Bielorusko – Lotyšsko 3:1 (kon.) | Rusko – Švédsko 3:0 (kon.) | USA – Fínsko 4:2 (kon.)
koniec
USA
4:2 (2:0, 2:1, 0:1)
Fínsko
Nedeľa 23.04.2017, 19:38 • Zimný štadión mesta Poprad • Majstrovstvá sveta U18 • Finále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 19:30.
     
    Prajem vám pekný nedeľný večer a vítam vás pri sledovaní finálového stretnutia MS hráčov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi. V poslednom zápase na turnaji proti sebe nastúpia výbery Fínska a USA. Kvalitne obsadený zápas sa začína o 19:30.

    Vo finále máme možnosť vidieť tímy, ktoré sa do súboja o zlato neprebojovali len tak náhodou. Fíni jednoznačne vyhrali skupinu A, v ktorej postupne zdolali Slovensko, Švajčiarsko, Lotyšsko a aj Kanadu. V štvrťfinále mali problémy s Českom, ktoré zdolali po predĺžení 6:5 a nadstavenému času sa nevyhli ani v semifinále proti Rusku. Rusov však taktiež porazili, a to výsledkom 2:1. Fínsky tím predvádza na šampionáte skvelé výkony už od prvého zápasu na turnaji. Fíni majú zatiaľ celkové skóre na šampionáte 41:16 a traja ich hráči sú lidrami produktivity celého šampionátu. Kristian Vesalainen vedie štatistiku s 13 bodmi, o bod menej má Miro Heiskanen a trojicu uzatvára Jesse Ylonen s deviatimi bodmi.

    Tím Spojených štátov amerických bol v skupine B v Spišskej Novej Vsi taktiež absolútne suverénny a nestratil jediný bod. Američania sa na úvod turnaja prakticky rozcvičili proti Bielorusku, ktoré zdemolovali 7:0, následne zdolali Rusko tesne 5:4, porazili Česko 5:2 a v poslednom zápase skupiny si poradili so Švédskom 1:5. Vďaka prvému miestu dostali v štvrťfinále slabšieho súpera, ktorým bolo Švajčiarsko, ale Helvéti predsa len dokázali Američanov potrápiť. USA napokon zvíťazili 4:2 a putovali do semifinále. Tu sa stretli so súperom zo základnej skupiny, a to Švédskom. Švédi pôsobili v druhom vzájomnom zápase na turnaji oveľa sebavedomejšie. Dokonca sa im aj podarilo dostať do vedenia 2:3, mladíci zo zámoria však nenechali nič len tak. O potvrdení svojej účasti vo finále rozhodli gólom z predĺženia, ktorý zaznamenal Dhooghe. Sean Dhooghe je zároveň aj najproduktívnejším Američanom na šampionáte. Na konte má 9 bodov.

    Finále medzi týmito dvoma tímami bude azda to najspravodlivejšie, aké sa mohlo zrodiť. Oba tímy idú bez prehry od začiatku tohto šampionátu, strelili doposiaľ najviac gólov a prezentujú sa skvelými výkonmi. Kto sa teda bude radovať na konci a kto smútiť? Podarí sa Fínom obhájiť minuloročný triumf alebo pôjde pohár na americký kontinent? Sledujte náš on-line prenos a dozviete sa viac.

     
    Úvodné zostavy:

    USA: St. Cyr (Scheel) – Hughes, Kemp (A), Knoepke, Gildon, Miller, Farrance, Inamoto – B. Tkachuk (C), Norris (A), Pastujov – Mismash, Barratt, Wahlstrom – Poehling, Farabee, Slaggert – Reedy, Tortora, Dhooghe.

    Fínsko: Luukkonen (Lehtinen) – Vaakanainen, Heiskanen, E. Teräväinen, Räsänen, Utunen, Anttalainen, Isiguzo, Latvala – Vesalainen, Ikonen (A), Nyman – Virtanen, Talvitie (C), Ylönen – Kotkaniemi, Koskenkorva (A), Kupari – Aalto, Engberg, Maansaari.

    Rozhodca: Garon, Piragić – Harrington, Yletyinen.
     
    Na ľadovú plochu už korčuľujú oba tímy. Američania budú hrať v tmavomodrých dresoch, Fíni v bielych.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:28
    Američania sa ujali úvodu. Nahodili puk do útočného pásma. Za bránkou ho však zastavili fínski hokejisti a možno sa pokúsia ísť dopredu.
     
    00:53
    Fíni sa zahrýzli do svojho súpera. Od modrej vypálil Vaakanainen a k dorážke sa ešte dostal voľný Aarne Talvitie, no jeho dorážka smerovala vedľa bránky.
     
    01:13
    Evan Barratt si pripravil puk na streľbu z pravého kruhu. Zakončenie však fínski hráči zablokovali a puk vyletel von z pásma.
     
    01:38
    Netrvalo dlho a budeme sledovať prvú presilovku. Zahrajú si ju Fíni, dve minúty za hákovanie dostáva Grant Mismash.
     
    02:12
    Fínom sa ešte podarilo zachrániť vyhodený puk. Talvitie nabil na pravý kruh Ylonenovi, ktorého delovka letela na plexisklo.
     
    02:34
    Suomi si vypracovali ďalšiu príležitosť. Ocitol sa v nej obávaný Kristian Vesalainen, ktorý strieľal z pravého kruhu, no namieril iba do pozorného St. Cyra.
     
    03:51
    USA dalo gól!
    Poznáme úvodný gól tohto stretnutia! Tkachuk získal puk pri mantineli, dvihol hlavu hore, počkal si na správny moment a perfektnou prihrávkou pred bránkovisko našiel JOSHA NORRISA a ten iba doklepol do brány!
    Asistencia: Braeden Tkachuk.
    03:51 Josh Norris (USA) - 1:0
     
    04:22
    Šikovne to teraz urobili aj Fíni, ktorí sa pokúsili priniesť rýchlu odpoveď. Vesalainen si spracoval prihrávku od Ikonena a vystrelil. Fantasticky zakročil St. Cyr.
     
    04:56
    Gólman Luukkonen má za sebou prvý úspešný zákrok. Strela Poehlinga skončila v lapačke fínskeho brankára.
     
    06:17
    Američania vnikli do útočného pásma. Fíni ich však zatlačili iba do rohu klziska, kde Farabee hľadal Poehlinga, no kombinácia im nevyšla.
     
    07:05
    Pastujov vybojoval puk pri mantineli a už sa mu pred bránkoviskom ukazoval Norris. Fíni nedovolili súperovi zakončiť, Američania však potom získali puk opäť.
     
    07:45
    Vyskytol sa akýsi problém na ľadovej ploche. Hlavný rozhodca niečo žiada od rolbárov.
     
    08:09
    Miller po modrej čiare ponúkol puk Farranceovi, ktorý vypálil od modrej čiary, no zakončenie skončilo iba na betóne gólmana Luukkonena.
     
    08:36
    Fíni sa dostali do zakončenia a bolo to naozaj veľmi nepríjemné. Ikonen prehodil puk v útočnom pásme na Vesalainena, ktorý švihom vystrelil spoza obrancu a St. Cyr musel okamžite vytiahnuť svoju lapačku.
     
    09:01
    Trio amerických hokejistov sa rozbehlo dopredu, ich pohyb však zastavil hlavný rozhodca, pretože si pomohli prihrávkou rukou.
     
    09:32
    Od modrej čiary tvrdo vypálil Thomas Miller. Pred brankárom ešte dobiedzal aj Farabee, no brankár Ukko-Pekka Luukkonen si svoj priestor postrážil.
     
    10:21
    Fínski hokejisti aktívne napádali rozohrávku amerických obrancov. Puk sa nakoniec dostal do stredného pásma, no odtiaľ bol zrazený smerom von z klziska.
     
    10:37
    Fíni vyhrali buly v pásme a z kruhu sa okamžite k strele dostal Vesalainen. St. Cyr napokon zasahovať ani nemusel, pretože puk letel vedľa bránky.
     
    11:14
    Ďalší fínsky útok bol taktiež zmarený. Od modrej nahadzoval puk Engberg. Americký obranca strelu zblokoval a tá skončila na ochrannej sieti.
     
    11:44
    V tejto chvíli je to nejaké rozhárané. Po neúspešnej rozohrávke Fínov bol odpískaný icing a hra sa presúva do obranného pásma Suomi.
     
    12:21
    Dhooghe veľmi nešpekuloval a z kruhu sa rozhodol nahodiť puk do klbka hráčov pred bránkou. Luukkonen bol pripravený zasiahnuť, ale hráči odrazili puk.
     
    13:25
    Po pravom kruhu sa šikovne predral do zakončenia Graham Slaggert a vystrelil z tesnej blízkosti. Luukkonena puk zasiahol, no následne ani nevedel, či ho má alebo nie.
     
    14:07
    Inamoto nepríjemne tresol do mantinelu. Nestratil však rovnováhu, akurát plexisklo poriadne zadunelo. Američania naďalej pokračujú v pásme.
     
    15:08
    Nyman sa ocitol nepríjemne zoči-voči americkému gólmanovi. Brankár Dylan St. Cyr bol opäť sebavedomý a úspešne zakročil.
     
    16:22
    V posledných minútach sa ani poriadne neútočí. Len zopár striel na oboch stranách, žiaden tím nemá prevahu.
     
    16:47
    USA dalo gól!
    Teraz to však prišlo nečakane z ničoho nič! Tortora zachytil puk pri zadnom mantineli, nastavil si ho na bekhend a perfektne našiel nakorčuľovaného JOELA FARABEEHO, ktorý z prvej prekonal Luukkonena!
    Asistencia: Jacob Tortora.
    16:47 Joel Farabee (USA) - 2:0
     
    18:20
    Koskenkorva vykorčuľoval po ľavom krídle a nahodil puk do útočného pásma. Zachytil ho pre istotu St. Cyr a podržal v lapačke.
     
    18:40
    Grant Mismash sa uvoľnil s pukom na pravom krídle a švihom vôbec nemieril zle. Strela letela popri pravom vinkli a Luukkonen sa za ňou iba tak obzrel.
     
    19:27
    Videli sme ďalšiu strelu z dielne amerických obrancov. Od modrej to skúšal Gildon, no Luukkonen dokázal zaistiť puk a prerušiť hru.
     
    19:56
    Vesalainen nahodil puk zo stredného pásma na gólmana St. Cyra, ktorý si počkal a pre istotu prikryl puk.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Úvodná časť hry nebola až taká atraktívna. Oba tímy hrali veľmi opatrne a pozorne. Napriek takejto hre sme videli dva góly. V 4. minúte dostal Američanov do vedenia Norris a v 17. zvýšil Farabee.
    Druhá tretina sa začne približne o 20:29.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:07
    Úvodnú tretinu začnú presilovou hrou Suomi. Braeden Tkachuk si odsedí trest za podrazenie.
     
    20:44
    Američania vstúpili do oslabenia úspešne. Podarilo sa im získať puk a následne aj gólman St. Cyr založil útočnú akciu.
     
    21:03
    USA dalo gól!
    Tak toto je pre Fínov naozaj nepríjemné. Cockerill potiahol puk do útočného pásma, počkal si a krásnou zadovkou adresoval puk JOELOVI FARABEEMU, ktorý bekhendom pomedzi nohy prekonal Luukkonena!
    Asistencie: Logan Cockerill, Dylan St. Cyr.
    21:03 Joel Farabee (USA) - 3:0
     
    21:41
    Farabee chystal ďalšiu útočnú akciu po ľavom krídle. Snažil sa nájsť Knoepkeho, no puk mu teraz vypichol fínsky obranca Utunen.
     
    22:46
    Američania skvelo napádali rozohrávku súpera a podarilo sa im vytvoriť si príležitosť. Spomedzi kruhov strieľal Dhooghe, no mieril iba ponad Luukkonena.
     
    22:50
    Spojené štáty navyše získavajú presilovú hru. Urho Vaakanainen dostáva dve minúty za podrazenie.
     
    23:42
    Hughes si pripravil puk na streľbu a aj vyslal puk od modrej čiary. Trafil však iba fínskeho hokejistu. Američania si následne rozhodili Fínov a strieľal z pravého kruhu Norris, no mieril vedľa.
     
    24:33
    Farranceova krížna prihrávka neprešla, no od modrej to následne strelou skúsil Wahlstrom. Mieril na zadný mantinel a k dorážke sa potom nik nedostal.
     
    25:06
    Opäť nebezpeční Američania. Poehling si prevzal prenechaný puk medzi kruhmi a švihom vypálil. Luukkonen vyrazil puk na ochrannú sieť.
     
    25:57
    Pastujov šikovnou krížnou prihrávkou našiel Pastujova, ktorý nastrelil z kruhu na bránku. Tkachuk šiel do dorážky, no Luukkonen to stihol pred ním vytlačiť.
     
    26:36
    Američania zavreli Fínov v ich obrannom pásme. Nasledujúcu akciu zakončil jednoduchou strelou spomedzi kruhov Quinton Hughes, ktorú Luukkonen bezpečne zachytil do lapačky.
     
    27:05
    Fínsko dalo gól!
    Fíni strieľajú dôležitý kontaktný gól! Na modrej čiare si prihrávku Kotkaniemiho spracoval EEMELI RASANEN a prudkou strelou švihom prekvapil takmer nič nevidiaceho St. Cyra!
    Asistencie: Jesperi Kotkaniemi, Jesse Koskenkorva.
    27:05 Eemeli Räsänen (FIN) - 3:1
     
    27:44
    A Fíni sú pri chuti a vytvorili si ďalšie šance. Najprv spomedzi kruhov zakončoval Nyman, no St. Cyr vyrazil maskou. Následne od modrej z rovnakej pozície strieľal aj strelec gólu Räsänen. St. Cyr tentokrát už zachytil puk do lapačky.
     
    28:17
    Američania budú hrať v oslabení. Maxwell Gildon dostáva dve minúty za hákovanie.
     
    29:10
    Sean Dhooghe vyštartoval do útočného pásma po pravom krídle a vystrelil z kruhu. Jeho pokus skončil v lapačke fínskeho gólmana.
     
    29:39
    USA získavajú v tejto chvíli presilovú hru. Joni Ikonen si odsedí dve minúty za podrazenie.
     
    29:55
    Cockerill rýchlo potiahol puk do pásma a nie nadarmo prihrával pred bránku, kde si už nakorčuľoval Farrance. Tesne však letiaci puk minul.
     
    31:03
    USA dalo gól!
    Američania vracajú trojgólové vedenie na svoju stranu! Hughes počkal na správny moment a následne krížne prihral k bránke. Puk ešte stečoval aj Heiskanen a GRANT MISMASH iba prudko zakončil do bránky!
    Asistencie: Quinton Hughes, Braeden Tkachuk.
    31:03 Grant Mismash (USA) - 4:1
     
    31:57
    Presilovku tentokrát budú hrať hráči Suomi. Ryan Poehling si odsedí dve minúty za podrazenie. V tejto tretine je to už niekoľké vylúčenie, hráči sú akísi nedisciplinovaní.
     
    32:55
    Fíni založili útok, puk sa dostal na modrú čiaru Mirovi Heiskanenovi, ktorý delovkou vypálil. St. Cyr nebol v ohrození, bezpečne zachytil puk do stredu výstroja.
     
    33:30
    Američania hrajú zatiaľ bezpečne. Tentokrát Farabee získal puk pri mantineli a okamžite ho poslal von cez všetky čiary.
     
    34:06
    Ryan Poehling sa dostal do obrovskej šance. Prekorčuľoval celé klzisko, následne si potiahol Luukkonena a vystrelil do brvna!
     
    34:47
    Ďalšie vylúčenie na americkej strane. Quinton Hughes si odsedí dve minúty za sekanie.
     
    35:24
    Vesalainen to nemyslel zle krížnou prihrávkou na Nymana, no bolo to až príliš čitateľné. Knoepke odhadol trajektóriu, zastavil puk a vyhodil.
     
    36:24
    Tkachuk šikovnou letiacou prihrávkou vysunul Norrisa, ktorý to skúšal na dvakrát proti Luukkonenovi, no puk napokon v bráne neskončil.
     
    37:01
    Hughes vyrazil dopredu po pravom krídle, počkal si na Mismasha, ktorému prenechal. Mismash chcel vrátiť prihrávku, no nedokázal to cez dvojicu Fínov.
     
    37:43
    Fantastický teč Olivera Wahlstroma, ktorý bol pripravený pred bránkou a ideálne zmenil smer strely z hokejky Gildona. Luukkonen bol v problémoch, ale predsa len dokázal vyraziť betónom.
     
    38:50
    Hughes síce prekorčuľoval celé klzisko, dostal sa až poza bránku, následne to však prehnal a Fíni ho už obrali o puk.
     
    39:42
    Norris vyrazil dopredu po pravom krídle, hľadal Pastujova, no zámorská spoluhráča tentokrát nebola nijak úspešná.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Prostredná časť hry väčšinu času patrila americkým hokejistom, ktorým sa podarilo zvýšiť vedenie už na 4:1. Jeden gól teda pridali aj Fíni. Spojené štáty však jasne dominujú a je dosť pravdepodobné, že bez problémov dokráčajú za ziskom titulu.
    Tretia tretina sa začína približne o 21:18.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:44
    Úvod začínajú oba tímy opatrne. Fíni sa však dostanú do útočnej tretiny, keďže Američania sa previnili icingom.
     
    41:24
    Americkí hokejisti opäť iba vyhodili puk, no tentokrát z toho zakázané uvoľnenie nebude. Räsänen zakladá akciu spoza Luukkonena.
     
    42:30
    Fíni zakladajú ďalšie útoky, no veľmi sa im nedarí prekvapiť americkú defenzívu. Zámorskí hokejisti zatiaľ bránia úspešne.
     
    43:33
    K delovke od modrej čiary sa dostal Heiskanen, ktorého tvrdú delovku tečoval Ylonen, no puk usmernil tesne vedľa brány.
     
    44:26
    Dopredu vyrazil Tortora. Dostal sa iba k mantinelu, ďalej ho fínski obrancovia nepustili a už vyrážajú dopredu.
     
    45:24
    Fíni robia chybu pri rozohrávke a odchádzajú striedať. Američania v týchto chvíľach iba pohodovo bránia pokusy svojho súpera.
     
    46:29
    Američania sa teraz nikam neponáhľali. Iba nahodili puk do útočného pásma a nik za ním poriadne nekorčuľoval.
     
    46:50
    Koskenkorva sa tentokrát uvoľnil na pravom krídle a šikovne vystrelil. Brankár Dylan St. Cyr si po dlhšom čase siahol na puk.
     
    47:44
    Fínom sa čas kráti, no zatiaľ nedokážu vynájsť účinný recept na americkú defenzívu. Naopak, hráči Spojených štátov od začiatku tretiny hrajú absolútne defenzívne a na Luukkonena ešte v tejtto tretine nevystrelili.
     
    48:18
    Po dlhšom čase sme videli strelu od Američanov. Postaral sa o to Grant Mismash, ktorý strieľal z pravého kruhu, no mieril vedľa.
     
    49:06
    Fínsko získava presilovku. Oliver Wahlstrom dostáva 2+10 minút za svoj nepríjemný zákrok, ktorým k ľadu poslal fínskeho hráča.
     
    49:48
    Maličký, len 160-centimetrový Sean Dhooghe si dokázal vypýtať nedovolený zákrok a Kristian Vesalainen si odsedí dve minúty za podrazenie.
     
    50:55
    Američania sa ani v hre štyroch proti štyrom nikam neponáhľajú. Bezpečne kontrolujú čas a hrajú s absolútnym pokojom.
     
    51:45
    Po dlhšom čase si hokejisti USA vypracovali streleckú príležitosť. Hughes vystrelil z pravého kruhu, no Ukko-Pekka Luukkonen úspešne zasiahol.
     
    51:46
    Po strele amerického hráča sa pred bránkou odohrala menšia strkanica. Jej hlavnými aktérmi boli Otto Latvala a Grant Mismash. Obaja dostávajú po dve minúty za hrubosť.
     
    52:55
    Američania teraz držali puk v útočnom pásme. Držia Fínov na dištanc. Fíni si momentálne absolútne bezzubí a nevedia sa dostať do väčšieho tlaku.
     
    54:18
    Kotkaniemi sa dostal do útočného pásma. Na chvíľu sa Suomi dostali do útočnej tretiny, no jedna chybná prihrávka a už boli von.
     
    55:32
    Dopredu po pravom krídle sa vysunul syn slávneho Keitha Tkachuka Braeden Tkachuk, no nepodarilo sa mu tentokrát vystreliť.
     
    56:16
    Fíni odvolali brankára a vyskúšajú to takto!
     
    56:44
    Fínsko dalo gól!
    Tak toto bol naozaj zaujímavý gól! Dylan St. Cyr zachytil puk a chcel ho vystreliť cez všetky čiary. Trošku sa však prepočítal a trafil to iba do svojho spoluhráča, od ktorého sa puk odrazil do bránky! Gól je pripísaný URHOVI VAAKANAINENOVI.
    Bez asistencie.
    56:44 Urho Vaakanainen (FIN) - 4:2
     
    57:22
    Fíni s pukom za bránkou, Luukkonen opäť šprintuje na striedačku a Fíni sa pokúsia dostať sa do ďalšieho tlaku.
     
    57:58
    Črtala sa príležitosť pre amerických hokejistov. Cockerill zachytil prihrávku od Heiskanena, vykorčuľoval s pukom, ale zo stredného pásma netrafil bránu.
     
    58:32
    Skúšal strieľať aj Barratt a bol oveľa bližšie. Svoju strelu však nenamieril presne a taktiež netrafil priestor brány.
     
    58:56
    Fíni usadení v pásme, pokúšajú sa o niečo.
     
    59:23
    Talvitie si pred bránkou pýtal puk od Heiskanena. Dhooghe sa vrátil pred bránku a ideálne zabránil prihrávke.
     
    59:29
    Tak toto je už definitívny koniec nádejí pre Suomi. Aarne Talvitie dostáva dve minúty za hákovanie. Navyše si oddychový čas berie tréner Fínska.
     
    59:40
    Američania vyhrali buly, ale s pukom smerovali do vlastného pásma a tu už si iba pohodovo prihrávajú.
     
    Koniec zápasu.
     
    Hokejisti USA sa stávajú majstrami sveta v hokeji hráčov do 18 rokov pre rok 2017!
     
    Je to tak, Američania finále zvládli takmer bez žiadnych komplikácií a pre svoju krajinu vybojovali jubilejné 10. zlato v tejto kategórii. Ich status najúspešnejšej krajiny v tejto kategórii je ešte vylepšený.
    Reprezentanti Fínska naopak neobhájili minuloročný triumf a tento rok sa môžu tešiť "iba" zo striebornej medaily. Tretie teda končí Rusko.

    Šampionát v Poprade a Spišskej Novej Vsi teda už pozná celkového víťaza. Dnes sa skončil kvalitný 10-dňový turnaj na Slovensku, v ktorom sme mali možnosť sledovať naozaj zaujímavé stretnutia a kvalitne obsadené zápasy.

    My vám ďakujeme za pozornosť, že ste nás čítali a klikali na naše prenosy. Pekný zvyšok večera! (21:51:57)

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly a asistencie: 4. Norris (B. Tkachuk), 17. Farabee (Tortora), 22. Farabee (Cockerill, St. Cyr), 32. Mismash (Hughes, B. Tkachuk) – 28. Räsänen (Kotkaniemi, Koskenkorva), 57. Vaakanainen


    USA: St. Cyr (Scheel) – Hughes, Kemp (A), Knoepke, Gildon, Miller, Farrance, Inamoto – B. Tkachuk (C), Norris (A), Pastujov – Mismash, Barratt, Wahlstrom – Poehling, Farabee, Slaggert – Reedy, Tortora, Dhooghe – Cockerill.
    Fínsko: Luukkonen (Lehtinen) – Vaakanainen, Heiskanen, E. Teräväinen, Räsänen, Utunen, Anttalainen, Isiguzo, Latvala – Vesalainen, Ikonen (A), Nyman – Virtanen, Talvitie (C), Ylönen – Kotkaniemi, Koskenkorva (A), Kupari – Aalto, Engberg, Maansaari.

    Rozhodca: Garon, Piragić – Harrington, Yletyinen