SP v severské kombinaci - skoky HS106, Chaux-Neuve Vítěz: J. M. RIIBER (NOR) (kon.) | Tour de Ski - 15 km muži klasicky, Val di Fiemme Vítěz: T. Tscharnke (GER) (kon.)
SP v severské kombinaci - běh 10 km, Chaux-Neuve Vítěz: Eric Frenzel (GER) (kon.) | Tour de Ski - 10 km ženy klasicky, Val di Fiemme Vítěz: T. Johaugová (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Tour de Ski - 15 km muži klasicky, Val di Fiemme

Vítěz: T. Tscharnke (GER)

cz Sobota 10.01.2015, 13:00Klasické lyžovanie
     
    Osobně si dovolím přidat výsledek Giorgia Di Centy, který ve 42 letech dojel se ztrátou jedenácti sekund na 12.místě! (14:00:15)
     
    Máme za sebou předposlední závod letošní mužské části Tour de Ski, který nám přinesl velké překvapení. Vítězem se totiž stal Tim Tscharnke z Německa, který přetnul cílovou pásku snad jen o palec rychleji než Alexej Poltoranin. Stupně vítězů doplnil třetí Dario Cologna. Martin Jakš dnes dojel na pěkném 22.místě.
    Za zmínku jistě stojí fakt, že Martin Johnsrud Sundby v cíli získal na Northuga 14 vteřin, uvidíme jak se to promítne do celkového pořadí Tour.
     
    Stupně vítězů
    1. Tim Tscharnke (GER)
    2. Alexej Poltoranin (KAZ)
    3. Dario Cologna (SUI)
     
    FINISH
    Ještě vám dlužím výsledek Martina Jakše, který dojel pár sekund za Northugem na 22.místě. Martin Bajčičák dojel devětatřicátý.
     
    FINISH
    Všichni závodníci se již pomalu sbírají, ale Petter Northug jr. stále leží a má toho opravdu plné kecky.
     
    FINISH
    Dnešním vítězem je nakonec Tim Tscharnke, pro kterého je to zřejmě životní výsledek!
     
    FINISH
    Důležité je, že Martin Johnsrud Sundby dojel osmý se ztrátou čtyř sekund a Petter Northug jr. je až na 21.pozici se ztrátou 17 sekund!
     
    FINISH
    Tak to byl úžasný závěr a o vítězi rozhodne až cílová fotografie! Nastejno zde totiž byl Tscharnke s Poltoraninem! Třetí je každopádně Dario Cologna.
     
    V posledním a nejprudším stoupání se jede opravdu na plno a Sundby si vyšlapuje mimo stopu! Northug je pro dnešek mimo hru!
     
    14,0km
    Rusové Bessměrtnych s Larkovem se vytáhli dopředu, Northug ztrácí kontakt! Obrovská šance pro Sundbyho!
     
    13,5km
    Cologna, Poltoranin, Dyrhaug to je první trio. Sundby je na místě šestém, ale důležité je, že Halfvarsson s Northugem začínají odpadat!
     
    12,5km
    Martin Jakš vypadá velmi dobře a je na třináctém místě.
     
    12,5km
    Je před námi poslední kolo a na první příčku se vytáhl Tim Tscharnke. Vepředu už jsou všichni výborní klasici. Je tam Poltoranin, Cologna i Sundby. Northug s Halfvarssonem se podle očekávání drží zpátky.
     
    11,0km
    Jenže Northug udělal pár rychlých temp a dostal se na čelo. Muž v červeném trikotu tak získává 15 sekund. Druhý na bonus dorazil Calle Halfvarsson a třetí Cologna. Martin Johnsrud Sundby s zřejmě šetří na závěrečný nástup a v klidu si dojel pro čtvrté místo.
     
    10,0km
    Velmi příjemný pohled máme na čelo hlavní skupiny, kterou sice vede Jonas Baumann, ale hned na druhém místě je náš Martin Jakš. Dopředu se tlačí také Alexej Poltoranin. Cologna je zpět ve skupině, Jevgenij Bělov stále nikoliv. Blíží se další sprint a Northug je v nedohlednu.
     
    Ale pozor! Zřejmě jsem to zakřikl a Dario Cologna se poroučel k zemi po kontaktu s Jevgenijem Bělovem! Nečeká je tak nic jednoduchého, protože musí brzy dotáhnout čelo závodu!
     
    9,0 km
    Po úvodní snaze Sundbyho se nejlepší závodníci z průběžného pořadí vytratili z předních pozic a tempo udává Marcus Hellner. Za ní se výborně drží Tim Tscharnke a dobře se dnes očividně cítí i Dario Cologna.
     
    7,5 km
    Jsme zpátky na stadionu a Švédové zatím stále vedou. Výborně si vede Francesco De Fabiani, který se drží zhruba na šesté pozici. Co se týče Martina Jakše tak ten je stále v blízkosti Pettera Northuga jr. asi na 20 místě.
     
    6,5 km
    Sundby po sprintu lehce ustoupil od svého tempa a přenechává čelo Hellnerovi s Halfvarssonem. Velkou ztrátu má Alex Harvey, který se dnes opravdu trápí. Nás však může těšit, že Martin Jakš se stále drží v přední skupině.
     
    6,0 km
    Na počátku sprintu to vypadalo na vítězství Northuga, ale Sundby nakonec získal 15 sekund a v celkovém hodnocení stáhl 3 vteřiny právě na Northuga. Třetí zde byl Dario Cologna.

    Lukáš Podleśny