
    Daniil Medveděv (ROV) – Alexander Bublik (KAZ) 6:4, 7:6 (8)
     
    7:13
    Sportovní střelba
    Slovák Juraj Tužinský zůstal v kvalifikaci vzduchové pistole daleko před branami finále. Začal solidně, z prvních 8 ran trefil 6 desítek, ale tento střelecký průměr, který by finále zajistil, neudržel a postupně se propadal. Nakonec ze 60 výstřelů získal pouze 570 bodů a skončil na 27. místě z 36 účastníků. Na postup do finále bylo potřeba 578 bodů. Kvalifikaci vyhrál indický střelec Chaudhary Saurabh. Do finále prošlo hned 5 asijských pistolářů, zbytek jsou Evropané. Střelci ze zbytku světa se neprosadili.
     
    7:08
    Tenis
    Překvapení v ženské čtyřhře, sedmý nasazený kanadský pár Dabrowská, Fichmanová končí už v 1. kole na raketách brazilské dvojice Pigossiová, Stefaniová.
    Dabrowská, Fichmanová (CAN) – Pigossiová, Stefaniová (BRA) 6:7 (3), 4:6
     
    7:00
    Ohlasy české výpravy
    Nikola Šarounová přiznala, že jí chyběla závodní praxe. Od Evropských her v Minsku 2019 startovala jen ve třech velkých závodech a hodně litovala zrušeného mistrovství Evropy letos v únoru. Dále uvedla, že jí v přípravě rozhodně nepomohla měnící se česká nominační kritéria.
     
    6:55
    Pozemní hokej
    Souboj druhého s třetím týmem světového žebříčku byl tahákem dnešního programu pozemních hokejistů. Belgie dokázala derby s Nizozemskem otočit a vstoupit do turnaje úspěšně. V souběžně hraném zápase senzační obhájci zlata Argentinci nedokázali porazit Španělsko.
    Nizozemsko–Belgie 1:3 (0:0, 0:0, 1:3, 0:0)
    Argentina–Španělsko 1:1 (0:0, 1:0, 0:0, 0:1)
     
    6:50
    Volejbal
    Obhájci zlata Brazilci si ve svém úvodním zápase turnaje pohodlně zatrénovali a nedali Tunisku žádnou šanci.
    Brazílie–Tunisko 3:0 (22, 20, 15)
     
    6:46
    Sportovní střelba
    Pro Juraje Tužinského to nevypadá dobře. V polovině kvalifikace vzduchové pistole (tj. po 30 výstřelech) ztrácí na poslední postupové místo do finále už 6 bodů.
     
    6:40
    Cyklistika
    Nairo Quintana měl pád, ale vrátil se do pelotonu a pokračuje v závodě. Do cíle zbývá 150 km a hlavní pole se všemi favority je stále v klidu. Skupina uprchlíků i s Michaelem Kukrlem a Jurajem Saganem má náskok 17 minut.
     
    6:20
    Sportovní střelba
    Probíhá kvalifikace vzduchové pistole mužů, ve které bojuje o postup do finále Slovák Juraj Tužinský a bez šance rozhodně není.
     
    6:10
    Plážový volejbal
    V prvním dnešním bloku zápasů plážového volejbalu taktéž k žádnému překvapení nedošlo. Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou bohužel ke svému zápasu nastoupit nemohly.
    Išiiová, Murakamiová (JPN) – Hermannová, Nausch Sluková 2:0 kont.
    Alison, Alvaro (BRA) – Capogrosso, Azaad (ARG) 2:0 (16, 17)
    Agatha, Duda (BRA) – Gallayová, Pereyraová (ARG) 2:0 (19, 11)
    Pavanová, Melissa (CAN) – Stamová, Schoonová (NED) 2:0 (16, 14)
     
    6:03
    Basketbal 3x3
    Ani jeden zápas 1. bloku nepřinesl překvapení. Pouze Rusky se proti Japonkám nedokázaly dostat do většího trháku.
    ROV–Japonsko (ženy) 21:18
    Čína–Rumunsko (źeny) 21:10
    Polsko–Lotyšsko (muži) 14:21
    Čína–Srbsko (muži) 12:22
     
    6:00
    Stolní tenis
    Špatná zpráva pro Slováky, ve smíšené čtyřhře skončil turnaj pro jejich pár velmi rychle. Barbora Balážová s Ľubomírem Pištejem podlehli rumunské dvojici Bernadette Szocsová, Ovidiu Ionescu za pouhých 35 minut.
    Szocsová, Ionescu – Balážová, Pištej 4:1 (8, 8, -12, 4, 9)
     
    5:54
    Tenis
    Také ženská nasazená třináctka se na kurtu dlouho nezdržela. Ruska Anastasia Pavljučenkovová povolila Italce Saře Erraniové jedinou hru.
    Pavljučenkovová–Erraniová 6:0, 6:1
     
    5:38
    Házená
    Obhájci stříbra z Ria a čtvrtí z lednového MS Francouzi vstoupili do turnaje mužů úspěšně. Zápas s Argentinou si bezpečně pohlídali.
    Francie–Argentina 33:27 (12:10)
    Poslední míček zápasu Igy Swiatekové
     
    5:28
    Tenis
    Šestá nasazená Iga Swiateková potěšila fanoušky u našich severních sousedů hladkým vítězstvím v zápase 1. kola proti Němce Moně Barthelové.
    Swiateková–Barthelová 6:2, 6:2
     
    5:25
    Softball
    Kanada si podle papírových předpokladů pohodlně poradila s Austrálií, o vítězství bylo rozhodnuto již po dvou směnách. Australanky nakonec dokázaly uhrát všech 7 směn, nepovolily růst skóre nad rozdíl, kdy by byl zápas předčasně ukončen.
    Kanada–Austrálie 7:1
     
    5:22
    Veslování
    Osmiveslice mužů Velké Británie, která obhajuje zlato z Ria, překvapivě nedokázala vyhrát svoji rozjížďku a postup do finále musí vybojovat až v zítřejších opravách.
     
    5:10
    Sportovní gymnastika
    David Jessen bohužel nezakončil své tokijské vystoupení dobře a za svůj výkon na hrazdě dostal pouhých 11,000 bodů. Celkový součet ze všech disciplín tak činí 75,331 bodu a z první skupiny gymanstů je na 18. místě z 19, kteří cvičili na všech nářadích.

    Úřadující mistr světa a Evropy ve víceboji Nikita Nagornyj nakonec ve zbytku svých cvičení zachránil své olympijské naděje, zazářil především na prostných, kde jako jediný z první skupiny získal přes 15 bodů. V součtu víceboje první skupinu vyhrál, zcela určitě postoupí do finále prostných a pravděpodobně ho uvidíme také ve finále hrazdy. Na kruzích a přeskoku bude hodně trnout u výsledků následujících skupin. Naopak na bradlech a koni našíř to zcela určitě nevyjde.
     
    5:00
    Pozemní hokej
    Dohrán je už druhý zápas turnaje mužů. Až příliš velkou roli hrálo video, některé věci se zkoumaly neúměrně dlouho, takže zápas se velmi protáhl. Indie udržela těsné vedení a potvrdila roli favorita utkání s Novým Zélandem.
    Indie – Nový Zéland 3:2 (1:1, 0:1, 1:1, 0:0)
     
    4:54
    Veslování
    Dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek, Miroslav Vraštil si ve své rozjížďce bezpečně pohlídal druhé postupové místo a jde přímo do semifinále!
     
    4:50
    Volejbal
    Kanaďané měli zápas s Italy výborně rozjetý, ale ani vedení 2:0 jim na vítězství nestačilo! Italové zachránili vítězství a zapisují do tabulky aspoň dva body, Kanada se musí spokojit s jedním.
    Itálie–Kanada 3:2 (-26, -18, 21, 18, 11)
     
    4:38
    Pozemní hokej
    Senzace se nakonec nekoná. Australané ve druhé polovině zápasu přeci jen zlepšili svůj výkon a do tabulky skupiny A zapisují povinnou výhru nad Japonskem.
    Japonsko–Austrálie 3:5 (0:2, 3:0, 0:2, 0:1)
     
    4:36
    Sportovní gymnastika
    David Jessen si aspoň trochu zlepšil náladu na bradlech, kde zacvičil slušně a dostal za to 13,633 bodu. Zatím jeho nejvyšší zisk v porovnání jednotlivých nářadí.
     
    4:33
    Cyklistika
    Krátce po startu silničního závodu mužů se vytvořil osmičlenný únik, ve kterém jedou také Michael Kukrle a Juraj Sagan. Náskok rychle roste, ale tento závod se bude rozhodovat jinde a v úniku není žádný vrchařský specialista.
     
    4:29
    Sportovní gymnastika
    David Jessen bohužel nezvládl čistě dopad na přeskoku a dostává pouze 12,333 bodu. Už teď je tak prakticky jisté, že na olympijských hrách bude mít ve víceboji celkový bodový součet výrazně nižší než na dubnovém ME.
    První sada medailí těchto her už má své majitelky
     
    Sportovní střelba

    Konečné pořadí finále vzduchové pušky žen:

    1. Jang Čchien (CHN) 251,8 bodu
    2. Anastasija Galašinová (ROV) 251,1
    3. Nina Christenová (SUI) 230,6
    4. Jeanette Hegg Duestaová (NOR) 209,3
    5. Oceanne Mullerová (FRA) 187,7
    6. Mary Carolynn Tuckerová (USA) 166,0
    7. Kwon Un-hje (KOR) 145,4
    8. Park Hui-mun (KOR) 119,1
    Poslední rána souboje o zlatou medaili
     
    4:18
    Sportovní střelba
    Obrovské drama nabídlo finále vzduchové pušky žen! Norka Jeanette Hegg Duestadová nenavázala na senzační střelbu z kvalifikace a byla vyřazena na čtvrtém místě. Z bronzu se raduje Švýcarka Nina Christenová. A jak už to tak ve střelbě bývá, souboj o zlato rozhodla pevnost nervů! Před poslední ranou posledních dvou žen vyřazovací fáze vedla Ruska Anastasija Galašinová o 0,2 bodu, jenže výstřel nezvládla, zapsala pouze 8,9 bodu a darovala zlatou medaili Číňance Jang Čchien, která také netrefila desítku, ale 9,8 bodu stačilo!
     
    4:05
    Cyklistika
    Jeden z hitů úvodního dne, silniční závod cyklistů, před malou chvílí odstartoval!
     
    3:55
    Sportovní gymnastika
    David Jessen má za sebou polovinu kvalifikace. Třetí cvičení měl na kruzích a na své možnosti ho zvládl solidně. 12,566 bodu je o chlup lepší než ze závodu, který ho kvalifikoval na olympiádu.
     
    3:50
    Sportovní střelba
    Finále vzduchové pušky žen před chvílí začalo, za několik desítek minut bude rozdána první sada medailí těchto her!
     
    3:46
    Volejbal
    Italové se nevzdávají, vítězí ve 3. setu 25:21 a snižují skóre zápasu s Kanadou na 1:2.
     
    3:40
    Sportovní gymnastika
    David Jessen má za sebou koně našíř a ani za toto cvičení nedostal větší bodové ohodnocení než na dubnovém ME. Dnes to má za 12,333 bodu.
     
    3:34
    Sportovní gymnastika
    Zdá se, že úřadující mistr světa i Evropy ve víceboji Rus Nikita Nagornyj si nepřivezl do Tokia ideální formu. Na kruzích i na přeskoku nezískal své obvyklé body a bude mít co dělat, aby vůbec prošel do finále.
     
    3:30
    Házená
    Norové nakonec překvapení nepřipustili, rychle otočili nepříznivý poločasový stav a zapisují pro naděje na postup do play-off povinné vítězství.
    Norsko–Brazílie 27:24 (12:13)
    Twitter zaplavují reakce na překvapivý průběh zápasu


     
    3:20
    Pozemní hokej
    Nádech senzace hned na úvod turnaje pozemních hokejistů? Domácí Japonci, kteří by se na turnaj za normálních okolností pravděpodobně vůbec nekvalifikovali, vedou po dvou čtvrtinách nad aktuálně prvním týmem světového žebříčku Austrálií 3:2!
     
    Sportovní gymnastika
    David Jessen má za sebou prostná a za svůj výkon dostal 13,466 bodu. To je bohužel méně než na dubnovém mistrovství Evropy.
     
    3:13
    Volejbal
    V letošním ročníku Ligy národů Kanaďané skončili o dvě příčky před Italy, ačkoliv s nimi vzájemný zápas těsně prohráli. Nyní však vedou už 2:0 na sety a kráčí k prvnímu vítězství v olympijském turnaji.
     
    3:10
    Sportovní gymnastika
    David Jessen se představí již v první skupině gymnastů, jejíž cvičení začala před několika minutami.
    V Ariake Gymnastics Centre je vše připraveno k zahájení kvalifikačních bojů gymnastů
     
    3:04
    Házená
    Dramatický průběh nabízí první zápas turnaje mužů, Norové o poločase překvapivě prohrávají o gól s Brazílií.
     
    2:46
    Sportovní střelba
    Nikola Šarounová má pro dnešek dostříleno. V šesti položkách kvalifikace nastřílela dohromady 618,4 bodu, což jí stačí pouze na 41. místo z 50 účastnic.
    Finálovou osmičku tvoří Jeanette Hegg Duestadová (NOR), Park Hui-mun (KOR), Mary Carolynn Tuckerová (USA), Kwon Un-hje (KOR), Oceanne Mullerová (FRA), Jang Čchien (CHN), Nina Christenová (SUI) a Anastasija Galašinová (ROV). Na postup do finále bylo potřeba zastřílet aspoň 628,5 bodu.
    Tímto vytlučeným blokem vyhráli Kanaďané první set
     
    2:42
    Volejbal
    První zápas mužského turnaje nabízí podle očekávání tvrdou bitvu o každý bod. Kanada vyhrála nad Itálií první set 28:26.
     
    2:17
    Veslování
    Prvními českými sportovci, kteří se her skutečně zúčastnili a už pro ně končí, je posádka dvojskifu Jakub Podrazil, Jan Cinibuch. Ve své opravné jízdě dojeli poslední.
     
    2:11
    Veslování
    Dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová sice skončila ve své opravné jízdě až na 3. místě, ale díky změně postupového klíče nakonec postupuje do semifinále.
     
    2:08
    Sportovní střelba
    Nikola Šarounová má už v polovině kvalifikace prakticky jistotu, že se do finálové osmičky nepodívá. Svůj střelecký průměr udržuje těsně pod hranicí 10,3, což stačí pouze na průběžné pořadí v páté desítce z 50 startujících. Neskutečnou formu předvádí Norka Jeanette Hegg Duestadová, jejíž střelecký průměr se blíží metě 10,6. Pro informaci, čistý střed = 10,9 bodu.
     
    2:03
    Veslování
    Následují opravné jízdy dvojskifů, kde jak v ženské, tak mužské kategorii chtějí odčinit své nevydařené páteční vystoupení české posádky.
     
    2:02
    Veslování
    Z opravných jízd skifařů postoupili do čtvrtfinále společně s Janem Fleissnerem také Quentin Antognelli (MON), Mohammed Al-Chafají (IRQ), Dara Alizadeh (BER), Peter Purcell-Gilpin (ZIM) a Riilio Rii (VAN).
     
    1:52
    Veslování
    Jan Fleissner splnil povinnost a s velkým přehledem vyhrál svoji opravnou jízdu, což mu zajistilo postup do čtvrtfinále. Doufejme, že ušetřil co nejvíce sil.
     
    1:39
    Veslování
    Následují opravy skifu mužů a ve druhé ze tří jízd se představí Jan Fleissner.
     
    1:32
    Veslování
    Z opravných jízd ženského skifu postupují do čtvrtfinále Alejandra Alonsová (PAR), Chuang I-Tching (TPE), Felice Aisha Chowová (TTO), Čong Hje-čong (KOR), Milena Venega Cancioová (CUB) a Wing Yan Winne Chung (HKG).
     
    1:30
    Sportovní střelba
    Právě začíná kvalifkace první střelecké disciplíny her, kterou je tradičně vzduchová puška žen. Z ní má Česko zásluhou Kateřiny Emmons z nedávných let jednu zlatou a jednu bronzovou medaili, letos na ni zkusí navázat Nikola Šarounová.
     
    1:02
    Veslování
    Proti původnímu plánu výrazně zhuštěný veslařský program dnešního dne začal podle plánu, skifařkám již probíhají opravné jízdy. Příčinou nahuštění je nepříznivá předpověď počasí.
     
    Začátek soutěží 1. dne.
     
    Světové taháky dne

    Mnoho sportovních fanoušků bude zvědavých na premiéru basketbalu 3x3 na olympijských hrách. Stejně tak jich bude mnoho překvapených, že do mužského turnaje se nekvalifikoval výběr USA. Velmi náročný silniční závod je na těchto hrách šitý pro vrchaře, kde je tím pádem největším favoritem na zlato slovinská ekipa, což ještě před 4 lety znělo jako sci-fi. Dokážou Tadej Pogačar a Primož Roglič spolupracovat, aby utrhli ostatní? Fotbalový turnaj žen pokračuje druhým kolem základních skupin, nejsledovanějším zápasem bude určitě souboj Nizozemska s Brazílií, adeptů na medaili. Jiný souboj gigantů přijde na řadu hned první den házenkářskeho turnaje, ve skupině A se střetnou Němci se Španěly. V turnaji pozemních hokejistů přijde na řadu derby Nizozemska s obhájci zlata z Belgie. Volejbal nabídne v turnaji mužů několik velmi zajímavých zápasů, ten papírově nejlepší na závěr programu, střetnou se Američané s Francií. Japonci pak budou toužebně čekat, zda získají zlatou medaili již v nejlehčích váhových kategoriích judistů. V lukostřelbě se očekává neohrožená cesta Korejců za zlatem v nově přidané soutěži smíšených družstev. A do vln plaveckého bazénu se poprvé ponoří jeden z adeptů na nejúspěšnějšího sportovce celých her, americký kraulař a motýlkář Caeleb Dressel.
     
    Češi a Slováci v akci

    První den her nemají Češi ve hře žádnou medailovou naději. To Slováci na jednu v koutku duše myslet mohou. Silné dny pro obě výpravy však teprve přijdou. Přesto to neznamená, že nebude komu fandit.

    Bohužel pouze dva Češi se zúčastní ostře sledovaného silničního závodu cyklistů, Michael Kukrle a Zdeněk Štybar. Michal Schlegel bude muset doufat, že si vybojuje účast za 4 roky, místo jízdy na kole stráví většinu her v karanténě po pozitivním testu na covid. V kvalifikaci víceboje sportovních gymnastů se bude snažit o výkony na hranicích svých možností David Jessen, postup do finále v jakékoliv disciplíně však visí ještě o něco výše. V plaveckém bazénu se mezi 16 štafetami na 4x100 m volný způsob představí také české ženské kvarteto Anika Apostalon, Barbora Janíčková, Simona Kubová, Barbora Seemanová, pro které je už postup na hry obrovským úspěchem. Hned první den začínají také turnaje stolních tenistů, do kterých však čeští muži také nepůjdou v plném počtu. V covidové karanténě se nachází Pavel Širuček, pálku tak do ruky vezme pouze Lubomír Jančařík, kterého čeká v 1. kole Ali al-Chadraví ze Saudské Arábie. Mnohem větší naděje však mají Češi na tenisových kurtech. V rámci sobotního programu zahájí, a všichni doufají, že hned také neukončí, svoji pouť turnajem žen osmá nasazená Barbora Krejčíková a Markéta Vondoušová. Krejčíkové se postaví Zarina Dijasová z Kazachstánu, Vondroušová musí porazit mnohem silnější soupeřku, Nizozemku Kiki Bertensovou. Ve veslařském kanálu uvidíme v opravách skifaře Jana Fleissnera i posádky dvojskifů Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová a Jan Cinibuch, Jakub Podrazil. Úvodní rozjížďka pak čeká dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek. České střelecké vystoupení na hrách zahájí ve vzduchové pušce Nikola Šarounová. Svůj první zápas měl odehrát také pár Barbora Hermannová, Markéta Nausch Sluková v plážovém volejbalu, avšak po pozitivním testu druhé jmenované i pro ně turnaj skončil dříve, než vůbec začal. Hlavně pro Markétu Nausch Slukovou se jedná o sportovní tragédii, neboť po této sezóně končí kariéru a chtěla by založit rodinu.

    Ze slovenských sportovců se první den her představí jejich nejlepší plavec Richard Nagy, jemuž v Riu o jediné místo unikl postup do finále na dlouhé polohovce. Právě v rozplavbě na této trati zahájí své tokijské vystoupení. V silničním závodě musí Slováci oželet neúčast své hvězdy Petera Sagana, jemuž účast znemožnilo zranění z Tour de France. V pelotonu pojedou pouze jeho bratr Juraj Sagan a Lukáš Kubiš. O postup do čtvrtfinále smíšené čtyřhry přes rumunský pár Bernadette Szocsová, Ovidiu Ionescu zabojují stolní tenisté Barbora Balážová s Ľubomírem Pištejem. Jediným sportovcem z území bývalého Československa, který má reálnou možnost k zisku medaile hned v první den her, je střelec ze vzduchové pistole Juraj Tužinský, úřadující mistr Evropy z květnového šampionátu v chorvatském Osijeku. Slovenká výprava, která zdaleka nemá tolik medailových možností jako česká, by úspěch hned ze startu skutečně potřebovala.
     
    Program soutěží 1. dne

    Badminton
    2:00 – zápasy základních skupin (1. blok)
    11:00 – zápasy základních skupin (2. blok)

    Basketbal 3x3
    3:15 – základní skupiny (1. blok)
    ROV–Japonsko (ženy)
    Čína–Rumunsko (źeny)
    Polsko–Lotyšsko (muži)
    Čína–Srbsko (muži)

    7:00 – základní skupiny (2. blok)
    ROV–Čína (ženy)
    Rumunsko–Japonsko (ženy)
    ROV–Čína (muži)
    Srbsko–Nizozemsko (muži)

    10:30 – základní skupiny (3. blok)
    Itálie–Mongolsko (ženy)
    USA–Francie (ženy)
    Lotyšsko–Belgie (muži)
    Japonsko–Polsko (muži)

    14:00 – základní skupiny (4. blok)
    Mongolsko–USA (ženy)
    Francie–Itálie (ženy)
    Nizozemsko–ROV (muži)
    Belgie–Japonsko (muži)

    Box
    4:00 – zápasy 1. kola různých váhových kategorií (1. blok)
    10:00 – zápasy 1. kola různých váhových kategorií (2. blok)

    Cyklistika
    4:00 – silniční závod (muži)

    Fotbal
    9:30 – Chile–Kanada (ženy, skupina E)
    10:00 – Čína–Zambie (ženy, skupina F)
    10:30 – Švédsko–Austrálie (ženy, skupina G)
    12:30 – Japonsko – Velká Británie (ženy, skupina E)
    13:00 – Nizozemsko–Brazílie (ženy. skupina F)
    13:30 – Nový Zéland – USA (ženy, skupina G)

    Házená
    2:00 – Norsko–Brazílie (muži, skupina A)
    4:00 – Francie–Argentina (muži, skupina A)
    7:15 – Švédsko–Bahrajn (muži, skupina B)
    9:15 – Německo–Španělsko (muži, skupina A)
    12:30 – Portugalsko–Egypt (muži, skupina B)
    14:30 – Dánsko–Japonsko (muži, skupina B)

    Jezdectví
    10:00 – drezúra (1. den kvalifikace)

    Judo
    4:00 – ženy do 48 kg a muži do 60 kg
    11:00 – ženy do 48 kg a muži do 60 kg (medailový blok)

    Lukostřelba
    2:30 – smíšené týmy
    9:25 – smíšené týmy (medailové zápasy)

    Plavání
    12:02 – 400 m polohový závod (muži, rozplavby)
    12:25 – 100 m motýlek (ženy, rozplavby)
    12:38 – 400 m volný způsob (muži, rozplavby)
    13:05 – 400 m polohový závod (ženy, rozplavby)
    13:25 – 100 m prsa (muži, rozplavby)
    13:43 – 4x100 m volný způsob (ženy, rozplavby)

    Plážový volejbal
    2:00 – zápasy základních skupin (1. blok)
    8:00 – zápasy základních skupin (2. blok)
    13:00 – zápasy základních skupin (3. blok)

    Pozemní hokej
    2:30 – Japonsko–Austrálie (muži, skupina A)
    3:00 – Nový Zéland – Indie (muži, skupina A)
    4:45 – Nizozemsko–Belgie (muži, skupina B)
    5:15 – Argentina–Španělsko (muži, skupina A)
    11:30 – Velká Británie – Jižní Afrika (muži, skupina B)
    12:00 – Kanada–Německo (muži, skupina B)
    13:45 – Nizozemsko–Indie (ženy, skupina A)
    14:15 – Irsko – Jižní Afrika (ženy, skupina A)

    Softball
    3:00 – Austrálie–Kanada (základní skupina)
    7:30 – USA–Mexiko (základní skupina)
    13:00 – Japonsko–Itálie (základní skupina)

    Sportovní gymnastika
    3:00 – víceboj muži (kvalifikace)

    Sportovní střelba
    1:30 – vzduchová puška 10 m (ženy)
    3:45 – vzduchová puška 10 m (ženy, finále)
    6:00 – vzduchová pistole 10 m (muži)
    8:30 – vzduchová pistole 10 m (muži, finále)

    Stolní tenis
    2:00 – zápasy 1. kola dvouhry žen i mužů a smíšené čtyřhry

    Šerm
    2:00 – kord (ženy)
    2:30 – šavle (muži)
    12:50 – medailové zápasy obou disciplín

    Taekwondo
    3:00 – ženy do 49 kg a muži do 58 kg
    12:00 – ženy do 49 kg a muži do 58 kg (medailový blok)

    Tenis
    4:00 – zápasy 1. kola dvouhry žen i mužů a čtyřhry žen i mužů

    Veslování
    1:00 – skif (ženy i muži, opravné rozjížďky)
    2:00 – dvojskif (ženy i muži, opravné rozjížďky)
    2:20 – dvojka bez kormidelníka (ženy i muži, rozjížďky)
    3:20 – dvojskif lehkých vah (ženy i muži, rozjížďky)
    4:20 – čtyřka bez kormidelníka (ženy i muži, rozjížďky)
    5:00 – osma (ženy i muži, rozjížďky)

    Vodní pólo
    7:00 – Japonsko–USA (ženy, skupina B)
    8:30 – Kanada–Austrálie (ženy, skupina A)
    11:20 – Jižní Afrika – Španělsko (ženy, skupina A)
    12:50 – Čína–ROV (ženy, skupina B)

    Volejbal
    2:00 – Itálie–Kanada (muži, skupina A)
    4:05 – Brazílie–Tunisko (muži, skupina B)
    7:20 – ROV–Argentina (muži, skupina B)
    9:25 – Japonsko–Venezuela (muži, skupina A)
    12:40 – Polsko–Írán (muži, skupina A)
    14:45 – USA–Francie (muži, skupina B)

    Vzpírání
    2:50 – ženy do 49 kg
     
    Vítejte u oficiálně prvního dne letních olympijských her v Tokiu! Ty byly v pátek úspěšně zahájeny a v sobotu se rozdají první sady nedailí. V tomto ohledu bude rozjezd pozvolný, poznáme pouhých 10 olympijských vítězů. Přesto se bude na co dívat a i v prvním dnu se můžeme těšit na některé očekávané trháky celých her. V tomto přehledu vám přineseme vše podstatné a zajímavé, co se během soboty na hrách uskuteční.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 01:30.

    Libor Štěpán