Metallurg Magnitogorsk – Čeljabinsk 4:3 (po pr.) | Jaroslavľ – Helsinki 3:1 (kon.) | Petrohrad – Togliatti 2:1 (kon.)
S.Moskva – Kazaň 3:2 (kon.)
koniec
Lokomotiv Jaroslavľ
3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Jokerit Helsinki
cz Nedeľa 18.10.2015, 16:00 • Arena 2000 • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítejte u šlágru dnešního hracího dne ruské KHL, proti sobě se totiž postaví dva nejlepší celky Západní konference – Lokomotiv Jaroslavl a Jokerit Helsinky.
     
    Lokomotiv Jaroslavl

    Tým Lokomotivu je dokonce vůbec nejlepším týmem KHL, když za 22 zápasů posbíral úctyhodných 47 bodů. Celkem suverénní náskok si tak Lokomotiv drží i na druhý nejlepší celek ze Sibiru, který na něj ztráci hned šest bodů.

    Že má Jaroslavl velkou fazónu, potvrzují i poslední odehrané zápasy. Z výčtu posledních pěti nenalezneme jedinou prohru tohoto celku. Za dlouhou vítěznou šňůrou Lokomotivu stojí především Jegor Averin (3+4) a Petri Kontiola (2+5).
     
    Jokerit Helsinky

    Finský celek Jokerit Helsinky je v tabulce hned za vedoucím pelotonem z Lokomotivu, avšak na tento celek ztrácí již 10 bodů. Omlouvá jej zápasový deficit, v současné chvíli má odehráno pouze 19 utkání, a tak tento náskok může ještě výrazně snížit.

    Poslední utkání tomu ale příliš neodpovídají. Helsinky totiž prohrály hned tři souboje z pěti. Stačily pouze na Nižněkamsk a Magnitogorsk, aktuálně se však vezou na dvouzápasové šňůře bez vítězství.

    Dobrou formu si i přes nelichotivé výsledky Jokeritu drží Tommi Huhtala (3+1) nebo například Mathis Olimb (0+4). K vítězství nad aktuálně nejlepší celkem KHL však bude třeba příspěvek i od zbylých hráčů.
     
    Československá stopa v utkání

    Mnoho hráčů s české a slovenské líhně v dnešním klání neuvidíme. Na straně Jokeritu nepůsobí ani jeden z rodáků, za Jaroslavl drží českou vlajku zdviženou útočník Jiří Novotný.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Puku se zmocňují hokejisté Jaroslavlu, zatím s ním kombinují pouze za svou vlastní bránou.
     
    01:31
    To už ale neplatí. Konkov si sjel pro přihrávku těsně před branku, puk však mířil velkou rychlostí a projel také jeho čepelí. Velká šance hned z úvodu zápasu.
     
    02:48
    Podobná situace na druhé straně, hráči Jokeritu uplatnili kombinaci za brankou, zpoza které putovala rychlá přihrávka před brankoviště, ale obrana domácích vše včas pokryla.
     
    03:48
    Ve vysokém tempu pokračujeme dále. Více ze hry mají domácí hokejisté Lokomotivu, ti prozatím převážně kontrolují kotouč.
     
    04:57
    Ilja Gorokhov vyloučen na dvě minuty za vysokou hůl poté, co musel hatit první velkou příležitost Jokeritu plynoucí z útočného tlaku soupeře.
     
    05:03
    Niko Kapanen vyloučen na dvě minuty za hákování a přesilovka Helsinek měla tak velmi krátkého trvání.
     
    06:00
    Tak i hra 4 na 4 svědčí lépe ruskému celku, který se bruslivým výkonem dostává snadněji do šancí.
     
    06:45
    Následuje komerční přestávka.
     
    06:53
    Staffan Kronwall vyloučen na dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    07:56
    Aaltonen stál s pukem zcela sám před brankou, když na něj bránící čtveřice Jaroslavle tak trochu zapomněla, avšak útočník Jokeritu stál proti brance opačně a po rychlé otočce a následné střele uviděl pouze vystrčený beton brankáře Murygina.
     
    08:20
    Murygin o malou chvíli později vytahuje famózní semafor proti bombě z první z levého kruhu.
     
    08:53
    Domácí v plném počtu.
     
    10:51
    Hráči Jokeritu vyrazili na zteč, ale s kotoučem se trochu zamotali v rohu kluziště a už se nevymotali.
     
    11:40
    Jaakola pálí od modré čáry a Murygin raději hru přerušuje. Hráči Jokeritu možná malinko herně strádají, avšak i oni umí v útočném pásmu řádně zatopit.
     
    12:05
    Joensuu vypálil z otočky na branku a Murygin toho příliš neviděl, nakonec k němu kotouč ani nedorazil, zblokovali jej bránící hráči před ním.
     
    12:30
    Následuje další komerční přestávka.
     
    14:01
    Pokus o založení útočné akce domácích končí zakázaným uvolněním. Misky vah se poněkud převažují na stranu Helsinek, které mají v posledních minutách navrch.
     
    14:30
    Huhtala pálil z vrcholu kruhu ale Murygin jej vykryl svým postavením daleko z branky.
     
    15:28
    Emil Galimov vyloučen na 2+10 minut za úder do oblasti hlavy a krku poté, co atakoval útočníka Jokeritu stojícího ve vyložené šanci mezi kruhy.
     
    15:59
    Jesse Joensuu vyloučen na dvě minuty za hákování, takže poměr sil na ledě se srovná.
     
    17:08
    Při hře 4 na 4 mají nyní více ze hry hokejisté Jokeritu, za které velmi zahrozil Jaakola. Ten se dostal snadno k odraženému puku a z vrcholu kruhu jej posílal na bránu ranou z první. Murygin proti němu vyjel a kotouč dokázal pokrýt svým postojem
     
    18:08
    Oba celky pokračují již v plném počtu.
     
    19:06
    A finský celek pokračuje v kombinacích s pukem i v závěru první třetiny.
     
    19:46
    Olimb nabízel přihrávku spoluhráči mezi kruhy, ale kotouč nakonec svého adresáta nenašel. Obránci Jaroslavle do něj stačili vložil své hole, v tribunách to teď ale pouze zahučelo, velká pouhých pár vteřin před koncem první části.
     
    19:57
    Karťajev nabral s pukem v protiútoku velkou rychlost a málem se s ním dostal až přímo před branku, kdyby se mu to podařilo, měl by to brankář Karlsson velmi těžké. Obrana Jokeritu však Karťajeva dokázala na poslední chvílí zpacifikovat.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina nabídla přesně to, co jsme mohli od souboje prvního týmu Západní konference s druhým čekat. Vysoké tempo, spousta šancí a vyhrocené souboje. Přesto je však stav stále nerozhodný a hlavně bezbrankový – 0:0. Vzhledem k aktivitě útočníků na obou stranách však toto dlouho trvat zřejmě nebude. Který z celků se jako první ujme vedení v zápase?
     
    Další třetina začne přibližně v 16:50.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:18
    Druhá třetina sice začala vítězným buly pro Helsinky, ty ale při následné rozehrávce poslaly puk pouze na zakázané uvolnění.
     
    21:07
    Jokerit ještě nepustil soupeře ke kotouči, ale má i nadále problémy se založením útoku.
     
    21:47
    Gahman zachytil přihrávku soupeře a rozhodl se puk poslat přes útočné pásmo na volného spoluhráče, jeho úmysl však vystihl obránce Lokomotivu.
     
    23:16
    Hra se zatím odehrává výhradně ve středním pásmu, hosté z Helsinek nyní alespoň dalekonosnou střelou získávají vhazování v útočné třetině.
     
    24:28
    Reginova střela nápřahem nemířila vůbec zle, ale přeci jen jí pár milimetrů k dokonalosti chybělo. Murygin se za pukem pouze ohlížel.
     
    26:09
    Hokejisté Jaroslavle stále čekají na svou první střelu ve druhé třetině a zatím se k ní ani neschyluje. Jsou to Helsinky, které kontrolují hru a tlačí se daleko více do útočných pozic.
     
    26:15
    Reklamní přestávka.
     
    27:07
    Enlund už ztratil trpělivost, vybruslil s pukem do útočného pásma a prověřil schopnosti brankáře Karlssona tvrdou ranou z vrcholu levého kruhu.
     
    27:31
    Karlsson musí znovu zasahovat po střele od modré čáry z hole Pašnina.
     
    29:00
    Jormakka s Reginem si dobře počínali s pukem v útočném pásmu. Jormakka posléze vypálil z velkého úhlu po přihrávce Regina zpoza branky a brankář Murygin měl s jeho pokusem co dělat. I když byl totiž nalepený ke své tyčce, neměl tušení, kam se puk po jeho zákroku odrazil.
     
    29:37
    Další povedená akce Jokeritu do rozhozené domácí obrany ani tentokrát brankou nekončí.
     
    31:16
    Po delší době se ke kotouči dostali také hráči Jaroslavle, ale hned při své první akci poslali puk pouze na zakázané uvolnění.
     
    32:50
    Nepatrné zmatky před brankou Helsinek brankář Karlsson uklidňuje pokrytím puku a přeruším hry.
     
    32:55
    Dmitrij Maltsev vyloučen na dvě minuty za hrubost
     
    33:31
    Jokeritu se zatím nedaří procedit puk do útočného pásma, naopak se musel chvíli bránit poté, co čtveřice Jaroslavle vyhrála buly v útočné třetině a ohrozila branku Karlssona.
     
    34:05
    Larsen pokazil přihrávku na modré čáře a daroval tak soupeři doslova puk.
     
    34:22
    Jokerit právě vstřelil branku!
    PEKKA JORMAKKA využívá přesilovou hru Jokeritu! Vybojovaný kotouč posílal na branku z vrcholu levého kruhu, a i když trefil pouze obránce soupeře, kotouč se znovu odrazil k němu a na druhý pokus už se finský útočník nemýlil.
    Asistence: Philip Larsen, Tommi Huhtala.
    Pekka JORMAKKA - 0:1
     
    35:30
    Grigorijev dobře operoval za brankou Jokeritu a snažil se rychlými kličkami obalamutit obranu soupeře i brankáře Karlssona, ten byl však u své tyčky připravený.
     
    35:32
    Mikhail Grigorijev (JAR) vyloučen na dvě minuty za hrubost.
     
    35:32
    Arturs Kulda (JOK) vyloučen ve stejném čase rovněž na dvě minuty za hrubost.
     
    36:47
    Jaroslavl právě vstřelila branku!
    DANIIL APALKOV našel na branku soupeře velmi rychlou odpověď a srovnává! Po střele z mezikruží brankář Karlsson vyrazil puk před sebe, kde stál osamocený Apalkov. Útočník Jaroslavle neměl problém skórovat do poloodkryté branky soupeře.
    Asistence: Patrik Hersley, Ilja Gorokhov.
    Daniil APALKOV - 1:1
     
    39:21
    Hagman se trochu neortodoxně dostal s pukem téměř až před branku, nakonec byl však u něj rychleji brankář Murygin.
     
    39:52
    Závěr zápasu byl velmi dramatický. Pašnin společně s celým zbytkem lajny dokázal Jokerit zamknout do jeho pásma sérií několika střel, z nichž zvláště ta poslední byla velmi nebezpečná. Přišla totiž po nečekaném odrazu kotouče do rozhozené obrany Helsinek. Nakonec však kotouč skončil mimo tři tyčky.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Jak jsme předpokládali, viděli jsme úvodní branky zápasu, na každé straně padla jedna. To vzhledem k množství šancí není rozhodně adekvátní počet, oba dva týmy však disponují kvalitními brankáři, kteří se dnes zatím činí. Stav je nerozhodný a dá se tedy očekávat, že jej budou chtít oba celky v poslední části hry zlomit na svou stranu.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:46.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:24
    Domácí začínají třetí třetinu pořádně z ostra. Po úvodním buly se okamžitě probojovali do útočného pásma a po střele jednoho z jejich útočníků zazvonila dokonce tyč!
     
    43:55
    Hra se po této akci okamžitě uklidnila, žádný z týmů zřejmě nebude chtít udělat osudovou chybu.
     
    44:05
    Galimov pálil zpoza obránce, ale puk přes něj nakonec neprošel.
     
    45:12
    Kraskovskij pálil do rozhozené obrany Jokeritu ránu z první, odkrytou branku sice dokázal trefit, jenže před ní stál bránící obránce Helsinek, který posléze kotouč posunul ke svému brankáři a hra se přerušuje. Obrovská šance Jaroslavle.
     
    46:03
    Jestli po celý zápas byli u puku aktivnější hráči finského Jokeritu, nyní se situace malinko otáčí a jsou to domácí, kteří ve třetí třetině vypadají hladovější po vítězství.
     
    46:46
    Karlsson musel hasit další žhavou střelu soupeře, ale brankář Jokeritu dnes vypadá velmi sebejistě.
     
    48:48
    Grigorijev nastavil protihráčům své tělo a protlačil se s pukem do střelecké situace, ale jeho bekhendovka do branky nemířila. Následná dorážka sice ano, ale zde byl už opět připravený brankář Jokeritu.
     
    49:30
    Konkov měl na hokejce rozdílovou branku! Po tvrdé střele od modré čáry stál těsně před brankou a jeho dorážka mířila chytře mezi betony přesouvajícího se Karlssona. Ten dráhu puku sice zastavit nedokázal, ale černý kotouč alespoň usměrnil pár milimetrů vedle své pravé tyče.
     
    50:33
    Jani Rita (JOK) vyloučen na dvě minuty za podražení.
     
    50:59
    Jaroslavl právě vstřelila branku!
    Domácí svou přesilovku využívají! Pašnin obral o puk již vyhazujícího protihráče, rychle jej poslal před branku na čekajícího SERGEJE KONKOVA, který nejen, že mohl bez problémů pálit z první do odkryté brány, ale se vší bravurou si kotouč zpracoval, položil si brankáře Karlssona na zem a poslal puk do zcela prázdné svatyně.
    Asistence: Mikhail Pašnin, Andrej Loktionov.
    Sergej KONKOV - 2:1
     
    53:35
    Atte Ohtamaa (JOK) vyloučen na dvě minuty za vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    54:38
    Další přesilová hra domácím již tolik nevychází, mají však k dobru ještě více než minutu.
     
    Dnešní utkání sleduje 9 000 diváků.
     
    55:35
    Hosté v plném počtu.
     
    56:10
    Larsen s Joensuu dobře zakombinovali v útočné třetině a oba dva zahrozili před brankou Murygina, brankář Jaroslavle byl však o krok napřed.
     
    56:16
    Niko Kapanen (JOK) vyloučen na dvě minuty za vražení na hrazení.
     
    56:16
    Ve stejném čase vyloučel Pavel Kraskovskij (JAR) na dvě minuty za hrubost.
     
    57:02
    Při hře 4 na 4 mají hosté více prostoru na ledě k útočení, zatím svého soupeře drží v jeho obranné třetině ale zcela na dostřel jejich brány se jim zatím nedaří dostat.
     
    57:37
    Oddechový čas pro hosty.
     
    57:37
    Jokerit to při buly v útočném pásmu zkouší v šesti hráčích v poli!
     
    57:51
    Jaroslavl právě vstřelila branku!
    Obránce Jokeritu prohrál souboj o puk v rohu kluziště s Petrim Kontiolou, který kotouč okamžitě poslal přímo před branku na zcela volného JEGORA AVERINA. Ten už nemusel nic řešit, stačilo mu trefit prázdnou branku.
    Asistence: Petri Kontiola.
    Jegor AVERIN - 3:1
     
    59:22
    Zápas tak má svého jasného vítěze a i když se hra i nadále přelévá ze strany na stranu, dramatický konec již nejspíš nestihneme.
     
    Konec zápasu.
     
    V tomto zápase tak nakonec vítězí jeho favorit z Jaroslavle. Dlouhou dobu měl alespoň opticky navrch soupeř z Jokeritu, ale svou převahu nedokázal přetavit ve více než jednu branku, což na tak silného soupeře nestačí. Lokomotiv to potvrdil ve třetí části, ve které zcela dominoval, a i když zrovna nebyl nejlepším týmem po celý zápas, zabral v pravý čas.
     
    Tímto se s vámi loučím a u dalších on-line přenosů opět na počtenou. (18:25:12)

    David Motloch

    Góly a asistencie: 37. Apalkov (Hersley, Gorokhov), 51. Konkov (Pašnin, Loktionov), 58. Averin (Kontiola) – 35. Jormakka (Larsen, Huhtala)


    Lokomotiv Jaroslavľ: Murygin (Kolešnik) – Koledov, Grigorijev, Hersley, Kronwall, Pašnin, Gorokhov, Ljubuškin – Averin, Apalkov, Kontiola – Konkov, Loktionov, Mosaljov – Galimov, Maltsev, Karťajev – Enlund, Kapustin, Korškov, Kraskovskij
    Jokerit Helsinki: Karlsson (Kautto) – Jaakola, Kulda, Larsen, Jensen, Lajunen, Ohtamaa – Jormakka, Kapanen, Aaltonen – Kozun, Huhtala, Regin – Hagman, Rita, Olimb – Wirtanen, Joensuu, Poysti

    Rozhodca: Buturlin – Ravodin – Kuchava, Novikov

    Diváci: 9000