USA – Lotyšsko 5:6 (kon.) | Kanada – Dánsko 6:1 (kon.) | Fínsko – Bielorusko 2:0 (kon.)
Švédsko – Francúzsko 2:1 (kon.)
koniec
USA
5:6 (1:2, 2:1, 2:3)
Lotyšsko
Štvrtok 15.05.2014, 15:45 • Minsk Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:45.
     
    Vítam Vás pri prenose z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, konkrétne pri zápase skupiny B, v ktorom sa reprezentačný výber USA stretne s Lotyšskom.

    Američania vstúpili do turnaja presvedčivou výhrou 6:1 nad domácim Bieloruskom. V 38.minúte USA vyhrávalo už 4:0 a o výsledku už bolo rozhodnuté. Bielorusom sa ešte v závere druhej tretiny podarilo znížiť na 1:4, ale USA potvrdila výsledok ďalšími dvomi gólmi v záverečnej tretine.V druhom zápase USA narazilo na Švajčiarov a hoci po dvoch tretinách prehrávali 1:2, v tretej tretiny dvomi presnými zásahmi otočili zápas a vyhrali 3:2. V treťom a zatiaľ poslednom zápase narazilo USA na tím Ruska a so Zbornou prehrali potupne 1:6, keď sa o jediný gól postaral kapitán USA, krídelník Detroitu Red Wings, Justin Abdelkader.
    USA je v skupine B na druhom mieste so šiestimi bodmi, pričom za nimi je dvojica Lotyšsko a Bielorusko s rovnakým počtom bodov. Na vedúce Rusko stráca USA 3 body.

    Lotyšsko sa vo svojom úvodnom zápase postaralo o jedno z najväčších prekvapení turnaja, keď zdolalo Fínsko 3:2. Lotyši rozhodli o svojej výhre dvomi gólmi v tretej tretine. Druhý zápas na turnaji odohralo Lotyšsko proti Nemcom a podľa očakávania sa hral vyrovnaný hokej, po ktorom sa však z výhry 3:2 radovali Nemci. Bol to však zaslúžený výsledok, pretože Nemci trikrát v zápase viedli a Lotyši iba doťahovali ich náskok.Zatiaľ posledný duel na turnaji odohrali Lotyši proti Kazachstanu a po gólovej prestrelke sa napokon mohli radovať z výhry 4:5.
    Lotyšsko je v skupine B na treťom mieste a na svojom konte má 6 bodov, rovnako ako dvojica USA a Bielorusko.
     
    Úvodné zostavy:

    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader – Stapleton, Wingels, Mueller – McDonald, Trocheck, Shore – J. Hayes

    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins

    Rozhodca: Bulanov, Olenin (oba RUS) – Leermakers (NED), Valach (SVK).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:50
    USA začalo veľmi aktívne, o prvú strelu sa postaral z pravého kruhu Craig Smith. Krátko potom ale Američania stratili pásmo a Trouba sa musel vracať po puk do stredného pásma.
     
    01:25
    Hra sa prerušovala po strele Tommyho Wingelsa, ale USA vyhralo buly a stále pokračuje v ofenzívnom tlaku a v obliehaní Gudlevskisovej brány.
     
    02:22
    Strela Setha Jonesa od modrej čiary bola zblokovaná a dvojica Lotyšov sa rútila do prečíslenia, ale obrana USA si s celou situáciou poradila. Krátko potom predviedol lotyšský gólman skvelý zákrok proti strele Kevina Hayesa z pravej strany.
     
    03:08
    Gardiner bol faulovaný v ľavom kruhu a na dve minúty odchádza na trestnú za hákovanie Gints Meija.
     
    03:50
    Lotyši sa nebránia zle a vyhadzujú znova puk z vlastnej tretiny a útočnú akciu Američanov zakladá Jones.
     
    04:03
    Snaha USA zastavená pre ofsajd, v ktorom bol Craig Smith.
     
    04:45
    Po prihrávke od mantinelu sa takmer dostal k zakončeniu Matt Donovan, ktorý bol úplne osamotený v pravom kruhu. Puk mu však skĺzol z čepele a k strele sa nedostal, USA ale stále pokračuje v obliehaní súperovej brány.
     
    05:09
    Lotyšsko v plnom počte.
     
    06:03
    Američania sú zatiaľ jednoznačne lepším tímom a Lotyšsko takmer vôbec nepúšťajú na dostrel Thomasovej brány. Po ofsajde Keninša sa hra prerušuje a nasleduje reklamná pauza.
     
    06:43
    Lotyši ustáli ten úvodný americký tlak a zvýšili napádanie a celkovú obrannú činnosť a vybojovali puk za vlastnou bránou.
     
    06:55
    Seth Jones vylúčený za hákovanie a uvidíme presilovú hru Lotyšov.
     
    07:10
    Vo vlastnom oslabení sa dostal k zakončeniu krídelník Detroitu Red Wings, Justin Abdelkader, ale jeho strelecký pokus nemal potrebnú razanciu. pásmo pre USA však získal.
     
    08:24
    Lotyšsko sa ani počas presilovej hry nedokázalo dostať do výraznejšej šance, obrana USA hrá výborne a drží súpera v strednom pásme.
     
    09:05
    Početná výhoda Lotyšov sa skončila, Seth Jones už je na ľadovej ploche a USA je kompletné.
     
    10:00
    Najskôr sa hra prerušovala pre zakázané uvoľnenie Lotyšov, krátko na to však musel zasahovať Gudlevskis, keď od modrej pálil Jacob Trouba a nepríjemne dorážal Smith. Hra sa prerušuje v obrannej tretine Lotyšska a my máme za sebou prvých desať minút dnešného duelu.
     
    11:07
    V posledných minútach sa hrá čoraz častejšie pred Thomasom, ale Američania sú v obrane dôrazní a nepúšťajú svojho súpera k zakončeniu., Hra sa prewrušila po zakázanom uvoľnení USA, ktoré má na svedomí Jeff Petry.
     
    11:52
    USA drží puk na hokejkách v strednom pásme, ale Američania sa dožadovali trestu pre Lotyša za tvrdý atak na Kevina Hayesa.
     
    12:33
    Američania sa v útočnom pásme nepresadili a dopredu išlo Lotyšsko. Jeden z lotyšských bekov nahadzoval od modrej puk pred bránu, kde bol pripravený Martins Cipulis, ktorý pohotovo vystrelil. Pohotovo však zareagoval aj Tim Thomas a drží puk vo svojej moci.
     
    13:00
    Oba celky sa striedajú v držaní puku. Lotyši sa po vyhratom buly neusadili v útočnom pásme, ale nepustili hráčov USA ďalej než do stredného.
     
    13:40
    Jake McCabe stratil puk v strednom pásme a to sa snažil využiť Kaspars Daugavinš, ktorý sa chcel prekľučkovať po pravej strane, ale jeho snahu zastavuje ofsajd.
     
    14:05
    Lotyšský gólman je veľkou oporou svojho tímu, čo potvrdil aj teraz proti strele Jonesa, ktorý ťažil z výbornej prihrávky hráča Tampy Bay Lightings, Tylera Johnsona.
     
    15:39
    Lotyšsko dalo gól!
    Bolo signalizované vylúčenie hráča USA, Gudlevskis opustil svoju bránu a Lotyšsko sa dostalo do tlaku. Najskôr Kulda z medzikružia minul odkrytú bránu, ale krátko potom GINTS MEIJA dostal prihrávku z ľavej strany a spoza brány sa natlačil pred Thomasa. Dokázal prepasírovať puk do siete a otvára skóre dnešného duelu. Asistencia: Armands Berzins.
     
     
    16:39
    USA dalo gól!
    V jednoduchosti je krása. Gardiner poslal od červenej čiary presný pas na pravú stranu, kde bol CRAIG SMITH. Útočník Nashvile Predatoprs si nakorčuľoval bližšie k lotyšskej bráne a prudkou strelou švihom vyrovnáva na 1:1. Je to jeho druhý gól na tomto šampionáte. Asistencia: Jake Gardiner.
     
     
    18:00
    USA sa teda dokázalo veľmi rýchlo oklepať po inkasovanom góle, ale Lotyšsko stále bráni veľmi dobre.
     
    19:08
    Lotyšsko dalo gól!
    Keninš sa po prihrávke z ľavej strany dostal k strele z medzikružia, ktorú Thomas vyrazil na pravú stranu, kde však bol MIKELIS REDLIHS a ten pohotovo posiela puk do odkrytej brány USA, čím vsieťuje svoj tretí gól na týchto Majstrovstvách sveta. Asistencie: Ronalds Keninš, Kaspars Daugavinš.
     
     
    19:30
    USA sa snaží ešte v závere prvej tretiny vyrovnať, ale Američania sa nedokážu dostať na dostrel Gudlevskisovej svätyne.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    V prvej tretine sme videli aktívny nástup USA,ktorí však Američania nedokázali premeniť v úvodný gól. Ten naopak vsietili Lotyši a celkovo sme v poslednej päťminútovke úvodnej časti videli tri góly. Dva z nich skončili v bráne USA, ktoré tak prehráva po prvej tretine s Lotyšskom 1:2.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:19
    Aj druhá tretina sa začína v útočnom pásme USA, ale tentokrát ich Lotyši do úvodného tlaku nepustili a za vlastnou bránou vybojovali puk.
     
    21:40
    Fantasticky operoval s pukom na hokejke Kevin Jones, ktorú bol doslova neodstaviteľný od puku v pravom krídle a dokonca aj sám vystrelil. Gudlevskis jeho strelu vyrážal do rohu. Krátko potom strieľal od modrej Jones a Američania sa dostali k viacerým dorážkam, ale k vyrovnaniu to zatiaľ neviedlo. Hra sa prerušila po nepresnej strele Stzapletona, po ktorej prišlo zakázané uvoľnenie Lotyšska.
     
    22:50
    Američania pokračovali v tlaku, ale Muellerova strela bola zblokovaná a dopredu sa dostalo Lotyšsko. Štals vysunul na ľavej strane Girgensonsa, ktorý vystrelil, ale následne sa natlačil pred Thomasa a hra sa prerušila. Zemgus Girgensons dostáva dve minúty za nedovolené bránenie gólmana.
     
    23:27
    Arturs Kulda dostáva dve minúty za podrazenie a USA bude hrať presilovú hru o dvoch hráčov.
     
    24:43
    USA hrá presilovku veľmi dobre, nebezpečne páli Jones a krátko po ňom i Johnson, ale Gudlevskis puk za svoj chrbát nepúšťa.
     
    25:20
    Pekne pálil Kevin Hayes z pravej strany, ale Gudlevskis vyráža a o puk bojuje v rohu klziska Smith.
     
    25:30
    USA napriek tlaku nedokázalo túto veľkú príležitosť v podobe dvojnásobnej početnej výhody využiť.
     
    25:42
    Tentokrát sa bude vylučovať na strane USA, Vince Trocheck dostáva dve minúty za držanie.
     
    26:20
    Presilovú hru o dvoch hráčov si teraz zahrá Lotyšsko, pretože obranca Danny DeKeyser dostáva dve minúty + desaťminútový osobný trest za úder do oblasti hlavy a krku.
     
    26:55
    Veľmi nebezpečný je Arturs Kulda, ktorý rozdáva pasy z modrej čiary, respektíve z pravého kruhu. Po ďalšej z jeho prihrávok sa dostal k strele Daugavinš a nepríjemne ešte dorážal Cipulis.
     
    27:56
    Po dlhom obliehaní Thomasovej brány sa dostal k strele Niživijs a krátko na to minul odkrytú bránu USA Cipulis.
     
    28:08
    Lotyšsko dalo gól!
    ALEKSANDRS NIŽIVIJS najskôr hľadal spoluhráča pred bránou, ale ten sa k strele nedostal a krátko na to sa teda vydal z ľavej strany pred Thomasovu svätyňu sám a strelou z ľavého kruhu posiela Lotyšsko do vedenia o dva góly. Asistencia: Herberts Vasiljevs
     
     
    28:20
    Prichádza ďalšia presilovka USA, na trestnú lavicu smeruje Juris Štals za hákovanie.
     
    28:57
    USA dalo gól!
    Jones poslal puk od rohu klziska pred lotyšskú bránu, kde BROCK NELSON z otočky prekonáva Gudlevskisa a svojím druhým presným zásahom na šampionáte v Bielorusku znižuje na 2:3. Asistencia: Seth Jones.
     
     
    30:04
    Pekne sa predieral po ľavej strane Gaudreau, ale bol faulovaný a Aleksandrs Niživijs dostáva dve minúty za hákovanie. Je za nami niečo málo viac než polovica riadneho hracieho času.
     
    31:00
    USA dalo gól!
    Američania sa dostali do tlaku, keď pálili postupne Jones, Johnson a Trouba. Potom sa tešili z gólu po strele Smitha z medzikružia, tá však v bráne Lotyšska neskončila, ale následná dorážka TYLERA JOHNSONA už áno a stav sa vyrovnáva na 3:3. Asistencie: Jacob Trouba, Craig Smith.
     
     
    31:00
    Po góle vznikla menšia šarvátka pri lotyšskej bráne, po ktorej uvidíme presilovú hru USA, pretože Kristaps Sotnieks atakoval Nelsona a dostáva 2+2 za hrubosť. Na druhej strane Jacob Trouba dostal dve minúty, taktiež za hrubosť.
     
    33:00
    Z tejto preislovej hry USA nevyťažilo žiadny veľký tlak, hráči sú zdá sa nervózni a nevideli sme žiadnu pohľadnú kombináciu. Obaja súperi len tvrdo bojujú o puk pri mantineli. Trouba sa za pár sekúnd vráti na ľadovú plochu a presilovlka USA sa skončí.
     
    33:13
    Uvidíme však znova presilovú hru Američanov, pretože za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou odchádza na lavicu hanby Georgijs Pujacs.
     
    33:41
    Tentokrát sa však Američanom už darí viac a po prudkej strele Johnsona sa hra prerušuje.
     
    34:45
    Dvojica bekov Jones a Trouba rozdával pekné pasy a stará sa o pohľadné presilovkové kombinácie USA. Lotyšsku sa však už teraz podarilo vyhodiť puk až k Thomasovi.
     
    35:10
    Lotyšsko v plnom počte.
     
    36:20
    Jake McCabe sa pošmykol na ľade pred vlastnou bránou a tým pádom dovolil zakončenie Keninšovi, ktorý ale obrovskú šancu nevyužil a Thomasa neprekonáva.
     
    37:15
    Sledujeme tvrdé súboje na jednej či druhej starne klziska a ani jeden z tímov si nevie dlhšie udržať puk vo svojej moci.
     
    37:50
    Lotyšsko sa nepresadilo v útočnom pásme a napriek tomu, že v ňom bojovalo húževnato, k strele na bránu sa nedostalo. Naopak dopredu vyrazila dvojica Kevin Hayes a Justin Abdelkader, ale Gudlevskis po ich akcii pekne zasiahol a prikrytím puku prerušil hru.
     
    38:56
    Abdelkader pekne operoval s pukom v útočnej tretine, ale lotyšský gólman zasahovať nemusel. podobne tak mohol ostať pokojný aj jeho náprotivok Thomas, keď sa predieral k bráne Mikelis Redlihs.
     
    39:40
    Podobne ako prvá minúta tejto tretiny, tak aj tá posledná sa hrá v obrannom pásme Lotyšska, ale USA Gudlevskisa ešte priamou strelou neohrozilo.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    V prostrednej časti sme videli veľmi veľa vylúčení, oba celky hrali v početnej výhode o dvoch hráčov, Lotyšsko dokonca hralo takmer štyri minúty v rade vo štvorici. Góly sme videli tri, tentokrát dva vsietili reprezentanti USA a stav je tak po dvoch tretinách vyrovnaný 3:3. Záverečná tretina sa začne približne 17:25.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:53
    Aj tretiu tretinu začali aktívnejšie hráči USA, nebezpečne pálil Smith. Krátko potom op pásmo prišli a Jonesove nahodenie zachytil Kulda, ktorý rozohral akciu Lotyšska, tá však končí ofsajdom.
     
    41:39
    Nevideli sme v tretej tretine zatiaľ žiadne vážnejšie šanca, tentokrát sa hra prerušila pre ofsajd USA, v ktorom bol Kevin Hayes.
     
    42:12
    Amneričania sa neudržali v pásme a puk získalo Lotyšsko, ale je z toho len zakázané uvoľnenie po vyhodení z hokejky Jekabsa Redlihsa.
     
    42:47
    USA pekne kombinovalo v útočnom pásme, ale k strele na bránu sa nedostalo. Lotyšsko vyhodilo puk do stredného pásma, ale vzápätí odišlo striedať a tak má puk vo svojej moci obrana Američanov.
     
    44:07
    Pekne operoval s pukom za lotyšskou bránou Nelson a po jednom z jeho pasov pálil do modrej Jones. Z pravej strany strieľal aj Smith, ale jeho rana bola zblokovaná a o pár sekúnd sa hra prerušila po Gudlevskisovom zákroku proti ďalšej strele Setha Jonesa od modrej.
     
    44:24
    Lotyšsko si zahrá v početnej výhode potom, čo rozhodca udeľuje dve minúty Timovi Stapletonovi za držanie.
     
    44:45
    Prvá presilovková snaha Lotyšsku nevyšla a Niživijs bol v postavení mimo hru.
     
    45:30
    Lotyšsko rozohráva spoza vlastnej brány, zatiaľ si v tejto presilovej hre nevytvorilo žiadnu strelu na bránu.
     
    46:36
    Početná výhoda USA je minulosťou, ale Lotyšsko sa konečne usadilo v útočnom pásme. nebezpečne pálil z medzikružia Sotnieks, ale jeho delovka bola nepresná.
     
    46:49
    Do brejku sa dostal Brock Nelson, ktorý dokázal aj zakončiť, ale Gudlevskis zastavuje puk a prerušuje hru. Nasleduje reklamná pauza.
     
    47:39
    Po Galvinšovom pase sa dostal k strele z ľavého kruhu Keninš a hoci Lotyšsko o pásmo prišlo, získalo ho znovu a Kenins z ľavej strany nebezpečne nahadzoval pred Thomasa.
     
    48:37
    Dopredu sa po dlhšej dobe dostalo USA a Gudlevskis musel zasahovať. Krátko potom bol Niživijs v ofsajde a hra sa prerušovala.
     
    49:22
    Američania dostali svojho súpera pod tlak, dvakrát v krátkom časovom slede pálil od modrej DeKeyser, ale vždy trafil len betón pripraveného Gudlevskisa. ten prerušil hru po strele Craiga Smitha z pravého kruhu.
     
    50:18
    Abdelkader sa pekne predieral až k zakončeniu, ale napokon bol odstavený dvojicou lotyšských bekov. krátko potom musel Thomas vyrážať nahodený puk do rohu klziska.
     
    51:11
    Tretia tretina zatiaľ neprináša vyložené šance, Lotyšsko rozohráva spoza vlastnej brány.
     
    51:25
    Lotyšsko dalo gól!
    Nádherným individuálnym prienikom sa predviedol KASPARS DAUGAVINŠ, ktorý svoj brejk zakončil presnou strelou. Prekonáva tak Thomasa a svojím druhým gólom na MS posiela Lotyšsko do vedenia 3:4. Asistencia: Jekabs Redlihs.
     
     
    52:27
    Američania začali tvrdo bojovať o puk a zvýšili aktivitu, čo sa po inkasovanom góle dalo predpokladať.
     
    53:26
    USA dalo gól!
    Neskutočný ofenzívny kolotoč rozpútali hráči USA a po presnom pase Abdelkadera z pravej strany sa prudkou ranou z vrcholu ľavého kruhu prezentoval obranca SETH JONES. Jeho pokus končí v sieti a stav sa vyrovnáva na 4:4. Asistencia: Justin Abdelkader.
     
     
    54:00
    Krátko po Jonesovom góle sme mohli vidieť frustráciu Daugavinša, autora štvrtého gólu Lotyšska, ktorý takmer rozlámal hokejku o ľad.
     
    54:35
    Lotyšsko dalo gól!
    Pokazenú rozohrávku USA vystihol ZEMGUS GIRGENSONS, ktorý si vymenil puk s Meijom, následne sám poslal presnou strelou Lotyšsko do vedenia a otvára si strelecký účet na týchto MS. Asistencia: Gints Meija.
     
     
    56:30
    USA sa snaží opäť vyrovnať, Johnson dostával dobrý pas pred bránu od Jonesa, ale Gudlevskis pohotovo vyrazil puk.
     
    57:39
    Lotyšsko dalo gól!
    37-ročný kapitán Lotyšska HERBERTS VASILJEVS dostal pas z obrannej tretiny, utrhol sa obrane USA do brejku a svoj samostatný nájazd dokázal premeniť v ďalší gól v Thomasovej sieti. Asistencia: Martins Cipulis.
     
     
    58:30
    USA dalo gól!
    Gaudreau dostal prihrávku na pravú stranu od modrej čiary, poslal puk pred bránu, kde výborne nastavil hokejku BROCK NELSON a znižuje stav stretnutia na 5:6. Asistencie: Seth Jones, Johnny Gaudreau.
     
     
    58:30
    Oddychový čas USA.
     
    58:48
    USA v obrovskom tlaku a v šestici, pretože Tim Thomas je už na striedačke a Američania skúšajú power-play.
     
    Záver sa nezadržateľne blíži, USA páli z každej pozície, najčastejšie je pri puku Seth Jones.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    V dramatickom zápase, ktorý bol plný gólov a vylúčení sa napokon zrodil výsledok 5:6 pre Lotyšsko, ktoré po Fínsku tak oberá o body ďalšieho z favoritov turnaja. Naopak USA, už prehralo druhý zápas v rade a v oboch prípadoch inkasovalo šesť gólov.

    Najlepším hráčom USA bol zvolený Craig Smith, na lotyšskej strane bol najlepší Zemgus Girgensons. Odo mňa je to na dnes všetko, prajem Vám príjemný zvyšok dňa. (18:13:58)

    Tomáš Pajerský

    Góly a asistencie: 17. Smith (Gardiner), 29. Nelson (Jones), 31. Johnson (Trouba, Smitrh), 54. Jones (Abdelkader), 59. Nelson (Jones, Gaudreau) – 16. Meija (Berzins), 20. Redlihs (Keninš, Daugavinš), 29. Niživijs (Vasiljevs), 52. Daugavinš (Redlihs), 55. Girgensons (Meija), 58. Vasiljevs (Cipulis.)


    USA: Thomas (Leggio) – Trouba, DeKeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan – Johnson, Nelson, Smith – K. Hayes, Gaudreau, Abdelkader – Stapleton, Wingels, Mueller – McDonald, Trocheck, Shore – J. Hayes
    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, J. Redlihs, Jass, Lavinš – Daugavinš, M. Redlihs, Keninš – Štals, Girgensons, Indrašis – Vasiljevs, Niživijs, Cipulis – Džerinš, Lipsbergs, Meija – Berzins

    Rozhodca: Bulanov, Olenin (oba RUS) – Leermakers (NED), Valach (SVK)