Manchester City – Aston Villa 2:0 (kon.) | Fulham – Manchester United 1:2 (kon.)
koniec
Manchester City
2:0 (0:0)
Aston Villa FC
Streda 20.01.2021, 19:00 • Etihad Stadium, Manchester • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Toto stretnutie je zápas 1. kola, malo sa hrať ešte v auguste, ale bolo odložené kvôli tomu, že podľa pravidiel musel mať Manchester City pauzu od posledného zápasu sezóny 2019/20 do prvého stretnutia ročníka 2020/21 aspoň 30 dní.
     
    Manchester City sa nachádza na druhom mieste, má 35 bodov. Vyhral päťkrát po sebe, celkovo bodoval v deviatich stretnutiach v rade. Naposledy porazil jasne 4:0 Crystal Palace. Raheem Sterling sa postaral v Premier League o päť gólov.

    Aston Villa FC kvôli koronavírusu v tíme nehrala posledné dva zápasy, naposledy sa prestavila ešte 1. januára proti Manchestru United a prehrala. Tým prerušila šnúru piatich stretnutí aspoň s bodom vrátane troch výhier. Celok z Birminghamu je desiaty, má 26 bodov a o tri zápasy menej ako jeho súperi. Ak by vyhrali "Villans" všetky a získali 9 bodov, môžu sa vyrovnať "Citizens".
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester City: Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Cancelo – De Bruyne (C), Rodri, Gündoğan – B. Silva, Sterling, Foden.
    Náhradníci: Steffen – Bernabé, García, F. Torres, Zinčenko, Jesus, Fernandinho, Mahrez, B. Mendy.

    Aston Villa FC: E. Martínez – Cash, Konsa, Mings, Targett – Douglas Luiz, Barkley – B. Traoré, Grealish (C), J. McGinn – Watkins.
    Náhradníci: Heaton – Engels, Nakamba, A. Almuhammadí, N. Taylor, Davis, Ramsey, El Ghazi, Guilbert..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci Manchester City nastupuje ako favorit v tradičných slabomodrých dresoch, hostia majú čierne prevedenie a dnes môžu len prekvapiť.
     
    2
    "Citizens" držia loptu v strede ihriska, postupne sa snažia dostať sa k bránke Martíneza, aby mohli zahroziť.
     
    3
    Bernardo Silva bol faulovaný na pravom krídle, kde ho na trávnik poslal obranca Matt Targett a Manchester City získal priamy kop vhodný na center.
     
    4
    Nízky center z priameho kopu defenzíva "Villans" odvrátila na roh. Následne sa lopta odrazila do päťky, voľný Bernardo Silva mal obrovskú šancu, lenže Emiliano Martínez vytiahol skvelý zákrok a pred dorážkou zasiahli v poslednej chvíli obrancovia hostí.
     
    5
    Ďalší rohový kop sa neujal podľa domácich predstáv, následnú kontru ťahal Jack Grealish a fauloval ho Raheem Sterling.
    5.
     
    6
    Bertrand Traoré sa sprava dostal až na roh malého vápna, kde si vytvoril streleckú pozíciu, no výborne mu loptu zobral Rúben Dias.
     
    7
    Jack Grealish si nabehol po ľavom krídle dopredu, lenže jeho center do pokutového územia nebol presný a Ollie Watkins sa k lopte nedostal.
     
    8
    Phil Foden sa zľava dostal do pokutového územia, kde si vypracoval streleckú pozíciu. Trafil obrancov Aston Villy a získal roh.
     
    9
    Centrovanú loptu z rohového kopu domáci nedokázali zakončiť, loptu bez problémov chytil brankár Ederson.
     
    10
    Ross Barkley potiahol protiútok hostí, následne chcel prihrať na voľného spoluhráča, ktorý by mal šancu, lenže Rúben Dias prihrávku prečítal.
     
    11
    Ilkay Gündoğan si zbehol do pokutového územia, sklzom loptu na rohový kop poslal John McGinn.
     
    12
    Phil Foden si našiel prihrávku v pokutovom území súpera, kde mal streleckú pozíciu. Trafil prvého obrancu pred sebou.
     
    14
    Jack Grealish sa chcel posunúť dopredu po ľavom krídle, bol faulovaný ešte na svojej polovici ihriska. Tyrone Mings môže rozohrávať.
     
    15
    Znova to hosťom nevyšlo po ľavom krídle, Jack Grealish bol zastavený a obranca domácich Kyle Walker môže vhadzovať.
     
    17
    Manchester City kombinuje na vlastnej polovici ihriska, postupne sa snaží prejsť smerom dopredu.
     
    18
    Phil Foden zľava vošiel do pokutového územia, jeho center prešiel cez celé malé vápno a skončil mimo ihriska. Emiliano Martínez nemusel zasahovať.
     
    19
    Kyle Walker ostáva na hracej ploche, potrebuje ošetrenie a uvidíme, či bude môcť pokračovať.
     
    20
    Ošetrovanie sa trochu naťahovalo, ale Kyle Walker vyzerá byť v poriadku a bude môcť pokračovať v zápase.
     
    22
    Raheem Sterling sa sprava dostal do pokutového územia, jeho center pred bránku bol zrazený na roh, postaral sa o to Matt Targett.
     
    23
    Center na zadnú žrď sa odrazil pred päťku, kde mal streleckú pozíciu Rodri a zakončil do stredu bránky, kde bol pripravený Emiliano Martínez.
     
    24
    Akcia domácich po ľavom krídle nevyšla podľa predstáv, lopta skončila mimo ihriska a brankár Emiliano Martínez môže obstarať päťku.
     
    25
    Aston Villa získala rohový kop. Do pokutového územia príde centrovaná lopta, pošle ju Jack Grealish.
     
    26
    Centrovaná lopta z rohu zakončená nebola. Dopredu prešiel Manchester City, pas za obranu si poľahky našiel Emiliano Martínez.
     
    27
    Jack Grealish posunul loptu zľava do pokutového územia, z rohu päťky strieľal do bočnej siete Bertrand Traoré. Brankár Ederson nemusel zasahovať.
     
    28
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Kyle Walker, prichádza Olexandr Zinčenko.
     
    29
    Phil Foden prihral pred šestnástku súpera, Kevin De Bruyne strieľal technicky spred pokutového územia a jeho pokus bol zrazený na rohový kop.
     
    30
    Polhodina stretnutia je za nami. Manchester City má herne navrch, mal už aj veľké šance, ale na gól stále čakáme.
     
    31
    Rodri poslal strelu spred pokutového územia, na bránku ju nepustil obranca Tyrone Mings, ktorý pokus zrazil do bezpečia.
     
    32
    Strely: 10 – 1
    Strely na bránku: 2 – 0
     
    33
    Aston Villa sa dnes prakticky prvýkrát usadila na útočnej polovici ihriska, snaží sa kombinovať a postupne sa posunúť do vápna súpera.
     
    34
    Phil Foden centroval z ľavého krídla, jeho lopta znova preletela cez celú šestnástky a nenašla jeho spoluhráčov.
     
    35
    Desať minút do konca riadneho hracieho času v prvom polčase. Uvidíme do prestávky nejaký gólový moment?
     
    37
    Ross Barkley zakončil spred pokutového územia, jeho technický pokus k žrdi nemal dostatočnú razanciu a Ederson loptu bez problémov chytil.
     
    38
    Akcia domácich začala od Edersona sa lopta sa po pravom krídle dostala až do vápna "VillansL, kde odkopom na roh situáciu vyriešil Tyrone Mings.
     
    39
    Center z rohu znova riešil Tyrone Mings a opäť nasmeroval guľatý nezmysel na ďalší rohový kop pre Manchester City.
     
    40
    Ani ďalší rohový kop nedokázali domáci zakončiť. Za loptu smeroval brankár Emiliano Martínez a vo vzduchu bol faulovaný.
     
    43
    Phil Foden sa síce dostal k centru na zadnú žrď, jeho hlavička k žrdi nebola dostatočne dôrazná a Emiliano Martínez ju chytil.
     
    44
    Manchester City je usadený v strede ihriska, postupne sa snaží prejsť k bránke Aston Villy a pokúsiť sa otvoriť skóre pred prestávkou.
     
    45
    Ross Barkley na hranici šestnástky naznačil prihrávku, nakoniec prekvapivo strieľal na zadnú žrď. Ederson loptu posunul na rohový kop.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 2 minúty.
     
    45+2
    Hráči Aston Villy sa po centri z rohového kopu nedostali do zakončenia, domáci prešli do protiútoku. Phil Foden mal streleckú pozíciu vo vápne, skvelý blok predviedol Matthew Cash.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Ani jeden tréner cez prestávku nestriedal, takže oba celky nastupujú do druhého polčasu tak ako stretnutie odštartovali.
     
    47
    Manchester City je usadený na útočnej polovici ihriska, jeho hráči sa snažia znova hľadať cestičky pred bránku Martíneza.
     
    48
    Kevin De Bruyne sa snažil poslať z pravej strany pokutového územia prudkú loptu pred bránku, no tú zrazil do bezpečia Bertrand Traoré.
     
    49
    Centrovaná lopta do pokutového územia hostí nenarobila problémy. João Cancelo nenašiel spoluhráčov, pretože vo vzduchu zasiahol Emiliano Martínez.
     
    50
    Ilkay Gündoğan sa dostal k strele z hranice pokutového územia, jeho pokus smeroval nad bránku. Emiliano Martínez nemusel zasahovať.
     
    52
    Emiliano Martínez chytil center od Zinčeka, okamžite poslal dlhý výkop. Bertrand Traoré jediným dotykom famózne oklamal De Bruyneho a mohol ísť do šance. Strieľal z hranice vápna, no Ederson zasiahol.
     
    53
    Bernardo Silva si robil priestor na zakončenie na hranici pokutového územia. Dostal sa medzi presilu obrancov a loptu mu vypichol Matt Targett.
    53.
     
    54
    Kevin De Bruyne posunul loptu do pokutového územia, kde si kľučkou na Targetta vytvoril streleckú pozíciu João Cancelo. Jeho pokus ľavačkou trafil brvno.
    54.
     
    55
    Manchester City je teraz v nápore, naďalej sa snaží držať loptu blízko šestnástky hostí a hľadať možnosť prejsť k strele na bránku Martíneza.
     
    56
    Jack Grealish potiahol kontru hostí, lenže skvele sa s ním vrátil Kevin De Bruyne a belgický kapitán "Citizens" bol navyše faulovaný.
     
    57
    Raheem Sterling sa individuálne až k strele nedostal, situáciu zvládol Tyrone Mings, ktorý mu loptu vypichol a Ezri Konsa ju odkopol.
     
    59
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Kevin De Bruyne, prichádza Gabriel Jesus.
     
    60
    Jack Grealish sa snažil presadiť z krídla do pokutového územia, fauloval ho João Cancelo a hostia získali priamy kop vhodný na center pred bránku.
     
    61
    Prudký center z priameho kopu si hľadal v päťke Tyrone Mings, avšak pozor si na neho dal Rúben Dias a loptu dostal do bezpečia.
     
    62
    Bernardo Silva zakončoval spred pokutového územia, trafil hráčov Aston Villy a lopta na bránku Martíneza neprešla.
     
    63
    Ilkay Gündoğan si zbehol do malého vápna, kde zakončil prudký pas z ľavého krídla. V dobrej pozícii nasmeroval loptu vedľa bránky.
     
    65
    Strely: 19 – 4
    Strely na bránku: 4 – 2
     
    66
    Douglas Luiz strieľal z nejakých 25 metrov. Proti svojmu bývalému klubu by sa rád presadil, avšak mieril do stredu, kde bol pozorný Ederson.
     
    67
    Ross Barkley preváhal ideálny moment na strelu spred šestnástky, ale po prihrávke na McGinna fauloval Ilkay Gündoğan. Hostia získali výbornú pozíciu na strelu z priameho kopu, Douglas Luiz trafil múr.
     
    68
    Bertrand Traoré sa dostal k odrazenej lopte pred malým vápnom, kde mal veľmi dobrú streleckú pozíciu. Vystrelil z voleja a trafil prvého hráča pred sebou.
     
    68
    Žltú kartu dostáva Douglas Luiz (Aston Villa FC).
     
    69
    Striedanie v tíme Aston Villa FC: z ihriska odchádza Bertrand Traoré, prichádza Anwar El Ghazi.
    Striedanie v tíme Aston Villa FC: z ihriska odchádza Ross Barkley, prichádza Jacob Ramsey.
     
    70
    Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času. Uvidíme nejaký gól, alebo si budú tímy body po remíze 0:0 deliť?
     
    71
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Raheem Sterling, prichádza Riyad Mahrez.
     
    72
    Ilkay Gündoğan sa dostal k lopte vo vápne, pokus z voleja mu nesadol, ale zmenil sa na prihrávku. Gabriel Jesus zakončoval spred bránky, bol však v ofsajde.
     
    73
    Matt Targett ostal na trávniku, potreboval ošetrenie. Po necelej minútke je v poriadku a môže pokračovať.
     
    74
    Nakoniec to predsa len nepôjde. Matt Targett vyzeral po ošetrení v poriadku, no musí striedať a do hry príde prvýkrát v tejto sezóne Premier League skúsený Neil Taylor.
     
    75
    Striedanie v tíme Aston Villa FC: z ihriska odchádza Matt Targett, prichádza Neil Taylor.
     
    76
    Jack Grealish prihral do šestnástky a Ollie Watkins centroval na zadnú žrď. Mladý Jacob Ramsey mohol streliť svoj prvý gól kariéry v Premier League, pretože mal pred sebou prázdnu bránku, avšak dôležitý jemný teč predviedol John Stones a zakončenie neprišlo.
    76.
     
    77
    Jack Grealish vytvoril ďalšiu šancu. John McGinn bol voľný už vo vnútri šestnástky, trafil jedného z hráčov City. Na opačnej strane sme videli rýchlu kontru a prihrávku pred bránku tečoval tesne vedľa vlastných troch žrdí Tyrone Mings.
     
    78
    Hrá sa v úžasnom tempe. Phil Foden rozohral roh na krátko, Ilkay Gündoğan poslal center na zadnú žrď, kde pred prázdnou časťou bránky guľatý nezmysel len tesne minula dvojica jeho spoluhráčov.
     
    79
    Manchester City dal gól!
    Presný zásah už dlho visel na vlásku a nutno povedať, že k nemu predsa len mali bližšie domáci. BERNARDO SILVA sa uvoľnil cez dvojicu obrancov na hranici šestnástky a trafil krásne do rohu mimo dosah Martíneza.
    79. Bernardo Silva (MAC) - 1:0
     
    80
    Bernardo Silva sa postaral o svoj prvý gól tejto sezóny Premier League a Aston Villa má už len desať minút na to, aby výsledkom aspoň vyrovnala.
     
    81
    Tréner hostí Dean Smith dostáva červenú kartu! Po góle tam od neho boli protesty a určite aj nepekné slová. Najskôr dostal žltú prvýkrát, zakrátko aj druhú, pretože pokračoval. Z lavičky musel odísť.
     
    82
    Aston Villa teda dostali dve "facky", no jej hráči musia nájsť fyzické aj psychické sily. Dnes určite nechcú odchádzať bez bodu či bodov.
     
    83
    Manchester City sa dostal do rýchleho protiútoku, po pravom krídle ťahal loptu Gabriel Jesus. Vošiel do vápna, kde prihral po pravej ruke, ale spoluhráči mu nenabehli.
     
    85
    Aston Villa pri lopte v strede ihriska, smerom dopredu sa jej hráčom posúva ťažko, pretože Manchester City bráni veľmi dobre.
     
    86
    Anwar El Ghazi prihrával nepresne, na jeho prihrávku zareagoval najlepšie obranca domáceho celku João Cancelo.
     
    87
    Žltú kartu dostáva Neil Taylor (Aston Villa FC).
     
    88
    João Cancelo poslal veľmi dobrú strelu spred pokutového územia, kde sa dostal cez otvorený priestor a mohol definitívne rozhodnúť. Krížny pokus k žrdi skvele vytlačil na roh Emiliano Martínez.
     
    89
    Manchester City dostáva veľkú šancu streliť druhý gól. Gabriel Jesus sa po centri na malé vápno dostal k hlavičke. Matthew Cash nešťastne loptu jednoznačne zasiahol rukou, ktorú mal ďaleko od tela. Penalta pre domácich.
    89.
     
    90
    Manchester City dal gól!
    ILKAY GÜNDOĞAN pokutový kop premieňa a viac-menej tým rozhodol o troch bodoch. Vystrelil do stredu bránky, Emiliano Martínez išiel doprava.
    90. Ilkay Gündoğan (MAC) - 2:0
     
    90+1
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Manchester City a Aston Villa odohrali výborný druhý polčas. Hostia neboli bez šancí, ale domáci boli proste o niečo lepší, aktívnejší a nebezpečnejší, preto si tri body zaslúžia. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer. (20:54:29)

    Matej Kubove

    Góly: 79. B. Silva, 90. Gündoğan (pen.)

    Karty:   68. Douglas Luiz (ASV), 87. N. Taylor (ASV)   81. Smith (tréner) (ASV)


    Manchester City: Ederson – Walker (28. Zinčenko), Stones, Rúben Dias, Cancelo – De Bruyne (C) (59. Jesus), Rodri, Gündoğan – B. Silva, Sterling (71. Mahrez), Foden.
    Náhradníci: Steffen – Bernabé, García, F. Torres, Zinčenko, Jesus, Fernandinho, Mahrez, B. Mendy.

    Aston Villa FC: E. Martínez – Cash, Konsa, Mings, Targett (75. N. Taylor) – Douglas Luiz, Barkley (69. Ramsey) – B. Traoré (69. El Ghazi), Grealish (C), J. McGinn – Watkins.
    Náhradníci: Heaton – Engels, Nakamba, A. Almuhammadí, N. Taylor, Davis, Ramsey, El Ghazi, Guilbert.