Burnley – Manchester City 1:1 (kon.) | Bournemouth – Stoke City 2:1 (kon.) | Brighton – West Ham 3:1 (kon.)
Leicester – Swansea 1:1 (kon.) | Manchester United – Huddersfield Town 2:0 (kon.) | West Bromwich – Southampton 2:3 (kon.)
Arsenal – Everton 5:1 (kon.)
koniec
Arsenal FC
5:1 (4:0)
Everton FC
Sobota 03.02.2018, 18:30 • Emirates Stadium, London • Anglická Premier League • 26. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Arsenal dnes najmä v prvom polčase predviedol absolútne dominantný výkon, vypracoval si štvorgólový náskok a v druhom polčase už len v pohodovom tempe kráčal za troma bodmi. Evertonu sa podarilo zaznamenať aspoň čestný úspech, keď sa po pár minútach na ihrisku presadil Dominic Calvert-Lewin. Skóre zápasu však uzavrel Aaron Ramsey, ktorý tak zavŕšil svoj premiérový hetrik v drese Kanonierov. Vo skvelom svetle sa predviedla aj nová posila Arsenalu Henrich Mchitarjan, ktorá si pripísala tri gólové prihrávky. To je na dnes odo mňa už úplne všetko, prajem vám pekný zvyšok večera! (20:25:12)
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    90+1
    Idrissa Gueye videl vo vzdialenosti asi 35 metrov od brány Davida Ospinu priestor, a tak sa rozhodol napriahnuť. Gólman Kanonierov však s týmto zákrokom nemal absolútne žiadny problém, keďže lopta pristála priamo v jeho náruči.
     
    90
    Neil Swarbrick dnes síce uznal Arsenalu jeden neregulérny gól do siete Evertonu, okrem toho však tento zápas zvláda s veľkým prehľadom. V druhom polčase sa totiž rozhodol viac netrápiť hráčov oboch mužstiev, ktorí tak na vytrvalom daždi absolvujú už len dve minúty v nadstavenom čase.
     
    90
    Dominic Calvert-Lewin si chcel vypýtať od Shkodrana Mustafiho pokutový kop. Na prvý pohľad to vyzeralo na nedovolený zákrok nemeckého obrancu, no opakované zábery preukázali správnosť rozhodnutia Neila Swarbricka, ktorý pri pohľade na Calverta-Lewina rezolútne rozpažil.
     
    89
    Dnes absolútne nevýrazný Yannick Bolasie prestrkával loptu na Jonjoea Kennyho, tam však bol dnes "všadebol" Laurent Koscielny a Bolasieho úmysel tak prečítal.
     
    88
    Eliaquim Mangala predskočil na polovici ihriska Henricha Mchitarjana a vybojoval si od arménskeho stredopoliara nedovolený zákrok. Everton tak bude mať možnosť založiť postupnú komibnáciu.
     
    87
    Cenk Tosun tentokrát dostal Laurenta Koscielneho do miernych problémov pri rozohrávke od vlastného pokutového územia, skúsený francúzsky stopér to však napokon zvládol.
     
    86
    Laurent Koscielny chcel vyzvať do príležitosti dlhou loptou Pierrea-Emericka Aubameyanga, ale túto spoluprácu si so svojim novým kolegom budú musieť ešte natrénovať precíznejšie.
     
    84
    S pribúdajúcim časom už aj hráčom Arsenalu dochádzajú fyzické sily, čo sa ukázali aj pri tejto absolútne zbabranej štandardnej situácie Morgana Schneiderlina.
     
    83
    Henrich Mchitarjan tentokrát len tak-tak, že nepestrčil loptu do jasnej príležitosti na Pierrea-Emericka Aubameyanga. The Toffees to využili na prechod do protiútoku a Dominic Calvert-Lewin vybojoval rohový kop pre svoj tím.
     
    82
    Domáci znova len kontrolujú zvyšné minúty tohto stretnutia. S loptou manévrujú v blízkosti polovice ihriska a dá sa očakávať, že sa pokúsia vymyslieť ešte niečo, čím by prekvapili defenzívu Evertonu.
     
    81
    Tom Davies potiahol loptu po ľavej strane, odovzdal ju Dominicovi Calvertovi-Lewinovi. Ten sa rozhodol vystreliť, no bránu Davida Ospinu vôbec netrafil. Navyše, si čo-to vypočul aj od Cenka Tosuna, ktorý si od svojho spoluhráča pýtal prihrávku do voľného priestoru.
     
    80
    Na ihrisku Emirates Stadium sa v týchto momentoch absolútne nič zaujímavé nedeje. V druhom polčase sú takmer neviditeľné ofenzívne tykadlá Mesut Özil s Pierreom-Emerickom Aubameyangom.
     
    78
    Ďalšie prerušenie hry využíva Sam Allardyce na svoje posledné striedanie, keď z ihriska sťahuje najmä v druhom polčase aktívneho Oumara Niasseho. Šancu predviesť sa dostáva januárová posila z Besiktasu Cenk Tosun.
     
    76
    No tak toto je už naozaj kruté pre hráčov Evertonu. Potom, čo predvádzali veľmi sympatický výkon od úvodu druhého polčasu a podarilo sa im aj skórovať, prišlo nepochopiteľné zaváhanie v defenzíve, a toto sa už bude The Toffees asi ťažko doháňať.
     
    75
    Aaron Ramsey si nemohol priať štýlovejší odchod z trávnika. Okamžite po oslave svojho hetrikového zásahu ho totiž Arsene Wenger sťahuje z ihriska a na jeho miesto prichádza Jack Wilshere.
    74. Aaron Ramsey (ARS) - 5:1
     
    74
    Arsenal FC dal gól! Zbytočný defenzívny zákrok Dominica Calverta-Lewina, ktorý priniesol darované autové vhadzovanie pre Arsenal spustil obrovské zmätky v defenzíve Toffees. Viac nepotrebovala dnes fantasitcky fungujúca dvojica Henrich Mchitarjan-AARON RAMSEY. Arménsky stredopoliar prihrával svojmu waleskému kolegovi, ktorý tak zavŕšil hetrik!
     
    73
    Hra sa presunula na opačnú stranu, Everton zahrával rohový kop a po nedorozumení v defenzíve Arsenalu musel pred Oumarom Niassem boxovať do bezpečia David Ospina.
     
    72
    Aaron Ramsey si vypýtal loptu do pokutového územia, tam sa však k nej nedostal, a tak si Jordan Pickford mohol v tomto prípade vydýchnuť.
     
    71
    Arsenal sa snaží drzať loptu čo najďalej od vlastnej brány a naopak sa domáci pokúsia vymyslieť niečo, aby dnes ešte aspoň raz potešili svojich verných fanúšikov.
     
    70
    Tak až v tejto chvíli sa dokázal David Ospina pripraviť tak, aby ho štvrtý rozhodca mohol pustiť na ihrisko. Ospina si tak pripisuje vôbec prvý ligový štart v tejto sezóne.
     
    68
    Petr Čech signalizuje na svoju striedačku, že v dnenom zápase nebude schopný pokračovať a bude tak nútený pustiť do brány svoju tradičnú dvojku Davida Ospinu.
     
    67
    Eliaquim Mangala sklepával na hranici pokutového územia center Dominicovi Calvertovi-Lewinovi, tam však bol dobre postavený Shkodran Mustafi.
     
    66
    Petr Čech nevyzerá, že by bol v stopercentnom zdravotnom stave, keď si stále kontroluje stav svojej pravej nohy po nedávnej zrážke s Oumarom Niassem.
     
    65
    Tak pozor! Teraz si domáci poriadne vydýchli, keď sa Oumar Niasse vyrútil do ďalšej gólovej príležitosti po priťuknutí od Dominica Calverta-Lewina, Niasse sa však nechal nachytať do ofsajdovej pasce defenzívy Arsenalu.
    64. Dominic Calvert-Lewin (EVE) - 4:1
     
    64
    Everton FC dal gól! Tak predsa sa hostia dočkali aspoň čestného presného zásahu, a tak ani dnes z toho jubilejné 200. čisté konto pre Petra Čecha nebude. Po centri z ľavej strany si Sead Kolašinac nepostrážil DOMINICA CALVERTA-LEWINA, a ten po pár minútach na ihrisku znižuje na rozdiel troch gólov.
     
    62
    Naozaj treba povedať, že zápas v druhom polčase výrazne svojim tempom zaostáva za tým, čo sme na Emirates Stadium videli v jeho prvej polovici. Everton sa snaží držať loptu, avšak zatiaľ ničím neprekvapil prirpavenú defenzívu Kanonierov.
     
    61
    Pre Thea Walcotta to bola posledná akcia v dnešnom stretnutí, keď v tejto chvíli už svoje miesto prepúšťa Dominicovi Calvertovi-Lewinovi. Sympatickým gestom sa prezentovali domáci priaznivci, ktorí svojho bývalého miláčika vyprevadili skandovaným potleskom.
     
    60
    V závere 60. minúty sa Theo Walcott prebíjal po ľavom krídle, kde však stroskotal na svojom bývalom spoluhráčovi Héctorovi Bellerínovi.
     
    59
    Po ubránenej štandardnej situácii sa hráči Evertonu vydali pred Petra Čecha, domáci futbalisti však veľmi dobre zvládli návrat do defenzívy.
     
    58
    Dôkazom, že ani hráči Arsenalu nedávajú do tohto stretnutia svoj stopercentný výkon, je aj táto štandardná situácia z pravej strany, keď nakopávanú loptu Granita Xhaku bez najmenších problémov odvrátil Ashley Williams.
     
    57
    Čas v druhom polčase ubieha pomerne rýchlo, o malú chvíľu vstúpime do poslednej polhodiny riadneho hracieho času. Dá sa však očakávať, že po viacerých prerušeniach hry sa v druhom polčase bude nadstavovať viac ako dve minúty z prvej štyridsaťpäťminútovky.
     
    56
    Henrich Mchitarjan si narovnal loptu na ľavačku a približne z hranice 20 metrov vypálil. Jeho strele však chýbala razancia, a tak si Jordan Pickford pripísal snáď svoj najľahší zákrok od úvodu stretnutia.
     
    54
    Arsenal sa snaží zvyšujúcu sa aktivitu hostí z Liverpoolu otupiť dlhodobým držaním lopty, čo sa momentálne Kanonierom aj darí. Everton sa sťahuje do hĺbky svojej polovice.
     
    53
    Petr Čech je naďalej ošetrovaný na hracej ploche, a tak stále čakáme na pokračovanie zápasu. Treba však povedať, že v úvodných okamihoch druhého polčasu podáva Everton mimoriadne sympatický výkon, za ktorý by si aspoň jeden gól rozhodne zaslúžil.
     
    52
    Domáci futbalisti sú v úvode druhého polčasu až príliš pasívni, za čo teraz mohli pykať. Theo Walcott poslal ideálny center do pokutového územia, kde loptu ako prvý zasiahol Oumar Niasse, tá však len opečiatkovala pravú žrď Čechovej brány! Navyše, Petr Čech sa pri pokuse o zákrok zrazil nielen s Niassem, ale aj s Koscielnym, a tak teraz bude potrebovať krátke ošetrenie.
     
    51
    Tak konečne vyšla štandardná situácia aj hosťom, po odrazenej lopte však strelu Thea Walcotta zblokoval Laurent Koscielny.
     
    50
    Nešťastné desiatky sekúnd pre Shkodrana Mustafiho završuje žltá karta z rúk hlavného arbitra, ktorú vidí za spomínaný zákrok na Oumara Niasseho.
     
    49
    Oumar Niasse unikal po ľavom krídle, stíhať sa ho snažil Shkodran Mustafi, ktorý útočníka Evertonu poslal k zemi a navyše si sám privodil menšie problémy s kolenom.
     
    48
    Loptu na svojich kopačkách držia futbalisti Evertonu, ktorí s ňou však manévrujú až na vlastnej polovici vo veľkej vzdialenosti od Petra Čecha.
     
    47
    No tak v úvode druhej polovice stretnutia to skutočne nevyzerá, že by sme sa v nasledujúcich 45 minútach dočkali podobného ofenzívneho bláznovstva, ako tomu bolo v prvom polčase.
     
    46
    Po príchode z kabín registrujeme po jednej zmene na oboch stranách. V prípade domáceho Arsenalu je to pravdepodobne vynútená zmena, keďže Nacho Monreal si v závere prvého polčasu držal zadný stehenný sval na svojej ľavej nohe, a tak radšej prepustil svoje miesto Seadovi Kolašinacovi. Sam Allardyce zasa z taktického hľadiska stiahol z ihriska Michaela Keanea, na ktorého miesto poslal v rozohrávke istejšieho Toma Daviesa.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Arsenal síce vstupoval do tohto stretnutia v úlohe favorizovaného mužstva, ale takýto priebeh prvého polčasu neočakával asi nikto. Kanonieri odštartovali duel vo veľkom štýle, keď už po 19 minútach viedli zásluhou dvoch presných zásahov Aarona Ramseyho a jedného Laurenta Koscielneho 3:0. Klincom do rakvy pre Everton bol gól Pierrea-Emericka Aubameyanga z 37. minúty, ktorý padol z evidentného ofsajdového postavenia. Navyše, Nacho Monreal opečiatkoval žrď Pickfordovej brány a hosťujúci gólman zlikvidoval ďalšie dve či tri jasné príležitosti Kanonierov. O víťazovi tohto stretnutia je tak, zdá sa, rozhodnuté, verme však, že v druhom polčase sa zápas nebude už len formálne dohrávať a dočkáme sa podobne ofenzívneho predstavenia.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    Arsenal mohol zdecimovaného súpera doraziť piatym gólom, avšak v rozhodujúcej chvíli si po akcii Mesuta Özila v zakončení zavadzali Granit Xhaka s Pierreom-Emerickom Aubameyangom.
     
    45
    V prvom polčase sa budú nadstavovať ešte dve minúty.
     
    44
    Hostia to skúsili nákopom do pokutového územia Petra Čecha, skúsený český gólman však nedovolil žiadne zakončenie, keď loptu vyboxoval do bezpečia.
     
    43
    Granit Xhaka tentokrát prerušil kombináciu súpera už po prekročení poliacej čiary, keď taktickým faulom zastavil Morgana Schneiderlina.
     
    42
    Tak v týchto chvíľach tempo hry úplne upadlo a oba tímy by už pravdepodobne najradšej boli v šatni, keďže už od úvodu stretnutia trávnik Emirates Stadium zmáča neustály dážď.
     
    41
    Znova tu máme krátke prerušenie hry. Na trávniku zostáva po bolestivom dopade ležať Granit Xhaka, a tak je Neil Swarbrick nútený prerušiť hru.
     
    40
    Neuveriteľné, čo teraz zahodil Nacho Monreal. Ani španielsky obranca Arsenalu nemôže uveriť tomu, že neskóroval z dvojnásobnej stopercentnej príležitosti po rohovom kope z pravej strany. Najskôr opečiatkoval pravú žrď Pickfordovej brány svojim hlavičkovým zakončením a následne o pár sekúnd neskôr jeho strelecký pokus zblokoval Jonjoe Kenny!
     
    39
    Mesut Özil sa prebíjal po pravej strane a Cuco Martina dokázal loptu z kopačky nemeckého stredopoliara odvrátiť len na rohový kop.
     
    38
    Televízne zábery na bezradného Sama Allardycea absolútne sumarizujú bezradnosť hosťujúceho mužstva. Zverenci skúseného manažéra už čakajú na moment, kedy Neil Swarbrick ukončí prvý polčas.
    37. Pierre-Emerick Aubameyang (ARS) - 4:0
     
    37
    Arsenal FC dal gól! Proti Evertonu dnes hrá skutočne úplne všetko a absolútne subjektívne priznám, že mi hráčov Toffees začína už byť aj ľúto. Aby toho nebolo málo, tak štvrtý gól v sieti Jordana Pickforda dosiahol PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG po prihrávke Henricha Mchitarjana z evidentnej ofsajdovej pozície...
     
    35
    Dnes už po niekoľký raz sa postupná akcia hostí skončila už v strede poľa na pozornej dvojici Granit Xhaka-Aaron Ramsey, ktorá dnes zatiaľ predvádza vynikajúci výkon.
     
    34
    Pokračujeme ďalej. Zatiaľ to však nevyzerá na to, že by sa futbalisti Evertonu prebudili ku kvalitnejšiemu výkonu ešte v prvom polčase. V ich hre chýba pohyb a keď sa už aj odhodlajú k nejakej kombinácii, tak v nej absentuje nejaký prekvapivý moment.
     
    33
    V týchto chvíľach sa chvíľu nehrá, keďže na trávniku zostal ležať Idrissa Gueye. Stredopoliar Evertonu by však mal byť podľa všetkého v poriadku.
     
    32
    Evertonu dnes zatiaľ absolútne, ale absolútne nič nevychádza. Z nevydarenej štandardnej situácie The Toffees vznikol protiútok Arsenalu a Pierre-Emerick Aubameyang ukázal svojim novým fanúšikom, v čom sú jeho prednosti. Ako víchor unikol obrane súpera, no z ťažkého uhla trafil len do brankára Jordana Pickforda.
     
    31
    Idrissa Gueye si kvalitne prikryl loptu v súboji s Aaronom Ramseym, ktorú ho niekde na hranici 40 metrov od brány Petra Čecha fauloval. Uvidíme center do domáceho pokutového územia.
     
    30
    Polhodinu riadnej hracej doby máme za sebou a po rušnom úvode sa hra celkom upokojila, keď najmä hráči Arsenalu ubrali z aktivity, ktorú sme na ich kopačkách videli v úvodných 20 minútach.
     
    29
    Futbalisti Arsenalu nemaj dôvod sa niekam ponáhľať, a tak sa pri kombinácii na polovici hostí lopta napokon dostala až ku Laurentovi Koscielnymu do zadných radov domácej formácie.
     
    28
    Nasledoval rohový kop, avšak ten hostia absolútne nezvládli, keď sa lopta dostala napokon až na polovici ihriska k Eliaquimovi Mangalovi.
     
    27
    Theo Walcott hrá dnes rozhodne s obrovskou motiváciou a teraz sa dostal do svojej prvej veľkej príležitosti. Vypýtal si prihrávku od Yannicka Bolasieho, obhodil si Laurenta Koscielnyho, no keď už sa chystal vystreliť, tak v poslednej chvíli mu loptu z nohy odkopol Shkodran Mustafi na rohový kop.
     
    26
    Prvý náznak príležitostí pre hostí z Liverpoolu, Yannick Bolasie však tentokrát nezvládol svoju rýchlosť a pri pokuse zbaviť sa Héctora Bellerína si loptu odkopol až príliš ďaleko od nohy.
     
    25
    Pierre-Emerick Aubameyang si vypýtal kolmicu z hĺbky poľa, avšak tú skôr získal do svojej moci gólman Evertonu Jordan Pickford.
     
    24
    Laurent Koscielny chcel v súboji s Oumarom Niassem zasiahnuť loptu, avšak prišiel do kontaktu len so súperom, a tak sa nemôže čudovať, že mu Neil Swarbrick ukazuje žltú kartu.
     
    22
    Napokon z toho bola prihrávka do krídla na Cuca Martinu, ktorý sa ale nepresadil v osobnom súboji proti Laurentovi Koscielnemu a Petr Čech tak môže odkopávať.
     
    21
    Zmeniť sa to pokúša Idrissa Gueye, ktorý manévruje s loptou na polovici súpera. Zatiaľ však nenašiel spoluhráča, ktorému by mohol prihrať do nejakej zaujímavejšej pozície.
     
    20
    Máme za sebou 20 minút zápasu, ktorý sa hrá zatiaľ takpovediac na jednu bránu. Arsenal dominuje vo všetkých herných činnostiach a pri pohľade na ihrisko to vyzerá, ako keby stredová formácia Evertonu ani neexistovala.
    19. Aaron Ramsey (ARS) - 3:0
     
    19
    Arsenal FC dal gól! Kanonieri uspali súpera zdĺhavou kombináciou, lopta sa cez Henricha Mchitarjana dostala na os ihriska k AARONOVI RAMSEYMU, a ten len potvrdil, že sa mu proti The Toffees darí. Jeho ďalekonosnej strele ešte pomohol aj teč Eliaquima Mangalu.
     
    16
    Arsenal absolútne dominuje a momentálne drží loptu na polovici Evertonu. Zaskočení hostia nevedia, ako reagovať na zatiaľ bezchybný výkon Kanonierov.
     
    15
    Arsenal vstúpil do tohto stretnutia mimoriadne koncentrovaný a zatiaľ je to zo strany domácich podobne suverénny výkon ako v prvom polčase duelu s Crystal Palace.
     
    14
    Arsenal FC dal gól! Tak toto je pre zverencov Arsenea Wengera úvod ako z rozprávky. Po štandardnej situácii z ľavej strany sa lopta dostala až ku LAURENTOVI KOSCIELNEMU, a ten peknou hlavičkou navyšuje náskok domáceho celku!
    Laurent Koscielny (ARS) - 2:0
     
    13
    Alex Iwobi dnes robí zatiaľ svojou rýchlosťou obrovské problémy defenzíve Evertonu. Teraz mladý Nigérijčan vyzval na zakončenie z asi 10 metrov Pierrea-Emericka Aubameyanga, no jeho pokus zblokoval dobrým obranným zákrokom Michael Keane. Arsenal bude mať k dispozícii rohový kop.
     
    12
    Na pravej strane ofenzívy sa rozbehol Jonjoe Kenny, avšak proti nemu skvelo v defenzíve zapracoval Nacho Monreal, a tak môžu ísť opäť dopredu domáci.
     
    11
    V týchto momentoch sledujeme po prvýkrát v zápase aktivitu aj na strane hráčov z Liverpoolu, ktorí ale zatiaľ majú veľký problém vymyslieť niečo prekvapivé proti dobre pozične brániacim hráčom Arsenalu.
     
    10
    Henrich Mchitarjan napriahol z hranice asi 25 metrov a veľa nechýbalo, aby sme videli kandidáta na gól kola. Lopta totiž išla len veľmi tesne vedľa pravého horného rohu brány Jordana Pickforda!
     
    8
    Futbalisti Evertonu sú poriadne zaskočení aktivitou domáceho tímu už od úvodných minút a do týchto chvíľ sa absolútne k ničomu nedostali. Navyše, po rýchlom góle Aarona Ramseyho sú to práve Toffees, kto musí doťahovať nepriaznivý vývoj skóre.
     
    7
    Arsenal FC dal gól! Na toto sa muselo fanúšikom The Gunners pozerať veľmi dobre. Pierre-Emerick Aubameyang posunul loptu doprava na Henricha Mchitarjana, ktorý poslal prízemný center do "malého vápna" na AARONA RAMSEYHO, a ten už nemal problém zasunúť loptu do siete.
    Aaron Ramsey (ARS) - 1:0
     
    6
    Mesut Özil síce trafil zo štandardnej situácie len do jedného z obrancov Arsenalu, Kanonieri však zostávajú vo veľkom tlaku pred pokutovým územím Jordana Pickforda.
     
    5
    Vynikajúca robota Henricha Mchitarjana, ktorý sa teraz obtáčal na hranici pokutového územia okolo Ashleyho Williamsa a Kanonieri tak budú mať hneď v úvode stretnutia k dispozícii štandardnú situáciu z nebezpečnej vzdialenosti.
     
    4
    Črtala sa prvá zaujímavá príležitosť pre domáci tím, Aaron Ramsey však do pokutového územia loptu na Alexa Iwobiho neprestrčil.
     
    3
    Vďaka štandardnej sitácii asi 40 metrov od brány Jordana Pickforda sa futbalisti Arsenalu usadili na polovici súpera, Alex Iwobi sa však proti Eliaquimovi Mangalovi individuálne nepresadil.
     
    2
    Henrich Mchitarjan bojoval v strede poľa s Michaelom Keanom vo vzdušnom súboji a čerstvej posile Arsenalu sa podarilo vybojovať loptu pre svoje mužstvo.
     
    1
    Zápas sa práve v tejto chvíli začal. O prvý útok sa postarali hostia, Héctor Bellerín však zastavil dobrým obranným zákrokom Héctor Bellerín.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Arsenal FC: Čech – Bellerín, Koscielny, Mustafi, Monreal – Ramsey, Xhaka – Mchitarjan, Özil, Iwobi – Aubameyang.
    Náhradníci: Ospina – A. Lacazette, Wilshere, Chambers, Maitland-Niles, Kolašinac, Elneny.

    Everton FC: Pickford – M. Keane, A. Williams, Mangala – Kenny, Schneiderlin, Gueye, Cuco Martina – Walcott, Niasse, Bolasie.
    Náhradníci: Robles – Rooney, Tosun, G. Sigurdsson, Calvert-Lewin, Davies, Holgate.

    Rozhodca: Neil Swarbrick.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Anglická Premier League pokračuje počas tohto víkendu zápasmi 26. kola. Spoločne sa pozrieme na sever Londýna, kde domáci Arsenal na Emirates Stadium v zaujímavom zápase privíta Everton FC. Stretnutie sa začína o 18:30.

    ARSENAL FC

    Arsenal sa zatiaľ po 25 kolách nachádza v tabuľke najvyššej anglickej súťaže až na 6. priečke s pomerne výraznou stratou na priečky zaručujúce účasť v pohárovej Európe. Doposiaľ Kanonieri nazbierali 42 bodov a napríklad na piaty Tottenham ich strácajú až šesť. Arsenal v priemere na jeden zápas strieľa len 1,84 gólu, čo je na mužstvo, ktoré má ambície bojovať o tie najvyššie priečky pomerne slabé číslo. Navyše z tímu odišli počas januárového prestupového okna Alexis Sánchez, Theo Walcott, ako aj Olivier Giroud. Vedeniu Arsenalu sa však podarilo naopak priviesť výmenou za hviezdneho Čiľana arménskeho stredopoliara Henrika Mchitarjana z Manchestru United, no a Olivier Giroud sa stal pri svojom šokujúcom odchode do Chelsea súčasťou veľmi netradičnej trojvýmeny medzi dvoma londýnskymi rivalmi a Borussiou Dortmund. Na sever Londýna pritom zamieril hviezdny gabonský zakončovateľ z BVB Pierre-Emerick Aubameyang. To Theo Walcott sa už v Evertone udomácnil a dnes by mal nastúpiť proti svojim dlhoročným spoluhráčom, s ktorými sa ešte pred mesiacom stretával na tréningoch. Práve Aubameyang s Mchitarjanom by mali byť adekvátnou náhradou najmä za góly Alexisa Sáncheza. Na druhej strane, pomerne výrazne to v poslednom období škrípe aj v defenzíve The Gunners. Celkovo totiž inkasovali už 34 gólov, čo je rovnaké množstvo, ako napríklad posledný West Bromwich Albion. Arsène Wenger vie, že dnes nebude môcť s určitosťou počítať s dlhodobo zraneným Santim Cazorlom. Navyše, v ofenzíve sa pravdepodobne stále nepredstaví ani doliečujúci sa Danny Welbeck, no a aby toho nebolo málo, Pierre-Emerick Aubameyang hneď po svojom príchode do Londýna ochorel, a tak aj nad jeho premiérovým štartom visí otáznik.

    EVERTON FC

    Everton si túto sezónu predstavoval asi trochu inak. Momentálne totiž klubu od rieky Mersey patrí v tabuľke Premier league so ziskom 31 bodov až 9. priečka. A to pritom The Toffees pred sezónou mohutne nakupovali. Do tímu okrem iných prišiel aj navrátilec Wayne Rooney, ktorý však zatiaľ príliš nepresvedčil. Everton nemal dobrý štart do tohto ligového ročníka, no od príchodu Sama Allardycea na lavičku na konci novembra predsa len trochu pookrial. Z posledných desiatich duelov prehral len trikrát, a to všetky tri nezdary prišli v nahustenom programe na prelome starého a nového roka. Karamelky majú na ceste za o niečo lepšími výsledkami jeden obrovský problém. Nielenže strieľanie až hrozivo málo gólov, presne 28, na druhej strane ich aj príliš veľa inkasujú. Pri 40 inkasovaných góloch je ich defenzíva na tom horšie ako defenzíva všetkých mužstiev momentálne sa nachádzajúcich v pásme zostupu. Kým neproduktívny útok sa Sam Allardyce rozhodol vyriešiť príchodom Thea Walcotta, tak do defenzívy na hosťovanie z Manchestru City prišiel vypomôcť Eliaquim Mangala. Ten by sa svojho ostrého štartu za Everton mohol dočkať už dnes, keďže Allardyceovi bude v obrane chýbať zranené duo Leighton Baines-Ramiro Funes Mori. Okrem nich sa na listine zranených nachádzajú aj James McCarthy, ktorý sa lieči z dvojnásobnej zlomeniny nohy a brankár Maarten Stekelenburg.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Jakub Kocourek

    Góly: 7. Ramsey, 14. Koscielny, 19. Ramsey, 37. Aubameyang, 74. Ramsey – 64. Calvert-Lewin

    Karty:   24. Koscielny (ARS), 50. Mustafi (ARS)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 8:8.
    Arsenal FC: Čech (70. Ospina) – Bellerín, Koscielny, Mustafi, Monreal (46. Kolašinac) – Ramsey (75. Wilshere), Xhaka – Mchitarjan, Özil, Iwobi – Aubameyang.
    Náhradníci: Ospina – A. Lacazette, Wilshere, Chambers, Maitland-Niles, Kolašinac, Elneny.

    Everton FC: Pickford – M. Keane (46. Davies), A. Williams, Mangala – Kenny, Schneiderlin, Gueye, Cuco Martina – Walcott (61. Calvert-Lewin), Niasse (78. Tosun), Bolasie.
    Náhradníci: Robles – Rooney, Tosun, G. Sigurdsson, Calvert-Lewin, Davies, Holgate.

    Rozhodca: Neil Swarbrick