Minsk – Isloch Minsk 0:1 (kon.) | Gorodeya – Slutsk 3:0 (kon.)
koniec
FC Gorodeya
3:0 (1:0)
SFC Slutsk
cz Piatok 12.06.2020, 19:00 • Haradski Stadium, Borisov (BLR) • Bieloruská Vysšaja Liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Krásný páteční podvečer. Běloruská Vysšaja Liga, která jako jediná nejvyšší soutěž v Evropě nebyla svého času přerušena kvůli koronaviru, má na programu 13. kolo. V rámci toho se dnes střetnou týmy FK Gorodeja a SFC Sluck. Papírovým favoritem střetnutí budou hosté.
     
    Gorodeja se v šestnáctičlenné tabulce nachází na čtrnáctém místě, které by na konci soutěže znamenalo účast v baráži a tvrdý boj o záchranu. Tým přitom nevstoupil do letošního ročníku špatně, po pěti odehraných kolech měl na kontě devět bodů za tři výhry. Jenže od té doby Gorodeja na další triumf marně čeká, na konto přidala jen tři body za tři remízy. Na vině je především mizerná produktivita. S osmi vstřelenými brankami má klub, jenž mezi běloruskou elitou debutoval až v roce 2015, vizitku nejhoršího útoku celé ligy. O špatné aktuální formě svědčí i porážka z posledního kola, kdy Gorodeja prohrála s předposledním Smoleviči rozdílem třídy 1:4.
     
    Výborný nástup do aktuálního ligového ročníku měl Sluck. Tým v úvodních sedmi kolech našel jediného přemožitele a vytěžil z nich 16 bodů, díky kterým byl dokonce na první pozici. Fotbalisté SFC svými výkony překvapovali i sami sebe a tušili, že dřív nebo později se dostaví propad. A tak se také stalo. Sluck nevyhrál už pět kol v řadě, navíc během nich získal pouhé dva body – stejně jako jeho páteční protivník. V tabulce se tak při vyrovnaném skóre 17:17 propadl na šestou pozici a další sešup by mohl následovat v případě dnešního neúspěchu. V posledním utkání Sluck remizoval na domácím stadionu 1:1 se Žodinem.
     
    Nejlepším střelcem týmu FK Gorodeja je Lazar Sajčič. Jméno čtyřgólového srbského záložníka přitom není českému fanouškovi úplně neznámé, třiadvacetiletý fotbalista působil před angažmá v Bělorusku v českobudějovickém Dynamu. Čtyři trefy stačí na post "nejlepšího" střelce i ve Slucku, i když vlastně ne tak úplně. SFC má totiž takové hráče hned dva – třicetiletého ruského útočníka Arťoma Serďuka a o osm let mladšího Nigerijce Balu Muhammada Umara.
     
    Při vzájemných zápasech obou týmů se gólovými trefami spíše šetří. Naposledy se v listopadu rozešli Gorodeja se Sluckem bez branek, loni v červnu se pak z hubeného triumfu 1:0 radovala Gorodeja.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Gorodeja: Dovgjallo – Archipov, Bajduk, Ignatěnko, Joksimovič, Pavljuček (C), Pušňakov, Sajčič, Sazonovič, Šestilovskij, Jaskovič
    Náhradníci: Makarov – Šavel, Šibun, Volovič, Volovik, Zacharov

    SFC Sluck: Pankratov (C) – Anjukevič, Burajev, Koanda, Krivulkin, Salou, Semenov, Serďuk, Teterenko, Trubila, Umar
    Náhradníci: Branovec – Gafar, Čebotajev, Korojev, Obrazov, Syčev, Takulov, Zujevič

    Rozhodčí: Koronec P. (BLR).
     
    Oba týmy jsou na hrací ploše. Gorodeja bude hrát v zelených dresech, hosté ze Slucku v modrých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Sluck si zapsal do statistik už po pouhých patnácti sekundách první ofsajd.
     
    2
    Joksimovič uvedl od rohového praporku do hry dlouhé autové vhazování. Po něm vznikla před brankou Slucku skrumáž, kterou zakončoval střelou vysoko nad horní tyč Dmitri Bajduk.
     
    3
    Po kratší Bajdukově přihrávce se Joksimovič nedostal k centru z levé strany, místo toho jen bolestivě nakopl dotírajícího Teterenka.
     
    4
    Na druhé straně zazlobil v pokutovém území Nigerijec Umar. Při pokusu o zpracování míče mu balon odskočil od hrudi k brankáři Dovgjallovi.
     
    5
    Bala Muhammad Umar tentokrát na zemi. Sluck bude rozehrávat ze střední části hřiště.
     
    7
    Hře zatím schází větší tempo. Míč se sice stěhuje ze strany na stranu, to je tak ale vše. Na kloudnou šanci zatím čekáme.
     
    8
    Aktuálně má míč v moci Sluck, který kombinuje okolo středového kruhu.
     
    9
    Hosté vedli akci po pravém křídle. Burajevův pokus o centr byl zblokován, balon následně neprocedil před bránu ani přihrávající Teterenko.
     
    10
    Jestliže je tempo mdlé, Umar silami rozhodně nešetří. I nyní se vydal na sprint vstříc brankáři Dovgjallovi, který byl ale u míče dříve a odehrál ho do bezpečí.
     
    11
    Exbudějovický Sajčič se snažil proniknout s balonem do vápna, na jeho levém okraji ale proti početní přesile neuspěl.
     
    12
    Na druhé straně se z nějakých dvaceti metrů opřel do míče Burajev, jeho střela ale zamířila opět jen vysoko nad branku.
     
    13
    Rychlá akce Gorodeji končí opět pouze odevzdaným balonem. Archipov nabíjel na hranici vápna Pušňakovovi, ten ale mířil jen pánu Bohu do oken. Zatím sledujeme pokusy typické spíše pro jiný sport – ragby.
     
    14
    První střelecký pokus, který stojí opravdu za zmínku. Přízemní dělovka Lazara Sajčiče vyslaná před hranicí šestnáctky prosvištěla vedle levé tyče.
    14. Sajčič mířil metr vedle.
     
    15
    Na druhé straně se musel činit brankář Dovgjallo! Jegor Semenov se dostal s balonem na pravou stranu velkého vápna, přízemní střelou mezi nohami obránce ale nechal vyniknout jen domácího gólmana.
    15. Skrytou střelu Semenova zlikvidoval Dovgjallo.
     
    18
    Po divoké dvouminutovce, která přinesla po jedné šanci na každé straně, se hra opět uklidnila. Aktéři se nacházejí výhradně v prostoru mezi oběma šestnáctkami.
     
    20
    Umar si to z levé strany mašíroval až k malému vápnu, poté, co musel přeskočit padajícího protihráče, mu ale balon utekl do zámezí.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka utkání. K vidění je typický souboj dvou mužstev se špatnou formou. Nepřesnosti převládají nad hezkými akcemi.
     
    22
    Jeden z hostů střílel z otočky, jemně tečovaná rána přináší Slucku rohový kop.
     
    23
    Ten rozehrál centrem z pravé strany Dramane Salou, balon ale bleskově odvrátila hlava jednoho z hráčů v zelených dresech.
     
    25
    Burajev prováhal správný moment na přihrávku i střelu. Místo slibného zakončení je z toho jen zblokovaná střela, která končí za autovou čárou.
     
    26
    Šestilovskij fauloval Serďuka. Sluck bude zahrávat přímý kop.
     
    26
    Ani tento prudký centr k zadní tyči ovšem žádnou práci pro brankáře Dovgjalla neznamenal. SFC bude vhazovat.
     
    28
    Domácí delší dobu obléhali hostující šestnáctku, až si vymodlili faul. Kombinace Gorodeji je ale zoufale pomalá.
     
    29
    Po centru Joksimoviče přišla hlavička na střed branky. Pankratov si připisuje snadný zákrok.
     
    30
    Tvrdý zákrok Pušňakova u postranní čáry. I ten se obejde bez karetního napomenutí. Balon pro Sluck.
     
    32
    Bajduk vhazoval až na hranici vápna, míč ale vyhlavičkoval ven Semenov. Následně se útočným faulem na Anjukeviče provinil Ignatěnko.
     
    33
    Gorodeja zahrozila prudkým centrem z levé strany! Na vzdušný pas Joksimoviče si naskakovala hned dvojice hráčů, ani jeden ale balon o kousek nezasáhl.
     
    34
    Gorodeja právě vstřelila branku!
    Teď už jde ovšem domácí celek do vedení! Dmitri Ignatěnko posunul balon na pravou stranu vápna, kde číhal neobsazený SERGEJ ARCHIPOV a ten s přihrávkou naložil nejlépe, jak mohl. Jeho rána k bližší tyči skončila až za zády skákajícího Pankratova.
    34. Sergej ARCHIPOV - 1:0
     
    36
    Zelení jsou nadále při chuti. Pankratov nyní musel likvidovat jeden ze vzdušných pasů, který ukryl do rukavic.
     
    37
    A další zákrok hostujícího gólmana! Z hranice pokutového území se do balonu opřel Jaskovič, jehož skákavou střelu skrze hradbu těl Pankratov rovněž chytá.
     
    39
    Dobrý obranný zákrok Ignatěnka, který nyní odehrál skluzem balon za autovou čáru a uhasil tak rozjíždějící se akci Slucku.
     
    40
    Domácí se chvíli radovali z druhé branky, ta ale není pro ofsajd nakonec uznána! Sajčič nasadil ve vápně kličku Koandovi a namazal před bránu volnému Pušňakovovi, jeho zakončení špičkou kopačky ale přišlo z postavení mimo hru.
    40. Domácí radost zhatil ofsajd.
     
    41
    Kapitán Gorodeji si vypomohl na obranné polovině faulem. Po nedovoleném zákroku Pavljučeka může útočit Sluck.
     
    42
    Jenže i modří se provinili faulem u postranní čáry, takže o možnost k ohrožení branky záhy přišli.
     
    43
    Teterenko poslal k zemi Pušňakova. Standardka pro Gorodeju.
     
    43
    Po dlouhém Joksimovičově nákopu do vápna se balon odrazil k Archipovovi, ten ale druhou trefu v utkání nepřidal. Jeho křižný pokus zamířil výrazně vedle levé tyče.
     
    45
    Pozornost brankáře Dovgjalla prověřil ranou ze střední vzdálenosti Burajev. Stav se nemění.
     
    45+1
    Rozběhnutý Salou odcentroval po kombinaci se spoluhráčem z pravé strany velkého vápna, jeho vzdušný pas byl ale přetažený.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Gorodeja se vzepřela roli papírového outsidera a naopak je to ona, kdo je po úvodní půli spokojenějším účastníkem zápasu. Domácí byli lepším celkem a po zásluze vedou, když se ve 34. minutě prosadil ranou z pravé strany velkého vápna Archipov. Gorodeja překonala brankáře Slucku ještě jednou, Pušňakov ale dloubal balon před Pankratovem z ofsajdové pozice. SFC zahrozil pouze jednou střelou Semenova, jinak si žádnou kloudnější akci nevypracoval.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Serďuk byl faulován na půlce hřiště a následně se rozhodl loktem oplácet. Rozhodčí to postřehli, kartu ale neudělují.
     
    47
    Balon drží v úvodu druhé půle na kopačkách výhradně fotbalisté Slucku, ti ale nyní museli zapojit do hry zpětnou přihrávkou i brankáře Pankratova.
     
    48
    Vitalij Trubila si pravděpodobně neodpustil nějaké řeči směrem k rozhodčímu a vyfasoval žlutou kartu. Tu za svůj předešlý zákrok obdržel také Dmitri Ignatěnko.
     
    49
    Trubilův centr z levé strany domácí obrana vyhlavičkovala. Odražený balon se snažil bez přípravy napálit Salou, vůbec ho ale netrefil.
     
    50
    Joksimovič odvracel míč před rozběhnutým protihráčem na rohový kop.
     
    51
    Gorodeja právě vstřelila branku!
    Po něm se Sluck do zakončení nedostal, naopak to byl SERGEJ ARCHIPOV, který pláchl přes celé hřiště a zakončil svůj únik přesnou přízemní střelou k levé tyči! Gorodeja se po změně stran pouze bránila, teď ale z brejku navyšuje náskok!
    51. Sergej ARCHIPOV - 2:0
     
    53
    Pravděpodobně to byl Krivulkin, kdo zahrál před vlastní šestnáctkou rukou. Gorodeja bude kopat standardku z velmi nebezpečné pozice.
     
    54
    Lazar Sajčič mířil krásně pod břevno, Pankratov jeho ránu konečky prstů vyškrábl na roh!
    54. Sajčičovu přímému kopu příliš nescházelo...
     
    56
    Gorodeja právě vstřelila branku!
    Z rohu domácí nezahrozili, krátce poté ale zůstal před brankou nepokrytý KIRILL PAVLJUČEK. Kapitán Gorodeji se nejlépe zorientoval ve skrumáži a střelou z bezprostřední blízkosti navýšil náskok svého celku už na 3:0!
    56. Kirill PAVLJUČEK - 3:0
     
    57
    Střídání v týmu SFC Sluck: ze hřiště odchází Marat Burajev, přichází Alan Korojev.
     
    58
    Jestliže vstoupil Sluck do druhé půle aktivně, po dvou inkasovaných gólech je jako opařený. Gorodeji naopak vlily dvě trefy krev do žil.
     
    60
    Arťom Serďuk schytal bolestivý zásah u půlící čáry a jen stěží se zvedá na nohy.
     
    62
    Lazar Sajčič si navedl balon na střelu levačkou. Následná pumelice borce, jenž naposledy působil v Českých Budějovicích, skončila dva metry nad břevnem. Přesto ji fanoušci ocenili potleskem.
     
    64
    I nadále se hraje na polovině Slucku, který po dvou úderech zcela rezignoval.
     
    66
    Gorodeja, jež před tímto utkáním vsítila za dvanáct kol pouhých osm branek, pokračuje v útočných choutkách. Takhle fanoušci své miláčky letos neznají.
     
    67
    Serďuk schytal další zákrok a je tak trochu otloukánkem tohoto zápasu. Třicetiletý útočník Slucku vypadá frustrován, teď vyjel i na rozhodčího.
     
    68
    SFC vybojoval rohový kop. Po delší době mají modří možnost ohrozit domácí klec.
     
    69
    Semenov centroval na bližší tyč, kde balon tečoval Serďuk. Balon ale mířil do míst, v nichž stál připravený Dovgjallo.
     
    70
    Na lavičce Slucku je živo. Zřejmě přijde brzy další změna v sestavě. Času už ale mají hosté zoufale málo.
     
    71
    Teď se navíc fotbalisté Slucku musí stěhovat na vlastní polovinu, když si střídající Korojev zpracoval balon rukou.
     
    72
    Hra je přerušena. Sajčič schytal při souboji u postranní čáry od Semenova nezaviněný úder rukou do obličeje a leží na zemi.
     
    73
    Již se hraje. Sluck v posledních minutách přeci jen zmobilizoval síly a je teď aktivnějším celkem. Jenže Dovgjallo se zatím v brance nudí.
     
    74
    Archipov útočil na hattrick. Jeho ránu z levé strany zblokoval na rohový kop Koanda.
     
    75
    Rohy dnes nejsou v podání obou celků zrovna silnou stránku. Ani z toho posledního nezapršelo a Pankratov mohl zůstat v klidu.
     
    76
    Sluck se sérií krátkých přihrávek prokombinoval do pokutového území, tam ale o balon přišel. Domácí obrana dnes funguje na jedničku.
     
    78
    Dovgjallo vyrazil na penaltu vyboxovat míč, následně hasil tygřím skokem nedůraznou hlavičku Umara.
     
    79
    Střídání v týmu FK Gorodeja: ze hřiště odchází Sergej Pušňakov, přichází Jurij Volovik.
     
    80
    Gorodeja dohrává zápas s ledovým klidem. Teď navíc uspoří další vteřiny, vhazovat bude na vlastní polovině Ignatěnko.
     
    81
    Stejný hráč byl nyní u rohového praporku sražen zezadu Korojevem, a tak je pískáno.
     
    81
    Umar se snažil o přihrávku do vápna z levé strany, míč byl ale sražen na rohový kop.
     
    82
    Po závaru střílel před hranicí šestnáctky z voleje Teterenko, pokus to byl ovšem slabý a zároveň nepřesný, takže míč doplachtil vedle levé tyčky.
     
    83
    Sluck opět kombinuje s balonem, vysunutý blok domácích mu ale v těchto chvílích dělá velké problémy.
     
    84
    Nákop směřující na rozběhnutého Umara přišel vniveč. Aktivní Nigerijec se nacházel za posledním obráncem, a tedy v ofsajdu.
     
    85
    Další faul na Serďuka. Sluck má přímý kop z nějakých třiceti metrů. Uvidíme, zda se Korojev pokusí o přímé zakončení, nebo zvolí centr.
     
    86
    Střídající útočník Slucku zvolil střelu levačkou, ta ale zamířila o zem výrazně vedle pravé tyčky. Dovgjallo tak opět mohl zůstat v klidu.
     
    87
    Střídání v týmu FK Gorodeja: ze hřiště odchází Dmitri Bajduk, přichází Michajl Šibun.
     
    87
    Korojev srazil zezadu k zemi Jaskoviče. Zákrok, který možná pramenil trochu i z frustrace nad současným stavem zápasu. Hosté už by se nejraději viděli v šatně, ne-li doma.
     
    89
    Další útočná snaha SFC končí balonem v zámezí a autovým vhazováním pro domácí. To uvede do hry Ignatěnko.
     
    90
    S autovými vhazováními se nám roztrhl pomyslný pytel. Důležité je, že se hraje daleko od obou zařízení.
     
    90
    I když teď to úplně neplatilo. Po kolmici na levou stranu velkého vápna pálil bez přípravy Archipov, autor dvou dnešních branek ale tentokrát "o parník" minul. Jeho pokus mířil příliš vysoko.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí Koronec nastaví zápas o dvě minuty.
     
    90+2
    Střídání v týmu FK Gorodeja: ze hřiště odchází Igor Dovgjallo, přichází Arťom Žakarov.
     
    90+2
    Domácí v závěru ještě vystřídali na pár vteřin brankáře. Žakarov dostal prostor mezi tyčemi jako dárek ke svým dnešním osmnáctým narozeninám. Tak všechno nejlepší!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Gorodeja poráží favorizovaný Sluck rozdílem třídy 3:0 a to přesto, že v předešlých dvanácti kolech vsítili fotbalisté tohoto celku jen osm branek a měli vizitku nejméně produktivního týmu soutěže. Skóre otevřel deset minut před pauzou Archipov, jenž Pankratova prostřelil ranou z pravé strany velkého vápna. Sluck nastoupil do druhé půle aktivně, po vlastním rohu si ale nechal pláchnout znovu Archipova, který svůj únik zakončil chladnokrevnou přízemní trefou přesně k zadní tyči. Pojistku pak přidal pět minut poté ještě kapitán Pavljuček, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži a zakončoval z bezprostřední blízkosti brány.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 9:8. Rohy: 2:4.
     
    Gorodeja tak ukončila sedmizápasové čekání na vítězství a v tabulce běloruské ligy si polepšila na třináctou příčku. Ještě nedávno první Sluck naopak opět klesl, aktuálně už je sedmý. Poslední výhru SFC zaznamenal 2. května.
     
    O další body bude Gorodeja za týden usilovat na stadionu Dynama Brest. Sluck se pokusí ukončit výsledkovou mizérii doma proti tabulkovému sousedovi z Grodna.
     
    Z tohoto utkání je to vše. Děkujeme za pozornost a přejeme krásný zbytek pátečního večera. Na viděnou. (21:01:57)

    Filip Lefenda

    Góly: 34. Archipov (Ignatěnko), 51. Archipov, 56. Pavljuček

    Karty:   48. Ignatěnko (GRD) – 48. Trubila (SLUT)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:5. Střely mimo: 9:8. Rohy: 2:4.
    FC Gorodeya: Dovgjallo (90.+2 Žakarov) – Archipov, Bajduk (87. Šibun), Ignatěnko, Joksimovič, Pavljuček (C), Pušňakov (79. Volovik), Sajčič, Sazonovič, Šestilovskij, Jaskovič
    Náhradníci: Makarov – Šavel, Šibun, Volovič, Volovik, Zacharov

    SFC Slutsk: Pankratov (C) – Anjukevič, Burajev (57. Korojev), Koanda, Krivulkin, Salou, Semenov, Serďuk, Teterenko, Trubila, Umar
    Náhradníci: Branovec – Gafar, Čebotajev, Korojev, Obrazov, Syčev, Takulov, Zujevič

    Rozhodca: Koronec P. (BLR)