Zlín – Bohemians 2:3 (kon.) | Sigma Olomouc – Jablonec 1:1 (kon.) | Plzeň – Č. Budějovice 1:0 (kon.)
koniec
SK Sigma Olomouc
1:1 (1:0)
FK Jablonec
cz Sobota 07.03.2020, 14:30 • Andrův stadion, Olomouc • Česká FORTUNA:LIGA • 24. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu mezi Sigmou Olomouci a Jabloncem. Utkání začíná v 14:30.
     
    Fotbalisté Jablonce odehráli na jaře tři ligová utkání. Po vítězství nad Příbramí si odvezli ze hřiště Baníku jeden bod za remízu. Minulý týden pak před domácím publikem padli s druhou Plzní. Severočeši jsou tak aktuálně na třetí pozici s 39 body, na své pronásledovatele mají náskok ale jen bod.
     
    Hanáci mají na jaře lepší bilanci než jejich sobotní soupeř. Po výhrách v Teplicích a proti Spartě ale výběr trenéra Látala klopýtl před týdnem na hřišti Opavy. Sigma i tak nadále drží desátou pozici, která zaručuje boje o pohárovou Evropu. Na jedenácté Bohemians mají navíc náskok sedmi bodů.
     
    V prvním vzájemném ligovém střetnutí v září 2019 se body dělily. Hanáci na severu Čech uhráli remízu 2:2. Nebylo to však poslední vzájemné střetnutí, neboť před třemi dny se oba celky střely ve čtvrtfinále národního poháru. V něm Sigma soupeře přestřílela poměrem 3:1 a postoupila do semifinále.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: Mandous – Látal, Štěrba, Jemelka, Vepřek – Greššák – Hála, Houska (C), Chytil, P. González – Juliš.
    Náhradníci: M. Buchta – Sladký, Kerbr, Falta, Zmrzlý, Zahradníček.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Li. Holík, Jugas, Plechatý, Krob – Pleštil, Hübschman (C), Považanec, T. Pilík – Chramosta, Doležal.
    Náhradníci: Hanuš – Hämäläinen, Matoušek, Peřina, Velich, Štěpánek.

    Rozhodčí: Hocek – Koval, Vitner.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Olomoučtí mají míč na svých kopačkách. Do hry se dostal i Mandous, který si vyměňuje míč s oběma stopery.
     
    3
    Hanáci se nikam neženou a spíše vymýšlí, jak se přes zelenou hradbu těl uprostřed hřiště probojovat.
     
    4
    Sigma při pokusu o průnik přichází o míč. Do hry se tak dostávají hosté.
     
    5
    González poblíž rohového praporku strhl protihráče k zemi. Ještě před hvizdem sudího se snažil míč odehrát Vepřek a svého spoluhráče napálil do zad. Před standardkou tak dojde ještě k ošetření španělského záložníka.
     
    6
    Mandous vyrazil centrovaný míč a Sigma se málem dostala do šance. González se hnal za dlouhým pasem, Hrubý musel daleko ze svého území, aby stihl odkopnout do bezpečí.
     
    6
    Juliš si v souboji o míč pomohl nedovoleným způsobem, kopačku zdvihl příliš vysoko a trefil protihráče. Sudí mu tak uděluje žlutou kartu.
     
    8
    První vážnější příležitost zápasu. Po centru z levé strany posunul Chytil míč na volného Juliše, který dokázal vystřelil. Naštěstí pro hosty nemusel Hrubý zasahovat, míč přeletěl přes branku Jablonce.
     
    9
    Po faulu domácího hráče rozehrávali hosté další přímák. Ten byl již nebezpečnější, protože se k odraženému míči dostal Chramosta. Mandous však včas vyběhl a znemožnil hostujícímu hráči otevřít skóre.
     
    11
    Pleštil si počkal na dlouhý míč z poloviny hřiště, nicméně sudí na lajně viděl postavení hráče Jablonce v ofsajdu.
     
    12
    Hübschman v souboji s Gonzálezem podobně jako před chvílí na druhé straně Juliš trefil soupeře do hlavy. Žlutá karta pro kapitána hostů.
     
    13
    Hanáci vstřelili branku. Odražený míč z šestnáctky převzal González, který vrátil přízemním centrem před Hrubého, kam si naběhl Mojmír Chytil a skóroval. Přestože se už hosté chystali rozehrávat z poloviny hřiště, sudí po konzultaci s VAR branku pro ofsajd útočníka Sigmy odvolal.
     
    17
    Hra tedy pokračuje za nerozhodného stavu. Olomoučtí jsou i dále aktivnější a nezdá se, že by se na nich odvolaná branka projevila.
     
    18
    Hála dostal perfektní pas mezi dva obránce Jablonce, podobně jako v pohárovém utkání si ale tentokrát nevedl a k zakončení se nedostal.
     
    18
    Na druhé straně se z brejku pokoušel najít spoluhráče v šestnáctce Holík, ale míč pryč od branky Sigmy odhlavičkoval Houska.
     
    20
    Vepřek svedl rychlostní souboj s Pleštilem a vedl si lépe. U míče byl první a poslal jej směrem k vlastní brance, aby domácí hru uklidnili.
     
    22
    Hanáci převedli kombinaci na levé straně, odkud nakonec přišel centr Vepřka. Míč doputoval ke Gonzálezovi, který v těžké pozici, navíc tísněný hráčem Jablonce, poslal míč nad branku.
     
    22
    Jemelka si pomohl nedovoleným zákrokem proti Chramostovi, což se nelíbilo trenérovi Látalovi, který od hlavního sudího okamžitě dostává žlutou kartu.
     
    24
    Hanáci opět zahrozili. Houska dostal od soupeře až moc prostoru a s míčem doběhl až do vápna. Poté se snažil najít lépe postaveného Chytila. K němu se míč ale nakonec nedostal, hosté tuto hrozbu odehnali.
     
    26
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hanáci se dostávají do vedení a tato branka by již platit měla. Přetažený centr Hály vrátil Greššák do malého vápna, kde míč prošel mezi několika hráči až k LUKÁŠI JULIŠOVI, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Jedná se o jeho čtvrtou branku ve třech ligových duelech za Sigmu.
     
    29
    Severočeši hledají cestu k odpovědi na branku domácích. Hanáci se ale stáhli v deseti lidech na své území a brání se.
     
    30
    Hosté se zatím zmohli pouze na jeden nebezpečný centr, který Hanáci ubránili. U míče přesto Jablonečtí zůstávají a domácí obrana musí být na pozoru.
     
    32
    Houska ztratil míč na vlastní polovině a hosté šli do útoku. Ke střele se nakonec odhodlal Považanec, ale trefil se pouze do míst, kde byl připravený Mandous.
     
    33
    Olomoučtí vybojovali rohový kop, ovšem zahrozit nedokázali. Přetažený míč skončil u Hály, který se jej pokusil vrátit, ale zamířil jen do rukavic Hrubého.
     
    34
    Na druhé straně se k hlavičce chystal Doležal, ale v poslední chvíli zasáhl Štěrba. Pokud by se tak nestalo, měl by útočník Jablonce otevřený prostor ke srovnání.
     
    35
    Považanec tentokrát napřáhl ze třiceti metrů. Výsledek byl ale stejný. Míč mířil na Mandouse, který prudkou ránu zkrotil v rukavicích.
     
    36
    Doležal dostal míč mezi obránce Sigmy a unikal proti Mandousovi. Těsně před šestnáctkou jej zastavil González. Na červenou kartu to pro domácího hráče nebylo, neboť se zde nacházel ještě jeden hráč Sigmy. González dostává žlutou kartu.
     
    38
    Nicméně sudí dostal pokyn od VAR a jde přezkoumat video.
     
    37
    Tak pozor, sudí ruší žlutou kartu a ukazuje Gonzálezovi červenou kartu.
     
    41
    K přímému kopu se postavil Pilík. Míč sice mířil do branky, ale střela neměla dostatečnou razanci a Mandous jej dokázal vyrazit.
     
    42
    Po následném rohovém kopu mohl na zadní tyči zakončit Holík, ale osamocený nedokázal usměrnit míč do správného prostoru.
     
    43
    Jablonečtí přebírají aktivitu, což se dá vzhledem k oslabeným Hanákům očekávat.
     
    44
    Hosté se dostali k zakončení. Z hranice šestnáctky vystřelil Doležal, ale branku Sigmy netrefil.
     
    45+1
    Holík si v souboji s Hálou pomohl nedovoleně rukama a sudí píská ve prospěch Sigmy. Mezitím dochází k informaci o nastavení, první půle bude pokračovat ještě tři minuty.
     
    45+2
    Na dlouhý pas do šestnáctky Sigmy nabíhal Holík. Mandous ale přečetl tuto situaci a pro míč si vyběhl až k hranici velkého vápna.
     
    45+3
    Hanáci doslova zahodili šanci jít do dvoubrankového vedení. Greššák skvěle vypíchl míč obránci a unikal sám na branku soupeře, přičemž do tandemu naběhl Houska. Greššák ovšem poslal tak špatnou přihrávku, že Hrubý stihl před Houskou odehrát na roh.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hanáci začali druhou půli aktivněji. Centr z pravé strany chtěl zakončit akrobaticky přes hlavu Hála, ale míč netrefil.
     
    47
    Po úvodní šanci Sigmy přebírají hru hosté. Na levé straně aktivní Pilík zkusil poslat přízemní centr před Mandouse. Gólman Sigmy ale hru přerušil a schoval míč v rukavicích.
     
    49
    Hosté svírali svého soupeře, ale opět přišel jen centr ze strany, který sebral ze vzduchu Mandous.
     
    50
    Greššák nechtěně sestřelil Štěrbu, který zůstává ležet na trávníku a je nutné ošetření.
     
    51
    Štěrba odešel za postranní lajnu, ale okamžitě se hlásí zpět do hry. Sudí mezitím přenechal míč Mandousovi, který bude rozehrávat od své branky.
     
    52
    Hosté se opět nastěhovali před šestnáctku Sigmy. Považanec si vyměnil míč s Hübschmanem, ale jeho následný přízemní pokus si cestu mezi tyče nenašel.
     
    53
    Severočeši drží míč na svých kopačkách a opět se přibližují k brance soupeře.
     
    54
    Mandous musel vyrazit padající míč, který skončil u Hübschmana. Kapitán hostů poté vystřelil, ale jeho ránu domácí zblokovali.
     
    55
    Všichni hráči v modrém jsou nastěhovaní před vlastním pokutovým územím a brání jednobrankový náskok. Hosté to tak musí zkoušet vzduchem, o což se pokusil i Krob. Dlouhý míč ale Holík neměl šanci stihnout na hrací ploše.
     
    56
    Hanáci podnikli ojedinělý útok, Chytil z velké dálky zkusil vystřelit, ale tečovaná rána neměla šanci na úspěch.
     
    57
    Srovnání měl na kopačce Pleštil, který dostal ideální míč do vápna Olomouce. Proti vyběhnutému Mandousovi ale neuspěl, naopak balon skončil vysoko nad brankou domácích.
     
    59
    Hra Jablonce chvílemi připomíná hokejovou přesilovou hru, kdy si obránci vyměňují puk na modré. V tomto případě si přihrávají Hübschman s Považancem, kteří následně hledají spoluhráče ve výhodných pozicích.
     
    60
    Krob z autového vhazování našel rozběhnutého Doležala, který z úhlu otestoval Mandouse. Domácí brankář musel sice rychle na zem, situaci ale zvládl.
     
    61
    Houska se protáhl kolem jednoho protihráče, ale přes Kroba už neprošel. Hostující hráč si pomohl nepovoleným způsobem a sudí mu ukazuje žlutou kartu.
     
    62
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Lukáš Juliš, přichází Šimon Falta.
     
    62
    Doležal byl lapen do ofsajdové pasti, Hanáci tak mohou zase na chvíli uklidnit hru.
     
    65
    Severočeši dlouho kombinovali na polovině Sigmy, ale k ohrožení branky domácích to nevedlo. Nakonec se Hanáci osvobodili a Chytil dokonce získal aut poblíž šestnáctky Hrubého.
     
    66
    Greššák si dle sudího pomohl v souboji s Hübschmanem rukama, a tak se k míči vrací zase hráči v zeleném.
     
    66
    Houska se protáhl kolem kapitána soupeře, který jej strhl k zemi. Sudí píská standardku pro Sigmu. Hübschman by si měl dávat větší pozor, jedno žluté napomenutí již má.
     
    68
    Houska z přímého kopu rovnou ohrozil branku soupeře, Hrubý byl ale na správném místě a připisuje si úspěšný zákrok.
     
    70
    Hála podobně jako v první půli zkoušel najít prostor mezi posledními dvěma obránci, ale ani tentokrát mu to nevyšlo. U míče jsou nyní spíše hráči v modrém, kteří se snaží hrát daleko od Mandouse.
     
    71
    Chytil vypíchl míč hráči soupeře a postupoval proti jedinému obránci. Vzhledem k tomu, že již ale domácímu hráči dochází síly, akci do konce nedotáhl.
     
    72
    Hanáci v deseti opět málem skórovali. Hála se protáhl do šestnáctky, kde vybídl ke skórování svého kapitána na zadní tyči. Vepřek ale ve skluzu netrefil přesně a Hrubý míč stihl zastavit.
     
    73
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Jakub Jugas, přichází Kasper Hämäläinen.
     
    74
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Dominik Pleštil, přichází Jan Matoušek.
     
    75
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Hosté se přeci jen dočkali a proti oslabenému soupeři skórují. Prudký centr z levé strany trefil hlavou K.W. Hämäläinen. Míč se od břevna odrazil za záda Mandouse.
     
    77
    Chramosta si naběhl na přihrávku za obranu, ale byl v ofsajdu. Mandous tak bude rozehrávat od své branky.
     
    Dnešní utkání sleduje 3155 diváků.
     
    79
    Přestože hraje Sigma o deseti, stále se snaží útočit. Jablonečtí ji ale mnoho nepovolují.
     
    80
    Matoušek dostal přihrávku do volného prostoru, jeho ránu pravou musel vyrazit Mandous nad branku. Hosté budou mít roh.
     
    81
    Hanáci získali míč na vlastní polovině a vrhli se do rychlého protiútoku. Látal zavezl míč až do šestnáctky, ale ke střele se nedostal. Až odražený míč vypálil Falta, jehož ránu zblokoval jeden z hráčů v zeleném na roh.
     
    82
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Martin Hála, přichází Tomáš Zahradníček.
     
    83
    Vypadá to, že opět uvidíme tlak hostujícího mužstva před brankou Sigmy. Hanákům se zatím daří držel Severočechy u poloviny hřiště.
     
    85
    Látal skluzem odehrál míč před Pilíkem na rohový kop.
     
    86
    Z rohového kopu hosté nezahrozili. Odražený míč vypálil Pilík, ale proti hradbě těl před sebou neuspěl.
     
    86
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Mojmír Chytil, přichází Milan Kerbr.
     
    87
    Vepřek se štěstím uhájil míč na polovině soupeře, následně byl sražen k zemi. Sigma tak opět získá další čas k dobru.
     
    88
    Holík zaváhal jako jeden z posledních obránců Jablonce a Kerbr mohl jít sám. Na poslední chvíli ale obránce napravil své zaváhání a odstřelil domácímu hráči míč.
     
    90
    Na začátku poslední minuty standardní hrací doby nakopává míč dopředu Hrubý. Olomoučtí se stahují.
     
    90
    Rychlá akce po pravé straně skončila přízemním centrem před Mandouse, kam si sběhl Považanec. Ten z první napálil míč do břevna olomoucké svatyně!
     
    90+1
    Hraje se na polovině domácího celku, ale míč mají Olomoučtí. Sudí nastavuje tři minuty.
     
    90+2
    Centr, který letěl do autu a nikdo z Jabloneckých jej nemohl dostihnout tečoval na roh Vepřek.
     
    90+2
    Hanáci se ubránili standardce soupeře. Míč má nyní Mandous, který nikam spěchat nebude.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Duel na Hané končí stejně jako ten první ze září dělbou bodů. Hanáci se dostali do vedení po 25. minutách, ale následně od konce první půle hráli pouze o deseti. Hosté se vyrovnání dočkali čtvrt hodinu před koncem a tento stav vydržel až do závěrečného hvizdu. (16:24:10)

    Miroslav Fantal

    Góly: 26. Juliš (Greššák) – 75. Hämäläinen (Krob)

    Karty:   6. Juliš (OLO), 22. Látal (trenér) (OLO) – 12. Hübschman (JAB), 61. Krob (JAB)   37. P. González (OLO)


    Rohy: 3:6.
    SK Sigma Olomouc: Mandous – Látal, Štěrba, Jemelka, Vepřek – Greššák – Hála (82. Zahradníček), Houska (C), Chytil (86. Kerbr), P. González – Juliš (62. Falta).
    Náhradníci: M. Buchta – Sladký, Kerbr, Falta, Zmrzlý, Zahradníček.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Li. Holík, Jugas (73. Hämäläinen), Plechatý, Krob – Pleštil (74. Matoušek), Hübschman (C), Považanec, T. Pilík – Chramosta, Doležal.
    Náhradníci: Hanuš – Hämäläinen, Matoušek, Peřina, Velich, Štěpánek.

    Rozhodca: Hocek – Koval, Vitner

    Diváci: 3155