Brazília – Francúzsko 0:3 (kon.)
koniec
Brazília
0:3 (0:2)
Francúzsko
cz Piatok 17.04.2020, 14:00 • Stade de France, Saint-Denis • Mistrovství světa 1998 • Finále
     
    Z historického přenosu z roku 1990 je to ode mě vše. S přáním krásného zbytku dne a hlavně pevného zdraví se s vámi loučí Milan Huppert. (16:04:58)
     
    Celá Francie je na nohou, fotbalisté získali na domácím mistrovství světa historický triumf! Svěřenci kouče Jacqueta zakončili pohádkový turnaj skvělým výkonem ve finále, v němž zdolali čtyřnásobného šampióna z Brazílie v poměru 3:0.

    Hrdinou zápasu se stal ofenzivní záložník Zinédine Zidane. Ten skóroval v prvním poločase dvakrát po centru z rohového kopu, když si nejprve naběhl na pas Petita, posléze si ho našel i balón vyslaný z druhé strany Djorkaeffem. Ve druhém poločase domácím zkomplikoval situaci stoper Desailly, jenž byl v 68. minutě vyloučen po druhé žluté kartě. Ani tento moment však Francii nevykolejil, hráči soupeře nepustili k pořádné šanci, naopak v poslední nastavené minutě upravil na konečných 3:0 Emmanuel Petit.
     
    90+3
    Konec zápasu.
    90+3. Emmanuel PETIT - 0:3
     
    90+3
    Francie právě vstřelila branku!
    Sladká tečka na závěr domácího šampionátu! V poslední minutě ještě navyšuje vítězství Francie EMMANUEL PETIT. Rodák z Dieppe si naběhl na výbornou nahrávku za obranu, křižnou střelu umístil nechytatelně k pravé tyči.
     
    90+2
    Tohle už s Jacquetovou družinou vypadá více než dobře! Do konce zápasu zbývá něco málo přes minutu, což je na vstřelení dvou branek opravdu krátká doba.
     
    90+1
    Kapitán Dunga to udělal nejlépe jak mohl, jenže Ronaldo, který se už už chystal střílet, si zase nepohlídal postavení s obránci, čárový rozhodčí správně odmával postavení mimo hru.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    89
    Denílson si i v této fázi utkání dovoluje parádičky, kterému ale protihráči za žádnou cenu nestrpí. Otočení na míči mu hrubě nevyšlo, čistým způsobem získal balón Patrick Vieira.
     
    88
    Rozehrávka na krátko se neukázala jako to nejlepší řešení. Rivaldo našel Denílsona, jenž v souboji jeden na jednoho selhal na Vieirovi.
     
    87
    Francouzský gólman si vybral slabší chvilku. Dlouhý balón mohl v klidu pustit do zámezí, avšak rozhodl se ho chytit. To se mu ale vůbec nepodařilo, Brazílie zadarmo přišla k rohovému kopu.
     
    86
    Cafu, jakožto pravý obránce, patří k nejaktivnějším hráčům Brazílie i co se týče směrem dopředu. Jeho další centr se stal kořistí brankáře Bartheze.
    85. Duggary nedokázal definitivně rozhodnout
     
    85
    Mohlo být rozhodnuto! Christophe Dugarry tentokráte dostal o poznání povedenější balón, když jej nákopem za obranu našel Petit. Útočník situaci uspěchal, místo zpracování nechal balón skákat a pak se do něj opřel, střela šla poměrně velký kus vedle levé tyčky.
     
    84
    Lilian Thuram nechtěl být jako ostatní spoluhráči, alespoň chvíli chtěl udržet balón na kopačkách, dokonce se snažil o rozehrávku. Jejím cílem byl Dugarry, forward proti třem protihráčům neměl nárok na úspěch.
     
    83
    Daleko z vlastního vápna vyběhl gólman Taffarel, aby co nejrychleji urychlil rozehrávku Brazilců po dalšímu odkopu, tentokráte v podání Deschampse. Strážce svatyně přihrál Carlosovi.
     
    82
    Po jednom ze soubojů se na zemi ocitl Zinédine Zidane, držící se za pravé koleno. Nejspíš nepůjde o nic vážnějšího, hrdina zápasu se snaží jen pošetřit cenné vteřinky.

    Milan Huppert

    Góly: 27. Zidane, 45+1. Zidane, 90+3. Petit

    Karty:   33. Baiano (BRA) – 39. Deschamps (FRA), 48. Desailly (FRA), 56. Karembeu (FRA)   68. Desailly (FRA)


    Brazília: Taffarel – Cafu, Aldair, Baiano, Carlos – Sampaio (73. Edmundo), Dunga(C) – Rivaldo, Leonardo (46. Denílson) – Bebeto, Ronaldo
    Náhradníci: Dida – Zé Carlos, Gonçalves, Cruz, Zé Roberto, Giovanni, Doriva, Denílson, Edmundo, Emerson, Germano

    Francúzsko: Barthez – Thuram, Desailly, Leboeuf, Lizarazu – Deschamps (C) – Karembeu (57. Boghossian), Petit – Zidane, Djorkaeff (74. Vieira) – Guivarc'h (66. Dugarry)
    Náhradníci: Lama, Charbonnier – Candela, Blanc, Boghossian, Vieira, Pires, Henry, Diomède, Trézéguet, Dugarry

    Rozhodca: Belqola (Maroko) – Warren (Anglie), Salie (JAR)

    Diváci: 80 000