SP v severské kombinaci - skoky HS106, Chaux-Neuve Vítěz: J. M. RIIBER (NOR) (kon.) | Tour de Ski - 15 km muži klasicky, Val di Fiemme Vítěz: T. Tscharnke (GER) (kon.)
SP v severské kombinaci - běh 10 km, Chaux-Neuve Vítěz: Eric Frenzel (GER) (kon.) | Tour de Ski - 10 km ženy klasicky, Val di Fiemme Vítěz: T. Johaugová (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Tour de Ski - 10 km ženy klasicky, Val di Fiemme

Vítěz: T. Johaugová (NOR)

cz Sobota 10.01.2015, 15:45Klasické lyžovanie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z předposlední etapy letošního Tour de Ski. V tomto on-line přenosu se podíváme na ženský závod na 10 km klasicky s hromadným startem. Událost začíná v 15:45.
     
    Program Tour de Ski
    Oberstdorf
    3.1.2015 – prolog 3 km volně Ž a 4 km volně M
    4.1.2015 – 10 km klasicky Ž a 15 km klasicky M
    Val Mustair
    6.1.2015 – sprinty volně Ž a M
    Toblach
    7.1.2015 – 5 km klasicky Ž a 10 km klasicky M
    8.1.2015 – 15 km volně Ž a 25 km volně M
    Val di Fiemme
    10.1.2015 – 10 km klasicky Ž a 15 km klasicky M
    11.1.2015 – 9 km volně Ž a M
     
    Dnes nás tedy čeká závod na 10 klasicky a o nemožné se budou pokoušet pronásledovatelky Marit Björgenové, která vede Tour de Ski o více než dvě minuty.Na ženy dnes čekají čtyři okruhy po 2500 metrech, na těžké trati bude na ženy připraveno i stoupání s převýšením 37 m.
     
    Favoritky dnešního závodu
    Největší favoritkou závodu bude i dnes samozřejmě Marit Björgenová, která ovládla všechny dosavadní závody letošní Tour de Ski. Přerušit její šňůru vítězství se budou pokoušet především její norské sokyně Wengová s Johaugovou. Uvidíme jak si povede čtvrtá Emma Wikenová či Justyna Kwalczyková, které by měla tato trať sedět.
     
    Češky a Slovenky v závodě
    č.10 Eva Vrabcová-Nývltová (CZE)
    Zde se rozhodne o vítězích letošního Tour de Ski

     
    Vítejte u ženského závodu na 10 km klasicky, který je předposlední zastávkou Tour de Ski 2015! Závod začne zhruba za 15 minut.
     
    START
    Je odstartováno! Marit Björgenová rozjíždí svou mocnou soupaž a jde do čela.
     
    1,0 km
    Ženy mají za sebou první kilometr a na mezičase projely jako první ve shodném čase Björgenová s Wengovou. Celé pole se zatím drží pohromadě.
     
    1,5 km
    O 500 metrů dál už se dopředu dostává Therese Johaugová, která je aktuálně třetí v celkovém pořadí Tour de Ski. Uvidíme zda dnes tato sympatická Norka zkusí urvat Björgenovou a najet nějaké vteřiny.
     
    Zdá se, že do závodu neodstartovala s číslem 9 Laura Mononenová a s číslem 36 Naděžda Šunjajevová. To znamená, že Eva Vrabcová-Nývtlová byla již na startu na deváté příčce celkového pořadí Tour.
     
    2,5 km
    První kolo závodu je fuč a na čele se nám urvala čtveřice Björgenová, Johaugová, Wengová a Kowalczyková. tyto závodnice mají výborně namazáno a ve sjezdu si vypracovaly náskok čtyř sekund na pátou Saarinenovou.
     
    2,5 km
    Eva Vrabcová-Nývltová se drží ve druhé skupince a na čelo ztrácí devět vteřin.
     
    3,5 km
    Už ani Kowalczyková nestačí šílenému tempu Therese Johaugové a polská závodnice ztrácí na první místo téměř 5 sekund! Johaugová opravdu šlape do plných!
     
    4,0 km
    Elizabeth Stephenová se utrhla skupině pronásledovatelek a za chvíli dostihne Kowalczykovou.
     
    5,0 km
    Je až neuvěřitelné, jaký náskok si dokázalo norské trio vypracovat! Na dvou posledních kilometrech ujela první Wengová již čtvrté Saarinenové o 30 sekund! Kowalczyková už je za Finkou.
     
    Je tady sprint o bonusové sekundy!
     
    6,0 km
    Marit Björgenová se vůbec nesnažila vyhrát tento bonus, který pro sebe možná překvapivě získává Therese Johaugová. ta by měla být horší sprinterkou, ale i přesto dokázala předjet Wengovou.
     
    6,0 km
    Skvělá zpráva pro české fanoušky, Eva Vrabcová-Nývltová projela na šestém kilometru na krásném osmém místě a získala 3 bonusové sekundy.
     
    6,5 km
    Opravdu skvěle dnes jede Aino-Kaisa Saarinenová, která má na čtvrtém místě náskok tří sekund na Stephenovou. Kowalczyková už ztrácí a je šestá.
     
    7,5 km
    Je před námi poslední kolo a 2500 metrů před cílem je na čele s obrovským náskokem norské trio Björgenová, Johaugová, Wengová. Zdá se, že ani Johaugové ani Wengové se nepodaří utrhnout Marit Björgenovou a najet na ni nějaké cenné vteřiny.
     
    7,5 km
    Aino-Kaisa Saarinenová vjíždí do posledního kola s náskokem 13 sekund na Stephenovou. Eva Vrabcová-Nývltová se s Kowalczykovou trhly dalším závodnicím a Češka je už šestá!
     
    8,5 km
    1,5 km do cíle si Marit Björgenová na první pozici v pohodě hlídá obě své sokyně a po dnešku bude mít stále skvělou pozici pro zítřejší výšlap na Alpe Cermis.
     
    9,0 km
    Téměř jisté je, že pro čtvrté místo si dnes dojede Aino-Kaisa Saarinenová, pátá by měla být Američanka Stephenová.
     
    9,0 km
    Justyna Kowalczyková se bohužel lehce vzdálila Vrabcové-Nývltové a ta figuruje na osmé pozici.
     
    Rychle pojďme do cílové pasáže, tady se schyluje k velkému souboji!
     
    Wengová odpadá a dnes na Johaugovou ztratí!
     
    FINISH
    Fantastický závěr Therese Johaugové, která vítězí o 1,1 sekundy před Björgěnovou. Wengová dojíždí se ztrátou 5,5 sekundy třetí. Nutno říci, že Johaugová si toto vítězství zaslouží!
     
    FINISH
    Na čtvrtém místě dojíždí dnes skvělá Aino-Kaisa Saarinenová, která ve 35 letech najela na pátou Stephenovou 26 sekund.
     
    FINISH
    Šestá dojíždí Teresa Stadloberová, sedmá Justyna Kowalczyková a na skvělém osmám místě Eva Vrabcová-Nývltová! Další výborný výkon české závodnice!
     
    Stupně vítězů
    1. Therese Johaugová (NOR)
    2. Marit Björgenová (NOR)
    3. Heidi Wengová (NOR)
     
    Sice ještě dojíždí některé závodnice, ale já si dovolím shrnout dnešní závod na 10 km klasicky. Therese Johaugová se stala vítězkou, když v cíli dokázala přesprintovat Marit Björgenovou. Heidi Wengová na třetím místě ztratila přes pět sekund. Johaugová se sice snažila od začátku urvat jednu ze svých soupeřek, ale to se jí nepovedlo a v celkovém pořadí stáhla jen pár sekund. Naše Eva Vrabcová-Nývltová se po výborném výkonu umístila na osmé pozici a bude mít před zítřejším závěrem Tour de Ski dobrou pozici. (16:24:34)

    Lukáš Podleśny