Španielsko – Taliansko 4:0 (kon.)
koniec
Španielsko
4:0 (2:0)
Taliansko
Nedeľa 01.07.2012, 20:45 • Olympijský štadión, Kyjev • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose finálového zápasu majstrovstiev Európy vo futbale 2012 v Poľsku a na Ukrajine. V poslednom zápase proti sebe nastúpia Španieli a Taliani. Stretnutie začína o 20:45.
     
    Španielsko na Eure 2012:

    Španieli narazili na Talianov už v prvom zápase oboch tímov na šampionáte. Vtedy to bolo naposledy, čo bol Iker Casillas prekonaný. Po remíze 1:1 si obe mužstvá body rozdelili. Španielský gól strelil Cesc Fabregas už tri minúty po tom, čo Taliani otvorili skóre zápasu. Druhý zápas proti súperovi z Írska predviedli Španieli svoju hru a dokázali bez problémov vyhrať 4:0. O góly sa postarali 2x Fernando Torres a po jednom góle si pripísali Cesc Fabregas a David Silva. Posledný skupinový zápas narazili na Chorvátkso, ktoré chcelo proti veľkému súperovi uhrať aspoň remízu. Španieli však jasne dominovali v držaní lopty a pri 71 % vyhrali 1:0. Gól strelil Jesus Navas a zabezpečil svojmu tímu posledné tri skupinové body. Vo štvrťfinále narazili na Francúzov, ktorí sa predviedli vo veľmi zlom svetle. Za celý zápas vystrelili na bránu len jeden jediný krát a to na výhru proti tímu, ako je Španielsko nestačí. Dvoma gólmi sa zaskvel Xabi Alonso, jeden hlavou a druhý z penalty. Nedávne semifinále nám prinieslo súboj dvoch susediacich krajín z Pyrenejského polostrova. Prvý semifinálový gól však neprinieslo ani prvých 90. minút s nadstaveným časom a ani predĺženie. V prvej sérii sa nedokázali trafiť ani Alonso a ani Moutinho, stav zostal teda 0:0 ale v štvrtej sérii Sergio Ramos prekonal portugalského brankára "Panenkovským" spôsobom, čo zrejme vyviedlo z miery Bruna Alvesa, ktorý nastrelil len brvno a to už dokázal Cesc Fabregas v poslednej sérii zúžitkovať.
     
    Taliansko na Eure 2012:

    Ako som už spomínal pri Španielsku, tieto dva tímy sa stretli aj v prvom skupinovom zápase. Vtedy sa body delili, čo v tomto prípade možné nebude, víťaz je len jeden. O úvodný gól sa postaral Antonio Di Natale v 61. minúte zápasu. Taliani vtedy dokázali poslať na Ikera Casillasa šesť striel, čo sa nepodarilo už žiadnemu inému tímu, s ktorým sa Španielsko stretlo. V druhom zápase narazili na dobre hrajúcich Chorvátov a ani v tomto zápase nedokázali naplno bodovať. Po ďalšej remíze 1:1 si pripísali len 1 bod. O talianský gól sa postaral Andrea Pirlo v prvom polčase. Chorváti dokázali odpovedať až v 72. minúte. Tri body dokázali vyťažiť aspoň proti Írom, ktorý odohrali turnaj veľmi zle. Po výhre 2:0 sa mohli tešiť z postupu do štvrťfinále. Góly strelili Antonio Cassano a Mario Balotelli. Štvrťfinále s Anglickom nám priniesol prvý penaltový rozstrel na majstrovstvách Európy 2012. Nakoľko Angličania v tretej a ani štvrtej sérii nedokázali premeniť pokutový kop tak Alessandro Diamanti zariadil Talianom výhru po penaltovom rozstrele. V semifinále proti Nemecku nastupovali Taliani ako papierovo slabší tím. To si zobral k srdcu Mario Balotelli, ktorý dvoma gólmi v prvom polčase ukázal, kto bol v semifinále naozaj slabší. Po výhre 2:1 sa Taliani mohli zaslúžene tešiť z postupu do finále najväčšieho európskeho šampionátu.
     
    Vzájomné zápasy:

    Tieto dva tímy sa naposledy stretli pred 21 dňami, ale to isto určite všetci, čo dnes budú sledovať môj prenos vedia. Poďme sa teda pozrieť trochu viac do histórie. Ak teda nerátame tento zápas, naposledy sa stretli na predchádzajúcom Eure 2008 vo štvrťfinále. Zápas divákom vtedy nepriniesol ani jeden gól a o výhre musel rozhodnúť penaltový rozstrel, ktorý zvládli úspešnejšie hráči z Pyrenejského polostrova. Od roku 2000 sa streli v celkovo šiestich priateľských zápasoch. Z toho sa štyrikrát tešili Španieli, jedenkrát Taliani, no a jeden duel sa skončil nerozhodne. Skóre 9:5 hovorí v prospech Španielov. Squadra Azzura bola úspešnejšia najmä v histórii, čo hovoria aj štatistiky. Z celkových 30 zápasov sa tešili Taliani 10-krát, Španieli 8-krát a 12-krát sa zrodila aj remíza. Skóre 39:30 pochopiteľne hovorí v prospech Talianska.
     
    Zaujímavé fakty:

    Ceny vstupeniek na finále sa pohybovali od 50 do 600 €, čo je dvakrát menej ako na predchádzajúcom šampionáte v Rakúsku a vo Švajčiarsku.

    Iker Casillas nedostal gól už 419. minút, naposledy v skupine proti Taliansku.

    Každý tím, ktorý vyradil Nemecko na vrcholových šampionátoch od roku 2006, vyhral nakoniec aj celý turnaj. V roku 2006 to boli Taliani a v rokoch 2008 a 2010 Španieli. Potvrdí sa táto štatistika aj dnes?

    Pre Španielsko to je štvrté finále na Eure, z toho dvakrát boli úspešní a raz vo finále prehrali.
    Pre Taliansko je to tretie finále. Finálovú úspešnosť majú 50 %, teda 1 výhru a 1 prehru.

    Španielsko sa môže stať prvou krajinou, ktorá by získala tituly na troch veľkých podujatiach za sebou. Jedinečný hetrik je na dosah.

    Rekord v sledovanosti finále je 237 miliónov ľudí, ktorí sledovali zápas viac než 30 minút. Rekord je z roku 2008. Tento rok sa počíta s vyše 250 miliónmi divákov.

    Ak Fernando Torres skóruje, stane sa prvým hráčom, ktorý skóroval v dvoch finále majstrovstiev Európy.
     
    Pred finále:

    Typická Španielska hra "tiki-taka spočíva v množstve prihrávok na krátku vzdialenosť. Práve týmto je známy tím z Pyrenejského polostrova. Dá sa predpokladať, že držanie lopty bude naklonené na ich stranu.

    Taliani majú v útoku Maria Balotelliho, ktorý útočí na korunku kráľa strelcov. O prvú pozíciu sa zatiaľ delia piati hráči vrátane Balotelliho. Dnešný súboj môžeme tiež pokladať za súboj Apeninského polostrova s Pyrenejským.

    "Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť to, čo ešte nikto nedokázal," - španielský tréner Vicente del Bosque.

    "Dal som dva góly priamo pred očami mojej matky a pred otcom, ktorý príde na finále do Kyjeva, chcem dať štyri," - Mario Balotelli po zápase s Nemeckom.

    "Favoritom je Španielsko a nie my. My sa pokúsime vo finále prekvapiť podobne ako proti Nemecku," - Cesare Prandelli, talianský kormidelník.

    "Hra poskytne odpovede, ale očakávam od nich mnoho. Sú to hráči, ktorí rozhodujú o výsledkoch zápasov," - talianský tréner
    Cesare Prandelli o problémových útočníkoch.

    "Myslím si, že zradili vlastnú filozofiu a premenili ju na čosi negatívne. Viac než útočiť a zvíťaziť, chcú za každú cenu držať loptu. Javí sa im to ako ľahký spôsob, ktorý im umožní neprehrať," - Arséne Wenger o Španielskej hre.

    "Nesúhlasím s názorom, že španielska hra je nudná. Do finále sa dostali na základe taktickej inteligencie a technických kvalít," prezident UEFA, Michel Platini.

    "Bude to 50 na 50. Nemyslím si, že sme favorit. Použijeme naše tradičné zbrane. Verím, že aj Taliani nastúpia s rovnakou zostavou ako proti Nemcom." - Vicente del Bosque o finále.
     
    Doterajšie štatistiky oboch tímov:

    Počet strelených gólov: 8 - 6
    Strely celkom (na bránu): 78(49) - 97(55)
    Strely mimo bránu: 29 - 42
    Rohové kopy: 40 - 27
    Ofsajdy: 18 - 13
    Žlté karty: 10 - 15
    Fauly (spáchané): 64 - 79
    Fauly (znesené): 93 - 80
     
    Rozhodcovia:

    Hlavný rozhodca: Pedro Proença (POR)
    Postranní rozhodcovia: Bertino Miranda (POR) , Ricardo Santos (POR)
    Štvrtý rozhodca: Cüneyt Çakır (TUR)
    Náhradný hlavný rozhodca: Bahattin Duran (TUR
    Náhradní postranní rozhodcovia: Manuel De Sousa (POR) , Duarte Gomes (POR)
    Delegát: Jānis Mežeckis (LVA)
    Pozorovateľ rozhodcov: David R. Elleray (ENG)
     
    Úvodné zostavy:

    Španielsko: Casillas (C) - Alba, Ramos, Piqué, Arbeola - Alonso, Busquets, Hernández - Fàbregas - Iniesta, Silva

    Taliansko: Buffon (C) - Chiellini, Bonucci, Barzagli, Abate - Pirlo - De Rossi, Montolivo, Marchisio - Cassano, Balotelli
     
    Náhradníci:

    Španielsko: Valdés, Reina - Albiol, Martínez, Juanfran, Cazorla, Navas, Rodríguez, Torres, Negredo, Mata, Llorente

    Taliansko: Sirigu, De Sanctis - Maggio, Ogbonna, Balzaretti, Motta, Giaccherini, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco
     
    Tréneri:

    Španielsko: Vicente Del Bosque

    Taliansko: Cesare Prandelli
     
    Na olympijskom štadióne v Kyjeve prebieha už od 18:45 záverečný ceremoniál majstrovstiev Európy vo futbale 2012. Čas však rýchlo plynie a tak sa z hracej plochy ešte odstraňujú posledné zbytky z osláv, ktoré tam zostali. Zápas nám o necelých 10 minút začne.
     
    Hlavní aktéri už nastupujú na trávnik, spolu so sprevádzajúcimi deťmi. Na hracej ploche môžeme vidieť rozprestrené obrovské vlajky oboch tímov. Vypočujeme si hymny krajín. Najprv tú Taliansku a po nej Španielsku.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    Diváci odpočítali začiatok zápasu, ktorý obstarali hráči Španielska. Dnes budeme vidieť aj súboj dvoch kapitánov - oboch brankárov. Gianluigi Buffon a Iker Casillas.
     
    1
    Taliani hneď v úvode zápas s vysokým napádaním. Je nám jasné, že to dnes bude boj o každú jednu loptu.
     
    2
    90 sekundu hry a o prvú strelu sa postaral Andrea Pirlo. Jeho pokus letel vysoko nad bránu španielského brankára a ten si stavia loptu na hranicu päťky.
     
    3
    Už o necelé dve hodiny sa dozvieme, kto sa stane víťazom majstrovstiev Európy 2012. Na výber sú len 2 možnosti. Španielsko alebo Taliansko.
     
    4
    Jordi Alba mohol potiahnuť loptu ale namiesto toho sa vrátil a posiela loptu na obrancu Sergia Ramosa. Diváci tento počin hlasne vypískali.
     
    5
    Cesare Prandelli je už zo začiatku stretnutia vidno pri postrannej čiare a posiela prvé taktické pokyny pre svoj tím. Medzitým Sergio Ramos v hlavičkovom súboji premohol Maria Balotelliho, ktorý sa snažil dostať k centrovanej lopte.
     
    6
    Rozhodca Proenca upozorňuje De Rossiho po faule na Xaviho Hernándeza, aby sa podobným súbojom vyvaroval, inak bude nasledovať trest v podobe žltej karty.
     
    7
    K priamemu kopu z veľkej vzdialenosti sa postavil Sergio Ramos a svojou strelou neohrozil Gianluigiho Buffona. Obaja brankári zatiaľ bez práce.
     
    7
    Center na Davida Silvu odvrátil Giorgio Chiellini na prvý rohový kop v zápase. K lopte sa postavil stredopoliar Xavi Hernández.
     
    8
    Silva a následne ani Iniesta nenašli Xaviho, ktorý si nabiehal do dobrej pozície za obranu súpera. Španielská akcia teda bez strely na bránu, napriek tomu zostávajú pri lopte.
     
    9
    Španieli predvádzajú svoju typickú hru tiki-taka a nehanbia sa hrať sa s loptou na svojej polovici.
     
    10
    Xavi Hernández si chystal loptu na strelu, dobre stál Andrea Pirlo a zblokoval loptu. Následne sa však k lopte opäť dostal Xavi po priťuknutí od Fabregasa a tvrdou strelou tesne minul brvno Buffonovej brány.
     
    11
    Pirlo prekazil španielskú akciu a hneď sa pokúša založiť rýchly protiútok centrom na Maria Balotelliho, toho si Španieli dobre postrážili a Iker Casillas si zobral loptu pre seba.
     
    12
    Taliani si teraz na dlhší čas privlastnili loptu, ale zatiaľ sa s ňou ďalej, než za svoju vlastnú polovicu nedostali. Opatrný začiatok oboch tímov máme už za sebou, teraz by sa nám mohol futbal rozbehnúť.
     
    14
    Španielsko dalo gól!
    Pred chvíľou som povedal, že futbal sa začína rozbiehať a moje slová sa potvrdili. Iniesta krásne vysunul Cesca Fabregasa, ten si prešiel popri čiare cez Giorgia Chielliniho a poslal prihrávku na DAVIDA SILVU, ktorý strelou z piatich metrov prekonal talianského brankára.
     
    16
    Priamy kop pre Taliansko. Balotelli prepustil loptu Pirlovi, ktorý nastrelil múr postavený zo španielských hráčov a budeme svedkami prvého rohového kopu pre Taliansko.
     
    17
    Iker Casillas sa musel poriadne natiahnuť, aby vyrazil loptu do bezpečnej vzdialenosti. Lopta sa na chvíľu dostala mimo španielskej šestnástky ale po následnej akcii Taliani vybojovali druhý rohový kop v krátkom časovom slede po sebe.
     
    18
    Nepríjemný rohový kop. Sergio Ramos dokázal pred nabiehajúcim talianským útočníkom odvrátiť hlavou loptu na tretí roh.
     
    19
    De Rossi ukázal malé zranenie na svojom kolene, ale to mu v žiadnom prípade nebráni pokračovať v hre. Rana len mierne krváca, hlavný rozhodca si to však nevšimol. Hra pokračuje.
     
    20
    Center Xabiho Alonsa na Iniestu, ten si loptu dobre spracoval, ale neprešiel cez dobre stojaceho Andreu Pirla, ktorý odkopáva loptu.
     
    21
    Máme tu prvé striedanie v zápase. Po zranení musí z ihriska odísť Giorgio Chiellini a nahradil ho Federico Balzaretti.
     
    22
    Balzarettiho prvá dotyk z loptou a hneď je z toho strela, ktorá letela len vedľa pravej žrde brány Ikera Casillasa.
     
    24
    Balotelli priťukol Cassanovi, ktorému nevyšla prihrávka späť. Všetko stihla včas pokryť talianska obrana a vybojovala loptu hneď späť pre svoj tím.
     
    25
    Prvá žltá karta v zápase. Dostáva ju Gerard Piqué za faul na Antonia Cassana.
     
    26
    Xavi okamžite pri prvom dotyku s loptou skúša vysunúť Davida Silvu. Leonardo Bonucci však prečítal španielský úmysel a odkopáva loptu do bezpečia.
     
    27
    Striedajúci Federico Balzaretti si pekne potiahol loptu po ľavej strane a posiela center na Maria Balotelliho. Iker Casillas skvelým výskokom pritiahol ku svojej hrudi.
     
    29
    Azda najväčšia šanca Talianska v prvom polčase. Po Španielskej chybe získali loptu a Balotelli založil rýchly protiútok. Ku prihrávke do behu sa dostal Cassano, zasekol si Arbelou a pomedzi nohy Gerarda Piquého ohrozil Ikera Casillasa.
     
    30
    David Silva s pokusom o prihrávku na Arbelou. Bonucci ľahkým obranným zákrokom získal loptu pre seba. Máme za sebou 30 minút prvého polčasu a jeden gól.
     
    31
    Andrea Pirlo skúša vysunúť Abateho dlhou centrovanou prihrávkou do behu, ten však nebol dostatočne rýchly a lopta odskákala až za postrannú čiaru.
     
    33
    Cassano tvrdou strelou ohrozil Ikera Casillasa, ten len vyráža pred seba a tam už nebol nikto z talianskych útočníkov, ktorý by loptu dorazil do siete.
     
    34
    Fabregas si krásne zabehol za taliansku obranu a Iniesta ho videl. Skúšal nasmerovať prihrávku presne, ale Balzaretti dnes skvele číta hru.
     
    35
    Klasické tiki-taka pred talianskou šestnástkou. Množstvo prihrávok prekazil David Silva, nakoľko sa vystavil ofsajdovej pozícii. Lopta "zadarmo" pre Taliansko.
     
    36
    Iniesta to skúša preniknúť samostatne, talianska obrana však zatiaľ bez nejakej väčšej chyby.
     
    37
    Taliani v útoku. Pri lopte Balotelli a aj Cassano, ani jeden sa neodhodlal ku strele na bránu a tak si loptu zobrala španielska obrana.
     
    38
    Jordi Alba sa v rýchlom protiútoku dostal k lopte, skúša hneď poslať loptu do pokutového územia, tam dobre číhal Bonucci a vybojoval loptu.
     
    39
    Na druhej strane sme videli prvú strelu Maria Balotelliho. Lopta z veľkej vzdialenosti letela vysoko nad španielsku bránu.
     
    40
    Diváci na tribúne vytvárajú tradičnú mexickú vlnu a zrejme sa náramne zabávajú. Držanie lopty 5 minút pred koncom polčasu 48 % - 52 %.
     
    41
    Španielsko dalo gól!
    Xavi Hernández sa dostal k lopte a pohotovou prihrávkou vysunul JORDIHO ALBU, ktorý nemal problém so spracovaním a stačili mu dva dotyky s loptou na to, aby prekonala Gianluigiho Buffona.
     
    42
    Na tribúnach prepukla obrovská radosť Španielskych fanúšikov, ktorí sú určite oveľa šťastnejší než tí talianskí, ktorí len nechápavo sedia na svojich sedadlách.
     
    43
    Španieli sa dostali do hry a náskok 2:0 im dovoľuje hrať si v kľude svoju hru. Arbeola s pokusom o prihrávku na Fabregasa, Taliani odkopávajú loptu.
     
    45
    Prvá žltá karta pre Taliansko. Dostáva ju Andrea Barzagli za faul na Andrésa Iniestu.
     
    44
    Riccardo Montolivo sa dostal k lopte, sám prenikol a posiela naozaj tvrdú strelu na Ikera Casillasa, ktorý musí len vyrážať pred seba.
     
    45+1
    Nadstavený čas 1 minúta. David Silva sa po rozohratí priameho kopu dostal ku strele. Lopta letela len do stredu brány a Buffon nemal problém so spracovaním.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    V prvom polčase sme videli pekný futbal a taktiež aj typické španielské tiki-taka. O úvodný gól sa postaral hlavou David Silva v 14. minúte a o jedenásť minút ho napodobnil aj Jordi Alba, ktorý zvýšil náskok Španielska na dva góly. Taliani sa nevedeli dostať pred Ikera Casillasa a tak to skúšali aspoň strelami z diaľky. Cassanova, Montolivova a aj Balotelliho strela z veľkej vzdialenosti však neohrozila Ikera Casillasa. O žlté karty sa postarali za Talianov Barzagli a za Španielov Piqué (obaja obrancovia). Stav po prvom polčase je teda 2:0 a bližšie ku zisku trofeje Henriho Delaunaya sú Španieli. Druhý polčas začne približne o 21:47.

    Štatistiky:

    Držanie lopty: 48 % - 52 %
    Strely celkom (na bránu): 8(5) - 8(5)
    Fauly: 6 - 4
    Ofsajdy: 1 - 0
     
    46
    Z ihriska cez polčas odišiel Antonio Cassano a nahradil ho Antonio Di Natale.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Úvodný výkop druhého polčasu obstarali Taliani. Balotelli sa hneď pokúša predrať cez španielskú obranu po ľavej strane.
     
    47
    Ignazio Abate posiela krásny center na čerstvého hráča Antionia Di Nataleho a ten mal veľa času a aj priestoru na strelu. Loptu poslal hlavou len nad Casillasovu bránu.
     
    48
    Na druhej strane veľké vzrušenie pred Buffonovou bránou. Cesc Fabregas si prešiel cez dvoch talianských obrancov a snaží sa ohroziť Gianluigiho. Ani on a ani David Silva nedokázali doraziť loptu do brány.
     
    49
    Po priamom kope Španielska sa dostal k hlavičkovému zakončeniu Sergio Ramos a lopta sa dotkla ruky Leonarda Bonucciho! Rozhodcova píšťalka zostala nemá a diváci sa dožadujú penalty.
     
    50
    Mario Balotelli nasadil jasličky Gerardovi Piquému, tomu však pomohol Álvaro Arbeola a stihol zastaviť predierajúceho sa tallianskeho útočníka.
     
    51
    Di Natale v čistej šanci proti Ikerovi Casillasovi! Španielsky brankár vytiahol skvelý zákrok a nepúšťa loptu za svoj chrbát. Úvodné minúty druhého polčasu nám prinieslo viac šancí ako celý prvý polčas. Čoho sa dočkáme v nasledujúcich minútach?
     
    53
    Pirlov piramy kop letel do stredu španielskej šestnástky. Piqué bol tým hráčom, čo vyskočil najvyššie a odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    54
    Prihrávka od Iniestu na Fabregasa. Lopta však smerovala na Cescove päty, čo je škoda, lebo keby mu lopta sadla, zrejme by Španieli strelili svoj tretí gól.
     
    55
    Di Natale sa ocitol v prvom talianskom ofsajde zápasu po prihrávke od Maria Balotelliho. Loptu prideľuje rozhodca Španielom.
     
    56
    Pirlo skúša lobovanou prihrávkou nájsť Antonia Di Nataleho, ktorý si pekne zabehol za španielsku obranu. Lopta bola pridlhá a Iker Casillas včas vybehol.
     
    57
    Riccardo Montolivo odchádza z ihriska, nahradil ho Thiago Motta. Tretie striedanie Talianska máme za sebou.
     
    58
    Priamy kop Talianska, ku ktorému sa postavil opäť Andrea Pirlo. Loptu bravúrne vyboxoval španielsky gólman. Následna strela Maria Balotelliho neohrozila Casillasovu bránnu.
     
    59
    Prvé španielské striedanie. Z ihriska odchádza David Silva a nahrádza ho Pedro Rodríguez.
     
    60
    Talianský pokus o rýchly protiútok bol zastavený španielskou obranou. Na trávniku zostáva ležať Thiago Motta, ktorý bude potrebovať ošetrenie.
     
    61
    Thiago Motta odnášaný na nosítkach z ihriska, nevyzerá to s ním dobre. Hra je na malú chvíľu prerušená.
     
    62
    K rozhodcovskej lopte sa dostal Mario Balotelli, ktorý športovým spôsobom vracia loptu na kopačky Španielska. Taliani sa dostali do nepríjemnej situácie, keď Thiago Motta zrejme nebude môcť pokračovať v zápase a nakoľko Španieli už vyčerpali všetky striedania, budú hrať v oslabení.
     
    63
    Je to potvrdené, Taliani len s deviatimi hráčmi na ihrisku. Thiago Motta nebude môcť v zápase pokračovať. Cesare Prandelli už nemôže striedať.
     
    64
    Priamy kop Andreu Pirla letel na zadnú tyč Casillasovej brány. Rozhodca však píska faul jedného z útočiacich hráčov a prisudzuje loptu Španielsku.
     
    66
    Xavi našiel peknou prihrávkou Fabregasa, ktorý si povodil taliansku obranu popri čiare, ale nakoniec prišiel o loptu, aj keď o ňu tvrdo bojoval.
     
    67
    Arbeolov center zblokoval Balzaretti. Lopta sa odrazila za postrannú čiaru. O pár sekúnd na to odpískal rozhodca Rodríguezov útočný faul.
     
    68
    Taliani s veľkou snahou, ale na ihrisku je značne citelná španielská prevaha. Hrať v oslabení proti Španielsku, to je zrejme to najhoršie, čo sa môže stať.
     
    69
    Španieli majú teraz veľa priestoru na svoje tiki-taka a nakoľko sa nemusia nikam ponáhľať, snažia sa uspať Taliansko svojou hrou.
     
    70
    Španieli s loptou na svojej polovici. Ihneď ako sa dostanú Taliani k lopte, Španieli s veľkou snahou o získanie lopty späť.
     
    71
    Španielskí fanúšikovia sa už predčasne lúčia s tými talianskými pokrikmi - Arrivederci.
     
    73
    Cesc Fabregas posiela centrovanú loptu do pokutového územia po narážačke s Rodríguezom. Iniesta sa nakoniec k lopte nedostal, Buffon bez práce.
     
    74
    Iniesta samostatne v talianskej šestnástkou, chystá si loptu na strelu, ale nakoniec len odovzdáva Sergiovi Busquetsovi.
     
    75
    Druhé španielske striedanie. Z ihriska odičiel Cesc Fàbregas a nahradil ho strelec s dvoma gólmi Fernando Torres.
     
    76
    Iniesta skúša vonkajším priehlavkom ohroziť "Gigiho" Buffona. Nastrelil len talianskeho obrancu a lopta smeruje k rohovej zástavke.
     
    77
    Roh Španielska zahratý na krátko. Po kombinácii sa k lopte dostal Sergio Ramos a po súboji s Balzarettim bude Buffon odkopávať od svojej brány.
     
    78
    Taliani po dlhom čase v útoku. Balotelli chcel pätičkou nájsť Balzarettiho, úmysel mu však nevyšiel a Španieli opäť pri lopte.
     
    79
    Obrovská šanca Španielska. Jordi Alba sa dostal k lopte na ľavej strane pokutového územia, nahráva Pedrovi Rodríguezovi a ten z piatich metrov netrafil priestor troch tyčí. Rozhodca však aj tak zdvihol zástavku, čo značilo ofsajd.
     
    80
    Gigi Buffon chcel zabrániť rohovému kopu, ale lopta, po ktorej sa rozbehol nebola tak blízko ako zrejme predpokladal a nestihol ju pred čiarou.
     
    81
    Strelecký pokus Pedra Rodrígueza z veľkej diaľky. Lopta letela po zemi len vedľa pravej žrde talianskej brány.
     
    82
    Álvaro Arbeola chcel preniknúť sám a to sa mu vypomstilo, nakoľko ho Taliani nepustili do svojej obrany. Španieli však stále pri lopte.
     
    83
    Odmávaný ofsajd Španielska. Ocitol sa v ňom práve Arbeola, ktorému nevyšiel úmysel v predchádzajúcej akcii.
     
    84
    Španielsko dalo gól!
    Tretí španielský gól je na svete. Xavi Hernández posiela podobnú prihrávku, ako pri druhom góle, tentokrát však na FERNANDA TORRESA a ten už nezaváhal a poslal loptu vedľa ľavej nohy Gianluigiho Buffona.
     
    85
    Fernando Torres sa stáva prvý hráčom v histórii majstrovstiev Európy, ktorý strelil gól vo dvoch finále. Zaradil sa tým aj medzi päticu, teraz už šesticu troj-gólových strelcov Eura 2012.
     
    87
    Posledné striedanie v tomto zápase a aj na turnaji. Z ihriska odchádza Andrés Iniesta a nahradil ho Juan Mata.
     
    87
    Balotelli sa v závere zápasu ocitol v ofsajdovej pozícii a tak nemohol v hre pokračovať. Lopta pre Španielsko.
     
    88
    Španielsko dalo gól!
    Vynikajúci ťah španielského trénera Vicente del Bosqueho. Sergio Busquets krásne našiel prihrávkou Fernanda Torresa, ktorý sa mohol stať najlepším strelcom majstrovstiev Európy. Nestalo sa však tak a loptu poslal na svojho spoluhráča z FC Chelsea JUANA MATU, ten už nemal problém poslať loptu do prázdnej brány.
     
    89
    Naozaj pekné gesto od Fernanda Torresa, ktorý namiesto toho, aby premenil šancu a stal sa tak najlepším strelcom Eura 2012 nahral na gól Juanovi Matovi. Nadstavený čas v druhom polčase 3 minúty.
     
    90+1
    Pohľad na Carlesa Puyola a najlepšieho španielského strelca Davida Villu, ktorí posielajú smsky z útrob Kyjevského štadióna.
     
    90+2
    Fernando Torres našiel Sergia Ramosa úplne voľného pri pravej tyči Buffonovej brány. Ten sa snažil zakončiť pätičkou a prekvapiť "Gigiho".
     
    Koniec zápasu.
     
    A máme tu koniec zápasu. ŠPANIELSKO SA STÁVA MAJSTROM EURÓPY V ROKU 2012. Víťazi dnešného zápasu sa postarali aj o jedinečný hetrik a vyhrali tri vrcholové podujatia po sebe. Euro 2008, majstrovstvá sveta 2010 a dnes Euro 2012. Fernando Torres sa zapisuje do histórie ako jediný hráč, ktorý dokázal streliť gól vo dvoch finále majstrovstiev Európy. Hráči Španielska sa rozbehli tešiť k tribúnam, kde sú aj rodiny hráčov a fanúšikovia. Pripomeňme si ešte priebeh druhého polčasu. Úvodné minúty naznačili, že Taliani ešte boj o titul nevzdali. V 63. minúte sa však zranil Thiago Mota, čo bolo zrejme rozhodujúcim momentom zápasu, nakoľko Španieli už nemohli striedať. O góly sa postarali dvaja striedajúci hráči a to Fernando Torres a Juan Mata.

    Štatistiky:

    Držanie lopty: 52 % - 48 %
    Strely celkom (na bránu): 14(9) - 11(6)
    Fauly: 17 - 10
    Ofsajdy: 3 - 3

     
    Španieli sa momentálne radujú so svojími rodinami a tí, čo majú deti, tak ich berú na ihrisko, aby si aj oni užili víťažnú atmosféru. O pár minút už prebehne odovzdávanie medailí pre oba tímy. A samozrejme aj ocenenia pre rozhodcov.
     
    Najprv si svoje ocenenia prebrali rozhodcovia a teraz už vidíme talianských hráčov v zástupe za kapitánom Gianluigim Buffonom, ktorý si preberajú strieborné medaile.
     
    Ako posledný talianský hráč si prevzal medailu Mario Balotelli a teraz už prichádzajú Španieli v zástupe za Álvarom Arbeloom, aby si prevzali zlaté medaily.
     
    Španieli sa už pripravujú a Michel Platini práve odovzdáva trofej Henriho Delaunaya Ikerovi Casillasovi, ktorí sa už može so svojimi spoluhráčmi začať tešiť.
     
    Na štadióne už prebiehajú oslavy, ktoré budú určite trvať ešte veľmi, veľmi dlho. Pre dnes to je odo mňa všetko. Chcel by som vám v mene celých onlajnov poďakovať za to, že ste nás sledovali počas majstrovstiev Európy. Šampionát síce skončil, ale už onedlho začína futbalová Corgoň liga a taktiež budete mať možnosť sledovať prenosy z letných olympijských hier. Prajem vám príjemný zvyšok dnešného večera. Hodinu pred polnocou sa s vami lúči Ján Sárközi. (22:56:35)

    Ján Sárközi

    Góly: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata

    Karty:   25. Piqué (ESP) - 45. Barzagli (ITA)


    Španielsko: Casillas (C) - Alba, Ramos, Piqué, Arbeola - Alonso, Busquets, Hernández - Fàbregas - Iniesta, Silva
    Taliansko: Buffon (C) - Chiellini, Bonucci, Barzagli, Abate - Pirlo - De Rossi, Montolivo, Marchisio - Cassano, Balotelli

    Rozhodca: Proença - Miranda, Santos (POR)