La Coruña – Sevilla 3:4 (kon.) | Bilbao – Real Madrid 1:0 (kon.) | Elche – Almería 1:0 (kon.)
Granada – Malaga 1:0 (kon.)
koniec
Athletic Club Bilbao
1:0 (1:0)
Real Madrid
Sobota 07.03.2015, 18:00 • San Mamés • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    V minulom kole dali prílžitosť Barcelony dotiahnuť sa na nich, tentoraz by potrebovali opäť naštartovať víťaznú vlnu. Nebude to však pre hráčov Realu Madrid jednoduché, pretože Bilbao zlú formu nemá.
     
    Nebyť výprasku doma s Barcelonou, Baskovia držia sériu štyroch zápasov bez inkasovania. Priemer ale spolu s prehrou 2:5 proti Blaugranas činí gól na zápas – päť v piatich. V každom prípade to napriek tomu znamená v lige len 10. miesto a obrovský prepad oproti pohárovým priečkam.
     
    Athletic prehral v lige už 11x a to znamená už 15 bodov stratu na posledné miesto, ktoré zaručuje aspoň Európsku ligu. To je určite sklamanie, keďže v tejto sezóne hrali aj hlavnú fázu Ligy majstorv a potom aj play off EL. Nedarí sa ani pred vlastnými fanúšikmi, prehrali pred nimi už 5x. Jediným pozitívom je preto účasť vo finále pohára, no tam je súperom opäť Barcelona.
     
    Aj Real má plnú hlavu starostí s tímom okolo trénera Luisa Enriqueho, pretože v minulom kole mu ponúkla možnosť dotiahnuť sa na rozdiel dvoch bodov kvôli remíze s Villarrealom. Bola to vôbec prvá remíza v sezóne pre balet, vonku sa tak ešte nestalo. V tomto smere majú najlepšiu ofenzívu, no lepšiu obranu má vonku aj Celta Vigo.
     
    Dobrou správou však pre Merengues je, že do hry sa pomaly vracia Sami Khedira. Naopak, mimo je stále James Rodriguez a štart Sergia Ramosa je otázny. Bilbao zranenia nehlási. Vzájomné duely medzi týmito celkami má v réžii Real, naposledy totiž Bilbao vyhrali nad ním v januári 2010. Duel začne od 18.00.
     
    -45
    Úvodné zostavy:

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – Iraola, Balenziaga, Gurpegi (K), Etxeita, Rico, Beñat, De Marcos, Muniain, Williams, Aritz Aduriz.
    Náhradníci: Remiro – Aurtenetxe, Ibai Gomez, Susaeta, Lopez, Toquero, Guillermo Fernández.

    Real Madrid CF: Casillas (K) – Carvajal, Marcelo, Pepe, Varane, Kroos, Illarramendi, Isco, Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo.
    Náhradníci: Navas – Coentrão, Nacho, Khedira, Lucas Silva, Hernández, Jesé.

    Rozhodca: Undiano – Martínez, Zancada.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Bilbao odštartovalo tento zápas v červenobielych dresoch, výkop už je za nami.
     
    2
    Tradične v bielom hrá Real Madrid, hlavným rozhodcom je Undiano Mallenco.
     
    3
    Aduriz sa pokúsil o strelu z diaľky celkom nečakane, mieril vedľa. Casillas to kontroloval a komplikácie zatiaľ riešiť nemusel.
     
    4
    Práve Aduriz je najlepším strelcom svojho tímu a preto sa nechcel nechat zahanbiť a hneď na začiatku preukázal chuť uspieť.
     
    5
    Nepresný pas za obranu De Marcos nechytil, proti bol aj tak Varane. Inak by sa ale črtala veľmi zaujímavá príležitosť pred Casillasom.
     
    6
    Athletic je aktívny v napádaní súpera, aj preto sa hostia zatiaľ k pohodlnejšej kombinácii nemali kedy dostať.
     
    7
    Súperi si nič nedarujú ani v súbojoch v strede poľa. Často sa už od úvodu prerušuje kvôli nešportovým stretom hráčov.
     
    8
    Niečo podobné sa tak stalo aj po súboji Varaneho s Adurizom, na hnev fanúšikov však z toho priamy kop zo sľubnej pozície nebol.
     
    9
    Pri každom dotyku s loptou Cristiana Ronalda fanúšikovia hromadne bučia a dávajú mu najavo svoje antipatiu.
     
    10
    Vyzerá to na veľmi ťažký duel pre Real, favoritom však je napriek tomu, že sa ešte nedostal do žiadnej sľubnejšej šance v úvodných minútach.
     
    11
    Casillas musel byť na pozore kvôli rohovému kopu súpera, ale lopta len presne do jeho náručia mu problémy nenarobila.
     
    12
    Pas za obranu na Benzemu sa neujal, mával sa ešte pred dokončením akcie ofsajd.
     
    13
    Oba celky zatiaľ potrebujú skvalitniť presnosť svojich akcií a prihrávok smerom dopredu, dlžia to svojej povesti.
     
    14
    Hrá sa v nervóznom tempe a často sa fauluje. Najmä domáci hráči ani fanúšikovia vôbec nesúhlasia s väčšinou verdiktov hlavného rozhodcu.
     
    15
    Aduriz sa nechal ošetriť po strete s Kroosom, preto bola hra na chvíľu prerušená. Domáci hráč však bude v poriadku.
     
    16
    Benzema vo výhodnej pozícii strieľal po peknej kombinácii len do tiel obrancov pred sebou a nezamestnal tak brankára Iraizoa. Neskôr nemieril presnú nahrávku do šestnástky na Cristiana Ronalda kvôli výbornému sklzu Iraolu.
     
    17
    Neujal sa ani rohový kop, hoci Pepe si naskakoval sľubne. Svoju hlavičku napokon namieril nad bránu a šancu nevyužil.
     
    18
    Sľubný brejk domácich zastavila obrna hostí pohotovým prerušením akcie a vôbec sa nemuseli obávať prečíslenia.
     
    19
    Dvaja hráči pred Casillasom naskakovali na sľubný center, ale v ťažkej pozícii sa lopta odrazila od hlavy len mierne a mimo brány.
     
    20
    De Marcos sa veľmi pekne zbavil Marcela na pravej strane a ešte hľadal svojich kolegov. Záchrannú brzdu využil Illarameni a pohotovo odkopol do bezpečia.
     
    21
    Iraizoz bol na prihrávku Isca do behu pred bránu pripravený a včasným sklzom situáciu pohodlne odvrátil k svojej spokojnosti.
     
    22
    Stále tímom chýba pokoj vo finálnej fáze a aj preto sme vloženú šancu ešte nevideli. Hoci, hrá sa vo vysokom tempe.
     
    23
    Snahu obom celkom uprieť nemožno, ale ešte tomu čosi chýba. Verme, že to najlepšie si súperi nechávajú minimálne na najbližšie minúty.
     
    24
    Možno dnes budú rozhodovať štandardky, hoci, ako sa preberalo v médiách, Cristiano Ronaldo to z nich akosi v poslednej dobe nesype. Už takmer rok z tejto možnosti gól nedal.
     
    25
    Bilbau to ide smerom dopredu akosi pomalšie a naďalej produkuje pred šestnástkou súpera jednu chybu za druhou.
     
    26
    Bilbao dalo gól! Domáci oslavujú! Krásna akcia na konci ktorého bola presná hlavička znamená úvodný zásah duelu. Mikel Rico namieril do šestnástky dokonalý center, ktorý ARITZ ADURIZ výborným výskokom využil a prekonal Casillasa!
    Aritz ADURIZ - 1:0
     
    27
    Legendárny brankár sa márne naťahoval po tejto strele a inkasuje dnes ako prvý brankár. To je prinajmenšom nečakaný priebeh.
     
    28
    Aduriz teda potvrdil svoje najlepšie kanonierske schopnosti z radov hráčov Bilbaa, vsietil akurát už svoj 10. ligový gól.
     
    29
    Už mohlo byť expresne rýchlo vrovnané, Bale si nabehol do voľného priestoru a krásny oblúčik z prvej mieril sľubne. Napokon sa pískal ofsajd a Iraizoz aj tak túto strelu vykryl.
     
    30
    Madridčania ale správne pochopili, že budú musieť v ofenzíve pridať. Opäť v hre veľmi málo vidíme zapojeného Cristiana Ronalda.
     
    31
    S pribudajúcim časom budú hostia iste nervóznejší a ktovie, čo nám ešte ďalšie minúty ukážu. Hoci času ešte v zápase je dosť, vyrovnať do polčasu bude iste výborný nápad.
     
    32
    Kroos videl za potýčku z Adurizom žltú kartu.
     
    33
    Rovnakou mincou bol ocenený aj domáci Aduriz.
     
    34
    Bilbao malo po tejto udalosti k dispozícii priamy kop, ale nepresný center rady hráčov v bielom odvrátili.
     
    35
    Naďalej je to zo strany Realu v útoku trochu bezradné. Akoby ani nevedeli, akým spôsobom pôjde obranu čo najlepšie prekonať.
     
    36
    Duel je naďalej otvorený a môže sa to skončiť akokoľvek. Real by v prípade dnešného zaváhania mohol zajtra prísť o prvú priečku.
     
    37
    Na Barcelonu totiž má náskok len dva body a to by bola šanca zajtra pre Blaugranas uspieť ako hrom. Na štyri body by sa v prípade víťazstva priblížil aj Atletico Madrid.
     
    38
    Cristiano Ronaldo si prebratím lopty do behu vypýtal faul a žltú kartu kvôli tomu inkasoval Etxeita.
     
    39
    Priamy kop ale Realu nevyšiel a Athletic sa úspešne bráni aj naďalej. K tomu ešte sám skúša prekvapiť obranu rýchlym protiútokom.
    Cristiano Ronaldo

     
    40
    Keď sa na tomto štadióne predstavila Barcelona, viedla v tomto čase o dva góly a nakoniec triumfovala 5:2. Real oproti tomu prehráva.
     
    41
    Muniain vypýtal faul takisto a žltú inkasoval pre zmenu Illarramendi.
     
    42
    Bude to na dlhšiu debatu v polčasovej prestávke, čo sa týka kabíny Realu Madrid. Veľa toho vpredu totiž hráči kráľovského klubu zatiaľ nepredviedli.
     
    43
    Spolupráca Benzema-Bale-Cristiano Ronaldo takmer vôbec nefunguje a všetci traja si navzájom poslali len minimum lôpt.
     
    44
    Bojuje sa o každý centimeter ihriska, často pohnútky domácich udržať loptu na svojich kopačkách pretavia v realitu a nedávjú priestor favoritovi.
     
    45
    Rozhodca ešte pridáva jednu minútu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Na štadióne Athletica Bilbaa sa hral zaujímavý prvý polčas, v ktorom boli lepším tímom určite domáci hráči. Real totiž predviedol v útoku pramálo, zaujala len nepresná hlavička Pepeho. Ani Casillas síce nemal kopu roboty, no raz po 26. minútach inkasoval po skvelej hlavičke Aduriza. Bilbao umne bránilo a držalo loptu na svojich kopačkách. Zatiaľ drží nádejný stav a môže byť s priebehom polčasu spokojné. Pokračovať budeme opäť o 15 minút.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Rozbehlo sa pokračovanie dnešného zápasu, výkop mali hostia.
     
    48
    Využiť prestávku na striedanie nevyužil ani jeden tréner a preto aj do druhého polčasu nastúpili totožné jedenástky hráčov.
     
    49
    Isco na ľavej strane v dobrej pozícii nestrieľal, ale následne sa po centri domáhal vo výbornej pozícii šance Benzema. Nevyšlo mu to len kvôli skvelému zákroku v poslednej chvíli od Balenziagu!
     
    50
    Všetci veľmi dobre vedia, o aké body v dnešnom zápase ide. Real momentálne nepociťuje príliš oslnivú formu a to len 2 týždňe pred slávnym El Classicom.
     
    51
    Ešte väčšia šanca prišla po ďalšej nahrávke do pokutového územia, tentoraz z pravej strany! Cristiano Ronaldo však loptu zblízka minul, pretože Iraizoz perfektne pred jeho nohou jednou rukou vyrazil.
     
    52
    Cristiano Ronaldo skúsil tvrdú krížnu ranu, ale namieril len nepresne. Získal len potlesk domácich tribún, ktorých to potešilo.
     
    53
    Aduriz mieril na druhej strane o čosi presnejšie a Casillas musel byť v pozore. Strelu súperovho hráča ale zvládol a svoj tím podržal.
     
    54
    Bilbao hralo chvíľu v desiatich mužoch Williamsovi sa totiž roztrhla šnúrka na kopačke a musel si obe radšej vymeniť. Už je ale späť a pripravený hrať.
     
    55
    Real zvyšuje agresivitu v ofenzíve, čas sa mu neúprosne míňa. V troch ostatných polčasoch ligy skóroval len raz, aj to len z penalty proti Villarrealu.
     
    56
    Možno si to však hráči chcú rozdať v priamom súboji o prvé miesto proti Barcelona v spomínanom El Classicu o 2 týždne. Aj keby nešlo o líderskú pozíciu, súboj bude mať extrémne nabité parametre.
     
    57
    Za autovoi čiarou sa rozcvičuje hneď niekoľko hráčov jedného či druhého tímu. Najmä hostia už pomaly musia pomýšľať na zmeny v kádri. Alternatívou je najmä Jesé.
     
    58
    Presnosť hráčom Realu naďalej chýba, Isco do behu Benzemu nevysunul. Včas tam bol Iraizoz a svoj tím od problémov opäť uchránil.
     
    59
    Po dlhej dobe Real skúsil rýchlejší prechod do útoku a Isco sa na to nemohol pozerať. Vystrelil preto na bránu, Iraizoz však slabo razantnú ranu bez problémov zvládol.
     
    60
    Iraizoz skvele vybehol proti Benzemovi a zmaril mu šancu na vyrovnanie. Nedal priestor na strelu a Francúz len odskočil po nesmelej rane, aby súpera nezranil.
     
    61
    Marcelo posielal loptu na Ronalda, ktorý ešte sklepával pod seba. Bolo to tesne pred Iraizoom, ale ešte predtým si poradila so situáciou obrana.
     
    62
    Čoraz viac sa v každom prípade hostia zdržiavajú na polovici súpera a posielajú do šestnástky nejeden zaujímavý center. Ich snaha v ofenzíve viac a viac vrcholí.
     
    63
    Kroos zahral rukou a môže byť rád, že nedostal druhú žltú kartu. Rozhodca ho omilostil a Nemec tak v hre môže aj naďalej pokračovať.
     
    64
    Muniain v zápase dohral, strieda ho Susaeta.
     
    65
    Stále sa hosťom nedarí preklenúť obranu súpera, navyše sa kopia vinou nervozity chyby pred Casillasom.
     
    66
    Casillas teraz chytil loptu do rúk, pričom si každý na štadióne myslel, že to bolo neoprávnene. Žiaden nepriamy kop sa ale nekonal.
     
    67
    Pre domácich sa postupne otvárajú možnosti, ako zaútočiť do voľnejšej obrany. Real musí útočiť vo vyššom počte hráčov.
     
    68
    Iraizoz po svojom skvelom zákroku dostal opäť vyššie sebavedomie a to všetko vplýva vrátane domácich fanúšikov aj na hru počas osobných súbojov.
     
    69
    Varane nebol spokojný so svojím zakončením, hlavičkou mieril po rohovom kope značne mimo bránu.
     
    70
    Jesé prišiel do hry, vymenil Illaramendiho.
     
    71
    Illarramendi optimálny výkon nepredviedol ani zďaleka, aj preto je jeho striedanie logickým vyústením. Jesé je jasná voľba posilniť ofenzívu.
     
    72
    Ronaldo sa zrútil v šestnástke po údajnom súboji, pýtal si penaltu. To sa nepáčilo fanúšikom na štadióne a ani rozhodcovi. Nič také sa teda nedialo.
     
    73
    Miestami sú preberania lopty a zakladanie útokov zo strany Bilbaa veľmi sebavedomé, čo publikum nesmierne baví.
     
    74
    Willams sa ocitol na zemi po zásahu Isca, ktorý videl za faul žltú kartu.
     
    75
    Práve Willams následne končí v zápase, strieda ho Guillermo.
     
    76
    Williams hral dnes len 7. zápas v španielskej lige, ale poradil si s hviezdnym tímom nadmieru dobre, čo ocenilo aj publikum potleskom v stoji.
     
    77
    Aduriz mohol pridať svoj druhý zásah a opäť hlavičkou! Peknú kombináciu po biliardovom hlavičkovaní namieril do žrde, Casillas sa naťahoval márne!
    Aduriz
     
    78
    Medzitým hostia opäť striedali, do hry sa dostal namiesto Kroosa Lucas Silva.
     
    79
    kartu inkasoval po faule aj Gurpegi.
     
    80
    Ďalšia lopta pre Casillasa bola odvrátená obranou len v poslednej chvíli, Real si stále viac a viac koleduje o poriadnu kritiku.
     
    81
    Hrá štvrtý polčas v rade, v ktorom neskóroval z hry. To sa kráľovskému klubu často nestáva a zdá sa, že nie je vo forme.
     
    82
    Benzema dnes vpredu nemal svoj deň, svoje miesto prepúšťa Javierovi Hernandezovi.
     
    83
    Real sa bude musieť spoliehať zrejme už len na štandardné situácie či nakopávané lopty. Obrana jeho hviezdy dnes veľmi dobre vygumovala.
     
    84
    Iraizoz teraz podcenil situáciu po pase z diaľky od Balea a zazvonila žrď! Bol by to neskutočný gól, ak by to Walesan trafil. Obrana bola zmätená, netrafil presne z dorážky ani Hernandez.
    Bale
     
    85
    Nasledoval ešte rohový kop, ale ani z neho šanca na vyrovnanie premenená nebola, pretože žiadna ani neprišla.
     
    86
    Hra je kúskovaná v záverečných minútach, čo jednoznačne vyhovuje Bilbau. To potrebuje držať loptu ďaleko od svojej brány.
     
    87
    Marcelo je ďalším potrestaným hráčom žltou kartou. Mikel Rico utŕžil do tváre po kontakte rukou.
     
    88
    Naozaj už nie je na čo čakať, Realu neostáva nič iné, ako vrhnúť všetky sily do útoku a pokúsiť sa ešte niečo predsa len vymyslieť. Favorita ale neopúšťajú nepresnosti.
     
    89
    Balet ale akoby nemal silu si príležitosť vytvoriť. Vynaložil veľa energie už v predošlom zápase s Villarrealom, ktorý tiež nevyhral.
     
    90
    Fanúšikovia domácich už pomaly začínajú oslavovať, aj keď dobojované ešte nie je. Všetko nasvedčuje tomu, že Bilbao bude oslavovať a to minimálne remízu s lídrom tabuľky. Nepredpokladá sa už, aby hostia trafili do siete hneď dvakrát.
     
    90+1
    Mikel Rico otáva na zemi a žiada ošetrenie, pritom aj zbiera cenné sekundy.
     
    90+1
    Rozhodca ešte nadstavuje 3 minúty.
     
    90+2
    Zároveň Mikel Rico odchádza striedať, vymení ho Toquero.
     
    90+2
    Hostia musia dať do záverečných sekúnd všetky svoje sily, ale lopta je ďaleko od brány Iraizoa a pred ním teda operuje aj málo hráčov v bielom.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Líder tabuľky dáva Barcelone šancu na prvé miesto, dnes v Bilbau totiž prehral! Bilbau stačil jediný gól po hlavičke Aduriza a favorit sa nezmohol ani na vyrovnanie. Po ďalšej možnosti Aduriza zvonila žrď, takže to mohlo byť s hráčmi Realu ešte horšie, no ďalekonosnou ranou prekvapil a zvonil na žrdi aj Garteh Bale. V bráne to napokon neskončilo a nič zásadné Madrid nevyťažil ani zo záverečného tlaku. Ten ani nebol hrozivý a preto tri body ostávajú doma. To je už nateraz všetko, prajem pekný večer. (19:50:55)

    Filip Kubaliak

    Góly: 26. Aritz Aduri

    Karty:   33. Aduriz (ATB), 38. Etxeita (ATB), 79. Gurpegi (ATB) – 32. Kroos (REA), 41. Illarramendi (REA), 74. Isco (REA), 87. Marcelo (REA)


    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – Iraola, Balenziaga, Gurpegi (K), Etxeita, Rico (90+1. Toquero), Beñat, De Marcos, Muniain (64. Susaeta), Williams (75. Guillermo), Aritz Aduriz.
    Náhradníci: Remiro – Aurtenetxe, Ibai Gomez, Susaeta, Lopez, Toquero, Guillermo Fernández.

    Real Madrid: Casillas (K) – Carvajal, Marcelo, Pepe, Varane, Kroos (78. Lucas Silva), Illarramendi (70. Jesé), Isco, Bale, Benzema (82. Hernández), Cristiano Ronaldo.
    Náhradníci: Navas – Coentrão, Nacho, Khedira, Lucas Silva, Hernández, Jesé.

    Rozhodca: Undiano – Martínez, Zancada