Kanada – Slovensko 3:4 (kon.) | Rusko – Nórsko 5:2 (kon.) | USA – Fínsko 2:3 (kon.)
Švédsko – Česko 3:4 (kon.)
koniec
Rusko
5:2 (2:1, 0:1, 3:0)
Nórsko
Štvrtok 17.05.2012, 14:45 • Globe arena Stockholm - Švédsko • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Najlepším hráčom vyhlásený Per-Age Skroder za Nórsko a na strane Ruska Nikolaj Žerdev. Po streleckej dominancii (45:21) a hernej prevahe je víťazstvo Ruska zaslúžené.
     
    Nóri končia svoju púť na hokejkách favorizovaných Rusov, na tomto šampionáte ale zanechali hlbokú stopu, hlavne ich aktívna prvá formácia na čele s Thoresenom, ktorý sa dostal do čela celého kanadského bodovania.
    Ďalší súper Ruského tímu, ktorý vzíde zo súboja domáceho Fínska proti USA (už od 17:30 aj na onlajnoch), to bude mať proti hviezdam svetového formátu veľmi ťažké. (16:59:35)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:40
    Rusi sa už nikam neponáhľajú, puk držia na svojich hokejkách a nevadí im, že sú ďaleko od Haugenovej svätyne.
     
    58:48
    Pekná individuálna akcia jedného z ruských zakončovateľov, na ľavej strane sa ale dostal mimo streleckého uhla. Stretnutie sa bude končiť ruskými výletmi do otvorenej obrany Nórska.
     
    58:15
    Ďalšia spolupráca čerstvých posíl z NHL, opäť bol zakončujúcim Sjomin, tentokrát trafil ľavú ruku Haugena, ktorý nasledujúcim zásahom lapačkou nepripustil dorážky.
     
    57:58
    Sjomin minul odkrytú čas Haugenovej bránky! V prečíslení dvoch proti jednému nevyužil prihrávku svojho kolegu z Washingtonu, Ovečkin mu ale poslal trochu skackavý puk.
     
    57:10
    Nóri sa na chvíľu usadili v útočnom pásme, Roymark na pravej strane hľadal skulinku vo Varlamovovych betónoch.
     
    55:30
    Nórom spadol hrebienok, nechcú v súboji vyvolávať zbytočné vášne a budú sa tak už len v protiútokoch snažiť dosiahnuť aspoň zníženie stavu. Ich štvrtej formácii sa to teda zatiaľ nepodarilo.
     
    54:52
    Rusko dalo gól!
    Iba chvíľu trvalo hráčom v červených dresoch, kým si súpera rozobrali a ILJA NIKULIN využil zakrytý výhľad Larsa Haugena, ktorý po góle inkasovanom popod vyrážačku vyhadzuje hokejku vysoko do vzduchu.
     
    54:26
    Trygg oberá svojich spoluhráčov o veľkú časť teoretických šancí na vyrovnanie, vylúčený je za podrazenie.
     
    53:08
    Bastiansen narobil starosti svojim strážcom, pred bránku sa dostal po pravej strane a pred zakončením ho musela brániť trojica ruských hráčov.
     
    52:03
    Prekrásna akcia ruskej prvej útočnej formácie, Malkin prenechal puk Popovovi, ten ešte vylepšil pozíciu Perežoginovi, ktorý ale strelou spomedzi kruhov cestu do prakticky opustenej bránky nenašiel.
     
    50:43
    Rusko dalo gól!
    Výbornú prihrávku Terešenka na modrú využil na strelu Birjukov a pred bránkoviskom sa podarilo puk trečovať NIKOLAJOVI ŽERDEVOVI. Asistencie: Jevgenij Birjukov, Alexei Terešenko.
     
    49:39
    Haugen si teda zachytá... Ovečkin dostal ideálnu prihrávku medzi kruhy, vypálil na lapačku, no nórsky brankár výborným zákrokom chytá.
     
    48:38
    Bonsaksen pri ťukol puk korčuľou nechtiac Sjominovi, ten ale medzi kruhmi vo výbornej pozícii nenamieril presnejšie a Haugenovi ho poslal priamo do náručia.
     
    48:00
    Nóri stále viac zvyšujú aktivitu v útočnom pásme a čakajú už len na možnosť presilovej hry, aby sa rozostavili v tom správnom postavení. Inak nevidíme žiadne opisovaniahodné akcie.
     
    46:51
    Haugen opäť na kolenách, rád, že aj s pukom, pripísal si už 31. zákrok.
     
    45:18
    Varlamov sa snažil puk pristaviť svojim obrancom, odraz im však spôsobil nemalé problémy a brankár sa musel rýchlo ponáhľať na svoje miesto.

    Marián Handzuš

    Góly a asistencie: 8. Ovečkin (Sjomin), 15. Popov (Jemelin, Rjasenski), 41. Jemelin (Dacjuk, Sjomin), 51. Žerdev (Birjukov, Terešenko), 55. Nikulin - 12. Skroder (Hansen, Thoresen), 21. Thoresen (Ask)


    Rusko: Varlamov (Barulin) - Nikulin, Birjukov, Jemelin, Rjasenskij, Denisov, Medvedev, Nikintin - Malkin, Popov, Perežogin - Ovečkin, Dacjuk, Sjomin - Terešenko, Širokov, Žerdev - Svitov, Kokarev, Kuljomin - Kuznecov. Tréner - Zinetula Biljaletdinov.
    Nórsko: Haugen (Volden) - Trygg, Tollefsen, Holös, Bonsaksen, Kaunismäki, Solberg, Lokken Östli - Hansen, Skröder, Thoresen - Spets, Bastiansen, M. Olimb - Holtet, Röymark, Forsberg - Ask, Martinsen, K. Olimb - Rosseli Olsen. Tréner - Roy Johansen.

    Rozhodca: Lars Bruggemann (GER), Danny Kurmann (SUI) - Roger Arm (SUI), Sakari Suominen (FIN)