Norwich – Aston Villa 1:2 (kon.) | Tottenham – Southampton 1:0 (kon.) | Swansea – Manchester City 0:0 (kon.)
West Ham – Newcastle 0:0 (kon.) | West Bromwich – Wigan 2:3 (kon.) | Fulham – Reading 2:4 (kon.)
QPR – Arsenal 0:1 (kon.)
koniec
Swansea City
0:0 (0:0)
Manchester City
Sobota 04.05.2013, 16:00Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 16:00.
     
    36. kolo anglickej Premier League nám okrem iného prinesie aj duel medzi Swansea a Manchestrom City.

    Swansea city sa pohybuje v pokojných vodách stredu tabuľky, v poslednom čase sa však tomuto tímu vôbec nedarí. Swansea naposledy zaznamenalo výhru ešte 2. marca, keď na domácej pôde zdolala Newcastle tesne 1:0. Odvtedy tím len prehráva alebo získava body z remíz. V minulom kole si Swansea odviezla z Londýna prehru 0:2, keď prehrala na Stamford Bridge, kde domáce zápasy hráva FC Chelsea.
    Štatistika Swansea City: 34 zápasov, 42 bodov, 10-12-12 (V-R-P), skóre 43:44, forma PRRPP.

    Manchester City je na tom o čosi lepšie. Titul síce už nezíska, ich najväčší rival, Manchester United sa už dávnejšie stal predčasne majstrom, no i tak môže tento tím pomýšľať na pohárovú Európu. City je na druhej pozícii v tabuľke, s 14 bodovou stratou na United a 6 gólovým náskokom pred Chelsea. V minulom kole vyhralo City doma 2:1 nad West Hamom.
    Štatistika Manchester City: 34 zápasov, 71 bodov, 21-8-5 (V-R-P), skóre 61:31, forma VPVVV.

    Tieto dva celky sa za posledné dve sezóny Premier league stretli zatiaľ trikrát a vždy vyhral domáci celok. 15. augusta 2011 vyhral Manchester City 4:0, 11. marca 2012 zasa Swansea 1:0. Naposledy sa tieto tímy stretli 27. októbra 2012, i vtedy vyhral domáci tím Manchester City, opäť najtesnejším rozdielom 1:0.

    I napriek týmto faktom je však tím z Manchestru v tomto zápase favoritom.
     
    Úvodné zostavy:

    Swansea City: Vorm – Rangel, Chico, Williams, Davies – Britton, de Guzman, Routledge, Dyer – Hernandez, Michu

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany, Clichy, Nastasic – Toure, Milner, Nasri, Barry – Silva, Aguero

    Rozhodca: .
     
    Dnešné stretnutie bude rozhodovať Mike Jones, na čiarach mu budú pomáhať McDonough a Holmes.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Rozhodca Jones fúkol do píšťalky, výkop majú domáci hráči.
     
    1
    Pekná akcia domácich, hra sa preniesla cez stred poľa na ľavú stranu, ale Kompany zastavil center domácich. Ponúkol možnosť protiútoku Zabaletovi, ktorý bol faulovaný. Lopta pre City.
     
    3
    Domáci sú od úvodu aktívnejším tímom. Skúšajú to po oboch stranách ihriska, ale krajní obrancovia City si zatiaľ bez problémov dokážu poradiť s akciami po krídlach.
     
    4
    Hostia kombinovali v strede poľa, nakoniec prichádzala prihrávka na Silvu smerom k šestnástke, ale nebezpečenstvo zažehnal Chico.
     
    6
    Milner skúšal hľadať centrovanou loptou niekoho zo spoluhráčov v pokutovom území, ale bude z toho rohový kop.
     
    7
    Roh zahrával Silva, ale jeho lopta bola odvrátená. Domáca obrana však nepristúpila k Nasrimu, ktorý mohol dorážať. Jeho strele však chýbalo viac presnosti, letela totiž na bránu Vorma.
     
    9
    Hráči Manchestru City pomaličky začínajú preberať opraty hry do rúk a držia loptu dlhšie na svojich kopačkách. Skúšajú to však aj strelecky ako teraz napríklad Barry, ale ani z toho mráčka nezaprší.
     
    11
    Clichyho aktivita znamená, že lopta sa ocitla za postrannou čiarou, bude sa vhadzovať v prospech hostí. Tesne sa predtým sa o strelecký pokus snažili domáci hráči, ale dobrá defenzíva hostí ich k tomu nepustila.
     
    12
    Ďalšie obliehanie pokutového územia Swansey hráčmi City. Dobrú prácu odvádzal technický zdatný Aguero, ktorý prenechal loptu Nasrimu. Hostia si niekoľkokrát vymenili loptu na kopačkách, ale k strele sa nedostali, pretože Nasriho posledná prihrávka už adresáta nenašla.
     
    13
    Na druhej strane prerušená snaha o útok domácich hráčov v bielom, ktorí sa ďaleko nedostali a už sa musia opäť brániť.
     
    14
    Náznak šance. Po centri z pravej strane sa mohol dostať k zakončeniu jediný vysunutý hrot Swansey Michu, ale loptu nespracoval ideálne a bolo po šanci.
     
    15
    Teraz pre zmenu aktívnejšia chvíľka domácich. Hernandez si center mohol zopakovať, ale tentoraz to dopadlo ešte horšie. Loptu mu nesadla a pas bol príliš nepresný. Bude sa kopať od Hartovej brány.
     
    17
    Vcelku utešená kombinačná akcia domácich. Dyer si vypýtal loptu pohybom na pravej strane, loptu prihrával do tandemu k Hernandezovi, ktorý spálil slušnú tutovku. Jeho strela letela nad bránu.
     
    19
    Swansea opäť aktívnejšia, jej hráči majú stále loptu na kopačkách.
     
    20
    Hart musí byť v posledných minútach v pohotovosti, hoci zasahovať nemusí. Teraz ho chcel preveriť Michu, netušil však, že strela po Dyerovej prihrávke mu ideálne nesadne.
     
    21
    Touré strieľa spoza hranice veľkého vápna, no domáca defenzívu tento pokus blokuje.
     
    23
    Mohli sme vidieť sólovú akciu, tuším, že to bolo domáci Routledge. Ten si loptu dobre viedol, ale pred pokutovým územím Manchestru City mu hostia vystavili stopku.
     
    23
    Hráči City si však tiež dlho neužili loptu na kopačkách, hneď v strede poľa o ňu prišli.
     
    24
    Zabaleta v obrannom zákroku na pravej strane obrany, bude z toho rohový kop.
     
    25
    Hartova pohotovosť trvá. Po rohovom kopu z pravej strany sa mohli domáci dostať do vedenia. Lopta bola dobre zatočená a smerovala na zadnú tyč a padala do brány. Hart sa musel dobre natiahnuť, napokon loptu vyrazil na ďalší roh.
     
    25
    Druhý roh sa však už domácim nepodarilo premeniť na ohrozenie Joea Harta.
     
    27
    Ďalšia pekná akcia domácich. Jej autorom bol Nathan Dyer, ktorý presne našiel v pokutovom území Routledga. Tomu sa síce podarilo trafiť loptu medzi tri žrde po zemi, ale len do miest, kde sa pohyboval Hart. Ten loptu spoľahlivo chytá.
     
    30
    Máme za sebou polhodinu hry a zatiaľ trošku prekvapivý scenár na trávniku. Hráči domáceho tímu sú určite nebezpečnejší, aktívnejší smerom dopredu a hrajú spoľahlivo v defenzíve. Práve preto majú teraz Citizens problém s prechodom do útoku.
     
    31
    Zaujímavý moment v pokutovom území City. Routledge centroval loptu do šestnástky, kde ju zblokoval Nastasic a podľa Swansey to bolo evidentne rukou. Mike Jones však mlčal.
     
    33
    Ďalšia útočná akcia domácich, tentoraz ju museli zastaviť rozhodcovia a zastavili ju správne pre ofsajd, v ktorom sa ocitol Michu.
     
    35
    Konečne sa po dlhom čase dostali k slovu aj hráči City a hneď z toho bolo nebezpečenstvo v pokutovom území okolo brány Vorma. Barry poslal pekný center, na ktorý si chcel vyskočiť Samir Nasri, ale bol o niekoľko málo centimetrov prikrátky na vysokú loptu. Tá napokon skončila v rukaviciach Vorma.
     
    37
    Aguero to chcel v tejto časti duelu vziať na seba a chcel sa presadiť individuálne, keď si hlbšie do stredu poľa prišiel po loptu, ale domáci ho odzbrojili a vzali mu loptu.
     
    38
    Situáciu, akú sme tu už raz mali, opäť nastala. Dyer sa snažil prihrávkou po výške nájsť v pokutovom území Michua, ktorý však presne ako pred niekoľkými momentami si nedokázal spracovať pas.
     
    40
    Posledných päť minút prvého polčasu, loptu majú v dŕžave Citizens, ktorí ju získali po chybnej rozohrávke domácich.
     
    41
    Miler sa s loptou na kopačke prepracoval po krídle, odkiaľ poslal dlhý center do šestnástky, ale na zadnej tyči nikoho nenašiel.
     
    44
    Obrovská príležitosť City na vedúci gól. Spálil ju na dvakrát David Silva. Jeho prvá strela v šestnástke smerom na bránu bola zblokovaná, ale Španiel sa dostal aj k dorážke a tá bola značne nebezpečnejšia. Vorm musel vytiahnuť perfektný zákrok !
     
    45
    Nadstavovať sa bude jedna minúta.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Hneď v úvode druhého polčasu sme videli rohový kop hostí, avšak bez gólového efektu.
     
    47
    Ešte treba zdôrazniť, že tréner hostí R. Mancini spravil pred druhým polčasom jednu zmenu. Na ihrisku je Džeko za Tourého.
     
    48
    Rohový kop aj na druhej strane, ale po Guzmánovom zahratí sa hostia dostali do rýchleho protiútoku. David Silva predlžoval prihrávku na Aguera. Ten unikol po pravej strane, no jeho strela bola zblokovaná.
     
    51
    Williams obral o loptu hráčov hostí, domáci opäť majú šancu na rýchly prechod dopredu.
     
    52
    Na hrote Swansey sa dostával Michu opäť do šance, ale opäť ho zastavili rozhodcovia, ktorí mi odkývali ofsajd.
     
    54
    City napokon vybojovalo ďalších rohový kop, ktorý zahral David Silva. Ten však nezatočil loptu do šestnástky presne na hlavičku od spoluhráčov. Domáci odvracajú loptu.
     
    56
    Teraz to City skúša centrovanými loptami do pokutového územia Swansey. Posledný center prišiel z kopačky Milnera, ktorý aj našiel Clichyho hlavu. Ten si však vo výskoku pomohol rukami.
     
    58
    Aguero ťahal akciu opäť po pravej strane, tentoraz však dobrým sklzom zastavil celú akciu Hernandez.
     
    60
    Hráči City v kombinačných akciách, ale posledné rozhodujúce prihrávky neboli presné. Zatiaľ stále čakáme po hodine hry na prvý gól.
     
    62
    Ďalší rýchlo sa rozvíjajúci útok City bol prerušený dobrým zákrokom Brittona v strede poľa.
     
    64
    Prvé striedanie aj na strane domácich. Z lavičky Swansey prišiel Tiendalli, odišiel Routledge.
     
    67
    Obrana Swansey je vskutku skalopevná. Majú problém teraz hráči City s prechodom do veľkého vápna , respektíve s nebezpečnejším ohrozením domácej bránky. Na druhej strane Swansey mala k dispozícii štandardnú situáciu, ale k ohrozeniu Harta neprišlo.
     
    68
    Michu prepol na vyšší rýchlostný stupeň a snažil sa dobehnúť odrazenú loptu, ale skôr bol pri nej Nastasic, ktorý ju odkopol do bezpečia.
     
    69
    Michu dnes nabehal skutočne veľa kilometrov a za potlesku tribún, strieda ho Luke Moore, ktorý vie dávať góly.
     
    72
    Do konca stretnutia ostáva bezmála 20 minút a stále sme nevideli ani jeden gól. A nevideli sme ho ani pred niekoľkými sekundami, kedy bola Silvova akcia zastavený pre ofsajdový verdikt.
     
    74
    Takto to vyzerá, keď sa vám podarí zastaviť prenikajúceho hráča súpera a ešte máte loptu na vhadzovaní vy. Dokonalý príklad predviedol Dyer, ktorý takto zastavil Clichyho a cez aut mohli domáci založiť svoj útok.
     
    75
    Silvov rohový kop opäť neúspešný, pretože po loptu si v päťke pohodlne vyskočil Vorm.
     
    76
    Kompany zaťahoval ručnú brzdu pred hranicou pokutového územia, poslal k zemi Dyera a domáci budú mať k dispozícii štandardnú situáciu z dobrej vzdialenosti.
     
    77
    Voľný priamy kop rozohrával De Guzmán, ale jeho pokus letel ako nad múr, tak aj nad bránu.
     
    78
    Mancini mení útočníka za útočníka. Na post Sergia Aguera prišiel Carlos Tevez. Uvidíme, či sa aspoň jemu podarí rozvlniť sieť za Vormom.
     
    80
    Do konca riadneho hracieho času druhého polčasu ostáva už len asi desať minút a musíme povedať, že kvalita futbalu upadla. Záveru zápasu by pomohol gól. Obe obrany hrajú vcelku dobre a nepúšťajú súperových hráčov do gólových možností.
     
    81
    Tevez je na trávniku len niekoľko minút a už mohol byť hrdinom. Lopta sa však z jeho kopačky nedostala napokon až k Vormovi.
     
    83
    Obrovská šanca City, najväčšia v druhom polčase ! Tevez vysunul kolmou prihrávkou na pravej strane Zabaletu, ktorý stíhaný dokázal odcentrovať. Našiel osamoteného Džeka, ktorý nepochopiteľne míňa Vormovu bránu ! Už mohlo byť rozhodnuté !
     
    84
    A hneď ďalšia šanca hostí ! Tentoraz ju spálil David Silva, ktorý sa dostal k lopte v pokutovom území, poslal ju priamo smerom na bránu, ale ľavú tyčku Vormovej brány minul o centimetre !
     
    85
    Pre Silvu to bola posledná akcia v tomto zápase, pretože Roberto Mancini rozhodol, že ho nahradí Rodwell. Bolo to zároveň posledné možné striedanie pre City.
     
    88
    Už len niečo viac ako dve minúty zostávajú do naplnenia riadneho hracieho času. Pri lopte sú domáci hráči.
     
    90
    Riadny hrací čas je naplnený, zápas sa blíži k svojmu koncu. Počkáme si, koľko hlavný rozhodca nadstaví a ako dlho sa ešte bude hrať. Treba však povedať, že bod bude zrejme zaslúžený ako pre jeden, tak pre druhý tím.
     
    90
    Podľa rozhodnutia Mika Jonesa sa hra druhého polčasu predĺži o tri minúty.
     
    90+2
    Myslím, že gól už dnes ani neuvidíme. Hra je až príliš opatrná.
     
    Koniec zápasu. (17:51:30)

    Tomáš Kyselica

    Góly:


    Swansea City: Vorm – Rangel, Chico, Williams, Davies – Britton, de Guzman, Routledge, Dyer – Hernandez, Michu
    Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany, Clichy, Nastasic – Toure, Milner, Nasri, Barry – Silva, Aguero