Kanada – Slovensko 3:4 (kon.) | Rusko – Nórsko 5:2 (kon.) | USA – Fínsko 2:3 (kon.)
Švédsko – Česko 3:4 (kon.)
koniec
Rusko
5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Nórsko
Štvrtok 17.05.2012, 14:45 • Globe arena Stockholm - Švédsko • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Najlepším hráčom vyhlásený Per-Age Skroder za Nórsko a na strane Ruska Nikolaj Žerdev. Po streleckej dominancii (45:21) a hernej prevahe je víťazstvo Ruska zaslúžené.
     
    Nóri končia svoju púť na hokejkách favorizovaných Rusov, na tomto šampionáte ale zanechali hlbokú stopu, hlavne ich aktívna prvá formácia na čele s Thoresenom, ktorý sa dostal do čela celého kanadského bodovania.
    Ďalší súper Ruského tímu, ktorý vzíde zo súboja domáceho Fínska proti USA (už od 17:30 aj na onlajnoch), to bude mať proti hviezdam svetového formátu veľmi ťažké. (16:59:35)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:40
    Rusi sa už nikam neponáhľajú, puk držia na svojich hokejkách a nevadí im, že sú ďaleko od Haugenovej svätyne.
     
    58:48
    Pekná individuálna akcia jedného z ruských zakončovateľov, na ľavej strane sa ale dostal mimo streleckého uhla. Stretnutie sa bude končiť ruskými výletmi do otvorenej obrany Nórska.
     
    58:15
    Ďalšia spolupráca čerstvých posíl z NHL, opäť bol zakončujúcim Sjomin, tentokrát trafil ľavú ruku Haugena, ktorý nasledujúcim zásahom lapačkou nepripustil dorážky.
     
    57:58
    Sjomin minul odkrytú čas Haugenovej bránky! V prečíslení dvoch proti jednému nevyužil prihrávku svojho kolegu z Washingtonu, Ovečkin mu ale poslal trochu skackavý puk.
     
    57:10
    Nóri sa na chvíľu usadili v útočnom pásme, Roymark na pravej strane hľadal skulinku vo Varlamovovych betónoch.
     
    55:30
    Nórom spadol hrebienok, nechcú v súboji vyvolávať zbytočné vášne a budú sa tak už len v protiútokoch snažiť dosiahnuť aspoň zníženie stavu. Ich štvrtej formácii sa to teda zatiaľ nepodarilo.
     
    54:52
    Rusko dalo gól!
    Iba chvíľu trvalo hráčom v červených dresoch, kým si súpera rozobrali a ILJA NIKULIN využil zakrytý výhľad Larsa Haugena, ktorý po góle inkasovanom popod vyrážačku vyhadzuje hokejku vysoko do vzduchu.
     
    54:26
    Trygg oberá svojich spoluhráčov o veľkú časť teoretických šancí na vyrovnanie, vylúčený je za podrazenie.
     
    53:08
    Bastiansen narobil starosti svojim strážcom, pred bránku sa dostal po pravej strane a pred zakončením ho musela brániť trojica ruských hráčov.
     
    52:03
    Prekrásna akcia ruskej prvej útočnej formácie, Malkin prenechal puk Popovovi, ten ešte vylepšil pozíciu Perežoginovi, ktorý ale strelou spomedzi kruhov cestu do prakticky opustenej bránky nenašiel.
     
    50:43
    Rusko dalo gól!
    Výbornú prihrávku Terešenka na modrú využil na strelu Birjukov a pred bránkoviskom sa podarilo puk trečovať NIKOLAJOVI ŽERDEVOVI. Asistencie: Jevgenij Birjukov, Alexei Terešenko.
     
    49:39
    Haugen si teda zachytá... Ovečkin dostal ideálnu prihrávku medzi kruhy, vypálil na lapačku, no nórsky brankár výborným zákrokom chytá.
     
    48:38
    Bonsaksen pri ťukol puk korčuľou nechtiac Sjominovi, ten ale medzi kruhmi vo výbornej pozícii nenamieril presnejšie a Haugenovi ho poslal priamo do náručia.
     
    48:00
    Nóri stále viac zvyšujú aktivitu v útočnom pásme a čakajú už len na možnosť presilovej hry, aby sa rozostavili v tom správnom postavení. Inak nevidíme žiadne opisovaniahodné akcie.
     
    46:51
    Haugen opäť na kolenách, rád, že aj s pukom, pripísal si už 31. zákrok.
     
    45:18
    Varlamov sa snažil puk pristaviť svojim obrancom, odraz im však spôsobil nemalé problémy a brankár sa musel rýchlo ponáhľať na svoje miesto.
     
    44:20
    Thoresen skúšal ešte vylepšiť streleckú pozíciu pre Skrödera, títo dvaja hráči si radi posúvajú puk, aby si vylepšili už tak dobré kanadské bodovanie.
     
    43:54
    Ovečkin bol opustený v útočnom pásme odsúdený na neúspech, po jeho páde sa Nóri kolmou prihrávkou dostali rýchlo do útočného pásma a Varlamov bol nútený puk pridržať.
     
    43:15
    Rusi sa neuspokojujú s jednogólovým náskokom, Popov je ďalším strieľajúcim hráčom, Haugen si už dáva väčší pozor, tento puk zovrel v náručí.
     
    42:40
    Malkin vystihol Bastiansenov pokus o rozohrávku, vracajúci sa útočník ale stihol vložiť tomuto kanonierovi hokejku do strely a tak znemožnil presné zacielenie.
     
    40:55
    Rusko dalo gól!
    Lars Haugen v tretej tretine nerozchytaný púšťa ľahkú strelu ALEXEJA JEMELINA za svoj chrbát. Puk od modrej čiary výbornej práci Pavla Dacjuka mu prepadol cez lapačku. Asistencie: Pavel Dacjuk, Alexander Sjomin.
     
    40:09
    Rusi pokračujú v streleckej aktivite hneď od úvodných sekúnd tretej tretiny, z ľavej strany nebol úspešný Malkin.
     
    40:01
    Začala tretia tretina.
     
    Ďalšia tretina začne približne o 16:13. V druhej tretine sa presadili iba Nóri (21. Thoresen) ešte počas presilovej hry v úvode. Využili tak jednu zo štyroch streleckých pokusov za celú tretinu, kým ruskí kanonieri nepremenili šestnásť rán na Haugena, pričom v krátkom čase nastrelili obe žŕdky. Celkovo je to zatiaľ na strely 29-13.
     
    40:00
    Druhá tretina skončila.
     
    39:54
    Napriek tomu, že puk je v pásme Nórov, do konca tretiny sa už nič nestane, je totiž prišliapnutý pri mantineli.
     
    39:30
    Puk letí až do obranného pásma Ruska, za Varlamova, nórska prvá formácia drží puk v dostatočnej vzdialenosti od svojho brankára.
     
    39:24
    Haugen zvyšuje svoju úspešnosť zásahov aj po ďalekonosnom puokuse, od modrej čiary, ktorý však veľmi nebezpečne dorážali ruskí útočníci spred bránkoviska.
     
    38:20
    Chvíľkové útočné chúťky Nórov nekončia ani len zakončením smer Varlamov, avšak nazbierali cenné sekundy k ruskému trápeniu.
     
    37:43
    Svitov skúšal šťastie strelou spoza obrancu, ani na dorážku to však ruskí hráči nemali.
     
    36:55
    Malkin vykazuje prvé známky súmraku nad streleckým šťastím, za veľa môže nórska brániaca štvorica na čele s výbornými zákrokmi Haugena po strelách prakticky celej prvej formácie.
     
    35:35
    Jemelin sa vydal na útočný výlet, po jeho páde v obkľúčení Tollefsena a Solberga je druhý menovaný vylúčený za držanie.
     
    34:50
    Ovečkin si vypýtal puk za kruhy, strela z prvej mu však nesadla a tak Haugena ani neohrozli.
     
    34:10
    Blíži sa nám posledná päťminútovka druhej tretiny, aj po polovici stretnutia je tak stav nerozhodný a očakávame veľkú nervozitu na ruských hokejkách.
     
    33:05
    Vyhraté buly Ask neposunul spoluhráčom, ale po otočke v kruhu sám vyskúšal Varlamovovu pozornosť. Ruský brankár náhlym pukom trochu prekvapený, no podarilo sa mu betónom puk zakryť.
     
    33:00
    Varlamov chytil Holösovho motýlika i keď plachtil vedľa ľavej tyčky, Nóri sa k dorážke nedostali, no dostanú sa k ďalšiemu buly.
     
    32:35
    Haugen znovu musí puk prikryť pred dobiedzajúcimi ruskými sršňami, fyzickú prácu má opäť Tollefsen, ktorý sa neštíti púšťať do súperovych hráčov aj po odpískaní.
     
    32:00
    Thoresen využíva, že je jeho tím v plnom počte, s jeho pokusom spoza obrancu si musel poradiť Varlamov - ten len "pokrčil" rameno, na ktoré mu puk letel, gestom "čo už?".
     
    31:32
    Každý hráč má svoju pozíciu, Rusi sa tak dostali k strele len z ľavého kruhu, po Ovečkinovom švihu Haugen čelil ďalším dvom dorážkam.
     
    30:53
    Malkinovi v dobrej pozícii nesadol puk na hokejku, Nórom sa podarilo dostať puk aspoň do stredného pásma. Severania ukazujú, že hru v početnom nepomere na ľade majú vynikajúco natrénovanú.
     
    29:50
    Perežogin si pred bránoviskom vypil kalich bolesti, nakorčuľoval totiž príliž ďaleko a v zovretí troch brániacich hráčov dostal nepríjemný údoer od Tollefsena.
     
    29:28
    Nedovolené bránenie v hre Solberga, ktorým poslal k zemi Širokova, avšak určite oslabil svoj tím.
     
    28:35
    Ovečkin po Dacjukovom prehratom buly získal puk tvrdou hrou telom, prudká prihrávka cez celé útočné pásmo ale nenašla spoluhráča na pravej strane.
     
    27:58
    Vynikajúca práca nórskych útočníkov, puk vybojovali na zadnom mantineli a dobre clonili aj pri následnej strele od modrej čiary. Varlamov ale puk nepustil ani na dorážky.
     
    27:39
    Malkin bol síce na buly úspešnejší, no o puk ihneď prišiel a posiela tak do útoku súpera.
     
    27:37
    Rjasenski sa pridáva k stupňovaniu streleckej produkcie ruskej mašinérie, uvidíme či si na pomoc privolajú aj legendárne Kaťuše.
     
    25:30
    Denisovova šanca po prekrásnom prenechaní od Ovečkina! Haugen si bránku postavil absolútne presne, bomba ruského obrancu totiž trafila druhú tyčku.
     
    24:10
    Dacjuk si našiel cestičku po pravej strane jeho švih na pravú tyčku ale vystihol Haugen a ukázal ruskému útočníkovi zatvorenú lapačku s pukom.
     
    24:46
    Ďalší závar pred Haugenom, tento brankár sa určite neolieva vodou, len preto aby bol mokrý.
     
    23:05
    Nikulin napálil bombou žrď Haugenovej bránky! Príklep spoza kruhov letel priamo, nórsky brankár ho videl, no jednoducho nestihol zareagovať.
     
    23:37
    Ďalšiu strelu si pripísal z pravej strany ruský útočník z obrovského uhla, Nóri sa opäť oslobodzujú.
     
    22:31
    Nóri ale nezašli ďaleko, Morten Ask dáva priestor Rusom svojím vylúčením za držanie.
     
    22:20
    Žerdev sa na ľavej strane zasekol, Nóri jeho zaváhanie využili k vyhodeniu puku až na druhý pokus.
     
    21:15
    Rusi teraz nasťahovaní pred Haugenom, nechcú nechať nič na náhodu, očakávame, že pokiaľ nepridajú na dôraze aj v obrane, môže byť z tohto stretnutia slušná prestrelka.
     
    20:28
    Nórsko dalo gól! Prekrásna presilovková akcia na jeden dotyk, na ktorej konci bol medzi kruhmi PATRICK THORESEN. Je opäť vyrovnané a Nóri sa opäť oprávnene radujú. Asistencia: Morten Ask.
     
    20:01
    Začala druhá tretina.
     
    Ďalšia tretina začne približne o 15:34. V úvode sme boli svedkami očakávaného ruského tlaku, z ktorého vyplynul Ovečkinov gól. Skroderovi sa podarilo vyrovnať dorážkou z veľkého uhla, no streleckú prevahu (13:9) potvrdil a prihrávku do samostatného nájazdu premenil Popov.
     
    20:00
    Prvá tretina skončila.
     
    19:54
    Vhadzovať sa ešte bude pred nórskym reprezentačným brankárom, po chybnom prechode do útočného pásma v podaní jeho spoluhráčov z poľa.
     
    19:30
    Nóri sa napriek malému skĺznutiu puku dostávajú aj k strele, opäť sa ňou prezentoval Holös, no húštinu tiel pred Varlamovom neprebil.
     
    19:10
    Pred koncom prvej tretiny uvidíme prvú presilovú hru, po Thoresenovom prieniku medzi troch hráčov ju budú hrať Nóri za sekanie Jevgenija Birukova.
     
    18:00
    Jonas Holös mohol zvýšiť svoje osobné štatistiky a dosiahnuť už piaty gól na týchto majstrovstvách! Rusom akoby sa nechcelo brániť s veľkým nadšením hrajúcich Nórov, ani tento odrazený puk po prvej nebezpečnej strele spomedzi kruhov vôbec nepokryli.
     
    17:25
    Dacjuk narobil Holtetovi problémy, ten mu to dáva po strate puku pocítiť aj fyzickou hrou.
     
    16:38
    Ďalšia strata puku, tentoraz to bolo priamo po Haugenovej pravici, Malkin sa však do výraznejšej streleckej pozície nepredral.
     
    15:40
    Holös si postrážil svoje územie okolo Haugena a nenechal sa pod tlakom prinútiť ku chybe v rozohrávke. Nóri by si mali z tejto rozvahy brať príklad, o puk totiž následne prišli nepresnou prihrávkou.
     
    14:50
    Nóri zbrane neskladajú, dostali opäť Varlamova do problémov, spred bránkoviska boli ale odtlačení a tak sa nedostali ani k dorážkam.
     
    14:09
    Rusko dalo gól!
    Vyhratý súboj na zadnom mantineli využil Alexej Jemelin na nádhernú prihrávku do stredového kruhu, kde čakal osamotený ALEXANDER POPOV a strelou popod vyrážačku v samostatnom nájazde nedal Larsovi Haugenovi šancu. Asistencie: Alexej Jemelin, Jevgenij Rjasenski.
     
    13:00
    Rusi akoby zaskočení, ich súper pár minútkami pozornej hry ukazuje, že ich postup do štvrťfinále nie je náhodný.
     
    11:33
    Nórsko dalo gól! PER-AGE SKRODER ukazuje, že Nóri nepotrebujú na strelenie gólu tlak, čo musí Rusom slúžiť ako výstraha. Nepresnú strelu Madsa Hansena, ktorá sa odrazila od zadného mantinelu dostal za presúvajúceho sa Semjona Varlamova z pravého kruhu a z obrovského uhla. Asistencia: Mads Hansen, Patrick Thoresen.
     
    11:12
    Tollefsen už dostáva puk na Varlamova! Ruský brankár dostáva zabrať, uspel však aj pri Martinsenovi, ktorý chcel puk pretlačiť obkrúžením spoza bránky.
     
    10:00
    Minútka oddychu ruských reprezentantov, severania však nedokázali vyslať na Varlamova ani len nahodenie puku, na strely je to tak stále 9-1.
     
    09:00
    Útočná aktivita Rusov podľa očakávaní neustáva, Haugen znovu v permanencii, vystriedali sa pred ním ďalšie dve útočné formácie.
     
    07:26
    Rusko dalo gól!
    Trochu kuriózny, no premyslený puk končí za Larsom Haugenom. ALEXANDER OVEČKIN dokorčuľoval prvý nepodarený puk, ktorý skončil na zadnom mantineli a cielene nastrelil betóny Larsa Haugena, ktorý po úvodných výborných zákrokoch tentokrát stratil prehľad a túto "dorážku" si za svoj chrbát zrazil sám. Asistencia: Alexander Sjomin.
     
    06:38
    Po strate puku Rusov opäť nepresnosť na nórskej strane, pravý obranca tentoraz pokazil aj obyčajnú prihrávku svojmu kolegovi na ľavú stranu. Vyzerá to tak, že Haugen si bude musieť tento zápas hrať sám.
     
    06:25
    Vysoký "centrovaný" puk z obranného pásma sa nedá považovať za seriózne založenie útoku, Rusi tak zadarmo opäť pri puku.
     
    06:00
    Obrovská záťaž položená na obrannú hru Nórov poklesne až pri reklamnej prestávke. Haugen si môže vydýchnuť a pomaly si na podobný tlak zvykať.
     
    05:10
    Ruský očakávaný útočný hokej začína, ich tretia formácia sa dostala do dobrých streleckých pozícií, no hlavne Žerdev a Širokov nenašli potrebný recept pri pokusoch zblízka.
     
    04:00
    Ruský postupný útok druhej formácie "Sovietov". Puk prešiel až medzi kruhy, Sjomin z otočky švihol puk na Haugenovu vyrážačku a puk len tesne minul voľný priestor.
     
    03:30
    Viacero nepresností na oboch stranách, nórski reprezentanti sa zatiaľ nenechávajú zatlačiť pod výraznejší zámok, neustále hrozia z nebezpečných pozícií.
     
    02:55
    Haugenova bránka posunutá po dôraznej hre štvrtej formácie Rusov.
     
    02:04
    Obrovská šanca Nórov! Ask vyhral buly a bol to zrejme Ken Andre Olimb, kto medzi kruhmy donútil Varlamova natiahnuť vyrážačku.
     
    01:45
    Sjomin sa ani nediví, že mu rozhodcovia odoberajú puk, cez modrú čiaru s ním prešiel ako druhý.
     
    01:35
    Podobný zákrok nutný na druhej strane, Varlamov rovnako úspešný.
     
    01:23
    Prvý Haugenov zásah, Ovečkin vyskúšal jeho pozornosť švihom z pravej strany.
     
    00:38
    Na ľade už aj obávaná trojica, Dacjuk dostal "na krídla" Ovečkina so Sjominom, kvôli nepresnosti ale končí ich akcia zakázaným uvoľnením.
     
    00:30
    Podobne tomu bolo aj v prípade Ruska v červených dresoch, bol to zrejme Popov, kto stroskotal medzi kruhmi na jednom z nórskych obrancov.
     
    00:10
    Pri úvodnom buly úspešnejšia nórska prvá formácia, ich prechod do útoku ale zastavený za modrou čiarou.
     
    00:01
    Stretnutie práve začalo.
     
    Favorit tohto stretnutia je jasný, že vyhrá Rusko je ešte pravdepodobnejšie, než tomu bolo v prípade prvého štvrťfinále, kde Slovensko vyradilo favorizovanú Kanadu. Nóri budú mať veľmi ťažkú pozíciu, v tíme súpera natúpia aj čerstvé, i keď zo zámorskej súťaže vyťažené, posily Ovečkin a Sjomin.
     
    Úvodné zostavy:

    Rusko: Varlamov (Barulin) - Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Denisov, Medvedev, Nikintin - Malkin, Popov, Perežogin - Ovečkin, Dacjuk, Sjomin - Terešenko, Širokov, Žerdev - Kokarev, Kuljomin, Kuznecov - Svitov. Tréner - Zinetula Biljaletdinov.

    Nórsko: Haugen (Volden) - Trygg, Tollefsen, Holös, Bonsaksen, Kaunismäki, Solberg, Lokken Östli - Hansen, Skröder, Thoresen - Spets, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Röymark, Forsberg - Martinsen, K. Olimb, Rosseli Olsen - Ask. Tréner - Roy Johansen.

    Rozhodca: Lars Bruggemann (GER), Danny Kurmann (SUI) - Roger Arm (SUI), Sakari Suominen (FIN).
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 14:45.

    Marián Handzuš

    Góly a asistencie: 8. Ovečkin (Sjomin), 15. Popov (Jemelin, Rjasenski), 41. Jemelin (Dacjuk, Sjomin), 51. Žerdev (Birjukov, Terešenko), 55. Nikulin - 12. Skroder (Hansen, Thoresen), 21. Thoresen (Ask)


    Rusko: Varlamov (Barulin) - Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Denisov, Medvedev, Nikintin - Malkin, Popov, Perežogin - Ovečkin, Dacjuk, Sjomin - Terešenko, Širokov, Žerdev - Svitov, Kokarev, Kuljomin - Kuznecov. Tréner - Zinetula Biljaletdinov.
    Nórsko: Haugen (Volden) - Trygg, Tollefsen, Holös, Bonsaksen, Kaunismäki, Solberg, Lokken Östli - Hansen, Skröder, Thoresen - Spets, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Röymark, Forsberg - Ask, Martinsen, K. Olimb - Rosseli Olsen. Tréner - Roy Johansen.

    Rozhodca: Lars Bruggemann (GER), Danny Kurmann (SUI) - Roger Arm (SUI), Sakari Suominen (FIN)