Brazília – Francúzsko 0:3 (kon.)
koniec
Brazília
0:3 (0:2)
Francúzsko
cz Piatok 17.04.2020, 14:00 • Stade de France, Saint-Denis • Mistrovství světa 1998 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné sobotní odpoledne! V době, kdy svět ochromila pandemie koronaviru si prostřednictvím historického textového přenosu připomeneme finálový zápas z mistrovství světa z roku 1998, v němž se Brazílie utkala s Francií.
     
    Cesta Brazílie turnajem

    Brazilské fotbalové mužstvo přijelo do Francie obhajovat titul z Ameriky, který byl již čtvrtým v historii země v rámci světových šampionátů. V Evropě začali svěřenci trenéra Zagalla na výbornou, když ve skupině A porazili Skotsko 2:1, posléze si v poměru 3:0 poradili s Marokem. Třetí skupinové klání skončilo senzační porážkou 1:2 s Norskem, přesto Brazílie obsadila první příčku.

    Ve vyřazovací fázi se v osmifinále postavilo Kanárkům Chile. Favoritovi nedokázalo dlouho vzdorovat, podlehlo mu 1:4. Čtvrtfinále už bylo o poznání vyrovnanější, Brazílie zdolala Dánsko 3:2. Ještě dramatičtější byl souboj o velké finále, Nizozemsko zdolala Zagallova družina až po penaltách.
     
    Cesta Francie turnajem

    Domácí Francouzi měli na domácím turnaji rozhodně co napravovat, protože v Americe se vůbec neobjevili, v kvalifikaci skončili na třetí nepostupové příčce o bod za Bulharskem. A začali dobře. Ve skupině A vybojovali plný počet devíti bodů, když postupně porazili Jihoafrickou republiku, Saudskou Arábii a Dánsko.

    Mezi nejlepšími šestnácti se svěřenci kouče Jacqueta střetli s Paraguayí. O vítězi rozhodl až zlatý gól, který vstřelil k radosti fanoušků na stadiónu Blanc. Ve čtvrtfinále domácí odehráli další nervydrásající zápas, který došel za bezbrankového stavu až do penalt, v němž udrželi pevnější nervy hráči ze "země galského kohouta." Semifinále přiválo Francii do cesty Chorvatsko. Tentokráte se nemuselo nastavovat, domácí vyhráli 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Brazílie: Taffarel – Cafu, Aldair, Baiano, Carlos – Sampaio, Dunga(C) – Rivaldo, Leonardo – Bebeto, Ronaldo
    Náhradníci: Dida – Zé Carlos, Gonçalves, Cruz, Zé Roberto, Giovanni, Doriva, Denílson, Edmundo, Emerson, Germano

    Francie: Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu – Deschamps (C) – Karembeu, Petit – Zidane, Djorkaeff – Guivarc'h
    Náhradníci: Lama, Charbonnier – Candela, Blanc, Boghossian, Vieira, Pires, Henry, Diomède, Trézéguet, Dugarry

    Rozhodčí: Belqola (Maroko) – Warren (Anglie), Salie (JAR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Finále mistrovství světa 1998 bylo odstartováno! Brazílie nastoupila do utkání v tradičních žlutých dresech, Francouzi navlékli dresy barvy modré.
     
    3
    Domácí fotbalisté se pokusili o rychlý brejk. Dlouhý nákop Desaillyho mířil na Djorkaeffa, který se ale nedokázal posadit přes stopera Baiana.
     
    4
    Příliš velké sousto na sebe ve středu hřiště vzal kapitán Dunga. Sám si troufl jít do souboje proti třem, nepřešel přes Karambeua.
     
    5
    Lizarazu hodil aut po lajně na Zinedina Zidana. Francouzský záložník se u lajny snažil vyzrát na Cafua, to se mu ovšem nepovedlo.
     
    6
    Také Brazilci chtěli poprvé zahrozit, avšak neúspěšně. Ofenzivní složku se vydal podpořit Roberto Carlos, jeho pas na něj ale ve skluzu odvrátil do zámezí Lebouef.
     
    7
    Ronaldo byl těsně bráněný protihráčem, přesto si dokázal kulatý nesmysl zpracovat a na pravou lajnu nahrát Cafuovi. Bek nastřelil stojícího soka a vybojoval aut.
     
    8
    Krásná kombinace nekončí prvním gólem! Zidane z jednoho doteku nahrál Djorkaeffovi, jenž ještě vyšperkoval akci pasem na forwarda Stéphana Guivarc'ha. Ten ovšem v klíčovou chvíli zaškobrtl, a tak nedokázal zakončit dostatečně razantně!
    8. Guivarc'h v klíčovou chvíli zakopl
     
    9
    Kanárci se pokouší zklidnit hru trpělivou kombinací na vlastní polovině. Několikrát si balón vyměnili stopeři, Baiano následně na lajně našel Carlose.
     
    10
    Hlavní rozhodčí ve spolupráci s čárovým chybovali, když po zakončení Rivalda se balón otřel ještě o hlavu Lebouefa. Sudí však nařídil odkop od brány.
     
    11
    Standardka přichází na druhé straně. Zidane se u lajny krásně pohrál s Cafuem, který následně zatáhl soupeře za dres, úplně jej stáhl k zemi.
     
    12
    Didier Deschamps vyslal centr na přední tyč, kde se objevil nikým nehlídaný Petit. Jenže záložník míč o něco málo předběhl, zády k bráně nedokázal přesně zacílit.
     
    13
    Rivaldo zůstal na pravé lajně nepokrytý, pro mu do tohoto prostoru také poslal Roberto Carlos nahrávku. Než si však ofenzivně laděný záložník kulatý nesmysl zpracoval, tak se k němu stáhl Lizarazu a kličkou na jeho levou stranu se nenechal obelstít.
     
    14
    Fantastickou práci odvedl ve středu hřiště Emmanuel Petit. Skluzem zamezil v pohybu Leonardovi, Brazilec neměl kudy pokračovat v cestě směrem vpřed.
     
    15
    Rychlý brejk domácího mužstva nekončí kýženým prvním gólem. Zidane jemným obloučkem za obranu hledal Guivarc'ha, před nímž na poslední chvíli hlavou přizvedl míč Baiano.
     
    16
    Svěřenci kouče Zagalla se stále snaží kombinovat, čekají, až se objeví v defenzivě soupeře okénko. To se zatím neobjevuje, obrana Francie je výborně rozestavená.
     
    17
    Marcel Desailly neváhal ani vteřinu. Poté, co obral Dungu o balón, tak dlouhým odkopem poslal míč až k Taffarelovi, rychle k němu totiž přibíhal Ronaldo.
     
    18
    Pravý be Cafu ukázal, že technika mu není cizí. Nejprve naznačil centr, avšak nakonec udělal ještě kličku po lajně, čímž úplně vyřadil ze hry zmateného Lizarazua. Následně ale přetáhl centr na Carlose.
     
    19
    Fotbalisté ve žlutém pokračují na míči. Ronaldo se sice obtočil kolem Deschampse, jenže vzápětí si míč až moc pokopl před sebe, toho okamžitě využil vystoupivší stoper Lebouef.
     
    20
    Evropané ukazují, že i oni si umí nahrát několikrát za sebou. Po přechodu přes útočnou polovinu dostal pas Lizarazu, proti jehož centru do vápna vystartoval včas brazilský gólman.
     
    21
    Už to vypadalo, že se dočkáme prvního rohového kopu, hlavní rozhodčí nakonec nařizuje přímý volný kop ve prospěch Francie. Leonardo totiž Desaillyho při obranném zákroku nedovoleně popostrčil.
     
    22
    Francouzi doposud hráli spíše přes levou stranu, teď ovšem využili také Thurama napravo. Bek se pokusil v šestnáctce uvolnit Guivarc'ha, nohu do cestě pasu vložil pozorný Dunga.
     
    23
    Na obou týmech je vidět, že nechtějí udělat chybu, jež by je mohla stát celé finále. Brazílie sice drží balón na kopačkách častěji, jenže kombinace probíhá spíše na jejich vlastní polovině.
     
    24
    Nejenže si Chtistian Karembeu na středu zpracoval těžkou nahrávku od Deschampse, dokonce se krásnou kličkou zbavil Dungy, jenž projel ve skluzu na prázdno. Pak ale zkazil nahrávku na Zidana.
     
    25
    Až příliš to Francouzi překombinovali těsně před šestnáctkou. Djorkaeff našel Guivarc'ha, který už mohl střílet, v poslední chvíli se však rozhodl spoluhráči míč vrátit. Djorkaeff už neměl šanci se proti početní převaze propracovat k zakončení.
     
    26
    Velkou chybu udělal Roberto Carlos. Levý obránce měl dostatek času si balón zpracovat a odkopnout jej do bezpečí, místo toho si jej ale chtěl nadzvednout, a to byla chyba. Míč totiž netrefil čistě, ten posléze těsně přešel čáru. Bude se kopat roh. Carlos na důkaz nespokojenosti kopl do praporku.
     
    27
    Francie právě vstřelila branku!
    A chyba Carlose je potrestána! Na centr Petita od rohového praporku si totiž naskočil nejvýše ZINÉDINE ZIDANE, který prudkou hlavičkou prostřelil bezmocného Taffarela!
    27. Zinédine ZIDANE - 0:1
     
    28
    Těžké chvíle určitě prožívá i brankář Taffarel. Na míči si pořádně ještě nesáhl a už ho musel lovit ze sítě. Do konce utkání ale ještě zbývá dost času, Brazílie není bez šance na zvrat.
     
    29
    Roberto Carlos si zase nadkopl balón a málem toho zase litovat, ke svému štěstí ovšem trefil bránícího Deschampse do pravé ruky, jež nebyla u těla.
     
    30
    Půl hodina zápasu je za námi. Brazílie je mírně aktivnějším týmem, avšak vede domácí Francie, která zadarmo přišla k rohovému kopu, po jehož rozehrání se trefil Zidane.
     
    31
    Po dlouhém nákopu Dungy se ve vzduchu střetl Ronaldo s gólmanem Barthezem. Brankář trefil jako první míč, poté až pěstí zasáhl útočníka, který se ztěžka zvedá zpátky na nohy.
     
    32
    Brazilský kouč Zagallo využívá chvilkovou pauzu k rozdávání pokynům svým svěřencům. Podle gestikulace je jasné, že se mu předváděná hra Brazilců vůbec nelíbí.
     
    33
    Přichází první žlutá karta. Jejím držitelem se stává stoper Júnior Baiano, jenž na polovině hřiště trefil Djorkaeffa do jeho stojné nohy.
     
    34
    Podruhé v krátkém časovém sledu musel být v permanenci Fabien Barthez. Nyní řešil o poznání snazší situaci, po malé domů od Desaillyho dlouhým odkopem poslal balón na útočnou polovinu.
     
    35
    Kanárci se i nadále snaží o kombinační hru, ta jim zatím žádnou šanci nepřinesla. A v nejbližších vteřinách ani nepřinese, Dungu zastavil zatažením za dres Zidane.
     
    36
    Stoper Marcel Desailly udělal při rozehrávce obrovskou chybu. Dunga z jedničky vyslal dopředu Ronalda, který situaci dva na jednoho nevyřešil vůbec dobře. Přihrávku naznačoval až moc dopředu, pas na Leonarda vystihl poslední zbývající obránce Lebouef.
     
    37
    Skvělou práci odvedl Taffarel. Strážce brazilské svatyně včas vystartoval proti centru Thurama z pravé lajny. Guivarc'h si s ním netroufl jít do souboje.
     
    38
    Doposud jediný střelec Zidane na sebe natáhl hned tři protihráče, načež předal Guivarc'hovi. Útočník zůstal sám proti dalším dvěma obráncům, s nimiž si podle očekávání nedokázal poradit.
     
    39
    Naprosto zbytečný a tvrdý faul předvedl u lajny kapitán Francie Didier Deschamps. Středopolař ve skluzu neměl šanci trefit míč, naopak nohy Carlose zasáhl. Jasná žlutá.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou domácí do kabin s jednobrankovým vedením v zádech?
     
    41
    Jihoameričané mají k dispozici standardní situaci. Rivaldo si na pravé lajně dokázal vytvořit prostor, v centru v poslední chvíli zabránil faulující Lizarazu.
     
    42
    Právě Rivaldo se chopil rozehrávky přímého kopu. Dlouhým centrem hledal a našel Bebeta, forward z velkého úhlu nenašel mezeru v Barthezově postoji.
     
    43
    Nechybělo mnoho, aby Francie vedla o dva góly! Nepřesnou nahrávku Karembeua Baiano trestuhodně odvrátil přímo k nohám Emmanuela Petita. Záložník si míč zpracoval a z druhého doteku střílel, od inkasované branky zachránil Brazílii Aldair, který špičkou kopačky změnil směr trajektorie balónu! Toho si nevšimli rozhodčí, hlavní nařídil odkop od brány.
    43. Petitovi ránu na poslední chvíli vychýlil mimo bránu Aldair
     
    44
    Znovu rychle na druhou stranu. Bebeto se z lajny vydal do pokutového území, avšak do jeho vnitra se nedostal, nepodařilo se mu totiž prostrčit míč mezi nohama Desaillyho.
     
    45
    V závěru prvního poločasu byla Francie kousek od druhého gólu, ani teď ale balón nekončí v síti! Baiano nepochopitelně podskočil dlouhý nákop Thurama. Stéphane Guivarc'h se díky tomu ocitl tváří v tvář gólmanovi, Taffarel konečky prstů vytěsnil ránu směřující k jeho levé tyči! Následuje druhý rohový kop Francie v utkání. Všichni si ještě moc dobře pamatují, jak to dopadlo v prvním případě.
    45. Guivarc'h tváří v tvář Taffarelovi neuspěl
     
    45+1
    Francie právě vstřelila branku!
    To je neskutečné, situace se opakuje, domácí těsně před odchodem do šaten odskakují na rozdíl dvou branek! Druhý rohový kop v pořadí nevyšel, avšak okamžitě následoval třetí. Tentokráte to byl Djorkaeff, kdo našel hlavu ZINÉDINA ZIDANA, hrdina první půle poslal hlavičku k levé tyči, gólman vůbec nereagoval!
    45+1. Zinédine ZIDANE - 0:2
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas finálového utkání na mistrovství světa 1998, po němž má překvapivě blíže k zisku historického titulu domácí Francie. Ta vede nad Brazílií 2:0, když obě branky padly po centru z rohového kopu a o obě se postaral stejný hráč. Zinédine Zidane se nejprve trefil po centru Petita z pravé strany, následně si přesně našel i vysoký balón Djorkaeffa vyslaný od levého praporku. Brazílie častěji drží míč na kopačkách, soupeř jí ale uděluje pořádnou lekci z produktivity.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Leonardo, přichází Denílson.
     
    47
    Francouzský trenér Jacquet neměl důvod měnit o poločasové přestávce některého z hráčů. To brazilský kouč Zagallo jednu změnu udělal, nevýrazného Leonarda nahradil Denílsonem.
     
    48
    Marcel Desailly si vykoledoval žlutou kartu za faul u lajny, který spáchal proti Rivaldovi. Ofenzivní záložník si výborně kryl balón, soupeř ho pak bolestivě nakopl do lýtkového svalu.
     
    49
    Brazílie viditelně chce snížit co nejrychleji. Po levé straně nabral velkou rychlost Roberto Carlos, ve skluzu mu míč odkopl z pod kopačky do autu Thuram.
     
    50
    Bez jakýchkoliv starostí odpálil stoper Frank Lebouef balón až k Taffarelovi, neboť na něj rychle dotíral hladový Ronaldo. Obránce to vyřešil jak nejlépe mohl.
     
    51
    Bebeto ukázal, že konstruktivní rozehrávka není úplně jeho nejsilnější stránkou. Jakožto útočník se objevil na pozici středního záložníka, na Ronalda míč nepropasíroval.
     
    52
    Velké sousto na sebe vzal Rivaldo. V plné rychlosti se pustil do předem ztraceného souboje se třemi protihráči. Balón získal Lebouef.
     
    53
    Útočným faulem se provinil Denílson, domácí tím pádem mají čas na chvíli vydechnout, tlak Kanárků je totiž v úvodu druhé půle opravdu velký. Forward ve výskoku zasáhl loktem do obličeje Desaillyho.
     
    54
    Už to vypadalo, že se Denílson po proniknutí do šestnáctky dostane k centru. Avšak nedostal, se skluzem přispěchal Thuram, jenž balón poslal do zámezí. Bude se kopat roh.
     
    55
    Rivaldo přetáhl centr na zadní tyč, kde se ke střele hlavou dostal Bebeto. Z velkého úhlu zamířil těsně nad. Carlos ještě požadoval penaltu po údajném faulu Zidana, neúspěšně.
     
    56
    Denílson se bleskově otočil s balónem po nahrávce Dungy a už se chytal vypálit, když jej zezadu poslal k zemi Karambeu. V tomto případě francouzský zadák určitě neměl snahu hrát balón, žlutá karta je proto zcela na místě.
     
    57
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Christian Karembeu, přichází Alain Boghossian.
     
    58
    Delší pas Lizarazua na poslední chvíli stihl Djorkaeff a těsně před Cafuem ještě trefil balón ve snaze najít Guivarc'ha. Útočníka ovšem skvěle pokryl Aldair.
     
    59
    Brazílie rozehrávala volný přímý kop. Centr Rivalda propadl až k Ronaldovi, jenž ve velké šanci neuspěl, trefil pouze Bartheze, gólman následně udržel balón v rukavicích!
    59. Ronaldo v nadějné pozici Bartheze nepropálil
     
    60
    Hodina zápasu je minulostí, ještě minimálně třicet minut se však bude hrát. Domácí Francie stále drží nadějný dvoubrankový náskok, tlak Brazílie se ale stupňuje každou minutou.
     
    61
    Denílsonovi snaha o centr vůbec nevyšla, neboť trefil hned prvního stojícího Lebouefa. Od něj se kulatý nesmysl odrazil ke Carlosovi, ten stál ke smůle Kanárků v ofsajdu.
     
    62
    Fabien Barthez si zahrával s ohněm. Brankář podskočil dlouhý aut Cafua, balón se následně dostal k Rivaldovi. Jeho akrobatické zakončení nebylo příliš důrazné, do zámezí odkopl míč na penaltě stojící Desailly.
     
    63
    Emmanuel Petit ukázal, že umí i bránit. Na jedničku odcouval proti dlouhému balónu Baiana, před nabíhajícím Denílsonem poslal míč do autu.
     
    64
    Ronaldo hlavičkou přiťukl na Rivalda, který ve výskoku dokázal poslat balón na bránu. Barthez však nemusel řešit nic složitého, míč mu doletěl přímo do rukavic.
     
    65
    Velké zaváhání předvedl Cafu. Pravý obránce při snaze o malou domů trefil balón nečistě. Balón se tak dostal k Guivarc'hovi, který zbrkle zakončoval z halfvoleje vysoko nad.
     
    66
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Stéphane Guivarc'h, přichází Christophe Dugarry.
     
    67
    Lizarazu se ve spolupráci se Zidanem dokázali na levé straně vymanit z tlaku. Druhý jmenovaný posléze našel na středu volného Petita, jehož zakončení zablokoval dobře pozičně postavený Baiano.
     
    68
    Velká komplikace pro domácí výběr! Marcel Desailly se po úspěšném obranném zákroku vydal podpořit útok, a to se mu stalo osudným. Deschamps mu totiž poslal příliš dlouhý pas, na který stoper nedosáhl, místo toho nataženou pravou nohou nekompromisně sundal k zemi Cafua. Hlavní rozhodčí udělil Desaillymu druhou žlutou karta, Francie bude dohrávat o deseti!
    68. Francie bude po vyloučení Desaillyho dohrávat o deseti
     
    69
    Lze očekávat, že Brazílie nyní vrhne všechny síly do útoku, zatímco Francie se uzavře na vlastní polovině. Do konce zápasu ještě stále zbývá dostatek času, o vítězí není rozhodnuto ani zdaleka.
     
    70
    Po lajně dostal pas do běhu Cafu. Až doběhl k rohovému praporku tak odcentroval, přičemž Ronaldo na balón nedoskočil, za ním stojící Denílson mířil z prvního doteku nad.
     
    71
    Frank Lebouef skvěle vystál Ronalda, který se ho pokusil obejít z pravé strany. To se nepodařilo, stoper po zisku míče okamžitě odpálil balón daleko na soupeřovu polovinu.
     
    72
    Více volného prostoru dostal na středu hřiště kapitán Dunga. Míč si předkopl před sebe a poté vypálil z nějakých dvaceti metrů jen kousek vedle pravé tyčky.
     
    73
    Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Sampaio, přichází Edmundo.
     
    74
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Youri Djorkaeff, přichází Patrick Vieira.
     
    75
    Viditelně frustrovaný Roberto Carlos šel do skluzu proti Deschmapsovi a měl velké štěstí, že soka netrefil. Kapitán Francie pokračoval dál, ztroskotal až proti Aldairovi.
     
    76
    Nově příchozímu Edmundovi se podařilo prostrčit míč na pravou stranu, kam si znovu naběhl Cafu. Opět odcentroval, adresátem se stal Rivaldo. Ten se k zakončení dostal, jenže podle rozhodčího si v souboji proti Thuramovi pomohl rukama, píská se faul.
     
    77
    Snaha o rychlou rozehrávku Kanárkům vůbec nevyšla. Dunga sice jemným podkopnutím vyslal do samostatného úniku Ronalda, útočník se ale nacházel v nejméně dvoumetrovém ofsajdu.
     
    78
    Hráič ve žlutém pokračují v kombinaci, jenže čas se jim velmi rychle krátí. Na polovině hřiště dlouho otálel s přihrávkou Dunga, málem se do brejku dostal Petit.
     
    79
    Co se nepovedlo Petitovi, to se povedlo Vieirovi. Ten přeskočil pasivně stojícího Edmunda a proti němu už stál pouze Júnior Baiano, přes něj ovšem nově příchozí fotbalista neprošel.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Domácí Francie je velmi blízko historickému úspěchu, i v deseti pořád drží dvoubrankové vedení. Brazilci se snaží, avšak na jejich kopačky se začíná vkrádat nervozita smíchaná s frustrací.
     
    81
    Cafu neměl komu, přes dva soupeře se obránci nepodařilo míč posunout k Ronaldovi. Kulatý nesmysl získal do moci Lebouef, ale ne na dlouho, hned z třetího dotyku přišel opět dlouhý odkop.
     
    82
    Po jednom ze soubojů se na zemi ocitl Zinédine Zidane, držící se za pravé koleno. Nejspíš nepůjde o nic vážnějšího, hrdina zápasu se snaží jen pošetřit cenné vteřinky.
     
    83
    Daleko z vlastního vápna vyběhl gólman Taffarel, aby co nejrychleji urychlil rozehrávku Brazilců po dalšímu odkopu, tentokráte v podání Deschampse. Strážce svatyně přihrál Carlosovi.
     
    84
    Lilian Thuram nechtěl být jako ostatní spoluhráči, alespoň chvíli chtěl udržet balón na kopačkách, dokonce se snažil o rozehrávku. Jejím cílem byl Dugarry, forward proti třem protihráčům neměl nárok na úspěch.
     
    85
    Mohlo být rozhodnuto! Christophe Dugarry tentokráte dostal o poznání povedenější balón, když jej nákopem za obranu našel Petit. Útočník situaci uspěchal, místo zpracování nechal balón skákat a pak se do něj opřel, střela šla poměrně velký kus vedle levé tyčky.
    85. Duggary nedokázal definitivně rozhodnout
     
    86
    Cafu, jakožto pravý obránce, patří k nejaktivnějším hráčům Brazílie i co se týče směrem dopředu. Jeho další centr se stal kořistí brankáře Bartheze.
     
    87
    Francouzský gólman si vybral slabší chvilku. Dlouhý balón mohl v klidu pustit do zámezí, avšak rozhodl se ho chytit. To se mu ale vůbec nepodařilo, Brazílie zadarmo přišla k rohovému kopu.
     
    88
    Rozehrávka na krátko se neukázala jako to nejlepší řešení. Rivaldo našel Denílsona, jenž v souboji jeden na jednoho selhal na Vieirovi.
     
    89
    Denílson si i v této fázi utkání dovoluje parádičky, kterému ale protihráči za žádnou cenu nestrpí. Otočení na míči mu hrubě nevyšlo, čistým způsobem získal balón Patrick Vieira.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Kapitán Dunga to udělal nejlépe jak mohl, jenže Ronaldo, který se už už chystal střílet, si zase nepohlídal postavení s obránci, čárový rozhodčí správně odmával postavení mimo hru.
     
    90+2
    Tohle už s Jacquetovou družinou vypadá více než dobře! Do konce zápasu zbývá něco málo přes minutu, což je na vstřelení dvou branek opravdu krátká doba.
     
    90+3
    Francie právě vstřelila branku!
    Sladká tečka na závěr domácího šampionátu! V poslední minutě ještě navyšuje vítězství Francie EMMANUEL PETIT. Rodák z Dieppe si naběhl na výbornou nahrávku za obranu, křižnou střelu umístil nechytatelně k pravé tyči.
    90+3. Emmanuel PETIT - 0:3
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Celá Francie je na nohou, fotbalisté získali na domácím mistrovství světa historický triumf! Svěřenci kouče Jacqueta zakončili pohádkový turnaj skvělým výkonem ve finále, v němž zdolali čtyřnásobného šampióna z Brazílie v poměru 3:0.

    Hrdinou zápasu se stal ofenzivní záložník Zinédine Zidane. Ten skóroval v prvním poločase dvakrát po centru z rohového kopu, když si nejprve naběhl na pas Petita, posléze si ho našel i balón vyslaný z druhé strany Djorkaeffem. Ve druhém poločase domácím zkomplikoval situaci stoper Desailly, jenž byl v 68. minutě vyloučen po druhé žluté kartě. Ani tento moment však Francii nevykolejil, hráči soupeře nepustili k pořádné šanci, naopak v poslední nastavené minutě upravil na konečných 3:0 Emmanuel Petit.
     
    Z historického přenosu z roku 1990 je to ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (16:04:58)

    Milan Huppert

    Góly: 27. Zidane, 45+1. Zidane, 90+3. Petit

    Karty:   33. Baiano (BRA) – 39. Deschamps (FRA), 48. Desailly (FRA), 56. Karembeu (FRA)   68. Desailly (FRA)


    Brazília: Taffarel – Cafu, Aldair, Baiano, Carlos – Sampaio (73. Edmundo), Dunga(C) – Rivaldo, Leonardo (46. Denílson) – Bebeto, Ronaldo
    Náhradníci: Dida – Zé Carlos, Gonçalves, Cruz, Zé Roberto, Giovanni, Doriva, Denílson, Edmundo, Emerson, Germano

    Francúzsko: Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu – Deschamps (C) – Karembeu (57. Boghossian), Petit – Zidane, Djorkaeff (74. Vieira) – Guivarc'h (66. Dugarry)
    Náhradníci: Lama, Charbonnier – Candela, Blanc, Boghossian, Vieira, Pires, Henry, Diomède, Trézéguet, Dugarry

    Rozhodca: Belqola (Maroko) – Warren (Anglie), Salie (JAR)

    Diváci: 80 000