Lotyšsko – Rusko 1:4 (kon.) | Francúzsko – Nórsko 5:4 (2:1 po s.n.) | Bielorusko – Nemecko 5:2 (kon.)
Dánsko – Česko 4:3 (1:0 po s.n.) | Švajčiarsko – Kazachstan 6:2 (kon.) | Slovensko – Taliansko 4:1 (kon.)
koniec
Lotyšsko
1:4 (1:3, 0:1, 0:0)
Rusko
Sobota 17.05.2014, 11:45 • Minsk Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Posledný vzájomný duel síce vyhrali Lotyši 1:0, ale jednalo sa len o priateľský zápas, na vrcholovom podujatí vyhralo Lotyšsko nad Ruskom naposledy na Majstrovstvách sveta v roku 2003. Odvtedy na vrcholovom fóre vyhralo Rusko nad Lotyšskom všetkých 5 vzájomných stretnutí a zakaždým vysokým rozdielom.

    Stretnutie sa začne o 11:45, prajem Vám príjemný hokejový zážitok.
     
    Nominácia Lotyšska

    Brankári: Edgars Masalskis (HK Poprad, SR), Ivars Punnenovs (Rapperswil-Jona Lakers, Švaj./NLA), Kristers Gudlevskis (Tampa Bay Lightning, USA/NHL)

    Obrancovia: Rodrigo Laviňš, Kristaps Sotnieks, Jekabs Redlihs, Georgijs Pujacs (všetci Dinamo Riga/KHL), Guntis Galviňš (AIK Štokholm, Švéd./SHL), Maris Jass (Piráti Chomutov, ČR), Arturs Kulda (Salavat Julajev Ufa, Rus./KHL), Janis Jaks (HK Riga/MHL)

    Útočníci: Juris Štals (HK Poprad, SR), Herberts Vasiljevs (Krefeld Pinguine, Nem./DEL), Ronalds Keniňš (Zürich SC Lions, Švaj./NLA), Armands Berziňš (Beibarys Atyrau, Kaz.), Mikelis Redlihs (Lokomotiv Jaroslavľ, Rus./KHL), Zemgus Girgensons (Bufalo Sabres, USA/NHL), Roberts Lipsbergs (Seattle Thunderbirds, USA/WHL), Andris Džeriňš, Aleksandrs Niživijs, Martiňš Cipulis, Miks Indrašis, Gints Meija (všetci Dinamo Riga), Koba Jass (Bílí Tygři Liberec, ČR), Kaspars Daugaviňš (Servette Ženeva, Švaj./NLA)

    Najproduktívnejším hráčom Lotyšska je Mikelis Redlihs, ktorý má na svojom konte šesť bodov za bilanciu 3+3 a spolu s Artursom Kuldom je aj najlepším strelcom tímu.

    Nominácia Ruska

    Brankári: Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets/NHL), Andrej Vasilievskij (Salavat Ufa/KHL), Anton Chudobin (Carolina Hurricanes/NHL)

    Obrancovia: Anton Belov (SKA Petrohrad/KHL), Denis Denisov, Nikita Zajcev (obaja CSKA Moskva/KHL), Andrej Zubarev (Salavat Ufa/KHL), Alexander Kutuzov (Novosibirsk/KHL), Jevgenij Medvedev (Ak Bars Kazaň/KHL), Dmitrij Orlov (Washington Capitals/NHL), Maxim Čudinov (SKA Petrohrad/KHL), Jegor Jakovlev (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL)

    Útočníci: Arťom Anisimov (Columbus Blue Jackets/NHL), Alexander Burmistrov (Ak Bars Kazaň/KHL), Jevgenij Dadonov (Donbass Doneck/KHL), Danis Zaripov (Metallurg Magnitogorsk/KHL), Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuznecov (obaja Washington Capitals/NHL), Iľja Zubov (Admiral Vladivostok/KHL), Sergej Širokov, Sergej Kalinin (obaja Avangard Omsk/KHL), Nikolaj Kuliomin (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Lokťonov (Carolina Hurricanes/NHL), Sergej Plotnikov (Lokomotiv Jaroslavľ/KHL), Vadim Šipačov, Viktor Tichonov (obaja SKA Petrohrad/KHL

    Najproduktívnejším hráčom Ruska je Viktor Tichonov, ktorý zatiaľ nazbieral 9 kanadských bodov za bilanciu 4+5. Len o bod menej má na konte hviezdny krídelník Alexander Ovečkin. Tichonov je spolu so Sergejom Plotnikovom najlepším strelcom tímu.
     
    Vitajte pri ďalšom prenose z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Dnes na seba narazia dva vedúce celky skupiny B, druhé Lotyšsko si zmeria sily s prvým Ruskom.

    Lotyšsko sa hneď vo svojom úvodnom zápase šampionátu postaralo o veľké prekvapenie, keď zdolalo Fínov pomerom 2:3. V nasledujúcom stretnutí však Lotyši nestačili na Nemecko, ktorému podľahli rovnakým výsledkom akým predtým triumfovali nad Fínmi, čiže 2:3. Po dvoch rovnakých výsledkoch nasledovali dve gólové prestrelky a v oboch bolo Lotyšsko úspešnejšie. Najskôr si po výsledku 4:5 poradili s Kazachstanom, následne prekvapili USA, ktoré im podľahlo 5:6.
    Lotyšsko je na druhom mieste v skupine B a má na svojom konte 9 bodov, čo je o bodík viac ako majú USA a Fíni, navyše oproti tejto dvojici má Lotyšsko súboj k dobru.

    Zatiaľ veľmi suverénnym spôsobom si na turnaji vedie Rusko, ktoré sa snaží odčiniť neúspech zo ZOH v Soči. V úvodnom stretnutí si "Zborná" poradila hladko so Švajčiarmi 0:5, vzápätí Rusi zdolali aj Fínov pomerom 4:2 a čakal ich prestížny duel proti USA. V ňom už v 21.minúte viedli 3:0 a napokon Američanov zdolali vysoko 6:1. Ani po týchto výborných výsledkoch však Rusko nezaspalo na vavrínoch a vysokou výhrou si poradilo s Kazachstanom, ktorému dovolili vsietiť dva góly za rozhodnutého stavu 5:O. Hoci po dvoch kazašských góloch zostávalo dokonca stretnutia len 6 minút, Rusko na dva góly súpera stihlo odpovedať ešte dvoma gólmi a triumfovalo vysoko 7:2.
    Rusko vedie skupinu B bez straty bodu, má ich na svojom konte 12, čo znamená trojbodový náskok pred druhým Lotyšskom.
     
    Úvodné zostavy:

    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Pujacs (A), Lavins, Sotnieks, Jaks, Štals, Redlihs, M. Jass – Vasiljevs(C), Niživijs, Cipulis – Daugavinš (A), Redlihs, Keninš – Berzinš, Girgensons, Indrašis – Dzerinš, Meia, K. Jass – Lipsbergs

    Rusko: Bobrovskij (Chudobin) – Denisov, Chudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov – Ovečkin (C), Plotnikov, Tichonov – Kuliomin (A), Anisimov, Širokov – Dadonov, Burmistrov, Kuznecov – Zaripov (A), Kalinin

    Rozhodca: Lars Brüggemann (GER), Aleksi Rantala (FIN) – Paul Carnathan (USA), Jon Kilian (NOR).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:15
    Hneď v úvode sa dostal do šance Sergej Plotnikov, ktorý dostal ideálnu prihrávku spoza brány k pravej žrdi. Gudlevskis však skvele zasiahol a po jeho zákroku sa obrana Lotyšska tvrdo pustila do ruských útočníkov, ale k vážnejšej šarvátke nedošlo.
     
    01:00
    Z ľavého kruhu sa dostal k strele Indrašis, ale Bobrovskij si poradil a istým zákrokom prerušuje hru.
     
    01:40
    Chvíľu sa oba tímy striedali v držaní puku, chybu v lotyšskej obrane sa snažil potrestať Dadonov, ale k strele z ľavého krídla sa nedostal.
     
    03:25
    V strednom pásme sa Ovečkin zrazil s jedným zo spoluhráčov. Zatiaľ držia oba tímy puk vo svojej moci takmer rovnako, ale ani jedno z mužstiev sa nevie na dlhšiu dobu usadiť v pásme súpera.
     
    03:45
    Hra sa často prerušuje, tentokrát sa vhadzovalo v strednom pásme a puk získali Lotyši, ktorí sa dostali pred ruskú bránu, ale Štalsovu strelu Bobrovskij bez problémov vyráža do rohu klziska.
     
    04:05
    Galvinš nahadzoval puk pred ruskú bránu, kde sa k nemu dostal Miks Indašis a pekne vystrelil. Na druhej strane krátko na to strieľal jeden z Rusov z ľavej strany pred bránu, kde nepríjemne dorážal Ovečkin.
     
    04:10
    Juris Štals svojím faulom na Ovečkina dovoľuje súperovi zahrať si presilovú hru, pretože dostáva dve minúty za podrazenie.
     
    05:30
    Rusko sa v úvode početnej výhody nevedelo dostať do pásma, ale teraz už kontroluje hru a operuje s pukom v útočnej tretine, kde dvakrát nebezpečne pálil pred bránu Zaripov a raz z prvej Ovečkin.
     
    06:10
    Rusko aj naďalej kombinovalo v útočnej tretine, ale k strele na bránu to neviedlo a Lotyšsko sa už ubráni, pretože Štals sa vracia na ľadovú plochu.
     
    06:37
    Po oslabení sa pokúsili dostať sa pred ruskú svätyňu Lotyši, čo sa im nepodarilo. podobne dopadla i snaha Rusov na druhej strane. Hra sa prerušuje a nasleduje reklamná pauza.
     
    07:00
    Rusom nevyšla kombinácia na ľavú stranu a na útočnej modrej o puk prišli, ale Lotyšsko sa ďalej ako do stredného pásma taktiež nedostalo.
     
    07:30
    Lotyšsko dalo gól!
    MIKS INDRAŠIS využíva spätnú prihrávku a z medzikružia posiela presný puk za chrbát ruského gólmana, čím vsieťuje svoj druhý gól na šampionáte a posiela svoj tím do vedenia 1:0. Asistencia: Juris Štals.
     
     
    07:45
    Cipulis blokuje v obrannom pásme strelu jedného z Rusov a puk sa dotkol ochrannej siete. Hra sa prerušovala a hoci Rusko vyhralo buly, neudržalo sa v útočnom pásme.
     
    09:12
    Lotyšsko má puk na hokejkách, Rusko je viditeľne zaskočené tým úvodným gólom. Obraz hry sa nezmenil a ťažiskom hry zostáva aj naďalej stredné pásmo.
     
    10:16
    Rusko nevie nič vymyslieť, Yakovlev posiela puk len do zadu a za bránou ho drží vo svojej moci Belov.
     
    10:30
    Kutuzov si pekne pokryl puk v pravom rohu klziska v obrannej tretine Rusov, ale k strele na bránu jeho pas pred bránu neviedol.
     
    10:55
    Rusko dalo gól!
    V strednom pásme si zobral puk VIKTOR TICHONOV, ktorý sa s ním nemaznal, nakorčuľoval si pred lotyšskú bránu a presnou strelou dáva svoj piaty gól na šampionáte a vyrovnáva na 1:1. Bez asistencie.
     
     
    11:08
    Bezprostredne po inkasovanom góle sa dostalo dopredu Lotyšsko, Niživijs sa natlačil pred Bobrovskeho, ale neprepasíroval puk za jeho chrbát,, pretože ruský gólman ho drží vo svojej moci a prerušuje hru.
     
    11:45
    Uvidíme druhú presilovú hru Ruska, za podrazenie dostáva trest lotyšský zadák Maris Jass.
     
    13:00
    Rusko zatiaľ nehrá túto presilovke tak dobre ako predchádzajúcu, obrana Lotšska hrá veľmi dôrazne a drží Rusov najmä v rohoch klziska, odkiaľ nemôžu páliť na Gudlevskisa.
     
    13:35
    Chudinov pekne našiel na pravej strane Anisimova, ktorý sa z pravého kruhu natlačil pred lotyšskú bránu a pekne zakončoval, ale Gudlevslkis pohotovo vyráža. Jassov trest sa však pomaly končí a s ním i početná výhoda Rusov.
     
    14:26
    Rusko sa však aj po presilovke drží v útočnom pásme a snaží sa ešte v tejto tretine dostať do vedenia.
     
    14:41
    Burmistrov sa na ľavom krídle nepresadil, podobne ani Lotyši sa nedokázali dostať ďalej než na útočnú modrú.
     
    15:00
    Ovečkin našiel Tichonova v sľubnej pozícii, ale tomu ušiel puk. Rusko stupňuje svoj tlak.
     
    15:23
    Rusko dalo gól!
    Rusko pokračovalo vo svojom tlaku a po Medvedevovej delovke od modrej chvíľu Gudlevskis nevedel kde má puk, ten mu zatiaľ vykĺzol na ľavú stranu, kde pohotovo zareagoval SERGEJ ŠIROKOV a poslal puk do odkrytej brány. Asistencie: Jevgenij Medvedev, Viktor Tichonov.
     
     
    17:16
    Jeden z ruských útočníkov sa pokúšal o akciu spoza brány, snažil sa natlačiť pred Gudlevskisa, ale bol faulovaný a za hákovanie dostáva dve minúty Rodrigo Lavins.
     
    18:13
    Rusko dalo gól!
    VIKTOR TICHONOV využíva presný pas od Plotnikova z pravého kruhu a z ľavej strany strelou z prvej využíva presilovú hru a dáva svoj šiesty gól na turnaji. Asistencia: Sergej Plotnikov, Alexander Ovečkin.
     
     
    19:00
    Rusku vyšla prvá tretina náramne, tri body si pripísal Tichonov za dva góly a jednu asistenciu. Backhandový pokus Kuliomina končí len v lapačke pozorného Gudlevskisa. Vstupujeme do poslednej minúty prvej tretiny.
     
    19:25
    Za nedovolené bránenie odchádza na trestnú Danis Zaripov, čaká nás presilovka Lotyšska.
     
    19:55
    V útočnom pásme sa v závere tretiny Lotyšsko síce drží, ale k strele na bránu sa neodstalo a po nepresnej prihrávke Redlihsa sa Lotyši sami vytlačili z útočnej tretiny.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Rusko síce prehrávalo prekvapujúco 1:0, ale tromi presnými zásahmi sa dokázalo už v tejto tretine dostať na koňa a do prostrednej časti pôjde s pohodlným náskokom o dva góly. Druhá tretina sa začne približne 12:35.

    Štatistiky po 1. tretine:


    Strely na bránu: 7
    Vylúčenia/Trestné minúty: 3/6
    Percentuálna úspešnosť brankárov: 80%


    Strely na bránu: 15
    Vylúčenia/Trestné minúty: 1/2
    Percentuálna úspešnosť brankárov: 85,71%
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:30
    Lotyšsko má ešte takmer minútu a pol presilovej hry pri vylúčení Zaripova a získalo útočné pásmo, kde nebezpečne pálil Indrašis, autor prvého gólu.
     
    21:15
    Lotyšsko sa nedokázalo dostať do ďalšej šance a hoci drží útočné pásmo, ruská obrana drží puk v rohoch klziska.
     
    21:36
    Lotyšská presilovka sa skončila, Rusko v plnom počte.
     
    22:15
    Po akcii z ľavej strany sa dostal k strelke z medzikružia Kalinin, ale Gudlevskis pekne vyrazil do rohu.
     
    22:42
    Ovečkin potiahol ruskú akciu a pramenila z toho druhá šanca pre Sergeja Kalinina, po ktorého strele z pravého kruhu Gudlevslkis prikrýva puk a prerušuje hru.
     
    23:02
    Denisov stratil hokejku a takmer to Lotyšsko dokázalo využiť, ale Berzinsovo nahodenie pred bránu nedokázal dorážať nikto zo spoluhráčov.
     
    23:33
    Gudlevskis bol znovu v nepríjemnej pozícii, keď nevedel kde má puk po stečovanej strele Ovečkina z ľavého kruhu.
     
    23:52
    Lotyšsko sa nepresadilo v útočnom pásme a krátko na to Širokov vysunul na pravej strane do brejku Kuliomina, ktorého strela bola vyrazená. Krátko na to Širokov strieľanou prihrávkou trafil jedného z lotyšských obrancov.
     
    24:20
    Po akcii spoza brány sa dostal k strele Andris Dzerinš, ale Bobrovskij si s jeho pokusom z tesnej blízkosti poradil.
     
    25:50
    V útočnom pásme sa nedokázal dostať Ovečkin k strele, podobne na druhej strane dopadla i Indrašisova snaha.
     
    26:11
    Z ničoho nič sa na ľavej strane uvoľnil Jevgenij Dadodnov, ale Gudlevskisa svojím streleckým pokusom neprekonal. krátko potom sa hra prerušovala a nasleduje reklamná pauza.
     
    26:40
    Plotnikov stratil puk na pravej strane po vyhratom buly a dopredu išla dvojica Lotyšov, ktorá nepríjemne bojovala o puk za ruskou bránou, ale napokon podľahla presile a Rusko získalo puk.
     
    27:30
    Po sneh lotyšskej dvojice sa snažili o dostanie do útočného pásma Rusi, ale neuspeli a naopak vhadzovanie pred Bobrovskim získali Lotyši a Niživijs pri následnom buly získal puk.
     
    28:02
    Rusko dalo gól!
    SERGEJ KALININ dostal pekný pas pred bránu, bol k nej otočený chrbtom, ale dokázal sa obtočiť okolo svojej osi a poslať puk za Gudlevskisa. Ruský útočník si tak otvára svoj strelecký účet na tomto šampionáte a posiela Rusko do vedenia 1:4. Asistencia: Alexander Kutuzov.
     
    28:52
    Hra sa dvakrát v krátkom časovom slede prerušovala. Najskôr to bolo pre zakázané uvoľnenie Ruska a tentokrát sa bude vylučovať. Po faule na Burmistrovova dostáva trest 5 + DKZ Zemgus Girgensons za nepríjemne pichnutie pri vhadzovaní.
     
    29:20
    Rusko sa hne´d v úvode presilovky drží v presilovkom rozostavení v útočnom pásme. Najskôr strelu z ľavej strany blokoval Daugavinš a krátko potom Gudlevskis prerušoval hru po Medvedevovom pokuse odo modrej čiary.
     
    30:10
    Rusko si prihráva v súperovej tretine, Lotyšsko pod tlakom, ale nepríjemná strela Medvedevova bola zblokovvaná a Gudlevskis vyrazil aj pekný teč Sergeja Plotnikova. Zápas sa prehupol do svoje druhej polovice.
     
    31:08
    Pujacs na chvíľu oslobodil svoj tím, ale dlho sa v strednom pásme Lotyšsko nezdržalo a už sa museli brániť proti strele Kuliomina a následne i po tvrdej rane Chudinova, po ktorej Gudlevskis prikrytím puku prerušil hru.
     
    31:48
    Tentokrát Rusko kombinovalo bez streleckého pokusu a Lotyšom sa podarilo dvakrát v krátkom časovom slede oslobodiť sa vyhodením puku.
     
    33:45
    Stále sledujeme presilovkovú snahu Ruska, keď nepríjemne pálili Ovečkin a Kuliomin.
     
    34:00
    Rusko tak päťminútovú presilovku nevyužíva, ale Lotyšsko bolo pod neustálym tlakom, čo určite oslabilo ich psychické a fyzické chyby. Za zmienku stojí, že celých 5 minút strávil na ľade v početnej výhode Alex Ovečkin. Lotyšsko v plnom počte.
     
    34:35
    Najskôr nepríjemne strieľal z ľavej strany Alex Burmistrov, ale Gudlevskis svojím zákrokom nepripustil dorážku a prerušil hru. Krátko potom sme videli zakázané uvoľnenie Lotyšska.
     
    34:41
    Bezprostredne po buly v útočnom pásme sa dostal k strele Plotnikov a hra sa prerušovala znova po zákroku lotyšského gólmana.
     
    35:07
    Lotyšsko stratilo puk v strednom pásme a snažila sa to využiť najproduktívnejšia dvojica Ruska, Tichonov a Ovečkin, ale k zakončeniu to neviedlo. Následný strelecký pokus Plotnikova z pravej strany už však na bránu mieril, ale Gudlevskis betónom vyrážal do rohu klziska.
     
    37:00
    Ani jedno z mužstiev nedokázalo využiť svoj brejk a vážnejšia situácia z toho nevznikla ani pred jednou bránou. Lotyšsko pôsobí unaveným dojmom, niet sa čo čudovať a na druhej strane Rusko má pohodlný náskok a nemá sa kam ponáhľať. peknou technickou strelou sa prezentoval Kuznecov.
     
    38:33
    Lotyšsko sa dostalo do útočného pásma a chvíľu dokázali držať Rusov pod tlakom. pramenili z toho strelecké pokusy Redlihsa a Sotnieksa.
     
    39:20
    Hrá sa posledná minúta druhej tretiny, do brejku sa utrhla až trojica ruských hráčov. Najskôr pálil z pravej strany Širokov a krátko na to z ľavého kruhu vyskúšal Gudlevskisovu pozornosť kapitán Zbornej, Ovečkin.
     
    39:54
    Berzins v závere vyhadzuje cez všetky čiary a je to zakázané uvoľnenie Lotyšska.
     
    39:59
    Ešte uvidíme jedno vhadzovanie pred lotyšskou svätyňou potom, čo Gudlevskis kryl strelu Maxima Chudinova.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    V druhej tretine sa Lotyšsko dostalo pred ruskú bránu minimálne, Rusko síce nevyužilo päťminútovú presilovú hru, ale napriek tomu dokázalo ešte predtým zvýšiť svoj náskok na rozdiel troch gólov. Tretia tretina sa začne približne 13:23 a uvidíme, či sa ešte Lotyšsko zmôže na zdramatizovanie výsledku alebo Rusko pohodlne dokráča za piatou výhrou na tomto turnaji.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    41:00
    Lotyšsko začalo aktívne záverečnú dvadsaťminútovku, ale strela z ľavého kruhu presná nebola a k ďalšej sa už Lotyši nedostali. Puk získala ruská obrana, ktorá zakladá akciu spoza vlastnej brány.
     
    42:14
    Ani Rusko a ani Lotyšsko sa nevie dlhšie udržať v útočnom pásme. Na prvú vážnejšiu strelu v tretej tretine stále čakáme a Redlihsov pokus od modrej na tom nič nezmenil.
     
    43:34
    Dvakrát sa pekne predieral do sľubnej pozície Ovečkin, následne hľadal Tichonova, ale ten nemal hokejku., Krátko potom sa po presnom pase z obrany dostal do brejku na pravej strane Artem Anisimov, ktorý sa natlačil dôrazne pred Gudlevskisa. Lotyšská brána sa posunula a hra sa prerušovala.
     
    43:55
    Anisimov tentokrát pálil z ľavej strany a až tri dorážky dovolil Gudlevskis svojím protihráčom, ale ani jedna z nich neskončila za jeho chrbtom a napokon drží lotyšský gólman puk vo svojej moci.
     
    45:10
    Rusko sa v útočnej tretine nepresadilo a spoza brány rozohrával Galvinš, krátko potom Ovečkin tvrdým hitom v strednom pásme zostrelil Niživijsa.
     
    46:10
    Rusko sa znova nedokázalo presadiť v útoku, Lotyšsko drží puk vo svojej moci, ale len vo vlastnom pásme. Je však signalizovaná výhoda pre nich, pretože na ruskej strane sa bude vylučovať.
     
    46:34
    Jevgenij Medvedev, ruský bek, dostáva dve minúty za nedovolené bránenie.
     
    47:30
    Lotyšsko začalo presilovku dobre, ale oba strelecké pokusy od modrej čiary boli zblokované. Rusko následne dokázalo vyhodiť, ale len do stredného pásma, kde si puk opäť vzali Lotyši.
     
    48:00
    Lotyšsko nepríjemne operuje s pukom na ľavej strane a Rusko je pod tlakom. Do vážnejšej koncovky sa však Lotyši dostať nedokázali.
     
    48:45
    Medvedev na ľade, Rusi sú kompletní.
     
    48:50
    Burmistrov si obhodil Sotnieksa a dostal sa k zakončeniu. V ceste za gólom mu však stál Gudlevskis, ktorý istým zákrokom svoj tím podržal.
     
    49:40
    Gints Meija húževnato bojoval o puk,n ale kvôli zdvihnutej hokejke rozhodcovia prerušujú hru a posúvajú ju do stredného pásma. Tam sa po pár sekundách prerušovalo opäť, ale po vyhratom vhadzovaní sa Rusko dostalo do útočnej tretiny zásluhou Kuliomina.
     
    50:30
    Rusom nevyšla kombinácia a vo vlastnom pásme sa tak dostalo k puku Lotyšsko. Tretia tretina sa prehupla do svojej druhej polovice a je pred nami posledných desať minút riadneho hracieho času a nič nenasvedčuje tomu, že by sa dnes mohlo predlžovať.
     
    51:50
    Burmistrov nemohol pokračovať vo svojom ťažení, pretože bol signalizovaný ofsajd. Ťažiskom hry je opäť najmä stredné pásmo a nemôžem sa ubrániť pocitu, že dnešný duel sa už len dohráva.
     
    52:10
    Lotyšsko získalo pásmo po strele z ľavého kruhu, ale následné buly vyhralo Rusko a do šance sa dostal Ovečkin, ktorý tvrdo pálil z ľavého kruhu. Gudlevskis bol však pozorný a vyrazil jeho strelu do rohu klziska.
     
    53:15
    Do veľkej šance sa najskôr dostal Anisimov, ktorý to skúšal backhandom. Potom čo jeho strelu Gudlevskis neudržal a len vyrážal pred seba, sa dostali ešte k dorážke Širokov a Kuliomin. Hra sa prerušila potom, čo rozhodcovia postrehli posunutú bránu Lotyšska. Nasleduje reklamná pauza.
     
    53:55
    Kutuzov najskôr svojou ranou trafil len spoluhráča Anisimova a krátko potom Medvedev trafil len Gudlevskisa. Rusko pokračovalo v útočnej kombinácii a hra sa prerušila až potom, čo bol Medvedevov strelecký pokus zblokovaný na ochrannú sieť.
     
    54:56
    Lotyšsko dlhšiu dobu držalo útočné pásmo, ale bez streleckého pokusu. Dopredu išlo následne Rusko, ale Burmistrov nedokázal pred bránou trafiť puk po pase od Ovečkina a Lotyši vyhodlili do stredného pásma.
     
    55:44
    Dvojica Rusov sa utrhla lotyšskej obrane a Dadonov sa takmer dostal k strele. krátko potom Rusko získalo pásmo a Jevgenij Dadonov pálil znova, tentokrát bol jeho pokus zblokovaný.
     
    56:30
    Širokov ťahal ruskú akciu po pravom krídle, ale jeho spoluhráči odišli striedať a tak sa k puku dostala lotyšská obrana.
     
    57:40
    Hrá sa z jednej strany na druhú, ale bez vážnejších šancí a zdá sa, že dnešný duel sa už len dohráva.
     
    57:45
    Ovečkin hľadal Tichonova pred bránou, ten bol však faulovaný a za hákovanie dostáva dve minúty Ronalds Keninš. Pre Rusko šanca v závere na zveľadenie svojho náskoku.
     
    58:01
    Rusko sa usadilo v útočnom pásme, ale potom čo si Zaripov neporozumel s Plotnikovom sa museli Rusi vracať po puk do stredného pásma.
     
    58:56
    Sergej Plotnikov dostáva dve minúty za podrazenie a bude sa hrať 4 na 4.
     
    59:32
    Ani viac voľného priestoru pri hre štyroch proti štyrom nezmenilo obraz hry. Tá sa prerušila potom, čo Gudlevskis prikrýva Kuznecovovu strelu z ľavého kruhu.
     
    59:46
    Lotyšsko v plnom počte a dohrá tak súboj v kratučkej početnej výhode.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Tretia tretina už gól nepriniesla a Rusko tak o svojej piatej výhre na turnaji rozhodlo už v úvodnej časti, ktorú vyhralo 1:3. Lotyšsko už nedokázalo dnešný duel zdramatizovať a tak si po dvoch výhrach nad favoritmi tretie prekvapujúce víťazstvo nepripisuje. Rusko je s pätnástimi bodmi už istým postupujúcim zo skupiny B a to má pred sebou ešte dva zápasy.

    Najlepším hráčom Lotyšska bol dnes zvolený gólman Kristers Gudlevskis, na ruskej strane bol najlepším hráčom dvojgólový Viktor Tichonov.

    Odo mňa je to na dnes všetko, prajem Vám príjemný zvyšok dňa. (13:59:57)

    Tomáš Pajerský

    Góly a asistencie: 8. Indrašis (Štals) – 11. Tichonov, 16. Širokov (Medvedev, Tichonov), 19. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 29. Kalinin (Kutuzov)


    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Pujacs (A), Lavins, Sotnieks, Jaks, Štals, Redlihs, M. Jass – Vasiljevs(C), Niživijs, Cipulis – Daugavinš (A), Redlihs, Keninš – Berzinš, Girgensons, Indrašis – Dzerinš, Meia, K. Jass – Lipsbergs
    Rusko: Bobrovskij (Chudobin) – Denisov, Chudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov – Ovečkin (C), Plotnikov, Tichonov – Kuliomin (A), Anisimov, Širokov – Dadonov, Burmistrov, Kuznecov – Zaripov (A), Kalinin

    Rozhodca: Lars Brüggemann (GER), Aleksi Rantala (FIN) – Paul Carnathan (USA), Jon Kilian (NOR)