West Ham – Swansea 3:1 (kon.) | Aston Villa – Leicester 2:1 (kon.)
koniec
West Ham United
3:1 (1:1)
Swansea City
Nedeľa 07.12.2014, 14:30 • Upton Park (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.


     
    Vitajte v Upton Parku, kde nás čaká prvé z dvoch stretnutí nedeľňajšieho programu 15. kola anglickej Premier League.

    Tabuľkové postavenie:

    5. West Ham: 7 – 3 – 4; skóre 23:17; body 24
    7. Swansea: 6 – 4 – 4; skóre 19:14; body 22

    Forma:

    West Ham: V – V – P – R – R – V
    Swansea: V – R – P – V – R – P

    Štrnáste kolo Premier League a jednobodová strata na štvrtý Manchester United. Kto by si to bol v Upton Parku pred sezónou pomyslel. Pred sezónou, na ktorej začiatku sa lobovalo za odvolanie Sama Allardyceho. Hammers ale prakticky od úvodu ročníka podávajú konštantné výkony a ich súčasné postavenie rozhodne nie je dielom náhody. Dobrá forma neopúšťa Kladivárov ani na začiatku zimnej pasáže, veď v posledných ôsmich zápasoch padli len v jedinom prípade (Everton 1:2).
    Pre Hammers je momentálny bodový zisk vzhľadom k odohratým zápasom najlepším štartom do sezóny v ére Premier League! Naposledy mali viacej bodov v sezóne 1983-84, kedy v rámci Division One ukoristili 29 bodov. United sa pokúsia zakončiť úspešný týždeň tretím víťazstvom v rade. Minulý víkend slávili v domácom stretnutí proti Newcastle United (1:0), aby si v týždni vyšliapli i na West Bromwich Albion (2:1). Podarí sa im dnes zavŕšiť víťazný hattrick?

    Najlepší vstup do sezóny v rámci Premier League má za sebou i waleská Swansea, ktorá hrá túto súťaž štvrtý rok. Lepšie tomu nebolo ani pred dvomi rokmi, kedy Labute finišovali v TOP 10. City v posledných šiestich zápasoch po dvakrát vyhrali, remizovali i prehrali. Jedna zo strát prišla na pôde liverpoolskeho FC (1:2) a znamenala koniec v ligovom pohári Capital One Cup. V lige prehrala Swansea len jediný zápas zo šiestich hraných. Stalo sa tak na Etihad Stadium, kde Labute nestačili na Manchester City (1:2).
    Mužstvo Garryho Monka v tomto ročníku stojí a padá na výkonnosti Bonyho Wilfrieda a Gylfiho Sigurdssona, ktorí pre svoje mužstvo zabezpečili väčšinu gólov. Jeden z tejto dvojice strieľal alebo prihrával na 15 z devätnástich gólov Swans. Samotný Islanďan Sigurdsson je po Fábregasovi druhým najlepším nahrávačom v anglickej lige. Vonku zatiaľ Labute vyhrali jediný zápas, keď v prológu sezóny olúpili Manchester United (2:1). Podarí sa im dnes na to nadviazať?

    Vzájomné zápasy:

    01.02.2014; West Ham – Swansea 2:0
    (2x Nolan)

    27.10.2013; Swansea – West Ham 0:0

    02.02.2013; West Ham – Swansea 1:0
    (A. Carroll)

    25.08.2012; Swansea – West Ham 3:0
    (Rangel, Michu, Graham)

    Vyššie uvedené stretnutia sú všetky, ktoré tieto mužstvá odohrali v rámci Premier League. West Ham neprehral trikrát v rade bez inkasovania.
    Swansea tu z dvadsiatich troch návštev dokázala vyhrať len jediný raz v rámci Division Two v roku 1956 (5x remíza, 17x prehra).

    Absencie:

    Po avizovaných návratoch Sakha, Songa a Valenciu zostáva jediným maródom Hammers Mark Noble, ktorého štart taktiež nie je vylúčený.

    Garrymu Monkovi bude pre karty chýbať Neil Taylor, zatiaľčo stopér Federico Fernández zostáva i naďalej mimo hru.

    Môj tip: 1:0



     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Labute v bielom práve uviedli loptu do pohybu. Hammers v tradičnej vínovo-modrej kombinácii útočia sprava-doľava.
     
    2
    Kyle Bartley sa hneď v úvode zápasu pohral s nervami Fabiaňskeho i manažéra Monka, no poľský gólman stačil jeho nedôraznú malú domov odohrať do bezpečia.
     
    3
    Stewart Downing následne nemohol zaútočiť po Nolanovej prihrávke do strany, pretože ťažil z mierneho postavenia mimo hru.
     
    4
    Kladivári zatiaľ napádajú poriadne vysoko, čo robí hosťom nemalé problémy s rozohrávkou. WHU vstupuje do stretnutia aktívne.
     
    5
    Routledge mohol na druhej strane ťažiť z dočasne poskytnutého priestoru, no Cresswell ho okamžite stihol dostúpiť.
     
    6
    West Ham pokračuje s loptou na kopačkách až do šestnástky Labutí, kde však Valenciovi nebolo umožnené vystreliť. Podala si ho dvojica Williams a Richards.
     
    7
    Tá zahrala veľmi poctivo a bez pomôcky v podobe odkopu na rohový kop. Posledný hral loptu Valencia, rozohrávať bude Fabiaňski.
     
    8
    Aaron Cresswell následne mohol centrovať cez Rangela, no na bližšej žrdi našiel len hlavu waleského kapitána Swans Ashleyho Williamsa.
     
    9
    Ani dve penaltové žiadosti domácich nestačili na obmäkčenie Chrisa Foya. Penalta sa po údajne ruke Richardsa pískať nebude a neudeje sa tak ani po Brittonovom zákroku na Downinga.
     
    10
    V oboch prípadoch to boli hraničné situácie, ale myslím, že rozhodca Chris Foy sa v oboch prípadoch rozhodol správne.
     
    11
    Po úvodnej desaťminútovke tak stále čakáme na úvodný gól či príležitosť na jeho strelenie. Aktívnejším celkom zatiaľ určite West Ham.
     
    12
    Ashley Richards na ľavej strane naštartoval Montera, ale ten bol dobre prikrytý vracajúcim sa Jamesom Tomkinsom. Rozohrávať bude Adrián.
     
    13
    Na druhej strane mohli domáci rozohrávať rohový kop, na ktorý prišiel Labutiam vypomôcť i Wilfried Bony, ktorý odvrátil hrozbu nebezpečenstva.
     
    14
    Zatiaľ hráme bez streleckých pokusov na bránku či mimo nej, no s loptou hrajú jasne častejšie domáci hráči Hammers.
     
    15
    Po štvrťhodine je to v pokojnej atmosfére Upton Parku celkom nuda. Predovšetkým Swansea je v úvode značne zakríknutá.
     
    16
    Prebudiť ju mohol až Kevin Nolan, ktorý zakončoval po dobrom centri od Jenknsona, no koncovka domácemu kapitánovi nevyšla. Loptu netrafil práve ideálne, Fabiaňski zostal bez práce.
     
    17
    Ashley Richards na ľavej strane fauluje Ennera Valenciu, domáci dostávajú k dispozícii zaujímavý priamy kop z pravej strany.
     
    18
    Ten zahrával sám faulovaný Enner Valencia a tentokrát už Lukasz Fabiaňski musel zasahovať. Center ekvádorského zjavu z majstrovstiev sveta v Brazílii smeroval z pravej strany na bližšiu tyč. Tam znovu zakončoval domáci kapitán Kevin Nolan, ktorý pred malým okamžikom mieril v dobre pozícii z piatich metrov tesne mimo. Nolan loptu znovu netrafil práve ideálne, no napokon dokázal krížom zakončiť. Poľský brankár ale vykopáva loptu pohotovo pred seba a neujíma sa ani Downingova dorážka.
     
    19
    Swansea dala gól!
    Kým Kevin Nolan na jednej strane v dvoch dobrých príležitostiach ani raz nedokázal zakončiť podľa predstáv, BONY WILFRIED na strane druhej chladnokrvne otvára skóre! Celú akciu začal na ľavej strane rýchlonohý Montero, ktorý si efektne a predovšetkým efektívne narazil loptu s Gylfim Sigurdssonom. Ten mu opätoval prihrávku na ľavú stranu šestnástky, odkiaľ prihrával pod seba na hranicu siedmich metrov od bránky. Tam pracoval práve Bony, ktorý prudkou strelou k ľavej žrdi otvára skóre! Adrián nemal čas na reakciu.
    BONY - 0:1
     
    21
    Po nudnom úvode zápasu sme tu teda mali hneď dve zaujímavé príležitosti, pričom jedna z nich skončila i gólom.
     
    23
    Labute sa tak teraz nechávajú unášať na vlne eufórie z úvodného gólu. Teraz sa už ale musia väčšmi koncentrovať i na defenzívu.
     
    24
    Andy Carrol pripravoval dobrú pozíciu pre Valenciu, ktorého ale dokázal v poslednej chvíli zablokovať Williams. Bude to len roh.
     
    25
    Nuž a tu musel znovu operovať Ashley Williams, ktorý ale umne púšťa loptu za bránkovú čiaru. Bude to odkop pre Fabiaňskeho.
     
    26
    Na druhej strane mal ďaleko nebezpečnejšiu príležitosť Islanďan Gylfi Sigurdsson, ktorý mohol zdvojnásobiť vedenie Labutí. Ostrovný hráč dostával loptu na šestnástkový oblúk, kde ho po individuálnej akcii nachádzal zatiaľ menej výrazný Wayne Routledge. Sigurdsson si nachystal loptu na silnejšiu pravačku, ktorou zamieril k pravej žrdi domácej svätyne. Adriám mal na loptu dobrý výhľad a stačil ju vyraziť do strany. Španielsky gólman tentokrát nemal problém.
     
    27
    Alebo to bol Valencia, ktorý zostáva teraz ležať na trávniku. Chvíľku sa zrejme hrať nebude. Vhodná prestávka pre Swans.
     
    28
    Andy Carroll sa na hrote zatiaľ nepresadzuje tak, ako by sa možno čakalo. Uvidíme, či a kedy ho nahradí Diafra Sakho.
     
    29
    Ten vytvoril v úvode sezóny nesmierne interesantnú útočnú dvojicu s Valenciom. Uvidíme, ako sa im bude dariť po uzdravení Nolana s Carrollom.
     
    32
    Swansea pokračuje vo svojej aktivite, ktorá prináša ďalšiu nebezpečnú koncovku jej hráčov. Nesmierne aktívny režisér všetkých akcií Walesanov Gylfi Sigurdsson prihrával z ľavej strany na os ihriska, kde sa s loptou rozbiehal Bony Wilfried. Ten sa dokázal odpútať i od Winstona Reida, aby z osemnástich metrov mohol prudko zakončiť. Jeho razantný pokus smeroval len tesne mimo ľavej žrde. Španielsky brankár Adrián plachtil vzduchom márne.
     
    34
    Swansea sa nám po zakríknutom úvode celkom pekne rozbehla a momentálne si dokáže pripravovať strelecké pozcie s veľkou pravidelnosťou.
     
    35
    West Ham naopak stráda a kamera si už vyberá na lavičke sediaceho Diafru Sakha. Medzitým ale United podnikajú ďalší útok.
     
    36
    Ten nebol vôbec márny, keď priniesol koncovku v podaní Cresswella. Ten ale nedokázal zaskočiť Fabiaňskeho. Chýbala razancia.
     
    37
    Krátko nato sme sledovali už po niekoľkýkrát zrazenú strelu Kevina Nolana, do ktorej sa tentokrát položil Leon Britton.
     
    38
    Fabiaňski sa musel mať pri rohovom kope na pozore a pred Nolanom znovu vyrážať na ďalší rohový kop pre West Ham.
     
    39
    Nepodarené spracovanie Songa pripravuje West Ham o možnosť zaútočiť, ale Downing okamžite získava loptu naspäť.
     
    40
    Swansea sa teraz s loptou na kopačkách snaží prežiť prvý polčas s jednogólovým náskokom na svojom konte.
     
    41
    West Ham United dal gól!
    Nevýrazný ANDY CARROLL ale teraz dokonalou hlavičkou zatvára všetkým kritikom ústa! Stewart Downing rozdával loptu o stredu ihriska doprava, kde operoval kmeňový hráč Arsenalu Carl Jenkinson. Ten ponúkol center, minimálne kvôli ktorému ľutuje jeho letné uvoľnenie na hosťovanie i Arséne Wenger, ktorý má na tomto poste veľké problémy. Jenkinsova lopta smerovala milimetrovo do náskoku Andyho Carrolla, ktorý dostal loptu presne tam, kam chcel a presne tam, kam chcel ju následne aj poslal. Jeho koncovka smeruje presne do ľavého horného rohu, Fabiaňski bez najmenšej šance na zákrok. 1:1.
    A. CARROLL - 1:1
     
    43
    Krátko pred koncom úvodného dejstva teda začíname odznovu. Labutiam tak nevyšiel zámer s postrážením si svojho vedenia až do konca.
     
    45
    V problémoch je teraz Enner Valencia, ktorý neustál jeden z tvrdších súbojov na polovici ihriska. Ekvádorčan už opúšťa hraciu plochu, na ktorú by sa ale mal vrátiť.
     
    45+1
    K úvodnému dejstvu budeme pridávať ešte dve minútky, ktoré nadstavuje rozhodcovská štvorica na čele s Chrisom Foyom.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.

     
    Úvodné dejstvo v Upton Parku prinieslo viacero gólových príležitostí na oboch stranách. Viacej si ich vypracovali hostia, ktorí sa taktiež ako prví dostali i do vedenia. Hammers sa ale pred prestávkou podarilo vyrovnať na súčasných 1:1.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Pred začiatkom druhého polčasu tu máme jednu zmenu na domácej strane, keď otraseného Ennera Valenciu nahradí jeho dvojička z úvodu sezóny Diafra Sakho.
     
    47
    Hammers rozohrávali v úvode druhej časti rohový kop, no James Tomkins sa po ňom nepresadil. Dobre pred ním pracoval Bartley.

     
    48
    West Ham je počas celého zápasu lepší na lopte, no Swansea sa i napriek tomu dokáže pravidelne dostávať do šancí.
     
    49
    Jednu takú mohol obstarať i Jenkinson, ktorý ale z pravej strany neodcentroval cez zadáka Ashleyho Richardsa.
     
    50
    Chris Foy vôbec po prvýkrát v dnešnom zápase siahol do kapsy, keď potrestal Wayna Routledga, ktorý kolenom na pravej strane zasiahol Reida.
     
    51
    Kyle Bartley v ostrej hlavičke narazil na Kouyatého a obaja sú teraz značne otrasení. Horšie je na tom stopér hostí.
     
    52
    V úvode druhej časti sa opäť nehrá žiaden tempo-futbal. Dopredu sa znovu takmer výhradne tlačí West Ham United.
     
    53
    Diafra Sakho i na zemi uhájil loptu pred Brittonom s Richardsom, aby napokon africký útočník nevybojoval ani roh. To je škoda.
     
    54
    Jenkinson si teraz dokonale vyšliapol na Montera, ktorého demontoval čisto telom, Hammers môžu pokračovať vpred.
     
    55
    Bartley v ďalšom strete s Kouyatém. Tentokrát sa to obišlo s úsmevmi na oboch stranách. Foy púšťa hru ďalej.
     
    56
    Bony pri defenzívnych štandardkách pomáha svojmu mužstvu ako i v tomto prípade, kedy odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    57
    Výborná individuálna akcia Aarona Cresswella, ktorý sa napriek faulu na svoju osobu dostal až k centru, ktorý ale Carroll nedokázal zakončiť.
     
    58
    Následne Bartleyho dobrý defenzívny zákrok a West Ham môže vhadzovať v rohu ihriska. Irons momentálne prikladajú pod kotol.
     
    60
    Bony Wilfried pri prvej útočnej akcii Swansea v druhom polčase znovu vyčíňal a takmer zvalil bránku za španielskym gólmanom Adriánom. Prihrávkou z ľavej strany ho do šance posielal aktívny Montero. Bony sa pred šestnástkou zmocnil lopty, naviedol si ju na pravačku a nesmierne prudko vypálil smerom pod brvno svätyné Kladivárov. Pokus útočníka z Pobrežia Slonoviny napokon smeroval o niečo vyššie, než pôvodne zamýšľal a opečiatkoval hornú konštrukciu za gólmanom Irons, ktorý ledva spozoroval letiaci pokus okolo jeho hlavy. Pokračujeme za nerozhodného stavu.

     
    62
    Po hodine hry to ale bola prvá gólová príležitosť v druhom dejstve. Bývalému útočníkovi pražskej Sparty mnoho nechýbalo.
     
    64
    Druhé dejstvo nám zatiaľ neponúka toľko vzrušenia ako to prvé. Predsa ale ide o dôležité tri body do tabuľky.
     
    65
    Diafra Sakho teraz posielal do vápna úkážkovú prihrávku a Carrolla, ktorú v poslednej chvíli pred Carrollom odvrátil Rangel.
     
    66
    West Ham United dal gól!
    ANDY CARROLL pokračuje v snovom návrate po vleklom zranení. Po Sakhovej exkluzívnej prihrávke pred poloprázdnu bránku ho ešte Angel Rangel k zakončeniu nepustil, no následne ho po rohovom kope už nedokázal ustrážiť nikto. Roh z z ľavej strany ihriska rozohrával Stewart Downing, ktorý posielal presný center do stredu malého vápna. Tam naskakoval Carroll, ktorý upratal loptu k pravej žrdi Fabiaňskeho bránky a na bránkovej čiary už nestačil uhasiť požiar ani Montero. Kladivári otáčajú stav na 2:1!
    Andy CARROLL - 2:1
     
    68
    Tak a zrejme je po zápase! Krátko po druhom inkasovanom góle mohli hostia inkasovať i tretí. Po Bartleyho nedôraze na pravej strane sa do jasnej šance rútil Diafra Sakho, proti ktorému vybehol gólman Fabiaňski. Poliak ho rozhodil z rovnováhy, no Sakho i tak pokračoval až k zakončeniu, ktorým z ľavej strany ihriska nastrelill ľavú žrď bránky City. Chris Foy následne prerušil hru a vylúčil gólmana Swans. Labute tak budú dohrávať o desiatich!
     
    71
    Samozrejme, že jeden z tých desiatich bude i gólman, konkrétne nemecký mazák Gerhard Tremmel. Obeťou taktického striedania sa stal Britton.
     
    72
    Swansea to už bude mať veľmi ťažké. Garry Monk nie celkom súhlasí s vylúčením Fabiaňskeho, ale to bolo zrejme správne.
     
    73
    Kladivári si následne pýtali i penaltu, no tá sa kopať nebude. Beswick naopak máva ofsajdové postavenie Diafru Sakha.
     
    74
    Garry Monk strieda v rýchlom slede i po druhýkrát, keď namiesto rýchlonohého Montera príde ďalší tank do útoku a síce Francúz Gomis.
     
    75
    Štvrťhodinku pred koncom už City musí i riskovať. Ťažko ale povedať, kto bude pripravovať príležitosti pre Bonyho s Gomisom.
     
    76
    Tu si to skôr želalo nasadenie Nathana Dyera, prípadne namiesto Montera mal ísť dole kôrejský stredopoliar Ki.
     
    77
    Hrozitánska chyba kapitána Swansea Ashleyho Williamsa ponúkla domácim príležitosť na definitívu. Waleský stredný obranca nedokázal skrotiť loptu pod svoju kontrolu. Vzápätí mu ju vypichol Diafra Sakho, ktorý sa rútil sám na gólmana Tremmela. Na nemeckého lišiaka síce dokázal vyzrieť, keď ho obstrelom zo siedmich metrov prepálil na vzdialenejšej žrdi, no loptu na ceste zastavila i druhá, tentokrát pravá žrď bránky City. Sakho tak smolne čaká na prvý gól po návrate do hry.
     
    79
    Namiesto Carla Jenkinsona príde podstatne defenzívnejšie ladený pravý obranca Joey O´Brien, ktorý bude pri fyzicky dobre disponovaných tankoch Swans predsa len platnejší.
     
    80
    West Ham musí napriek presilovke chtiac-nechtiac myslieť i na defenzívu. Swansea sa snaží vyrovnať a má k tomu k dispozícii rohový kop.
     
    81
    Ten si mohli Labute i zopakovať, no húštinu tiel v šestnástke West Hamu sa im ani v jednom prípade prestreliť nepodarilo.
     
    82
    V jednom prípade hasil pred Gomisom výborný Adrián, ktorý boxoval loptu za svoj chrbát. Labutia sa kráti čas.
     
    83
    Andy Carroll na druhej strane zamestnával dvojicu hosťujccih hráčov, no Ki napokon dokázal odkopnúť loptu do bezpečia.
     
    85
    Spokojný manažér Sam Allardyce ešte väčšmi posilňuje svoje zadné rady, keď namiesto Kouyatého príde ďalší stopér James Collins.
     
    86
    Garry Monk sa púšťa do vabanku, keď namiesto Angela Rangela príde krídelník Nathan Dyer. Vyjde mu tento ťah alebo to bude voda na mlyn pre brejky WHU?
     
    87
    West Ham United dal gól!
    Už hodne rozbitá defenzíva Swansea City si nezachovala kompakttnosť a DIAFRA SAKHO definitívne rozhoduje toto stretnutie. Striedajúci útočník, ktorý dnes okrem iného nastrelil dvakrát žrď ťažil z vyhratej hlavičky Andyho Carrolla. Následne sa za poliacim kruhom zbavil nedôrazných Williamsa i Richardsa a v nájazde na bránku Swans prekonáva i bezmocného Tremmela. Krásny záver dobrého výkonu partie Big Sama.
    Diafra SAKHO - 3:1
     
    89
    V závere by sa už nič zásadné stať nemalo. O zápase je viac-menej rozhodnuté, no Chris Foy ešte pridáva päť nadstavených minút.
     
    90+1
    V ich úvode zaujímavý závar pred striedajúcim Tremmelom, kedy Andy Carroll nedokázal dotlačiť loptu do siete.
     
    90+3
    Diafra Sakho ešte s jednou príležitosťou na druhý gól v zápase, no Tremmel ukázal, že má právo chytať v takej súťaži, akou je anglická Premier League. Spred šestnástky ho nádherne vysúval do šance Stewart Downing. Strelec tretieho gólu Irons sa dostal až pred Tremmela, no nemecký gólman stačil jeho obstrel zblízka vyraziť do strany.
     
    90+4
    Sam Allardyce maximálne spokojný ešte udeľuje svojim zverencom posledné pokyny. Tri body mu dnes ale určite neutečú.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Kladivári si dnes môžu pyšne spievať „I'm Forever Blowing Bubbles," čo sa v Upton Parku práve i deje. West Ham získava ďalšie domáce tri body do tabuľky, kde sa momentálne dostáva už na tretiu priečku pred Southampton, ktorý má ešte zajtrajší zápas s Manchestrom United k dobru. Víťaz tohoto zápasu sa určite dostane pre Hammers, no i štvrté miesto je pre londýnsky klub nadplán. Swansea bude po pätnástom kole sídliť taktiež v hornej polovici tabuľky, konkrétne na ôsmom mieste. (16:26:09)

    Erik Farkaš

    Góly: 41. A. Carroll, 66. A. Carroll, 87. D. Sakho – 19. Bony

    Karty:   50. Routlege (SWN)   68. Fabiaňski (SWN)


    West Ham United: Adrián – Jenkinson, Tomkins, W. Reid, Cresswell – Kouyaté, A. Song – Downing, Nolan (C), E. Valencia – A. Carroll
    Náhradníci: Jääskeläinen – Zárate, D. Sakho, O´Brien, Collins, Amalfitano, C. Cole
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Swansea City: Fabiaňski – Rangel, Bartley, A. Williams (C), A. Richards – Britton, Ki – Routledge, G. Sigurdsson, J. Montero – Bony
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Shelvey, N. Dyer, T. Carroll, B. Gomis, Tiendalli
    Manažér: Garry Monk (ENG)

    Rozhodca: Chris Foy – G. Beswick, M. Perry – D. Mohareb