Ženy - Vytrvalostný závod (15 km) Víťazka: D. Domračevová (BLR) (kon.)
koniec udalosti
Ženy - Vytrvalostný závod (15 km)

Víťazka: D. Domračevová (BLR)

(2. S. Gasparinová (SUI), 3. N. Skardinová (BLR))

Piatok 14.02.2014, 15:00 • Laura Cross-country Ski & Biathlon Center (Krasnaja Poljana) • Zimné olympijské hry - Biatlon
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:00.
     
    Všetky zraky slovenských fanúšikov budú v piatok od pätnástej hodiny popoludnie opäť smerovať do Laura Cross-country Ski & Biathlon Centre , kde bude mať naša biatlonistka Anastasia Kuzminová jedinečnú šancu na druhú olympijskú medailu z prebiehajúcich hier.

    Na 84 členné štartové pole čakajú vytrvalostné preteky dlhé 15 kilometrov, počas ktorých absolvujú pretekárky štyri strelecké položky. Alfou a omegou bude pre biatlonistky ašpirujúce na cenné kovy práve streľba.

    Tohto sezónne výsledky svetového pohára nie sú rozhodujúce, olympiáda je špecifická, no mohli by nám napovedať, ktoré pretekárky by sa dalo označiť ako favoritky.

    Líderkou v bodovaní vytrvalostných pretekov je Fínka Kaisa Makarainenová. Na druhom mieste sú so zhodným počtom bodov Bergerová a Eckhoffová. Líderkou tejto disciplíny bola dlho aj Češka Gabriela Soukalová , ktorú však pred olympijské obdobie nezastihlo v najlepšej forme. Do medailového boja by sa rada zapojila aj Bieloruska Domračevová, ktorá je po zisku zlata zo stíhacích pretekov určite poriadne namotivovaná.

    Našej obrovskej nádeji a víťazke rýchlostných pretekov, Anastasiu Kuzminovej sa vo vytrvalostných pretekoch príliš nedarilo. V bodovaní tejto disciplíny jej patrí až 21. miesto. Za podmienky dobrej streľby má slušné vyhliadky na dobré umiestnenie i Janka Gereková. V náročných pretekoch sa predstavia aj naše dve talentované reprezentantky – Martina Chrapánová a Terézia Poliaková , pre ktoré to bude po rýchlostných pretekoch druhý štart na olympiáde v Soči.
     
    Štartová listina:

    1. Vali Semerenková (UKR)
    2. Olga Zajcevová (RUS)
    3. Megan Imrieová (CAN)
    4. Ťia-lin Tang (CHN)
    5. Susan Dunkleeová (USA)
    6. Amanda Lightfootová (GBR)
    7. Elisa Gasparinová (SUI)
    8. Eva Tofalviová (ROU)
    9. Johanna Talihaermová (EST)
    10. Tiril Eckhoffová (NOR)
    11. Elena Chrustalevová (KAZ)
    12. Jagueline Mouraová (BRA)
    13. Darja Domračevová (BLR)
    14. Weronika Ziemniaková-Nowakowská (POL)
    15. Tora Bergerová (NOR)
    16. Zanna Juskaneová (LAT)
    17. Fujuko Suzukiová (JPN)
    18. Naděžda Skardinová (BLR)
    19. Merie Dorinová Habertová (FRA)
    20. Diana Rasimoviciuteová (LTU)
    21. Kaisa Mäkärainenová (FIN)
    22. Mari Laukkänenová (FIN)
    23. VERONIKA VÍTKOVÁ (CZE)
    24. Franziska Hildebrandová (GER)
    25. Olena Pidrušná (UKR)
    26. Ji-Hee Mun (KOR)
    27. Selina Gasparinová (SUI)
    28. Laure Soulieová (AND)
    29. Desislava Stojanovová (BUL)
    30. GABRIELA SOUKALOVÁ (CZE)
    31. Teja Gregorinová (SLO)
    32. Karin Oberhoferová (ITA)
    33. Lisa Theresa Hauserová (AUT)
    34. Tanja Karisiková (BIH)
    35. Anastasia Kuzminová (SVK)
    36. Lucy Glavnvilleová (AUS)
    37. Vita Semerenková (UKR)
    38. Franziska Preussová (GER)
    39. Victoria Padialová Hernandezová (ESP)
    40. Dorothea Wiererová (ITA)
    41. Sara Studebakerová (USA)
    42. Juki Nakajimaová (JPN)
    43. EVA PUSKARČÍKOVÁ (CZE)
    44. Zina Kocherová (CAN)
    45. Anais Bescondová (FRA)
    46. Ajta Gasparinová (SUI)
    47. Naděžda Pisarevaová (BLR)
    48. Jana Romanovová (RUS)
    49. Jana Gereková (SVK)
    50. Monika Hojniszová (POL)
    51. Katharina Innerhoferová (AUT)
    52. Kadri Lehtlaová (EST)
    53. Darja Usanovová (KAZ)
    54. Jen Čang (CHN)
    55. Ann Kristin Aafedt Flatlandová (NOR)
    56. Emoke Szocsová (HUN)
    57. Krystyna Palková (POL)
    58. Marie Laure Brunetová (FRA)
    59. Synnoeve Solemdalová (NOR)
    60. Hannah Dreissigackerová (USA)
    61. Ljudmila Linčiková (BLR)
    62. Julija Džymová (UKR)
    63. Laura Dahlmeierová (GER)
    64. Alexia Runggaldierová (ITA)
    65. Grete Gaimová (EST)
    66. Irene Cadurischová (SUI)
    67. Jekatěrina Glazyrinová (RUS)
    68. JITKA LANDOVÁ (CZE)
    69. Rina Suzukiová (JPN)
    70. Galina Višněvskajová (KAZ)
    71. Terezia Poliaková (SVK)
    72. Na Song (CHN)
    73. Rosanna Crawfordová (CAN)
    74. Nicole Gontierová (ITA)
    75. Daria Jurlovová (EST)
    76. Martina Chrapánová (SVK)
    77. Miki Kobajašiová (JPN)
    78. Magdalena Gwizdonová (POL)
    79. Evi Stehleová-Sachenbacherová (GER)
    80. Marine Bollietová (FRA)
    81. Lanny Barnesová (USA)
    82. Olga Podčufarová (RUS)
    83. Megan Heinickeová (CAN)
    84. Alina Rajkovová (KAZ)
     
    Vytrvalostné preteky žien na 15 kilometrov sa práve začali.
     
    Pretek otvorila svojim štartom Vali Semerenková, ktorá patrí k výborným strelkyniam a dnes môže ašpirovať na medailovú pozíciu.
     
    Ja len pripomínam kľúč streľby pri vytrvalostných pretekoch. Za každý nepresný terč sa udeľuje jedna trestná minúta, trestné okruhy sa nebežia.
     
    Prvý medzičas máme na druhom kilometri, Semerenkovej bol na nej nameraný čas 5:44. Dnes pretekárky absolvujú päť troj kilometrových okruhov, na konci štyroch ich bude čakať strelecká položka.
     
    Ďalšia veľká favoritka na dnešné víťazstvo Tora Bergerová práve odštartovala. Skúsená Norka obhajuje v Soči zlato z vytrvalostných pretekov z Vancuveru.
     
    Vali Semerenkovej na prvej streľbe uletel jeden terč, Zaitsevová odstrieľala štyri terče bez problémov, pred piatim zastala, napravila si mieridlá a zasiahla aj ten posledný. Stáva sa tak prvou pretekárkou, ktorá dnes absolvovala čistú položku.
     
    Jedna z pretekárok, ktorá patria do okruhu širších favoritiek na medaily, Susane Dunkleeová, si po prvej streleckej položke pripísala na konto jednu trestnú minútu. Uletel jej posledný terč.
     
    Na prvom medzičase potvrdila skvelú bežeckú formu víťazka stíhacích pretekov, Darja Domračevová, ktorá je, dovolím si tvrdiť, najrýchlejšou pretekárkou zo štartového poľa.
     
    Eckhoffová sa po prvej streľbe zaradila na priebežné druhé miesto so sekundovou stratou na Zaitsevovú. Nórska reprezentantka odstrieľala čisto.
     
    Darja Domračevová predviedla na prvej streleckej položke suverénny výkon, ležku zvládla rýchlou a najmä precíznou streľbou. Bieloruska je zatiaľ po prvej streľbe na líderskej pozícii.
     
    Tora Bergerová si jednu chybičku neodpustila, treba však povedať, že štvrtý terč jej ušiel len veľmi veľmi tesne.
     
    Kaisa Mäkärainenová je po prvom bežeckom medzičase na prvom mieste, jej čas bol len o sekundu rýchlejší ako Domračevovej.
     
    Späť však na štart, svoje vytrvalostné preteky práve odštartovala Anastasia Kuzminová, ktorej všetci veľmi držíme palce.
     
    Kaisa Mäkärainenová predviedla na prvej položke čistú streľbu, udržala si sekundový náskok pred Domračevovou a zaradila sa na priebežné prvé miesto.
     
    Česká nádej Veronika Vítková svoju prvú streľbu v preteku zvládla, jej bežecká výkonnosť je však horšie ako Domračevovej či Mäkärainenovej
     
    Vítková na treťom mieste po úvodnej streľbe dlho nepobudla, predbehla ju Nemka Hildebrandová, ktorá predviedla taktiež čistú streľbu, jej beh je rýchlejší.
     
    Víťazka dvoch pretekov z tohto ročníka svetového pohára Švajčiarka Selina Gasparinová, ktorá patrí k tým pretekárkam, ktoré k biatlonu presedlali z bečeckého lyžovania, predviedla čistú streľbu.
     
    Domračevová sa na druhej streľbe nevyhla jednej chybičke. uletel jej štvrtý výstrel. Svoju prvú streľbu má za sebou aj Gabriela Soukalová, ktorá odstrieľala čisto a je na priebežnom prvom mieste.
     
    Anastasia Kuzminová je po prvom bežeckom medzičase na štvrtom mieste. Zaradila sa tak do okruhu favoritiek Domračevová, Soukalová a Kaisa Mäkärainenová.
     
    Tora Bergerová na druhej streľbe až dva krát minula, dokopy tak má na konte už tri strelecké chyby. Dnes to na obhajobu zlata nevyzerá.
     
    Výborný začiatok našej reprezentantky, Anastasia Kuzminová odstrieľala veľmi rýchlo a najmä čisto. Po prvej streľbe sa veľmi tesno, no predsa, zaradila na pozíciu líderky.
     
    Kaisa Mäkärainenová strieľala veľmi dobre až do piateho výstrelu. Ten jej uletel veľmi mimo. Fínka tak potvrdila, že streľba v stoji patrí k jej slabinám.
     
    Domáca reprezentantka Oľga Zaitsevová sa prvej chyby dopustila až na tretej streleckej položke, zatiaľ jej to bohate stačí na prvé miesto.
     
    Naši západní susedia musia byť zatiaľ spokojní. Veronika Vítková predviedla čistú streleckú položku. Za ideálnych okolností by dnes mohli Česi mať aj dve olympijské medaily.
     
    Švajčiarke Seline Gasparinovej vyšla perfektne aj druhá strelecká položka. Po dvoch streľbách jej zatiaľ patrí druhá pozícia za Veronikou Vítkovou.
     
    Gabriela Soukalová absolvovala dva výstrely bez problémov, potom však musela prestať a nadýchnuť sa, tretí výstrel jej opäť padol, no na štvrtom sa dopustila chyby.
     
    Medzitým Darja Domračevová absolvovala tretiu streleckú položku. V ľahu je tak dnes stopercentná, trafila všetkých desať terčov a zatiaľ je priebežnou líderkou preteku.
     
    Máme ďalšiu dobrú správu. Janka Gereková zastrieľala na prvej streleckej položke čisto. Po prvej položke jej patrí deviate miesto.
     
    Veľká škoda! Nasťa prerušila svoj rytmus po štyroch výstreloch, piaty jej uletel. Naša reprezentantka okamžite vyjadrila mimikou svoje sklamanie, po dvoch položkách jej patrí desiate miesto.
     
    Kaisa Mäkärainenová na tretej streľbe bez jedinej chyby. Na čele tak máme Domračevovú nasledovanú fínskou reprezentantkou.
     
    Rusi dnes ostanú bez medailovej pozície, Zaitsevová strieľala vo veľmi dobrom a rýchlom rytme, jeden terč jej však predsa len ušiel.
     
    Veronika Vítková si hlasito hovorí o medailu! Na prvých troch streleckých položkách trafila všetkých pätnásť terčov a zaradila sa na priebežné druhé miesto za Domračevovú.
     
    Darja Domračevová absolvovala svoju poslednú streleckú položku fantasticky, nedopustila sa ani jednej chyby. Bieloruska si beží po druhú zlatú medialu.
     
    Soukalová v ľahu stopercentná. Na tretej streľbe vybielila všetkých päť terčov.
     
    Janka Gereková napodobnila na druhej streleckej položke Anastasiu Kumzinovú. V streľbe v stoji predviedla jednu minelu, ktorá ju odsunula na priebežné pätnáste miesto.
     
    Naša reprezentantka ostáva v boji o medailu. Kuzminová prežila počas tretej streľby niekoľko kritických momentov, opäť prerušila svoj rytmus, tretiu ranu trafila veľmi na tesno, no podarilo sa.
     
    Fínka Kaisa Mäkärainenová si opäť odpálila svoje medailové šance na strelnici. V druhej položke v stoji minula až dva terče.
     
    Terézia Poliaková, ktorá si dnes vo vytrvalostných pretekoch odbíja svoju premiéru pod piatimi kruhmi, absolvovala prvú streleckú položku výborne, vybielila všetkých päť terčov.
     
    Darja Domračevová je novou olympijskou víťazkou vo vytrvalostných pretekoch. V športe nie je nikdy nič isté, no ak sa nič iné nepredvídané nestane, Bieloruska sa bude tešiť v Soči z druhého zlata. Domračevová je v cieli s časom 43:19,6.
     
    Veronika Vítková nezvládla na štvrtej streľbe obrovský tlak, ktorý vo svojom podvedomí určite mala. Štvrtá streľba do terčíka nezapadla.
     
    Soukalová na poslednej položke v stoji napodobnila Vítkovú. Celkovo sa Gabriela dopustila dvoch streleckých chýb, patrí jej priebežné štvrté miesto.
     
    Gereková sa dopustila na svojej tretej položke jednej minely, posledná z našich Martina Chrapánová na prvej streľbe netrafila až dva terče.
     
    Tak toto nie! Nasťa Kuzminová na poslednej streleckej položke úplne zlyhala, minula až tri terče a medailovú šancu z dnešných pretekov definitívne stratila!
     
    Po vzore našej najlepšej biatlonistky zastrieľala pri svojej druhej položke aj Terézia Poliaková. Naša mladá nádej netrafila taktiež tri terče.
     
    Aspoň Martina Chrápánová zastrieľala čisto. Svoju druhú streleckú položku zvládla.
     
    V cieli je aj Švajčiarka Selina Gasparinová, ktorá sa bude tešiť zo striebornej medaily. České reprezentantky to mali veľmi dobre rozbehnuté, no v cieli im patrí až štvrté, respektíve piate miesto. Sklamaná bude najmä Gabriela Soukalová, pre ktorú to je druhé štvrté miesto za sebou.
     
    Bielorusi dnes prežijú ďalší z veľmi vydarených dní. Naděžda Skardinová je na bronzovej pozícii. Krajina z bývalého sovietskeho zväzu tak dnes opanovala prvé i tretie miesto.
     
    Vyzerá to tak, akoby bola posledná streľba pre naše dievčatá zakliata. Na štvrtej položke si pripísala až tri minúte terčíky, to nebude na štart v hromadných pretekoch stačiť.
     
    Terézia Poliaková po zlyhaní na druhej streľbe, vybielila na tretej všetkých päť terčov. Anastasia Kuzminová je už v cieli. Zatiaľ sa zaradila na priebežné pätnáste miesto.
     
    Janka Gereková je už v cieli. Streľba jej dnes absolútne nevyšla. Na strelnici sa dopustila až šiestich chýb, za čo jej prináleží priebežná 32. pozícia. Nasťa Kuzminová klesla na osemnáste miesto.
     
    Obe naše mladé pretekárky, Martinu Chrapánovu i Teréziu Poliakovú čaká ešte posledná strelecká položka v stoji. Dúfajme, že im strelecká rozlúčka s vytrvalostnými pretekmi vyjde.
     
    Terézia Poliaková má za sebou aj poslednú streľbu, na ktorej sa dopustila dvoch chýb. Do cieľa ju čakajú ešte tri bežecké kilometre.
     
    Aj naša druhá reprezentantka Martina Chrapánová predviedla na poslednej streleckej položke dve chyby. Naša pretekárka má na konte celkovo päť minutých terčov. Spoločne s Jankou Gerekovou zastrieľala rovnako.
     
    Nasťa Kuzminová bola v cieli veľmi unavená a sklamaná. V rozhovore pre RTVS sa vyjadrila, že príčinou nepresnej streľby bola fyzická únava i miera veľkej zodpovednosti.
     
    Obe naše mladé reprezentantky sú úspešne v cieli. Terézia Poliaková je v cieli na priebežnom 55. mieste a Martina Chrapánovú uzatvára zatiaľ šiestu desiatku.
     
    Dnešný pretek nedokončilo z pôvodnej štartovej listiny šesť pretekárok. Na trati ich máme veľmi málo, posledné dobiehajú do cieľa. Vytrvalostné preteky sa nám končia.
     
    Vytrvalostný pretek žien sa práve skončil.
     
    Vo vytrvalostných pretekoch potvrdila skvelú formu Bieloruska Darja Domračevová, ktorá predviedla fantastický bežecký výkon. Ten v spojení s jednou chybičkou krásy na strelnici priniesol priniesol Domračevovej druhé zlato zo Soči. Striebro putuje zásluhou Seliny Gasparinovej do Švajčiarska. Tretie miesto putuje takisto do Bieloruska, postarala sa o to Naděžda Skardinová. Strieborná i bronzová biatloniska predviedli čistú streľbu.
     
    Anastasia Kuzminová bola po troch streľbách v medailovej hre, napokon však na poslednej streľbe predviedla až tri strelecké minely, ktoré ju odsunuli do tretej desiatky, konkrétne na 27. miesto.

    Streľba dnes nevyšla žiadnej z našich pretekárok. Janka Gereková s piatimi chybami obsadila 50. miesto. O šesť pozícii neskôr skončila Martian Chrapánová. Terezka Poliaková, ktorá dnes absolvovala prvý pretek pod piatimi kruhmi, skončila na 66. mieste.
     
    Na dnes je to odo mňa z Laura Cross-country Ski & Biathlon Center všetko. Lúčime sa s vami a prajeme ešte pekný zvyšok piatku. Nezabúdajte, že biatlon je tu pre Vás aj cez víkend. (16:35:34)

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Michal Bakoš