Poľsko – Dánsko 19:28 (kon.) | Španielsko – Nórsko 26:29 (kon.) | Maďarsko – Rumunsko 20:19 (kon.)
koniec
Maďarsko
20:19 (10:8)
Rumunsko
cz Sobota 13.12.2014, 20:30 • Fönix Csarnok, Debrecen (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z další fáze letošního 11. mistrovství Evropy v házené žen, ve kterém změří své síly házenkářky země lázní, vína a ostrých jídel se zemí ležící z větší části na Balkánském poloostrově. Kompletním průběhem dnešního utkání mezi Maďarskem a Rumunskem Vás bude doprovázet Martin Petřek, který Vás tímto vítá na našich textových on-line přenosech.


    Aktuální podoba první skupiny:

    1. Norsko – 2 2 0 0 (54:40; 4 body)
    2. Španělsko – 2 2 0 0 (56:48; 4 body)
    3. Maďarsko – 2 1 0 1 (55:50; 2 body)
    4. Dánsko – 2 0 1 1 (50:56; 1 bod)
    5. Rumunsko – 2 0 1 1 (48:56; 1 bod)
    6. Polsko – 2 0 0 2 (45:58; 0 bodů)


    Za námi jsou již všechny souboje, které se odehrály v rámci základních skupin. Pojďme si tedy ještě jednou společně přiblížit oba dnešní soupeře.


    Maďarsko:

    Maďarsko a Černá Hora jsou jedněmi z pouhých dvou týmů, které byly schopny prolomit dominanci dánských a norských házenkářek na EHF EURO událostech. Maďarky vyhrály EHF EURO v roce 2000, Černá Hora pak na letošním dámském mistrovství obhajuje titul z roku 2012. Maďarky dokázaly na své dlouhé pouti evropskými šampionáty přidat také evropský bronz v roce 1998, 2004 a 2012. Maďarský reprezentační výběr je poznamenaný nedávnou smrtí svého trenéra Karla Erika Bohna, který zemřel v únoru 2014. Po Bohnovi převzal otěže maďarské reprezentace Andras Nemeth, který dostal za úkol přidat další úspěch do maďarské sbírky. Cílem týmu je dostat se až do semifinále! Velkým snem maďarských fanoušků však je vyhrát EHF EURO, ve kterém se Maďarsko stalo spolupořadatelkou zemí.


    Maďarskou reprezentaci vede na tomto šampionátu Andras Nemeth. 61-letý Nemeth působil u ženského národního týmu již při dvou příležitostech. Poprvé zavítal Nemeth do maďarské reprezentace v roce 1998, podruhé v letech 2005-2008. V roce 1998 dosáhly Maďarky pod Nemethovým vedením na evropský bronz, v roce 2005 braly Maďarky na MS kov stejné hodnoty. Jeho opětovné působení u ženské reprezentace začalo letos, když převzal tým po tragické smrti Karla Erika Bohna. Jeho smlouva u ženského národního týmu běží až do léta 2016 a olympijských her v Riu, na kterých chce tým dosáhnout na medaile!


    Přehled maďarských EHF EURO úspěchů:

    1. 1994 – Německo – 4. místo
    2. 1996 – Dánsko – 10. místo
    3. 1998 – Nizozemsko – Bronz
    4. 2000 – Rumunsko – Zlato
    5. 2002 – Dánsko – 5. místo
    6. 2004 – Maďarsko – Bronz
    7. 2006 – Švédsko – 5. místo
    8. 2008 – Makedonie – 8.místo
    9. 2010 – Dánsko/Norsko – 10.místo
    10. 2012 – Srbsko – Bronz

    Tučně zvýrazněny jsou pořádající země.


    Maďarky byly nasazeny do poměrně těžké konkurenční skupiny A společně se Španělskem, Ruskem a semifinalistkami z loňského MS v Srbsku, tedy Polskem.


    Maďarská cesta letošním šampionátem:

    Maďarské házenkářky otevřely letošní EHF EURO utkáním proti silnému Rusku. V tomto utkání jsme mohli být svědky velmi napínavého a vyrovnaného druhého poločasu, kde se střídaly útoky z jedné strany na druhou. Místy byly ve vedení Rusky, místy zase Maďarky. Dvě minuty před koncem ještě Maďarky vedly o dvě branky, ale Ruskám se podařilo 10 sekund před koncem druhého poločasu vyrovnat na konečných 29:29, nic na tom nezměnil ani fakt, že v posledních osmi vteřinách zápasu měly domácí házenkářky k dispozici poslední útok v zápase. Z tohoto remízového utkání si tak Maďarky připsaly svůj první bod do základní skupiny A.

    Po nejistém startu se ambiciózní Maďarky představily ve svém druhém utkání proti svěřenkyním dánského trenéra Kimma Rasmusena. Polky tehdy toužily po odčinění sedmibrankové prohry se Španělskem, se kterým prohráli v neděli. Maďarské hráčky se v tomto utkání předvedly v tom nejlepším možném světle, když po zaznění závěrečného klaksonu nakonec oslavovaly své první přesvědčivé vítězství na turnaji, když po remíze s Ruskem porazily Polsko 29:23.

    Maďarský celek završil definitivně své působení ve skupině A utkáním proti španělským "guerreras". V tomto napínavém utkání, které se těšilo skvělé divácké kulise, poprvé Maďarky okusily hořkost porážky! Pyrenejské házenkářky v tomto utkání potvrdily svou skvělou formu na letošním šampionátu a po těsném jednobrankovém vítězství odcházely do další fáze turnaje z prvního místa. Osazenstvo Audi areny v Györu tedy bylo svědkem strhujícího souboje s infarktovým závěrem, který nakonec vyzněl lépe pro Španělky.


    Rumunsko:

    Na své osmé EHF EURO akci, mistrovství Evropy 2010 v Dánsku a Norsku, Rumunsko získalo svou první medaili. Přesto, že podlehly v semifinále Švédsku, získal tým v čele s nejlepší EHF EURO střelkyní Cristinou Neaguovou bronzovou medaili, když v utkání o třetí místo Rumunky usilovně bojovaly v zápase proti severským Dánkám. Rumunky dokázaly i před pěti lety vyhrát svůj kus drahého kovu, když skončily druhé na MS v Rusku. Krátce před EHF EURO 2012 v Srbsku se trenér Radu Voina vzdal postavení v čele národního týmu a nahradil ho Gheorge Tadici. Vzestup a úspěch národního týmu je spojován právě s jeho jménem. Profesor sportu strávil více než 20 let jako trenér místního klubu Zalau, se kterým se mu podařilo získat několik národních i mezinárodních titulů. Mnoho úspěchů v rumunském ženské házené včetně výše uvedeného stříbrného úspěchu na MS 2005 a 2007 budou vždy patřit tomuto zkušenému trenérovi.


    Přehled rumunských EHF EURO úspěchů:

    1. 1994 – Německo – 10. místo
    2. 1996 – Dánsko – 5. místo
    3. 1998 – Holandsko – 11. místo
    4. 2000 – Rumunsko – 4. místo
    5. 2002 – Dánsko – 7. místo
    6. 2004 – Maďarsko – 7. místo
    7. 2008 – Makedonie – 5. místo
    8. 2010 – Dánsko/Norsko – Bronz
    9. 2012 – Srbsko – 10. místo

    Tučně zvýrazněny jsou opět pořádající země.

    Rumunky bojovaly ve skupině C s Dánskem, Norskem a také Ukrajinou.


    Rumunská cesta šampionátem:

    Ve svém prvním působení na letošním EURU se Rumunkám postavily do cesty několikanásobné držitelky prestižních evropských titulů. Řeč je samozřejmě o skandinávských házenkářkách z Norska, kterým Rumunky podlehly rozdílem osmi branek. Norky si v průběhu druhého poločasu znovu začaly vybudovávat větší a větší náskok, který se zastavil až na rozdílu třinácti branek. Od té doby, jako by si Rumunky uvědomily, o co hrají a začaly hrát jako jeden tým. Náskok Norek se začal tenčit a nakonec se zastavil na 8 brankách, když se v poslední sekundě dokázala prosadit Rumunka Laura Chiperová a kosmeticky upravit na konečných 27:19 pro Norsko. Ve druhém poločase kralovaly především brankářky, které přiváděly v některých situacích střelkyně obou týmů do rozpaků. Norky si ale podle papírových předpokladů dokázaly poradit se svými soupeřkami rozdílem takřka třídy. Největším lídrem Norek byla Stine Bredal Oftedalová, která se prosadila celkově pětkrát, u Rumunek se do této role pasovala Cristina Georgiana Neaguová, která nasázela do brány soupeřek 7 branek. Velmi zajímavé číslo měla ve svých statistikách také Kari Aalvik Grimsbová, která si udržela úspěšnost zákroků na osmačtyřiceti procentech.

    Rumunská cesta nadále pokračovala utkáním proti královnám z Dánska. V tomto utkání byl k vidění napínavý, zajímavý a vyrovnaný zápas, který nakonec skončil remízou 29:29! Jak v prvním poločase bylo lepší Rumunsko, tak v tom druhém to bylo Dánsko. Nutno podotknout, že remíza byla v tomto zápase zcela spravedlivá. Oba týmy tak získaly po jednom bodu. Pro Rumunsko to byl první bod na tomto turnaji.

    Rumunky se s působením ve skupině B definitivně rozloučily jednobrankovým vítězstvím proti Ukrajině. Zápas mezi Rumunskem a Ukrajinou nakonec skončil vítězstvím favorita tohoto zápasu. Rumunsko porazilo Ukrajinu rozdílem jediného gólu 23:22! Všichni příznivci házené mohli sledovat velmi zajímavý a vyrovnaný zápas. Rumunky měly oproti ukrajinským házenkářkám více štěstí v koncovce, a proto zaslouženě vyhrály. Rumunsko tak postupovalo z třetího místa do další vyřazovací části! Ukrajina skončila bez bodu na posledním místě.


    Horkokrevná bitva mezi Maďarskem a Rumunskem startuje již dnes večer v 20:30! Rozhodčími v tomto utkání jsou pánové Evgeny Zotin (RUS) a Nikolay Volodkov (RUS).
     
    Dovolte, abych Vás dnes ještě jednou přivítal u dnešního utkání mezi Maďarskem a Rumunskem. Utkání nám odstartuje přibližně za pět minut. Nyní jsou hlasatelem vyvolávána jména jednotlivých aktérek dnešního utkání.
     
    Nyní přijdou na řadu státní hymny obou zúčastněných zemí. Jako první zazní národní hymna házenkářek země lázní, vína a ostrých jídel, tedy hymna Maďarska.
     
    Výhodu úvodní výhozu od středové čáry budou mít rumunské házenkářky, které zahájí svůj první postupný útok.
     
    Utkání nám odstartuje za několik málo okamžiků. Pojďme se společně podívat na dnešní sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Tomoriová, Tothová

    Rumunsko: Deduová, Ungureanuová, Pirvutová, Bondarová, Pinteaová, Neaguová, Bradeanuová, Tacalieová, Perianuová, Ardean-Eliseiová, Ciuciuleteová, Zamfirová, Babeanuová, Hoteaová, Chintoanová, Chiperová.

    Rozhodčí: Evgeny Zotin (RUS) a Nikolay Volodkov (RUS), EHF-Supervisor Monika Hagen (SWE), EHF-Observer Bozidar Djurkovic (SRB).
     
    1
    Utkání právě začalo. Výhodu úvodního výhozu od středové čáry budou mít rumunské hráčky, které tak podniknou svůj první postupný útok. (0:0)
     
    1
    Rumunky rozjely svůj první útočný kolotoč, který se zastavil proskokem spojky. Maďarská strážkyně brány však připravena! Svůj první postupný útok zahájí také Maďarky. (0:0)
     
    2
    Pappné-Szamoránská si výborně seběhla až na střed brankoviště, ale její střela orazítkovala pouze tyč! Do svého druhého útoku tak přechází Rumunky. (0:0)
     
    3
    Hra přerušena, volný devítimetrový hod pro Rumunky. (0:0)
     
    4
    Rumunky hned po rozehrávce adresovaly míč do rukou křídel, které ale pálí mimo oblast brány. (0:0)
     
    5
    Chiperová se dostala z pozice křídla do náskoku, ale ze svého letu nad brankovištěm nedokázala zamířit přesně. (0:0)
     
    6
    Szucsánszkiová se toho nebála! Maďarská hráčka se pověsila nad trojblok rumunské obrany a svou přesnou pravačkou k tyči se stává autorkou první branky dnešního utkání. (1:0)
     
    6
    Maďarky chybují v útočném předání míče, dopředu se tak ženou Rumunky, které následně střelou z dálky přestřelují bránu! (1:0)
     
    7
    Rumunská obrana nedokázala zastavit průnik Tomoriové, která ze svého náskoku přidává druhou branku Maďarek. (2:0)
     
    8
    Maďarky to hned ve svém dalším útoku zkoušely střelbou ze spojek, ale ty nakonec zamířily vysoko nad bránu. Rumunky čekají již osm minut na svou první branku! (2:0)
     
    9
    Rumunský útok zastavuje útočná chyba. Maďarky tak přechází na opačnou stranu palubovky. (2:0)
     
    10
    Rumunská brankářka perfektně vystihla směr střely z křídla. (2:0)
     
    11
    Neaguová se pověsila devíti metrech do vzduchu a ze své parkety spojky prostřelila dvojblok bránících Maďarek. Rumunky se tak po jedenácti minutách hry dočkaly své první branky. (2:1)
     
    12
    Jenže Maďarky s odpovědí dlouho nečekají a prosazují se z identické situace. (3:1)
     
    13
    Rumunky na povel střední spojky rozjely nacvičenou akci, která se zastavila prudkou ránou ze spojky. Rumunky se tak přiblížily na nejtěsnější rozdíl jediné branky. (3:2)
     
    14
    Szucsánszkiová proběhla z devítky až na hranici brankové čáry a dokázala se prosadit i přes agresivitu rumunské bránící hráčky, která ji zkoušela zastavit držením za dres. (4:2)
     
    15
    Rumunský trenér pokládá zelenou kartu na stůl časoměřičů a žádá oddechový čas. (4:2)
     
    15
    Za svůj zákrok vidí Bulathová žlutou kartu. (4:2)
     
    15
    Rumunky se po signalizované pasivitě rozhodly poslat do zakončení spojky, které mířily vysoko nad břevno. Dopředu se tak vrací vedoucí ženy dnešního utkání. (4:2)
     
    16
    Maďarky ale branku nezaznamenaly! (4:2)
     
    16
    Za bránění v brankovišti měly Rumunky k dispozici sedmimetrový hod, který náležitě zužitkovala Neaguová. (4:3)
     
    17
    V těchto minutách nás doprovázel opravdový zmatek na palubovce! Z několika rychlých útoků a protiútoku se ani jednomu z dnešních celků nepodařilo vstřelit branku. (4:3)
     
    18
    A je srovnáno! Bradeanuová to vzala v rumunském útoku na sebe a po výskoku na desíti metrech nedala maďarské strážkyni brány šanci. (4:4)
     
    19
    Rumunky ale vzápětí faulovaly v oblasti brankoviště a následoval tedy sedmimetrový hod pro Maďarky, který byl úspěšně proměněn z rukou Triscsukové. (5:4)
     
    20
    Pozor na ně! Maďarsku zavál střelecký vítr do plachet. Ze spojky obdržela na pivota nahrávku Kissová, která se po uvolnění na šestce nemýlí. (6:4)
     
    21
    Po rychlých akcích se nám stav utkání upravil na 7:5. (7:5)
     
    21
    Rumunky budou prožívat dramatické chvíle na palubovce! Chintoanová obdržela po faulu na nabíhající hráčku Maďarek dvouminutový trest. (7:5)
     
    22
    Rumunkám jedna hráčka v útoku očividně chybí, což nejlépe dokumentuje signalizovaná pasivita ze strany rozhodčích. Rumunky se v posledních chvílích rozhodly zakončit z útočného středu, ale maďarská brankářka nezaváhala. (7:5)
     
    23
    Maďarky okamžitě využívají svou přesilovou hru! Z křídla prolétla šikmo ke středu brankoviště Szucsánszkiová, která se rozhodla pro zakončení na delší tyč. (8:5)
     
    24
    Chiperová se po uvolnění na křídle prosadila téměř z nulového úhlu. (8:6)
     
    25
    Rumunské hráčky posunuly nahrávku do rukou pivotmanky, která se pokoušela prosadit přehozem. Její pokus ale výborně zlikvidovala maďarská brankářka. (8:6)
     
    26
    A to okamžitě trestají Maďarky brankou v podání Triscsukové, která si připsala na své střelecké konto druhý úspěch. (9:6)
     
    27
    Dvouminutový trest na stranu Maďarska a sedmimetrový hod pro Rumunky. (9:6)
     
    27
    Na sedmimetrový hod byla vyslána Neaguvoá, která poslala svou ráznou střelu k levé tyči. (9:7)
     
    28
    Rumunky se po neproměněném útoku Maďarek přesunuly do rychlého útoku, jehož úspěšným proměněním snižují na rozdíl jediné branky. (9:8)
     
    29
    Ale Rumunky se samy trestají. Po obdrženém dvouminutovém trestu bude hrát Rumunsko v pěti ženách na palubovce. (9:8)
     
    29
    Maďarské publikum vytváří v dnešním utkání opravdu pekelnou atmosféru, kterou můžou Rumunky jen závidět. (9:8)
     
    29
    Patnáct vteřin před koncem prvního poločasu bude mít Maďarsko k dispozici sedmimetrový hod. (9:8)
     
    29
    Na sedmimetrový hod dokráčela Triscsuková, která posílá Maďarsko do vedení o dvě branky! (10:8)
     
    30
    První poločas skončil. (10:8)
     
    I po odpískání konce prvního poločasu budou moci Rumunky snížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky! Rumunsko má totiž k dobru volný devítimetrový hod.
     
    Maďarské hráčky vytvořily vysokou hradbu, kterou nedokázala překonat Neaguová. Z prvního poločasu tak odchází vítězně Maďarsko, které vede v utkání dvoubrankovým rozdílem. Druhý poločas nám bezesporu nabídne opravdové drama!
     
    31
    Začal druhý poločas. (10:8)
     
    31
    Druhý poločas zahájily výhozem od středové čáry házenkářky Maďarska, které tak podniknou svůj první postupný útok v druhém poločase. (10:8)
     
    31
    A hned po pár vteřinách se podařilo prosadit Mayerové, která se zmocnila na šestce míče a bezpečně překonala brankářku Rumunek. (11:8)
     
    32
    Rumunky si posílají dokola míč a rozjíždí svou první akci v druhém poločase. (11:8)
     
    32
    Bradeanuová se dostala z pozice spojky do proskoku a připisuje svému týmu první branku druhé půle. (11:9)
     
    33
    Po výborně sehraných akcích obou dnešních týmů se nám stav upravil na 12:10. (12:10)
     
    34
    Rumunky přichází v útoku o míč. Maďarky se tak dostaly do rychlého útoku, který byl ale nakonec zastaven. Horkokrevné Maďarky tak budou muset zahájit útok postupný. (12:10)
     
    35
    Ale ani z postupného útoku si Maďarky nepřipisují branku. Na opačnou stranu palubovky tak přechází Rumunsko. (12:10)
     
    36
    Rumunky hned po útočném překřížení spojek adresovaly míč do rukou Bradeanuové, která svou dělovkou k tyči nedala maďarské brankářce šanci. (12:11)
     
    36
    Maďarky však skvěle sehrály útočnou kombinaci, která byla završena obstřelením z rukou střední spojky. (13:11)
     
    37
    Rumunky se opět přiblížily na rozdíl jediné branky! (13:12)
     
    37
    A je srovnáno! Maďarská obrana nedokázala pokrýt náběh Neaguové, která svou atraktivní ránou zamířila přesně k pravé tyči. (13:13)
     
    38
    Maďarky poslaly v útoku do zakončení Bulathovou, ale ta trefuje pouze brankářku Rumunek. Rumunky tak přechází do postupného útoku a mají šanci strhnout vedení na svou stranu! Podaří se jim to? Na to si počkejme! (13:13)
     
    39
    Pirutová se dokázala dostat na křídle do náskoku, ale její střelecký pokus byl zastaven faulem v oblasti brankoviště. Rumunsko tak bude házet sedmimetrový hod! (13:13)
     
    39
    Je to tady! Rumunky se v nařízené sedmičce nemýlí a obrací vývoj utkání na svou stranu. Andras Nemeth okamžitě reaguje oddechovým časem. (13:14)
     
    40
    Rumunská brankářka zneškodnila střelu maďarské pivotmanky z pádu. (13:14)
     
    41
    Zamfirová se snažila o průnik maďarskou obranou 0:6, ale byla atakována. Rumunská hráčka je ošetřována na palubovce. (13:14)
     
    41
    Po chvíli se zdá být vše v pořádku. Dopředu ale půjdou Maďarky. (13:14)
     
    41
    Dvouminutový trest na stranu Rumunska a sedmimetrový hod pro Maďarky. (13:14)
     
    41
    Rumunská brankářka čaruje mezi třemi tyčemi! Rumunský náskok tak zůstal uhájen! (13:14)
     
    42
    Což už po chvílí přestává být pravdou! Po dobře sehrané akci Maďarek je srovnáno. (14:14)
     
    43
    Bulathová to vzala v maďarském útoku na sebe a po průniku brankovištěm vrací vedení svému týmu. (15:14)
     
    44
    Maďarkám ale nevydrželo vedení příliš dlouhou. O své jednobrankové vedení přišly po úspěšném proměnění sedmimetrového hodu z rukou Neaguové. (15:15)
     
    45
    Rumunské hráčky nejeví žádný zřetelný pokus o vytvoření útočné akce. Rozhodčími je tedy vyslán varovný signál pro pasivní hru. (15:15)
     
    46
    Rumunské házenkářky musely vsadit na pár rychlých přihrávek a rychlou střelbu. V tomto případě se do vzduchu zavěsila Neaguová, která se prosadila střelou po ruce. (15:16)
     
    47
    A je to opět rumunská spasitelka Neaguová, která se připnula nad dvojblok maďarské obrany a její rána šla opět po ruce. (15:17)
     
    48
    Szucsánszkiová se dostala po uvolnění na křídle do náskoku a zakončila svůj let nad brankovištěm střelou na delší tyč. (16:17)
     
    49
    Rumunky opět utíkají na rozdíl dvou branek! (16:18)
     
    49
    Rumunky se ve svém útoku chystají na rozehrávku z čáry volného hodu. Ještě před zahájením hry jsou bránící hráčky Maďarska upozorňovány na dodržení vzdálenosti tří metrů. (16:18)
     
    50
    Hned po rozehrávce přestřelují Rumunky bránu! Šance pro Maďarsko. (16:18)
     
    51
    Maďarky však svou šanci nevyužívají! Bulathová ze své pozice spojky pálí mimo oblast brány. (16:18)
     
    51
    Rumunský trenér si vyžádal oddechový čas. (16:18)
     
    51
    Neaguová sklonila svou ruku pod oblast pasu a zkoušela to podstřelem. Maďarskáká brankářka však vykopla míč za postranní čáru a Rumunky tak budou pokračovat v útoku. (16:18)
     
    52
    Maďarská brankářka zneutralizovala druhý pokus z dálky. (16:18)
     
    53
    Hned po rozehrávce převzala míč do své moci Tothová, která excelentním podstřelem posílá míč do rumunské brány. (17:18)
     
    54
    Babeanuová využila volného prostoru v maďarské obraně a svým vynikajícím proskokem posílá Rumunky do dvoubrankového vedení. (17:19)
     
    55
    Tothová právě rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských fandů! Ostřílená matadorka předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a snižuje na rozdíl jediné branky! Hvězda maďarské házenkářky jasně září na obloze házené! Maďarská hala je v euforii! (18:19)
     
    56
    Maďarsko srovnává čtyři minuty před koncem stav utkání! Z nařízeného sedmimetrového hodu se o to zasloužila Kovacsiczová. (19:19)
     
    56
    Maďarské házenkářky obrací vývoj utkání na svou stranu! Bognár-Bódiová vytáhla po náskoku z křídla svou střelu na zadní tyč a posílá Maďarky do vedení! (20:19)
     
    57
    Maďarské házenkářky jsou v dnešním utkání podporované opravdu bouřlivou kulisou domácích fanoušků, kteří svým skandováním vytrhávají nabitou halu ze základů! (20:19)
     
    58
    Pozor! Maďarky si zahrají dvě minuty před koncem zápasu v početní nevýhodě! (20:19)
     
    59
    Rumunský útok zastavuje útočná chyba! Do postupného útoku se přemísťují Maďarky! (20:19)
     
    59
    Gheorge Thadici obdržel za protesty žlutou kartu! (20:19)
     
    59
    Maďarský trenér si ve strhujícím závěru vyžádal oddechový čas! Do konce dnešního dramatického střetu zbývá 25 vteřin. (20:19)
     
    59
    Bulathová proskočila rumunským brankovištěm, ale její střela končí mimo tři tyče! Devět sekund před koncem útočí Rumunky, které si ještě vyžádaly oddechový čas! (20:19)
     
    59
    Maďarské bránící hráčky jsou doslova namačkány před svým brankovištěm a nedávají tak pivotmance ani dalším hráčkám příliš mnoho prostoru se prosadit. Maďarky se v těchto momentech soustředí na to, odkud přijde rána. Obranný styl 0:6 je určitě na místě! Ale rumunské hráčky se dopustily hned po odpískání obrovské chyby, která je bude stát možný bod! Rumunské reprezentantky po špatné rozehrávce z čáry volného hodu přišly o míč a Maďarsko se tak raduje z vítězství! (20:19)
     
    60
    Konec zápasu. (20:19)
     
    Házenkářky země lázní, dobrého vína a ostrých jídel poráží v dnešním dramatickém utkání s bouřlivou diváckou kulisou rumunský reprezentační výběr jednobrankovým rozdílem! Lepší vstup do utkání zažily maďarské hráčky, které se sice až v šesté minutě ujaly vedení, ale dokázaly si jej bezpečně pohlídat až do konce prvního poločasu. Nutno podotknout, že maďarské hráčky měly po dobu první třicetiminutovky velkou oporu ve své brankářce, která se v mnoha chvílích proměnila v čarodějku mezi třemi tyčemi! Rumunské hráčky nalezly recept na skvěle chytající strážkyni brány až v desáté minutě prvního poločasu. Od té doby ji dokázaly překonat pouze sedmi trefami. Z prvního poločasu odcházely Maďarky do šaten za příznivého stavu 10:8. V druhém poločase se stále Maďarky nesly na vítězné vlně, kterou se domácím hráčkám podařilo udržet přibližně do konce osmé minuty. Od této chvíle dokázaly Rumunky zásluhou zlepšené obrany a výborného útoku poprvé strhnout vedení na svou stranu. Toto vedení ale Rumunkám nevydrželo příliš dlouho. Oba celky následně sehrály velmi vyrovnanou partii a začaly si předávat vedení z jedné strany na druhou. Deset minut před koncem druhého poločasu utekly Rumunky na rozdíl dvou branek a zdálo se, že budou mít blíže k vítězství. Jenže v těchto okamžicích předvedla se vynikající hráčské kvality maďarská Tothová, jejíž zásluhou snížily Maďarky na nejtěsnější rozdíl jediné branky. Tothová rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských příznivců, když předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a právě touto střelou snížila na 18:19! Hvězda maďarské házenkářky v tomto momentě jasně zářila na obloze házené! Maďarští fandové po úspěšné trefě Tothové vytrhávali svým skandováním sportovní halu ze základů. Čtyři minuty před koncem měly navíc Maďarky k dispozici sedmimetrový hod, který úspěšně proměnily z rukou Kovacsiczové a vytvořily tak v divácky nabité hale opravdové peklo na zemi! Poslední branku Maďarska vstřelila Bognár-Bódiová, jejíž úspěšná trefa se nakonec stala vítěznou. Rumunské hráčky sice měly k dispozici devět sekund před koncem zápasu poslední útok, ale po špatné rozehrávce slavilo Maďarsko konečné vítězství 20:19. (23:17:04)

    Martin Petřek

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Tomoriová, Tothová
    Rumunsko: Deduová, Ungureanuová, Pirvutová, Bondarová, Pinteaová, Neaguová, Bradeanuová, Tacalieová, Perianuová, Ardean-Eliseiová, Ciuciuleteová, Zamfirová, Babeanuová, Hoteaová, Chintoanová, Chiperová.

    Rozhodca: Evgeny Zotin (RUS) a Nikolay Volodkov (RUS), EHF-Supervisor Monika Hagen (SWE), EHF-Observer Bozidar Djurkovic (SRB)