Swansea – Liverpool 3:1 (kon.) | Manchester United – Leicester 1:1 (kon.) | Southampton – Manchester City 4:2 (kon.)
koniec
Southampton FC
4:2 (2:1)
Manchester City
Nedeľa 01.05.2016, 17:30 • St. Mary's Stadium (Southampton) • Anglická Premier League • 36. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Manchester City dnes doplatil na nahustený program a bez niektorých opôr a dostatku síl prehral na pôde Southamptonu. Domáci boli od úvodu stretnutia lepším tímom. Ich výkon podčiarkol fantastický Sadio Mané – autor hetriku. Senegalského zabijaka podporil i Shane Long, na druhej strane kontroval dvojgólový zjav Kelechi Iheanacho. Manchester United stráca z piatej priečky na Ligu majstrov štyri body, no oproti štvrtému City má jeden duel k dobru. Southampton sa priblížil k pohárovej Európe na rozdiel dvoch bodov, no šiesty West Ham United má zápas k dobru.

    Týmto konštatovaním sa s vami lúčim, želám ešte príjemný zvyšok víkendu. (19:24:51)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Nasri sa ešte naposledy pokúsil osloviť nabiehajúceho Zabaletu, pred ktorým ale hasil gólman Forster. Ten sa s rozohrávkou určite ponáhľať nebude.
     
    90+2
    Manchester City už iba bezradne kombinuje, Southampton spokojne bráni v ulite dvojgólové vedenie nad favoritom.
     
    90
    Rozhodcovská štvorica na čele s Andre Marrinerom pridáva k stretnutiu ešte štyri nadstavené minútky. Skončíme na šiestich strelených góloch?
     
    89
    Manuel Pellegrini sedí na lavičke pomerne odovzdane, zrejme už premýšľa na nadchádzajúcou odvetou v rámci semifinále Ligy majstrov na pôde madridského Realu.
     
    87
    Za ďalšieho potlesku v stoji odchádza srbský asistent dnešných troch gólov – Dušan Tadič. Nahradí ho Jay Rodriguez, ktorý sa po dlhom výpadku snaží vrátiť do zašlej formy, ktorou oplýval ešte pod vedením Mauricia Pochettina.
     
    86
    Martina na pravej strane ihriska čistí žalúdok Nasrimu, s ktorým prišiel do kontaktu. Andre Marriner rieši situáciu dohovorom.
     
    85
    Ward-Prowse sa ocitol v úniku proti Otamendovi, no mladý Angličan zazmätkoval a loptu napálil len do francúzskeho obrancu.
     
    83
    Mané sa krásne uvoľnil na prvej tyči od Demichelisa, no Bertrandov center ho nenašiel. Lopta končí v náruči Harta.
     
    82
    Fantastický dvojitý zákrok kapitána Fonteho proti rozbehnutému Sterlingovi, ktorým Portugalčan zamedzil možnému comebacku City.
     
    80
    Do konca stretnutia zostáva ešte desať minút, Citizens sa v prípade naplnenia bláznivého scenáru môžu vrátiť späť do hry.
    78. Kelechi Iheanacho (MAC) - 4:2
     
    78
    Manchester City dal gól!
    Ak si dnes niekto v bledomodrom drese zaslúži pochvalu, tak je to fantastický zjav KELECHI IHEANACHO. Nigérijský supertalent dostáva priestor i v nabitom kádri Citizens a svojimi príležitosťami určite neplytvá. Na pravej strane ihriska rozprúdil akciu Sky Blues Zabaleta. Zdynamizoval ju až Jesús Navas, ktorý prihrávkou pod seba našiel Iheanacha. Ten si loptu naviedol na ľavačku a z nejakých osemnástich metrov zamieril priamo do pravého horného rohu bránky bezmocného Forstera. 4:2!
     
    77
    Navas na pravej strane vysunul Iheanacha, ktorého však na výbornú križoval Cuco Martina, ktorý bránil na opačnom konci obrannej štvorky.
     
    76
    Shane Long sa na ľavej strane nepresadil cez Mangalu. Francúz je dnes asi najlepším zadákom inak biednej defenzívy Sky Blues.
     
    75
    Štvrťhodinu pred koncom Southampton pokračuje vo svojom aktívnom pojatí a naďalej doráža na defenzívu Citizens.
     
    73
    Steven Davis za zaslúženého standing ovation opúšťa hraciu plochu, nahrádza ho o niečo mladší Angličan James Ward-Prowse.
     
    72
    Southampton naopak navyšuje svoje šance na prekvapujúci prienik do pohárovej Európy, čo by viedlo k znamenitej pečiatke za fantastickou jarou Ronalda Koemana.
     
    70
    Boj o miestenky do Ligy majstrov tým pádom zostane i naďalej otvorený. Okrem Manchestru United sa doň hlási i West Ham.
    68. Sadio Mané (SOT) - 4:1
     
    68
    Southampton dal gól!
    Zachránil, ale len na necelú minútku! Práve Virgil van Dijk vybojoval sklzom loptu pre svoje mužstvo, keď exkluzívne odzbrojil Iheanacha. Southampton sa následne vďaka Tadičovi okamžite vyrojil do ofenzívy. Srbský záložník ťahal loptu stredom ihriska, odkiaľ rozdal doprava na SADIA MANÉHO, ktorý znovu raz unikol Kolarovovi a povedľa padajúceho gólmana poslal loptu presne k ľavej tyči bránky bledomodrých. Senegalský zabijak skompletoval svoj hattrick, matchball pre Južanov z Anglicka.
     
    67
    Ďalší rohový kop Southamptonu a ďalšie problémy pre defenzívu Manchestru City. Z ľavej strany centroval znovu Steven Davis, ktorého bezprostredný center ešte nebezpečie neznamenal, no lopta sa po neistom defenzívnom zákroku City odrazila za Virgila van Dijka, ktorý pohotovými nožničkami zamieril priamo pod brvno Joa Harta, ktorý ekvilibristickým zachránil bodové nádeje Citizens.
     
    66
    Striedajúci Romeu hľadal na hrote Maného, ktorého dokázal predskočiť srbský obranca Aleksandar Kolarov. Roh pre Southampton.
     
    64
    Manuel Pellegrini pripravil ďalšie striedanie. Stredopoliara Fabiana Delpha nahradil ortodoxný krídelní – Španiel Jesús Navas.
     
    63
    Mané sa na pravej strane ihriska pokúsil o narážačku s Wanyamom, no tomu vypichol loptu vracajúci sa Demichelis.
     
    62
    Pre Manchester City by táto strata znamenala komplikáciu v boji o Ligu majstrov. Manchester United by pri jednom zápase k dobru strácal už iba štyri body.
     
    60
    Po hodine hry dochádza k premiérovým striedaniam na oboch stranách. Ronald Koeman vymenil Clasieho za Romea, Fernandinha nahradil na strane manchesterského klubu Demichelis.
    57. Sadio Mané (SOT) - 3:1
     
    57
    Southampton dal gól!
    Zápas paradoxov na St. Mary´s Stadium pokračuje, Saints sa znovu ujímajú dvojgólového vedenia. Na juhu Anglicka sa zatiaľ presadzujú celky, ktorým sa v danej pasáži stretnutia herne nedarí. Rovnako tomu bolo v prípade inak aktívnejšieho Southamptonu, ktorý vstúpil do druhej časti trochu zakríknuto. Prišiel ale rohový kop Stevena Davisa z ľavej strany, na ktorý si najlepšie naskočil stopér Virgil van Dijk. Holanďan hlavičkoval do hornej konštrukcie svätyne bledomodrých. Od nej sa lopta odrazila k Fontemu, ktorý ju nezasiahol, no pohotový SADIO MANÉ sa už nemýlil a pretlačil loptu za bránkovú čiaru.
     
    55
    Southampton zatiaľ po zmene strán nie je vo svojej koži, svoje odhodlanie akoby nechal v šatni. City postupne zvyšuje obrátky.
     
    54
    Dušan Tadič s automatickou žltou kartou po tom, čo po strate lopty hasil za unikajúcim Zabaletom ťahaním za dres i telo argentínskeho beka.
     
    52
    Manchester City v druhom dejstve zatiaľ s omnoho sebavedomejším prejavom než tomu bolo v prvom polčase.
     
    50
    Pekná akcia Sky Blues, do ktorej sa zapojili obaja zakončovatelia hostí. Iheanacho si narazil s Bonym, no následne vystrelil len po zemi do rukavíc Forstera.
     
    49
    City začína druhé dejstvo o niečo istejšie na lopte a v následnej kombinácii. Southampton pôsobí o niečo koncentrovanejším dojmom.
     
    48
    Tadič sa na ľavej strane dostal ku Clasieho prihrávke, no spätným pasom našiel iba dobre brániaceho Fernandinha.
     
    47
    Obe mužstvá zahájili druhé dejstvo v nezmenených jedenástkach. Príhovor Manuela Pellegriniho určite spríjemnil neskorý kontaktný gól.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Úvodné dejstvo na St. Mary´s nám predstavilo fantasticky hrajúce mužstvo Southamptonu, ktorých vynikajúci výkon čiastočne pošpinil inkasovaný gól do šatne. Na zásahy Longa a Maného odpovedal z ojedinelého útoku Kelechi Iheanacho. Nigérijčan tým znovu otvoril zápletku na juhu Anglicka.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    Nachádzame sa už v polovici dvojminútového nadstaveného času. Southampton dostáva ešte príležitosť rohového kopu, no veľa sa už toho zrejme nestane.
    44. Kelechi Iheanacho (MAC) - 2:1
     
    44
    Manchester City dal gól!
    Druhá nebezpečná akcia hostí v stretnutí končí gólom, lauf Southamptonu stlmený gólom do šatne! Famózny KELECHI IHEANACHO gólovú akciu sám započal i zakončil. Pred šestnástkou sa najskôr pekne otočil okolo Wanyamu, aby následne prihral doprava na Samira Nasriho. Francúz hľadal prudkým centrom Bonyho, respektíve Sterlinga, no po veľmi zlom Martinovom zákroku sa lopta vrátila na hlavu Iheanacha, ktorý z nejakých šiestich metrov umiestnil guľaté čudo presne k ľavej Forsterovej žrdi. Citizens sa pred zmenou strán vracajú do hry!
     
    43
    Ofenzívne ladeného obrancu zatiaľ trápi predovšetkým duo Tadič a Mané, ktoré ale statočne podporuje i aktívny Martina.
     
    42
    Úvodnú časť zápasu na St. Mary´s Stadium dohrávame v rohu ihriska na polovici Manchestru City, kde sa i naďalej trápi Aleksandar Kolarov.
     
    40
    Nateraz ale musia hrať s tým čo majú a v rozpoložení, v akom sa nachádzajú. To je samozrejme voda na mlyn odvážneho Southamptonu.
     
    39
    Sky Blues akoby čakali na polčasové vykúpenie a príhovor Manuela Pellegriniho. Možno im pomôže prípadné nasadenie Aguera.
     
    37
    Kopal sa teda rohový kop, ktorý smeroval na Fonteho hlavu. Portugalčan sa ale v súboji nedokázal presadiť cez dôrazne brániaceho Mangalu.
     
    36
    Jordy Clasie sa šikovným oblúčikom pokúsil zaskočiť Joa Harta, no Mangalom podvihnutý pokus dopadol mimo Hartovej svätyne.
     
    35
    Fabian Delph v sporadickom útoku hosťujúceho celku aspoň vystrelil, no Forster s jeho pokusom do stredu bránky nemohol mať problém.
     
    33
    Shane Long neustále skúša defenzívu Citizens. Írsky forward sa tentoraz nachádzal v metrovom postavení mimo hru.
     
    32
    Steven Davis so snahou o prekvapenie Joa Harta, no nepresný pokus pobavil i domácich priaznivcov, ktorí sa zatiaľ bavia futbalom.
     
    30
    Clasie pritvrdil v strede ihriska nad mieru, ktorú je Andre Marriner schopný tolerovať. Holandský stredopoliar sa stáva prvým potrestaným na domácej strane.
    28. Sadio Mané (SOT) - 2:0
     
    28
    Southampton dal gól!
    Manchester City dopláca na náročný program (nachádza sa v polčase dvojzápasu semifinále Ligy majstrov proti Realu Madrid), Southampton predstavuje kontrast k nedostatku energie hostí. Wanyama opäť rozohral na zraniteľnú ľavú stranu obrany City. Znovu tam pracoval Dušan Tadič, ktorý uličkou pomedzi Kolarova a Otamendiho vyslal do šance SADIA MANÉHO. Senegalský útočník sa v podobných nájazdoch nemýli, z pravej strany povedľa Harta zdvojnásobuje vedenie drzých „svätcov!"
    25. Shane Long (SOT) - 1:0
     
    25
    Southampton dal gól!
    Pokoj na St. Mary´s Stadium ale dlho nepotrval, domáci Saints sa na začiatku druhej štvrtiny stretnutia zaslúžene ujímajú vedenia. Cuco Martina na pravej strane fantasticky vysunul do úniku Dušana Tadiča. Srb dostal predsa len o niečo dlhšiu loptu, než by potreboval, no zabojoval a stačil ju ešte vrátiť pod seba na hranicu malého vápna. Presne do priestoru, kde šprintoval SHANE LONG, ktorý ju prízemnou bombou povedľa Harta upratal do siete. Stý ligový gól pre Longa, Southampton sa ujíma vedenia!
     
    24
    Po divokej fáze hry sa tempo opäť mierne upokojilo, s loptou na kopačkách kombinuje zatiaľ lepšie mužstvo Ronalda Koemana.
     
    22
    Shane Long vysunul z pravej strany Maného, ktorý sa vďaka zlej defenzíve Otamendiho takmer dostal k lopte, no Hart bol pri nej včas.
     
    20
    Brazílčan Fernandinho zastavil rodiaci sa brejk domáceho mužstva i za cenu faulu a následného kartového trestu od arbitra Marrinera.
     
    19
    Jednoznačne aktívnejší a nebezpečnejší Southampton sa po prvýkrát v dueli dostal do príležitosti, z ktorej bolo cítiť zápach otváracieho gólu. Clasie na polovici ihriska zachytil rozohrávku Sky Blues, aby následne vysunul do veľkej tutovky Shana Longa. Rozbehnutý Ír napálil loptu z prvej z hranice veľkého vápna, guľaté čudo naplo len bočnú sieť Joa Harta, ktorý neskoro reagoval na Longovo torpédo. O niekoľko sekúnd sa ale mohlo meniť skóre i na druhej strane, keď Iheanacho odtlačil pri postrannej čiare van Dijka. Talentovaný útočník následne prešiel s loptou až do šestnástky, kde prihral pod seba na Raheema Sterlinga. Liverpoolsky odpadlík ani zo siedmich metrov nedokázal v ideálnej pozícii prestreliť fantasticky chytajúceho Forstera, ktorý v páde vytesnil jeho pokus z priestoru troch žrdí.
     
    18
    Štandardka domácim znovu nevyšla, no Saints momentálne poriadne podkurujú Citizens, ktorí sa ocitajú v nemalých problémoch.
     
    17
    Výborný Tadičov center z ľavej strany dokázal až v poslednej možnej chvíli odvrátiť dobre zorientovaný Mangala. Roh pre Saints.
     
    16
    Kopal sa teda rohový kop, no jeho exekúcia domácim už nevyšla. Z druhej vlny centroval i Bertrand, ktorého center už musel Hart vytiahnuť spred Longa.
     
    15
    Shanovi Longovi najskôr chýbalo veľmi málo, aby zakončil hlavou Wanyamov center. Následne ale odtlačil v rohu Zabaletu a mohol prihrávať od bránkovej čiary pred bránku. Váhajúceho Íra vzápätí zozadu prepadol Zabaleta.
     
    13
    Nie, Kolarovov center preletel naskakujúceho Otamendiho, hráme ďalej. Po krátkej medzihre sa bude roh z ľavej strany opakovať.
     
    12
    Stretnutie zatiaľ postráda adekvátne tempo, pomohol by mu určite strelený gól na jednej či druhej strane. Možno po rohovom kope City...
     
    11
    Na St. Mary´s momentálne sledujeme tuhý boj o stred poľa. Dôraznejší sú zatiaľ domáci. Za nami úvodná desaťminútovka.
     
    10
    Mané zachytil nepresnú Delphovu rozohrávku a už sa rútil do veľkého brejku „svätých," ktorý ale stopol výborným zákrokom Kolarov.
     
    8
    Kelechi Iheanacho sa snažil v rohu ihriska vybojovať pre svoje mužstvo štandardnú situáciu, no Fonte hral čisto a navyše sa bude rozohrávať od Forsterovej bránky.
     
    7
    Southampton sa lopty zbavil zadarmo, van Dijkov nákop pristál iba na hlave osamoteného Kolarova, ktorý do rozohrávky zapojil i Harta.
     
    5
    Tadič sa v páde snažil vysunúť na hrote Longa, no írsky útočník jednak reagoval neskoro a navyše Srbova prihrávka postrádala presnosť.
     
    4
    Martina na pravej strane fauloval Sterlinga, Southampton pristupuje k svojej defenzívnej práci s veľkým dôrazom, ich agresivita sa prejavuje už pri útočnom pressingu.
     
    3
    Na druhej strane centroval do šestnástky Zabaleta, ktorého pas ale preletel ohnisko hráčov vo vápna južanského Southamptonu.
     
    2
    Prvá práca pre Joa Harta. Po pravej strane sa pretiahol Sadio Mané, ktorý zakončil z hranice šestnástky, no lopta smerovala len do stredu bránky.
     
    1
    Domáci začínajú zhurta. Ryan Bertrand na ľavej strane ihriska kľučkou pobavil priaznivcov Saints, následný center do vápna odvrátil Otamendi.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Southampton FC: Forster – Martina, van Dijk, Fonte, Bertrand – Wanyama, Clasie – Mané, S. Davis, Tadić – Long.
    Náhradníci: Stekelenburg – Soares, Jošida, Jay Rodriguez, Romeu, Ward-Prowse, Austin.

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Otamendi, Mangala, Kolarov – Nasri, Fernandinho, Delph, Sterling – Iheanacho, Bony.
    Náhradníci: Caballero – Sagna, Fernando, Agüero, Navas, Clichy, Demichelis.

    Rozhodca: Andre Marriner – J. Brooks, P. Kirkup – A. Taylor.
     
    Vitajte na juhu Anglicka, kde ukončíme víkendový program 36. kola anglickej Premier League.

    Tabuľkové postavenie:

    8. Southampton: 15 – 9 – 11; skóre 49:37; body 54
    3. Manchester City: 19 – 7 – 9; skóre 66:34; body 64

    Forma:

    Southampton: V – V – P – V – R – V
    Manchester City: V – V – V – R – V – R

    Nebyť zbabranej jesene. mohli sme sledovať ostrú konfrontáciu dvoch európskych ašpirantov. Southampton ale v kalendárnom roku 2015 nepresvedčil a tak sa musí pre aktuálnu sezónu uspokojiť s umiestnením v hornej polovici ligovej tabuľky. Ronald Koeman napriek tomu zaslúžene zahájil s klubom jednania o predĺžení vzájomnej spolupráce.
    Momentálne ale skutočne nie je dôvod, aby sa vedenie Saints rozhodlo inak. Tím zo St. Mary´s Stadium hrá na jar vynikajúcu. Z ostatných šiestich duelov vyhral štyri, z ôsmich domácich dokonca hneď šesť. Za nárast formy „svätcov" treba pripísať kredit gólmanovi Forsterovi, ktorý po návrate nadviazal na svoje vynikajúce výkony z obdobia pred ťažkým zranením kolena.

    Manchester City prichádza na juh Anglicka v polčase dvojzápasu Ligy majstrov proti madridskému Realu. Citizens v úvodnom meraní síl iba remizovali so Zidaneho partiou 0:0. Výsledok mal väčšiu hodnotu určite pre hostí, ktorí na Etihad Stadium cestovali v značne oklieštenej jedenástke. V jednom z najslabších stretnutí podobného významu za ostatné roky mali viacej nebezpečných príležitostí španielski hostia, ktorých musel tlmiť až výborný gólman Hart.
    Jeho súboj s kolegom Forsterom na druhej strane bude určite zaujímať i reprezentačného trénera Anglicka – Roya Hodgsona. Hartom organizovaná defenzíva sa podpísala po znamenitú vizitku jedného inkasovaného gólu za ostatných päť duelov. Žiaľ pre Sky Blues, onen inkasovaný gól ich stál zbytočné dva body na pôde zachraňujúceho sa Newcastle United. Jedinou ligovou motiváciou pre klub z modrej časti Manchestru zostáva priamy postup do skupinovej fázy budúceho ročníka Ligy majstrov.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:30.

    Erik Farkaš

    Góly: 25. Long, 28. Mané, 57. Mané, 68. Mané – 44. Iheanacho, 78. Iheanacho

    Karty:   30. Clasie (SOT), 54. Tadić (SOT) – 20. Fernandinho (MAC)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 5:1. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 12:9.
    Southampton FC: Forster – Martina, van Dijk, Fonte, Bertrand – Wanyama, Clasie (60. Romeu) – Mané, S. Davis (73. Ward-Prowse), Tadić (87. Jay Rodriguez) – Long.
    Náhradníci: Stekelenburg – Soares, Jošida, Jay Rodriguez, Romeu, Ward-Prowse, Austin.

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Otamendi, Mangala, Kolarov – Nasri, Fernandinho (60. Demichelis), Delph (64. Navas), Sterling – Iheanacho, Bony.
    Náhradníci: Caballero – Sagna, Fernando, Agüero, Navas, Clichy, Demichelis.

    Rozhodca: Andre Marriner – J. Brooks, P. Kirkup – A. Taylor