Southampton – Tottenham 2:5 (kon.) | Newcastle – Brighton 0:3 (kon.) | Chelsea – Liverpool 0:2 (kon.)
Leicester – Burnley 4:2 (kon.)
koniec
Newcastle United
0:3 (0:2)
Brighton & Hove Albion
Nedeľa 20.09.2020, 15:00 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 2. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.
     
    Newcastle United

    "Straky" si na úvod Premier League poradili s West Hamom, v Londýne o výhre 2:0 rozhodli nové posily – Jeff Hendrick a Callum Wilson. Následne Newcastle vyhralo doma 1:0 proti druholigovému tímu Blackburn Rovers. Okrem spomínaných dvoch hráčov prišli do tímu Martina Dúbravku aj obranca Jamal Lewis a krídelník Ryan Fraser. Odišli Jetro Willems, Nabil Bentaleb, Valentino Lazaro, Florian Lejeune či Yoshinori Muto.

    Brighton & Hove Albion FC

    Brighton doma nestačil na posilnenú Chelsea. Leandro Trossard síce vyrovnával na 1:1, lenže potom sa presadili ešte Reece James a Kurt Zouma. Tím z južného Anglicka sa medzi sezónami posilnil o trio Adam Lallana, Jöel Veltman a Jan Paul van Hecke. Straty sú však výraznejšie, keďže preč sa porúčali David Button, Glenn Murray, Shane Duffy, Aaron Mooy, Martín Montoya alebo Leon Balogun.
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Darlow – Manquillo, Lascelles (C), F. Fernández, Lewis – Hendrick, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin – C. Wilson, Carroll.
    Náhradníci: Gillespie – Almirón, Joelinton, Clark, Fraser, Krafth, Ritchie.

    Brighton & Hove Albion FC: Ryan – White, Dunk (C), Webster – Lamptey, Bissouma, Alzate, March – Trossard – Maupay, Connolly.
    Náhradníci: Steele – Burn, Bernardo, Džahánbachš, Groß, Lallana, Veltman..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci tím ako mierny favorit nastupuje v tradičných čierno-bielych dresoch, hostia majú modré prevedenie. Výkop obstaral Neal Maupay.
     
    2
    Tariq Lamptey poslal sprava dobrý pas do päťky, Neal Maupay sa k lopte nedostal. Odkopával Jamaal Lascelles.
     
    3
    Tariq Lamptey hrá v úvode skvele. Výborne sa individuálne dostal do šestnástky, kde ho nešťastne sklzom trafil Allan Saint-Maximin. Penalta pre Brighton.
     
    4
    Tím Brighton práve strelil gól!
    NEAL MAUPAY z bieleho bodu prekonal Darlowa strelou do stredu bránky. Anglický brankár sa hodil do pravej strany.
    4. Neal Maupay (BRN) - 0:1
    4. 0:1
     
    5
    Tohtovíkendové zápasy Premier League sú na góly nesmierne bohaté, v hodoch teda pokračuje aj v St James' Parku. Domáce Newcastle ale musí doháňať manko.
     
    7
    Neal Maupay už mohol byť dvojgólovým strelcom, pretože Leandro Trossard mu poslal center do päťky a útočník Brightonu ho zakončil do siete okolo Darlowa. Pískal sa ofsajd.
     
    7
    Situáciu ešte rieši VAR, či to ofsajd naozaj bol.
     
    7
    Tím Brighton práve strelil gól!
    Presný zásah nakoniec platí. Skúmalo sa to, či v ofsajde nebol Leandro Trossard, pretože si nabehol za obranu na prihrávku Lampteyho. Krídelník sa mimo hry nenachádzal. NEAL MAUPAY je teda dvojgólový.
    7. Neal Maupay (BRN) - 0:2
     
    9
    Nehralo sa asi dve minúty, no Brighton má za sebou fantastický úvod stretnutia a reči o domácom favoritovi mi celok z južného Anglicka veľmi rýchlo vyvrátil.
     
    10
    Callum Wilson sa tlačil k lopte tesne pred šestnástkou hostí, kde ho ale nakoniec nefauloval obranca Ben White a Newcastle nezískalo ani roh.
     
    11
    Mathew Ryan takmer vyrobil chybu v rozohrávke, pretože vysoko vybehol z bránky. Navyše si nerozumeli stopéri, ale lopta sa odrazila k Whiteovi, Andy Carroll nemohol zakončiť.
     
    12
    Žltú kartu dostáva Jonjo Shelvey (Newcastle United).
     
    13
    Isaac Hayden sa ocitol na pravom krídle, kde bol v súboji s ním Steven Alzate. Newcastle bude mať aut a môže pokračovať v ofenzívnej aktivite.
     
    14
    Pravý obranca Tariq Lamptey je dnes všade, naozaj z neho rastie fantastický futbalista. Brihgton išiel do kontry, Aaron Connolly mu posunul loptu za obranu. Mladíka v poslednej chvíli dobehol a odkopom lopty zastavil Federico Fernández.
     
    15
    Tariq Lamptey obdržal dobrý pas na pravé krídlo od Whitea. Center do päťky v poslednej chvíli pred Connolym zastavil Federico Fernández.
     
    17
    Newcastle získalo priamy kop na útočnej polovici ihriska, do šestnástky bude sprava centrovať Jonjo Shelvey.
     
    18
    Brankár Mathew Ryan však vo vzduchu dominoval a loptu stiahol do svojho náručia, čím možné nebezpečenstvo nedopustil.
     
    19
    Strely: 0 – 2
    Na bránku: 0 – 2
    Góly: 0 – 2
     
    20
    Adam Webster cez seba nepustil loptu za obranu, situáciu prečítal a Brighton môže rozohrávať z vlastnej polovice ihriska.
     
    21
    Yves Bissouma strieľal z diaľky, jeho pokus nebol presný. Gólman Karl Darlow nemusel zasahovať.
     
    23
    Andy Carroll fauloval na útočnej polovici ihriska, v snahe získať loptu neuspel. Brighton opäť rozohráva zo zadných radov.
     
    24
    Solly March sa na ľavom krídle nepresadil, lopta mu ušla za čiaru. Vhadzovať teda mohli domáci, kombinujú medzi obrancami pred svojim vápnom.
     
    25
    Žltú kartu dostáva Jamal Lewis (Newcastle United).
     
    26
    Tariq Lamptey šprintoval na pravé krídlo, tam ho zoťal Jamal Lewis, za čo videl aj žltú kartu. Brighton získal priamy kop. Center však defenzíva domácich dostala preč.
     
    27
    Brighton kombinuje na vlastnej polovici ihriska, smerom dopredu sa teraz hostia veľmi neposúvajú.
     
    28
    Aktívny Tariq Lamptey má zdravotné problémy. Po súboji na pravom krídle na neho spadol Callum Wilson a mladík potrebuje ošetrenie pravej nohy.
     
    29
    Zdá sa, že Tariq Lamptey to rozchodí. Najlepší muž zápasu by bol určite veľkým oslabením pre Brighton.
     
    30
    Polhodina zápasu je za nami. Newcastle smerom dopredu ešte neukázalo dokopy nič, brankár Mathew Ryan nemal vážnejšiu robotu, zatiaľ čo dvakrát už udrel Neal Maupay.
     
    31
    Yves Bissouma faulovaný pri poliacej čiare, Brighton opäť rozohráva zo zadných radov. Medzitým sa vrátil do hry Tariq Lamptey.
     
    32
    Callum Wilson síce dostal pas za obranu, lenže lopta dlho padala, a tak sa k nej stihli dostať obrancovia Brightonu. Na trávniku medzitým ostal ležať Allan Saint-Maximin, zranil sa.
     
    33
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Allan Saint-Maximin, prichádza Ryan Fraser.
     
    34
    Žltú kartu dostáva Jamaal Lascelles (Newcastle United).
     
    35
    Desať minút do konca riadneho hracieho času v prvom polčase. Uvidíme do prestávky ešte nejaký gólový moment?
     
    36
    Ryan Fraser veľmi dobre pomohol svojej defenzíve, získal aut. Newcastle loptu iba odkoplo a Adam Webster ju vrátil zas naspäť.
     
    37
    Yves Bissouma zabojoval a v strede ihriska získal loptu, navyše bol aj faulovaný. Brighton sa pri rozohrávke nemusí ponáhľať, opäť si prihrá v zadných radoch.
     
    38
    Leandro Trossard sa spomedzi niekoľkých hráčov súpera dostal k strele spred pokutového územia, svoj pokus namieril nad brvno bránky Darlowa.
     
    40
    Aaron Connolly si chcel loptu pustiť za seba a obehnúť Jamaala Lascellesa, čím by sa rútil na Darlowa. Kapitán domácich fauloval. Musí si dávať pozor, za podobný faul dostal jednu žltú už skôr.
     
    41
    Newcastle sa síce po ľavom krídle dostalo na útočnú polovicu, po zlej prihrávke môže vhadzovať obranca Tariq Lamptey.
     
    42
    Lewis Dunk sa výborne položil do pasu za jeho osobu, nakoľko tam číhali Andy Carroll aj Callum Wilson. Newcastle získalo roh.
     
    43
    Nízky center defenzíva Brightonu dostala preč. Yves Bissouma potiahol kontru a Tariq Lamptey pri podpore ofenzívy skončil faulom Carrolla na trávniku. Priamy kop pre hostí.
     
    44
    Leandro Trossard centrom spoluhráčov nenašiel. Odrazenú loptu objavil pred šestnástkou Yves Bissouma a z diaľky pálil tesne nad bránku Darlowa.
     
    45
    Nadstavuje sa 5 minút.
     
    45+1
    Ryan Fraser centroval prudko do päťky, kde sa nedohodli Mathew Ryan a Lewis Dunk, obranca Brightonu loptu hlavou poslal na rohový kop.
     
    45+2
    Center z rohu defenzíva Brightonu odvrátila, následný pas naspäť si bez problémov pokryl gólman Mathew Ryan.
     
    45+4
    Leandro Trossard síce najskôr neprestrčil loptu do šestnástky, ale defenzíva Newcastle zaváhala, čím mal šancu Tariq Lamptey. Z rohu päťky to napálil do Darlowa. Mladý obranca si dnes gól určite zaslúži.
     
    45+5
    Domáci ešte v závere polčasu získali rohový kop, v snahe zakončiť si faulom pomohol vysoký útočník Andy Carroll.
     
    45+5
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Neal Maupay v úvodnej desaťminútovke využil dve šance na dva góly, keď najskôr premenil penaltu a potom zakončil center Trossarda. Hviezdou zápasu však je Tariq Lamptey, pretože ten vyrobil pokutový kop a mal "druhú asistenciu" pri góle. Okrem toho výrazne trápil defenzívu Newcastle, takmer sám skóroval. Dnes hrá naozaj bravúrne. Len aby ho po tejto sezóne Chelsea nekúpila späť, pretože v januári prišiel do Brightonu práve zo Stamford Bridge.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Andy Carroll, prichádza Miguel Almirón.
     
    47
    Leandro Trossard zrazeným centrom získal rohový kop. Sám ho aj rozohral, avšak Mathew Ryan si so zákrokom poradil bez problémov.
     
    49
    Isaac Hayden končí na trávniku v strede ihriska, fauloval ho Leandro Trossard a rozohrávať bude obranca Federico Fernández.
     
    50
    Callum Wilson sa snažil dostať k centru do pokutového územia, kde ho jemne potiahol Ben White. Na penaltu to bolo málo.
     
    51
    Solly March si našiel pas na ľavom krídle, loptu však posunul iba dozadu. Brighton začína kombináciu od trojice stopérov.
     
    52
    Mathew Ryan bol s loptou na kopačke asi štyri metre pred vlastnou šestnástkou, kde ho atakoval útočník Callum Wilson, no gólman hostí odkopom situáciu vyriešil.
     
    53
    Miguel Almirón z krídla centroval na hranicu pokutového územia. Jonjo Shelvey sa pokúsil o strelu z voleja, strela mu vôbec nevyšla.
     
    54
    Newcastle United získalo na krídle priamy kop. Jonjo Shelvey centroval priamo na bránku, lenže lopta spadla do rukavíc Ryana.
     
    55
    Tariq Lamptey si tentoraz pomohol faulom, na útočnej polovici si pred ním dobre zakryl loptu striedajúci Paraguajčan Miguel Almirón.
     
    56
    Jamaal Lascelles sa snažil zakončiť centrovanú loptu z priameho kopu, jeho hlavička nebola prudká a išla vedľa troch žrdí.
     
    57
    Jonjo Shelvey zaváhal vo svojej šestnástke, čo na strelu z jej hranice využil Leandro Trossard. Technický pokus k žrdi Karl Darlow a chytil.
     
    58
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Tariq Lamptey, prichádza Daniel Burn.
     
    59
    Tariq Lamptey bohužiaľ musel toto stretnutie opustiť. Dnes hral naozaj fantasticky, určite bol najlepším hráčom duelu. Avšak, v prvom polčase bol ošetrovaný a zdá sa, že zdravotné problémy sa vrátili, nakoľko jeho odchod nebol stopercentný.
     
    60
    Hodina zápasu je za nami. Newcastle stále pred bránkou Ryana neukázalo nič. Brighton dnes podáva výborný zodpovedný výkon.
     
    61
    Neal Maupay sa pripomenul. Spred pokutového územia ľavačkou mieril do stredu bránky, Karl Darlow na všetko videl.
     
    62
    Domáci kombinujú na pravom krídle, až sa dostali do šestnástky. Miguel Almirón vo vápne spadol, poriadne to prihral. Penalta z toho nie je, Burn chcel navyše žltú za filmovanie.
     
    63
    Adam Webster zle rozohrával, Isaac Hayden loptu získal, prihral na ľavé krídlo a po centri odtiaľ bol na päťke úplne sám Callum Wilson. Mal všetok čas sveta, lenže hlavou mieril tesne nad brvno.
     
    65
    Hráči tímu Brighton & Hove Albion FC sa usadili na útočnej polovici ihriska, kde sa snažia kombinovať a prejsť do zakončenia. Zatiaľ sa to nedarí.
     
    66
    Po pravom krídle síce prenikol k šestnástke Leandro Trossard, jeho prihrávka nenašla adresáta. Odkopávať bude Karl Darlow.
     
    67
    Leandro Trossard skončil po faule na trávniku v strede poľa. Mal menšie zdravotné problémy, ale je v poriadku, čiže môže pokračovať v hre.
     
    68
    Center z priameho kopu v šestnástke Newcastle nenarobil problémy, defenzíva domácich loptu odkopla. Navyše tam bol aj útočný faul.
     
    69
    Aaron Connolly si skvele nabehol do pokutového územia, kde aj dostal kolmicu. Jeho krásny obstrel okolo Darlowa zastavila žrď. Veľké šťastie pre "Straky". Nakoniec sa ale mával ofsajd.
     
    70
    Leandro Trossard centroval z ľavého krídla pred päťku, Neal Maupay sa skryl medzi stopérov, a tak odhlavičkoval Jamaal Lascelles.
     
    71
    Už mohol byť rozhodnuté. Leandro Trossard ťahal loptu cez stred ihriska až pred šestnástku, obrancovia ustupovali a Belgičan prudkou strelou trafil žrď.
     
    72
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Jonjo Shelvey, prichádza Joelinton.
     
    73
    Aaron Connolly si dnes pýta gól. Zatiaľ naň čaká a bude čakať aj dlhšie. Na hranici pokutového územia si prebral pas od Bissoumu, z voleja zakončil tesne nad.
     
    74
    Isaac Hayden skončil na trávniku, vo vzdušnom súboji ho tvrdo dokonca kolenom do tváre trafil Daniel Burn. Faul sa však v momente nepískal.
     
    75
    Naďalej pokračuje ošetrovanie Haydena, ktorý je dosť otrasený. Newcastle už nemôže striedať. Do hry príde na strane hostí Adam Lallana.
     
    76
    Ben White vhadzoval na pravom krídle, loptu získali domáci. Mohli prejsť do protiútoku, skvele ho odkopom zastavil Lewis Dunk.
     
    77
    Leandro Trossard zrazil loptu pri svojej šestnástke na rohový kop. Ryan Fraser centroval na biely bod, tam bol iba Ben White. Uvidíme ďalší roh.
     
    78
    Ryan Fraser svojim druhým pokusom takisto nepochodil, tentoraz zasiahol loptu hlavou Yves Bissouma, čím ju potlačil do bezpečia.
     
    78
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Solly March, prichádza Adam Lallana.
     
    79
    Newcastle má loptu len pri svojej šestnástke. Smerom dopredu sa nevie posunúť, nemá voľných hráčov. Brighton sa na hracej ploche pohybuje naozaj výborne aj bez lopty.
     
    80
    Callum Wilson sa tlačil k lopte vo vápne hostí, Lewis Dunk ju hlavou posunul na roh. Opäť centroval Ryan Fraser, znova neprišlo zakončenie.
     
    81
    Posledných desať minút riadneho hracieho času. Brighton má všetko pod kontrolou, Newcastle je dnes v ofenzíve chabé, skvelú defenzívu hostí nevie preklenúť.
     
    82
    Leandro Trossard skúsil center zľava pred bránku Darlowa, loptu cez seba nepustil obranca Jamaal Lascelles. Kontra domácich nevyšla.
     
    83
    Tím Brighton práve strelil gól!
    AARON CONNOLLY strieľa zaslúžený gól a definitívne rozhoduje. Neal Maupay naviezol loptu pred šestnástku, prihral na jej hranicu, kde bol voľný Ír. Ten technickým zakončením k vzdialenejšej žrdi nedal Darlowovi nárok.
    83. Aaron Connolly (BRN) - 0:3
     
    85
    Newcastle United sa síce v závere ešte určite pokúsi so stretnutím niečo urobiť, ale vzhľadom na doterajší priebeh a psychické rozpoloženie tímov to na tri góly nebude.
     
    86
    Jamal Lewis a Yves Bissouma v súboji na krídle. Záložník hostí mal loptu za telom, reflexívne ju chcel trafil tak, že vyhodil nohu do vzduchu, avšak rovno kopol mladého obrancu Newcastle do tváre. Veľmi nepríjemný moment, na tvári Lewisa je krv.
     
    88
    Stále sa nehrá, pretože Jamal Lewis je ošetrovaný. Hlavný arbiter si ide situáciu pozrieť cez VAR, či by to nemala byť dokonca červená karta pre Bissoumu.
    88. Yves Bissouma (BRN)
     
    89
    Yves Bissouma nakoniec zápas nedohrá. Po tom ako trafil Lewisa do hlavy si hlavný arbiter pozrel záznam cez VAR a napriek tomu, že tam nebol úmysel, žltá karta sa premenila na červenú.
     
    90
    Striedanie v tíme Brighton & Hove Albion FC: z ihriska odchádza Aaron Connolly, prichádza Alírezá Džahánbachš.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    90+2
    Leandro Trossard po rohovom kope Newcastle potiahol kontru hostí. Prihral do šestnástky a Alírezá Džahánbachš v dobrej pozícii trafil nohy jedného z obrancov.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Brighton & Hove Albion FC rozhodol dvomi gólmi na úvod, keď sa presadil Neal Maupay. Celkovo to bol ale veľmi zodpovedný a koncentrovaný výkon hostí. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný deň. (16:55:15)

    Matej Kubove

    Góly: 4. Maupay (pen.), 7. Maupay, 83. Connolly

    Karty:   12. Shelvey (NEW), 25. Lewis (NEW), 34. Lascelles (NEW)   89. Bissouma (BRN)


    Newcastle United: Darlow – Manquillo, Lascelles (C), F. Fernández, Lewis – Hendrick, Shelvey (72. Joelinton), Hayden, Saint-Maximin (33. Fraser) – C. Wilson, Carroll (46. Almirón).
    Náhradníci: Gillespie – Almirón, Joelinton, Clark, Fraser, Krafth, Ritchie.

    Brighton & Hove Albion: Ryan – White, Dunk (C), Webster – Lamptey (58. Burn), Bissouma, Alzate, March (78. Lallana) – Trossard – Maupay, Connolly (90. Džahánbachš).
    Náhradníci: Steele – Burn, Bernardo, Džahánbachš, Groß, Lallana, Veltman.