Lotyšsko – Rusko 0:4 (kon.) | Bielorusko – Kanada 0:8 (kon.) | Švédsko – Česko 2:4 (kon.)
Fínsko – USA 3:2 (kon.)
koniec
Bielorusko
0:8 (0:1, 0:4, 0:3)
Kanada
Pondelok 09.05.2016, 15:15 • Športový palác Jubilejnyj, Petrohrad • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:15.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri sledovaní štvrtého hracieho dňa svetového šampionátu v hokeji. V prvom petrohradskom zápase sa dnes o 15:15 stredoeurópskeho času predstaví Bielorusko proti Kanade.

    Oficiálne domáci celok nemá za sebou vydarený úvod do turnaja a na svojom konte má v kolónke bodov stále nulu. Bielorusi odštartovali šampionát ešte v piatok zápasom s Fínskom, avšak prehrali jasne 2:6. V druhom zápase sa potom v sobotu predstavili proti USA, pričom strelili tri góly, ale opäť inkasovali poltucet a prehrali 3:6. Ich celkové skóre na predposlednom mieste tabuľky skupina B je teda 5:12.

    Naopak, Kanaďania si zatiaľ v Rusku počínajú naozaj výborne a petrohradskú skupinu ovládli. Na svojom konte majú po dvoch odohraných zápasoch šesť bodov a celkové skóre 12:2. Hokejisti s javorovým listom na hrudi sa v piatok v zámorskom derby proti USA naladili víťazstvom 5:1 a na to nadviazali aj jasnou výhrou nad Maďarmi, ktorých včera zdolali 7:1.

    Dnes budú jasnými favoritmi Kanaďania. Na ich triumf vypísali bookmakeri stávkových kancelárií kurz iba približne 1.1, zaiaľ čo na výhru Bieloruska sa kurz pohybuje až v okolí čísla 20.
    Reportáž so slovenskými fanúšikmi v Petrohrade
     
    Úvodné zostavy:

    Bielorusko: Lalande (Milchakov) – Djukov, Korobov (A), Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko – Kaljužnyj (C), A. Kosticyn (A), S. Kosticyn – Platt, Stas, Linglet – Děmkov, Komarov, Kitarov – Stěpanov, Pavlovič, Kovyršin – Gavrus

    Kanada: Talbot (Pickard) – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Mattheson, Hutton – Stone, Scheifele, Domi – Perry (C), Brassard, Hall – Duchene (A), McDavid, Marchand – Gallagher, Jenner, O'Reilly (A) – Reinhart

    Rozhodca: Gebei (HUN), Wiegand (SUI) – Fluri (SUI), Lhotský (CZE).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:20
    Prvé buly tohto zápasu vyhrali bieloruskí hokejisti, ale už v strednom pásme o puk prišli a museli sa stiahnuť k svojej bránke.
     
    01:02
    Vylúčenie v tíme Kanada (Perry – 2 min., narazenie na mantinel).
     
    01:28
    Bieloruskí hokejisti začali veľmi aktívne a vybojovaná presilovka je toho dôkazom. Kanaďania sa musia stiahnuť k svoejj svätyni.
     
    02:33
    Bielorusko zahodilo veľkú šancu na otvorenie skóre! Priamo pred bránku sa natlačil Stas, ktorý sa na malom priestore snažil urobiť veľa, ale napokon mu to nevyšlo podľa predstáv.
     
    02:40
    Bilorusi aj naďalej kombinujú a ostávajú v útočnej tretine. Kanaďanom sa takýto úvod duelu určite nepáči.
     
    03:02
    Vylúčenie Perryho je minulosťou a hokejisti s javorovým listom na hrudi už hrajú v plnom počte. Aj napriek tomu sa ale stále bránia.
     
    03:50
    Bielorusi zahodili ďalšiu šancu na otvorenie skóre! Po prechode do pásma to domáci skúšali krížnou prihrávkou k ľavej žrdi, kam korčuľoval Sergej Kosticyn, no na puk pred odkrytou časťou bránky nedosiahol.
     
    04:22
    Úvod duelu prináša pomerne prekvapivý obraz hry. Bielorusi sú v ofenzíve podstatne aktívnejší a dostávajú sa k viacerým streleckým pokusom. Lalande môže byť pokojný.
     
    06:23
    Zaujímavá šanca Kanady. McDavid potiahol puk do pásma a ponchal ho Cecimu, ktorý ihneď strieľal. Lalande si puk postrážil a dorážku nedopustil.
     
    06:57
    Kanaďania ešte ostávajú v pásme. Ceci opúť získal puk na útočnej modrej, ale pred ním sa rozostavil zástup Bielorusov a strela napokon neprišla.
     
    07:36
    Bielorusi prevzali puk a prešli do útočnej tretiny. Operoval tam s ním Kovyršin, ale na strelu to nemal, tak obkrúžil bránku a chcel prihrávať, ale spadol.
     
    08:36
    Kanaďania zakladali novú útočnú akciu, ale do pásma sa nedostali. Zastavil ich ofsajd na útočnej modrej čiare.
     
    09:10
    Hra sa teraz prelieva zo strany na stranu, ale nesledujeme žiaden súvislejší tlak. Talbot nič neriskuje a aj zdanlivo ľahké puky radšej prikrýva.
     
    09:40
    Viacero nepresností teraz spomaľuje hru. Kanada vyprodukovala iba ďalší ofsajd.
     
    11:12
    Zaujímavá šanca Bielorusov! Lisovec po prechode do útoku nahadzoval puk do medzikružia, kam korčuľoval jeho spoluhráč, ale ten puk v rýchlosti nezasiahol.
     
    12:05
    ďalšia skvelá šanca Bielorusov! Kaljužnyj dostal prihrávku k modrej čiare a ihneď pálil, ale gólman Talbot si priestor pri svojej ľavej žrdi postrážil.
     
    12:56
    Hra sa opäť prerušuje a nasledovať bude komerčná prestávka. Nálada na tribúnach je výborná, zastúpenie tu majú prevažne fanúšikovia Bieloruska.
     
    13:11
    Hutton predviedol peknú individuálnu akciu a puk popri ľavom mantineli dostal z vlastného obranného pásma až do útoku, kde ho predal spoluhráčom.
     
    13:46
    Spomedzi kruhov chcel zakončovať Galagher, ale jeho pokus bol rýchlo zblokovaný a Lelande si s ním nemusel robiť starosti. Kanaďania teraz trochu pridali a ostávajú v útoku.
     
    14:22
    Bielorusi sa stále nedokázali oslobodiť a Lelande puk radšej prikryl. Vhadzovať sa bude po jeho pravici.
     
    14:37
    Teraz sa to už hokejistom v červenom podarilo a prešli do pásma. Pri pravej žrdi tam s pukom operoval Stas a skúsil z uhla strieľať, no mieril iba do bočnej siete.
     
    15:17
    Bielorusko sa bude brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za držanie Chenkel.
     
    15:40
    Kanaďania sa okamžite usadili v útočnej tretine a pokúšajú sa otvoriť skóre duelu. Z pravého kruhu prudko vypálil Duchene, ale Lelande jeho pokus dobre videl.
     
    16:17
    Kanada dala gól!
    Kanaďania využívajú presilovku a skóre zápasu je otvorené! Do štatistík sa ako úspešný strelec zapíše DERICK BRASSARD, ktorý pri ľavej žrdi spracoval prihrávku spoza bránky a úspešne zakončil. Asistencie: Corey Perry, Matt Duchene.
    16:17 Derick BRASSARD - 0:1

     
    16:24
    Bielorusi teda hneď v prvom oslabení inkasovali a zápas sa pre nich komplikuje. Kanaďania sú rozbehnutí a budú pokračovať v ofenzívnej činnosti.
     
    17:04
    Kanaďania ešte ostali v pásme. Stone to od modrej čiary skúsil obstrelením obrany, ale na brankára už nevyzrel.
     
    18:00
    Začala sa poslední dvojminútovka tejto tretiny. Pri puku sú stále Kanaďania, ktorí sa pokúšajú navýšiť svoj náskok.
     
    18:58
    Až teraz sa Bielorusom podarilo puk dostať na svoje hokejky a vyhodiť ho z pásma. Kanada ale aj napriek tomu tlačí, podobá sa to na presilovú hru.
     
    19:49
    Bielorusom sa puk podarilo dostať preč zo svojej polovici, ale vzápätí to takmer oľutovali. Marchand z vlastnej polovice prešiel do útoku, natlačil sa pred bránku a aj zakončil, ale Lalande ostal pokojný.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina je minulosťou. Videli sme v nej obojstranne bojovný hokej, v ktorom však padol iba jeden gól. O ten sa v presilovke postarali hokejisti Kanady.

    Druhá tretina sa začne približne o 16:05 stredoeurópskeho času.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:08
    Bielorusi vyhrali prvé buly tejto tretiny, ale nepodarilo sa im dostať sa do útoku. Kanadskí hokejisti ich ihneď zatlačili.
     
    20:26
    Kanaďania vysoko forčekujú a Bielorusom sa nedarí dostať zo sovjej obrannej tretiny. Stas teraz po súboji pri mantineli dokonca puk vyhodil iba na zakázané uvoľnenie.
     
    21:03
    Kanada dala gól!
    Nádherný presný zásah! Bielorusom sa nepodarilo dostať do útoku a následne sa nestihli vrátiť do defenzívy. To využil kapitán COREY PERRY, ktorý z pravého kruhu vystrelil a prekvapil Lalandeho ktorý si myslel, že ho puk trafí. Asistencia: Ryan Murray.
    21:03 Corey PERRY - 0:2

     
    21:52
    Rozdiel skóre mohol byť trojgólový! McDavid sa pred bránkou v prehustenom priestore pokúšal zakončovať bekhendom, ale napokon v zlom postavení mieril iba tesne vedľa.
     
    22:18
    Kanaďania to v ofenzíve skúšajú aj naďalej. Od modrej čiary sa puk pokúšal nahadzovať Stone na teč pre Reinharta, no ten bol tiesnený a puk nedokázal správne zasiahnuť.
     
    23:23
    Kanada sa bude brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za sekanie Gallagher.
     
    23:58
    Kanaďania sa vo vlastnom oslabení tešia z gólu, ale arbiter bude ešte telefonovať videorozhodcovi!
     
    23:58
    Kanada dala gól!
    Hosťujúci hokejisti to skúsili ofenzívnou akciou vo vlastnom oslabení a vyšlo im to. Po Jennerovom nahodení sa puk odrazil od korčule RYANA O'REILLYHO a skončil až za bránkovou čiarou. Asistencie: Boone Jenner, Cody Ceci.
    23:58 Ryan O'REILLY - 0:3

     
    24:22
    Bieloruská presilovka pokračuje aj naďalej, ale nálada domácich hokejistov i ich faúšikov výrazne upadla.
     
    25:23
    Kanaďania už hrajú v plnom počte. Toto oslabenie ich mrzieť vôbec nemusí.
     
    26:33
    Hra je prerušená a nasledovať bude krátka komerčná prestávka. Pre Bielorusov je to priestor na skoncentrovanie sa a na pokus o návrat do zápasu, ktorý je už jednoznačne pod taktovkou Kanady.
     
    26:50
    Javorovým listom nevyšiel pokus o prihrávku v útočnom pásme a puk získal domáci Platt. Ten ho chcel nasjkôr dostať do ofenzívy, no napokon bol rád aj za setredné pásmo.
     
    27:07
    Kanaďania si puk v strede klziska prevzali a ihneď sa presunuli do útoku. Šikovný Domi sa predral pred obrancu a rútil sa zoči-voči Lalandeovi, ale zozadu bol bránený a z tiesnenej pozície napokon zakončil vedľa bránky.
     
    27:56
    Kanaďania ešte v pásme ostali a skúsili to zakončením tesne po buly. To neprinieslo gól, ale iba zbytočnú strkanicu po pokusoch o dorážky.
     
    28:22
    Djukov inkasoval veľmi nepríjemný úder pri mantineli a otrasený skončil na zemi, no našťastie bude v poriadku. Za hrubosť putuje na trestnú lavicu Kanaďan Scheifele.
    28:22 Scheifele (CAN)

     
    28:59
    Kanaďania opäť útočia vo vlastnom oslabení. Jenner prešiel z pukom do pásma a strieľal z pravého kruhu, ale gólman Bieloruska jeho pokus vyrazil na ochrannú sieť.
     
    29:10
    Kanadskí hokejisti sa bránia veľmi dobre a puky vyhadzujú preč od svojej bránky. Bielorusko musí opäť začínať spoza Lalandea.
     
    29:57
    Až teraz sa hokejisti v červených dresoch dostali do presilovkového zakončenia, ale to nebolo z kategórie nebezpečných. Talbot puk pohdlne chytil.
     
    30:22
    Záver presilovky prežili Bielorusi v útoku, ale ani to im nepomohlo a vyloženú šancu si nevypracovali. Od tejto chvíle tak budú útočiť proti plnému počtu Kanaďanov.
     
    30:30
    Bielorusko sa bude brániť! Za faul lakťom smeruje na trestnú lavicu Ustinenko.
     
    31:19
    Kanada dala gól!
    Kanaďania puk poľahky dostali do pásma a roztočili tam obrovksý presilovkový kolotoč. Na jeho konci zakončoval z pravého kruhu MATT DUCHENE, ale Lalande puk vyrazil iba pred seba. Duchene sa okamžite natiahol a vypálil znovu, na čo už bieloruský gólman nemal nárok. Asistencie: Derick Brassard, Cody Ceci.
    31:19 Matt DUCHENE - 0:4

     
    31:19
    Bielorusko svoje oslabenie nezvládlo a už hrá v plnom počte.
     
    31:39
    Kanada dala gól!
    Kanadskí hči už hrajú proti plnému počtu súpera, ale zjavne im to vôbec neprekáža. Potvrdil to TAYLOR HALL, ktorý bol úplne osamotený pri ľavej žrdi a keď sa k nemu dostal puk, nemohol sa pomýliť. Asistencia: Connor McDavid.
    31:39 Taylor HALL - 0:5

     
    31:39
    Zmena v bránke Bieloruska. Lalande zápas dopozerá zo striedačky, namiesto neho dochytá Milchakov.
     
    32:15
    Zdá sa, že o víťazovi je už rozhodnuté. Favorizovaní Kanaďania mali torchu slabší úvod, ale teraz to sovjim priaznivcom dokonale vynahrádzajú.
     
    32:57
    Bieloruskí hokejisti sa nevedia dostať do pásma, pretože Kanaďania majú stred klziska vynikajúco pokrytý. Súpera naozaj do ničoho nepúšťajú.
     
    34:47
    Bielorusko sa bude brániť! Za držanie smeruje na trestnú lavicu Lisovec.
     
    34:58
    Kanaďania sa ihneď usadili v pásme. Puk tam poskakoval v medzikruží, odkiaľ chcel páliť O'Reilly, no trafil iba súpera stojaceho pred ním.
     
    35:56
    Bielorusom sa teraz dvakrát v rade podarilo puk vyhodiť cez všetky čiary, čím získali cenné sekundičky vo svoj prospech.
     
    36:10
    Kanada sa vrátila do útoku a vystrelila, avšak Milchakov pokus dobre videl a puk schoval vo svojej výstroji. Hostia získavajú vhadzovanie v pásme.
     
    36:26
    Kanada stále útočí, ale Bielorusi sa natlačili pred svojho gólmana a bránia sa. Scheifeleho zakončenie spred bránky bolo zblokované do bezpečia.
     
    36:47
    Kanadská presilovka je minulosťou, Bielorusi sa počas nej statočne ubránili a puk za chrbát Milchakova nepustili.
     
    37:33
    Bielorusi sa po dlhšom čase dostali do pásma. Bekhendom sa tam z pravého kruhu pokúšal zakončiť Andrej Kosticyn, ale mieril iba do obrancov.
     
    38:03
    Kanaďania sa vrátili do pásma a ihneď to skúšali strelecky. Prudko pálil trinásty útočník Reinhart, ale mieril iba do betónov gólmana.
     
    38:48
    Zaujímavá šanca aj na strane Bieloruska. Gavrus dokázal získať vypichnutý puk a pri mantineli ho dostal až do pásma. Tam sa presunul za bránku súpera, odkiaľ bekhendom prihrával do najnebezpečnejšieho pristoru, no tam jeho spoluhráči nepochodili a rozhodca rozpažuje.
     
    39:26
    Bielorusko sa bude opäť brániť! Na trestnú lavicu odchádza na dve minúty za sekanie Djukov.
     
    39:51
    Kanaďania museli prvú útočnú akciu v tejto rpesilovke začínať spoza svojej bránky, ale s pukom sa ďaleko nedostali. Po pokuse o jeho nástrel od modrej čiary bol totiž tečovaný a skončil na ochrannej sieti.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina je za nami. V nej jednoznačne dominovali Kanaďania, ktorí pridali ďalšie štyri presné zásahy a na svojom konte majú pohodlné vedenie o rozdiele šiestich gólov.

    Tretia tretina sa začne približne o 17:01 stredoeurópskeho času.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:11
    Kanada začala tretiu tretinu výherným buly a namierila si to do útoku. Iba pripomeňme, že stále doshráva presilovku.
     
    40:38
    Bielorusi sa dokázali osloodiť vyhodením puku. V útoku potom ešte dobiedzal Komarov, čím získal ďalšie cenné sekundičky.
     
    41:26
    Kanada dala gól!
    Presne v sekunde konca bieloruského oslabenia kanada zakončuje poltucet v sieti svojho súpera, takže gól sa už nebude rátať ako presilovkový. Do štatistík sa zapíše RYAN O'REILLY, ktorý puk iba nahodil na bránku súpera, pred ktorou si ho Bielorusi nešťastne zrazili za čiaru. Asistencia: Matt Duchene.
    Ryan O'REILLY - 0:6

     
    42:05
    Záverečná dvadsaťminútovka sa nám teda začala opäť gólom zo strany Kanady. Javorové listy majú duel plne pod kontrolou.
     
    43:44
    Kanaďania aj naďalej ostávajú v útoku. Z pravého kruhu pálil Matheson veľmi prudko, no tesne minul priestor troch žrdí.
     
    44:22
    Prudkú strelu sme teraz videli aj na opačnej polovici klziska, ale Bielorusi zakončili iba nad bránku súpera. Skóre sa nemení.
     
    44:57
    Kanadu zastavil pri pokuse o prechod do pásma iba ofsajd na útočnej modrej čiare. Vhadzovať sa bude v strednom pásme.
     
    45:39
    Kanaďania sú stále dotieraví a tlačia sa do bránky súpera. Milchakov nechce riskovať a puk radšej pri ľavej žrdi pokryl aj v pokojnej situácii.
     
    46:08
    Rýchly bieloruský prechod do pásma sa strelou neskončil, pretože Stasovi bola v medzikruží zblokovaná hokejka.
     
    46:54
    Kanaďania sa vrátili do útoku a výborne tam zapracovali. Domi videl dobrý priestor a ihneď sa doň zatlačil, ale v poslednej chvíli mu puk skĺzol a strela opäť neprišla.
     
    47:48
    Brassard pekne zaviezol puk do pásma a prenechal ho spoluhráčov, ale tí si nerozumeli. V týchto chvíľach sledujeme na ľadovej ploche viacero nepresností.
     
    48:11
    Bielorusi sa pokúšali nahrať si na útočnej modrej čiare, kde na prihrávku čakal Jevenko, ale pred ním ju Kanaďania zblokovali.
     
    48:56
    Hra je prerušená a nasleduje ďalšia komerčná prestávka. Pred nami je ešte približne 11 minút hry.
     
    49:17
    Kanada dala gól!
    Kanaďania úplne rozobrali sovjho súpera a pred bránkou si urobili čo chcú. Chceli "vykúpať" Milchakova, tak prihrali k ľavej žrdi, odkiaľ MARK STONE nechytateľne zakončil. Asistencia: Mark Scheifele.
    Mark STONE - 0:7

     
    50:00
    Pred nami je záverečná desaťminútovka tohto duelu. O víťazovi je už určite rozhodnuté.
     
    50:28
    Bielorusi sa stále snažia apsoň o čestný zásah, ale Kanaďania im to neuľahčujú a do pásma ich nepäšťajú.
     
    52:24
    Bielorusko sa bude brániť! Na trestnú lavicu smeruje na dve minúty za krosček Stas.
     
    52:36
    Kanada vyhrala buly a okamžite sa pustila do pokusov o skórovanie. Od modrej čiary prudko vypálil Matheson, pred bránkou dorážala až dvojica jeho spoluhráčov, ale Bielorusi všetko upratali.
     
    53:08
    Kanadskí hokejisti teraz musia pásmom opustiť, pretože Kanaďanom sa puk podarilo vhyodiť do strednej tretiny.
     
    53:52
    Kanada dala gól!
    Z tohto zápasu sa na úkor Bielorusov stáva obrovský debakel. Postaral sa o to MICHAEL MATHESON, ktorý si puk stiahol od mantinelu až na vrchol kruhu a nechytateľne zakončil. Asistencie: Brendan Gallagher, Connor McDavid.
    Michael MATHESON - 0:8

     
    54:10
    Kanaďania ešte skúšajú skórovať aj deviatykrát. Od útočnej modrej čiary prudko vypálil Hutton, no Bielorusi tento pokus stečovali mimo bránky.
     
    55:00
    Pred nami je záverečná päťminútovka hry. Kanadskí hokejisti chcú zrejme zakončiť gólovú desiatku a tlačia sa pred bránku súpera.
     
    55:55
    Puk teraz po jednej zo striel Kanady poskakoval pred pravou žrďou, odkiaľ chcel dorážať Gallagher, no aj jemu odskočil z hokejky.
     
    56:50
    Bielorusi puk vytlačili zo svojej tretiny a Kanada bude musieť začínať spoza vlastnej bránky.
     
    57:59
    Veľká šanca Bielorusov ostala nevyužitá! Serdej Kosticyn sa do puku oprel v ľavom kruhu veľmi tvrdo, ale Talbot dokázal zareagovať a vykopol ho betónom.
     
    58:22
    Kanďania nechú pokaziť čisté konto svojmu gólmanovi a puk oamžite odvrátili na opačnú polovicu klziska.
     
    59:02
    Bielorusko sa vrátilo do pásma. Z takmer rovnakej pozície tam tentokrát pálil Korobov, ale jeho pokus pristál iba priamo v lapačke Talbota.
     
    59:21
    Platt obetavo bojoval medzi kruhmi, ale proti preisle nemal šancu. Bielorusko sa stále nechce zmieriť s tým, že neskórovalo ani raz.
     
    Koniec zápasu.
     
    Zápas sa skončil jednoznačným triumfom Kanaďanov. Tí nastrieľali súperovi až osem gólov a neinkasovali ani raz, takže na svoje konto si pripisujú ďalšie tri body.

    Najlepší hráči zápasu:
    Bielorusko: Arťom Demkov
    Kanada: Corey Perry (17:37:06)

    Veronika Pancuráková

    Góly a asistencie: 17. Brassard (Perry, Duchene), 22. Perry (Murray), 24. O'Reilly (Jenner, Ceci), 32. Duchene (Brassard, Ceci), 32. Hall (McDavid), 42. O'Reilly (Duchene), 50. Stone (Scheifele), 54. Matheson (Gallagher, McDavid)


    Bielorusko: Lalande (Milchakov) – Djukov, Korobov (A), Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustinenko – Kaljužnyj (C), A. Kosticyn (A), S. Kosticyn – Platt, Stas, Linglet – Demkov, Komarov, Kitarov – Stepanov, Pavlovič, Kovyršin – Gavrus
    Kanada: Talbot (Pickard) – Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Dumba, Mattheson, Hutton – Stone, Scheifele, Domi – Perry (C), Brassard, Hall – Duchene (A), McDavid, Marchand – Gallagher, Jenner, O'Reilly (A) – Reinhart

    Rozhodca: Gebei (HUN), Wiegand (SUI) – Fluri (SUI), Lhotský (CZE)