Soči – FK Krasnodar 2:0 (kon.) | CSKA Moskva – Ufa 0:0 (kon.) | Rostov – Lok. Moskva 1:3 (kon.)
koniec
CSKA Moskva
0:0 (0:0)
FC Ufa
cz Nedeľa 15.03.2020, 14:30 • VEB Arena, Moskva • Ruská Premier Liga • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Jednou z mála fotbalových soutěží, která vzdoruje celosvětové epidemii koronaviru, je ruská liga. Ke sledování jejího 22. kola prostřednictvím on-line přenosu Vás srdečně zveme! Utkání začíná ve 14:30.
     
    CSKA Moskva (35 bodů, 5. místo)
    Jeden z nejslavnějších ruských klubů na jaře zatím marně vyhlíží první vítězství, na které v součtu s podzimem čeká už čtyři ligová kola.
    Po remíze 1:1 s Uralem Jekatěrinburg prohrál bez dvou vyloučených hráčů (Achmetova ve 20. a Karpova v 51. minutě) v Rostově na Donu 2:3. Právě na svého přemožitele ztrácí v tabulce 3 body stejně jako na čtvrtý moskevský Lokomotiv.

    K dovršení všeho zlého ještě CSKA minulou středu vypadl z ruského poháru s městským rivalem Spartakem 2:3 po prodloužení.
    Nejlepším střelcem klubu je osmigólová chorvatská letní posila z Evertonu Nikola Vlašić, šestkrát se do černého trefil Fjodor Čalov. Oporami kádru "armejců" jsou také brankář Igor Akinfejev, naturalizovaný Brazilec v ruské sborné Mário Fernandes či symbol klubové věrnosti Alan Dzagojev. Tento ofenzivní záložník odehrál za CSKA za 13 let už 350 soutěžních zápasů a nikdy v životě neoblékal dres jiného mužstva.
     
    FK Ufa (26 bodů, 9. místo)
    Hosté jsou uprostřed tabulky jen ve zdánlivém klidu, od sestupových míst je dělí pouze pět bodů a rozhodně si nemohou dovolit žádné odevzdávat zadarmo. Na jaře také ještě nezvítězili a dokonce ani neskórovali. Mají ovšem nejtěžší možný los – padli na hřišti druhého Krasnodaru 0:2 a na půdě vedoucího mužstva ligy Zenitu Petrohrad uhráli bezbrankovou remízu.

    Ufa první dvě ligová kola prohrála 2:3, od té doby se dalších 19 zápasů nestalo, aby v jejím zápase padly více než tři branky.
    Nejlepšími střelci kádru, do něhož ještě na začátku sezóny patřil i český záložník Ondřej Vaněk, jsou s pouhými třemi góly Daniil Fomin a Slovinec Lovro Bizjak.
     
    Vzájemné zápasy (8-5-0, 26:8)
    Fotbalisté z autonomní republiky Baškortostán dosud nikdy v historii nedokázali CSKA porazit. Historie čítá 8 vítězství moskevského armádního klubu a 5 remíz.
    Letos v říjnu se oba celky v Ufě rozešly smírně 1:1 (83. Krotov – 26. Achmetov), o deset dní později vyřadil CSKA Ufu z osmifinále ruského poháru 1:0 (90.+2 Bijol).
     
    Úvodní sestavy:

    CSKA Moskva: Akinfejev – Divějev, Vasin, Bistrović, Magnússon – Fernandes, Dzagojev, Vlašić, Ščennikov – Čalov, Sigurðsson.

    Náhradníci: Pomazun – Karpov, Nababkin, Maradišvili, Kučajev, Bijol, Gogoua, Škurin.

    FK Ufa: Bělenov – Alijev, Nedelcearu, Pucko, Tabidze, Suchov – Krotov, Carp, Fomin, Urunov – Bizjak.

    Náhradníci: Černov, Šafinskij – Nikitin, Gjorgobjani, Folmer, Thill, Goluběv, Sysujev, Vombergar, Kozlov, Těrenťjev, Agalarov.

    Rozhodčí: Vološin – Petrosjan, Bogdanov.
     
    Počet účastníků dnešního zápasu byl z preventivních důvodů omezen na 5000 včetně samotných aktérů. Počet diváků tedy bude mírně pod tímto číslem, otevřeny jsou pouze spodní sektory na hlavní a protilehlé tribuně.
     
    V Moskvě mrzne a těsně před výkopem i sněží, trávník je ovšem zatím v dobrém stavu. Zápas se odehraje spíše za podmínek vhodných pro zimní sporty.
     
    Mužstvo CSKA nastupuje v červeno-modrých dresech, Ufa bude hrát v bílém.
     
    Slavnostní výkop provedl jeden z fanoušků domácího klubu v symbolickém dresu číslo 12.
    slavnostní výkop fanouška v dresu s dvanáctkou
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned po půlminutě hry se po zpětném centru z levého křídla dostal ke střele halfvolejem hostující Suchov. Trefil však jen jednoho z bránících hráčů do boku.
     
    3
    Přihrávku Georgije Ščennikova z penaltové značky odkopla obrana Ufy jen k Fernandesovi a nápor CSKA pokračoval, ovšem jen do chvíle, než se útočným faulem provinil Alan Dzagojev.
     
    5
    Moskvané téměř nepůjčují soupeři míč, teď jim však hrací předmět utíká za čáru a odkop od své brány si chystá Alexandr Bělenov.
     
    6
    Domácí Bistrović si pod tlakem musí až ze středového kruhu vypomoci malou domů.
     
    7
    Mário Fernandes přiťukl Dzagojevovi, který se mu pokoušel narazit do uličky, ale dvojice obránců v bílých dresech nepouští brazilskou akvizici ruské sborné k míči.
     
    8
    Vlašić dostal pěknou přihrávku do pokutového území, ale s příležitostí nenaložil správně a při kličce ztrácí míč.
     
    10
    Hosté vypíchli nepřesnou rozehrávku a Fomin založil protiakci dlouhým pasem na Bizjaka. Slovinský útočník v souboji tělo na tělo s Magnússonem upadl, podle rozhodčího však nešlo o nedovolený zákrok.
     
    11
    Odkop od brány Ufy je nejčastějším herním prvkem zápasu. Také Dzagojevova akce dospěla za koncovou čáru.
     
    12
    Nikola Vlašić vyprášil Bělenovovi rukavice prudkou střelou z plného běhu z 22 metrů, která ještě skočila o trávník. Brankář Ufy vytěsnil s potížemi na roh.
    12. Vlašićovu šlehu Bělenov vyráží bagrem
     
    13
    Po odvráceném rohu vraceli domácí míč do ohně, Čalov hrudí sklepl Dzagojevovi a ten přestřeluje.
     
    15
    Žlutou kartu dostává Cătălin Carp (FK Ufa).
     
    15
    Sigurðsson hezky sklepl míč do běhu Dzagojevovi, ten obešel dva protihráče, ale Bělenov mu pádem pod nohy šanci sebral.
     
    16
    Fjodor Čalov nabíhal z ofsajdové hrany, přízemní kolmici se pokusil rovnou napálit na bránu, ale byl z toho jen šourák, který Bělenov snadno zkrotil.
     
    17
    Alexandr Bělenov efektním skokem po pravici čapl pokus Alana Dzagojeva z 25 metrů.
     
    19
    Baškirskému celku se podařilo vymanit z trvalého tlaku a na chvíli přenést hru doprostřed hřiště.
     
    20
    Odražený míč vyslal zpoza šestnáctky nepříliš prudce vedle brány Hörður Magnússon.
     
    22
    Divějev křížným pasem přenesl hru na Ščennikova, jehož centr si však hosté snadno pohlídali.
     
    22
    Centr Mária Fernandese odhlavičkoval na roh hostující Tabidze.
     
    23
    Ufa se i tentokrát ubránila rohu, zůstává ovšem pod obrovským tlakem a jen zcela výjimečně dokáže dostat míč do své moci.
     
    25
    Ščennikov s Dzagojevem vybojovali u praporku pouze autové vhazování a po něm pokračuje trpělivé obléhání ufimského území.
     
    26
    Fomin je za okopávání Dzagojeva pouze ústně napomínán. Následný trestný kop z voleje sklepl Fernandes a sám Dzagojev střílel přímo do připraveného Bělenova.
     
    28
    Obrovská šance CSKA! Čalov uvolnil do strany Dzagojeva, který z první ideálním centrem přes hlavy ufimských beků našel Sigurðssona. Islanďan sám před brankářem zblízka napálil tyčku!
    28. Sigurðsson ze tří metrů trefuje tyč
     
    30
    Žlutou kartu dostává Vjačeslav Krotov (FK Ufa).
     
    32
    Obrana hostů vystihla několik pokusů o rychlou narážečku do pokutového území a opět se omezuje na zakopnutí míče na půlku.
     
    33
    Nikola Vlašić přihrál pod sebe zcela volnému Hörðuru Magnússonovi, který napřáhl ze slušné dálky a o dva metry minul levou tyč.
     
    35
    CSKA má zdrcující převahu, hosté se dlouhé minuty takřka nedostávají k míči. Výjimečná situace nastane právě nyní po faulu Bistroviće na Bizjaka na půlící čáře.
     
    35
    A držení míče hráči Ufy trvalo zhruba vteřinu, jejich trestný kop totiž míří za postranní čáru.
     
    37
    Magnússonův nákop do ufimského vápna našel pouze hlavu obránce Pucka.
     
    38
    Žlutou kartu dostává Igor Divějev (CSKA Moskva).
     
    40
    CSKA znovu dlouze kombinuje s míčem na útočné polovině, proti zabetonované obraně Ufy se armejci ztěžka dostávají do palebných pozic.
     
    41
    Zdravotníci Ufy musejí na trávník k Urunovovi, který po nezaviněném střetu krvácí z nosu. Uzbecký záložník dostává vatový tampon a rozhodčí jej posílá prozatím za postranní čáru.
     
    42
    Hra pokračuje, Moskvané mají převahu jednoho muže. Arnór Sigurðsson se nedomohl odpískání rohu a vztekle nakopl praporek.
     
    43
    Na Dzagojevův přízemní centr z první o krok nedosáhl nabíhající a těsně bráněný Sigurðsson.
     
    45
    Nepřesný pas z obrany na Dzagojeva vynesl vhazování Ufě. Ta míč okamžitě odevzdává.
     
    45
    Rozhodčí Vološin nastavuje poločas o jednu minutu.
     
    45+1
    V nastavení podnikla nebezpečný útok Ufa. Suchov se prohnal po pravém křídle a jeho centr srazil na roh Viktor Vasin.
     
    45+2
    Po rozehrávce nakrátko proletěl celým vápnem přízemní centr uzdraveného Urunova, z hrozivé situace však nedokázal nikdo z hostů přímo ohrozit bránu CSKA.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Fotbalisté míří do kabin oklepat sníh z dresů. CSKA měl v prvním poločase drtivou převahu, proti zabetonované obraně Ufy byl nejblíže gólu Sigurðsson, který po skvělé přihrávce Dzagojeva ve 28. minutě zblízka orazítkoval tyč.

    Statistiky první půle:
    Držení míče 71% – 29%, střely na bránu 5:0, střely mimo 4:0, rohy 2:1, fauly 5:6, ofsajdy 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté měli výkop, Vjačeslav Krotov se však neprobil k nakopnutému míči přes Divějeva a tak bude od své brány rozehrávat Akinfejev.
     
    47
    Kristijan Bistrović našel skulinku v přehuštěné obraně soupeře a parádní střelou z 20 metrů o vlásek minul vzdálenější tyč.
     
    49
    Magnússon dostihl přihrávku do špeku a udržel míč na hrací ploše. CSKA je u míče, obrázek hry se oproti prvnímu poločasu zatím nemění.
     
    51
    Fernandes ťukl šajtlí do uličky Bistrovićovi, před ním v poslední chvíli zasáhl Fomin za cenu rohu.
     
    52
    Po rohovém kopu Bistroviće zachránila Ufu podruhé branková konstrukce! Dzagojevova hlavička se obloučkem snesla na břevno.
    52. Dzagojev trefuje hlavičkou břevno
     
    54
    Ojedinělý protiútok podnikl Oston Urunov. Jeho přízemní přihrávku odvrátil Igor Divějev skluzem z malého vápna na roh.
     
    55
    Rohový kop končí na hlavě prvního bránícího hráče, odražený míč napálil daleko vedle Urunov. Byl to první dokonaný střelecký pokus Ufy v celém zápase.
     
    56
    Střídání v týmu CSKA Moskva: ze hřiště odchází Fjodor Čalov, přichází Ilja Škurin.
    Běloruský talent nastřílel doma v 19 letech 19 ligových gólů za sezónu, protrhne dnes zimní posila z Energetiku Minsk střeleckou smůlu Moskvanů?
     
    57
    Poprvé v zápase je máván ofsajd, za obranou se zapomněl hostující Alijev.
     
    58
    Hosté vyrazili do kontru ve dvou proti přesile, skvělou přihrávku Vjačeslava Krotova však nevyužil zcela volný Lovro Bizjak. Střela slovinského útočníka se otřela jen o boční síť.
    58. Krotov uvolnil Bizjaka, který načechral síť z vnější strany
     
    60
    Další útočný pokus hostů ztroskotal a hráči Ufy marně reklamují ruku domácího Ščennikova.
     
    61
    Mário Fernandes poslal příliš prudkou kolmici, odkopává se od Bělenovovy svatyně.
     
    63
    CSKA se přestává dařit, ani 59násobný reprezentant Alan Dzagojev nevymyslel nic než přihrávku do zámezí.
     
    66
    Střídající Škurin si počíhal na míč, který přeskočil jednomu z obránů Ufy nohu, a zpětným centrem skvěle vybídl ke skórování Ščennikova. Tomu v ideální pozici sjela střela po kopačce vysoko nad.
    66. Ščennikov v ideálním postavení přestřeluje
     
    68
    CSKA kombinuje zleva doprava a zpět, vrší přihrávky a stále hledá skulinu v ufimském betonu.
     
    69
    Až u koncové čáry doběhl míč Mário Fernandes a přízemní přihrávku posílá přímo do připravené náruče Alexandra Bělenova.
     
    70
    Žlutou kartu dostává Ionuț Nedelcearu (FK Ufa).
     
    71
    Střídání v týmu FK Ufa: ze hřiště odchází Vjačeslav Krotov, přichází Arťom Goluběv.
     
    72
    Vlašić uvolnil Sigurðssona, který kličkoval mezi třemi hráči Ufy a upadl. Penalta se nepískala, volný míč zachytil Škurin a pohotovou střelu běloruského mladíka z otočky chytá na čáře Bělenov.
    72. Škurinovu střelu chytá na čáře Bělenov
     
    74
    Pomezní odmával ofsajd CSKA.
     
    74
    Střílený centr Mária Fernandese šajtlí letí nad bránu baškirského klubu. Těžko říci, co brazilský rodák svým pokusem zamýšlel.
     
    76
    Ilja Škurin si naběhl na Sigurðssonovu kolmici, tváří v tvář brankáři snad čekal na jeho pohyb, ale Bělenov vyšel z přímého souboje vítězně a domácímu útočníkovi míč vypíchl.
    76. Bělenov se nenechal překvapit Škurinem
     
    77
    Zpoza šestnáctky přestřeluje o metr bránu hostujícího celku Nikola Vlašić.
     
    78
    Moskevský obránce Vasin ve vápně čistě odzbrojil Urunova.
     
    78
    Na druhé straně se vyšrouboval do vzduchu před vlastní bránou Jemal Tabidze a odhlavičkoval Dzagojevův bochánek.
     
    80
    Před Škurinem zachránil situaci na malém vápně opět Tabidze.
     
    80
    Střídání v týmu CSKA Moskva: ze hřiště odchází Kristijan Bistrović, přichází Jaka Bijol.
     
    80
    Střídání v týmu FK Ufa: ze hřiště odchází Lovro Bizjak, přichází Andrés Vombergar.
     
    81
    Škurinův vyhraný hlavičkový souboj umožnil zakončení Ščennikovovi, který zblízka přestřeluje. Gól by však beztak neplatil, rozhodčí píská domácímu hráči útočný faul.
     
    82
    Dnešní utkání sleduje 4700 diváků. Více jich na zápas z bezpečnostních důvodů nebylo připuštěno, přestože jen domácí klub má prodáno 7500 permanentek.
     
    83
    Vlašićův tečovaný nákop zachytává Bělenov do rukavic až když byl míč již celým objemem za čarou. CSKA získává roh.
     
    84
    Alexandr Bělenov včas vyrazil na malé vápno a chytá míč do koše. Zároveň při svém výběhu zboural vlastního spoluhráče Ionuța Nedelceara. Rumunský stoper se držel za žebra, ale bude v pořádku.
     
    85
    Rychlou akci CSKA se Sigurðsson rozhodl zakončit individuálně, jeho pokus levačkou však měl ragbyové parametry.
     
    87
    Ufa snad poprvé v zápase drží zhruba minutu bez přerušení míč na svých kopačkách.
     
    88
    Dzagojev uzmul míč na půlce a předal jej Magnússonovi. Hosté se však stačili včas zatáhnout do své obranné ulity.
     
    89
    Odražený míč propadl na velké vápno před Vlašiće, který střílí jen doprostřed brány.
     
    90
    Sudí Vološin nastavuje dnešní zápas o tři minuty.
     
    90+1
    90 minut a 50 vteřin se čekalo na první přímou střelu Ufy. Postaral se o ni po zemi Fomin, zkušený Akinfejev si u tyče bez potíží poradil.
     
    90+2
    Sigurðsson měl proti sobě dva hráče, odrazem o Goluběva vybojoval roh.
     
    90+3
    Alexandr Bělenov vyškrabuje jednou rukou zpod břevna Škurinovu hlavičku na další roh.
     
    90+3
    Série rohů CSKA pokračuje třetím dílem. Celé mužstvo Ufy se zatáhlo do malého pokutového území a v přehuštěném prostoru se Moskvané neprosadili.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 71 % : 29 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 8:2. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:8.
     
    CSKA popáté za sebou nedokázal v ruské lize zvítězit a neodlepil se z pátého místa. Dva body ztrácí na Rostov na Donu a Lokomotiv Moskva, které ještě čeká vzájemný duel.
    Moskvané měli v mrazivém a zasněženém odpoledni drtivou převahu, v prvním poločase trefili tyč, ve druhém břevno, řadu dalších šancí pochytal výborný Bělenov.
    Ufa ještě v roce 2020 neskórovala, ale po bezbrankové remíze z Petrohradu veze další cenný bod nečekaně i z hlavního města.

    Děkuji za pozornost, hezký nedělení podvečer! (16:28:13)

    Karel Jedlička

    Góly:

    Karty:   38. Divejev (CSK) – 15. Carp (UFA), 30. Krotov (UFA), 70. Nedelcearu (UFA)


    Držení míče: 71 % : 29 %.
    Střely na branku: 9:1. Střely mimo: 8:2. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:8.
    CSKA Moskva: Akinfejev – Divejev, Vasin, Bistrović (80. Bijol), Magnússon – Mário Fernandes, Dzagojev, Vlašić, Ščennikov – Čalov (56. Škurin), Sigurdsson.
    Náhradníci: Pomazun – Karpov, Nababkin, Maradišvili, Kučajev, Bijol, Gogoua, Škurin.

    FC Ufa: Bělenov – Alijev, Nedelcearu, Pucko, Tabidze, Suchov – Krotov (71. Golubjov), Carp, Da. Fomin, Urunov – Bizjak (80. Vombergar).
    Náhradníci: Černov, Šafinskij – A. Nikitin, Gjorgobjani, Folmer, O. Thill, Golubjov, Sysujev, Vombergar, Kozlov, Terenťjev, Agalarov.

    Rozhodca: Vološin – Petrosjan, Bogdanov

    Diváci: 4700