Španielsko – Taliansko 4:0 (kon.)
koniec
Španielsko
4:0 (2:0)
Taliansko
Nedeľa 01.07.2012, 20:45 • Olympijský štadión, Kyjev • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Na štadióne už prebiehajú oslavy, ktoré budú určite trvať ešte veľmi, veľmi dlho. Pre dnes to je odo mňa všetko. Chcel by som vám v mene celých onlajnov poďakovať za to, že ste nás sledovali počas majstrovstiev Európy. Šampionát síce skončil, ale už onedlho začína futbalová Corgoň liga a taktiež budete mať možnosť sledovať prenosy z letných olympijských hier. Prajem vám príjemný zvyšok dnešného večera. Hodinu pred polnocou sa s vami lúči Ján Sárközi. (22:56:35)
     
    Španieli sa už pripravujú a Michel Platini práve odovzdáva trofej Henriho Delaunaya Ikerovi Casillasovi, ktorí sa už može so svojimi spoluhráčmi začať tešiť.
     
    Ako posledný talianský hráč si prevzal medailu Mario Balotelli a teraz už prichádzajú Španieli v zástupe za Álvarom Arbeloom, aby si prevzali zlaté medaily.
     
    Najprv si svoje ocenenia prebrali rozhodcovia a teraz už vidíme talianských hráčov v zástupe za kapitánom Gianluigim Buffonom, ktorý si preberajú strieborné medaile.
     
    Španieli sa momentálne radujú so svojími rodinami a tí, čo majú deti, tak ich berú na ihrisko, aby si aj oni užili víťažnú atmosféru. O pár minút už prebehne odovzdávanie medailí pre oba tímy. A samozrejme aj ocenenia pre rozhodcov.
     
    A máme tu koniec zápasu. ŠPANIELSKO SA STÁVA MAJSTROM EURÓPY V ROKU 2012. Víťazi dnešného zápasu sa postarali aj o jedinečný hetrik a vyhrali tri vrcholové podujatia po sebe. Euro 2008, majstrovstvá sveta 2010 a dnes Euro 2012. Fernando Torres sa zapisuje do histórie ako jediný hráč, ktorý dokázal streliť gól vo dvoch finále majstrovstiev Európy. Hráči Španielska sa rozbehli tešiť k tribúnam, kde sú aj rodiny hráčov a fanúšikovia. Pripomeňme si ešte priebeh druhého polčasu. Úvodné minúty naznačili, že Taliani ešte boj o titul nevzdali. V 63. minúte sa však zranil Thiago Mota, čo bolo zrejme rozhodujúcim momentom zápasu, nakoľko Španieli už nemohli striedať. O góly sa postarali dvaja striedajúci hráči a to Fernando Torres a Juan Mata.

    Štatistiky:

    Držanie lopty: 52 % - 48 %
    Strely celkom (na bránu): 14(9) - 11(6)
    Fauly: 17 - 10
    Ofsajdy: 3 - 3

     
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Fernando Torres našiel Sergia Ramosa úplne voľného pri pravej tyči Buffonovej brány. Ten sa snažil zakončiť pätičkou a prekvapiť "Gigiho".
     
    90+1
    Pohľad na Carlesa Puyola a najlepšieho španielského strelca Davida Villu, ktorí posielajú smsky z útrob Kyjevského štadióna.
     
    89
    Naozaj pekné gesto od Fernanda Torresa, ktorý namiesto toho, aby premenil šancu a stal sa tak najlepším strelcom Eura 2012 nahral na gól Juanovi Matovi. Nadstavený čas v druhom polčase 3 minúty.
     
    88
    Španielsko dalo gól!
    Vynikajúci ťah španielského trénera Vicente del Bosqueho. Sergio Busquets krásne našiel prihrávkou Fernanda Torresa, ktorý sa mohol stať najlepším strelcom majstrovstiev Európy. Nestalo sa však tak a loptu poslal na svojho spoluhráča z FC Chelsea JUANA MATU, ten už nemal problém poslať loptu do prázdnej brány.
     
    87
    Balotelli sa v závere zápasu ocitol v ofsajdovej pozícii a tak nemohol v hre pokračovať. Lopta pre Španielsko.
     
    87
    Posledné striedanie v tomto zápase a aj na turnaji. Z ihriska odchádza Andrés Iniesta a nahradil ho Juan Mata.
     
    85
    Fernando Torres sa stáva prvý hráčom v histórii majstrovstiev Európy, ktorý strelil gól vo dvoch finále. Zaradil sa tým aj medzi päticu, teraz už šesticu troj-gólových strelcov Eura 2012.
     
    84
    Španielsko dalo gól!
    Tretí španielský gól je na svete. Xavi Hernández posiela podobnú prihrávku, ako pri druhom góle, tentokrát však na FERNANDA TORRESA a ten už nezaváhal a poslal loptu vedľa ľavej nohy Gianluigiho Buffona.
     
    83
    Odmávaný ofsajd Španielska. Ocitol sa v ňom práve Arbeola, ktorému nevyšiel úmysel v predchádzajúcej akcii.
     
    82
    Álvaro Arbeola chcel preniknúť sám a to sa mu vypomstilo, nakoľko ho Taliani nepustili do svojej obrany. Španieli však stále pri lopte.
     
    81
    Strelecký pokus Pedra Rodrígueza z veľkej diaľky. Lopta letela po zemi len vedľa pravej žrde talianskej brány.
     
    80
    Gigi Buffon chcel zabrániť rohovému kopu, ale lopta, po ktorej sa rozbehol nebola tak blízko ako zrejme predpokladal a nestihol ju pred čiarou.

    Ján Sárközi

    Góly: 14. Silva, 41. Alba, 84. Torres, 88. Mata

    Karty:   25. Piqué (ESP) - 45. Barzagli (ITA)


    Španielsko: Casillas (C) - Alba, Ramos, Piqué, Arbeola - Alonso, Busquets, Hernández - Fàbregas - Iniesta, Silva
    Taliansko: Buffon (C) - Chiellini, Bonucci, Barzagli, Abate - Pirlo - De Rossi, Montolivo, Marchisio - Cassano, Balotelli

    Rozhodca: Proença - Miranda, Santos (POR)