Heerenveen – Groningen 0:0 (kon.) | Arnhem – Alkmaar 2:1 (kon.) | Amsterdam – Den Haag 3:0 (kon.)
Zwolle – Twente 1:2 (kon.) | Feyenoord – Nijmegen 4:0 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
3:0 (2:0)
HFC ADO Den Haag
cz Nedeľa 29.01.2017, 14:30Holandská Eredivisie • 20. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek dne. (16:25:03)
     
    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 7:1. Střely mimo: 9:3. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 4:4. Fauly: 6:11.
     
    Domácí Ajax Amsterdam zaslouženě vítězí na vlastním trávníku nad Den Haagem 3:0.

    V prvním poločase se nejdříve prosadil po výborné přihrávce za obranu Hakim Ziyech. Poté se trefil fantastickou střelou z třiceti metrů Lasse Schöne. Ve druhém poločase byli domácí stálě aktivnějším týmem, než Den Haagen, který si za celý zápas nevytvořil jedinou brankovou příležitost. Utkání zakončil brankou po prodlouženém rohovém kopu Kasper Dolberg a udal tak konečný výsledek.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Domácí měli k dispozici v úplném závěru zápasu ještě rohový kop. Ten už ale rozehráli jen do kombinace a rozhodčí ukončuje zápase.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase dvě minuty.
     
    90
    Už to vypadalo, že by ještě mohl něco vymyslet na levém kraji Younes, ale po napadání soupeře se s balonem otočil a zvolil přihrávku zpět na stopery.
     
    89
    Ani hosté se již nikam neženou. Ani se nemohou dostat s balonem na útočnou polovinu. Ajax skvěle přečetl přihrávku soupeře a bere si míč znovu pro sebe.
     
    88
    Domácí fanoušci si již užívají závěr zápasu. Ajax ještě vybojoval rohový kop z pravé strany. Klassen poslal míč do vápna, kde ale odhlavičkoval balon do bezpečí David.
     
    87
    Střídání v týmu HFC ADO Den Haag: ze hřiště odchází Edouard Duplan, přichází Jerdy Schouten.
    Střídání v týmu HFC ADO Den Haag: ze hřiště odchází Sheraldo Becker, přichází Chovanie Amatkarijo.
     
    86
    Klassen ještě zkoušel přehodit obranu a dojít si pro střelu. První části mu vyšla na jedničku, ale druhá už tolik ne. Míč končí jen vedle pravé tyče.
     
    85
    Domácí už se nijak zvlášť neženou do útoku. Čekají na svojí šanci v kombinací na polovině trávníku.
     
    83
    Po rohovém kopu dorážel ještě na brankáře Šetkuse domácí útočník. Brankář po něm vyjel, poté si stěžoval velmi hlasitě také u hlavního rozhodčího, který ho ale trestá žlutou kartou.
     
    82
    Střídání v týmu HFC ADO Den Haag: ze hřiště odchází Tom Trybull, přichází Hennos Asmelash.
     
    81
    Zhruba posledních deset minut má Den Haag, aby vstřelil aspoň čestnou branku v dnešním zápase, když už na tři body nemůže pomýšlet.
     
    79
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Hakim Ziyech, přichází Donny van de Beek.
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Justin Kluivert, přichází Mateo Casierra.
    78. Kasper DOLBERG - 3:0
     
    78
    Ajax právě vstřelil branku!
    Třetí branka v hostující síti. KASPER DOLBERG byl agresivnějším hráčem na zadní tyči a po prodlouženém balonu z bližší tyče se prosadil přes obránce a dorazil míč do prázdné branky.
     
    77
    Ziyech dostal přihrávku do běhu na levém kraji. Po prvním doteku si obhodil soupeře přes hlavu, ale jeho další dotek už je u hostujících hráčů.
     
    76
    Justin Kluiert jak je jeho zvykem v dnešním zápase si to namířil od pravé postranní lajny do středu trávníku. Proti několika protihráčům však neudržel balon u kopačky.
     
    75
    Hakim Ziyech už rozhodně není tolik vidět jaké v prvním poločase. Nyní se ale dostal k míči a ještě dokázal zahrozit. Jeho střel končí mimo tři tyče.
     
    74
    V posledních minutách se domácího celku nedaří přechod do finální fáze. Další ofsajd si připsal na své konto nedobře postavený Dolberg.
     
    73
    Po několika soubojích ve středu pole píská rozhodčí až faul hostujícího Trybulla. Domácí tak mohou uklidnit hru a přejít znovu do útoku.
     
    72
    Lasse Schöne si hledal míč za obranou, ten opravdu přistál u jeho kopačky, ale domácí záložník si nepohlídal ofsajdovou linii.
     
    71
    Schaken mohl zakončoval hlavou po centr od rohového čtvrtkruhu, ale je velmi nepřesný a Onana nemusí ani nyní zasahovat.
     
    70
    Podobně jako v prvním poločase tlak Ajaxu postupem času slábne. Hostě se dostali dokonce k rohovému kopu.
     
    69
    Na druhé straně se vydala do protiútoku dvojice Becker – Schaken. Druhý jmenovaný se pokoušel skluzem poslat míč do sítě, ale chyběl mu půlmetr, aby balon zasáhl.
     
    68
    Přetažený centr od rohového praporku končí jen u hostujícího brankáře, který se po dlouhé době zapojil do hry.
     
    66
    Celou akci nakonec zakončoval z dobré pozice Hakim Ziyech, ale míč se otřel o obranou zeď a končí jen vedle branky. Domácí budou pokračovat rohový kopem.
     
    65
    Volný přímý kop z hranice vápna pro domácí. Za zatáhnutí za dres ještě inkasuje žlutou kartu Beugelsdijk.
     
    64
    Sheraldo Becker se dnes příliš nezapojuje do hry. Čeká na polovině trávníku na přihrávku do běhu. Ta nyní přišla, ale u míče byl první domácí obránce.
     
    63
    Kluivert se prosmýkl kolem brankové lajny. David nebyl dostatečně důrazný a nezastavil soupeře, domácí útočník se tak osamocen dostal do vápna, ještě chtěl zpětnou přihrávkou najít Younese, ale s tím si již hostující obrana poradila.
     
    62
    Do útoku domácího týmu se již zapojují i obránci. Nyní to vyzkoušel vzít na sebe Daley Sinkgraven, ale jeho střela byla zblokovaná.
     
    61
    Po dalším nebezpečném faulu u hranice pokutového území mohl přidat druhou branku zápasu Lasse Schöne, ale tentokrát poslal přímý volný kop jen do náruče brankáře.
     
    60
    I po hodině hry stále vede domácí celek o dvě branky. Je jen otázkou času, kdy přijde další zásah. Hostům obývají síly a již se nestačí vracet do obrany.
     
    59
    Den Haag se musí stále bránit. Až nyní provětral také Onana hostující Schaken, který se vydal za nakopnutým míčem na útočnou polovinu.
     
    57
    Domácí si dělají s míčem co chtějí. Nyní to vyzkoušel zpoza vápna Schöne, ale tentokrát mu balon tak nesedl jako při druhé brance zápasu.
     
    56
    Hosté naprosto nestíhají bránit útočné akce Ajaxu. David se štěstím odvrátil centr alespoň na rohový kop.
     
    55
    Už se vezl třetí gól do hostující sítě. Ziyech si výborně přibral míč na pravé straně, ale byl přichycen v ofsajdu a tak jeho přihrávka na zcela osamoceného spoluhráče v pokutovém území už je navíc.
     
    54
    A Šetkus musel být v pozoru i nyní. Z velkého úhlu pálil Younes, ale hostující brankář vyrazil míč před sebe.
    52. Dolbergovy nůžky končí na břevnu
     
    52
    Schöne se dostal na pravém kraji k míči, ale nepřihrál přesně. K balonu se však dostal ještě na levém kraji Kluivert, který našel v pokutovém území Dolberga. Ten byl ale zády k brance a tak zvolil střelu přes hlavu. Byla z toho povedená rána do břevna.
     
    51
    Po odraženém míči ve středu pole se se štěstím dostal do brejku hostující Duplan. Dostal se až do pokutového území, před skluzujícím Veltmanen stačil ještě i vystřelit, ale Onana byl připravený.
     
    50
    Ruben Schaken sice vyhrál hlavičkový souboj se Sánchezem, ale neměl dostatečnou podporu od spoluhráčů a tak jeho vyhraný souboj je pro Den Haag k ničemu.
     
    49
    Justin Kluivert si při chuti i ve druhém poločase. Poradil si se soupeřem na hranici pokutového území, následně chtěl ještě centrovat, ale míč mu sjel z kopačky.
     
    48
    Do velké šance se řítil domácí Dolberg, ale byl mu odpískám ofsajd. Z opakovaného záběru, ale bylo zřejmé, že rozhodčí okradl domácí o stoprocentní šanci.
     
    47
    Druhý poločas rozehrál Den Haag. Ihned po rozehrávce se dostal k balonu Trybull, který hledal Schakena. Ten si však pomohl faulem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 15:33.
     
    Hlavní rozhodčí nenastavil v prvním poločase ani sekundu navíc. Ajax si tak po první pětačtyřicetiminutovce drží pohodlné vedení o dvě branky. Nejdříve se v úvodu zápasu prosadil po milimetrovém pasu za obranu Hakim Ziyech. Následně potrestal faul třicet metrů od branky výstavní brankou Lasse Schöne. Domácí si vytvořily i další šance, ale míč buď skočil na tyči nebo vedle branky. Šetkus měl v prvním poločase hodně práce. Jeho spoluhráči směrem dopředu téměř nic nevymysleli.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Ajax již chce dohrát první poločas s míčem na kopačkách. Ještě Klassen vyzkoušel dlouhý pas na Kluiverta, ale ten nestačil míč zastavit na hrací ploše.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal do dobré střelecké pozici střelec první branky zápasu Hakim Ziyech. Jeho pravačka ale nyní poslal míč jen vedle branky.
     
    42
    Po hlavičkovém souboji ve středu pole se dostal k míči Bakker. Po jeho spolupráci s Duplanem mohl druhý jmenovaný centrovat, ale napálil jen před sebou stojícího Veltmana.
     
    41
    Už to vypadalo na další faul těsně před vápnem hostů, ale Beugelsdijk na poslední chvíli stáhl ve skluzu nohu. Younes padl na zem, ale nepíská se faul.
     
    40
    První poločas pomalu ale jistě míří ke svému konci. Domácí hlídají bezpečné vedení o dvě branky. A dále si připravují šance na další potvrzení výsledku.
     
    39
    Kluivert vybojoval míč ve středu pole, následně chtěl uvolnit lépe postaveného Younese za obranou, ale mladý útočník Ajaxu přihrál jen soupeři.
     
    37
    Po obdržené brance se hosté vydali do útoku. Následně se mohl dostat ke střele Schaken, ale těsně před vápnem ho odzbrojil Sánchez, který dnes hraje skvěle v obraně.
    35. Lasse SCHØNE - 2:0
     
    35
    Ajax právě vstřelil branku!
    Tak to je něco. Po faulu třicet metrů od branky rozehrávat volný přímý kop LASSE SCHÖNE. Jeho dělovka přeletěla s přehledem obrannou zeď a zapadla přesně k bližší tyči. Domácí tak již vedou o dvě branky.
    34. Hlavička z malého vápna končí na břevnu
     
    34
    A je tu další stoprocentní šance domácího celku. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Dolberg, ale z malého vápna orazítkoval jen břevno.
     
    33
    Klassen si pomohl v souboji tělem víc než by bylo vhodné a musí odevzdat míč soupeři. Kdyby mu zákrok prošel, už by mohl jít sám do vápna.
     
    32
    Ani před menší aktivitu domácího týmu se Den Haag nemůže dostat k míči. Dlouhá kombinace Ajaxu pokračuje.
     
    30
    I po půlhodině hry stále vede domácí Ajax o jednu branku. O tu se postaral v úvodu zápasu Hakim Ziyech. Nyní mohl přidat druhou branku zápasu Younes, ale z dobré pozici poslal míč jen vedle pravé tyče.
     
    29
    Domácí viditelně zvolnili s útočnou aktivitou, nyní čekají na volný prostor. Dolberg se sice procpal na pravé straně do vápna, ale jeho centr byl hodně nepřesný.
     
    28
    Po úvodním drtivém tlaku se hra stabilizovala z pohledu Den Haagu. Musí si však dávat pozor na smrtící brejky Ajaxu.
     
    27
    Už to vypadalo, že se Schaken prosadí až do pokutového území, ale těsně před ním ho zastavil tělem Viergever, který se zapojil do obrany.
     
    26
    Hosté se dostali po dlouhé době také na útočnou polovinu a hned z toho byla střela. Schaken si vybudoval trochu prostoru před vápnem a hned jak ucítil šanci, tak vypálil. Do střely mu však skočil Sánchez a Onana nemusí ani nyní zasahovat.
     
    25
    K míči se postavil střelec první branky Hakim Ziyech, ale tentokrát poslal míč z dobré pozici jen do zdi, která byla postavena v pokutovém území.
     
    24
    Nyní se ale dostal k balonu opět velmi aktivní Justin Kluivert a vybojoval velmi nebezpečný volný přímý kop z pětadvaceti metrů.
     
    23
    Den Haagu se podařilo na malou chvíli uklidnit hru. Drží soupeře v dostatečné vzdálenosti od své branky.
     
    22
    Ajax jasně ovládá zápas. Hakim Ziyech to nyní zkoušel po levém kraji, ale po přechodu přes protihráče si příliš předkopl balon a tam už byl David.
     
    20
    Veltman se opřel na polovině trávníku do soupeře a ten odletěl dobré dva metry od něj. Rozhodčí pochopitelně píská nedovolený zákrok.
     
    19
    Další pokus o centr z domácí strany. Tentokrát do byl z druhé strany Younes, ale ani on nenašel spoluhráče v pokutovém území.
     
    18
    Den Haag se nemůže dostat ze své poloviny. Klassen se dostal snad poprvé v zápase k míči a hned centroval. Balon však končí až za brankou.
     
    17
    Tentokrát se pokoušel Schöne přejít přes střed hřiště. To se mu z části povedlo, ale musel nakonec přihrávat do kraje, kde akci zabrzdil Ziyech.
     
    16
    Ajax dál tlačí na soupeře na útočné polovině. Nyní se pokoušel přejít soupeře jeden na jednoho Kluivert, ale míč mu pohotově sebral od kopačky Bakker.
    14. Amin Younes ve velké šanci
     
    14
    A už to mohlo být o dvě branky. Amin Younes si pohrál na levé straně vápně s obranou, položil si dva obránce na zem, ale jeho zakončení přizvedl nad branku právě hráč na trávníku.
    12. Hakim ZIYECH - 1:0
     
    12
    Ajax právě vstřelil branku!
    Ajax jde do vedení. Po milimetrové přihrávce za obranu se po tváří v tvář brankáři prosazuje HAKIM ZIYECH. Šetkus sice skvěle vyběhl, zmenšil soupeři střelecký úhel, ale stejně na střelu nestačil. Tlak si domácímu celku vyplácí.
     
    11
    Kluivert si skvěle naběhl do volného místa na pravé straně. Ještě hledal spoluhráče v pokutovém území, ale míč si stahuje ze vzduchu Šetkus.
     
    10
    První desetiminutovka patřila jednoznačně domácímu týmu. Ajax je aktivnější směrem dopředu, ale zatím nepředvedl přesně zakončení.
     
    9
    Už se domácí znovu hnali do otevřené obrany Den Haagu. Beugelsdijk si však na poslední chvíli poradil s přihrávkou do vápna a míč odráží alespoň na chvíli pryč.
     
    8
    Kasper Dolberg si zabíhal za obranu na povedený pas z pravého kraji. Naštěstí pro hosty si nestačil míč zpracovat a poté mu už utíká do zámezí.
     
    7
    Ve středu pole vybojoval míč hostující Trybull, následně chtěl rychle vysunout Schakena do brejku, ale míč si našel bránící Sánchez.
     
    6
    Ernertas Šetkus si s vysokým centrem od rohového praporku bez problémů poradil. Navíc rozehrál rychlou akci svého týmu, která končí až střelou Duplana nad branku.
     
    5
    Velmi rychlá akce Ajaxu po pravém kraji. Znovu byl u míče Kluivert, který nyní ale ještě centroval před branku, kde ve skluzu zakončoval Dolberg. Bude z toho pro domácí jen rohový kop.
     
    4
    Na druhé straně se dostal do vápna Justin Kluivert. Byl lehce přistrčen na hranici šestnáctky a poroučel se k zemi, ale rozhodčí nechává hru pokračovat.
     
    3
    Také hosté se dostali poprvé na útočnou polovinu. Bakker se rozběhl po levém kraji, ale skvělým skluzem ho zastavil Veltman.
     
    2
    Domácí Ajax rozehrál první poločas ze středového kruhu. Ihned po rozehrávce se pokusil vysunout spoluhráče Schöne, ale jeho dlouhá přihrávka končí jen na kopačkách hostujících stoperů.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hlavní rozhodčí již přivádí na hrací plochu obě úvodní jedenáctky. Zápas dvacátého kola tak může za několik málo okamžiků začít.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven – Klaassen (C), Schøne, Ziyech – Kluivert, Dolberg, Younes.
    Náhradníci: Boer – Tete, Riedewald, Westermann, Casierra, F. de Jong, van de Beek, Dijks, de Ligt.

    HFC ADO Den Haag: Šetkus – Ebuehi, Beugelsdijk, Meißner, David – El Mahdioui, Trybull, D. Bakker – Becker, Schaken, Duplan (C).
    Náhradníci: de Boer, Zwinkels – van der Heijden, J. Schouten, Amatkarijo, Asmelash..
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    16.10. 2016 Den Haag – Ajax 0:2
    17.01. 2016 Den Haag – Ajax 0:1
    30.08. 2015 Ajax – Den Haag 4:0
    22.03. 2015 Ajax – Den Haag 1:0
    30.11. 2014 Den Haag – Ajax 1:1
     
    HFC ADO Den Haag

    Den Haag se po sérii nevyrovnaných výsledků propadl až na patnácté místo v tabulce a je jen o skóre před sestupovou příčkou. Na konci loňského roku měl Den Haag nepěknou sérii dvanácti zápasů s jediným vítězství. V novém roce si také nepřipsali ani jeden bod. V Heerenveenu se prosadili jen domácí. Následně před domácími fanoušky se proti Zwole prosadil Kastaneer, ale to nestačilo na dvě branky soupeře.
     
    Ajax Amsterdam

    Ajax se v probíhající sezoně musel sklonit před soupeřem jen dvakrát z devatenácti zápasů. Naposledy to bylo v polovině prosince loňského roku na stadionu Twente. Nyní už ale znovu drží Ajax dvě zápasy s vítězství. V posledním zápase se musel o výsledek bojovat až do úplného závěru, když se prosadil až pět minut před koncem Lasse Schone. Nadějný český mladík Václav Černý se dnes nejspíše na trávník nedostane vinou zranění zad.
     
    Krásné nedělní odpoledne, vítám všechny příznivce fotbalu. Nizozemská nejvyšší soutěž Eredivisie pokračuje dvacátým kolem a my se společně zaměříme na zápas Ajaxu, který před domácím publikem přivítá Den Haag.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    Vít Schück

    Góly: 12. Ziyech, 35. Schøne, 78. Dolberg

    Karty:   65. Beugelsdijk (HAA), 83. Šetkus (HAA)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 7:1. Střely mimo: 9:3. Rohy: 9:1. Ofsajdy: 4:4. Fauly: 6:11.
    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven – Klaassen (C), Schøne, Ziyech (79. van de Beek) – Kluivert (79. Casierra), Dolberg, Younes.
    Náhradníci: Boer – Tete, Riedewald, Westermann, Casierra, F. de Jong, van de Beek, Dijks, de Ligt.

    HFC ADO Den Haag: Šetkus – Ebuehi, Beugelsdijk, Meißner, David – El Mahdioui, Trybull (82. Asmelash), D. Bakker – Becker (87. Amatkarijo), Schaken, Duplan (C) (87. J. Schouten).
    Náhradníci: de Boer, Zwinkels – van der Heijden, J. Schouten, Amatkarijo, Asmelash.