Jugra Chanty-Mansijsk – Nižnekamsk 1:5 (kon.) | Metallurg Magnitogorsk – Kazaň 3:1 (kon.) | Čeljabinsk – Jekaterinburg 4:1 (kon.)
Čerepovec – Petrohrad 2:4 (kon.) | Novgorod – Riga 3:4 (1:2 po s.n.) | Helsinki – CSKA Moskva 2:1 (kon.)
koniec
Jokerit Helsinki
2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
CSKA Moskva
Nedeľa 18.01.2015, 15:30 • Hartwall Aréna, Helsinki • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Jokerit Helsinki, šesťnásobný majster krajiny tisícich jazier, vznikol v roku 1967. Do KHL vstúpil v jej siedmej sezóne a rozhodne nie je tímom len do počtu. Z doposiaľ odohratých 16 zápasov zaknihoval 35 bodov a v tabuľke Západnej konferencie si drží 3. miesto. V aktuálnej tabuľke formy Jokerit zaznamenal 8 bodov za dve víťazstvá v riadnom hracom čase a jedno víťazstvo po predĺžení. Presne rovnako je na tom aj HC Slovan, až s jedným rozdielom, že jedno víťazstvo zaknihoval až po samostatných nájazdoch.

    Modro-červený dres klubu obliekajú okrem domácich hráčov z Fínska aj traja hráči zo susedného Švédska, v dvoch hráčoch má zastúpenie USA, jeden má pas štátu Kanada a dres „žolíkov“ oblieka aj Petr Koukal z Českej republiky. Jokerit hráva svoje domáce zápasy v Hartwall Aréne s kapacitou 13.506 divákov. Hlavným trénerom mužstva je domáci kouč Erkka Westerlund.

    CSKA Moskva – načrime do histórie klubu. Klub CSKA Moskva vznikol v roku 1946. Historický prvý zápas v hokejovej lige ZSSR sa odohral 22.12.1946 a jeho účastníkmi boli práve CSKA spolu s Dinamom Moskva. V histórii ruských najvyšších súťaží klub zaknihoval 32 majstrovských titulov, 11 krát obsadil druhé miesto a 1 krát sa mu ušla „bronzová“ medaila. 12 krát vyhrali hráči CSKA ruský hokejový pohár. Na medzinárodnej scéne zaznamenali úspechy v podobe 20 víťazstiev pohára Európskych majstrov a v roku 1972 vyhrali aj Interkontinentálny pohár.

    Klub účinkuje v KHL od jej vzniku, hneď v prvom ročníku hráči v play-off obsadili konečné pekné 5. miesto, keď v Konferenčnom semifinále nestačili na mestského rivala Dinamo Moskva. V ďalších troch ročníkoch obsadili postupne 13. , 19. a 16. miesto. V piatej sezóne CSKA postúpil do play-off, vyradil v jej prvom kole hráčov HC Lev po sérii 4:0 na zápasy, no potom sériou 1:4 na zápasy podľahol opäť mestskému konkurentovi a celkovému víťazovi Gagarinovho pohára, Dinamu Moskva a napokon obsadil pekné 6. miesto. V uplynulej sezóne nastúpil CSKA v úvode play-off proti SKA Petrohrad, a keďže nevyhral ani jeden zápas, séria skončila 0:4 čo znamenalo v záverečnom účtovaní celkové 14. miesto.

    V súčasnosti červeno-modrý dres klubu obliekajú hráči z Ruskej federácie, káder dopĺňajú dvaja hráči zo Švédska, po jednom hráčovi majú zastúpenie Bielorusko, Francúzsko, Slovinsko a Česká republika – Ondřej Němec. Hlavným trénerom mužstva je domáci Dmitrij Viačeslavovič Kvartaľnov.

    V aktuálnej tabuľke KHL zaznamenal Jokerit Helsinki zo 46 zápasov 96 bodov, CSKA odohral o jeden zápas menej a získal celkom 108 bodov. V tabuľke formy zaznamenali hostia 10 bodov za 2 víťazstvá v riadnom hracom čase a 2 víťazstvá po predĺžení, Jokerit má v tabuľke formy 7 bodov za 2 víťazstvá v riadnom hracom čase a 1 prehru po predĺžení.

    Srdečne vás pozývam k sledovaniu odvety spred týždňa, keď Jokerit v Moskve prehral 3:4 po predĺžení, Hartwall Aréna v Helsinkách bude hostiť CSKA Moskva, aj z tohto zápasu Vám v nedeľu popoludní krátkymi písanými vstupmi sprostredkujeme aktuálne dianie na ľadovej ploche.
     
    Úvodné zostavy:

    Jokerit Helsinki:

    Karlsson (Helenius) – Korpikari, Gunderson, Jaakola, Todd, Ohtamää, Lajunen, Saari – Hagman, Kapanen, Huhtala – Aaltonen Wirtanen, Sallinen – Omark, Koukal, Moses – Mäki, Ben-Amor, Hahl

    CSKA Moskva:

    Lalande (Galimov) – Denisov, Zajcev, Němec, Kiselevič, Jegoršev, Naumenkov, Mamin, Bondarev – Grigorenko, Enqvist, Da Costa – Muršak, Arťuchin, Hjalmarsson – Andronov, Stas, Makarov – Telegin, Kvartaľnov, Korotkov

    Rozhodca:

    Belov, Odinš – Balodis, Morozov.
     
    Príjemné nedeľňajšie popoludnie Vám želám, zápasom v Helsinkách ukončíme dnešnú porciu duelov KHL, Jokerit si to rozdá s najlepším tímom základnej časti KHL, CSKA Moskva.
     
    Domáci nastúpia na duel v modro-červených farbách, hostia v bielo-červených dresoch. Hráči už nastúpili na modré čiary, vypočujeme si hymny Ruskej federácie a Fínska a môžeme začať.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:35
    Hjalmarsson bol v pásme skôr ako mu bol doručený puk a čiarový prvýkrát prerušil dnešný duel, ofsajd hostí na modrej.
     
    00:56
    Rovnaké previnenie na druhej modrej čiare, opäť budeme vhadzovať v strednom pásme, ofsajd Jokerit.
     
    01:23
    Makarov zahral v útočnom pásme s vysokou hokejkou, arbitri hru prerušili a vykázali ju do stredného pásma.
     
    02:00
    Karlsson vychytal tri strely v podaní hráčov CSKA, dva puky vyrazil späť do hry – tie z hokejky Da Costu a Denisova – Grigorenkov puk v pokľaku ukryl do náručia.
     
    03:27
    Aj Jokerit bol na výlete v pásme hostí, od modrej vystrelil Jaakola, Lalande puk ukryl do lapačky na ramene, následnú menšiu šarvátku arbitri zvládli bez vylúčení.
     
    03:59
    Jokerit prechod cez útočnú modrú nezvládol, puk tam stratil a CSKA pôjde do akcie.
     
    04:29
    Nahadzovaný puk na bránku Lalande prikryl pod rukavicu, Moses sa tak k prípadnej dorážke dostať nemohol.
     
    05:20
    Po pravej strane nakorčuľoval s pukom do pásma Korotkov, obišiel domáceho beka, od kruhu z jeho vnútornej strany švihom vystrelil, minul však Karlssonovu bránku.
     
    06:56
    Arťuchin prešiel s pukom poza bránku, poslal ho pred bránkovisko, no nikoho zo svojich spoluhráčov tam nenašiel.
     
    07:29
    Arťuchin vystrelil z pravej strany poblíž bránkoviska, Karlsson puk zrazil do rohu klziska.
     
    08:10
    Lalande sa blysol pekným zákrokom, z medzikružia vystrelil jeden z domácich hráčov, Ben-Amor, gólman hostí puk vyrazil na pravú stranu a Telegin ho upratal do bezpečia.
     
    09:41
    CSKA na chvíľku operoval s pukom v pásme domácich, puk na bránku nevyslal, Jokerit sa ubránil a pôjde do akcie.
     
    09:51
    Aaltonen preveril pozornosť Lalandeho, z ľavej strany nakorčuľoval s pukom až pred bránkovisko, bol tiesnený, no vystrelil, Lalande v ľahu puk predsa len ukryl do lapačky!
     
    10:59
    Omark vystrelil spoza ľavého kruhu švihom, minul však bránku Lalandeho, Jokerit s pukom v pásme hostí.
     
    12:49
    Puk v tejto fáze hry strieda majiteľov, lieta z pásma do pásma, no strelu medzi žrde hráči teraz neposlali.
     
    14:19
    Hráme dlho bez prerušenia hry, akcia strieda akciu na oboch stranách, len nám absentujú zákroky gólmanov alebo góly.
     
    15:19
    CSKA opäť stratil puk v pásme domácich, na rade Jokerit, ktorý pôjde do akcie.
     
    15:39
    Aj Jokerit stratil puk v pásme hostí, opäť pôjde do akcie tím CSKA.
     
    16:28
    Puk skončil mimo hracej plochy, po reklamnej prestávke pokračujeme vhadzovaním v strednom pásme.
     
    17:23
    Moses si chcel vytvoriť na ľavej strane streleckú pozíciu, na kruhu v defenzívnej činnosti dobre zapracoval Ondřej Němec a domáceho snajpera k streľbe nepustil.
     
    19:06
    Obe mužstvá hrajú hokej na zabezpečenú obranu a tak sa niet čo čudovať, že útočníci oboch tímov sú v pásme súpera takmer bezzubí.
     
    19:53
    Opäť nič nové na ľadovej ploche, teraz to hrajú oba tímy na nahadzované puky, bez dokorčuľovania.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila nám na severe Európy prvá tretina duelu, v ktorom diváci gól zatiaľ nevideli. Tretina chudobná na vyložené strelecké šance skončila pomerom striel medzi žrde 6:9, snáď to bude lepšie v druhej časti hry.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 16:18.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:24
    CSKA chyboval pri prechode do útoku, Zajcev poslal puk do pásma domácich, zakázané uvoľnenie, hra sa vráti pred Lalandeho.
     
    20:48
    Muršak vystrelil z ľavej strany od kruhu, Karlsson na puk nedosiahol, pretože minul jeho bránku a skončil na ochrannom skle.
     
    21:30
    Strela domácich od mantinelu od modrej skončila na ochrannej sieti, vhadzujeme v strednom pásme.
     
    21:37
    Po ľavej strane sa s pukom vpred predral Stas, pekne z kruhu vystrelil švihom, Karlsson v pokľaku puk ukryl vo svojom výstroji.
     
    22:38
    Grigorenko sa oprel do puku na ľavom kruhu, príklepom preveril pozornosť Karlssona, Henrik puk cez vyrážačku poslal za svoju bránku.
     
    23:45
    Makarov sa dostal s pukom do pásma domácich, korčuľoval s ním z pravej strany až na ľavý kruh, vystrelil, puk minul bránku domácich.
     
    24:18
    Mamin s pukom prešiel poza bránku, z ľavej strany ho poslal pred bránkovisko, Karlsson dobre čítal hru a puk v ľahu prikryl pod rukavice.
     
    25:16
    Muršak vystrelil z pravej strany po prechode kruhom, Karlsson vytesnil priestor pri žrdi a puk vyrazil, následne prišiel o masku a arbitri hru prerušili.
     
    25:54
    Omark z vnútornej strany pravého kruhu chcel preveriť koncentrovanosť Lalandeho, bek hostí však puk zrazil do rohu klziska a gólman bol bez práce.
     
    27:29
    Puk opäť lieta z pásma do pásma, no nikto zo spoluhráčov ho na tej ktorej strane nedokorčuľuje.
     
    28:57
    Hráči zvolili vysoké tempo, v tejto fáze hry vidíme aj nepresností na oboch stranách.
     
    29:25
    Lajunen vystrelil spoza pravého kruhu, minul bránku hostí a puk skončil v rohu klziska.
     
    29:39
    Jokerit dostal CSKA pod tlak a pri signalizovanom vylúčení so šiestimi hráčmi, konečne vidíme peknú pasáž hokeja.
     
    30:17
    Denisov dostal dve minúty za hrubosť, presilovú hru bude hrať Jokerit.
     
    30:38
    Stas vyviezol puk do stredného pásma a odtiaľ ho nahodil za bránku Karlssona, hostia striedajú.
     
    31:21
    Ani teraz Jokerit nezamkol hostí v pásme, puk zachytil Telegin a poslal ho za bránku Karlssona.
     
    31:49
    Až teraz sa to domácim podarilo, vypracujú si streleckú príležitosť a ohrozia Lalandeho v bránke hostí?
     
    32:17
    Hostia v plnom počte, Jokerit počas presilovky ani raz neohrozil Lalandeho v bránke CSKA.
     
    33:05
    Zakázané uvoľnenie v podaní domácich, vhadzovať budeme pred Karlssonom.
     
    33:23
    Muršak dostal dve minúty za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou, opäť presilovka pre Jokerit.
     
    33:40
    Druhý puk poslal CSKA až za bránku Karlssona, zbiera cenné sekundy zo svojho oslabenia.
     
    34:20
    Jokerit teraz zamkol hostí v pásme, ako to bude so streleckými pokusmi?
     
    34:49
    Puk už bol v strednom pásme, Jokerit ho nahodil do pásma hostí a útočí.
     
    35:01
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Z ľavej strany od mantinelu nakorčuľoval k bránke STEVE MOSES a strelou švihom prestrelil Lalandeho v bránke hostí.
    Steve MOSES - 1:0
     
    36:17
    Jokerit hral s pukom v pásme hostí bez úspechu, do brejku sa dostali Arťuchin a Hjalmarsson, druhý menovaný švihom pálil z pravého kruhu, Karlsson puk v pokľaku zlikvidoval.
     
    37:40
    Z medzikružia vystrelil zápästím jeden z hráčov CSKA – Grigorenko, Karlsson zmenu skóre teraz nepripustil.
     
    38:39
    Mäki dostal dve minúty za seknutie, presilovú hru bude hrať CSKA.
     
    39:23
    Jokerit bol pod tlakom, až teraz sa mu podarilo vyhodiť puk von zo svojho pásma, CSKA bude rýchlo späť.
     
    39:59
    Hjalmarsson ešte stihol v závere ohroziť Karlssona v bránke domácich, no CSKA gól nedal a do seba sa pustili Arťuchin a Ben-Amor, ako to posúdia arbitri?
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Aj druhá tretina je dnes už minulosťou, domáci sa gólom v presilovej hre ujali vedenia v zápase a chvíľkami zatlačili hostí v pásme, no defenzíva CSKA si už priestor pred Lalandem postrážila a boli to práve hráči Moskvy, ktorí boli blízko k vyrovnaniu, no Karlsson im svojimi výbornými zákrokmi radovať sa doposiaľ nedovolil. Pomer striel medzi žrde v druhej tretine 6:10.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 17:07.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:39
    Mäki už naskočil na ľadovú plochu, je po delenej presilovke hostí, Jokerit v plnom počte.
     
    40:47
    Kiselevič poslal puk na bránku domácich, Karlsson naďalej drží čisté konto.
     
    41:05
    Z pravej strany Arťuchin od bránkovej čiary poslal puk pred bránkovisko, Muršak ho usmernil na Karlssona, Henrik si na dvakrát s pukom poradil a vyrazil ho späť do hry.
     
    41:15
    Němec spoza pravého kruhu nahodil puk na bránku, Karlsson puk ukryl do lapačky.
     
    42:25
    Jokerit zaviezol puk do pásma hostí, tam ho však stratil a do akcie pôjdu hostia.
     
    42:45
    Grigorenko to vyskúšal, no ani on sa teraz do listiny strelcov nezapísal, Karlsson puk vyrazil a zmenu skóre nepripustil.
     
    44:20
    Kvartaľnov sa prihnal s pukom do pásma z ľavej strany, Karlssona neohrozil, defenzíva domácich túto situáciu zvládla.
     
    44:55
    Opäť sa svojim zákrokom blysol Karlsson, CSKA sa snaží o vyrovnanie, domáci efektne bránia svoje pásmo.
     
    45:37
    Moses dostal dve minúty za hákovanie, ako sa s tým vysporiada Jokerit?
     
    46:10
    CSKA už zamkol Jokerit v pásme, no vyloženú streleckú príležitosť si zatiaľ nevypracoval.
     
    46:45
    Puk až za bránkou Lalandeho, odtiaľ hostia zakladajú svoju presilovkovú akciu.
     
    47:18
    Zajcev vystrelil spoza pravého kruhu, Karlsson puk vyrazil pred seba a Ben-Amor ho vyhodil von cez všetky čiary.
     
    47:37
    Domáci v plnom počte, CSKA ponuku na vyrovnanie neprijal.
     
    48:53
    Z medikružia vystrelil Kapanen, Lalande puk vyrazil na ochrannú sieť.
     
    49:03
    Jokerit Helsinki dáva gól!
    Krásna akcia domácich, puk z pravého kruhu na modrú dostal Jaakola, posunul ho vpravo Aaltonenovi, JUHAMATTI AALTONEN príklepom spoza kruhu vymietol pravú hornú časť Lalandeho bránky. Asistencie: Topi Jaakola a Daine Todd.
    Juhamatti AALTONEN - 2:0
     
    50:21
    CSKA Moska dala gól!
    Muršak potiahol puk do pásma, na pravom kruhu ho zadovkou prenechal IGOROVI MAKAROVOVI, ktorý strelou zápästím okolo vyrážačky Karlssona puk dopravil do jeho siete. Asistencia: Jan Muršak.
    Igor MAKAROV - 2:1
     
    51:00
    Hostia nedali na odpoveď dlho čakať a kontaktným gólom sa vrátili späť do hry, Hartwall Aréna sa teda má ešte na čo tešiť.
     
    52:26
    Makarov sa teraz predviedol zákrokmi a vyprovokoval bitku, v ktorej si to bez rukavíc rozdal s Ben-Amorom, obaja už sú na trestnej, obaja po päť minút za hrubosť.
     
    53:44
    Emócie pracujú, Kvartaľnov po súboji skončil na ľade a arbitri poslali von na dve minúty Korpikariho za podrazenie.
     
    53:49
    Jokerit okamžite vyhodil puk von zo svojho pásma, CSKA ale bude rýchlo späť.
     
    54:16
    Vhadzovali sme po pravej ruke Karlssona, ktorý puk ukryl do lapačky po strele hráča hostí, Jokerit puk poslal mimo svoje pásmo.
     
    55:09
    Jokerit opäť vyhodil puk von zo svojho pásma, CSKA ho nevie zamknúť v pásme a vytvoriť si streleckú pozíciu.
     
    55:44
    Domáci v plnom počte, CSKA hral presilovku mizerne.
     
    55:48
    Enqvist vystrelil z pravej strany od kruhu, Karlsson šiel dole na ľad a puk schoval pod svoje telo.
     
    56:42
    Telegin potiahol puk do pásma, pri bránke domácich ho však defenzíva Jokeritu odzbrojila a puk poslala mimo svoje obranné pásmo.
     
    57:08
    Spoza bránky Lalandeho Denisov rozohráva akciu hostí, kam sa CSKA s pukom dostane?
     
    57:34
    Lalande vykorčuľoval za vyhodeným pukom až za ľavý kruh aby ho rozohral na hokejky svojim.
     
    58:12
    Jokerit poslal puk opäť von zo svojho pásma, na hokejkách ho majú hráči CSKA, z hĺbky svojho pásma vyrážajú do akcie.
     
    58:54
    Zakázané uvoľnenie Jokerit, hra sa vráti pred Karlssona.
     
    58:54
    Oddychový čas hostí, CSKA mobilizuje svoje sily pre hru bez brankára.
     
    58:54
    Lalande na striedačke, CSKA hrá power play.
     
    59:00
    Dnešné stretnutie sleduje 13.396 divákov.
     
    59:06
    Puk z hokejky Němca Karlsson vyrazil a následne zlikvidoval vyrazením do hry aj puk z hokejky Zajceva z pravej strany.
     
    59:42
    Jokerit puk poslal do pásma hostí, CSKA sa vráti pred Karlssona.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Dnešný zápas je minulosťou a domáci sa revanšovali v odvete za prehru z Moskvy spred týždňa. Jokerit pred skvelou diváckou kulisou zvládol zápas na výbornú, veľmi dobrý v defenzíve veľa priestoru hosťom nedal a keď už, mužom na svojom mieste bol dnes opäť výborný Henrik Karlsson. Tri body tak zaslúžene zostávajú v Hartwall Aréne. Pekný večer všetkým želá Vladimír Korduliak, onlajny.eu (17:46:08)

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie: 36. Moses, 50. Aaltonen (Jaakola, Todd) – 51. Makarov (Muršak)


    Jokerit Helsinki: Karlsson (Helenius) – Korpikari, Gunderson, Jaakola, Todd, Ohtamää, Lajunen, Saari – Hagman, Kapanen, Huhtala – Aaltonen Wirtanen, Sallinen – Omark, Koukal, Moses – Mäki, Ben-Amor, Hahl
    CSKA Moskva: Lalande (Galimov) – Denisov, Zajcev, Němec, Kiselevič, Jegoršev, Naumenkov, Mamin, Bondarev – Grigorenko, Enqvist, Da Costa – Muršak, Arťuchin, Hjalmarsson – Andronov, Stas, Makarov – Telegin, Kvartaľnov, Korotkov

    Rozhodca: Belov, Odinš – Balodis, Morozov

    Diváci: 13.396