Real Betis – Barcelona 1:1 (kon.) | Espanyol – Sevilla 3:1 (kon.) | Bilbao – Gijón 2:1 (kon.)
Real Madrid – Sociedad 3:0 (kon.)
koniec
RCD Espanyol Barcelona
3:1 (2:1)
FC Sevilla
Nedeľa 29.01.2017, 16:15Španielska LaLiga • 20. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:15.
     
    Espanyol Barcelona sa pohybuje v pokojnom strede tabuľky a v polovici ligovej sezóny mu patrí solídne deviate miesto. Katalánsky klub stráca na priečky zaisťujúce postup do európskych pohárov len päť bodov, ale v posledných kolách nepodával najlepšie výkony. Prehral na trávniku mestského rivala FC aj vo Valencii a doma len remizoval s Deportivom La Coruna. Chuť si napravil až počas uplynulého týždňa, keď zdolal trápiacu sa Granadu.

    FC Sevilla mieša kartami na popredných pozíciách a radí sa medzi ašpirantov na titul. Zverenci trénera Jorgeho Sampaoliho vyhrali posledných päť ligových zápasov, v ktorých postupne triumfovali nad Celtou Vigo, Malagou, Realom Sociedad, Realom Madrid a Osasunou. Víťazom Európskej ligy momentálne patrí v La Lige druhá pozícia so stratou jedného bodu na prvý Real Madrid. Biely balet má však zápas k dobru.

    Prvý vzájomný duel medzi Espanyolom a Sevillou priniesol divokú desaťgólovú prestrelku. Koncom augusta sa tešili Andalúzania, ktorí vyhrali 6:4.
     
    Úvodné zostavy:

    RCD Espanyol Barcelona: Diego López – Navarro, David López, D. Reyes, Aarón – Jurado, Fuego – Gullón, J. A. Reyes, Piatti – G. Moreno (C).
    Náhradníci: Roberto – V. Álvarez, Ó. Duarte, Sevilla, Á. Vázquez, Melendo, Roca.

    FC Sevilla: S. Rico – Mariano, Rami, Pareja (C), Escudero – N'Zonzi – Sarabia, Nasri, F. Vázquez – Ben Yedder, Jovetić.
    Náhradníci: Soria – Kranevitter, Iborra, Lenglet, Vietto, Correa, Mercado.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop bol v réžii domáceho celku. Espanyol nastúpil v modro-bielej kombinácii, Sevillčania zvolili červené dresy.
     
    2
    Hlavný rozhodca hneď v druhej minúte vytiahol červenú kartu. Nicolás Pareja (Sevilla) postrčil v pokutovom území rýchleho Piattiho a okrem vylúčenia spôsobil aj penaltu. Bol to veľmi prísny verdikt.
    2. Nicolás Pareja (SEV)
     
    4
    Espanyol Barcelona dal gól! JOSÉ ANTONIO REYES si zachoval chladnú hlavu, poslal loptu z bieleho bodu do pravého dolného rohu a poslal brankára Rica na opačnú stranu.
    4. José Antonio Reyes (ESB) - 1:0
     
    5
    Hostia prežili najhorší možný úvod, ako si mohli predstaviť. Momentálne hrajú s desiatimi, bez vylúčeného kapitána a musia sa vyrovnať s nepriaznivou situáciou.
     
    6
    Sergio Rico musel zasahovať. Z pravého krídla centroval do šestnástky David López, ale lopta smerovala iba do rukavíc brankára.
     
    7
    Striedanie v tíme FC Sevilla: z ihriska odchádza Wissam Ben Yedder, prichádza Clément Lenglet.
     
    8
    Jorge Sampaoli musel siahnuť k vynútenej taktickej zmene. Do obrany poslal Lengleta a trávnik musel opustiť hrotový útočník Wissam Ben Yedder.
     
    9
    Sevilla chce prebrať taktovku nad zápasom dlhým držaním lopty. Smerom dopredu jej však viazne kombinácia.
     
    10
    Hernán Pérez sa presadil po pravej strane ihriska, mal dostatok času aj priestoru na center, ale jeho snahe chýbala presnosť.
     
    11
    Hostia sa pokúšali o rýchle prenesenie hry z vlastnej polovice ihriska až na útočnú časť hracej plochy. Prihrávka na Sarabiu nebola presná.
     
    12
    Pablo Sarabia centroval z pravého krídla do šestnástky. Diego López nemal prácu, pretože lopta smerovala mimo ihriska.
     
    13
    Hostia majú zatiaľ problémy prejsť cez polovicu ihriska. Barcelončania pozorne bránia a súpera k ničomu nepúšťajú.
     
    14
    Sevilla nevyužila štandardnú situáciu. Centrovaná lopta Sarabiu našla hlavu Vázqueza, ktorý nemieril presne.
     
    15
    Úvodná pätnásťminútovka priniesla jediný zaujímavý moment, ale ten bol kľúčový, keď po faule Pareju nasledovala penalta pre domácich a presný zásah Reyesa. Odvtedy čakáme na šancu.
     
    16
    Domáci mohli udrieť z ničoho nič. Na spätnú prihrávku z ľavého krídla si nabehol Jurado, ale jeho prízemnú strelu úspešne kryl brankár Sergio Rico.
     
    17
    Na opačnej strane prišiel takisto presný strelecký pokus do priestoru brány. Pozornosť Lópeza preveril spoza šestnástky Stevan Jovetić.
     
    18
    Hernán Pérez ostal ležať na trávniku, pretože Lenglet ho nechtiac trafil loptou priamou do rozkroku. Nepríjemný moment pre domáceho záložníka.
     
    20
    Sevilla dala gól! Po krátkej pauze zapríčinenej ošetrovaním Péreza hostia výborne zakombinovali a udreli. Nasri dostal prihrávku do šestnástky, ešte loptu posunul pred prázdnu bránu STEVANOVI JOVETIĆOVI a ten bez problémov vyrovnal.
    20. Stevan Jovetić (SEV) - 1:1
     
    21
    Sergio Rico musel dvakrát zasahovať. Najskôr len vyboxoval Reyesov center a potom schoval v rukaviciach strelu spoza šestnástky.
     
    23
    Samir Nasri sa nešťastne zrazil so spoluhráčom a drží si ľavé koleno. Hra musela byť prerušená a na trávnik pribehli lekári.
     
    24
    Francúzsky stredopoliar je ošetrovaný mimo hracej plochy a vyzerá to s ním lepší. Sampaoli pravdepodobne nebude musieť druhýkrát striedať.
     
    25
    Sevilla môže dnes poskočiť na prvú priečku španielskej najvyššej súťaže. Samozrejme, len v nekompletnej tabuľke, pretože Real Madrid bude mať dva zápasy k dobru. Andalúzania potrebujú na tento čiastkový úspech vyhrať.
     
    26
    Nebezpečný center z ľavej strany preletel cez šestnástku Sevillčanov, no Piatti ani Reyes sa k lopte nedostali.
     
    27
    Sergio Rico musel byť v posledných sekundách v pohotovosti. Najskôr riešil rohový kop a potom aj center do šestnástky.
     
    29
    Espanyolu chýba presnosť prihrávok vo finálnej fáze. Domácim sa navyše nedarí kombinovať po zemi, a tak to skúšajú centrami.
     
    30
    Veľká šanca pre hostí. Nasri prestrčil loptu do pokutového územia, kde si ju prebral Stevan Jovetić a zblízka vystrelil. Diego López pohotovo zasiahol.
     
    32
    Aarón (Espanyol) išiel do nebezpečného sklzu proti Sarabiovi a hlavný rozhodca ihneď vytiahol žltú kartu.
     
    33
    Sergio Escudero podporil ofenzívu svojho tímu z ľavého krídla, ale v kľúčovom momente bol atakovaný a lopta mu ušla za čiaru.
     
    34
    David López z polovice ihriska takmer prekvapil brankár Rica. Gólman hostí loptu tečoval nad brvno a doprial súperovi rohový kop.
     
    35
    Centrovaná lopta do šestnástky Sevillčanov si našla len pripraveného Adila Ramiho, ktorý ju vyhlavičkoval ďaleko od vlastnej brány.
     
    36
    Na ihrisku vôbec nie je cítiť, že hostia majú o jedného hráča menej. Sevilla ukazuje svoju silu a je nebezpečná aj v oslabení.
     
    37
    Samir Nasri si hodil loptu na os ihriska a z diaľky prudko vypálil. Jeho strela smerovala na bránu, ale López na ňu videl a bez problémov zasiahol.
     
    39
    Hostia dlho a presne kombinovali, no nedostali sa k ohrozeniu brány. Domáci futbalisti krátky tlak prečkali.
     
    40
    Franco Vázquez časoval prihrávku Jovetićovi do behu, no domáca obrana jeho zámer prečítala a získala loptu.
     
    41
    Aarón výborne odcentroval z ľavej strany, do šestnástky si nabehol Gerard Moreno a jeho hlavička smerovala len tesne vedľa. Sergio Rico sa len prizeral.
    41.
     
    42
    Domáci futbalisti sa osmelili. Hernán Pérez vystreli zvnútra šestnástky, ale hráči hostí loptu zrazili na rohový kop.
     
    43
    Espanyol mal k dispozícii dva rohové kopy, z ktorých nič nevyťažil, ale teraz nasleduje tretí v poradí.
     
    44
    Hernán Pérez si urobil priestor na hranici pokutového územia a pravačkou dobre vystrelil. Lopta však smerovala tesne vedľa.
     
    45
    Sevilla je v závere prvého dejstva pod tlakom, ale situáciu zatiaľ zvláda. Hostia odvrátili aj štvrtý roh v krátkom slede za sebou.
     
    45+1
    Hlavný rozhodca ešte neukončí prvý polčas. Nadstavil dve minúty.
     
    45+2
    Espanyol Barcelona dal gól! Tesne pred prestávkou zahrávali domáci futbalisti štandardku z ľavej strany. Centrovaná lopta našla v šestnástke MARCA NAVARRA, ktorý hlavou druhýkrát prekonal Sergia Rica.
    45+2. Marc Navarro (ESB) - 2:1
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Espanyol mal výborný štart do zápasu, keď išiel do vedenia už v vo štvrtej minúte. Reyes potrestal vylúčenie Pareja a z pokutového kopu otvoril skóre. Potom však Sevilla vyrovnala hru a napriek početnej nevýhode skórovala zásluhou Jovetća. Záver prvého polčasu ale opäť patril domácim. Veľký tlak Barcelončanov vyvrcholil gólom Navarra z nadstaveného času.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    V prestávke ani jeden z trénerov neurobil zmenu. Na trávniku ostávajú hráči, ktorí končili úvodnú polovicu.
     
    47
    Sarabia dostal ideálnu prihrávku do krídelného priestoru, ale trochu nepochopiteľne urobil kľučku smerom na stred, kde bol zhustený priestor. Jeho strela bola zblokovaná.
     
    49
    Pérez prenikol po pravom krídle, ale nedokázal odcentrovať cez brániaceho Lengleta a nezískal ani rohový kop.
     
    50
    V týchto chvíľach sa hra kúskuje. Dochádza k viacerým prerušeniam, čo negatívne ovplyvňuje tempo zápasu.
     
    51
    Stevan Jovetić zakončoval hlavou, ale bol postavený chrbtom k bráne. Čiernohorec minul domácu svätyňu.
     
    53
    David López si dobre nabehol do pokutového územia sevillského tímu, potom prihral pod seba presne na nohu Morena, ale ten zblízka netrafil bránu.
    53.
     
    54
    Javi Fuego vypálil spoza pokutového územia. Sergio Rico nemusel zasahovať a loptu len sledoval.
     
    56
    Pablo Sarabia rozohral štandardnú situáciu z pravej strany. Jeho center ale smeroval iba na hlavu domáceho futbalistu.
     
    57
    Diego López podbehol center z rohového kopu a mal šťastie, že ho na zadnej žrdi zastúpil spoluhráč, ktorý zblokoval strelu Sarabiu.
     
    58
    Franco Vázquez nečakane vystrelil spoza šestnástky. Rýchlo sa otočil a pravou nohou len tesne minul bránu. Jeho strele však chýbala razancia.
    58.
     
    59
    Striedanie v tíme FC Sevilla: z ihriska odchádza Franco Vázquez, prichádza Luciano Vietto.
     
    60
    Jorge Sampaoli sa snaží oživiť ofenzívu svojho tímu, ktorý je od druhej minúty oslabený. Zmeniť by to mal Vietto.
     
    62
    Espanyol nevyužil ponúknutú štandardku zo zaujímavej pozície na pravom krídle. Center smeroval priamo k brankárovi Ricovi.
     
    63
    Pablo Sarabia sa ťažko zdvíhal po zákroku v pokutovom území, ale po chvíli pokračoval v hre a mal by to rozchodiť.
     
    64
    Striedanie v tíme RCD Espanyol Barcelona: z ihriska odchádza Hernán Pérez, prichádza Marc Roca.
     
    65
    Barcelončania mali výhodu rohového kopu, ktorú nevyužili. Center smeroval na prednú žrď, kde bolo klbko hráčov a nikto z nich nedokázal presne zakončiť.
     
    66
    Reyes dobre centroval z pravej strany a v pokutovom území hlavou zakončoval Navarro. Bol však chrbtom k bráne a nemohol presnejšie namieriť.
     
    68
    Sevilla v druhom polčase takmer nič nevytvorila. Hostia hrajú už viac ako hodinu oslabení a v útoku im teraz chýba jeden hráč.
     
    69
    Stevan Jovetić posúval loptu do šestnástky Espanyolu, no na poslednú chvíľu zasiahli domáci futbalisti a bude z toho iba roh.
     
    70
    Po rohovom kope zakončoval Clément Lenglet, ktorého hlavičku zastavil na bránkovej čiare Diego López.
     
    70
    Striedanie v tíme FC Sevilla: z ihriska odchádza Stevan Jovetić, prichádza Vicente Iborra.
     
    71
    Espanyol Barcelona dal gól! Domáci futbalisti zaslúžene skórovali. Najskôr Reyesova strela z hranice šestnástky skončila na brvne, potom Morenovu hlavičku vykopol hosťujúci hráč z bránkovej čiary, no GERARD MORENO si počkal na reparát a na druhýkrát hlavou skóroval.
    71. Gerard Moreno (ESB) - 3:1
     
    73
    Sevillčania sú v ťažkej pozícii, pretože majú na trávniku o jedného hráča menej a vpredu sa im nedarí podľa predstáv. Vyzerá to tak, že ich päťzápasová šnúra víťazstiev sa dnes skončí.
     
    74
    Striedanie v tíme RCD Espanyol Barcelona: z ihriska odchádza Pablo Piatti, prichádza Víctor Álvarez.
     
    75
    Hostia mali výhodu štandardky a potom aj rohového kopu, no v oboch prípadoch z toho boli len nepresné centre.
     
    76
    Sergio Escudero (Sevilla) fauloval prenikajúceho Marca Navarra a za svoj hokejový bodyček vidí žltú kartu.
     
    78
    Hosťom momentálne chýba motivácia bojovať. Vyzerajú odovzdane a niet sa čomu čudovať, pretože dnes im zápas nevychádza.
     
    79
    Na druhej strane, domáci futbalisti sa teraz bavia a fanúšikov tešia peknými kombináciami.
     
    80
    Escudero a Navarro zviedli ďalší osobný súboj. Obaja boli po vzájomnom strete otrasení, no budú pokračovať.
     
    81
    Luciano Vietto sa chcel presadiť po pravom krídle, ale proti dobre stavanému obrancovi Espanyolu nemal v súboji šancu.
     
    81
    Gerard Moreno (Espanyol) a Pablo Sarabia (Sevilla) sa dostali do vzájomnej roztržky a rozhodca ich upokojil žltými kartami.
     
    83
    Striedanie v tíme RCD Espanyol Barcelona: z ihriska odchádza José Antonio Reyes, prichádza Álvaro Vázquez.
     
    84
    Sevilla nevyužila rohový kop. Center hosťujúceho hráča smeroval pred bránu, kde stál pripravený Diego López.
     
    85
    Víctor Álvarez centroval a možno aj strieľal z ľavého krídla. Každopádne, ani v jednom prípade nebol úspešný, pretože lopta smerovala mimo hracej plochy.
     
    87
    V Barcelone sa zdá byť všetko rozhodnuté. Domáci fanúšikovia sa bavia mexickými vlnami a hostia márne produkujú ofenzívne akcie.
     
    89
    Všetko sa odohráva len v okolí stredového kruhu. Sevilla tvorí hru, chce niečo vyprodukovať, ale nevie sa dostať pred bránu domáceho tímu.
     
    90
    Hlavný rozhodca nechce zápas zbytočne predlžovať. Pridáva iba dve minúty navyše.
     
    90+1
    Hostia držia loptu na svojich kopačkách, ale chýba im lepší pohyb. Treba pripomenúť, že už od druhej minúty hrajú iba s desiatimi.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Na trávniku Espanyolu Barcelona sa zrodil nečakaný výsledok. Sevilla v katalánskej metropole nepotvrdila úlohu favorita a prišla o víťaznú šnúru. Priebeh zápasu výrazne ovplyvnila červená karta pre hosťujúceho kapitána Pareju, ktorý fauloval už v druhej minúte a ponúkol domácim penaltu. Reyes darovanú jedenástku premenil a poslal svoj tím do vedenia. Sevilla potom dokázala vyrovnať, keď bol na konci peknej kombinácie Jovetić. To však bolo zo strany favorita všetko. Hostia v závere prvého polčasu inkasovali po hlavičke Navarra a v druhom dejstve dal výsledku definitívu Moreno. Sevilla nevyužila možnosť poskočiť na prvé miesto a je momentálne tretia za Realom Madrid a FC Barcelona. Espanyol si udržal deviatu pozíciu. (18:10:39)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 4. J. A. Reyes (pen.), 45+2. Navarro, 71. G. Moreno – 20. Jovetić

    Karty:   32. Aarón (ESB), 81. G. Moreno (ESB) – 76. Escudero (SEV), 81. Sarabia (SEV)   2. Pareja (SEV)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 8:5. Střely mimo: 5:3. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 18:14.
    RCD Espanyol Barcelona: Diego López – Navarro, David López, D. Reyes, Aarón – Jurado, Fuego – H. Pérez, J. A. Reyes (83. Á. Vázquez), Piatti (74. V. Álvarez) – G. Moreno (C).
    Náhradníci: Roberto – V. Álvarez, Ó. Duarte, Sevilla, Á. Vázquez, Melendo, Roca.

    FC Sevilla: S. Rico – Mariano, Rami, Pareja (C), Escudero – N'Zonzi – Sarabia, Nasri, F. Vázquez (59. Vietto) – Ben Yedder (7. Lenglet), Jovetić (70. Iborra).
    Náhradníci: Soria – Kranevitter, Iborra, Lenglet, Vietto, Correa, Mercado.