Nemecko – Fínsko 0:4 (kon.) | Taliansko – Dánsko 1:4 (kon.) | Kazachstan – Lotyšsko 4:5 (kon.)
Nórsko – Švédsko 1:2 (kon.)
koniec
Taliansko
1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Dánsko
Utorok 13.05.2014, 15:45 • Čižovka Aréna • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:45.
     
    Súpiska Talianska

    Brankári: Daniel Bellissimo (Lulea, Švéd.), Anton Bernard (SaiPA, Fín.), Alex Caffi (Egna)

    Obrancovia: Alex Trivellato (Eisbären Berlín, Nem.), Trevor Johnson (Valpellice), Dan Sullivan (Asiago), Alex Egger (HC Bolzano), Davide Nicoletti (HC Bolzano), Christian Borgatello (Val Pusteria), Armin Hofer (Val Pusteria), Thomas Larkin (Evansville Icemen, USA)

    Útočníci: Diego Kostner (Lugano, Švaj.), Joachim Ramoser (Red Bulls Salzburg, Rak.), Nicola Fontanive (Milano Rossoblu), Nate DiCasmirro (Sheffield, V. Brit.), Luca Felicetti (SG Cortina), Vince Rocco (Troja Ljungby, Švéd.), Brian Ihnačák (Malmö, Švéd.), Dave Borrelli (Asiago), Anton Bernard, Marco Insam, Markus Gander (všetci HC Bolzano), Patrick Bona (Val Pusteria), Giulio Scandella (Val Pusteria), Dan Tudin (SV Renon)

    Súpiska Dánska

    Brankári: Sebastian Dahm (Rödovre), Patrick Galbraith (Karlskrona, Švéd.), Simon Nielsen (Lukko Rauma, Fin.)

    Obrancovia: Phillip Bruggisser (Kristianstad, Švéd.), Jesper B. Jensen (Rögle, Švéd.), Emil Kristensen (Oskarshamn, Švéd.), Philip Larsen (Edmonton, Kan./NHL), Stefan Lassen (Graz, Rak.), Markus Lauridsen (Lake Erie, USA/AHL), Oliver Lauridsen (Adirondack, USA/AHL)

    Útočníci: Jannik Hansen, Nicklas Jensen (obaja Vancouver, Kan./NHL), Julian Jakobsen, Morten Madsen (obaja Hamburg, Nem.), Anders Poulsen (Herning), Thomas Spelling (SönderjyskE), Patrick Bjorkstrand (Záhreb, Rus./KHL), Mikkel Boedker (Phoenix, USA/NHL), Morten Green (Schwenningen, Nem.), Mads Christensen (Eisbären Berlín, Nem.), Jesper Jensen (Karlskrona, Švéd.), Morten Poulsen (Oskarshamn, Švéd.), Kim Staal (Rosenheim, Nem.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.)
     
    Vítam Vás pri prenose z Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, konkrétne pri zápase skupiny A, v ktorom sa Taliansko stretne s Dánskom.

    Taliani odohrali svoj úvodný duel šampionátu proti Nórom a nemali veľa dôvodov na radosť, pretože nedokázali vsietiť ani jediný gól a prehrali 0:3. O deň neskôr si však Taliansko zmeralo sily s Francúzskom a po prvej tretine prehrávalo 0:1. V tej druhej Taliani dokázali vyrovnať a vyrovnaný stav vydržal až do poslednej minúty riadnej hracej doby. Vtedy, presne 58 sekúnd pred koncom, vsietil víťazný gól Markus Gander a rozhodol tak o výhre Talianska 1:2.
    V skupine A sú Taliani s tromi bodmi momentálne na šiestom mieste.

    Podobne ako Taliansko, tak aj Dáni vstúpili do tohtoročného šampionátu prehrou 0:3, keď nestačili na Švédov. Do druhého zápasu išlo Dánsko s túžbou po bodovom zisku a spočiatku sa im aj darilo. V severskom derby s Nórskom viedli už v tretej minúte o dva góly, ale Nórom sa ešte v prvej dvadsaťminútovke podarilo znížiť a v tej druhej dvoma presnými zásahmi dokonca otočiť skóre duelu. V záverečnej tretine Nórsko viedlo 4:2, ale Dáni ešte bojovali o vyrovnanie, na viac ako skorigovanie stavu na konečný výsledok 3:4 to však nestačilo.
    Dánsko nemá na svojom konte ani jeden bod a preto je na poslednom ôsmom mieste skupiny.
     
    Úvodné zostavy:

    Taliansko: Bellissimo (Andreas Bernard) – Egger (C), Nicoletti, Johnson, Trivellato, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin – Borrelli, Ihnačák, Rocco – Scandella, di Casmirro, Kostner – Gander, Felicetti, Tudin – Insam, Ramoser, Fontanive

    Dánsko: Nielsen (Galbraith) – Larsen, Jesper B. Jensen, Lassen, Lauridsen, Kristensen, Bruggisser – Green (C), Poulsen, Christensen – N. Jensen, Madsen, Hansen – Staal, Jakobsen, Boedker – Storm, Bjorkstrand, Jesper Jensen

    Rozhodca: Jeřábek (CZE), Nord (SWE) – Carnathan (USA), Dahmen (SWE).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:50
    O prvú strelu zápasu sa postaral Vince Rocco, ktorý prudko vystrelil od modrej čiary, ale namieril len do ľavej tyčky svätyne Simona Nielsena.
     
    01:45
    Oba celky sa vystriedali v snahe o ofenzívnu kombináciu, ale na druhú vážnu strelu na bránu stále čakáme. Hra sa ešte neprerušovala.
     
    02:11
    Prvé prerušenie hry prišlo po nahodení Dánov, ktoré zachytil Bellissimo a pred vysoko napádajúcimi severanmi radšej prikrýva puk.
     
    02:51
    Dánsko dalo gól!
    Fredrik Storm vybojoval puk na pravej strane útočnej tretiny, obkrúžil taliansku bránu a poslal puk do ohňa pred Bellissima, kde sa JESPER JENSEN presadil svojím dôrazom a gólom z dorážky si otvára strelecký účet na tomto šampionáte. Asistencie: Patrick Bjorkstrand, Frederik Storm.
     
     
    04:11
    Dánom pridal vedúci gól pohodu na hokejky a teraz kombinujú v obrannej tretine trošku zakríknutých Talianov.
     
    05:33
    Po nepresnej strele z ľavého kruhu Taliani síce získali pásmo, ale museli veľmi bojovať o udržanie v ňom. To sa im podarilo a pekne s pukom na hokejke operoval Marcco Insam, ale k zakončeniu na dánsku bránu to neviedlo. Naopak vysokým napádaním v strednom pásme sa takmer dostal do brejku Stefan Lassen.
     
    06:40
    Jannik Hansen sa snažil na obrannej modrej poslať puk do brejku na spoluhráča na ľavom krídle, ale bol faulovaný a rozhodcom to neuniklo. Za podrazenie dostáva dve minúty Giulio Scandella.
     
    07:05
    Taliani zvládli úvod oslabenia dobre a Dáni sa až teraz dostávajú do pásma, ale polminútka Scandellovho trestu už vypršala.
     
    07:28
    Tvrdo páli spoza kruhov Philip Larsen, v snahe o teč bol ešte Boedker, ale Bellissimovi sa nakoniec podarilo udržať si puk vo svojej moci a prerušiť hru.
     
    08:40
    Dáni zo svojej prvej presilovej hry nevyťažili žiadny tlak a už im vypršal čas, pretože Scandella sa vracia na ľadovú plochu a Taliansko je teda kompletné.
     
    10:00
    Pomer striel po prvej desaťminútovke je 1:7 pre Dánov, ktorí sa snažia o kontrolovanie hry a zveľadenie svojho náskoku, ale Taliani zatiaľ bránia dôrazne a nepúšťajú svojho súpera do tlaku.
     
    11:50
    Dáni rozpútali ofenzívny kolotoč prihrávok v útočnom pásme, ale na bránu strieľal len Philip Larsen od modrej. Talianom sa dlho nedarilo vyhodiť puk, až teraz to dokázal Nicoletti, ktorý posiela puk odrazom o mantinel do stredného pásma.
     
    12:15
    Taliansko dalo gól!
    Po dlhom tlaku Dánov sa dostal do brejku Scandella, ale nedokázal ho využiť. Taliani však zostali v útočnom pásme a bol to práve Scandella, kto z medzikružia poslal krátku prihrávku na pravú stranu, kde bol DIEGO KOSTNER a ten blafákom vyrovnáva na 1:1. Asistencia: Giulio Scandella.
     
     
    13:00
    Talianskej obrane sa utrhol Jannik Hansen a Sullivan ho nedokázal zastaviť, ale nakoniec sa mu podarilo zneškodniť jeho zakončenie. Napokon obaja hráči vleteli do talianskej brány, ktorá sa posunula a hra sa prerušovala.
     
    14:30
    Ani jeden z tímov si neudržal dlhšie puk na hokejkách, ale Talianom prechod do útočnej tretiny nevyšiel, zatiaľ čo Dáni sa dostali do šance, ale Morten Poulsen pálil z pravého kruhu nepresne.
     
    15:50
    Prvú presilovú hru v zápase si zahrajú aj Taliani, pretože Nicklas Jensen dostáva dve minúty za nedovolené bránenie, ktoré predviedol v strednom pásme pri pokuse Dánov o ofenzívnu kombináciu.
     
    16:20
    Taliansko nezačalo vôbec zle, práve naopak. Prudkú strelu od modrej čiary veľmi nebezpečne tečoval Luca Felicetti, ale Nielsen vyrážal puk do strany, kde bol však ďalší z Talianov a snažil sa trafiť odkrytú bránu, ale minul. Krátko na to prerušil Nielsen hru po pokuse Talianov o kombinačnú akciu spoza brány.
     
    17:10
    Taliani začali presilovú hru dobre, ale do ďalšej šance sa už dostať nedokázali a teraz sa bojuje o puk prevažne v strednom pásme.
     
    17:50
    Taliansko v plnom počte.
     
    18:56
    Dobrú prihrávku dostal od rohu klziska pred dánsku bránu Dave Borrelli, ale z tesnej blízkosti brány nedokázal zakončiť. Krátko na to sa hra prerušovala pre ofsajd Talianov.
     
    19:31
    V úvode poslednej minúty prvej tretiny sa hralo v obrannej tretine Dánov, ale strela na Nielsena z toho nepramenila. Dánsko sa ešte v závere k strele dostalo, ale ďalekonosný pokus od modrej čiary nemal potrebnú razanciu na to, aby mohol Bellissima prekvapiť.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    V prvej tretine sme videli po góle na každej strane a stav je vyrovnaný 1:1. Na dánskej strane je vidieť väčšia kvalita, najmä to vidieť pri technických kombináciach severanov, ale Taliani taktiež podávajú dobrý výkona dokázali si vypracovať šance,. hoci nie v takom počte ako ich súper.
    Druhá tretina sa začne približne 16:31.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    21:00
    Aktívnejšie začali v druhej tretine Taliani, ale k strele na bránu sa dopracovať nedokázali. Podobne i akcia Dánov skončila nepresným pasom od modrej čiary. Nahodený puk veľmi nešťastne vyrážal Daniel Bellissimo pred seba, Taliansko malo šťastie, že to nedokázal Nicklas Jensen využiť.
     
    21:45
    DiCasmiro pekne vysunul na ľavom krídle Scandellu, ktorý vyskúšal pozornosť Nielsena.
     
    22:50
    Po prihrávke o mantinel z pravej strany sa spoza brány natlačil pred Bellissima Kim Staal, ale taliansky gólman mal betóny na správnom mieste. Číhajúci Boedker sa už k dorážke nedostal a krátko na to bola hra prerušená pre ofsajd Talianska.
     
    23:56
    Patrick Bjorkstrand sa pekne prekľučkoval až k zakončeniu, ale mieril len do pripraveného Bellissima, ktorý puk vyrazil do rohu klziska. Následne sa dostali dopredu Taliani, Borrelli posielal peknú prihrávku z pravého kruhu do priestoru pred bránou, kde jeden z jeho spoluhráčov tvrdi vystrelil, ale puk skončil len v lapačke Nielsena.
     
    24:30
    V druhej tretine sa zatiaľ hrá krajší a otvorenejší hokej, ktorý je pre diváka príťažlivejší ako opatrná hra z prvej tretiny.
     
    25:20
    V sľubnej šanci bol autor talianskeho gólu Kostner, ale tentokrát Nieslena neprekonal. krátko na to v tesnej blízkosti brány tečoval puk Thomas Larkin, ale nepodarilo sa mu ho ideálne trafiť a poslal ho mimo hracej plochy.
     
    25:52
    Za hákovanie dostáva dve minúty Kim Staal a Taliansko si zahrá druhýkrát v dnešnom stretnutí v početnej výhode.
     
    27:00
    Taliansko nehrá presilovú hru až tak dobre ako tú predchádzajúcu. uplynula viac než polovica Staalovho trestu, kým sme sa dočkali prvej strely na bránu, ktorú má na svedomí Brian Ihnačák.
     
    27:52
    Ihnačákov pokus je jediným streleckým pokusom Talianov v tejto presilovej hre. Tá sa končí a Staal sa vracia na ľadovú plochu.
     
    28:35
    Hra sa prerušuje potom, čo Larsen vyhadzuje puk z obrannej tretiny Dánska a je z toho zakázané uvoľnenie.
     
    29:27
    Akcia Dánov skončila nepresnosťou na pravej strane, ale Taliani sa dopredu nedostali a Dánsko zostáva pri puku a rozohráva z vlastnej tretiny.
     
    29:44
    Dánsko bojovalo o puk v útočnom pásme a dokázalo ho vybojovať, ale Larsenov pokus Bellissima nemohol ohroziť, taliansky gólman napriek tomu prerušuje hru prikrytím puku. Nasleduje reklamná pauza.
     
    29:55
    Takmer ihneď po buly pálil tvrdo na bránu Morten Poulsen, ale Daniel Bellissimo chytá spoľahlivo a drží Talianov v hre o body.
     
    31:12
    Zápas sa prehupol do svojej druhej polovice, videli sme viacero nepresností na oboch stranách a po Kostnerovej strele sa hra prerušuje v dánskom obrannom pásme.
     
    31:45
    Taliani svoju kombináciu v útočnom pásme nevyužili k strele, hoci s pukom na pravej strane operovali pekne. Dánom sa nepodarilo puk vyhodiť, ale Taliani sa sami vytlačili do stredného pásma.
     
    32:21
    Prichádza ďalšie prerušenie hry potom, čo sa po strele od modrej čiary pokúšal o dorážku Felicetti. Simon Nielsen však neponechal nič na náhodu a radšej puk podržal vo svojej moci.
     
    32:42
    Dánsko si zahrá druhú presilovku, na trestnú lavicu smeruje bek Alex Trivellato za zdržovanie hry.
     
    33:36
    Hansen neudržal útočné pásmo, na modrej čiare prišiel o puk, z čoho vyťažil Ihnačák, ktorý sa dostal do úniku a svojou strelou síce Nielsena neprekonal, ale získal útočné pásmo pre Talianov.
     
    33:55
    Julian Jakobsen dostáva dve minúty za nedovolené bránenie.
     
    35:10
    Hra 4 na 4 neprináša šance ani pre jednu či druhú stranu.
     
    34:47
    Trivellato je späť na ľade, začína presilová hra Talianov.
     
    35:50
    Dánsko dalo gól!
    JANNIK HANSEN zachytáva nepresnú rozohrávku Talianov v strednom pásme a prudkou strelou švihom z ľavého kruhu posiela svojím druhým gólom na šampionáte Dánov do vedenia 1:2. Bez asistencie.
     
     
    36:19
    Dánsko dalo gól!
    Obranca EMIL KRISTENSEN prudko vystrelil od modrej čiary a prekonal Bellissima strelou do rohu brány. Talianskemu gólmanovi veľmi nepomohol spoluhráč Scandella, ktorý mu clonil a zabraňoval vo výhľade. Asistencie: Julian Jakobsen, Mikel Boedker.
     
     
    37:25
    Veľa nechýbalo a Dánsko mohlo vyhrávať už o tri góly, potom čo sa dostal do brejku Morten Poulsen. Jeho strela bola veľmi nepríjemná, ale Bellissimo si s ňou poradil.
     
    38:26
    Za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou dostáva trest Nicklas Jensen a je to šanca pre Talianov na zníženie gólového manka.
     
    39:37
    Taliani napriek tomu, že hrajú v početnej výhode nekombinujú v útočnom pásme a zrejme len čakajú na záver tejto tretiny.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina priniesla krajší hokej než tá prvá. V jej závere sa dvakrát Dáni gólovo presadili a do záverečnej dvadsaťminútovky sa pôjde za stavu 1:3. Tá sa začne približne 17:22.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:45
    Tretia tretina začala presilovkou Talianov, z ktorej nevyťažili takmer nič, ale po Jensenovom návrate na ľad dostal pred Nielsena Borrelli a krátko potom pálil osamotený z pravého kruhu Vince Rocco.
     
    41:30
    Taliani sú aktívny v úvode záverečnej časti a po ďalšom Nielsenovom zákroku sa hra prerušuje, ale stále sa hrá prevažne v obrannej tretine Dánov.
     
    42:37
    Dáni sa v útočnej tretine nepresadili a dopredu mohli ísť Taliani, ale nedostali sa pred Nielsena. Práve naopak znovu išlo dopredu Dánsko a Poulsen pekne operoval s pukom na pravej strane, ale talianska obrana ho dokázala odzbrojiť.
     
    43:05
    Talianske nahodenie do pásma neprinieslo žiadnu šancu, ale Taliani ostali pri puku, Vytlačili sa však sami až do stredného pásma.
     
    44:20
    Stále sledujeme hokej, v ktorom sa Taliani snažia o udržanie v útočnom pásme, ale zatiaľ sa im to nedarí. Jakobsen takmer potrestal chybnú rozohrávku Talianska, ale k zakončeniu sa napokon nedostal.
     
    44:50
    Po Johnsonovom vyhodení sa píska zakázané uvoľnenie Talianska.
     
    46:04
    Ani jedno z mužstiev sa už dlhšiu dobu nedostalo do šance. pri puku sú častejšie hráči Talianska, ale ťažiskom hry je momentálne najmä stredné pásmo.
     
    47:05
    Prvýkrát v tejto tretine nebezpečne zakombinovali Dáni a po prihrávke z pravej strany sa dostal k strelke od modrej Stefan Lassen. Pred bránou Talianska vznikla menšia strkanica, ale Bellissimo mal puk vo svojej moci.
     
    47:51
    Taliani sa riskantným pasom cez stredné pásmo dostali až do útočnej tretiny, kde na pravej strane operovali s pukom na hokejkách, ale k strele sa nedostali a krátko na to nasledoval zakázané uvoľnenie Dánov.
     
    48:30
    Po pase z pravej strany pálil od modrej Trevor Johnsoin, ale jeho strela bola zblokovaná. Po následných tvrdých súbojoch o puk v strednom pásme išli Dáni dopredu, ale Jesper Jensen bol v postavení mimo hru.
     
    49:20
    Ani tentokrát sa Taliansko v útočnej tretine nepresadilo ak puku sa dostali Dáni, ktorí rozohrávajú spoza vlastnej brány.
     
    50:00
    Nicklas Jensen sa pošmykol s pukom na hokejke na útočnej modrej a hoci sa mu v páde podarilo rukou posunúť spoluhráčovi puk, bol Dánom odpískaný ofsajd.
     
    50:49
    Bjorkstrand bol faulovaný v snahe o prienik a dve minúty za hákovanie dostáva Trevor Johnson.
     
    51:57
    Dáni sa držia v útočnej tretine v presilovkovom rozostavení, ale k strele na bránu sa odhodlal až Jensen z pravého kruhu. jeho strela presná nebola apo odraze od mantinelu prišli Dáni o pásmo.
     
    52:50
    Talianom sa v druhej polovici oslabenia podarilo udržať Dánov v strednom pásme a v tejto presilovke už neinkasujú, pretože Johnson sa už vrátil na ľadovú plochu.
     
    54:00
    Po nepresnom pase Talianov zo stredného pásma mohli oba celky prestriedať, Dánska rozohrávka spoza vlastnej brány skončila streleckým pokusom Madsa Christensena, po ktorom Bellissimo prerušuje hru prikrytím puku.
     
    54:47
    Chybu dánskeho obrancu v blízkosti Nielsenovej brány sa snažil potrestať Scandella, obkrúžil bránu, lenže na pravej strane prišiel o puk aj on a dopredu išli Dáni, ktorí sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného, ale Bellissimo zasahovať nemusel, pretože jeden zo severanov mieril len do betónu talianskeho brankára.
     
    56:04
    Dáni sa dostali znovu do zakončenia, tentokrát z ľavej strany, ale Bellissimo znovu podržal svoj tím. krátko potom sa hra prerušovala pre ofsajd Talianov.
     
    56:44
    Bjorkstrand stratil puk vo vlastnom pásme a Taliani sa vďaka tomu dostali k strele od modrej čiary, ale tá bola nepresná a po nej nasledovala strata útočného pásma.
     
    57:23
    Taliansko je v útočnom pásme a Bellissimo opúšťa bránu, takže Taliani hrajú power-play.
     
    57:34
    Dánsko dalo gól!
    KIM STAAL sa kľučkou zbavil na ľavom krídle jedného z obrancov a následne pohodlne zasunul puk do odkrytej brány a vsietil svoj prvý gól na turnaji. Asistencie: Mikkel Boedker, Philip Larsen.
     
     
    59:00
    Taliansko pôsobí odovzdaným dojmom, Dáni sa nikam neponáhľajú a zdá sa, že dnešný duel sa už len dohráva. Vstupujeme do poslednej minúty tretej tretiny.
     
    59:50
    V absolútnom závere bol Storm po svojom streleckom pokuse faulovaný a za podrazenie dostáva dve minúty David Borrelli.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Dáni potvrdili rolu favorita a s papierovo slabšími Talianmi si poradili pomerom 1:4. Hoci v poslednej tretine Dánsko hernú prevahu nemalo, v predchádzajúcich dvoch však áno a preto je výsledok dnešného duelu zaslúžený.

    Najlepším hráčom Talianska bol zvolený Brian Ihnačák, ktorý síce nebodoval, ale mal prsty vo viacerých ofenzívnych akciách svojho tímu. Na strane Dánov bol najlepším hráčom obranca Emil Kristensen, autor tretieho gólu.

    Odo mňa je to na dnes všetko, prajem Vám príjemný zvyšok večera. (18:02:47)

    Tomáš Pajerský

    Góly a asistencie: 13. Kostner (Scandella) – 3. Jensen (Bjorkstrand, Storm), 36. Hansen, 37. Kristensen (Jakobsen, Boedker), 58. Staal (Boedker, Larsen)


    Taliansko: Bellissimo (Andreas Bernard) – Egger (C), Nicoletti, Johnson, Trivellato, Hofer, Borgatello, Sullivan, Larkin – Borrelli, Ihnačák, Rocco – Scandella, di Casmirro, Kostner – Gander, Felicetti, Tudin – Insam, Ramoser, Fontanive
    Dánsko: Nielsen (Galbraith) – Larsen, Jesper B. Jensen, Lassen, Lauridsen, Kristensen, Bruggisser – Green (C), Poulsen, Christensen – N. Jensen, Madsen, Hansen – Staal, Jakobsen, Boedker – Storm, Bjorkstrand, Jesper Jensen

    Rozhodca: Jeřábek (CZE), Nord (SWE) – Carnathan (USA), Dahmen (SWE)