Muži - 15 km klasicky Víťaz : D.Cologna (SUI) (kon.)
koniec udalosti
Muži - 15 km klasicky

Víťaz : D.Cologna (SUI)

Piatok 14.02.2014, 11:00 • Lyžiarsky areál Laura • Zimné olympijské hry - Beh na lyžiach
     
    S koštatovaním, že Dario Cologna získal ďalšie olympijské zlato v 15 km behu na lyžiach klasickou technikou, sa s vami lúčim a teším sa na stretnutie pri ďalších podujatiach na ZOH 2014! (12:56:03)
     
    Dojazdom Carcelena sa závod skončil, pripomeňme si poradie v TOP10 a zároveň umiestnenie našich pretekárov :

    1. Dario Cologna SUI 38:29,7
    2. Johan Olsson SWE + 28,6
    3. Daniel Richardsson SWE +38,8
    4. Iivo Niskanen FIN +39,0
    5. Lukáš Bauer CZE +58,9
    6. Chris Andre Jesperen NOR +1:00,9
    7. Alexander Bessmertnykh RUS +1:08,00
    8. Axel Teichmann GER +1:12,7
    9. Alexey Poltoranin KAZ +1:13,5
    10. Marcus Hellner SWE +1:17,2
    .....
    23. Martin Bajčičák SVK +1:58,3
    51. Peter Mlynár SVK +4:20,6
     
    Peruánec Carcelen ako posledný v cieli na 87.mieste a stratou takmer 28 minút na Colognu, aj napriek tomu si tento závodník zaslúži poklonu za to, že závod dobojoval až do konca.
     
    Carcelen už na poslednom medzičase, od cieľa ho delí necelých 600 metrov! Po dojazde tohto pretekára budeme môcť ohlásiť tieto výsledky za konečné.
     
    Zo závodu nakoniec odstúpili 4 pretekári a jeden bol diskvalifikovaný. Vzhľadom na to, aké panovali ťažké podmienky je tento počet pomerne nízky, mnohí pretekári sa zrejme riadili heslom OH ,,Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa."
     
    Na poslednom mieste prišiel do cieľa Nepálec Sherpa, ešte čakáme na Carcelana, ktorý už prešiel cez piaty medzičas a zdá sa, že závod predsa len dokončí.
     
    Na trati už len dvaja pretekári, Nepálec Sherpa a Peruánec Carcelen, pre tých bude víťazstvom, pokiaľ pretek aspoň dokončia.
     
    Poďme si ešte pripomenúť poradie TOP10 pretekárov v cieli. Príjemným prekvapením je aj Kazach Alexey Poltoranin, ktorý sa umiestnil na skvelom 9.mieste.

    1. Dario Cologna SUI 38:29,7
    2. Johan Olsson SWE + 28,6
    3. Daniel Richardsson SWE +38,8
    4. Iivo Niskanen FIN +39,0
    5. Lukáš Bauer CZE +58,9
    6. Chris Andre Jesperen NOR +1:00,9
    7. Alexander Bessmertnykh RUS +1:08,00
    8. Axel Teichmann GER +1:12,7
    9. Alexey Poltoranin KAZ +1:13,5
    10. Marcus Hellner SWE +1:17,2
     
    Na trati ešte päť pretekárov z exotických krajín, tí však ani zďaleka nezmenia poradie na čele a takisto neovplyvnia ani poradie našich závodníkov.
     
    Martin Bajčičák si splnil cieľ umiestniť sa aspoň raz v TOP30, nakoľko dnes z toho preňho je pekná 23.priečka. Bajčičák si výborne rozložil sily, postupne sa zlepšoval a v závere sa radoval z pekného umiestnenia. Peter Mlynár naopak postupne strácal sily a nakoniec skončí na 51.priečke.
     
    Do cieľa síce ešte dobiehajú poslední pretekári, už teraz je však isté, že olympijské zlato získal Švajčiar Dario Cologna. Striebornú medailu získal Švéd Johan Olsson a bronz jeho krajan Daniel Richardsson. Smoliarom dnešného dňa je Fín Iivo Niskanen, ktorý stratil na tretiu priečku 0,2 sekundy. Spokojný môže byť Čech Lukáš Bauer, ten sa umiestnil na veľmi peknom 5.mieste.
     
    Posledný štartujúci pretekár v zábere kamier na hranici 8,0 km, Peruánec Carcelen s masívnou stratou 14 minút a 16 sekúnd na poslednom mieste. Takýmto tempom to ešte bude pre Peruánca trvať dlho, kým sa dostane do cieľa.
     
    Dnešný závod je veľkým sklamaním najmä pre nórsky tím. Nóri sa na túto súťaž poctivo pripravovali a patrili medzi favoritov, dnes to však bude z ich strany bez medaily, pričom najlepší nórsky pretekár Chris Andre Jespersen sa v cieli nachádza na 6.priečke.
     
    Peter Mlynár v zábere kamier smeruje do cieľa, dnes v náročných podmienkach statočne bojoval a zaraďuje sa na priebežnú 50.priečku s časom 42:50,3. Peter od únavy padol v cieli na sneh, dnes sa na trati skutočne vytrápil, za bojovnosť si však určite zaslúži od slovenských fanúšikov pochvalu.
     
    Zo závodu už odstúpili traja pretekári (Di Silvestri, Harvey, Smrkoviči a jeden bol diskvalifikovaný (Yeghoyan).
     
    Do cieľa prichádzajú závodníci s vyššími štartovými číslami, momentálne prišiel závodník Lichtenštajnska Haelg, zaznemenal pekný výkon a je priebežne 27. so stratou 2:11,8 na víťaza.
     
    Peter Mlynár na 5.medzičase trochu zvoľnil a klesol na 46.priečku so stratou 3:20,9 na vedúceho Colognu.
     
    V cieli líder Svetového pohára Sundby, dorazil až na 13.priečke a z jeho tváre môžme vyčítať veľkú nespokojnosť, dnes zrejme očakával viac!
     
    Môžme povedať, že o medailách je zrejme rozhodnuté. Zlato získa Švajčiar Cologna, striebro Švéd Olsson a bronz ďalší Švéd Richardsson. Výborne dnes bežal aj Fín Niskanen, ten tesne prišiel o tretie miesto a je štvrtý, na skvelej 5.priečke je Čech Bauer.
     
    Peter Mlynár sa na medzičase 10 km zlepšil, postúpil na 40.priečku stratou 2:21,0. Peter si takisto dobre rozložil svoje sily, držme mu palce v závere trate.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.