Toronto – Philadelphia 4:5 (po pr.) | Ottawa – Detroit 3:2 (1:0 po s.n.) | Florida – Winnipeg 3:1 (kon.)
Washington – NJ Devils 4:3 (kon.) | Nashville – LA Kings 1:2 (po pr.) | Dallas – Boston 3:7 (kon.)
Arizona – St. Louis 4:6 (kon.) | Edmonton – Colorado 2:3 (kon.) | Buffalo – Pittsburgh 3:4 (kon.)
Minnesota – Chicago 6:1 (kon.)
koniec
Washington Capitals
4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
New Jersey Devils
cz Nedeľa 21.02.2016, 01:00 • Verizon Center, Washington • NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Hezkou noc při sledování NHL. Nejlepší hokejová liga na světě má na programu další porci zápasů a jedním z nich je i střetnutí mezi Washingtonem a New Jersey.
     
    Capitals jdou do utkání v roli favorita: tabulku Východní konference vedou s patnáctibodovým náskokem, mají v zádech dvě výhry a před svými fanoušky budou usilovat o čtvrté vítězství v řadě.
     
    Ďábly čeká na půdě lídra perná šichta, bodový příspěvek by se jim však nesmírně hodil. Hosté jsou momentálně devátí, tedy těsně pod hranou postupu do play-off. Nesmírně vyrovnaný střed tabulky je ale v případě výhry či porážky může katapultovat oběma směry.
     
    Jenže Devils v poslední době na soupeře neumí. Prohráli s ním před čtrnácti dny doma 2:3 po nájezdech a výhru neslavili ani ve čtyřech předchozích vzájemných partiích.
     
    Úvodní sestavy:

    Washington Capitals: Holtby (Grubauer) – Niskanen, Alzner, Carlson, Schmidt, Orpik, Orlov – Williams, Kuzněcov, Ovečkin "C" – Oshie, Bäckström, Burakovsky – Wilson, Johansson, Chimera – Latta, Richards, Laich.
    Trenér: Barry Trotz.

    New Jersey Devils: Schneider (Kinkaid) – Larsson, Greene "C", Schlemko, Moore, Merrill, Helgeson – Stempniak, Henrique, Blandisi – Palmieri, Zajac, Boucher – Kennedy, Josefson, Kalinin – Tootoo, Gionta, Farnham.
    Trenér: John Hynes.

    Rozhodčí: McCauley, Sutherland – Murchison, Murphy.
     
    New Jersey doplácí na žalostnou produktivitu, se 130 vstřelenými brankami jsou svěřenci kouče Johna Hynese vůbec nejhorší v celé NHL. Washington má oproti tomu druhý nejlepší útok, více gólu nasázel jen Dallas.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:09
    Capitals se jako první snažili zaútočit, ovšem jejich přechod přes modrou čáru zastavil ofsajd. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    00:54
    Hosté zahrozili. Jejich první formace se na okamžik usadila před Holtbym a zblízka pálil Stempniak a po něm také Blandisi. Domácí strážce svatyně nebezpečí zažehnal.
     
    01:38
    Další zákrok gólmana Washingtonu. Z mezikruží se dostal ke střeleckému pokusu obránce Greene, ale pálil jen doprostřed branky. Holtby puk zastavil a přerušil hru.
     
    02:21
    Na druhé straně se po křídle protáhl Ovečkin, ovšem jeho střela letěla vedle. Holtby naopak z protiútoku opět zasahoval. Na střely je to zatím 0:6.
     
    03:03
    Skvělý Schneider! Domácí mohli jít do vedení, avšak spálili slušnou příležitost. Laich vyšťoural puk zpod bruslí na kruhu a švihem pálil na gólmana, který po předchozím zákroku ležel roztažený v brankovišti. Měl zakrytý výhled, ale reflexivně máchl lapačkou a útočníkovu střelu chytil.
     
    04:06
    Další šance Washingtonu. Bäckström v přečíslení našel hůl Burakovskiho, jenž měl na spodní části kruhu dostatek času i prostoru. Jenž bránu Devils minul.
     
    05:09
    Hraje se poměrně svižně, k vidění je hodně střeleckých pokusů. O ten další se teď po zaváhání hostující obrany postaral Chimera a Schnider musel zasahovat.
     
    05:19
    New Jersey si zahraje přesilovku. Útočník Brooks Laich byl vyloučen za nedovolené bránění.
     
    06:22
    Více než minuta početní převahy je pryč a hosté toho ještě moc nepředvedli. Capitals se už několikrát osvobodili, Holtby je zatím bez práce.
     
    07:14
    Tohle ovšem byla dobrá šance. Stempniak si najel před brankoviště a vložil hůl do spoluhráčovy střílené přihrávky. Domácí měli štěstí, že kotouč prolétl těsně vedle.
     
    07:21
    Laich je zpět na ledě, Capitals jsou kompletní. Schneider přikryl volný kotouč lapačkou a následuje první komerční přestávka v dnešním klání.
     
    07:40
    Williams hledal pěknou přihrávku u branky číhajícího Ovečkina, kombinaci domácích ale zastavil dobrým obranným zákrokem Greene. Hosté jsou u kotouče.
     
    09:00
    Washington trochu přidal. Oshie však u mantinelu možná zbytečně kličkoval a protivník mu vysekl puk. Domácí se ho aktivním napadáním ihned snaží získat zpět.
     
    10:08
    Brankáři zatím excelují. Tootoo se dostal za posledního obránce a stál tváří v tvář Holtbymu. Ten jeho rychlou střelu z výborné palebné pozice vytěsnil do bezpečí.
     
    11:00
    Capitals budou mít výhodu přesilové hry. Dvě minuty za nedovolené bránění dostal švédský útočník Josefson.
     
    11:33
    Puk je už podruhé za domácí brankou. Washingtonu se nedaří usadit v pásmu, Devils pohodlně odpalují kotouče do bezpečí.
     
    12:25
    Ovečkin nyní dvakrát napřáhl na své oblíbené pozici na kruhu a především při jeho druhé střele z první se musel Schneider činit. Dobře si však povyjel a puk nepustil mezi své betony.
     
    13:06
    Krátce poté, co se vyloučený Josefson vrátil na led, mohli hosté udeřit. Podruhé během krátké chvíle se jejich hráč dostal do samostatného úniku, tentokrát to byl Kennedy. Holtby opět výtečně zasáhl.
     
    14:48
    Sledujeme delší pasáž bez přerušení. Ani jeden z týmů nedokáže udržet kotouč častěji na svých holích, hra se přelévá z jedné strany na druhou.
     
    15:28
    Devils právě vstřelili branku!
    Hosté jdou v šestnácté minutě zápasu do vedení. Palmieri naznačil střelu na kruhu, pak obkroužil branku a naservíroval kotouč do brankoviště. Tam spatřil pod klečícími obránci puk jako první TRAVIS ZAJAC a došťouchal ho do branky. Asistence: Reid Boucher, Kyle Palmieri – 0:1.
    15:28 Travis ZAJAC - 0:1
     
    16:48
    Elitní formace Capitals usiluje o odpověď. Ovečkin byl zastaven na hranici pravidel, ale sudí nechává hru plynout. U hrazení se nyní přetahuje Williams.
     
    17:02
    Washington právě vstřelil branku!
    Capitals záhy vyrovnávají. Obránce Orlov udržel kotouč na modré čáře a pěkným pasem oslovil před brankou volného ALEXANDRA OVEČKINA, jenž se obvykle v podobných situacích nemýlí. Puk poslal mezi gólmanovy betony a srovnal na 1:1. Asistence: Dmitrij Orlov.
    17:02 Alexandr OVEČKIN - 1:1
     
    19:32
    Devils právě vstřelili branku!
    Jenže New Jersey si brzy bere nejtěsnější náskok zpět. Dvacet osm vteřin před koncem úvodní části se prosazuje hodně šťastným způsobem KYLE PALMIERI, jenž pálil takřka z nulového úhlu. Holtby nemá úplně čisté svědomí, nepokryl si bližší tyč a puk se mu od zad odrazil do branky. Asistence: Reid Boucher – 1:2.
    19:32 Kyle PALMIERI - 1:2
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně ve 2:04.
     
    Hosté možná překvapivě, avšak zaslouženě po úvodní části na ledě Washingtonu vedou. Devils jsou hodně aktivní, nebojí se útočit a soka dokonce v uplynulém dějství přestříleli 14:8.
     
    K vidění je ofenzivní hokej s šancemi na obou stranách. Obrana Capitals nepůsobí chvílemi příliš jistě, gólman Holtby musel likvidovat i dva samostatné úniky. V závěru ale lacině pustil střelu Palmieriho, která je zatím rozdílová.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:09
    Zakázané uvolnění Capitals. Po devíti vteřinách hry se přerušuje a hráči se již staví na buly po levici kanadského brankáře Holtbyho.
     
    21:17
    Devils se chvilku drželi v útočné třetině a kostrbatou kombinaci zakončil příklepem od modré čáry Moore. Gólman Capitals zakročil lapačkou.
     
    22:09
    Hosté pokračují v aktivní hře a v úvodu druhé části jsou častěji u puku. Stempniak v situaci dva na dva nahodil puk do rohu, tam ho jeho parťáci ztratili.
     
    23:23
    Oshie přejel přes modrou čáru, kde o černou pryž přišel. Devils hrají vzadu hodně zodpovědně, Capitals chvílemi neví, kudy se protlačit před branku.
     
    24:49
    Nejlépe hraje Ovečkinova formace. Ruský bombařdák teď pozdravil Schneidera střelou ze strany a brankář vyrazil puk do rohu.
     
    25:22
    Helgeson fauloval vysokou holí Williamse a odchází na trestnou lavici. Capitals hrají podruhé v zápase početní převahu.
     
    26:15
    Domácí se špatnou kombinací sami vyhnali z ofenzivní zóny. Přesilovka jim příliš nejde, obrana soupeře pracuje na výbornou.
     
    27:23
    Hosté už jsou kompletní. Ještě v přesilovce se k nepříjemné střele v mezikruží dostal Kuzněcov a na dorážku si najížděl Chimera. Naštěstí pro Devils skákající puk nezkrotil.
     
    28:20
    Wilsonovu ránu má Schneider ve výstroji a hra je přerušena. Oproti první třetině ubylo šancí i střeleckých pokusů. Hosté dobře brání a kupředu se nehrnou, Capitals to v útoku vázne.
     
    28:58
    Kennedy přenechal na kruhu puk Moorovi, jehož střelu zleva vykopl Holtby betonem a jeho spoluhráči už peláší do protiútoku.
     
    29:16
    Washington právě vstřelil branku!
    Domácí v polovině zápasu srovnávají se soupeřem krok. Lattova přihrávka zpoza branky překvapivě prošla mezi bruslemi skrz brankoviště a na spodní části kruhu si jí zpracoval JEVGENIJ KUZNĚCOV. Jeho následná střela zaplula do horní poloviny branky. Asistence: Michael Latta, Brooks Laich – 2:2.
    29:16 Jevgenij KUZNĚCOV - 2:2
     
    30:07
    Capitals mohli přidat třetí gól. Kuzněcov přistrčil puk na Williamse, jenž byl sám před Schneiderem. Ten jeho zakončení skvěle vyškrábl na tyčku.
     
    31:54
    Domácí jsou na koni, Schneider má plné ruce práce. Wilson byl před malým okamžikem zdvojen mezi kruhy, takže se ke střele nedostal.
     
    33:13
    Ovečkin následně pálil z kruhu a Schneider se musel rychle přesunout. Ránu z první ale stihl vytěsnit.
     
    34:40
    New Jersey pod tlakem. Hosté v posledních minutách jen vyváží puky do bezpečí, na střely je to ve druhé třetině 10:3. V útoku je teď druhá útočná letka Capitals.
     
    35:32
    Greene měl dost času za vlastní brankou, neb soupeř střídal. Obránce založil útočnou akci přímočarou přihrávku, u puku už je ale opět soupeř.
     
    36:21
    Zakázané uvolnění Washingtonu. Vhazovat se bude po dlouhé době u brankáře Holtbyho.
     
    37:19
    Se střelou Niskanena zprava neměl brankář Ďáblů větší potíže. Ihned se odjíždí občerstvit ke střídačce, neboť hru na delší čas zastavuje komerční přestávka.
     
    37:57
    Ovečkin zakombinoval s Kuzněcovem, ale druhý jmenovaný si před střelou nezpracoval ideálně puk. Poté ještě pálil Ovečkin a Schneider si připsal další zákrok.
     
    38:41
    Schmidt spěchal za pukem, jenž letěl přes celé hřiště. Icing se však nepíská a domácí příznivci bučí. Capitals se tak musí probít středním pásmem.
     
    39:58
    V posledních vteřinách prostřední periody mohli hosté skórovat. Gionta vybruslil zpoza klece a vystřelil do Holtbyho betonů, od nichž se kotouč odrazil a zůstal ležet v brankovišti. K dorážce se tlačil Kalinin, ale obránci ho zpacifikovali.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně ve 2:57.
     
    Po čtyřiceti minutách odešly týmy do kabin za nerozhodného stavu 2:2. Washington byl v uplynulém dějstvím lepším celkem: na střely vyhrál 12:4 (celkově 20:18) a zásluhou Kuzněcova zaslouženě vyrovnal. Zvrátí duel ve třetím dějství na svoji stranu?
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:58
    Palmieri se vřítil přes modrou čáru, ale jeho zpětná přihrávka na beka byla nepřesná. Schneider musel následně zasahovat proti pokusu Moora.
     
    42:04
    Orpik se několik vteřin postrkoval o kotouč u hrazení, nakonec ale černou pryž ukořistili Ďáblové. Helgesonova střela z dálky byla zblokovaná.
     
    43:11
    Latta dobrým forčekingem získal puk před Schinederem a z jeho práce mohl těžit Laich. Brankář New Jersey byl na jeho střelu připravený.
     
    43:24
    Capitals mají možnost soupeři poprvé v utkání odskočit. Rozhodčí nachytal hosty v šesti a domácí si zahrají v početní převaze.
     
    44:58
    Washington sevřel soupeře v jeho pásmu. U mantinelu napřáhl Niskanen, ovšem trefil jen hráče před sebou a hosté se následně osvobodili.
     
    45:25
    Devils už hrají v pěti, v přesilovce se dnes ani jednomu z týmů příliš nedaří. Nevytvořily si v nich žádnou vážnější příležitost.
     
    47:02
    Teď měli Capitals štěstí. Gionta bez větších rozpaků napálil volný kotouč na hranici vrcholu kruhů a Holtbymu pomohla branková konstrukce. Nádherná střela hostujícího útočníka.
     
    48:47
    Tyč i na druhé straně, trefil ji Burakovsky. Zápas má nyní grády, nepřerušuje se a obě mužstva se střídají v útočné aktivitě. Brankáři mají napilno.
     
    50:01
    Orpikovu dělovku schytal blokující hráč, jenž se hodně těžce zvedá z ledu. Předtím fanoušci tleskali hitu Oshieho na Merrilla.
     
    50:27
    Zblokovaná rána se otřela o ochrannou sít nad brankou Holtbyho. Po komerční přestávce se bude vhazovat v útočném pásmu Devils.
     
    51:04
    Devils právě vstřelili branku!
    Hosté potřetí v zápase vedou. Holtby nyní právem zpytuje svědomí, neboť tento gól jde jasně na jeho vrub. REID BOUCHER střílel od modré čáry a gólmanovi prolétl puk mezi rukou a tělem do sítě. Tohle se rozhodně dalo chytat. Asistence: Travis Zajac, John Moore – 2:3.
    51:04 Reid BOUCHER - 2:3
     
    52:13
    Stepniak byl lapen v ofsajdu. Fanoušci ženou bojovníky v červených úborech do akce, ti to ale budou mít čím dál těžší. Na vyrovnání mají více než sedm minut.
     
    52:49
    Teď spálili Capitals velkou šanci na vyrovnání. Schmidt dostal nabito na spodní část kruhu a z první tvrdě vypálil. Měl před sebou poloprázdnou klec, jenže trestuhodně přestřelil.
     
    53:55
    Washington právě vstřelil branku!
    Tentokrát už to domácím vyšlo. T. J. OSHIE byl před brankou tísněn, přesto vkleče plácl do poskakujícího kotouče, jenž se otřel ještě o brusli obránce a skončil za dezorientovaným Schneiderem. Šťastná trefa pro Capitals. Asistence: Dmitrij Orlov, Brooks Orpik – 3:3.
    53:55 T.J. OSHIE - 3:3
     
    54:33
    Oshie je při chuti. Nyní střílel příklepem a Schneider měl co dělat, aby puk mířící k levé tyči stihl vyrazit mimo svoji svatyni.
     
    56:02
    Washington právě vstřelil branku!
    Capitals za tři minuty otáčí skóre a poprvé v utkání jdou do vedení. Kuzněcov přihrál BROOKSI ORPIKOVI na levou stranu a obránce tvrdou střelou nad ledem překonal brankáře Schneidera. Asistence: Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin – 4:3.
    56:02 Brooks ORPIK - 4:3
     
    57:24
    Hosté už otevírají hru a vzadu riskují. Chvíli se nyní drželi v pásmu, ale do šance se nedostali. Do protiútoku naopak pádil Richards, ovšem neměl rychlost.
     
    58:57
    K Josefsonovi doklouzal puk na pravý kruh a útočník napřáhl k pumelici. Holtby se přikrčil a kotouč letěl těsně nad. Hosté přitápí pod kotlem a na led místo Schneidera posílají šestého bruslaře.
     
    59:49
    Devils se provinili zakázaným uvolněním. Kouč New Jersey si vyžádal oddechový čas, s nadějemi Ďáblů na bodový zisk to však vypadá bledě.
     
    Konec zápasu.
     
    Tři hvězdy utkání:
    1. BROOKS ORPIK (WSH) 1+1
    2. REID BOUCHER (NJD) 1+2
    3. T.J. OSHIE (WSH) 1+0
     
    Československá stopa v utkání:
    Do utkání nezasáhl žádný český ani slovenský hokejista.
     
    Duel je u konce, Washington zdolal New Jersey 4:3 a připsal si čtvrté domácí vítězství v řadě. Devils naopak počtvrté za sebou prohráli.
     
    Hosté odehráli skvělou první třetinu, pak už měl více ze hry soupeř. Výsledek je přesto pro Ďábly příliš krutý: na půdě favorita třikrát vedli, naposledy osm minut před koncem. Neberou však ani bod. Hezký zbytek noci! (03:41:44)

    Lukáš Šonský

    Góly a asistencie: 18. Ovečkin (Orlov), 30. Kuzněcov (Latta, Laich), 54. Oshie (Orlov, Orpik), 57. Orpik (Kuzněcov, Ovečkin) – 16. Zajac (Boucher, Palmieri), 20. Palmieri (Boucher), 52. Boucher (Zajac, Moore)


    Washington Capitals: Holtby (Grubauer) – Niskanen, Alzner, Carlson, Schmidt, Orpik, Orlov – Williams, Kuzněcov, Ovečkin "C" – Oshie, Bäckström, Burakovsky – Wilson, Johansson, Chimera – Latta, Richards, Laich.
    Trenér: Barry Trotz.

    New Jersey Devils: Schneider (Kinkaid) – Larsson, Greene "C", Schlemko, Moore, Merrill, Helgeson – Stempniak, Henrique, Blandisi – Palmieri, Zajac, Boucher – Kennedy, Josefson, Kalinin – Tootoo, Gionta, T. Ruutu.
    Trenér: John Hynes.

    Rozhodca: McCauley, Sutherland – Murchison, Murphy.