Poľsko – Dánsko 19:28 (kon.) | Španielsko – Nórsko 26:29 (kon.) | Maďarsko – Rumunsko 20:19 (kon.)
koniec
Maďarsko
20:19 (10:8)
Rumunsko
cz Sobota 13.12.2014, 20:30 • Fönix Csarnok, Debrecen (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Házenkářky země lázní, dobrého vína a ostrých jídel poráží v dnešním dramatickém utkání s bouřlivou diváckou kulisou rumunský reprezentační výběr jednobrankovým rozdílem! Lepší vstup do utkání zažily maďarské hráčky, které se sice až v šesté minutě ujaly vedení, ale dokázaly si jej bezpečně pohlídat až do konce prvního poločasu. Nutno podotknout, že maďarské hráčky měly po dobu první třicetiminutovky velkou oporu ve své brankářce, která se v mnoha chvílích proměnila v čarodějku mezi třemi tyčemi! Rumunské hráčky nalezly recept na skvěle chytající strážkyni brány až v desáté minutě prvního poločasu. Od té doby ji dokázaly překonat pouze sedmi trefami. Z prvního poločasu odcházely Maďarky do šaten za příznivého stavu 10:8. V druhém poločase se stále Maďarky nesly na vítězné vlně, kterou se domácím hráčkám podařilo udržet přibližně do konce osmé minuty. Od této chvíle dokázaly Rumunky zásluhou zlepšené obrany a výborného útoku poprvé strhnout vedení na svou stranu. Toto vedení ale Rumunkám nevydrželo příliš dlouho. Oba celky následně sehrály velmi vyrovnanou partii a začaly si předávat vedení z jedné strany na druhou. Deset minut před koncem druhého poločasu utekly Rumunky na rozdíl dvou branek a zdálo se, že budou mít blíže k vítězství. Jenže v těchto okamžicích předvedla se vynikající hráčské kvality maďarská Tothová, jejíž zásluhou snížily Maďarky na nejtěsnější rozdíl jediné branky. Tothová rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských příznivců, když předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a právě touto střelou snížila na 18:19! Hvězda maďarské házenkářky v tomto momentě jasně zářila na obloze házené! Maďarští fandové po úspěšné trefě Tothové vytrhávali svým skandováním sportovní halu ze základů. Čtyři minuty před koncem měly navíc Maďarky k dispozici sedmimetrový hod, který úspěšně proměnily z rukou Kovacsiczové a vytvořily tak v divácky nabité hale opravdové peklo na zemi! Poslední branku Maďarska vstřelila Bognár-Bódiová, jejíž úspěšná trefa se nakonec stala vítěznou. Rumunské hráčky sice měly k dispozici devět sekund před koncem zápasu poslední útok, ale po špatné rozehrávce slavilo Maďarsko konečné vítězství 20:19. (23:17:04)
     
    60
    Konec zápasu. (20:19)
     
    59
    Maďarské bránící hráčky jsou doslova namačkány před svým brankovištěm a nedávají tak pivotmance ani dalším hráčkám příliš mnoho prostoru se prosadit. Maďarky se v těchto momentech soustředí na to, odkud přijde rána. Obranný styl 0:6 je určitě na místě! Ale rumunské hráčky se dopustily hned po odpískání obrovské chyby, která je bude stát možný bod! Rumunské reprezentantky po špatné rozehrávce z čáry volného hodu přišly o míč a Maďarsko se tak raduje z vítězství! (20:19)
     
    59
    Bulathová proskočila rumunským brankovištěm, ale její střela končí mimo tři tyče! Devět sekund před koncem útočí Rumunky, které si ještě vyžádaly oddechový čas! (20:19)
     
    59
    Maďarský trenér si ve strhujícím závěru vyžádal oddechový čas! Do konce dnešního dramatického střetu zbývá 25 vteřin. (20:19)
     
    59
    Gheorge Thadici obdržel za protesty žlutou kartu! (20:19)
     
    59
    Rumunský útok zastavuje útočná chyba! Do postupného útoku se přemísťují Maďarky! (20:19)
     
    58
    Pozor! Maďarky si zahrají dvě minuty před koncem zápasu v početní nevýhodě! (20:19)
     
    57
    Maďarské házenkářky jsou v dnešním utkání podporované opravdu bouřlivou kulisou domácích fanoušků, kteří svým skandováním vytrhávají nabitou halu ze základů! (20:19)
     
    56
    Maďarské házenkářky obrací vývoj utkání na svou stranu! Bognár-Bódiová vytáhla po náskoku z křídla svou střelu na zadní tyč a posílá Maďarky do vedení! (20:19)
     
    56
    Maďarsko srovnává čtyři minuty před koncem stav utkání! Z nařízeného sedmimetrového hodu se o to zasloužila Kovacsiczová. (19:19)
     
    55
    Tothová právě rozbušila tlukot v srdcích vše maďarských fandů! Ostřílená matadorka předvedla bezkonkurenční přetah na desíti metrech a snižuje na rozdíl jediné branky! Hvězda maďarské házenkářky jasně září na obloze házené! Maďarská hala je v euforii! (18:19)
     
    54
    Babeanuová využila volného prostoru v maďarské obraně a svým vynikajícím proskokem posílá Rumunky do dvoubrankového vedení. (17:19)
     
    53
    Hned po rozehrávce převzala míč do své moci Tothová, která excelentním podstřelem posílá míč do rumunské brány. (17:18)
     
    52
    Maďarská brankářka zneutralizovala druhý pokus z dálky. (16:18)
     
    51
    Neaguová sklonila svou ruku pod oblast pasu a zkoušela to podstřelem. Maďarskáká brankářka však vykopla míč za postranní čáru a Rumunky tak budou pokračovat v útoku. (16:18)
     
    51
    Rumunský trenér si vyžádal oddechový čas. (16:18)
     
    51
    Maďarky však svou šanci nevyužívají! Bulathová ze své pozice spojky pálí mimo oblast brány. (16:18)
     
    50
    Hned po rozehrávce přestřelují Rumunky bránu! Šance pro Maďarsko. (16:18)
     
    49
    Rumunky se ve svém útoku chystají na rozehrávku z čáry volného hodu. Ještě před zahájením hry jsou bránící hráčky Maďarska upozorňovány na dodržení vzdálenosti tří metrů. (16:18)

    Martin Petřek

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Tomoriová, Tothová
    Rumunsko: Deduová, Ungureanuová, Pirvutová, Bondarová, Pinteaová, Neaguová, Bradeanuová, Tacalieová, Perianuová, Ardean-Eliseiová, Ciuciuleteová, Zamfirová, Babeanuová, Hoteaová, Chintoanová, Chiperová.

    Rozhodca: Evgeny Zotin (RUS) a Nikolay Volodkov (RUS), EHF-Supervisor Monika Hagen (SWE), EHF-Observer Bozidar Djurkovic (SRB)